● - să înţeleagă că Dumnezeu ni S-a descoperit întotdeauna pentru că ne iubeşte şi ne cheamă în împărăţia Lui.
● să-şi formeze deprinderea de a citi zilnic sau măcar săptămânal din Sfânta Scriptură, întrebând profesorul de Religie sau preotul despre pasajele pe care nu le înţeleg.
●
Strategii didactice
|
Mijloace de instruire
| -
lucrul cu imaginea
-
conversaţia
-
povestirea
-
joc didactic
|
| -
rechizite şcolare
-
imagini, foto
-
jucării
|
1. Moment organizatoric
Salutul
Rugăciunea „Doamne, Doamne Ceresc Tată”
Notarea absenţelor
Evaluare iniţială (verificarea temei pentru acasă)
Pregătirea pentru începerea orei:
● Profesorul provoacă o discuţie pe seama situaţiei, în care cineva ne-a făcut bine şi ce atitudine trebuie să avem faţă de el.
● Profesorul întreabă:
„- Cine i-a făcut cel mai mult bine omului?” Elevii răspund: „Dumnezeu”.
2. Anunţarea subiectului lecţiei şi a obiectivelor
Astăzi vom învăţa cum ne vorbeşte Dumnezeu, unde sunt cuprinse cuvintele Sale şi cum se numeşte cartea în care au fost ele scrise.
3. Predarea noului conţinut (realizarea sensului)
● Profesorul:
„Când un om ne-a făcut un bine noi încercăm să aflăm cine este el, cum îl cheamă, unde locuieşte. Cât de plăcut ne este atunci când îl aflăm, facem cunoştinţă cu el, devenim apropiaţi, şi în sfârşit, îi mulţumim pentru binefacerile lui.
Dar v-aţi gândit Cine este Cel mai mare Binefăcător al oamernilor, Cine a făcut cel mai mult bine întregii lumi? Acesta este Dumnezeu. El ne-a dat viaţă tuturor şi noi trebuie să-l căutăm, să aflăm cât mai multe despăre El, să-i mulţumim pentru purtarea de grijă. Dar de unde putem să aflăm despre Dumnezeu? Să ştiţi, copii, noi niciodată nu l-am fi cunoscut pe Dumnezeu, dacă El Singur nu s-ar fi descoperit nouă.
Când între oameni este iubire şi înţelegere,ei comunică, discută unii cu alţii faţă către faţă. Iar atunci când se află departe unii de alţii, pentru a comunica, oamenii îşi scriu răvaşe, scrisori.
Primii oameni trăiau în Grădina Raiului şi în fiecare zi vorbeau cu Dumnezeu şi-l vedeau. Însă atunci când Adam şi Eva au încălcat porunca dumnezeiască, mintea lor s-a întunecat. Păcatul i-a îndepărtat peoameni de Dumnezeu. Adam şi Eva au fost scoşi afarîă din Rai. Din acel moment ei nu-l mai vedeau pe Dumnezeu şi nu mai vorbeau cu El faţă către faţă. Oamenii îl uitau pe Dumnezeu, dar Dumnezeu niciodatăn-a uitat de ei. Pentru a le descoperi oamenilor care este Voia Sa, Dumnezeu le-a scris „răvaşe, scrisori sfinte”. În ele Domnul le aminteşte oamenilor că ei trebuie să se întoarcă în Raiul pe care l-au pierdut din cauza neascultării. Aceste scrieri sfinte au fost adunate într-o singură carte. Această carte se numeşte Biblie sau Sfânta Scriptură. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu adresat oamenilor. Ea cuprinde învăţătura despre Dumnezeu.” Autorul Bibliei este Dumnezeu, care a vorbit prin gura oamenilor sfinţi. Biblia e cartea cea mai citită, tradusă şi răspândită din lume. E cea mai frumoasă carte din lume. În ea e arătată iubirea lui Dumnezeu faţă de om. Ea începe de la facerea lumii (Vechiul Testament) şi se termină cu sfârşitul lumii şi împărăţia veşnică (Apocalipsa). Sfânta Scriptură e păstrată de Biserică, e averea Bisericii Ortodoxe; numai Biserica poate să o explice. Biblia a fost scrisă într-un interval de aproximativ 1500 de ani, de circa 40 de scriitori sfinţi.
4. Dirijarea învăţării
● Profesorul dă întrebări ce privesc conţinutul transmis:
„ – Cum vorbea Dumnezeu cu Adam şi Eva în Rai?”
„ – Dar după ce Adam şi Eva au fost scoşi din Rai din cauza neascultării?”
„ – Cum s-au numit scrisorile trimise de Dumnezeu omului?”
„ – Ce este Sfânta Scriptură?”
● Elevii răspund la întrebări pe baza textului.
5. Obţinerea performanţei (reflecţia)
● Profesorul propune elevilor să exprime care ar trebui să fie răspunsul omului la scrisorile lui Dumnezeu. Elevii răspund personal. Se face o sinteză a celor mai frumoase răspunsuri.
Precizare: Biserica este locul în care Sfânta Scriptură este citită şi tâlcuită corect, şi unde poţi auzi cel mai des citindu-se Cuvântul lui Du.mnezeu
● Pentru a sublinia frumuseţea textului Sfintei Scripturi se recită poezia „Biblioară, biblioară”
Biblioară, Biblioară
Biblioară, biblioară,
Cântec dulce de vioară,
Înţelesuri vechi şi vii,
Porţi în tine,gânduri mii.
Tu, copile cea dintâi,
S-o aşezi la căpătâi.
Îţi va arăta mereu
Calea către Dumnezeu.
O lumină din Lumină,
Sfânt-a vieţii rădăcină,
Din sămânţa ce rodeşte
Sufletul de-ţiîmplineşte
Cânt etern de primăvară,
Biblioară,biblioară.
Petru Demetru Popescu
6. Concluzii şi realizarea feedbak-ului
Se dau întrebări pe baza textului.
Concluzie: Trupul are nevoie de hrană materială, iar sufletul are nevoie de hrană spirituală, pe care o putem găsi în Sfânta Scriptură şi mergând la biserică. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu adresat oamenilor. Ar fi bine ca fiecare creştin să citească zilnic câte puţin din Sfânta Scriptură. Biserica a rânduit pentru fiecare zi părţi mici de text din Biblie care să se citească, aşa încât în decursul unui an să fie citit tot ce e mai important din Sfânta Scriptură. Aşa cum gospodarul harnic se străduieşte să aibă pentru sine şi ai săi zilnic bucata de pâine sau mămăligă pe masă, aşa şi creştinul îşi hrăneşte zilnic sufletul şi inima cu pâinea din cer a cuvântului lui Dumnezeu cuprinsă în Scriptură.
7. Aprecierea activităţii
● Se fac aprecieri generale şi individuale privind implicarea elevilor în predarea noilor cunoştinţe
8. Încheierea lecţiei
● Profesorul anunţă tema pentru acasă: De scris o scrisoare de răspuns lui Dumnezeu.
● Rugăciunea la sfârşitul lecţiei.
● Salutul
Însdemn: să citim cât mai des din Biblie; pentru a o înţelege corect să ascultăm cu atenţie explicaţiile preoţilor şi a profesorilor de religie.
Învăţătură :
“ În rugăciune, noi stăm de vorbă cu Dumnezeu; în Sfânta Scriptură, Dumnezeu stă de vorbă cu noi.”
Dostları ilə paylaş: |