ÖRGÜN ÖĞretiM ÖĞrencileri İÇİn merkezî yerleşTİrme puanina göre yatay geçİŞ uygulama ve ders transfer esaslari



Yüklə 19,43 Kb.
tarix18.05.2018
ölçüsü19,43 Kb.
#50738

Senatonun 18/08/2015 tarih ve 6/6 sayılı Kararı ile kabul edilen;

ÖRGÜN ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN MERKEZÎ YERLEŞTİRME PUANINA GÖRE YATAY GEÇİŞ UYGULAMA VE DERS TRANSFER ESASLARI

  1. Türkiye’de (güz ve bahar dönemlerinde) ve KKTC’deki (sadece güz döneminde) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar, merkezî yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusu yapabilir ancak yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapamaz [ÖSYS puanı ile Türkiye’de (güz ve bahar dönemlerinde) veya KKTC’deki (sadece güz döneminde) bir yükseköğretim programına yerleşen, ancak, kayıt yaptırmadan kendi imkânları ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarında öğrenime başlayan veya ÖSYS'ye girip Türkiye'de herhangi bir yükseköğretim programını tercih etmeden, kendi imkânları ile yurtdışı yükseköğretim kurumlarında öğrenimlerine başlayan ve öğrenci statüsünde olanlar bu madde kapsamında başvuru yapamaz.].

  2. Öğrenci yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki merkezî yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapabilir. Ancak bu puanın, yatay geçiş yapmak istediği diploma programının aynı yıldaki taban puanına eşit veya taban puanından yüksek olması gerekir. Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezî yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanı, geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya taban puanından yüksekse uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapılabilir.

  3. Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık, ara ve son sınıf öğrencileri bu esaslara göre yatay geçiş yapabilir. Bu durumdaki öğrencilerin intibakları ilgili kurullar tarafından yapılır.

  4. Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ÖSYS Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının güz dönemi için %30’u kadar, bahar dönemi için ise en çok %20’si kadar kontenjan ayrılır.

  5. Ara sınıflardaki öğrencilerin başvurularında; başvuru yapılan yükseköğretim programına başvurunun yapıldığı yıldaki ÖSYS ile öğrenci yerleştirilmemiş ise öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programa kayıt olduğu yıldaki Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Kılavuzunda yer alan kontenjan dikkate alınır.

  6. Anadolu Üniversitesi tarafından ayrıca bir kontenjan ilanı yapılmaz. Her yıl, eğitim-öğretim dönemi başlamadan 30 Ağustos’a kadar güz dönemi başvuruları alınır. Başvuruların değerlendirme işlemleri 15 Eylüle, kayıt işlemleri ise 30 Eylüle kadar tamamlanır. Bahar döneminde kontenjanlar Anadolu Üniversitesi tarafından ilan edilir, başvurular ve değerlendirmeler eğitim öğretim başlamadan sonuçlandırılır.

  7. Bu esaslar uyarınca bir programa başvuran öğrenci sayısının kontenjandan fazla olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı yapılır.

  8. DGS puanı ile sadece DGS Kılavuzunda tanımlanan önlisans alanlarının devam edebileceği yükseköğretim lisans programlarına başvuru yapılabilir. Adayların başvuru yaptıkları yıl için ilgili programın DGS puanına sahip olması gerekir. İlgili yılda DGS puanı ile öğrenci alınmamışsa öğrenci o programa başvuramaz.

  9. Yükseköğretim kurumlarındaki Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (M.T.O.K.) Programlarına sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih yaparak yerleşebildiğinden, bu programlara kayıtlı öğrenciler ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda yer alan tercih edebilecekleri ortaöğretim alanları ve yerleştirilebilecekleri programlar için başvuru yapabilir. M.T.O.K. programlarında öğrenimlerine devam eden öğrenciler ise bu maddedeki başvuru koşullarını sağlamaları durumunda diğer yükseköğretim programlarına başvuru yapabilir.

  10. Sınavsız geçişle yerleşen öğrenci, bu esaslara göre yatay geçiş yapabilir. Bu durumdaki öğrencinin yerleştirilmesinde, ÖSYS kılavuzunda yer alan öncelikler, bu önceliklerle oluşan taban puanları ile ÖSYM Başkanlığı tarafından yayımlanan ÖSYS puanları dikkate alınır. Sınavsız geçiş ile yerleşen aday, koşulları sağlaması durumunda ÖSYS puanları ile de başvuru yapabilir.

  11. Yatay geçişe başvuran öğrencinin, ÖSYS Kılavuzundaki programa kayıt olabilmesi için öngörülen özel koşullar varsa öğrencinin bu koşulları sağlaması gerekir.

  12. Öğrencinin hâlen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda, geçilmek istenen diploma programına öğrenci kabul edilmemişse merkezî yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamaz.

  13. Öğretim dili Türkçe olan bir programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapılan programlara geçişte, öğrencinin yabancı dil koşulunu sağlaması gerekir. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta yabancı dilde eğitim yapılan bölümlere geçiş yapmak isteyen öğrencinin yabancı dil koşulunu sağlayamaması durumunda, yabancı dil hazırlık eğitimi alması zorunludur.

  14. Merkezî yerleştirme programı ile yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde, öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYS merkezî yerleştirme puanı dışında başka koşul aranmaz.

  15. Öğrenci bu esaslar çerçevesinde bir kez yatay geçiş yapabilir. İlgili başvuru döneminden önce yatay geçiş yapan öğrenci tekrar yatay geçiş yapamaz. Ancak, yatay geçiş yapan öğrenci ÖSYS merkezî yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandığı yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilir.

  16. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden programlara başvuru yapılamaz. Bununla birlikte Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre kayıt yaptıran öğrenci, bu esasların ikinci maddesindeki koşulları sağlaması durumunda başvuru yapabilir.

  17. ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına kaydolan öğrenci o dönem başvuru yapamaz, ancak bir sonraki dönem/yılda başvuru yapabilir.

  18. Önlisans programlarında ilgili yılda sınavsız geçiş ile kontenjanın dolması durumunda sadece sınavsız geçiş öncelikleri dikkate alınır. Kontenjanın sınavsız geçişle dolmayarak ÖSYS puanı ile öğrenci alınması durumunda, sınavsız geçiş koşullarını sağlayan öğrencilere öncelik verilmek koşuluyla diğer adayların da ilgili ÖSYS puanına bakılarak sıralama yapılır.

  19. Yabancı dille eğitim yapan yükseköğretim kurumlarında Yabancı Dil Hazırlık sınıfında başarısız olan kayıtlı öğrenci, bu esaslarda belirtilen koşulları sağlaması durumunda diğer yükseköğretim programlarına başvuru yapabilir. Yabancı Dil Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenci, koşulları sağlaması durumunda öğretim dili Türkçe olan eşdeğer programa ÖSYM tarafından sadece güz döneminde yerleştirilebilir.

  20. Öğrencinin kaydolduğu yıldaki merkezî yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının merkezî yerleştirme taban puanına eşit olması veya taban puanından yüksek olması durumunda (önlisanstan lisansa veya lisanstan önlisansa) öğrenci yatay geçiş yapabilir.

  21. Merkezî yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapan öğrencinin, geldiği yükseköğretim kurumunda aldığı ve başarılı olduğu dersin/derslerin intibakı yapılır. İntibak programı, öğrencinin bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere birim yönetim kurulu kararıyla kesinleşir.

  22. Genel Not Ortalaması 2,00’nin altına düşmemek koşuluyla öğrencinin FF, YZ ve DZ dışındaki dersinin/derslerinin harf notu/notları transfer edilir.

  23. Transferi istenen dersin zorunlu/seçmeli olmasına bakılmaksızın, eşit veya daha yüksek AKTS kredisine sahip olması koşuluyla dersin eşdeğerliği ilgili komisyon tarafından incelenir. Ders eşdeğerliği için dersin içerik bakımından en az %80’inin aynı olması gerekir.

  24. Öğrencinin geldiği programda alıp da başarılı olduğu ders/dersler, kredi ve içerik bakımından eşdeğer ise transfer edilir. Eşdeğerliği kabul edilen dersin/derslerin başarı notunun/notlarının karşılığı, Anadolu Üniversitesi Senato Kararı ve ilgili Yönetmelik çerçevesinde Not Durum Belgesine harf notu olarak işlenir. Eşdeğerliği kabul edilen dersin/derslerin kredisi/kredileri mezuniyet için gerekli krediye sayılır. Kurum dışından alınan dersin/derslerin AKTS kredisinin Not Durum Belgesine transfer edilmesi, Anadolu Üniversitesi Senatosunun 11/04/2006 tarih ve 4/1 sayılı Kararı ile değiştirilen uygulama esaslarına göre yapılır.

Yüklə 19,43 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin