Rüzgâr Hızı Potansiyeli Düşük Kırsal Bölgelerde Tarımsal Elektrifikasyon Uygulamalarına Yönelik Yoğunlaştırmalı Tip



Yüklə 5,09 Mb.
səhifə1/78
tarix05.01.2022
ölçüsü5,09 Mb.
#74705
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   78

Rüzgâr Hızı Potansiyeli Düşük Kırsal Bölgelerde

Tarımsal Elektrifikasyon Uygulamalarına Yönelik Yoğunlaştırmalı Tip (Concentrator)

Rüzgâr Türbin Protiplerinin Geliştirilmesi

Proje No: 110O150

Doç. Dr. Ali VARDAR (Proje Yürütücüsü)

Prof. Dr. Bülent EKER (Yardımcı Araştırmacı)

Doç. Dr. Tolga TİPİ (Yardımcı Araştırmacı)

Doç. Dr. Eşref IŞIK (Yardımcı Araştırmacı)

ARALIK 2012

BURSA

ÖNSÖZ


Günümüz teknolojisi inanılmaz bir hızla gelişmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte daha fazla enerji talebi gündeme gelmektedir. Bu enerji talebi günümüz koşullarında her ne kadar fosil kökenli enerji kaynaklarından karşılanabiliyor olsa da tükenmez nitelikte sayılabilecek doğal enerji kaynaklarına yönelmek kaçınılmazdır. Çünkü teknolojinin gelişim hızı fosil kaynaklı enerjilerin üretim hızını geçecek ve sınırlı miktardaki rezervin er ya da geç yetersiz kalmasına sebep olacaktır. Dünya ülkeleri gibi ülkemiz de bu gerçeği göz önünde bulundurarak enerji üretiminde çeşitliliği sağlamak zorundadır. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahiptir ve bunu değerlendirmelidir. Bu potansiyel enerji kaynaklarından biri de rüzgâr enerjisidir.

Bu çerçevede ele alınan bu çalışmada, günümüzde yaygın olarak kullanılan rüzgâr türbinlerinden farklı olarak, düşük rüzgâr hızı potansiyeline sahip kırsal bölgelerde tarımsal amaçlı olarak küçük ölçekli yoğunlaştırmalı tip (concentrator) rüzgâr türbin sistemleri tasarlanmış ve prototipleri geliştirilmiştir. Çalışmanın amacı ise, düşük rüzgâr potansiyellerinden de yararlanabilmek ve nispeten yüksek güç değerleri elde edebilmek olarak öngörülmüştür.

Rüzgâr enerjisinin uygulamalarından olan yoğunlaştırmalı tip (concentrator) rüzgâr türbinleri üzerine uluslar arası çalışmaların sayısı az olmasına rağmen, literatür için yeni bir konu değildir. Buna karşın yoğunlaştırmalı tip (concentrator) rüzgâr türbinleri ile ilgili çalışmalar daha çok büyük binalara entegre edilen sistemler ve teorik modeller üzerinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle bağımsız yoğunlaştırmalı tip (concentrator) rüzgâr türbin sistemlerinin küçük işletmelerde ve tarımsal amaçlı uygulamalarda kullanımı konularında dünya literatüründe yapılmış çalışmalara rastlanamamaktadır. Bağımsız ve küçük ölçekli sistemlerin gerek modelleme gerekse prototipler üzerinden uygulama denemelerine ilişkin çalışmalar hem ulusal hem de uluslararası literatürde eksik kalan noktalardır. Bu proje çalışması da bu eksiklikleri giderebilmek adına yapılmış bilimsel bir araştırma niteliğindedir.

12/12/2012

Doç. Dr. Ali VARDAR

(Proje Yürütücüsü)



Yüklə 5,09 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   78




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin