Partea a ii-a



Yüklə 0,86 Mb.
səhifə1/11
tarix15.09.2018
ölçüsü0,86 Mb.
#82176
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


RAPORT
privind gradul de implementare

a Planului Național de Acțiuni în Domeniul Drepturilor Omului (2011-2014) pe anul 2012


Nr.

d/o

Obiective

Acţiuni


Perioada

de executare

Responsabili

Indicatori de progres

Informația privind gradul de executare a acțiunilor

Nivelul de realizare




1

2

3

4

5

6

7

8




  1. Aderarea la instrumentele juridice internaţionale în domeniul drepturilor omului




1.

Semnarea şi ratificarea instrumen-telor juridice interna-ţionale în domeniul drepturilor omului


2)

b) Elaborarea proiectului de lege pentru ratificarea Protocolului adiţional la Convenţia europeană privind drepturile omului şi biomedicina referitor la cercetarea biomedicală



Anul 2012


Ministerul Sănătăţii; Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Proiect de lege elaborat

  • Protocolului adiţional la Convenţia europeană privind drepturile omului şi biomedicina referitor la cercetarea biomedicală, a fost ratificat prin Legea nr.271 din 30 noiembrie 2012 pentru ratificarea Protocolului adiţional la Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina ce vizează cercetarea biomedicală.

Realizat

6)

b) Elaborarea proiectului de lege privind ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind adopţia de copii



Anul 2012

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei;

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene



Convenţie semnată


  • În vederea realizării acțiunii este necesar a fi realizat un Studiu de fezabilitate privind oportunitatea ratificării Convenției respective, care să se refere în mod special la aspectele ce țin de racordarea cadrului normativ național, precum și costurile pentru implementarea prevederilor vizate.

  • Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei precaută parteneri sociali care să acorde asistență tehnică și financiară în realizarea studiului respectiv.

În curs de realizare

2.

Examinarea situaţiei din Republica Moldova prin mecanis-mului de evaluare periodică universală (UPR)

1)

d) Examinarea recomandărilor preliminare ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe marginea Raportului de evaluare a Republicii Moldova;

e) Difuzarea recomandărilor finale ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe marginea Raportului de evaluare a Republicii Moldova în vederea implementării


Anul 2012

Anul 2012




Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;

Cancelaria de Stat;

Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice

a Parlamentului



Raportul de evaluare prezentat

  • Urmare a examinării Republicii Moldova prin prisma mecanismului UPR, în cadrul celei de-a 19 sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din perioada 14-16 martie 2012, a fost adoptat Raportul final privind evaluarea Republicii Moldova.

  • Republicii Moldova i-au fost formulate 122 de recomandări, acestea fiind acceptate parțial sau integral.

  • Recomandările UPR urmează a fi implementate la nivel național prin a fi incluse în PNADO, acest fapt a și impus modificarea Planului respectiv.

  • Ministerul Justiției a coordonat procesul de modificare PNADO, astfel că la data de 28.11.2012 prin scrisoarea nr. 07/9631, a prezentat Guvernului proiectul PNADO care a fost aprobat în ședință și remis Parlamentului.

  • La data de 27.12.2012, Parlamentul a adoptat proiectul PNADO, urmînd a fi publicat în Monitorul Oficial.

Realizat







2) Actualizarea Planului de acţiuni în domeniul drepturilor omului prin prisma recomandărilor finale ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe marginea Raportului de evaluare a Republicii Moldova

Anul 2012

Ministerul Justiţiei; Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice

a Parlamentului



Planul de acţiuni actualizat


2. Asigurarea accesului la informaţie, a libertăţii de exprimare, a libertăţii întrunirilor şi a libertăţii de asociere


3.

Asigurarea libertăţii de întruniri paşnice

1) Instruirea şi perfecţionarea profesională a judecătorilor şi procurorilor în vederea asigurării respectării drepturilor omului în timpul întrunirilor

Permanent


Institutul Naţional al Justiţiei; Consiliul Superior al Magistraturii;Consiliul Superior al Procurorilor

Numărul de judecători

şi procurori instruiţi



  • La 12.12.2012, Institutul Național al Justiției a organizat 1 seminar cu genericul „Dreptul la libertate și la siguranță. Libertatea de exprimare prin prisma art.10 CEDO. Libertatea de întrunire și de asociere prin prisma art.11 CEDO”.

  • Au fost instruiți 18 judecători și 3 procurori.

Realizat

2) Instruirea poliţiştilor în vederea asigurării ordinii publice pe timpul desfăşurării întrunirilor

Permanent


Ministerul Afacerilor Interne


Numărul de poliţişti instruiţi

  • În perioada de raport, în cadrul Academiei “Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, au fost instruiţi 698 colaboratori de poliţie din diferite subdiviziuni ale MAI.

  • Reprezentanţii MAI au participat la diverse seminare şi treninguri la nivel local, cît şi internaţional, în vederea studierii practicilor avansate, ce ţin de asigurarea ordinii publice în cadrul acţiunilor violente. În cadrul seminarului organizat la 06.06.2012, cu tematica „Asigurarea ordinii publice în cazul acţiunilor violente la meciurile de fotbal”, a fost prezentată practica Germaniei la asigurarea ordinii publice în timpul meciurilor de fotbal, la seminar au participat 62 persoane din diferite subdiviziuni ale MAI.

În curs de realizare

5) Identificarea şi investigarea cazurilor de încălcare a legislaţiei privind întrunirile şi sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de comiterea acestor încălcări

Permanent

Ministerul Afacerilor Interne; Procuratura Generală

Numărul de cazuri intentate.

Numărul de persoane sancţionate şi tipurile



de sancţiuni aplicate

  • Pe parcursul anului 2012, pe teritoriul ţării, au fost organizate şi desfăşurate 10223 întruniri, din ele măsuri cu caracter social-politic-907, acţiuni cultural-artistice-1347, activităţi sportive-447, cu caracter religios-2754, etc., la care au participat peste 3.1 mln persoane.




  • De către organele de poliţie, au fost întocmite 186 procese verbale cu privire la contravenţii, pentru diferite abateri de la prevederile legislaţiei cu privire la întruniri.




  • Pentru încălcările admise în privinţa a 169 organizatori (conducători) ai întrunirilor au fost aplicate sancţiuni sub formă de amendă, iar în privinţa a 17 persoane materialele fiind remise spre examinare după competenţă în adresa procuraturii.




  • Potrivit informaţiilor procurorilor teritoriali, au fost înregistrate 7 sesizări cu privire la cazuri de încălcare a legislaţiei privind întrunirile, dintre care 6 în municipiul Bălţi şi 1 în sectorul Buiucani, municipil Chişinău. În baza acestor sesizări, a fost pornită urmărirea penală în 7 cauze penale.




  • Urmare a examinării celor 6 sesizări, procuratura municipiului Bălți și organul teritorial de urmărire penală a pornit 6 cauze penale, în 5 cauze fiind finalizată urmărirea penală și cauzele fiind expediate în instanța de judecată, pentru examinare în fond, după cum urmează:




  1. Cauza penală în baza art.287 alin. (1) din Codul Penal în privința 1 persoane pentru aplicarea violenței din intenții huliganice;

  2. 2 cauze penale în baza art.184 alin. (1) lit.c) din Codul Penal în privința a 3 persoane pentru acțiuni violente comise;

  3. 2 cauze penale în baza art. 184 alin. (1) lit.c) Cod Penal și ar.287 alin.(1) Cod Penal în privința a 6 persoane pentru împedicarea desfășurării întrunirilor pașnice.

  4. În faza de urmărire penală a rămas cauza penală pornită în baza art.287 alin (1) Cod Penal pe faptul huliganismului din partea mai multor persoane.




  • Concomitent, procuratura sectorului Buiucani a expediat în instanța de judecată cauza penală în baza art.328 alin.(2) lit.a), c) din Codul Penal în privința a 2 persoane pentru aplicarea violenței, de tortură sau acţiuni care înjosesc demnitatea părţii vătămate. Cauza penală se examinează de judecătoria Buiucani.

În curs de realizare

6) Organizarea audierilor în Parlament cu privire la implementarea Legii privind întru-nirile

Anual

Comisiile parlamen-tare; Ministerul Afacerilor Interne


Avizul cu recomandări

al comisiei parlamentare aprobat






Neraportat

4.

Asigurarea libertăţii de asociere

Iniţierea procedurii de completare a Constituţiei cu dispoziţii privind asigurarea libertăţii de asociere

Anii 2011–2012

Ministerul Justiţiei

Proiectul de lege elaborat

  • În 2010, a fost elaborat proiectul legii pentru modificarea Constituţiei care cuprinde dispoziţii privind asigurarea libertăţii de asociere.




  • Proiectul urmează a fi coordonat cu conducerea Ministerului Justiției şi remis spre coordonare.

În curs de realizare

5.

Promova-rea dreptului la informare şi asigurarea trans-parenţei procesului decizional


1) Instruirea angajaţilor autorităţilor publice cu privire la dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţie


Permanent

Autorităţile publice centrale şi locale;

Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova



Numărul de angajaţi

ai autorităţilor publice instruiţi



  • În anul 2012, din cadrul Centrului Național Anticorupție, la acest compartiment, au fost instruiţi 244 de angajaţi (ofiţeri de urmărire penală, ofiţeri de investigaţie, angajaţi ai serviciilor secretariat, relaţii cu publicul etc.).




  • 3 funcționari publici debutanți din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului au fost instruiți cu privire la dreptul cetățenilor de a avea acces la informație la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova în cadrul cursului de dezvoltare profesională: Integrarea Profesională în Funcția Publică.




  • Au fost instruiți circa 2100 persoane din cadrul Efectivului Armatei Naționale (militari în termen, militari prin contract).

  • Au fost organizate cursuri interne de instruire a tuturor funcționarilor publici ai Casei Naționale de Asigurări Sociale.




  • Din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei au fost instruiţi 10 angajaţi.




  • La nivel local: În raionul Călăraşi au fost organizate seminare cu primarii, secretarii consiliilor locale, şefii de secţii/direcţii, funcţionarii publici din cadrul Aparatului preşedintelui raionului. În total au fost instruiţi – 84 de angajaţi.




  • Primăria municipilui Bălţi a desfăşurat 3 seminare de instruire pentru specialiştii subdiviziunilor structurale în scopul prezentării regulilor de planificare şi desfăşurare a procesului consultărilor publice, transparenţei procesului decizional şi pentru asigurarea dreptului cetăţenilor la informare. Au fost instruiţi în jur de 150 angajaţi.




  • Din cadrul Consiliului raional Teleneşti a fost instruite 15 persoane la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

În curs de realizare







2) Desfăşurarea campaniilor de sensibilizare a populaţiei, de promovare a cunoştinţelor juridice, a formelor, metodelor

şi condiţiilor de solicitare şi furnizare a informaţiilor oficiale, de participare publică la procesul decizional, inclusiv în cadrul Zilelor dreptului de a şti



Anual,

lunile


septem-brie–octombrie

Autorităţile publice centrale şi locale

Numărul de campanii

de informare desfăşurate, tipurile de campanii şi categoriile de beneficiari



  • În baza Dispoziţiei Ministerul Afacerilor Interne nr. 14/482 din 23.05.2012, în perioada 22.05-02.06.2012, în comisariatele de poliţie din subdiviziunile teritoriale, a fost organizată decada „uşilor deschise” cu participarea elevilor din instituţiile de învăţămînt preuniversitare, în cadrul acestor întîlniri cei prezenţi au fost informaţi despre drepturile şi obligaţiile cetăţenilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Au fost organizate 26 conferinţe de presă, cu participarea persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul MAI, care au avut drept scop informarea cetăţenilor despre activitatea MAI şi asigurarea transparenţei în cadrul instituţiei.




  • Ministerul Tineretului și Sportului a susținut financiar următoarele proiecte: PARTICIP (Participarea Activă și Responsabilă a Tinerilor prin Implicare Civică în Interes Public (martie-noiembrie 2012, beneficiari circa 72 tineri); Stimularea participării tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local (beneficiari 35 tineri); Promovarea politicilor de tineret la nivel local (beneficiari 100 tineri).




  • În cadrul unităților militare a Armatei Naționale și instituțiilor Ministerului Apărării au fost organizate 30 campanii de informare; 3 mese rotunde; 6 serate de întrebări și răspunsuri.




  • Din totalul de instruiri anticorupţie desfăşurate de Centrul Național Anticorupție, în cadrul a 19 instruiri au fost promovate forme, metode şi condiţii de solicitare şi furnizare a informaţiilor oficiale, precum şi de participare publică la procesul decizional. Beneficiarii instruirilor: 288 colaboratori ai Serviciului Vamal (11 instruiri), 438 de funcţionari şi demnitari ai Consiliilor raionale Călăraşi, Nisporeni, Soroca, Edineţ, Briceni, Râşcani, Teleneşti şi Drochia (8 instruiri).




  • Institutul de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei a organizat, la data de 29 iunie 2012, Conferința științifico-practică cu genericul: Securitatea persoanei în Republica Moldova: cadrul legislativ și factorul instituțional. La conferință au participat reprezentanți ai mediului academic și universitar, reprezentanții Ministerului Justiției, Procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, Președinții, Parlamentului, Guvernului, ai societății civile și mass-media.




  • A fost asigurată informarea cetățenilor privind sistemul public de asigurări sociale de stat, prin participarea colaboratorilor Casei Naționale de Asigurări Sociale la 95 emisiuni radio și TV, plasarea în presa scrisă a circa 100 de articole cu informații de interes public și editarea lunară a ziarului ,,Asigurarea Socială” în 3500 de exemplare.




  • De către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a fost organizat 1 Seminar, în municipiul Bălţi, la data de 22.10.2012, de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice.




  • La nivel local: Primăria municipiului Bălţi a supus consultărilor publice 22 de proiecte, inclusiv anunţate pe pagina web oficială; s-a solicitat opinia experţilor în cadrul a 19 consultări publice.

  • 12 campanii de informare a opiniei publice au fost organizate în 15 localităţi ale raionului Teleneşti cu participarea reprezentanţilor serviciilor desconcentrate şi descentralizate APL de nivelul I şi II.

  • 5 campanii de informare și audiență în teritoriu organizate de Consiliul raional Strășeni.

În curs de realizare







3) Evaluarea gradului de implementare a Legii privind transparenţa în procesul decizional, efectuată de autorităţile publice

Anual

Cancelaria de Stat

Raport de evaluare efectuat

  • În anul 2012, organele centrale de specialitate, au aplicat procesul de consultare pentru 79% din proiectele de acte legislative şi normative elaborate, comparativ cu 84% în anul 2011.




  • Ministerele şi autorităţile administrative centrale au recepţionat peste 5500 de recomandări la proiectele de decizii de politici publice, 63% din care au fost incluse în proiectele de decizie. În anul 2011 au fost recepționate 3000 de recomandări.

Realizat

4) Facilitarea accesului la datele statistice, asigurîndu-se protecţia informaţiei confidenţiale

Permanent


Biroul Naţional

de Statistică



Numărul de beneficiari

şi modalităţile de acces la datele statistice



  • În anul 2012, pagina web oficială a Biroului Național de Statistică, www.statistica.md, a fost vizitată de 43 mii vizitatori unici din 110 țări. Banca de date ,,StasBank” http://statbank.statistica.md a fost vizitată de 43 mii de vizitatori unici din 110 țări.

  • Beneficiari ai datelor statistice confidențiale sînt organele statisticii oficiale conform art.7, iar protecția informației confidențiale fiind în conformitate cu prevederile art.26 ,,Măsurile de protecție” ce țin de modalitățile de acces la datele statistice prevăzute în art.24 ,,Accesul la informația statistică confidențială” a legii prenotate.

În curs de realizare

5) Informarea publicului (prin afişarea informaţiei pe panouri informative, pe paginile web ale autorităţilor publice etc.) despre modul de depunere şi examinare a petiţiilor, contestarea acţiunilor şi deciziilor autorităţilor publice sau ale persoanelor competente, precum şi despre programul de audienţe cu cetăţenii

Permanent

Autorităţile publice centrale şi locale

Informaţie plasată şi accesibilă publicului

Yüklə 0,86 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin