Ordonanta de urgenta nr. 94 din 26 2007



Yüklə 102,21 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü102,21 Kb.
#23042

ORDONANTA DE URGENTA nr.94 din 26.9.2007

pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii

Emitent : GUVERNUL

Publicat in: Monitorul Oficial nr. 676 din data 4.10.2007


_____________________________________
Avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si dezvoltarea sistemului achizitiilor publice si luand in considerare faptul ca neadoptarea unor astfel de masuri ar putea avea ca efect o diminuare a gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local, avand in vedere faptul ca, in cazul in care produsele si/sau serviciile necesare autoritatilor Contractante pentru activitatea curenta nu sunt achizitionate in timp util, pe baza unor proceduri care sa asigure nu numai respectarea principiilor consacrate in materia achizitiilor publice, dar si o flexibilitate rezonabila in aplicare, este evident riscul aparitiei unor disfunctionalitati in ceea ce priveste activitatea acestor autoritati, cu implicatii asupra calitatii serviciilor publice pe care acestea sunt obligate sa le asigure.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei , republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta Ordonanta de urgenta.

ART. 1

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea Contractelor de achizitie publica, a Contractelor de concesiune de lucrari publice si a Contractelor de concesiune de servicii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 15 mai 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



1.La articolul 3, dupa litera u) se introduce o noua litera, litera u^1), cu urmatorul cuprins:

"u^1) sistem de achizitie dinamic - proces in intregime electronic, limitat in timp si deschis pe intreaga sa durata oricarui operator economic care indeplineste criteriile de calificare si selectie si care a prezentat o oferta orientativa conforma cu cerintele caietului de sarcini."

2.La articolul 8, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"e) oricare subiect de drept, altul decat cele prevazute la lit. a) - d), care desfasoara una sau mai multe dintre activitatile prevazute la CAP. 8 sectiunea 1, in baza unui drept special sau exclusiv, astfel cum este acesta definit la art. 3 lit. k), acordat de o autoritate competenta, atunci cand acesta atribuie Contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru destinate efectuarii respectivelor activitati."

3.La articolul 9, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"c) atribuirea Contractului de lucrari de catre un operator economic care nu are calitatea de autoritate Contractanta, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

- respectivul Contract este subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate Contractanta;

- valoarea estimata a respectivului Contract este mai mare decat echivalentul in lei a 2.500.000 euro;"

4.La articolul 9, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmatorul cuprins:

"c^1) atribuirea Contractului de servicii de catre un operator economic care nu are calitatea de autoritate Contractanta, in cazul in care se indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

- respectivul Contract este subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritate Contractanta;

- valoarea estimata a respectivului Contract este mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro;"

5.Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 10. - (1) In cazurile prevazute la art. 9 lit. c) si c1), autoritatea Contractanta are obligatia de a impune prin Contractul de finantare aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta pentru atribuirea Contractelor de achizitie publica respective.

(2) In cazul atribuirii de catre un operator economic care nu are calitatea de autoritate Contractanta a unui Contract de furnizare care este subventionat in mod direct, in proportie de mai mult de 50%, de catre o autoritatea Contractanta, aceasta din urma are obligatia, pentru atribuirea Contractului respectiv, de a impune prin Contractul de finantare:

a) fie aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta;

b) fie aplicarea unei proceduri specifice stabilite prin norme interne de catre respectiva autoritate Contractanta, cu conditia asigurarii transmiterii unei invitatii de participare catre cel putin 3 operatori economici la procedura respectiva.

(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile si in cazul atribuirii Contractelor de servicii si lucrari, subventionate in mod direct in proportie de mai mult de 50% de catre o autoritate Contractanta, dar a caror valoare estimata este mai mica sau egala cu pragurile valorice prevazute la art. 9 lit. c) si c1)."

6.La articolul 12, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) Contractul este inclus in categoria informatiilor secrete de stat, in conformitate cu legislatia in vigoare privind protectia informatiilor clasificate;"

7.La articolul 14 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"c) aplicarii unei proceduri specifice unor organisme si institutii internationale."

8.Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 19. - Autoritatea Contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei, estimata conform prevederilor sectiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depaseste echivalentul in lei a 10.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrari. Achizitia se realizeaza pe baza de document justificativ care, in acest caz, se considera a fi Contract de achizitie publica, iar obligatia respectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta se limiteaza numai la prevederile art. 204 alin. (2)."

9.La articolul 27 alineatul (5), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) valoarea estimata, fara TVA, a lotului respectiv este mai mica sau egala cu echivalentul in lei a 75.000 euro;"

10.La articolul 28 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) valoarea estimata, fara TVA, a lotului respectiv este mai mica sau egala cu echivalentul in lei a 75.000 euro;"

11.La articolul 29 alineatul (3), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) valoarea estimata, fara TVA, a obiectului/lotului respectiv este mai mica sau egala cu echivalentul in lei a 500.000 euro;"

12.La articolul 46, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 46. - (1) Candidatul/ofertantul nu are dreptul, daca in documentatia de atribuire nu se prevede altfel, ca in cadrul aceleiasi proceduri:

a) sa depuna doua sau mai multe candidaturi/oferte individuale si/sau comune, sub sanctiunea excluderii din competitie a tuturor candidaturilor/ofertelor in cauza;

b) sa depuna oferta individuala/comuna si sa fie nominalizat ca subContractant in cadrul unei alte oferte, sub sanctiunea excluderii ofertei individuale sau, dupa caz, a celei in care este ofertant asociat."

13.La articolul 49, alineatele (5) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(5) In cazul in care, din motive de natura tehnica, operatorul SEAP nu are posibilitatea transmiterii unui anumit anunt spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, autoritatii Contractante ii revine responsabilitatea transmiterii spre publicare a anuntului respectiv prin mijloace proprii. Operatorul SEAP are obligatia de a instiinta autoritatea Contractanta cu privire la aparitia unei astfel de situatii, in cel mult o zi lucratoare de la expirarea perioadei prevazute la alin. (3) lit. a).

.....................................................................................................

(7) Regia Autonoma "Monitorul Oficial" publica anunturile transmise spre publicare in cel mult 8 zile de la data inregistrarii acestora. In cazul anuntului de participare prevazut la art. 114, Regia Autonoma "Monitorul Oficial" publica anuntul respectiv in cel mult 3 zile de la data inregistrarii."

14.La articolul 56 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) a finalizat procedura de atribuire - licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv, negociere cu/fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, cerere de oferte - prin atribuirea Contractului de achizitie publica sau incheierea acordului-cadru;"

15.La articolul 79, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 78 alin. (2), in masura in care clarificarile sunt solicitate in timp util, raspunsul autoritatii Contractante la aceste solicitari trebuie sa fie transmis nu mai tarziu de 6 zile inainte de data limita stabilita pentru depunerea ofertelor."

16.Articolul 80 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 80. - Autoritatea Contractanta are obligatia de a deschide ofertele la data, ora si locul indicate in anuntul de participare, in masura in care nu a devenit necesara decalarea termenului de depunere a ofertelor, conform prevederilor de la art. 72 sau ca urmare a depunerii unei contestatii."

17.La articolul 85, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) In etapa prevazuta la art. 81 alin. (1) lit. a), autoritatea Contractanta are dreptul de a limita numarul de candidati care vor fi selectati pentru a depune oferte, cu conditia sa existe un numar suficient de candidati disponibili. Atunci cand selecteaza candidatii, autoritatea Contractanta are obligatia de a aplica criterii obiective si nediscriminatorii, utilizand in acest scop numai criteriile de selectie prevazute in anuntul de participare."

18.La articolul 88 alineatul (1), literele b) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) data si ora limita stabilite pentru depunerea ofertelor;

.....................................................................................................

e) adresa, data si ora deschiderii ofertelor;"

19.La articolul 92, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 92. - (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 91 alin. (2), in masura in care clarificarile sunt solicitate in timp util, raspunsul autoritatii Contractante la aceste solicitari trebuie sa fie transmis nu mai tarziu de 6 zile inainte de data limita stabilita pentru depunerea ofertelor."

20.Articolul 93 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 93. - Autoritatea Contractanta are obligatia de a deschide ofertele la adresa, data si ora indicate in invitatia de participare, in masura in care nu a devenit necesara decalarea termenului de depunere a ofertelor, conform prevederilor de la art. 72 sau ca urmare a depunerii unei contestatii."

21.La articolul 101, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 101. - (1) Atunci cand preselecteaza candidatii, autoritatea Contractanta are obligatia de a aplica criterii obiective si nediscriminatorii, utilizand in acest scop numai criteriile de preselectie prevazute in anuntul de participare."

22.La articolul 104 alineatul (1), litera b) se modificasi va avea urmatorul cuprins:

"b) adresa la care va avea loc dialogul, precum si data si ora lansarii acestuia;"

23.La articolul 108, literele b) si e) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) data si ora limita stabilite pentru depunerea ofertelor;

.....................................................................................................

e) adresa, data si ora deschiderii ofertelor;"

24.La articolul 110 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) atunci cand, in urma aplicarii licitatiei deschise, licitatiei restranse, dialogului competitiv sau a cererii de oferte, nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse numai oferte inacceptabile ori neconforme. Aplicarea procedurii de negociere in acest caz este posibila numai dupa anularea procedurii initiale de licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv sau cerere de oferte si numai daca cerintele initiale prevazute in documentatia de atribuire nu sunt modificate substantial;"

25.La articolul 116, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Atunci cand preselecteaza candidatii, autoritatea Contractanta are obligatia de a aplica criterii obiective si nediscriminatorii, utilizand in acest scop numai criteriile de preselectie prevazute in anuntul de participare."

26.La articolul 119, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"b) adresa la care vor avea loc negocierile, precum si data si ora lansarii acestora;"

27.La articolul 122, literele c) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"c) ca o masura strict necesara, atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii Contractante. Autoritatea Contractanta nu are dreptul de a stabili durata Contractului pe o perioada mai mare decat cea necesara, pentru a face fata situatiei de urgenta care a determinat aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare;

.....................................................................................................

f) pentru achizitionarea de materii prime cotate la bursele de marfuri, achizitia acestora realizandu-se ca urmare a tranzactiilor de pe piata la disponibil;"

28.La articolul 122, a treia liniuta a literei i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"- valoarea cumulata a Contractelor care vor fi atribuite sau a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si/sau servicii suplimentare ori aditionale nu depaseste 50% din valoarea Contractului initial;"

29.Articolul 124 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 124. - Autoritatea Contractanta are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care valoarea estimata, fara TVA, a Contractului de achizitie publica este mai mica decat sau egala cu echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:

a) pentru Contractul de furnizare: 75.000 euro;

b) pentru Contractul de servicii: 75.000 euro;

c) pentru Contractul de lucrari: 500.000 euro."

30.La articolul 125 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"a) data si ora limita stabilite pentru primirea ofertelor;"

31.La articolul 125 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:

"b1) data si ora deschiderii ofertelor;"

32.Articolul 129 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 129. - Autoritatea Contractanta are obligatia de a deschide ofertele la adresa, data si ora indicate in invitatia de participare, in masura in care nu a devenit necesara decalarea termenului de depunere a ofertelor, conform prevederilor de la art. 72 sau ca urmare a depunerii unei contestatii."

33.Articolul 148 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 148. - In cazul in care autoritatea Contractanta incheie acordul-cadru cu mai multi operatori economici, numarul acestora nu poate fi mai mic de 3, in masura in care exista un numar suficient de operatori economici care au indeplinit criteriile de calificare si selectie si care au prezentat oferte admisibile."

34.La articolul 158, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Autoritatea Contractanta are obligatia de a stabili o data limita de depunere a ofertelor orientative care, raportata la data publicarii anuntului de participare simplificat prevazut la alin. (1), nu trebuie sa fie mai devreme de:

a) 15 zile, in cazul in care valoarea estimata conform prevederilor art. 32 este mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 de euro;

b) 5 zile, in cazul in care valoarea estimata conform prevederilor art. 32 este egala cu sau mai mica decat echivalentul in lei a 125.000 de euro."

35.La articolul 165, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Autoritatea Contractanta are obligatia de a invita toti ofertantii care au depus oferte admisibile sa prezinte preturi noi si/sau, dupa caz, valori noi ale elementelor ofertei. Invitatia se transmite pe cale electronica, simultan, tuturor ofertantilor respectivi."

36.La articolul 172, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 172. - (1) Operatorul economic are obligatia de a depune oferta la adresa si pana la data si ora limita pentru depunere stabilite in anuntul sau in invitatia de participare."

37.La articolul 181, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmatorul cuprins:

"c^1) in ultimii 2 ani nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile Contractuale, din motive imputabile ofertantului in cauza, fapt care a produs sau este de natura sa produca grave prejudicii beneficiarilor acestuia;"

38.La articolul 199, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) In sensul prevederilor alin. (1) autoritatea Contractanta are obligatia de a preciza, in mod clar si detaliat, in documentatia de atribuire factorii de evaluare a ofertei cu ponderile relative ale acestora sau algoritmul de calcul, precum si metodologia concreta de punctare a avantajelor care vor rezulta din propunerile tehnice si financiare prezentate de ofertanti. Factorii de evaluare cu ponderile relative ale acestora, algoritmul de caicul, precum si metodologia de punctare a avantajelor trebuie sa aiba legatura concreta cu specificul Contractului si, dupa ce au fost stabiliti, nu se pot schimba pe toata durata de aplicare a procedurii de atribuire."

39.La articolul 204, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:

"(1^1) In cazul in care autoritatea Contractanta nu poate incheia Contractul cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare, datorita faptului ca ofertantul in cauza se afla intr-o situatie de forta majora, atunci aceasta are dreptul:

a) fie sa declare castigatoare oferta clasata pe locul doi;

b) fie sa anuleze aplicarea procedurii pentru atribuirea Contractului de achizitie publica."

40.Articolul 205 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 205. - (1) Autoritatea Contractanta are dreptul de a incheia Contractul de achizitie publica/acordul-cadru numai dupa implinirea termenelor de:

a) 10 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii, conform prevederilor art. 206 si 207, in cazul in care valoarea estimata conform prevederilor CAP. 2 sectiunea a 2-a a Contractului de achizitie publica/acordului-cadru este mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2);

b) 5 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii, conform prevederilor art. 206 si 207, in cazul in care valoarea estimata conform prevederilor CAP. 2 sectiunea a 2-a a Contractului de achizitie publica/acordului-cadru este mai mica sau egala cu pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2).

(2) Contractul de achizitie publica/acordul-cadru incheiat inainte de implinirea termenelor prevazute la alin. (1) este lovit de nulitate absoluta.

(3) Autoritatea contractanta nu are obligatia de a respecta termenele prevazute la alin. (1) in urmatoarele cazuri:

a) atunci cand prezenta Ordonanta de urgenta nu prevede obligativitatea publicarii unui anunt sau a unei invitatii de participare in SEAP;

b) atunci cand contractul de achizitie publica/acordul-cadru urmeaza sa fie incheiat cu un operator economic care a fost singurul ofertant la respectiva procedura de atribuire;

c) atunci cand este atribuit un contract subsecvent unui acord-cadru.

(4) Prevederile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si in cazul utilizarii sistemelor de achizitie dinamice, precum si in cazul atribuirii contractelor prevazute la CAP. 7."

41.La articolul 206, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) In cazul in care autoritatea contractanta nu transmite comunicarea privind rezultatul aplicarii procedurii si prin fax sau prin mijloace electronice, atunci termenele prevazute la art. 205 alin. (1) se majoreaza cu 5 zile."

42.La articolul 207 alineatul (2), literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) pentru fiecare oferta respinsa, motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere, detaliindu-se argumentele in temeiul carora oferta a fost considerata inacceptabila si/sau neconforma, indeosebi elementele ofertei care nu au corespuns cerintelor de functionare si performanta prevazute in caietul de sarcini;

c) fiecarui ofertant care a prezentat o oferta acceptabila si conforma, prin urmare admisibila, dar care nu a fost declarata castigatoare, caracteristicile si avantajele relative ale ofertei/ofertelor castigatoare in raport cu oferta sa, numele ofertantului caruia urmeaza sa i se atribuie contractul de achizitie publica sau, dupa caz, ale ofertantilor cu care urmeaza sa se incheie un acord-cadru."

43.La articolul 207 alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:

"d) fiecarui operator economic dintre cei prevazuti la lit. a)-c), data limita pana la care au dreptul de a depune contestatie, avandu-se in vedere prevederile art. 272."

44.La articolul 209 alineatul (1), literele b) si c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme;

c) nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, desi pot fi luate in considerare, nu pot fi comparate datorita modului neuniform de abordare a solutiilor tehnice si/sau financiare;"

45.Articolul 212 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 212. - Dosarul achizitiei publice, precum si ofertele insotite de documentele de calificare si selectie se pastreaza de catre autoritatea contractanta atat timp cat contractul de achizitie publica/acordul-cadru produce efecte juridice, dar nu mai putin de 5 ani de la data finalizarii contractului respectiv. In cazul anularii procedurii de atribuire, dosarul se pastreaza cel putin 5 ani de la data anularii respectivei proceduri."

46.La articolul 213, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 213. - (1) Dosarul achizitiei publice trebuie sa cuprinda documentele intocmite/primite de autoritatea contractanta in cadrul procedurii de atribuire, cum ar fi, dar fara a se limita la urmatoarele:

a) nota privind determinarea valorii estimate;

b) anuntul de intentie si dovada transmiterii acestuia spre publicare, daca este cazul;

c) anuntul de participare si dovada transmiterii acestuia spre publicare si/sau, dupa caz, invitatia de participare;

d) documentatia de atribuire;

e) nota justificativa privind aLegerea procedurii de atribuire, in cazul in care procedura aplicata a fost alta decat licitatia deschisa sau licitatia restransa;

f) nota justificativa privind accelerarea procedurii de atribuire, daca este cazul;

g) procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor;

h) formularele de oferta depuse in cadrul procedurii de atribuire;

i) solicitarile de clarificari, precum si clarificarile transmise/primite de autoritatea contractanta;

j) raportul procedurii de atribuire;

k) dovada comunicarilor privind rezultatul procedurii;

l) contractul de achizitie publica/acordul-cadru, semnate;

m) anuntul de atribuire si dovada transmiterii acestuia spre publicare;

n) contestatiile formulate in cadrul procedurii de atribuire, daca este cazul;

o) avizul consultativ emis in conformitate cu prevederile

legale, referitor la functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, daca este cazul;

p) documentul constatator care contine informatii referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant."

47.La articolul 228 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"c) care, la fel ca si concesionarul, face obiectul influentei dominante a unei alte persoane. Pentru notiunea de influenta dominanta, prevederile art. 3 lit. m) se aplica in mod corespunzator."

48.Articolul 241 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 241. - In sensul prezentei ordonante de urgenta se considera activitati relevante si acele activitati care presupun exploatarea unui areal geografic in scopul:

a) prospectarii sau extractiei de petrol brut, gaze naturale, carbuni sau alti combustibili solizi;

b) punerii la dispozitia transportatorilor care opereaza pe cai aeriene, maritime sau fluviale a aeroporturilor, a porturilor maritime/fluviale sau a altor terminale de retea de transport."

49.Articolul 245 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 245. - Prezenta Ordonanta de urgenta nu se aplica pentru contractul care are ca obiect cumpararea de energie, de produse energetice ale industriei extractive sau de alti combustibili destinati productiei de energie, daca acesta este atribuit de o autoritate contractanta care efectueaza activitati de natura celor prevazute la art. 235 si art. 241 lit. a)."

50.La articolul 246, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile:

a) in cazul unui contract de furnizare, numai daca cel putin 80% din cifra medie de afaceri in domeniul furnizarii de produse, din ultimii 3 ani, a intreprinderii afiliate provine din furnizarea de astfel de produse pentru intreprinderile cu care este afiliata;

b) in cazul unui contract de servicii, numai daca cel putin 80% din cifra medie de afaceri in domeniul serviciilor, din ultimii 3 ani, a intreprinderii afiliate provine din prestarea de astfel de servicii pentru intreprinderile cu care este afiliata;

c) in cazul unui contract de lucrari, numai daca cel putin 80% din cifra medie de afaceri in domeniul lucrarilor, din ultimii 3 ani, a intreprinderii afiliate provine din executia de astfel de lucrari pentru intreprinderile cu care este afiliata."

51.La articolul 246 alineatul (3), teza a 2-a de la litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Pentru notiunea de influenta dominanta, prevederile art. 3 lit. m) se aplica in mod corespunzator."

52.La articolul 246, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:

"(4) In cazul in care, in functie de data la care o intreprindere afiliata a fost infiintata sau si-a inceput activitatea, cifra de afaceri nu este disponibila pentru ultimii 3 ani, este suficient ca intreprinderea sa arate ca cifra de afaceri prevazuta la alin. (2) lit. a), b) sau c) este credibila, acest lucru demonstrandu-se pe baza unui plan de afaceri.

(5) In cazul in care mai mult de o intreprindere afiliata la autoritatea contractanta furnizeaza servicii, produse sau lucrari similare, procentajele prevazute la alin. (2) se calculeaza luand in considerare cifra totala de afaceri care rezulta din furnizarea de produse, prestarea de servicii sau, dupa caz, executia de lucrari, de catre respectivele intreprinderi afiliate."

53.La articolul 250, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

"(3) In vederea atribuirii contractelor sectoriale, autoritatea contractanta poate utiliza si modalitatile speciale de atribuire prevazute la CAP. 4, cu respectarea prevederilor prezentei sectiuni."

54.La articolul 252, literele a), c) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"a) atunci cand, in urma aplicarii licitatiei deschise, licitatiei restranse sau negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte, nu a fost prezentata nicio oferta sau au fost prezentate numai oferte necorespunzatoare datorita faptului ca acestea sunt complet irelevante in raport cu obiectul contractului. Aplicarea procedurii de negociere in acest caz este posibila numai dupa anularea procedurii initiale si numai daca cerintele initiale prevazute in documentatia de atribuire nu sunt modificate substantial;

.....................................................................................................

c) ca o masura strict necesara, atunci cand perioadele de aplicare a licitatiei deschise, a licitatiei restranse, a negocierii cu publicarea prealabila a unui anunt de participare sau a cererii de oferte nu pot fi respectate din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante. Autoritatea contractanta nu are dreptul de a stabili durata contractului pe o perioada mai mare decat cea necesara, pentru a face fata situatiei de urgenta care a determinat aplicarea procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare;

.....................................................................................................

f) pentru achizitionarea de materii prime cotate la bursele de marfuri, achizitia acestora realizandu-se ca urmare a tranzactiilor de pe piata la disponibil."

55.Articolul 256 va avea urmatorul cuprins:

"ART. 256. - In vederea solutionarii contestatiilor pe cale administrativ-jurisdictionala, partea care se considera vatamata are dreptul sa se adreseze Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu respectarea prevederile art. 270-272."

56.Dupa articolul 256, se introduce un nou articol, articolul 256^1, cu urmatorul cuprins:

"ART. 256^1. - (1) In cazul exercitarii abuzive a dreptului de a depune contestatii pe cale administrativ-jurisdictionala, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor poate sanctiona contestatorul, la cererea autoritatii contractante si dupa emiterea deciziei privind solutionarea contestatiei, cu o amenda de la 10.000 lei la 35.000 lei, prevederile art. 280 alin. (4) aplicandu-se in mod corespunzator.

(2) Exercitarea abuziva a dreptului de a depune contestatii in cadrul procedurii de atribuire indreptateste autoritatea contractanta si la masuri reparatorii care, la solicitarea autoritatii contractante, pot fi acordate acesteia de catre instantele de judecata."

57.La articolul 257, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Consiliul functioneaza in baza unui regulament de organizare si functionare care se aproba in conformitate cu art. 291."

58.Alineatul (5) al articolului 257 se abroga.

59.La articolul 258, alineatele (1)-(3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins.

"ART. 258. - (1) Consiliul este condus de un presedinte ales dintre membrii sai.

(2) In aplicarea prevederilor alin. (1), membrii Consiliului aleg presedintele prin vot secret, cu majoritate absoluta.

(3) Presedintele este ales pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data a mandatului."

60.La articolul 262, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"ART. 262. - (1) Membrii Consiliului sunt functionari publici cu statut special, denumiti consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice. Acestia sunt asimilati din punctul de vedere al salarizarii functiei publice de secretar general adjunct din aparatul de lucru al Guvernului.

(2) Membrii Consiliului beneficiaza de salarii de baza majorate cu 75% fata de cele prevazute de Lege."

61.La articolul 262, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:

"(21) Presedintele Consiliului beneficiaza si de sporul de conducere aferent functiei de director general."

62.Articolul 263 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 263. - (1) Membrii Consiliului au ca sarcina principala ducerea la indeplinire a atributiilor date in competenta Consiliului prin prezenta Ordonanta de urgenta.

(2) Evaluarea activitatii Consiliului si a performantelor individuale profesionale ale membrilor acestuia se efectueaza in primul trimestru al fiecarui an si are in vedere perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie si 31 decembrie a anului precedent, de catre un colegiu.

(3) Colegiul prevazut la alin. (2) este alcatuit din 5 membri dupa cum urmeaza:

a) presedintele Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor;

b) presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice;

c) un reprezentant al Ministerului Justitiei;

d) doi reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, respectiv un senator si un deputat, desemnati de catre cele doua camere ale Parlamentului.

(4) In sensul prevederilor alin. (2) Colegiul intocmeste un raport de evaluare care se inainteaza primului-ministru. Pe baza propunerilor din raportul de evaluare, primul-ministru poate sa dispuna, prin decizie, eliberarea din functie a acelor consilieri de solutionare a contestatiilor care au obtinut calificative nesatisfacatoare.

(5) Procedura de evaluare a activitatii Consiliului si a performantelor individuale profesionale ale membrilor acestuia se stabileste prin regulament al colegiului, care se aproba prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(6) Prin exceptie de la termenul prevazut la alin. (2), in cazul aparitiei unor situatii deosebite, procedura de evaluare poate fi efectuata ori de cate ori este necesar si inainte de acest termen."

63.La articolul 266, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 266. - (1) Consiliul este competent sa solutioneze contestatiile formulate in cadrul procedurii de atribuire, inainte de incheierea contractului, prin complete specializate, constituite conform regulamentului de organizare, potrivit art. 291."

64.La articolul 270 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"d) obiectul contestatiei, formulat in conformitate cu prevederile art. 255 alin. (5);"

65.La articolul 271, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(2) Odata cu transmiterea contestatiei catre Consiliu sau cel tarziu in urmatoarea zi lucratoare datei transmiterii, contestatorul va inainta autoritatii contractante, sub sanctiunea nulitatii contestatiei, o copie a acesteia si a inscrisurilor prevazute la alin. (1), daca acestea sunt disponibile.

(3) In termen de 5 zile de la primirea notificarii privind contestatia, autoritatea contractanta are obligatia sa ii instiinteze despre aceasta si pe ceilalti participanti la procedura de atribuire. Instiintarea trebuie sa contina inclusiv o copie a contestatiei respective."

66.La articolul 271, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

"(5) In cazul neindeplinirii obligatiei prevazute la alin. (2), dispozitiile art. 277 alin. (1) nu sunt aplicabile."

67.La articolul 272, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(2) In cazul in care valoarea estimata conform prevederilor CAP. 2 sectiunea a 2-a a contractului/acordului-cadru care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2), contestatia poate fi depusa in cel mult 10 zile de la data luarii la cunostinta, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, de catre contestator, de un act al autoritatii contractante pe care acesta il considera nelegal.

(3) In cazul in care valoarea estimata conform prevederilor CAP. 2 sectiunea a 2-a a contractului/acordului-cadru care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este egala cu sau mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 55 alin. (2), contestatia poate fi depusa in cel mult 5 zile de la data luarii la cunostinta, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, de catre contestator de un act al autoritatii contractante pe care acesta il considera nelegal."

68.La articolul 272, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins:

"(4) In cazul in care documentatia de atribuire este publicata in SEAP in conditiile prevazute la art. 75 alin. (5), art. 89 alin. (4) si art. 127 alin. (2), data luarii la cunostinta se considera a fi data publicarii documentatiei de atribuire.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), contestatia care se refera la prevederile documentatiei de atribuire poate fi depusa numai pana la data stabilita pentru depunerea ofertelor."

69.La articolul 274, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 274. - (1) In termen de 5 zile de la primirea copiei contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia transmiterii la Consiliu a punctului sau de vedere asupra acesteia, insotit de orice documente considerate edificatoare, precum si, sub sanctiunea amenzii prevazute la art. 275 alin. (3), o copie a dosarului achizitiei publice. Lipsa punctului de vedere al autoritatii contractante nu impiedica solutionarea contestatiei, in masura in care s-a facut dovada comunicarii acesteia."

70.La articolul 275, alineatele (1)-(3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"ART. 275. - (1) In vederea solutionarii contestatiei Consiliul are dreptul de a solicita lamuriri partilor, de a administra probe si de a solicita orice alte date/documente, in masura in care acestea sunt relevante in raport cu obiectul contestatiei. De asemenea, Consiliul are dreptul de a solicita orice date necesare pentru solutionarea contestatiei si de la alte persoane fizice sau juridice.

(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) nu trebuie sa conduca la depasirea termenului de solutionare a contestatiei, astfel cum este prevazut la art. 276.

(3) Autoritatea contractanta are obligatia de a raspunde la orice solicitare a Consiliului si de a-i transmite acestuia orice alte documente care prezinta relevanta pentru solutionarea contestatiei, intr-un termen care nu poate depasi 5 zile de la data primirii solicitarii, sub sanctiunea unei amenzi in cuantum de 10.000 lei, aplicata conducatorului autoritatii contractante."

71.La articolul 275, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3^1) si (3^2), cu urmatorul cuprins:

"(3^1) Consiliul are obligatia de a pronunta Decizia privind amenda cel tarziu in cea de-a 5-a zi de la expirarea termenului prevazut la alin. (3).

(3^2) Decizia Consiliului privind amenda, neatacata in termen, constituie titlu executoriu si se executa de catre organele competente, potrivit dispozitiilor legale privind executarea silita a creantelor fiscale si cu procedura prevazuta de aceste dispozitii."

72.Articolul 276 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 276. - (1) Consiliul are obligatia de a solutiona contestatia in termen de 30 de zile de la data primirii dosarului achizitiei publice de la autoritatea contractanta.

(2) Nerespectarea termenului de solutionare a contestatiei prevazut la alin. (1) poate atrage declansarea procedurii de evaluare in conformitate cu prevederile art. 263 alin. (6)."

73.La articolul 277, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"(3) In cazuri temeinic motivate si la solicitarea uneia dintre parti, Consiliul poate pronunta o decizie prin care dispune ca masura provizorie incetarea perioadei de suspendare a procedurii de atribuire, incepand cu expirarea termenului prevazut la alin. (4). Consiliul are obligatia de a se pronunta asupra respectivei solicitari in termen de cel mult 5 zile de la data primirii acesteia.

(4) Decizia Consiliului cu privire la masura provizorie se poate ataca in termen de 10 zile de la comunicare, potrivit dispozitiilor art. 283."

74.La articolul 277, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:

"(5) In cazul in care autoritatea contractanta isi propune sa achizitioneze produse, servicii sau lucrari defalcate pe loturi, prin atribuirea mai multor contracte de achizitie distincte, prevederile alin. (1) opereaza numai asupra loturilor la care se refera contestatia."

75.La articolul 278, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(4) In cazul in care Consiliul admite contestatia si dispune luarea unei masuri de remediere a actului atacat, va preciza si termenul in care aceasta trebuie adusa la indeplinire, care nu poate fi mai scurt decat termenul de exercitare a caii de atac impotriva deciziei Consiliului asa cum este prevazut la art. 280 alin. (5). Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice are obligatia de a monitoriza indeplinirea masurii de remediere, scop in care Consiliul ii va trimite acesteia, in copie, toate deciziile sale motivate."

76.La articolul 279, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Decizia Consiliului, adoptata potrivit alin. (1), va fi motivata si comunicata in scris partilor, in termen de 5 zile de la pronuntare. Decizia, fara motivarea acesteia, se publica pe pagina de internet a Consiliului inlauntrul aceluiasi termen."

77.La articolul 279, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

"(4) Decizia motivata se publica pe pagina de internet a Consiliului, in cadrul buletinului oficial, fara referire la datele de identificare a deciziei si ale partilor, precum si la datele personale, in termen de 10 de zile de la data la care aceasta ramane definitiva si irevocabila."

78.La articolul 281, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 281. - (1) Plangerea se inainteaza Consiliului, sub sanctiunea nulitatii acesteia, care va transmite dosarul instantei competente in cel mult 3 zile de la expirarea termenului pentru exercitarea caii de atac."

79.La CAP. 9, sectiunea a 7-a se abroga.

80.La articolului 283, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 283. - (1) Instanta competenta sa solutioneze plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu este curtea de apel, sectia de contencios-administrativ si fiscal pe raza careia se afla sediul autoritatii contractante. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor nu are calitate de parte in proces."

81.La articolul 284, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 284. - (1) La cerere, instanta poate dispune suspendarea procedurii de atribuire si/sau a deciziei Consiliului, pana la solutionarea plangerii formulate impotriva deciziei Consiliului."

82.La articolul 285, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) In cazul in care, in mod gresit, Consiliul a solutionat cauza pe exceptie, instanta va desfiinta decizia respectiva si va trimite cauza acestuia spre solutionare pe fond cu luarea in considerare a motivelor care au determinat desfiintarea deciziei."

83.La articolul 287, alineatul (4) se abroga.

84.Articolul 291 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 291. - In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta, Guvernul, prin hotarare, aproba regulamentul de organizare si functionare a Consiliului, la propunerea presedintelui Consiliului si cu avizul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice."

85.La articolul 292, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Guvernul, la propunerea presedintelui Consiliului si cu avizul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ca urmare a unui numar crescut de cauze, poate aproba, prin hotarare, infiintarea de oficii teritoriale ale Consiliului in orasele de resedinta a curtilor de apel si/sau suplimentarea numarului personalului Consiliului stabilit in conformitate cu art. 260 alin. (1)."

86.La articolului 293, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"e) incalcarea regulilor de publicitate prevazute de prezenta Ordonanta si/sau neindeplinirea de catre autoritatile contractante a obligatiei de inregistrare in SEAP, asa cum este prevazut de legislatia in materia achizitiilor publice;"

87.La articolul 293, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera j^1), cu urmatorul cuprins:

"j^1) schimbarea criteriului de atribuire precizat in documentatia de atribuire pe parcursul aplicarii procedurii de atribuire;"

88.La articolul 293, litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"m) refuzul de a transmite Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice informatiile referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica, pe care aceasta le solicita in scopul indeplinirii functiilor si atributiilor sale, sau netransmiterea acestora in termenul prevazut de prezenta Ordonanta de urgenta sau, dupa caz, in termenul solicitat;"

89.La articolul 293, dupa litera m) se introduc noua noi litere, literele n), o), p), q), r), s), t), u) si v), cu urmatorul cuprins:

"n) incalcarea obligatiei prevazute la art. 80, 93 si 129;

o) anularea unei proceduri de atribuire in alte cazuri decat cele prevazute la art. 209;

p) incalcarea prevederilor art. 204 alin. (1);

q) incalcarea prevederilor art. 204 alin. (1^1);

r) incalcarea prevederilor art. 206-207;

s) neducerea la indeplinire a deciziei Consiliului in termenul stabilit in conditiile prezentei ordonante, dupa data la care aceasta ramane definitiva si irevocabila;

t) incalcarea prevederilor art. 211-213, referitoare la intocmirea si pastrarea dosarului achizitiei publice;

u) neinfiintarea compartimentului prevazut la art. 3041;

v) orice alta incalcare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia, avand ca efect incalcarea dispozitiilor de la art. 2."

90.Articolul 294 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 294. - (1) Contraventiile prevazute la art. 293 lit. f), m), n), u) si v) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 35.000 lei.

(2) Contraventiile prevazute la art. 293 lit. a), c), k), q), s) si t) se sanctioneaza cu amenda de la 35.000 lei la 70.000 lei.

(3) Contraventiile prevazute la art. 293 lit. b), d), e), g), h), i), j), j^1), l), o), p) si r) se sanctioneaza cu amenda de la 70.000 lei la 100.000 lei.

(4) Amenzile prevazute ca sanctiuni pentru savarsirea contraventiilor de la art. 293 pot fi aplicate atat persoanelor juridice, cat si persoanelor fizice.

(5) Contravenientul persoana fizica si/sau juridica are dreptul de a achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzilor prevazute la art. 294 alin. (1)-(3)."

91.La articolul 295, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(4) Orice persoana are dreptul de a sesiza Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice cu privire la incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice. In vederea exercitarii acestui drept persoanele respective vor transmite Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice impreuna cu sesizarea si datele/documentele relevante, in vederea sustinerii acesteia."

92.Dupa articolul 296 se introduce un nou articol, articolul 296^1, cu urmatorul cuprins:

"ART. 296^1. - (1) Fara a aduce atingere prevederilor art. 294, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice are dreptul de a solicita in instanta constatarea nulitatii absolute a contractelor/acordurilor-cadru in urmatoarele cazuri:

a) contractele/acordurile-cadru respective au fost incheiate fara publicarea anunturilor de participare, daca aceasta fapta a avut loc in alte circumstante decat cele permise de prezenta Ordonanta de urgenta;

b) in situatiile prevazute la art. 205 alin. (2), art. 277 alin. (1) si art. 284 alin. (2);

c) contractul de achizitie publica, contractul de concesiune de lucrari publice si contractul de concesiune de servicii au fost incheiate cu nerespectarea cerintelor minime prevazute de autoritatea contractanta in caietul de sarcini sau, desi sunt respectate cerintele respective, contractul a fost incheiat in conditii mai putin favorabile decat cele prevazute in propunerile tehnica si financiara care au constituit oferta declarata castigatoare;

d) atunci cand autoritatea contractanta urmareste dobandirea executiei unei lucrari, a unui serviciu sau a unui produs, fapt care ar incadra contractul respectiv fie in categoria contractelor de achizitie publica, fie in categoria contractelor de concesiune de lucrari publice sau de concesiune de servicii, insa autoritatea contractanta incheie un alt tip de contract decat acestea, cu nerespectarea procedurilor de atribuire prevazute de prezenta Ordonanta de urgenta.

(2) Instanta competenta pentru constatarea nulitatii absolute este sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in a carui arie de competenta se afla sediul autoritatii contractante."

93.La articolul 299, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:

"(4) Incepand cu data de 1 ianuarie 2008, publicarea anunturilor prevazute de prezenta Ordonanta in Monitorul Oficial al Romaniei este facultativa."

94.Articolul 304^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ART. 304^1. - (1) In vederea atribuirii contractelor, autoritatea contractanta are obligatia de a infiinta un compartiment intern specializat in domeniul achizitiilor publice, pana la data de 1 ianuarie 2008.

(2) In cazul autoritatilor contractante nou-infiintate obligatia prevazuta la alin. (1) va fi dusa la indeplinire intr-un termen de cel mult 3 luni de la data infiintarii autoritatii contractante.

(3) In masura in care structura organizatorica a autoritatii contractante nu permite infiintarea unui compartiment distinct, obligatia prevazuta la alin. (1) si (2) se indeplineste pe cale de act administrativ al conducatorului autoritatii contractante prin care una sau, dupa caz, mai multe persoane din cadrul respectivei autoritati contractante sunt insarcinate cu ducerea la indeplinire a principalelor atributii ale compartimentului intern specializat, asa cum sunt prevazute de legislatia in materia achizitiilor publice."

ART. 2


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 15 mai 2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU, CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza:

p. Secretarul general al Guvernului, Attila-Zoltan Cseke

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Marius Gogescu

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Iuliu Winkler

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban

Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely

p. Departamentul pentru Afaceri Europene, Aurel Ciobanu Dordea

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian


_____________________

www.lexcat.ro
Yüklə 102,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin