«Retrospektif» GÜNLÜk-ani-biyografi-gezi yazisi-deneme -sohbet türleri uygulama çalişmasi



Yüklə 51,69 Kb.
tarix25.10.2017
ölçüsü51,69 Kb.
#12708
növüYazi


LİSE 3 TMA-B-SOSYAL SINIFLARI

DİL VE ANLATIM DERSİ

« Retrospektif »

GÜNLÜK-ANI-BİYOGRAFİ-GEZİ YAZISI-DENEME -SOHBET TÜRLERİ UYGULAMA ÇALIŞMASI
AMAÇ:

  • İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde yer alan Sarkis'in « Site » sergisini gezmek

Sınıf içinde öğrenilen türlere yönelik uygulama çalışması yapmak,

Estetik bakış açısı kazandırmak

Dilin işlevlerini kullanmak

Anlatımda çarpıcılığın duyulara aktarımını sağlayarak dil, düşünce, ses, renk, koku,doku, dokunma duyusunun anlatım tekniklerine etkisini gözlemlemek

yaratıcı yazma sürecini takip ederek bir proje içinde yer almak.

PROJE ASİSTANLARI

1.YASEMİN TESELYA

  1. PELİN DİRİM

BÜŞRA KARASU

YASEMİN YILMAZ

DİLARA ASLAN

ÖMER CAN FURTUN

SELİN ÇATAY

DİLARA DEĞER


  1. SELDA KEFAL

SENA KAYA

MİNE TÜMEN

DENİZHAN HAZNEDAR

önhazırlık:

  1. sitede işlenen kavramlara yönelik çağrışım metinleri oluşturmak

Sergi ve sanatçı hakkında bilgi toplama

«Retrospektif/ geriye bakış » konusuna yönelik ortak başlangıçların verildiği ve kişisel yorumlarla farklılaşan cümleler oluşturmak

Retrospektif, “geriye bakış” anlamına gelir. “Retrospektif sergiler” ise bir sanatçının sanat yaşamı boyunca gerçekleştirdiği yapıtlardan örneklerin irdelendiği ve değerlendirildiği toplu sergilemeler için kullanılan bir terimdir.(Retrospectıve).


KONUYLA İLGİLİ BASINDA ÇIKAN HABERLER





Sarkis_çarptıkarınca_oldum'>Sarkis çarptıkarınca oldum

Marcel Proust anketindeki "Size en fazla keyif veren kötü huyunuz nedir" sorusuna hiç düşünmeden vereceğim cevap şudur: "Yapmamam gereken şeyleri yapmak!"

Yine yaptım ve yine garip bir duruma düştüm.

Bir öğlen vakti... İstanbul Modern’in alt katındayım. Sergilerin düzenlendiği büyük alan ilk kez, tek bir sanatçıya ayrılmış durumda.

Sanatçı da Sarkis...

Çağdaş sanatın en önemli aktörlerinden biri...

Batı’da adı en çok bilinen, eserlerine atıfta bulunulan sanatçımız.

Konu enstalasyon ise söze "Böyle buyurdu Sarkis" diye başlamak gerekir, o kadarını söyleyeyim.

PERVASIZCA DALDIM ZINK DİYE KALDIM

Sarkis, şu anda Site adlı retrospektif sergisini hazırlamak üzere müzenin alt katındaki beyaz brandalarla kapatılmış bölgede çalışıyor.

Ziyaretçi yasak! Hiç aldırmam. Pervasızca dalıyorum içeri. Zınk diye kalıyorum.

Büyük bölümünü kurmuş, ’Site’sinin. Burası bir sergi alanı değil artık. Mabet yaratmış. O, beni fark etmeden dolaşıyorum, ayakucunda.


Her odada başka bir hikáye, her hikayede ağzınızı açık bırakacak detaylar.
Sadece
Sarkis’in sanat serüvenine değil, çağdaş sanatın son 50 yılına bir methiye gibi bu sergi.

Acayip bir şey, lafla anlatılacak gibi değil. Kafasının çalışma şekli, düşüncelerinin sıralanışı o kadar başka ve garip yollar izliyor ki, "Ben de insanım ama bu adam başka bir tür" herhalde diye geçiriyorsunuz. Onun her bir ışık huzmesinden başka bir fikir, duygu ve ilham dökülen enstalasyonları karşısında küçülüyorsunuz.

Şımarık bir serseri gibi girdiğim ziyarete kapalı sergi alanından küçük bir karınca gibi çıkıyorum.

Eğer Tophane’de saat 2-3 arasında karşıdan karşıya geçmeye çalışan hasır şapkalı bir karınca gördüyseniz, sakin olun, delirmediniz!

O karınca bendim.

Not: Sergi normal ve aklı başında insanlar için 10 Eylül’de açılıyor İstanbul Modern’de. Bir değil, iki gününüzü ayırın. Gördükleriniz karşısında şoke olacaksınız!


Ezgi BAŞARAN


Hürriyet Gazetesi 30 Ağustos 2009

_____________________________________

Bir ‘site’, içinde yaşanılan üretilen ve başkalarıyla paylaşılan mekan, antikitedeki gibi bir şehir - devlet, bir uygarlığın merkezi, insanları yurttaş kılan yurt, sanal ortamda bir kişiye, bir kuruma, bir sosyalleşme alanına ayrılan adres... Sarkis’i kavramsal sanatta yaşayan bir efsane haline getiren uzun ve parlak kariyerinde verdiği birbirinden değerli yapıtların anılarından derlenen “Site” sergiden çok daha öte bir etkinlik.

Sarkis, İstanbul Modern’de 11. Bienal’in paralel etkinliklerinden biri olarak açılan Site’yi bir retrospektif olarak tanımlamayı tercih etmiyor. Site, retrospektif nitelik taşımakla, Sarkis’in bugüne kadar yaptığı çalışmaları fiziksel alan elverdiği ölçüde bir araya getirmekle birlikte tam anlamıyla bir retrospektif değil gerçekten de...

Temel uğraşı enstalasyon olan bir sanatçının hakiki bir retrospektifini yapmak öncelikle fiziksel olarak çok zor: Çoğu mekana özel tasarlanan, çok geniş yer kaplayan enstalasyonların, bir müzenin sergileme alanında yeniden ve aynen kurulması pek mümkün değil. Bu yüzden Sarkis retrospektif nitelikli bir enstalasyonlar enstalasyonu tasarlamış. Devasa boyutlardaki fotoğraflarla alana kazandırılan derinlik, kuytu odalardaki ürperticilik, Sarkis’in imzası yerine geçen neonların soğuk ışığı, sessizliği daha da vurgulayan biteviye seslerle, insana renkleri değişen belli belirsiz bir sis içinde yürüyormuş izlenimi veren dingin ve mistik atmosfer sergi alanını gerçekten de başka bir mekana dönüştürmüş.

Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında Sarkis ve İstanbul Modern’in küratörü Levent Çalıkoğlu, Site’nin iki anlamı olduğunu belirtti: Sanatçının insanlarıyla, sesleriyle, mimarisiyle oluşturmak istediği, inşa halindeki şehir ya da “Bir imkansızlık olarak kurgulamak istediği” websitesinin tarihi... Bitmeyen ve kendi kendini sürekli yeniden doğuran yapılar...

Sarkis’in de daha önce hiç böylesini yapmadığını vurguladığı Site, sanki müze içinde bir müze olmuş. Bu yüzden Site’ye teknik olarak sergi desek bile içeriği ve tasarımıyla başka bir konsept getirdiği muhakkak. Sanatçının yaşamının değişik evrelerinden bizzat seçtiği örneklerle kendi evreninden, benim Sarkisistan diye övmekten çekinmeyeceğim bir ütopik alemden kesit sunduğunu görüyoruz. Bana kalırsa, Sarkis’in alçakgönüllülükle “çok katmanlı” diye tanımladığı Site, onun zihninden geçen her düşünceyi ve eline geçen her maddeyi büyük harfle Sanat’a dönüştüren bir tür şaman olduğunu ortaya koyan bir mitoloji aslında!

Sarkis mitinin Paris’teki çağdaş sanat ‘tapınak’ı Centre Pompidou’yu da saracağını Site’nin açılışında öğrenmek heyecan vericiydi. İstanbul Modern ile çocuklara çağdaş sanat eğitimi konusunda üç yıllık bir işbirliği anlaşması imzalandığını Oya Eczacıbaşı ile birlikte Site’nin basın toplantısında duyuran Centre Pompidou yöneticisi Alain Seban’ın gelecek yıl bütün binaya yayılacak bir Sarkis sergisine hazırlandıklarını açıkladı.

10 Ocak’a dek açık kalacak olan Site için, kitaplıklarımızda yer edinecek, çok özenli bir katalog hazırlanmış. Sarkis’in kendi işlerinin bizzat çektiği fotoğraflarının yer aldığı katalog bu yönüyle Site’nin tamamlayıcısı. Küratör Levent Çalıkoğlu’nun Site üzerine zihin açıcı yazısı ve Sarkis ile yaptığı söyleşi de cabası.

Alin Taşçıyan 21 Aralık 2009 Star Gazetesi
İSTANBUL - Sarkis'in 50 yıllık sanatsal yaşamının tüm evrelerini kapsayan ve Levent Çalıkoğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği sergide, Sarkis'in, ilk kez sanatının farklı dönemlerini bir araya geliyor.

Sergideki çalışmalarında bir kentin olası mekan, figür ve olgularını bir araya getiren sanatçı, sokakta karşılaşılan insanlar-evsizler, sürekli inşa halinde olan mekanlar, gündelik hikayelerin kahramanları, işitilen sesler ve duyulan kokular, duvarlardaki sloganlar, kamusal sorunlar gibi bir şehri ayakta tutan tüm enstrümanları kendi sanatının önemli evreleri ile iç içe geçiriyor.

Sergi, sanatçının 1960’ların başında gerçekleştirdiği kâğıt üzerine guvaş çalışmalarından başlayarak, 1970’li yılların katran malzemeli karanlık enstalasyonlarına, 1980’li yılların kurum eleştirisi taşıyan düzenlemelerine, 1990’ların neon çalışmalarına ve nihayetinde farklı kültürleri bir araya getiren disiplinlerarası işlerine dek görsel ve işitsel bir zenginlik içeriyor.


Sergide, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, MUMOK - Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Viyana, Centre Georges Pompidou Paris, Ecole Supérieure des Arts Décoratifs de Strasbourg, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Müzesi, Hessisches Landesmuseum Darmstadt gibi sanat kurumlarından/müzelerden ve sanatçının atölyesinden gelen çalışmalar yer alıyor.




Sergi boyunca Sarkis’in düzenleyeceği birbirini bütünleyen etkinlikleri içeren kapsamlı bir program, İstanbul Modern’in Süreli ve Sürekli Sergiler Salonları, Fotoğraf Galerisi, Eğitim Bölümü ve Sinema’sında uygulanacak.

İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Sarkis’in çalışma tarzına uygun olarak hazırlanmış, bu sergiye özel bir atölye, "su içinde suluboyu atölyesi" ve sekiz genç sanatçıyı bir araya getiren özel bir okul-atölye programı gerçekleştirecek.

İstanbul Modern Sinema’da sanatçının kariyerinde etkisi olan filmlerden oluşturulan bir seçki gösterilecek.

Sarkis...
1938 yılında İstanbul’da doğan Sarkis, İstanbul

Güzel Sanatlar Akademisi’nde (Mimar Sinan Üniversitesi) öğrenim gördü. 1964’ten bu yana Paris’te yaşamaktadır.

Başlangıçta resimle ilgilenen sanatçı, kısa bir süre sonra eserlerinde heykelin yanı sıra, ses ve video enstalasyonlarına odaklandı. Bu yeni sanatsal yön, özellikle 1969’daki Harald Szeemann tarafından Bern Kunsthalle’de düzenlenen Quand les Attitudes deviennent Formes sergisindeki katılımıyla net olarak ortaya çıktı.

Sarkis, 1967 Prix de la Peinture à la Biennale de Paris ve 1991 Grand Prix National de Sculpture ödüllerini kazandı.

Sarkis aşağıdaki sergilerde yer aldı:
Documenta VI (1977) ve VII (1982), Kassel
İstanbul Bienali 1987, 1989, 1995 ve 2007
Venedik Bienali, 1993


Fransa’daki Sarkis sergileri:
Modern Art Museum of the City of Paris, 1984
Nantes Fine Arts Museum, 1989, 1997
Magasin, Center for Contemporary Art, Grenoble, 1993
Centre Pompidou, 1993
CAPC, Bordeaux, 2000
Lyon Contemporary Art Museum, 2003
Lyon Bienali, 2009


Sanatçı 2010 yılında Paris Pompidou Çağdaş Sanat Merkezi ve Cenevre Çağdaş Sanat Müzesi’nde birer sergi gerçekleştirecek.

Kaynak:

ntvmsnbc 16 Eylül 2009 Çarşamba

sergiden kareler için:

Galeri: Sarkis'in Dünyası

(http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/galeri.aspx?galleryId=1508&position=9)

PROJENİN İŞLEYİŞİ
çağrışım alanı oluşturma:

süre: 10dakika (ders ortamı)

  • Hayat bir resim olsa ben..........

Şu ana kadar kendim için yaptığım en iyi şey......

yağmurlu bir havada dışarıda ders yapmak...............
süre: 15dakika

  • Yer: Müze girişi merdivenler

amaç: beklenti düzeyini yükseltme, sanata, esere, yaratım sürecine hazırlama

TAMAMLANACAK CÜMLELER:

  • Anılarımı bir kutuya koysam.....

Bu zamana kadar yaşadığım tanık olduğum acılar hayatım için gerekli; çünkü...............

Bu zamana kadar yaşadığım, tanık olduğum korkuları unutmak isterdim; çünkü.................

Başkalarını geçmişi beni etkiler;çünkü....................

12 asistan, rehber öğretmen eşliğinde bir performansın önünde durur ve bekler, Performansa dokunulmasını önleyerek her öğrenciye bir kağıt vererek performans karşısında ilk izlenim sözcüğünü yazmasını ister. (Bu izlenim sözcüğü üzerinde düşünülmüş, sıradan olmayan bir tamlama, değer yargısı veya kavram olabilir.)
Bütün öğrenciler 12 performans için 12 ayrı kağıt doldurarak her bir performansın önünde bekleyen asistana ilgili sözcüğü verir.
Tur tamamlandığında üzerinde metin oluşturmak istediği performansın önünde sıralanır. Öğrenciler sırayla zarftan 5 sözcük seçer. (tercihen her bir performansta en fazla 4-5 öğrenci bulunması beklenmektedir)Seçilen sözcükleri alarak o performansın kendi yaşamındaki yeri, etkisi, hangi anısını harekete geçirdiği, seçim sebebi gibi soruların ve anların yorumunu içerine bir metni öğrenci verilen süre içinde (en fazla 15 dakika) oluşturur. İzin verildiği ölçüde performansa zarar vermeden grup fotoğrafları ve yazım aşamaları fotoğraflanır. İstanbul Modern Sanat Müzesi içinde yer alan daimi sergi ve diğer performanslar da gezilerek sergi alanı boşaltılır. Saat 11.45'te Tophane'de yer alan çay bahçelerine gidilerek « aylaklar, sokak insanları, bekleyen, dinlenen insanlar » konulu fotoğraf projesi için çekim yapılacaktır. Burada birlikte bir « çay »içilerek aşağıdaki cümleler yazılı olarak öğrencilere tamamlatılacaktır. (Bunun için önceden kağıtlar hazırlanmıştır.)



  • Bu serginin bir kısmını internette gördüm, araştırdım; ama burada aldığım keyif.....................................

Sarkis bence......................................

Sergi alanının derinliği....................

sergiyi 3 sıfatla nitelesem..................

sergi bir tek eylem olsa....................

sergi bir renk olsa................................

sergi bir şarkı olsa.............................

sergi bir film olsa..............................

sergi bir yemek olsa.........................

sergi bir içecek olsa.......................

sergi bir « an »a eşdeğer « an » olsa....

Tamamlanan cümleler ayrı ayrı zarflanır.Günün bütününe ve Tophane'nin geçmişten günümüze bıraktığı « imgelerine » yönelik gezi yazısı yazma ödevi verilir.



13.10'da servise binilerek okula dönüş gerçekleştirilir.


Yüklə 51,69 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin