Revista presei saturday, 12 January 2019



Yüklə 199,17 Kb.
səhifə1/3
tarix12.01.2019
ölçüsü199,17 Kb.
#95783
  1   2   3

REVISTA PRESEI Saturday, 12 January 2019



Revista presei este realizată pe baza monitorizării

următoarelor publicaţii:




ADEVĂRUL

FINANCIARUL

COTIDIANUL (din 23 decembrie, publicația rămâne numai on-line)

GÂNDUL

CRONICA ROMÂNĂ

JURNALUL NAŢIONAL

CURENTUL

LIBERTATEA

CURIERUL NATIONAL

ROMÂNIA LIBERĂ

EVENIMENTUL ZILEI

ZIUA (numai publicaţiile locale; din 25 ianuarie, publicaţia centrală a încetat şi în varianta on-line)


STIREA ZILEI
SENATUL A APROBAT DEZBATEREA PROIECTULUI LEGII EDUCAŢIEI ÎN PROCEDURĂ DE URGENŢĂ

ÎNVATAMÂNT



CURENTUL
Senatul a aprobat dezbaterea proiectului legii educaţiei în procedură de urgenţă

Senatorii au decis, ieri, dezbaterea în procedură de urgenţă a Legii educaţiei naţionale, stabilind ca termen de depunere a amendamentelor data de 8 iunie, în loc de 15 iunie, cum se propusese iniţial. În cadrul dezbaterilor, senatorii PSD s-au pronunţat împotriva aprobării procedurii de urgenţă pentru acest proiect. Totodată, a fost stabilit termenul de o săptămånă pentru depunerea amendamentelor. (CRISTIAN GEORGESCU)


Greva generală - o mare dezamăgire pentru liderii sindicali

Greva nu a paralizat ieri România, aşa cum erau convinşi şi ameninţau liderii sindicali ai marilor confederaţii. Imediat reprezentanţii locali ai federaţiilor sindicale au găsit şi explicaţii pentru neparticiparea tuturor sindicaliştilor la protest: „Membrii noştri au semnat pentru grevă generală, însă au renunţat fiind supuşi unor presiuni“. Numai că niciun lider sindical nu a fost în stare să spună cu exactitate cine a făcut presiunile şi la ce fel de presiuni au fost supuşi membrii sindicali pentru a nu protesta.

Au existat şi instituţii ale statului în care, „din respect pentru cetăţeni“, salariaţii nu au întrerupt lucrul. Aşa cum angajaţii unei primării au amânat greva generală cu o zi pentru a nu pierde din venitul pe luna mai. Dascălii au participat la protest într-un număr mult mai mic faţă de cât se aşteptau liderii lor. Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că „prezenţa la grevă a celorlalte cadre didactice, care nu sunt implicate în examenul de bacalaureat, a fost, la nivel naţional, sub 25%“.

Au amânat greva generală cu o zi pentru a nu pierde la salariu

Culmea nesimţirii la Primăria Timişoara! Aici, angajaţii nu au intrat ieri în grevă pentru a nu pierde sporul de hrană şi de ţinută pe luna mai, pentru că nu au lucrat o zi. Aceştia au decis să înceapă protestele de astăzi. Spre deosebire de primăriile clujene, unde toţi salariaţii şi-au luat „zi liberă“, angajaţii Primăriei Deva au lucrat „din respect“ pentru cetăţeni. În fiecare judeţ, în administraţia locală s-a muncit sau nu, în funcţie de numărul de semnături strânse de la membrii de sindicat pentru grevă, dar şi de hotărârea luată, ieri-dimineaţă, pe ultima sută de metri, mai exact înainte de începerea programului de lucru. Potrivit liderilor sindicali din administraţia publică, aproximativ 100.000 de funcţionari publici au participat la protest. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat că greva generală din administraţia publică declanşată ieri de FNSA va dura cel puţin până la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură. Protestului bugetarilor i s-au alăturat şi minerii. Mii de ortaci din Valea Jiului şi-au aprins lămpaşele în semn de solidaritate cu greviştii, fără a întrerupe activitatea. Angajaţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au adus, ieri, la instanţe doar arestaţii cărora le expira mandatele de arestare preventivă. Astfel, instanţele au putut judeca doar prelungirile mandatelor de arestare preventivă sau verificarea legalităţii acestor măsuri, din cauza grevei cu care s-au solidarizat angajaţii din penitenciare. Paza în penitenciare nu a fost afectată de protestul gardienilor. În spitale, personalul medical a tratat doar urgenţele. În curţile serviciilor de ambulanţă au răsunat sirenele ambulanţelor. Şi vameşii din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi s-au aflat, ieri, în „pauză“ până la ora 16.00.



Protest mai scurt la metrou

Greva angajaţilor de la metrou se va desfăşura astăzi între orele 4.00 şi 12.00, astfel că protestul se va încheia cu patru ore mai devreme decât fusese programat iniţial. RATB a anunţat că va suplimenta cu 15-20% numărul autobuzelor care circulă în zonele deservite de reţeaua de metrou. Totodată, RATB a anunţat că autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele vor circula normal, cu excepţia a patru trasee de tramvaie. Este vorba despre liniile 19, 40, 56, 5 şi 44. Pe traseele acestora vor circula autobuze.

Era posibil ca în 2011, salariile să scadă cu 30-50%“

Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că era posibil ca în 2011 salariile bugetarilor să scadă cu 30-50% sau chiar mai mult dacă măsurile actuale nu ar fi fost aplicate. „Dacă nu am fi aplicat aceste măsuri, salariile anul viitor ar fi fost posibil să scadă cu 30-50% sau chiar mai mult“, a spus Şeitan. Ulterior, ministrul a menţionat că dacă nu s-ar fi luat măsurile anticriză în acest an, în 2011 ar fi fost posibilă o reducere de chiar şi 70% a salariilor: „Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011“. (GABRIELA VLĂSCEANU)


Bac fără probleme

Bacalaureatul, în ciuda ameninţărilor liderilor sindicali din învăţământ, a decurs normal. Doar elevii claselor a XII-a de la Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun“ din Gura Humorului s-au gândit să se pună bine cu dascălii aflaţi în grevă. Iniţial, candidaţii nu au vrut să intre în clase pentru a susţine proba C a bacalaureatului, dar, ulterior, au fost convinşi să intre în sălile de examen pentru a nu rata proba. Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat, ieri, că proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă - poate fi susţinută până în 25 iunie, elevii claselor a XII-a având astfel la dispoziţie trei săptămâni în plus pentru a fi examinaţi la această disciplină. Iniţial, această probă putea fi susţinută între 31 mai şi 4 iunie. (DRAGOȘ STĂNCULESCU)




EVENIMENTUL ZILEI
Greva continuă, dacă vor sindicaliştii

Bugetarii şi pensionarii continuă şi astăzi protestele împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern. Însă, sindicaliştii decid individual dacă participă sau nu la grevă.

La Târgu Mureş, aproape 4.000 de persoane participă la mitingul de protest organizat împotriva reducerilor salariale din sectorul bugetar şi a pensiilor, potrivit evaluării făcute de liderul CNSLR-Frăţia Mureş, Călin Orlando Cociş, citat de Agerpres. Bugetarilor mureşeni li s-au alăturat şi angajaţi de la companiile Azomureş şi Mobex, care protestează împotriva tăierii tichetelor de masă.

Aproximativ 100 de pensionari protestează în faţa Prefecturii Braşov, fără ca protestul să fie autorizat. Oamenii au încercat şi ieri să intre în sediul instituţiei, pentru a sta de vorbă cu prefectul. Pensionarii sunt nemulţumiţi de reducerea pensiilor cu 15%, deoarece, spun ei, nu vor mai avea bani ca să îşi ducă traiul.



Solidaritate şi nu prea

Deşi au anunţat că vor declanşa greva în semn de solidaritate cu bugetarii, sindicaliştii RATB au renunţat la protest. Liderii sindicali susţin că au fost ameninţaţi că vor fi concediaţi, dacă participă la grevă. „Noi am anunţat, azi, grevă de solidaritate cu colegii din învăţământ şi administraţie. Până la ora 6,00 nu au ieşit tramvaiele din Depou. În urma ameninţărilor din partea şefilor, colegii au ieşit pe traseu dar, atragem atenţia că, dacă vor fi accidente, nu colegii noştri sunt vinovaţi ci starea de tensiune în care au ieşit din Depou. La ora 9,00 am fost invitaţi la conducere”, a declarat Aritina Poja, lider sindical la Depoul din Titan, vatman de tramvai, notează Agerpres.

Pietrariu Ion, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Transportul public local, spune că greva celor de la RATB a eşuat deoarece „ceilalţi colegi, membri în alte sindicate, complici cu administraţia, au acceptat să vină şi să-i înlocuiască pe ceilalţi care au anunţat că sunt în grevă. Din păcate, spiritul de solidaritate nu există nici în perioadă de grevă”. Angajaţii Metrorex au intrat în grevă generală în această dimineaţă, la ora 4:00. Protestul lor se va încheia la ora 12:00.

Presiunile lui Funeriu se vor întoarce ca un bumerang

Profesorii continuă şi ei greva, însă, aşa cum au explicat liderii sindicali, fiecare membru de sindicat este liber să facă ceea ce îi dictează conştiinţa. Adică, fiecare cadru didactic decide dacă face sau nu grevă. Totuşi, şi profesorii spun că au fost ameninţaţi că protestatarii vor fi trecuţi în capul listei cu cei care vor fi disponibilizaţi.

Gheorghe Izvoranu, liderul Federaţiei Spiru Haret, spune că directorii de şcoli au fost ameninţaţi că vor fi schimbaţi din funcţie dacă participă la grevă. De asemenea, liderul sindical mai spune că acţiunile sindicale nu vizează numai obţinerea unor drepturi pentru cadrele didactice, ci şi modificarea legii educaţiei, precum şi asigurarea unei finanţări adecvate a sistemul de învăţământ de stat. Sindicalistul susţine că toate măsurile pe care le-a aprobat ministrul Educaţiei Daniel Funeriu se vor întoarce împotriva sa şi a ministerului, asemeni unui bumerang. Pentru a reduce presiunea pe bugetul de stat, Guvernul a decis aplicarea unor măsuri de austeritate, printre care se numără şi reducerea cu 25% a fondului de salarii în sistemul de stat şi a pensiilor cu 15%. (SIMONA DIACONU)

FINANCIARUL
Divizarea in randul sindicatelor „inmoaie“ greva generala

Teoretic, ieri a fost greva generala in in­vatamant, administratie publica, penitenciare si sanatate. Ar fi trebuit sa fie si la CFR, dar sindicalistii feroviari s-au razgandit, pe motiv ca, nescazandu-le salariile cu 25%, nici nu ar mai avea vreun motiv temeinic de protest. In realitate, greva generala de ieri a fost fragmentata, protestul desfasurandu-se mai de­graba haotic. Examenul de bacalaureat - care ar fi trebuit boicotat cu totul - s-a desfasurat normal, iar la unele scoli s-au tinut chiar cursuri. De asemenea, in administratia publica nu toata lumea a fost in greva.

De exemplu, angajatii Serviciului Public de Finante Locale Ploiesti s-au prezentat la serviciu dupa programul norma, motivand ca nu participa la protest pentru ca oricum au salarii mici si nu-si permit sa mai piarda bani protestand. La Bistrita-Nasaud, sindicalistii din Consiliul Judetean au anuntat ca greva generala va dura, in cazul lor, o zi - cu toate ca la nivel national se doreste a fi un protest pe termen nelimitat. Tot in Bistrita-Nasaud, unii angajati din invatamant s-au razgandit si nu au mai intrat in greva, iar altii se vor intoarce de azi la catedre, dupa cum au anuntat liderii sindicali.

In Primaria Capitalei, mai putin de jumatate dintre angajati au fost ieri in greva generala, restul desfasurandu-si activitatea in mod normal. In Prahova, aproximativ 80% din totalul celor 10.000 de angajati din invatamant au fost ieri in greva. Potrivit sindicalistilor, in Prahova a existat o scoala unde toti profesorii si invatatorii au mers la cursuri, in restul liceelor si colegiilor nationale greva desfa­surandu-se partial. De asemenea, in Gorj si Teleorman mai putin de jumatate dintre profesori au participat la greva generala. Si exemplele pot continua.

Astazi, transportul public in Capitala ar fi trebuit paralizat, dupa cum anuntau sapta­mana trecuta liderii sindicali. In realitate, din cele 10 sindicate din RATB, la greva participa doar unul, parcul de autobuze urmand sa functioneze in proportie de 85%. De asemenea, greva Metrorex a fost scurtata pana la ora 12.00, cu toate ca, initial, era programata sa se desfasoare pana la ora 16.00.

Inflatie de organizatii

Lipsa de unitate a luptei sindicale in Romania are o singura explicatie: numarul foarte mare de sindicate, federatii, confederatii, impartite la randul lor in ramuri, subramuri, domenii si asa mai departe. S-a ajuns, de fapt, in situatia in care intr-o singura societate sau scoala sa existe cate doua, trei sau chiar 10 organizatii sindicale, fiecare cu propria viziune sau propriile interese. De exemplu, in invatamant exista 5 federatii sindicale. Functionarii publici si angajatii din administratia de stat, inclusiv politistii, au minimum 10 sindicate. In sistemul de sana­tate exista 6 organizatii sindicale, iar in trans­porturi - alte 10 sindicate, care reunesc in general angajatii din companiile de stat in domeniu, in special CFR. La nivel national exista 5 confederatii sindicale.



Modelul german

Dupa al Doilea Razboi Mondial, in Germania au fost create aproximativ 16 sindicate industriale, in cadrul unei singure federatii, DGB. Pentru a face greva este nevoie de un vot secret de 75%. IG Metall, cel mai important sindicat german, are in timpul unui conflict de munca o organizare de o rigurozitate militara. Actiunile sale sunt evaluate permanent de o societate de avocatura si, dupa incetarea conflictului, se face un audit economico-financiar. Fondurile sale sunt folosite pentru plata salariilor in timpul grevei (ceea ce nu se intampla in sindicatele romanesti) si pentru consilierea membrilor. Se spune ca, daca un conflict declansat de IG Metall dureaza mai mult de trei zile, cade guvernul. (MIRCEA DOAGA, SORIN MANEA)



GÂNDUL
DEZBINAŢI

Boicotarea bacului, un eşec

Grevă de faţadă în şcoli: „Cârtim cu glas tare, dar, când e să facem ceva, o lăsăm baltă“. Boicotarea bacului, un eşec

Dacă la nivel declarativ erau în grevă, în fapt, majoritatea profesorilor s-au prezentat în centrele de examinare pentru a participa la examen

"Bacalaureatul se dă cu profesori aflaţi în grevă. O struţo-cămilă nemai-întâlnită până acum". Profesoara Doina Leca, de la Colegiul "I.L. Caragiale" din Bucureşti, trece în revistă prezenţa colegilor săi în prima zi de protest a dascălilor : 48 sunt în grevă, 19 îşi ţin orele. Cum o parte dintre dascăli nu au venit la cursuri, liceul are, începând de astăzi, un orar special. "Fiecare profesor a făcut o cerere către conducerea şcolii şi în urma acestora s-a făcut o condică specială pentru ei. Elevii vor veni şi ei la şcoală în funcţie de noul orar. Noi, cei care suntem în grevă, vom avea o zi tăiată de la salariu", explică profesoara de limba română.

Dacă liceenii din clasele IX-XI, care se văd nevoiţi să consulte noile orare pentru a şti când să vină la şcoală, nu au prea multe motive de mulţumire, candidaţii la bacalaureat pot răsufla uşuraţi. Ultima probă de competenţe din cadrul examenului maturităţii, derulată luni, a decurs pentru ei fără prea multe probleme.

Deşi o parte a dascălilor desemnaţi să asigure supravegherea testului de limbă străină s-au trezit în-tr-o situaţie cel puţin stranie: dacă la nivel declarativ erau în grevă, în fapt majoritatea profesorilor s-au prezentat în centrele de examinare pentru a participa la examen.

"Aici e marea problemă. Situaţia e incertă şi datorită neînţelegerii formei de protest. Suprapunându-se boicotarea examenului de bacalaureat cu greva generală, în foarte multe unităţi şcolare s-a înţeles că dacă participă 85% din cadrele didactice la examen, 85% nu sunt în grevă", a precizat, pentru Gândul, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

Boicotul bacalaureatului a rămas doar pe hârtie şi la Colegiul "Sfântu Sava". Proba s-a derulat conform grafi-cului, liceul neavând nevoie să apeleze la alţi supraveghetori ai examenului scris, decât cei prevăzuţi iniţial. Mai mult, nici orarul elevilor nu a avut de suferit. Aceasta, întrucât din cele 80 de cadre didactice ale liceului, doar doi dascăli şi-au exprimat protestul în condică.

"Cârtim cu glas tare, dar când e să facem ceva, o lăsăm baltă. Lumea a optat conform educaţiei comuniste care e greu de zdruncinat", spune profesorul de filosofie, Gabriel Săndoiu. "Greva nu are niciun efect, i-ar conveni guvernului s-o ţinem aşa până în decembrie. Eficace ar fi fost boicotarea bacalaureatului. Ar fi fost o palmă dată clar, dar nu s-a dat, graţie educaţiei slugărnicoase dobândită în comunism".



Funeriu: cel mai simplu ar fi să-mi dau demisia

Profesorii care nu au renunţat la protest nici în ultima clipă au decis să se facă auziţi chiar de ministrul Educaţiei. Aproape o sută de dascăli s-au strâns la amiază în faţa sediului ministerului pentru a-i spune personal şefului învăţământului cât de mult îi nemulţumeşte diminuarea cu 25% a salariului. Ghinion, însă. Doar şapte dintre aceştia au fost primiţi în audienţă. Mesajul transmis mai departe colegilor: "A zis că nu-şi poate permite să iasă să vorbească cu noi. A recunoscut că cel mai simplu lucru pe care îl poate face e să-şi dea demisia". De cealaltă parte, ministerul dă asigurări că, indiferent de greva care va continua pe parcursul acestei săptămâni, cea de-a doua parte a probei de competenţe a bacului, ce constă în examenul oral, va avea loc conform graficului. (RAUL FLOREA)



JURNALUL NAŢIONAL
Statul poliţienesc îngenunchează profesorii

M-am întrebat, după cea mai insultătoare conferinţă de presă a unui şef de stat întâmplată în lumea pretins civilizată, aia de la miezul nopţii a lui Traian Băsescu, în care hăhăia şi lua peste carâmb sărăcia românilor, ce oare dă siguranţă de sine obrăzniciei acestui individ cocoţat în vârful vârfurilor?

Pe ce te bazezi musiu?, îmi venea să strig. Mă, mi-a zis un fost coleg de liceu, refugiat în "lumea liberă", ăsta îşi bagă picioarele în mămăliga voastră naţională. Ştie că dacă se răsteşte o dată, mai ales la intelectuali, toţi se scapă în nădragi. Mămăliga asta, am zis, a fost şi a ta! N-ai dezertat din calitatea de român! Ba da. Sunt cetăţean planetar. Spală-te cu Băsescu tău pe cap, ultimul securist care torturează cu metodele cele mai abject staliniste un popor! La ce te referi? La tot şi mai ales la ruşinea profesorimii de a se lăsa călărită, intimidată, morfolită în fel şi chip. Şi asta în ce ţară? Acolo unde alungarea lui Ceauşescu s-a făcut cu vărsare de sânge.

Am fost, zilele trecute, la Vălenii de Munte, orăşelul prahovean unde, jumătate la internat, jumătate în gazdă, am ispăşit cei patru ani de liceu, adolescenţa mea întreagă. Invitat de profesorii Bocioacă şi Muşat, autori, împreună cu directorul Vulpe şi colegii lor Dafina şi Pârvu, ai unei excelente monografii a Colegiului Naţional "Nicolae Iorga", mă prezentam în urbea celor mai năstruşnice, triste şi vesele întâmplări ale juneţii mele, bucuros să asist la o festivitate care mă lua părtaş. Lume bună, profesori vechi, conservaţi intelectual perfect, gen profesoara Bragarenco, plină de vitalitate la 97 de ani, inspectori şcolari judeţeni, în frunte cu mai-marele învăţământului prahovean, profesorul Angelescu, primarul, şefii promoţiilor succesive de absolvenţi şi, ultimii, dar nu cei de pe urmă, elevii care n-au fărâmat catalogul în şcoală, cu note maxime, dar s-au remarcat, zice-se, după aceea. Aici mă încadram şi eu, prezentat ca scriitor (minunata profesoară de română Petruţa Stan mi-a făcut surpriza de a recita poezia mea "Bună seara, iubito" într-un excelent spectacol susţinut artisticeşte de elevi) şi colegul meu mai tânăr, Alexandru Stroie, biruitor în afaceri, care a şi sponsorizat lejer tot ce a fost de sponsorizat în această acţiune de sensibilă evocare, gest aplaudat de toată lumea. Cuvântări, diplome date, cum se face în astfel de împrejurări, tuturor, ca să nu existe pizmă, de la portar şi cel care a asigurat sonorizarea până la ministrul, absent la eveniment, Funeriu.

Aici, la strigarea numelui scrijelit pe diplomă al acestui franţuzit care evocă onomastic funia spânzuraţilor, aveam să înregistrez în urechi nu aplauze, nici măcar formale, ci un murmur îndârjit de răzmeriţă, un fel de băgare colectivă în p.m.

De fapt, dincolo de meritata evocare a liceului meu şi a minunaţilor lui dascăli, despre acest murmur aveam de gând să scriu. Murmurul de revoltă a fost, din păcate, coral, nu individual. Focalizând un portret, portretul amuţea. De ce? Nimeni nu-şi asuma la vedere revolta. L-am întrebat pe colegul meu H., azi dascăl (nu-i dau numele că-l aruncă afară portocaliii, cel puţin aşa crede el), ce naiba se petrece. Ne e frică, mă, asta e! Toţi ne temem. S-au distribuit în şcoli formulare pentru profesorii implicaţi în Bacalaureat care, în scris, trebuie să declare dacă merg la grevă sau optează pentru examene. Făţiş a fost transmisă ameninţarea că greviştii vor fi raşi din învăţământ.

Am discutat, la o plimbare în doi, la masă, în mici şuete, cu alţi dascăli care-mi sunt apropiaţi. Frica paralizează şcoala. Frica ucide voinţe mai abitir ca-n vremea lui Ceauşescu.

N-a fost greu să pricep de ce prima diplomă strigată a fost cea acordată Robertei Anastase (sic!), care n-a absolvit liceul vălenar şi n-are nici în clin, nici în poşetă cu orăşelul legat de Iorga, M.R. Paraschivescu sau Tonitza. Fireşte, cucoana asta politică, una dintre cele câteva manşete portocalii ale pantalonilor lui Băsescu, n-a catadixit să fie de faţă şi şi-a ridicat, distantă şi igienică, printr-un servitor, diploma. M-a apucat ameţeala.

Dincolo de prezenţa senatorului Meleşcanu, ales în acest colegiu, discretă şi de bun-simţ, politica nu prea avea de ce să se cocoaţe pe scena aniversării. Să fi devenit dascălii de azi, urmaşi ai dascălilor mei, vasali politici? De ce vă e frică, domnilor, pentru că vă ştiu oameni întregi? De ce vorbiţi în şoaptă despre umilirea învăţământului? Cum de îngăduiţi celui care vă acuză că fabricaţi tâmpiţi să-şi bată joc de demnitatea voastră?

De ce hehăia Băsescu în noaptea acelei netrebnice comunicări? Ştie că nu suntem greci, ştie că nu putem arde, ştie că ne e frică. Ştie că sindicatele au valoare detonantă zero. Serviciile controlează tot. Telefonul, pervazul ferestrei, sonorităţile budei. Şi, mai presus de orice, banii. Până şi popa, gras şi îmbuibat, pilotând un jeep ultimul răcnet, care a "sfinţit" o placă comemorativă, s-a autodeclarat pedelist cu carnet şi fan Băsescu, pe care-l preamăreşte în slujbe. Du-te dracului, sfinţia ta, i-a zis la masă, uşor aghesmuit, profesorul pensionar Miclea, absent din catalogul fricii. Popa a râs sardonic şi nu s-a supărat. De ce s-ar supăra? Politica i-a adus mai multe daruri decât Cel de Sus. (LUCIAN AVRAMESCU)


Ministrului Funeriu i se suflă ca la şcoală

Daniel Funeriu pare că are nevoie de ajutor atunci când vine vorba să susţină o conferinţă de presă. Asemenea unui elev prins cu temele nefăcute, ministrului Educaţiei i s-a şoptit tot ce trebuia să spună.

Funeriu le vorbea jurnaliştilor despre desfăşurarea examenului de Bacalaureat. După ce a anunţat că toţi elevii ar trebui să participe la examen, indiferent de greva profesorilor, ministrul a părut să se blocheze. El a reuşit să încheie conferinţa doar cu ajutorul şoaptelor secretarului de stat Oana Badea, plasată strategic la dreapta sa. (REDACȚIA)
Greva fără grevişti

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, marea grevă generală din toate sectoarele bugetare s-a fâsâit din prima zi. Dar continuă. Bacalaureatul s-a desfăşurat în condiţii normale, cu mici excepţii, în toată ţara, deşi cele patru federaţii sindicale din Educaţie anunţaseră grevă generală de pe 31 mai şi boicotarea examenelor naţionale.

Mai mult, la Bacău, elevii au fost cei care au făcut grevă în locul profesorilor, încercând să le susţijnă cauza. Peste 500 de absolvenţi de clasa a XII-a de la trei licee din judeţul Bacău au refuzat astăzi să intre la proba de competenţe la o limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în semn de protest faţă de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a modifica componenţa comisiilor de examinare, ca urmare a grevei profesorilor.

Şi în celelalte instituţii bugetare unde se anunţase încetarea activităţii s-a lucrat astăzi, în prima zi a intens mediatizatei greve generale, acţiune de protest a cărei continuitate este sub semnul întrebării. Sindicatele anunţaseră iniţial că vor intra în grevă peste un milion de angajaţi pe 31 mai şi 1 iunie, mâine, dintre care peste 400.000, din Educaţie şi Administraţie, declanşează greva generală pe termen nelimitat. Sindicatele din Educaţie au anunţat astăzi că 60% dintre membrii lor au fost în grevă în prima zi, iar acţiunea de protest continuă, deşi ministerul face presiuni asupra profesorilor.

În privinţa evenimentelor programate pentru mâine, lanţul uman din jurul Parlamentului s-a amânat, iar reprezentanţii Guvernului îşi susţin în continuare argumentele pentru tăierea salariilor şi a pensiilor. Doar Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) îşi menţine decizia de a protesta în stradă mâine. Părinţii nemulţumiţi se vor strânge între orele 10:00 şi 12:00 în faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC), din Bucureşti, cerând Cabinetului Boc "să demită conducerea Autorităţii, să desfiinţeze ANPFDC şi să renunţe la acţiunea de agresare a familiei şi de încălcare gravă a drepturilor copilului".

În timp ce marea grevă generală se desfăşura cu mult mai puţini grevişti decât anunţaseră sindicatele iniţial, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, în cadrul unei dezbateri organizate de Blocul Naţional Sindical (BNS), că salariile bugetarilor ar putea să scadă cu până la 70% de la 1 ianuarie 2011 dacă nu s-ar lua deciziile de diminuare cu 25%, respectiv de 15% a pensiilor. "Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70% în 2011.

Dacă nu am fi luat aceste măsuri şi dacă se aplică şi nu vor avea rezultatele scontate, singura soluţie este să cadă Guvernul", a declarat presei ministrul Muncii. Mihai Şeitan a mai precizat că va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor să devină contribuabile pentru pensie, sănătatate şi şomaj, ca orice salariu, proiectul de lege vizând lărgirea bazei de impozitare, astfel încât în categoriile celor care plătesc contribuţii să intre şi cei care nu contribuie în prezent. "Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natură salarială, PFA-urile, convenţiile civile să fie văzute ca elemente salariale şi să devină contribuabile pentru pensie, sănătate şi şomaj ca orice salariu", a explicat ministrul în cadrul dezbaterii cu tema "Tratamentul fiscal al veniturilor din muncă", organizată de BNS.

Ministrul Muncii a mai precizat că pensiile pe luna iunie ar putea să se menţină la acelaşi nivel dacă legea de reducere a acestora va fi publicată în Monitorul Oficial după 15 sau 20 iunie. Şeitan a adăugat că este nevoie în continuare de disponibilizări masive în sistemul bugetar, iar deciziile în această privinţă vor fi luate de comun acord cu sindicatele, iar dacă nu se fac disponibilizări de aproximativ 70.000 de salariaţi, nu se va putea reveni în 2011 la salariile şi la pensiile actuale.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, cu ocazia aceleiaşi dezbateri, că se lucrează la un proiect de lege pentru reducerea salariilor. "La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veţi vedea proiectul de lege. Nu pot să vă spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicată şi la companiile cu capital majoritar de stat", a spus Vlădescu.

Referitor la această situaţie, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat astăzi că în şedinţa de Guvern de duminică seară s-a stabilit ca Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Justiţiei, să găsească până miercuri o formă de act normativ care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%.

În Educaţie, ministrul Daniel Funeriu a ignorat total voinţa sindicatelor şi a ţinut să le mulţumească spărgătorilor de grevă pentru "înţelegere". Liderii sindicatelor din Educaţie susţin că profesorii au fost constrânşi să participe la examene, sub ameninţarea cu pierderea locurilor de muncă, iar proba de bacalaureat s-a susţinut fără bază legală şi va fi contestată în instanţă. După ce a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate problemele care ar putea apărea pe parcurs se pot rezolva simplu, printr-un ordin de ministru, Daniel Funeriu a semnat un ordin de modificare a calendarului bacalaureatului, în scopul evitării eventualelor probleme care ar putea apărea din cauza grevei cadrelor didactice implicate în examen, astfel încât evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă poate fi susţinută până pe 25 iunie.

Iniţial, această probă putea fi susţinută între 31 mai şi 4 iunie. Alte modificări vizează componenţa comisiei de bacalaureat, astfel încât permite accesul în comisie inclusiv personalului didactic auxiliar. "În cazuri deosebite, bine justificate, prin excepţie de la prevederile art. 5 şi art. 12, alin. (1), din comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale poate face parte, în calitate de asistent, orice persoană care îndeplineşte o funcţie didactică sau didactică auxiliară, provenind din unitatea de învăţământ respectivă sau din alte unităţi de învăţământ preuniversitar", este textul modificării făcute de Ministerul Educaţiei pentru buna desfăşurare a examenului de bacalaureat. (DIANA SCARLAT)


Pietrariu: Greva de la RATB a eşuat din cauza trădătorilor din alte sindicate

Greva la RATB a eşuat deoarece, unii colegi, complici cu administraţia au acceptat să vină şi să-i înlocuiască pe ceilalţi care au anunţat că sunt în grevă. Din păcate spiritul de solidaritate nu există nici în perioadă de grevă, a declarat Pietrariu Ion, preşedinte al Uniunii Sindicatelor din Transportul public local.

Am fost ameninţaţi de administraţie cu desfacerea contractelor de muncă dacă nu ieşim în trasee, a declarat Aritina Poja, lider sindical la Depoul de Titan, vatman de tramvai. "Noi am anunţat, azi (n.r. 1 iunie), grevă de solidaritate cu colegii din învăţământ şi administraţie. Până la ora 6,00 nu au ieşit tramvaiele din Depou. În urma ameninţărilor din partea şefilor, colegii au ieşit pe traseu dar, atragem atenţia că dacă vor fi accidente nu colegii noştrii sunt devină ci starea de tensiune în care au ieşit din Depou. La ora 9,00 am fost invitaţi la conducere", spune Aritina. Marţi continuă greva generală angajaţii din învăţământ şi cei din administraţia publică locală şi centrală. La ora 10,00, de marţi până pe data de 4 iunie, în faţa Prefecturilor din primele 10 judeţe, în ordine alfabetică, vor avea loc mitinguri de protest la care vor participa toate categoriile sociale, inclusiv pensionarii. (REDACȚIA)


ROMÂNIA LIBERĂ
Specificul naţional, bată-l vina!

Diminuările de pensii şi salarii pentru bugetari aduc aşa de bine cu un extrem de des citat banc cu Radio Erevan, că mi-e şi lehamite să-l mai pomenesc. Dar dvs. îl ştiţi, cel cu Volga (automobilul) şi bicicleta. După ce profesorilor li se măriseră salariile (din gură electorală) cu 50% (!?), s-au trezit cu ele micşorate, la începutul acestui an, ca, după asta, să li se mai taie şi 25% din ce mai rămăsese. Incapacitate de administrare a treburilor ţării, fie şi în criză, care ar trebui să-i facă pe toţi politicienii din România să se ascundă undeva, prin pădurile pe care le-au tăiat sau măcar în vilele luxoase pe care şi le-au agonisit pe la munte şi să nu mai iasă de acolo tot restul vieţii.

Înghiţim reducerea, dar nimeni nu poate garanta (şi ce e aia „a garanta"? Adică, dacă nu iese, dispari?) că aşa scăpăm de celelalte măsuri, de care se teme toată lumea, cum ar fi majorarea tuturor taxelor posibile şi ştergerea tuturor facilităţilor, chiar pentru persoanele defavorizate, prin statut pur şi simplu sau prin vârstă. Încât te întrebi, pe bună dreptate, de ce nu s-au luat de la început toate măsurile, poate ar fi grăbit oprirea declinului, altfel tot mai evident. Te întrebi degeaba. O să vină şi asta, aşa cum i-a spus Stalin unui şef KGB sau NKVD (dracu' ştie cum se chema în momentul ăla odioasa poliţie secretă bolşevică), într-o carte celebră. Mai exact: o să te doborâm la momentul potrivit. Aşadar, nu avem a ne aştepta, în acest moment teribil al evoluţiei noastre, la nimic bun. Orice reglementare guvernamentală va mai surveni, aceasta nu poate fi decât negativă pentru noi, adică din acelea care te duc tot mai jos.

Nesiguranţa guvernanţilor că pot rezolva ceva cu o anume măsură arată că nu s-au făcut, în prealabil, nici un fel de estimări, de calcule: e, aşa cum spunea cineva mai demult, un fel de pilotaj fără aparate de bord, pe ceaţă deasă. Dacă pilotul nu se poate da jos pur şi simplu, acolo, în aer, din avionul nimerit în asemenea dificultate, Guvernul se poate da foarte uşor jos de unde s-a cocoţat, să lase locul altora, eventual, mai lucizi. E drept, trebuie să fii cam nebun să preiei o asemenea situaţie într-un asemenea moment, dar treaba politicienilor care e, dacă nu aceea de a acţiona indiferent de situaţii, ba poate chiar mai ales atunci când acestea sunt grele, pentru a salva ţara de la dezastru şi, cu un drum, a-şi stabili o reputaţie greu de ştirbit? În fond, ce fac Guvernul Boc şi cei din jur este specific românesc.

Ne-am bătut cu pumnii în piept să ne arătăm „specificul naţional", ba cu sărmăluţe, ba cu Căluşul (nu cel pus în gura tuturor de regimul comunist), ba cu cine ştie ce alte fantasme ale unor amatori în ale imaginaţiei, şi iată-ne acum în plin specific naţional şi în situaţia proastă de a nu-l recunoaşte. Că şi asta face parte din specificul naţional, aceea de a nu ţi-l recunoaşte când e neconvenabil. Dar primul, cel al măsurilor luate după ureche, doar crezând că suntem în stare, aminteşte de un alt banc, ceva mai puţin citat, dar parcă mult mai exact.

Cică un american, un rus şi un român sunt prinşi de canibali. Aceştia îi anunţă că îi vor mânca dacă nu îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: fie să dea o sută de dolari, fie să ia o sută de bâte pe spinare, fie să mănânce un kilogram de clătite cu căcat (că e atât de mare, încât nu văd de ce ne-am mai sfii să-i spunem pe nume). Americanul scoate suta de dolari şi e lăsat să plece, rusul admite cele o sută de bâte pe spinare şi pleacă târându-se şi abia mai respirând, dar liber. Românul cere de la început materia preferată a atâtor inşi pe vremea lui Ceauşescu. După ce înghite, cu chiu, cu vai, vreo jumătate de kilogram de clătite fecale, i se face greaţă, dă afară şi cere bâtele. Rezistă la vreo 50, după care, însângerat şi cu oasele rupte, scoate suta de dolari şi scapă. Ei bine, ăsta e procedeul Guvernului român azi. O să le luăm în bot pe toate şi nici cine ştie ce liberi n-o să fim, adică pe plus.

Nu cred că nu există oameni care ar fi judecat altfel, care ar fi luat la timp măsurile ce se impuneau şi care nu ne-ar fi amăgit, aşa cum o mai face încă dl ministru Videanu, cu trecerea economiei pe plus mâine-poimâine. Dar pe ei nu-i alege nimeni. Pentru că trebuie - nu-i aşa? - aleşi cei care dau un mic şi-o bere sau cei care dau din gură frumos, sau cele care... Dar să lăsăm, ştie toată lumea pe cine alegem. Ştie toată lumea că alegem cu alte organe decât cu mintea, ştie toată lumea că nu ne punem problema dacă şi când vor fi cei ce se cer aleşi în stare să-şi îndeplinească promisiunile electorale. Dacă aş vrea să fiu şi mai rău şi, în plus, să mă leg într-un fel de bancul dinainte, aş spune că judecăm cu partea aceea care produce ceea ce li se propune spre înghiţire bieţilor prizonieri internaţionali ai canibalilor de mai sus. Dar cum îmi respect foarte mult concetăţenii, e drept, până la vot şi până la altele încă, n-am să spun asta. Alegem şi noi cu ce putem, cu ce mai avem la îndemână, chiar dacă punem ştampila cu mâna - stângă sau dreaptă. Şi de fiecare dată ne-a reuşit figura. Sau: le-a reuşit. Celor care ne-au manipulat ca pe nişte instrumente mult prea docile. Acum plătim dividendele. Care, sper, vor fi şi ele impozitate de Guvernul actual, doar-doar va nimeri măsura scoaterii din criză cea mai potrivită. (NICOLAE PRELIPCEANU)
Ministrul Educaţiei: Circa 35% dintre cadrele didactice au participat luni la grevă

Aproximativ 35% dintre cadrele didactice au participat luni la greva generală, iar 65% dintre profesori s-au prezentat la cursuri, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Potrivit acestuia, din cele 242.837 de cadre didactice, au participat la grevă 83.858, urmând ca marţi cursurile să revină la normal în cele mai multe dintre judeţe, după cum au raportat inspectorii şcolari generali în cadrul videoconferinţei cu ministrul Educaţiei.

Cei mai mulţi dascăli au participat la grevă în judeţele Harghita - 70%, Vaslui - 62%, Covasna - 59,9%, Dolj - 56,7%, Bistriţa şi Hunedoara cu câte 56%. Cele mai mici participări la grevă s-au înregistrat în Vrancea - 3% şi Buzău - 0%. În ceea ce priveşte examenul de Bacalaureat, ministrul Educaţiei a declarat că, potrivit raportărilor inspectorilor generali, acesta s-a desfăşurat normal în toate judeţele.

După cum transmite Agerpres, o situaţie specială a fost înregistrată în judeţul Bacău, unde 602 elevi, de la trei licee, nu au susţinut proba, întrucât a fost lansat zvonul potrivit căruia examenul nu va fi recunoscut, dacă este susţinut cu profesori din afara liceelor. "Scăderile de 25% din salarii sunt dificile. Începând de azi nu poate să spună nimeni că profesorii nu au pus mai presus interesele elevilor", a declarat Daniel Funeriu, care le-a recomandat elevilor să meargă marţi la şcoală. (REDACȚIA)


Proteste. Zeci de cadre medicale şi mii de alţi bugetari din sud-estul ţării au încetat ieri lucrul

"Răbdarea medicilor a ajuns la capăt"

(EDIȚIA DE DOBROGEA)

"Am o pensie de 650 de lei şi din ea trebuie să trăim două persoane. O să murim de foame de luna viitoare."

Ion Gheorghe (70 de ani)

Medicii, funcţionarii publici şi profesorii au intrat ieri în grevă pentru a-şi manifesta nemulţumirea împotriva măsurilor guvernanţilor de a tăia salariile şi pensiile.

Mii de persoane, din toate judeţele din sud-estul ţării, au participat ieri la greva generală care a cuprins întreaga ţară. Cei mai mulţi protestatari i-am întâlnit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.

Curtea unităţii sanitare s-a umplut de la primele ore ale dimineţii de cadre medicale. Sute de asistenţi, infirmieri şi medici au întrerupt timp de câteva minute lucrul, au scandat lozinci şi au manifestat. Ei s-au dotat cu pancarte pe care au scris „Respectaţi Contractul Colectiv de Muncă!" şi cu multe fluiere. „Vrem să muncim", spuneau sindicaliştii. La acţiune au participat şi câţiva şefi de secţii. „Greva este îndreptăţită. Răbdarea cadrelor medicale a ajuns la capătul puterilor", a declarat dr. Vasile Sârbu, şeful secţiei Chirurgie. Şi angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au protestat, doar că ei au fost mult mai liniştiţi. Greva acestora a durat doar două ore, în intervalul 10.00- 12.00. Ambulanţierii nu au răspuns în acest timp decât cazurilor foarte grave.

Vârstnicii s-au alăturat şi ei mişcărilor sindicale organizate la nivel de judeţ. Cu toate că mitingul din faţa Prefecturii Constanţa nu a primit aprobare din partea autorităţilor locale, pensionarii tot au ieşit în stradă. „Am o pensie de 650 de lei şi din ea trebuie să trăim două persoane. O să murim de foame de luna viitoare", a declarat Ion Gheorghe (70 de ani). Agenţiile fiscale constănţene au fost închise. Salariaţii acestora au spus că sunt în grevă pe termen nelimitat. Cei care au avut treabă ieri la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost nevoiţi să aştepte până la ora 10.30 să se deschidă ghişeele. În schimb, activitatea Casei Judeţene de Pensii nu a fost perturbată de protest. Şi angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă de la Poarta Albă au aderat la acţiunile de protest. Pentru că nu au solicitat autorizaţie pentru a picheta închisoarea, acţiunea s-a desfăşurat într-o singură încăpere.



Grevă generală şi la Galaţi

Majoritatea cadrelor didactice, a personalului sanitar, a angajaţilor din fiscalitate, primărie şi penitenciar au intrat, ieri, la Galaţi, în grevă generală. Potrivit liderului Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, Valeriu Diculescu, la greva generală au participat 90% din profesori. Şi 83 % din angajaţii de la Direcţia de Finanţe Publice din Galaţi au fost în grevă, ca şi 270 din cei 450 de angajaţi ai Primăriei Galaţi. În schimb, angajaţii de la Direcţia de Protecţie a Copilului, cei de la Direcţia de Îmbunătăţiri Funciare din Agricultură şi membri ai Sindicatului Solidaritatea Sanitară au făcut grevă japoneză. (MARIA POENARU)


EXAMEN. Greva nu a anulat concursul

Bacalaureat fără incidente

(EDIȚIA DE DOBROGEA)

Doar trei elevi din Constanţa nu au putut susţine examenul.

Elevii constănţeni ai claselor a XII-a au susţinut ieri, 31 mai, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină. Pentru această testare s-au înscris 8.049 de elevi, 7.954 din seria curentă şi 95 din seriile anterioare. La nivelul judeţului Constanţa au existat doar trei cazuri speciale. Un elev de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân este plecat la NASA, iar alţi doi tineri de la Liceul cu Program Sportiv au participat la diferite concursuri din cadrul campionatelor mondiale sportive. Cei trei liceeni vor susţine proba într-o altă zi, care urmează a fi stabilită de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Bacalaureatul continuă din data de 28 iunie cu probele scrise. (REDACȚIA)


Proba de limbă străină de la bac, prelungită cu 21 de zile

Ministerul Educaţiei a prelungit perioada de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă modernă din cadrul examenului de bacalaureat până pe 25 iunie, printr-un ordin al ministrului Daniel Funeriu publicat pe site-ul instituţiei, potrivit Realitatea.net.

"Orice ordin de ministru trebuie să treacă prin consiliul de dialog social. Vom ataca în contencios administrativ acest ordin al ministrului", a declarat luni liderul Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, spune că prin modificarea calendarului de bacalaureat prin înlocuirea perioadei 31 mai-4 iunie cu 31 mai-25 iunie se dovedeşte că "luni nu o să fie susţinut examenul în toate centrele, aşa cum susţine ministrul". Pop adaugă că sindicatele vor cere luni tuturor inspectoratelor şi ministerului să comunice în scris listele cu persoanele din centrele de examinare.

Ministerul Educaţiei anunţase anterior că, potrivit raportărilor de la inspectoratele şcolare judeţene, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura în condiţii normale. "Mesajul principal este că bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale în cele 1.419 centre de examen desemnate. Se va respecta graficul iniţial, procedurile de transmitere a subiectelor sunt puse la punct şi verificate, iar Ministerul Educaţiei va monitoriza în permanenţă situaţia pe întreaga desfăşurare a acestei probe. Doresc încă o dată să le mulţumesc profesorilor pentru că, în aceste condiţii dificile pe care le traversăm, au pus mai presus interesul elevilor", a spus ministrul. Deşi ordinul pentru modificarea calendarului examenului de bacalaureat era deja publicat pe site duminică, un comunicat al ministerului din aceeaşi zi precizează că "evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat şi se desfăşoară în intervalul 31 mai - 4 iunie".

Evaluarea, la care sunt aşteptaţi să participe peste 200.000 de candidaţi, presupune trei tipuri de teste - un test scris, cu durata de 90 de minute, un test oral, cu durata de 10-15 minute, şi un test de înţelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.

Luni dimineaţa, Funeriu a anunţat, într-o declaraţie de presă, că în videoconferinţa pe care a avut-o cu inspectorii şcolari a fost anunţat că în toate cele peste 1.400 de centre de examen desemnate au fost transmise şi recepţionate subiectele.

Sindicatele din învăţământ, primele care au anunţat că fac grevă generală pe termen nelimitat din 31 mai, mizau iniţial pe o participare consistentă la protest. "Conform recensământului nostru, ar trebui să participe aproximativ 80% dintre membrii noştri, însă, după campania de intimidare a Ministerului Educaţiei, nu vom şti decât luni câţi intră în grevă. Despre sensul protestului este greu de vorbit, atâta timp cât nu ştim ce amploare va avea acesta", a declarat, Nistor pentru NewsIn. (REDACȚIA)


Solidaritate. Mulţi funcţionari au renunţat la protest deoarece n-au vrut să-şi taie singuri din salarii lipsind de la serviciu

Grevă, grevă, da' pe bani!

Bacalaureatul s-a ţinut în condiţii normale şi multe dintre instituţiile de stat au avut ieri program cu publicul. Din cei 700.000 de bugetari, cei mai mulţi au susţinut protestul doar moral.MULTIMEDIA

Plănuita lovitură a sindicatelor nu a avut efectul scontat, deşi acum două săptămâni liderii dădeau asigurări că pe 31 mai vor bloca activitatea din educaţie, sănătate şi administraţie publică. Ieri situaţia de pe teren a arătat cu totul altfel. Primii care au spart greva au fost profesorii, care s-au prezentat la proba de bacalaureat. Aceştia au renunţat la asul din mânecă, prin care puteau pune presiune pe Guvern, şi au făcut astfel încât bacalaureatul să se desfăşoare în condiţii normale.

Ieri elevii de clasa a XII-a au dat examenele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă străină. În Bucureşti, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai", foile A4 tipărite cu „Grevă generală" nu i-au împiedicat pe profesori să-i invite în sălile de examen pe cei aproximativ o sută de elevi care mişunau în faţa liceului. La „Petru Rareş", elevii de-a XII-a erau liniştiţi de la intrare. Sub anunţul de grevă generală, dascălii le transmiseseră că „examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale". Liceul „Eugen Lovinescu" din Capitală avea ieri porţile încuiate şi atent păzite de un agent de securitate. Nu pentru că ar fi fost grevă, ci pentru că elevii nu puteau fi deranjaţi în timpul probei de bacalaureat.

În ţară au fost incidente doar în judeţul Bacău, la liceul din Târgu Ocna, unde elevii au refuzat să intre la bacalaureat pentru că o parte din profesorii din comisia care ar fi trebuit să-i supravegheze nu s-au prezentat. În rest, bacalaureatul a decurs conform programului. La finele zilei, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că la greva generală au participat mai puţin de 25% din totalul profesorilor care nu au fost angrenaţi în bacalaureat.

Facem, nu facem grevă, oricum ne taie salariile"

Funcţionarii Serviciului Public pen­tru Finanţe Publice Locale al Sectorului 6 din Bucureşti păreau ieri indiferenţi la încetarea activităţii din instituţiile altor sectoare. În jurul orei 13.00, pe la ghişeele serviciului trecuseră deja câteva sute de cetăţeni. La auzul cuvântului „grevă", funcţionarii dau din cap neîncrezători. „De ce am face grevă? Oricum nu se rezolvă nimic şi, după ce că o să ne taie, ne mai uşurăm şi noi de nişte bani pentru zilele de grevă", ne explică o funcţionară. Şefa Biroului de Relaţii Publice, Marina Neculcea, spune că angajaţii sunt cei care decid dacă fac grevă generală sau nu: „Nu ştiu câţi funcţionari chiar cred că greva va rezolva ceva". O atmosferă similară dom­nea şi la Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor din acelaşi sector, unde funcţionarii eliberau acte pe bandă rulantă. „Nouă nu ni s-a spus nimic de grevă. Facem, nu facem, oricum ne taie din salarii", spune o angajată în timp ce invită în birou un bărbat venit să-şi facă o poză pentru paşaport.

Le-a cam scăzut elanul"

Preşedintele Sindicatului Salariaţilor din Primăria Sectorului 6, Laurenţiu Briceag, confirmă că funcţionarii au fost cei care au decis să nu mai intre în grevă. „Când oamenii au aflat că sindicatul nu are bani să bugeteze greva şi că ei vor suferi pierderile, le-a cam scăzut elanul. Se apropie şi concediile, au salarii mici şi ar fi pierdut şi unul-două milioane din salariu, în funcţie de câte zile ar fi stat în grevă." Funcţionarii Direcţiei de Venituri, Impozite şi Taxe Locale din sectorul 3 se arată mult mai încrezători în forţa grevei, dar recunosc faptul că „nu prea e generală", pentru că sectoarele 6 şi 1 au „trădat". La ei însă pe uşă sunt lipite afişe care anunţă cetăţenii, cu litere mari şi negre, că e „Grevă generală pe termen nedeterminat". „Am salariul net 800 de lei, înainte de reducere. Cum să nu intru în grevă? Ştiu că pierd banii pe zilele de grevă, că nici sindicatele n-au bani să le plătească, dar n-am alternativă!", spune unul dintre consilierii juridici ai instituţiei. Şeful său, Romel Neagu, prezent în rândul angajaţilor, e şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie şi consideră măsurile Guvernului „de-a dreptul dezastruoase".

La sediile Poliţiei Comunitare, solidaritatea faţă de funcţionarii publici nu s-a manifestat prin grevă, ci prin susţinere morală. Astfel, la Poliţia Comunitară din sectorul 6, cetăţenii care intrau şi ieşeau ieri de zor din birourile instituţiei, ca într-o zi normală de lucru, erau întâmpinaţi de un scurt comunicat postat pe uşa biroului: „Sindicatul Bona Fides solidarizează cu mişcările de protest declanşate în această perioadă, dar consideră că siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică reprezintă interese prioritare". (ANDREI POPESCU, ANDREEA POCOTILĂ)


Consiliera ministrului Funeriu are un proiect în valoare de 4 milioane de euro

Nu toţi bugetarii suferă crunt în urma reducerilor salariale. Unii dintre ei, apropiaţi ai puterii, reuşesc să îşi asigure venituri substanţiale.. pe alte căi. Vorbim aici de consiliera ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu careia i s-a aprobat un proiect în învăţământ în valoare de 4 milioane de euro, potrivit Realitatea.net.

"Practică să înveţi, învaţă să practici" este denumirea proiectului, în valoare de 4 milioane de euro, care derulează programe de formare profesională în şcolile din România. "Proiectul e depus în 2008. În octombrie 2009 am fost anunţată că am fost selectată ca beneficiar al acestor fonduri. Nu are nicio legatură Ministerul Educaţiei, aparaţine de Ministerul muncii. Evident ca am făcut un proiect pe ceea ce mă pricep cel mai bine şi o să mai fac proiecte. Nu am nicio incompatibilitate. Este primul lucru pentru care m-am documentat înainte să fiu numită consilier", a declarat Melania Mandas Vergu.

"Vă trimit baza de date cu toţi directorii, rectorii, vorbiţi cu ei la telefon. Dacă eu, Melania Vergu, am vorbit cu vreunul din ei să intre în acest proiect, îmi dau demisia mâine", a adăugat Vergu. Potrivit site-ului Autorităţii pentru Managementul Proiectelor pentru Fonduri Structurale, apare această lucrare aprobată în data de 31 ianuarie 2010. În momentul aprobării proiectului, Daniel Funeriu era deja ministrul Educaţie, iar Melania Mandas Vergu era consiliera acestuia. (REDACȚIA)



ZIUA DE CONSTANȚA
Cum au petrecut constantenii greva

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Constanţa au pichetat ieri, în curtea instituţiei, purtând banderole albe, ca semn al protestului. Aceştia au aliniat ambulanţele pe care au pus afişe pe care scrie „Grevă generală". „Motivele pentru care am intrat astăzi în grevă sunt legea pe care şi-o asumă Guvernul României de a tăia 25% din venituri şi 15% din pensii, scăderea nivelului de trai, dar şi scăderea nivelului economic şi social al salariaţilor. Nu ştiu ce se va întâmpla pentru că deja am înregistrat până acum 40% pierderi salariale. Şi în noiembrie anul trecut am fost afectaţi, când ne-a luat 15,5% din salariu. Populaţia nu va fi afectată de această grevă, noi vom merge în continuare la solicitări deoarece suntem singurii care putem să asigurăm asistenţă medicală", ne-a declarat Marian Albu, liderul sindicaliştilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean din Constanţa.

Nici angajaţii din administraţia publică locală nu s-au lăsat mai prejos şi au intrat în grevă ieri dimineaţă pe o perioadă nelimitată, acest protest fiind anunţat prin afişele de la intrarea în Primărie. „Motivele pentru care am dorit să intrăm azi (n.r. ieri) în grevă sunt următoarele: reducerea cu 25% a veniturilor salariale individuale şi disponibilităţile care urmează a fi iniţiate de ordonatorul de credite. Vrem prin acest protest să ne facem cunoscute problemele. În luna decembrie deja ni s-au tăiat salariile la jumătate. Guvernul trebuie să înţeleagă că fiecare om şi-a organizat cheltuielile în funcţie de salariul pe care îl primeşte, iar acum sunt în imposibilitatea de a plăti aceste cheltuieli. Vrem să fim luaţi în seamă ca să nu ajungem la o decizie radicală", ne-a precizat Antuanela Dancu, liderul sindicaliştilor din cadrul Primăriei Constanţa.

Trezoreria nu a intrat în grevă

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice nu au putut intra în grevă pe termen nelimitat deoarece nu au avut timpul necesar de a găsi o formulă legală. „Singurul mod legal a fost să intrăm în grevă de solidaritate, însă, pe data de 2 iunie, între orele 12.00 şi 14.00, vom protesta în faţa Prefecturii pentru reducerea salariilor şi a pensiilor. Pentru asta însă trebuie să fim uniţi", ne-a declarat Emilian Marian, preşedintele executiv al „Publisind". Potrivit acestuia, Trezoreria nu a intrat în grevă, fiind singura instituţie unde se acceptă plăţi, mai puţin salariile din domeniul armatei, jandarmeriei, spitalelor şi poliţiei.

Deşi ieri s-a desfăşurat prima probă de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, 1037 de cadre didactice din judeţul Constanţa au intrat în grevă, scandând împotriva măsurilor de reducere a salariilor şi pensiilor pe care Guvernul vrea să le aplice pentru combaterea efectelor crizei economice. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Ivan, proba de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale în toate 51 de centre de examinare. „Deşi liderii sindicali au declarat că profesorii au fost ameninţaţi să nu facă grevă, nu este adevărat. Nu s-au făcut presiuni pentru ca profesorii să nu adere la grevă", ne-a declarat aceasta.

Angajaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au pichetat şi ei ieri, la primele ore ale dimineţii, în curtea unităţii spitaliceşti. Aceştia au intrat în grevă generală, cerându-i Guvernului să renunţe la reducerea salariilor şi a pensiilor, la numărul de paturi, la respectarea contractului de muncă, la eliminarea biletelor de tratament şi multe altele. Mai mult decât atât, ieri, doar o treime din cadrele medicale şi-au desfăşurat în mod normal activitatea. Acest miting nu se opreşte aici. Potrivit liderului Sindicatului TESA, Emil Alexiu, pe data de 2 iulie, între orele 12.00 - 14.00, cadrele medicale vor protesta în faţa Prefecturii.

Poate toate aceste greve desfăşurate atât la nivel local, cât şi naţional, vor determina Guvernul să renunţe la măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor şi va găsi în cele din urmă o altă modalitate pentru ca România să iasă din criză. (CORALIA POPESCU)

ZIUA DE VEST
Grevă spartă în învăţământul timişean

Dezastru la preuniversitari, procent neaşteptat de bun la universitari

Puţini dascăli au ales, în Timiş, să particpe luni, la prima zi de grevă generală. Chiar dacă datele oferite de sindicalişti şi Inspectoratul Şcolar Timiş sunt foarte contradictorii, un singur lucru este clar. Proba de competenţe lingvistice a bacalaureatului s-a desfăşurat absolut normal, în toate cele 59 de unităţi de învăţământ din Timiş. Conform Inspectoratului Şcolar Timiş, doar maxim 15% dintre dascăli au participat la prima zi de grevă. Sindicaliştii susţin însă că aproximativ 40% dintre profesori nu au intrat, luni, la ore. În mediul universitar, solidaritatea a funcţionat, la Timişoara. Aproximativ 70% dintre profesori nu le-au predat nimic studenţilor.

Eftimie: „Mă aştept ca, de marţi, activitatea dascălilor să revină la normal”

Din datele centralizate de Inspectoratul Şcolar Timiş, vineri, 15% dintre dascăli şi-au arătat intenţia de a participa la grevă. Procentul va scădea, în opinia IŞJ Timiş. „Cred că procentul final de luni va arăta că doar 12% dintre dascăli au fost în grevă. Mă aştept ca, de marţi, activitatea dascălilor să revină la normală. Proba de bacalaureat s-a desfăşurat fără niciun fel de probleme, în toate centrele de examinare. Doar doi dascăli de la Liceul Banatul nu au ajuns la examen, din motive obiective. Este rău că profesorii vor avea cu 25% mai puţin la salariu, dar mă bucur că s-a înţeles că, în acest moment, nu există bani”, ne-a declarat Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.



Popescu: „Presiunile şi lipsa de solidaritate i-au adus pe dascăli la catedre”

Virgil Popescu, preşedintele „Spiru Haret”, cel mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean, era extrem de dezamăgit, luni. „Nu a ieşit cum ne-am dorit, Presiunile şi lipsa de solidaritate i-au adus pe dascăli la catedre. Din datele noastre, până la 40% dintre oamenii afiliaţi la noi au fost, luni, în grevă. Vreau să le transmit un mesaj clar tuturor profesorilor, greva continuă şi vreau să înţeleagă că acum este momentul cel mai important. Dacă nu vor intra în grevă, doar peste 10-15 ani mai pot reveni la salariul pe care încă îl au acum”, ne-a spus Virgil Popescu. Situaţia este şi mai dramatică la FEN. Doar 15% dintre dascălii afiliaţi aici au intrat în grevă luni. „Profesorii au preferat să vină la ore, pentru că au convingerea că România nu mai este un stat de drept. S-au făcut multe presiuni din partea directorilor, în special la grădiniţe”, spune Marius Lobază, secretarul general FEN Timiş.

70% dintre universitari au intrat în grevă

La Universitatea de Vest şi Universitatea „Politehnica” din Timişoara cei mai mulţi profesori s-au aflat în grevă, luni. Ce folos, dacă la preuniversitari a fost dezastru... „Peste 70% dintre profesorii de la Vest şi de la Politehnică au fost în grevă, luni. Poate şi pentru faptul că la noi nu pot exista presiuni atât de mari ca la preuniversitari. Acum este momemntul să ne suţinem colegii din preuniversitar, dacă nu această grevă chiar s-ar putea amâna”, spune Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de Vest. Peste 90% dintre profesorii de la Construcţii, Mecanică Hidrotehnică şi Chimie din cadrul UPT nu au ţinut cursuri. Cei mai mulţi spărgători de grevă au fost la Telecomunicaţii. Dascălii vor ieşi, marţi, în stradă, la Timişoara. Alături de oameni din administraţia publică şi pensionari, ei vor Picheta Prefectura Timiş, între orele 12 şi 14. (OVIDIU MĂRĂSCU)





Yüklə 199,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin