Răspuns: Microsoft



Yüklə 70,16 Kb.
tarix16.01.2019
ölçüsü70,16 Kb.
#97498

ETAPA II

TOAMNA 2008

LIGI şi DIVIZII

RUNDA I
1. Atenţie o listă: 1976 – Peter Finch, doar atât. Pe parcursul istoriei, lui Peter Finch i-ar fi putut să i se alăture şi James Deen, Spencer Tracy, Ralf Richardson, Massimo Troizi, Jeen Eagles. În caz de succes, pe 22 februarie 2009 un australian va figura şi el alături de Peter Finch. Cu toate că a face parte din lista dată înseamnă să-ţi realizezi un vis profesional, există şi o condiţie mai puţin „placută” de îndeplinit. În ce constă această condiţie?



Răspuns: să fii mort/decedat

Comentariu: Lista desemneaza persoane care au luat premiul Oscar post mortem. Heath Ledger, actor de origine australiană, a jucat personajul renumitului Joker în filmul The Dark Knight, şi conform părerii criticilor are toate şansele să ia Oscar pentru rol secundar.

Autor: Oleg Guvir
2. În romanul lui Serghei Lukianenko „Spectru”, personajul, în cautarea căruia a fost trimis eroul principal Martin, din greşeala a creat 6 clone de ale sale, trecînd prin terminalul de transportare pe alta planetă. Pe cine a dat vina personajul principal auzind de acest caz, dacă începînd cu data de 20 noiembrie 1985 învinuiri identice se pot auzi şi vedea foarte des.

Răspuns: Microsoft

Autor: Oleg Guvir


3. În întrebare a avut loc o substituţie.

Mick Jagger, solistul de la The Rolling Stones, a caracterizat creaţia formaţiei sale în felul următor: "Ceea ce facem noi se numeşte furie. Dar puteţi avea puţină politeţe şi să o numiţi muzică". O altă definiţie pentru furie ne propune şi formaţia The Verve în primul lor single după 10 ani de absenţă: "Dragostea e furie". Iar amintindu-vă de un roman scris de un laureat al Premiului Nobel, ne veţi putea spune ce cuvânt a fost înlocuit prin "furie".



Răspuns: zgomot.

Comentariu: Romanul respectiv e "Zgomotul si furia" de William Faulkner

Autor : Cornel Roşca
4. Friedrich  Nietzsche scria că „fără EA viaţa ar fi fost o eroare”; Sidonie Gabrielle menţionase că „EA este iubirea în căutarea unui cuvânt”, iar Victor Hugo spunea că „EA exprimă ceea ce nu poate fi transfomat în cuvinte, dar nici nu poate rămâne sub semnul tăcerii”. Serghei Rahmaninov zicea că „EA este suficientă pentru o viaţă, dar o viaţă nu este suficientă pentru EA.” Numiţi-o pe EA.

Răspuns: Muzica

Comentariu:

Surse: www.thinkexist.com/quotations/music/

Autor: Nadia Melinti


5. Un francez ar apela în acest caz la ISABELA, un rus sau un chinez ar avea nevoie probabil de o propoziţie întreagă. Noi însă ne-am putea mulţumi şi cu două litere, pe care şi vă rugăm să le numiţi.

Răspuns: RU/UR

Comentariu: I- Italie, S- Suisse, A- Allemagne, B- Belgique, E- Espagne, L- Luxembourg, A- Andorre; U- Ucraina, R- Rusia

Autor: Irina Breahna


6. Ultima dată din calendarul Maya este decembrie 2012, unii interpretând acest fapt ca pe unul de sorginte apocaliptică. Ce se va întâmpla însă atunci, dacă, penru câteva clipe, un vestit grec va avea dreptate, în pofida afirmaţiilor unui oarecare Nicolaus?

Răspuns: Terra se va poziţiona în centrul hărţii astronomice a universului

Comentariu: grecul e creatorul sistemului geocentric – Ptolemeu, Nicolaus Copernicus e cel care îl înlocuieşte cu sistemul heliocentric

Sursele: diverse

Autor: Dabija Orest


7. El a fost până nu demult un portar de mare clasă, acum îşi încheie cariera în Germania fără a reuşi să-l mai egaleze pe rivalul său de la naţională. „Fraţii” lui se pare că l-au urmat şi ei acum câteva săptămâni pe drumul pierzaniei. Dacă v-aţi dat seama de răspuns scrieţi numele lui.

Răspuns: Lehman

Comentariu: e vorba de portarul german Jenz Lehman şi de banca americana Lehman Brothers ce a dat de curând faliment

Sursele: diverse

Autor: Dabija Orest


8. "Să speli cada dupa ce el a făcut duş", "confidenţialitate", "nu pierde timpul în zadar", "spirit matern", "să pui o felie de lămâie în ceaiul lui". Toate acestea o caracterizează pe EA? Dar ce defect senzorial îi atribuie EI înţelepciunea populară?

Răspuns: este oarbă

Comentariu: Love is...

Autor: Jeka Bibilici
9. Atentie, în întrebare a fost facută o înlocuire:
Purtând iniţial numele "Sfânta Maria", schimbat ulterior, în urma unui eveniment care a distrus-o parţial, clopotniţa atrage anual mii de turişti. Datând din secolele XIV-XV, este celebră nu doar prin dimensiunile sale, cât si prin colecţia de covoare orientale care intră în posesia sa. Peste un minut va rugăm să ne spuneţi care două cuvinte au fost înlocuite cu “clopotniţa”.

Răspuns: Biserica neagra

Comentariu: analogie cu Biserica Alba, opera lui Druţă ca şi Clopotniţa


Autor: Orest Dabija
10. Citat de Baruch Spinoza: " X nu este absenţa lui Y".
Citat de Victor Martin din "Carte de citit la volan": " X este cel mai groaznic Y; În timpul ei, trebuie să ai răbdarea de a aştepta să-ţi moară duşmanul."
Întrebarea: Ce reprezintă X şi Y?

Răspuns: X-pacea, Y-războiul.

Autor: Nicolae Dorina


RUNDA II

1. În Sparta Antică, se acorda o atenţie deosebită femeilor, considerându-se că grija faţă de copii trebuie să înceapă cu grija faţă de mamele lor. Femeia trebuia sa fie sănătoasă şi bine dispusă. După legile lui Licurg, fetele trebuiau să alerge, să lupte, să arunce discuri şi lancea. De asemenea, trebuiau să asiste la serbări, să participe la jocuri populare. Dacă noi am fi asistat la astfel de competiţii sau serbări, am fi ramas miraţi de o anumită particularitate. Dar ce anume ne-ar fi stârnit nedumerirea?



Răspuns: fetele veneau dezbrăcate.

Comentariu: Acest obicei le silea sa aibă grijă de corpul lor.


2. _______ este viersul, _______ e pădurea,

Viersul de la sine e menit să sune,

Şi de-aş fi născută şi creşteam aiurea,

Cântecele mele n-ar avea ce spune.

Le-am furat în treacăt de la Păsărele,

Freamătul pădurii mi-a vorbit de ele –

Inima-mi pe urmă ritmul le-a adaos,

Viersul şi pădurea sunt al meu repaos.

 (Traducerea de St. O.Iosif)

Completând spaţiile libere, scrieţi numele celei care din motiv că nu avea dreptul legal să se amestece în politică, s-a refugiat în literatură, muzică, arte plastice şi opere de filantropie.



Răspuns: Carmen Sylva

Comentariu: În latină: carmen – cântec, poezie; sylva – pădure. Carmen Sylva este pseudonimul Reginei Elizabeta, soţia lui Carol I,  expresie a sentimentelor poetice de dragoste faţă de universul copilăriei.

Surse: Regii şi reginele României, Boris Crăciun, Editura „Porţile Orientului”, Iaşi 1996.

Autor: Nadia Melinti


3. Un bărbat încerca să adoarmă, dar, fără succes. Văzând că nu poate adormi, a luat telefonul si a dat un sunet, după mai multe tonuri de apel a pus receptorul şi a adormit.

Atenţie întrebarea: Spuneţi cât mai exact care era motivul insomniei lui?



Răspuns: Sforăitul vecinului

Comentariu: Peste perete sforăia vecinul sau.

Sursa: http://www.smekalka.pp.ru

Autor: Eugeniu Zincovschi


4. În Evul Mediu au circulat multe publicaţii de vrăjitorie, distruse ulterior de Biserica. Interesantă e istoria unui doctor din Germania din anul 1505. În cartea sa, el preciza toată ierarhia locotenenţilor lui Lucifer, precum şi incantaţiile şi semnele speciale pentru fiecare din ei. Iar pentru a-l chema pe Diavol, doctorul a plecat noaptea într-un cimitir, îndeplinind un ritual specific despre care se scrie ca i-a reuşit. Însă care a fost numele acestui doctor?

Răspuns: Faust.

Com: Faust este un personaj istoric, după care s-a ghidat Goethe pentru a scrie opera cu acelaşi nume.

Autor : Cornel Roşca
5. Pe o autostradă din North Carolina, este plasat un anunţ: “Şoferule, reduce viteza, înainte se află un punct de control al drogurilor”. Chiar dacă anunţul este public, acest post reuşeşte sa confişte sute de kg de heroină în fiecare an. Dar care este cauza acestui succes, dacă se ştie ca cei prinşi s-au demascat singuri.

Răspuns: Au cotit pe un drum adiacent, unde şi se afla punctul de control

Sursa: http://smoking-room.ru/data/hot_ten/1098.html

Autor: Eugeniu Zinkovsky
6. Banc. Un anunţ: Firmă serioasă, angajăm hacker. Vă rugăm să plasaţi CV-ul pe (doua cuvinte omise) la www.microsoft.com.

Atenţie întrebarea: care doua cuvinte au fost omise din text?



Răspuns: Prima Pagina (Home Page se accepta)

Autor: Eugeniu Zincovschi


7. Sloganul campionatului de fotbal Euro-96, organizat de Anglia, a fost "Football's coming home" (fotbalul revine acasă). În anul 2006, în Anglia, a debutat campania de organizare a unui campionat mondial de fotbal destinat LOR. Sloganul acestui campionat este identic cu cel din 1996, cu excepţia unei litere. Peste un minut spuneţi-ne cum suna noul slogan?

Răspuns: "Football's coming homo"

Comentariu: era un campionat destinat homosexualilor

Autor: Viorel Chihai
8. Acest proces îşi are originile în sec XIX. El cauzează eliminarea serotoninei, având un efect antistres. De aceea, nu este surprinzător faptul că uneori poate crea un tip de dependenţă, numită oniomanie. Psihologii susţin ca 10 % din populaţie suferă de acest sindrom, dintre care 80 % sunt femei. Numiţi acest proces, dacă se ştie că este şi denumirea unei reviste moldoveneşti.

Răspuns: Shopping

Autor: Viorel Chihai


9. Situat în sudul-estul Statelor Unite, X este cel mai mare din lume de felul sau, concentrând 58000 de angajaţi. Y, care se construieşte în prezent, va fi de două ori mai decât X. Va fi construit pe o suprafaţa de 150 km2 la un preţ estimativ de 20 de miliarde de dolari. Acest loc va susţine 45 de megaproiecte şi alte 200 mai mici. Numiţi X şi Y, dacă se ştie că încep cu aceeaşi literă, iar partea a doua a ambelor cuvinte coincide.

Răspuns: Disneyland şi Dubailand

Autor: Viorel Chihai

10.

Distraţi-vă !!! Aruncaţi cu idei şi spuneţi peste un minut unde a fost plasată această publicitate.



Răspuns: Într-o sală de bowling.

Autor:Alexandru Rusu



RUNDA III

1. Aflându-vă la o oră de vârf în unele staţii de metro din Japonia, aţi putea observa în mulţime persoane în uniformă specială, care poartă mănuşi albe şi care sunt, de altfel, angajaţi. Într-un minut, scrieţi în ce constă munca lor.

Răspuns: Să împingă pasagerii în vagon

Comentariu: Orele de vârf din staţiile de Metro din oraşele mari ale Japoniei sunt caracterizate printr-un aflux foarte mare de pasageri. Din acest motiv, administraţia metroului angajează persoane pentru a împinge pasagerii în vagoane, iar mănuşile albe sunt un accesoriu definitoriu al lor.

Surse: http://oreilly.com/pub/a/mac/2005/05/27/japan.html

Autor: Nadia Melinti


2. Conducătorii studioului de înregistrări Ariola, după succesul primului album al Amandei Lear, au anunţat în presă, fără pic de modestie că : "Amanda este cel mai bun produs german de export după ciobănescul german". Peste un minut numiţi ce am înlocuit noi prin ciobănescul german.
Răspuns: Cărăbuş/Beetle. 

 Autor: Jeka Bibilici


3. Într-un articol editat în Gazeta Sporturilor, titlul caruia era "Servitorul care deschide" este caracterizat fotbalistul echipei CFR Cluj, Gabriel Mureşan. În acesta se elogiază meritele lui de a fi jucat ca servitorul echipei. Totuşi, scopul unui servitor este contrar titlului articolului, iar in prezent, se pot concepe sisteme de joc cu un servitor, cu doi servitori sau chiar fără nici un servitor. Nu se ştie exact când şi cine a introdus noţiunea de servitor, dar spuneţi-mi peste un minut ce s-a înlocuit prin cuvântul "servitor"?

Răspuns: închizător

Autor: Viorel Chihai


4. Se dă şirul: ceva inferior chintesenţei, alb şi dulce, fierbinte şi rusesc, favorizat de cifra 7, în fine ce ar putea fi? Nu vă cer, totuşi, să-mi spuneţi ce este, spuneţi-mi acronimul care le reuneşte.

Răspuns: CUC/CMJI

Comentariu: e vorba de enumerarea unor caracteristici ale echipelor din liga B

Autor: Dabija Orest
5. În piesa "I see houses" de The Verve, este descrisă o senzaţie foarte specifică şi foarte populară în felul următor: "Am sentimentul că am trecut deja pe aici." Ea este şi titlul unui film cu Denzel Washington apărut recent. La baza acestei senzaţii stă un fenomen care este subiectul principal al unei nuvele fantastice româneşti. Dar cum se numeşte această nuvelă?

Răspuns: "Sărmanul Dionis".

Com: Procesul e metempsihoza, iar senzaţia e deja vu.

Autor: Cornel Roşca
6. În teoria economică există un fenomen intitulat “x de y”. Acest fenomen reprezintă o creştere neîntemeiată a preţurilor până la un momentul în care piaţa explodează şi preţurile scad brusc. Ce este X de Y dacă majoritatea dintre voi le-aţi făcut în copilărie?

Răspuns: Baloane de săpun

Autor: Alexandru Rusu


7. În timpul primei expediţii pe Lună, astronauţii Neil Armstrong şi Edwin Oldrean au instalat un seismometru. Acest dispozitiv trebuia să urmărească si să măsoare activitatea tectonică a Lunii. Imediat după punerea lui în funcţiune, seismometrul a început sa transmită pe Pământ date despre mişcările de pe Lună. Numiţi cel puţin o cauză a activităţilor tectonice înregistrate.
Răspuns: Neil Armstrong/Edwin Oldrean

Autor: Jeka Bibilici


8. Atenţie câteva pangrame. Peste un minut spuneţi-ne în ce scop sunt utilizate ele.

  • Завершён ежегодный съезд эрудированных школьников, мечтающих глубоко проникнуть в тайны физических явлений и химических реакций.

  • Portez ce vieux whisky au juge blond qui fume.

  • Zwei Boxkaempfer jagen Eva quer durch Sylt.

Răspuns: verificarea fontului folosit la scriere

Comentariu: Pangrama prin definiţie trebuie să aibă toate literele alfabetului, astfel serveşte pentru verificarea fontului folosit la scriere.

Sursa: http://www.artlebedev.ru/kovodstvo/sections/33/

Autor: Oxana Shutreac


9. Această abreviere are semnificaţii diverse în multiple domenii. Cea mai larg răspândită însă, a căpătat forma actuală în momentul când instalaţia pe care o desemnează a fost dotată cu apă, pentru a-şi realiza mai eficient scopul.

Răspuns: WC

Comentariu: Aceeaşi abreviere mai desemnează: Lanţul celor mai vechi Hamburger Fast Food-uri din SUA, o serie de Jocuri pentru calculator, un rapper din Los Angeles, o echipă profesionistă de hockey din Washington D.C.

Autor: Melinti Gheorghe, Munteanu Victoria
10.

Un singur om, timp de 250 de ani, în 150 de ţări. Totul a început în 1759 si a devenit, datorită gustului specific, cel mai vândut produs de genul său,. Peste 1 minut, vă rugăm să ne spuneţi ce se află în cutia neagră? (virtuală)



Răspuns: bere Guiness

Comentariu : "Guinness is Good for You"

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Guinness

Autor: Eugeniu Zincovschi




RUNDA IV

1. Recent în Republica Moldova au avut loc în premieră naţională 2 nunţi simetrice, sau mai bine zis, o nunta dublă. Probabilitatea unui astfel de eveniment e foarte foarte mică atât din considerente demografice, cât şi evident, de ordin sentimental. Totuşi comutativitatea nu se va respecta şi A+B=C va fi diferit de B+A=D. În ce consta specificul acestei nunţi ?



Răspuns: e vorba de o nunta între 2 fraţi gemeni şi 2 surori gemene (univitelini)

Comentariu: suma elementelor reflectă faptul că copii celor 2 cupluri nu vor mai fi identici

Sursele: Ştirlile PRO TV Chişinău

Autor: Dabija Orest


2. Noua cremă a companiei "Oil of Olay” a fost creată pentru eliminarea ridurilor nou apărute. Acest produs se vinde într-un set de 2 sticluţe în forma de cub. Pe capacul celei de-a doua sticluţe este scrisă litera “Z”. Ce inscripţie poate fi văzută pe capacul primei sticluţe.

Răspuns: Ctrl

Cometariu: CTRL + Z

Autor: Viorel Chihai
3. Jack London a murit din cauza unei supradoze de morfine pe 21 noiembrie 1916. Din datele existente nu este clar dacă moartea lui a fost întâmplătoare sau a fost provocată intenţionat de însuşi scriitor, însă există o ipoteză conform căreia în camera în care el a murit a fost găsit, lângă sticluţa goală, şi un carnet cu nişte calcule. Dar ce anume calculase Jack London?

Răspuns: Doza de morfină pe care trebuia să şi-o administreze pentru ca să-şi provoace moartea.

Surse: Retorică în faţa morţii.

Autor: Nadia Melinti
4. În perioada anilor 1992-2004, a fost interzisă comercializarea unui anumit produs în Singapore, din motiv că unii tineri de acolo blocau uşile metroului făcând ceea ce fac, de obicei, unii tineri din Moldova înaintea începerii orelor de studiu. Astfel, ei cauzau mare disconfort angajaţilor şi persoanelor care circulau cu metroul. Dar cu ajutorul cărui produs blocau tinerii uşile metroului?

Răspuns: Gumă de mestecat

Comentariu: Tinerii încleiau cu guma de mestecat senzorii uşilor de la metro, astfel cauzând mare disconfort angajaţilor şi persoanelor care circulau cu metroul. Vânzătorii,în prezent sunt obligaţi să înregistreze persoanele care cumpără gumă de mestecat, iar cei care nu notează numele cumpărătorului poate primi o amendă de 3000 Dolari.

Autor: Nicolae Dorina
5. În statul California, poliţia a amendat o doamnă pentru încălcarea regimului de viteză. Doamna circula pe role cu viteza de 27 km/ora. Totuşi, doamna nu s-a pierdut cu firea si a dat poliţia in judecata, demonstrând nevinovăţia sa. Care a fost argumentul invocat de doamna care ia şi adus câştig de cauză?

Răspuns: Nu avea vitezometru

Sursa: http://smoking-room.ru/data/hot_ten/1098.html

Autor: Eugeniu Zincovschi
6. Într-o expresie umoristică se spune că gospodăria sătească ucraineană suferă de 4 necazuri: iarna, primăvara, vara şi toamna. În continuare sunt enumerate şi cele 4 necazuri ale fotbalului ucrainean. Numiţi cel puţin unul dintre ele?

Răspuns: Atacanţii/mijlocaşii/apărătorii/portarii.

Autor: Oleg Guvir


7. Catalogul a fost creat recent de un "munte de zahar" la universitatea Harvard. Interzis în unele ţări ca Siria sau Iran, catalogul, în opinia lui Daniel Lyons, este o epidemie care a cuprins întreaga lume. Peste un minut v-aş ruga să-mi spuneţi ce am înlocuit noi prin catalog?.

Răspuns: Facebook

Comentarii: Fondatorul lui, Mark Zuckerberg

Autor: Viorel Chihai
8. Atenţie, în întrebare sunt înlocuiri. În piesa "Un om cu o chitară" de Viţa de Vie, zebra fără dungi e definită drept: "un gând prea inocent într-o minte de pervers". Zebra cu dungi e ceva ce întâlnim, de exemplu, la Eminescu si mai puţin la Shakespeare. Iar zebră fără dungi întâlnim la Shakespeare, dar nu întâlnim la Eminescu. Spuneţi peste un minut de ce culoare este zebra fără dungi

Răspuns: alba.

Comentariu: x - vers; y - rima. Versurile albe sunt versuri fără rima.


9. În timpul războiului civil, PRIMUL se afla în fruntea armatei din estul ţării, iar al DOILEA tot trecea din mână în mână. La începutul sec. XIX, organul condus de al DOILEA, tărăgăna procesul de aprobare a unei legi ce ar fi oferit PRIMULUI dreptul de a-şi trimite un reprezentant în Parlament. În acest an, am fi putut vedea reprezentanţi ai PRIMULUI si ai celui de-al DOILEA la Moscova, doar ca AL DOILEA a ratat ocazia. Numiţi-i pe PRIMUL si AL DOILEA.

Răspuns: Manchester, Liverpool

Comentariu: Речь идет о гражданской войне в Англии между Карлом I и парламентом. Одной из армий парламента командовал лорд Манчестер, а за обладание Ливерпулем шли долгие бои. Правительство лорда Ливерпуля препятствовало проведению реформы английского парламента. В Москве пройдет финал Лиги Чемпионов, в котором могли встретиться "Манчестер Юнайтед" (aka "Манчестер") и "Ливерпуль", но "Ливерпуль" проиграл "Челси".

Autor: Viorel Chihai

10. Continuaţi sirul logic: 77,49,36,18,..?



Răspuns: 8

Comentariu: 7*7=49, 4*9=36..

Autor: Eugeniu Zincovschi


RUNDA V

1. Atenţie, în întrebare s-a făcut o substituţie.

O să enumerăm câteva “sporturi” moldoveneşti : agricultura/industria, comerţul, finanţele, importul/exportul, energetica, economia, şi altele. Peste un minut o să vă rugam sa ne spuneţi ce cuvânt a fost înlocuit cu “sporturi”.

Răspuns: Bănci

Comentariu: este vorba de Băncile din Moldova – Agroindbank, Comerţbank, etc.

Sursa. Lista de bănci din md (www.ournet.md/banci)

Autor: Eugeniu Zincovschi


2. Pentru a da posibilitatea creării unor valori mai mici, moneda de argint a fost împărţită în 8 părţi, denumirea fiecăreia fiind X. Astfel, moneda de 25 de cenţi era echivalentă cu 2X, cea de 50 de cenţi cu 4 X. Moneda de 10 cenţi era numită "short X", iar cea de 15 cenţi - " long X". Spuneţi peste un minut ce am înlocuit prin X, daca se ştie că un cuvânt este format din 16X.

Răspuns: bit

Comentarii: 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Bit_(money) 1 word = 16 bit (informatica)

Autor: Viorel Chihai
3. Prima dată au apărut în Franţa în secolul XIV. Istoria lor engleză are aproximativ 450 de ani. Aproximativ cu 10 ani în urmă în Europa au apărut încă 3 tipuri de acestea, în total numărându-se 7 pe continentul european. Însa, unii specialişti prognozează sfârşitul lor nu mai târziu de anul 2015. Va rugăm peste un minut sa le numiţi atât pe ele cât şi pe succesorul lor.

Răspuns: Coroanele şi euro

Comentariu: # Danish krone, the currency of Denmark, Icelandic króna, the currency of Iceland, Norwegian krone, the currency of Norway, Swedish krona, the currency of Sweden, Czech koruna, the currency of the Czech Repbulic, Slovak koruna, the currency of Slovakia, Estonian kroon, the currency of Estonia

Autor: Viorel Chihai
4. Referindu-se la oameni, Mircea Cărtărescu a descris acest proces în felul următor: "Nu suntem decât X şi aşteptăm să devenim Y". Autorul întrebării a avut şansa să observe acest proces vara trecută, într-un borcan. Acelaşi proces este prezent şi în denumirea a două opere scrise la 19 secole diferenţă. Dacă aţi înţeles despre ce proces este vorba, ne veţi spune ce am înlocuit prin X şi Y.

Răspuns: x - omizi; y - fluturi.

Comentariu: Procesul e metamorfoza, iar cele doua creaţii sunt respectiv "Metamorfoza" lui Ovidiu si a lui Kafka

Autor: Cornel Roşca

 

5. Pe Aleea Clasicilor din Chisinau se găseşte o anomalie pe cât de curioasă, pe atât de neobişnuită, si anume bustul lui Mihai Eminescu. Dacă priveşti statuia din faţă, poţi să nu observi, deşi înţelegi că ceva nu e în regulă. Dar, dacă o priveşti din spate, iţi dai seama ce ţi-a provocat nedumerirea. În mitologia romană această anomalie poate fi observata la zeul-paznic al porţilor cereşti. Dar în ce constă această anomalie?



Răspuns: două feţe.

Comentariu: Bustul lui Mihai Eminescu are la ceafă chipul în profil al lui L. Dubinovschi, autorul sculpturii.

Autor: Cornel Roşca

 

6. Conform unor surse, situaţia economică precară l-a determinat pe Albert Camus, care în tinereţe juca fotbal pentru o universitate algeriană, să aleagă anume acest rol în echipa sa de fotbal. Numiţi funcţia.



Răspuns: portar

Comentariu: Albert Camus era pasionat de fotbal. În tinereţe obişnuia să joace foarte des, participând sistematic la antrenamente şi campionate. Camus a preferat să fie portar pentru a nu-şi cumpăra prea des încălţăminte, dat fiind faptul că rolul de portar nu presupune o mobilitate mai mare în teren. 

Surse: Cititorul lui Albert Camus, Editura ARC.

Autor: Nadia Melinti


7.

Fulgi şi vise

Noaptea-ntreagă-a nins.

Sub nămeţi,

săniile visează ________.
Luna, Iarna

Ninge, oare, pe Lună?

La ce bun?

Pe Lună nu sunt _______.


Aţi primit 2 poezii (haiku) de Vasile Romanciuc. În spaţiile libere lipseşte câte un cuvânt, care este acelaşi pentru ambele poezioare. Reproduceţi-l.

Răspuns: copii

Surse: Revista Contrafort. http://www.contrafort.md/2006/138-139/992.html

Autor: Nadia Melinti
8. Călugărul Senno Rikyu (1522-1591) a fost cel care a definit principiile şi regulile ceremoniei ceaiului. Căsuţa pentru ceremonia ceaiului construită de el avea o intrare atât de îngustă, încât cel ce intra trebuia să renunţe la acest obiect. Despre ce obiect este vorba ?

Răspuns: sabia

Autor: Alexandru Rusu


9. Atenţie, cuvânt înlocuit.

Dilema "Bărbatului" este un concept care descrie problematica intimităţii între oameni.

Formularea acestui concept are la bază o parabolă a lui Schopenhauer, care descrie problemele întâmpinate de un grup de "bărbaţi" iarna. Tendinţa lor naturală este de a se apropia cât mai mult unul de altul pentru a-şi împărtăşi căldura. Totuşi, nu pot evita să se rănească unul pe altul şi sunt nevoiţi să se îndepărteze. Dilema constă în găsirea distanţei optime, aceea la care pot beneficia unul de căldura altuia fără a-şi provoca reciproc durere. Ce cuvânt am înlocuit prin “Bărbat”?

Răspuns: Arici

Comentariu: Aricii, din cauză că au ţepi, nu se pot apropia prea mult unul de altul pentru a-şi împărtăşi căldura şi din această cauză ei trebuie să găsească distanţa optimă. Cel puţin aşa scria Schopenhauer:).

Surse: Aforisme asupra înţelepciunii în viaţă de Artur Schopenhauer

Autor: Nadia Melinti


10. (cititorul este rugat să repete de mai multe ori ca este întrebarea a zecea). Atenţie urmează o enumerare:

Y - 1991, Z - 1991, E - 1975, P - 1975, T - 1960, G - 1960. Dacă aţi înţeles logica acestui şir, numiţi şi primul din lista celor multipli, ştiind că a fost introdus în ea în anul 1795.



Răspuns:Deca sau da.

Autor: Viorel Chihai



Comentarii: http://en.wikipedia.org/wiki/SI




Yüklə 70,16 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin