Pe parcursul istoriei, Viena a fost capitala Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană şi între 1867-1918 a Imperiului Austro-Ungar. Aici s-a desfăşurat, în anul 1815, mult mediatizatul Congres de la Viena



Yüklə 445 b.
tarix01.12.2017
ölçüsü445 b.
#33454









Oraşul a fost secole de-a rândul capitală imperială şi reşedinţă a familiei regale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale şi politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraş pe plan mondial, cu o populaţie pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depăşită doar de Londra, New York şi Paris. La sfârşitul primului război mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populaţia sa. La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al oraşului Viena precum şi castelul Schönbrunn, mărturii vii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.

  • Oraşul a fost secole de-a rândul capitală imperială şi reşedinţă a familiei regale de Habsburg, ceea ce a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele mai importante centre culturale şi politice ale Europei. Cotat fiind drept al patrulea oraş pe plan mondial, cu o populaţie pe atunci de două milioane de locuitori, Viena era depăşită doar de Londra, New York şi Paris. La sfârşitul primului război mondial capitala Austriei a pierdut un sfert din populaţia sa. La propunerea Republicii Austria, centrul vechi al oraşului Viena precum şi castelul Schönbrunn, mărturii vii ale domniei familiei imperiale de Habsburg, au fost trecute de UNESCO pe lista monumentelor patrimoniului mondial.

  • Pe parcursul istoriei, Viena a fost capitala Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană şi între 1867-1918 a Imperiului Austro-Ungar. Aici s-a desfăşurat, în anul 1815, mult mediatizatul Congres de la Viena.





Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice si al operei. Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms si Anton Bruckner si altii, au lucrat la Viena si Antonio Vivaldi chiar a murit aici. Johann Strauss-fiul si familia sa si-au creat valsurile aici, iar orasul a devenit casa asa-numitei A Doua Scoala Vieneza, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg si Anton Webern toti fiind nascuti aici. Este si casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.

  • Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice si al operei. Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms si Anton Bruckner si altii, au lucrat la Viena si Antonio Vivaldi chiar a murit aici. Johann Strauss-fiul si familia sa si-au creat valsurile aici, iar orasul a devenit casa asa-numitei A Doua Scoala Vieneza, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg si Anton Webern toti fiind nascuti aici. Este si casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.





Viena este notabila si pentru arhitectura sa. Multe cladiri in stilul baroc exista, desi sunt reprezentate toate stilurile. Palatul de vara al imparatilor, Palatul Schönbrunn, a fost construit ca si un rival celui de la Versailles, dar desi imens si ornat, nu a devenit la fel de mare. Gradina Zoologica Schönbrunnunn se afla in incinta palatului. Catedrala Sfantului Stefan (sau Stephansdom), care a fost construita in secolul al XII-lea este de asemenea de o mare valoare. Arhitectul modern Friedensreich Hundertwasser a construit cateva cladiri in oras in stilul sau idiosincratic.

  • Viena este notabila si pentru arhitectura sa. Multe cladiri in stilul baroc exista, desi sunt reprezentate toate stilurile. Palatul de vara al imparatilor, Palatul Schönbrunn, a fost construit ca si un rival celui de la Versailles, dar desi imens si ornat, nu a devenit la fel de mare. Gradina Zoologica Schönbrunnunn se afla in incinta palatului. Catedrala Sfantului Stefan (sau Stephansdom), care a fost construita in secolul al XII-lea este de asemenea de o mare valoare. Arhitectul modern Friedensreich Hundertwasser a construit cateva cladiri in oras in stilul sau idiosincratic.















Yüklə 445 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin