Показатели функционирования водяных тепловых сетей систем коммунального теплоснабженияYüklə 1,99 Mb.
səhifə1/29
tarix03.01.2022
ölçüsü1,99 Mb.
#42201
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29

Aprobată

prin Hotărârea Consiliului de administraţie al ANRE

nr.__________din_________2014.
METODOLOGIE

cu privire la determinarea valorilor normative a pierderilor de energie termică, de agent termic şi a valorilor indicilor normativi de funcţionare a reţelelor termice cu apă
SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE

Metodologia cu privire la determinarea valorilor normative a pierderilor de energie termică, de agent termic şi a valorilor indicilor normativi de funcţionare a reţelelor termice cu apă (în continuare Metodologia) este elaborată în temeiul Legii cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării nr. 92 din 30.06.2014 (Monitorul Oficial, 2014, nr.178-184/415), Legii cu privire la energetică nr. 1525-XII din 19.02.1998 (Monitorul Oficial, 1998, nr.50-51/366), Legii serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 1402-XV din 24.10.2002 (Monitorul Oficial, 2003, nr.14-17/49).

Scopul şi domeniul de aplicare este elaborarea caracteristicilor energetice normative cu determinarea indicilor normativi de funcţionare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică de către toate unităţile termoenergetice.

În Metodologie sânt stabilite modalităţile şi ordinea elaborării valorilor normative a indicilor de funcţionare a reţelelor termice cu apă ale sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică.

Utilizarea Metodologiei asigură abordarea unificată la determinarea valorilor cheltuielilor de exploatare, tehnic motivate, a pierderilor de agent termic şi de energie termică, a consumului de energie electrică pentru transportul energiei termice şi altor indici de exploatare.

Caracteristicile determinate în conformitate cu Metodologia se divizează în:

1. Caracteristici privind cheltuielile tehnic motivate şi pierderile la transportul şi distribuţia energiei termice, la care se referă:


  1. Pierderile şi consumul de agent termic în procesul de transportare şi distribuţie a energiei termice;

  2. Pierderi de căldură cauzate de pierderile de agent termic;

  3. Pierderi de căldură cauzate de transmisia acesteia prin construcţiile termoizolante a conductelor reţelelor termice (pierderi prin radiaţie).

2. Caracteristici privind indicii de funcţionare a reţelelor termice, la care se referă:

  1. Consumul de căldură (fluxul de căldură) în reţeaua termică.

  2. Temperatura agentului termic în conducta de alimentare (conducta tur) a reţelei termice;

  3. Diferenţa valorilor de temperaturi ale agentului termic în conductele de alimentare şi retur sau temperatura agentului termic în conducta retur a reţelei termice;

  4. Consum de agent termic în conducta de alimentare a reţelei termice;

  5. Consumul specific de agent termic, mediu orar, în conducta de alimentare;

  6. Consumul de energie electrică pentru transportul energiei termice, inclusiv, consumată de grupurile de pompe ale surselor de alimentare cu căldură;

  7. Consumul specific de energie electrică pentru transportul energiei termice, inclusiv, consumată de grupurile de pompe ale surselor de alimentare cu energie termică.

Prin aplicarea Metodologiei devine posibilă efectuarea analizei comparative a regimurilor de funcţionare a reţelelor termice cu apă şi a sistemelor de alimentare cu energie termică, evaluării eficienţei măsurilor privind majorarea nivelului de exploatare.

Caracteristicile energetice a regimurilor de funcţionare a reţelelor termice se elaborează în ansamblu pentru reţelele termice şi perioada de calcul ce urmează, la temperaturile prognozate ale aerului din exterior, şi dau posibilitatea de a compara valorile efective a indicilor de funcţionare a reţelelor termice ale sistemelor de alimentare cu energie termică cu valorile normative ale acestor indici.

În anexele la Metodologie sunt stabilite normele densităţii fluxurilor termice pentru conductele cu diferite termene de exploatare, tipuri de izolare termică, de amplasare şi diverse durate de exploatare (anexele 3, 4, 5), coeficienţii conductibilităţii termice a materialelor termoizolante (anexa 10) şi alte date îndrumătoare. În anexele 12-13 sunt indicate formularele propuse pentru a perfecta rezultatele calculelor pierderilor de energie termică.


Yüklə 1,99 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin