Sayın Cumhurbaşkanım



Yüklə 23,21 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü23,21 Kb.
#29476

5 Aralık 1997’de İ.T.Ü. Mezunları’nın

Öğrenci Yurdu Bağışları

Ersin Arıoğlu’nun Konuşması



Sayın Cumhurbaşkanım;
Bir ülkenin bilim, endüstri ve bayındırlık tarihinde önemli görevler yüklenmiş bir üniversitenin öğrencileri, öğretim üyeleri, yöneticileri ve mezunları, üniversitelerini yeni bir çağa hazırlama heyecanı içinde birbirine kilitlenerek, “güzel şeylerin” başlatılmasına şahitlik etmek üzere, bugün toplandılar. Bu güzel şeyleri heyecanla ve çok isabetli vizyon içinde planlayan rektörümüzün, üniversitemizin genç bir mezunu olması; Devletimizin Başı sıfatıyla bu güzel şeylere her zaman destek veren ve bugün de bir kısmını başlatacak olan Sayın Cumhurbaşkanımızın, üniversitemizin çok mümtaz bir mezunu olması; güzel şeylerin arkasında duranların hepsinin yine üniversitemizin mezunları olması; güzelliklerin anlamını derinleştiriyor, daha da güzel kılıyor.
Yeni öğrenci yurtlarını bağışları ile inşa edenler adına, onları temsilen, Sayın Rektör bir konuşma yapmamı benden istediğinde heyecanlandım. Çok değerli meslektaşlarımın duygularının, hakiki tercümanı olabilecekmiyim bilmiyorum?
Sayın Cumhurbaşkanım;
Yüksek müsaadelerinizle, bugün çağdaş dünya üniversitelerinde gözlenen eğilimlere ve değişimlere kısaca değinmek istiyorum.
* Çağdaş Üniversitelerin dünya, ülke ve bölge sorunlarına duyarlılıkları gittikçe artmaktadır.

* Üniversite yönetiminde, daha dinamik işletmecilik ve yönetim teknikleri uygulanmaktadır.

* Öğrenci başına maliyet kavramı, eğitim ve araştırma kalitesinin önemi gittikçe artmaktadır.

* Rektörlerin akademik liderliği yanında, karizması/vizyonu/yönetim liderliği de önem kazanmıştır.

* Üniversitelerin yapısı; durgun, eğitici/araştırıcı yapıdan; dinamik ve interaktif eğitici/araştırıcı bir yapıya geçmektedir..

* Üniversite-endüstri ilişkisi; danışmanlıktan, sorun çözen araştırmacılığa kaymıştır.
ve nihayet
* Üniversitelerin başarısı, yalnız öğrencilerinin akademik başarısı ile değil; birçok parametrenin yer aldığı, “performans değerleri” ile ölçülmektedir.
Üniversitelerin performans göstergeleri içinde yer alan kriterler özetlenirse;
* Kurumun uluslararası rekabetteki yeri

* Kurumun vizyonu, amacı ve hedeflerinin içeriği

* Kuruma giren öğrencilerin nitelikleri

* Mezunların iş bulma süreleri ve 6 ay içinde iş bulma oranları

* Meslek kuruluşları ve işverenlerin, mezunların nitelikleri hakkında görüşleri

* Lisansüstü öğrenci oranları

* Öğretim üyesi başına öğrenci sayısı

* Akademik kadronun yayın sayısı ve bu yayınlara yapılan bilimsel atıfların sayısı

* Üniversitenin araştırma gelirlerinin seviyesi

* Üniversiteden hizmet alan endüstriyel kuruluşların görüşleri

* Üniversite ve akademik kadro adına kayıt edilen patentlerin değeri

* Üniversitenin kütüphane kapasitesi ve kullanım oranı

* Bilgisayar yatırımı

* Öğrenci başına eğitim alanı, açık alan, spor alanı, yeşil alan, sosyal tesis alanı, yurt alanı değerleri ve bu alanların nitelikleri

* Kütüphane, bilgisayar merkezi, kültürel faaliyetler, spor faaliyetleri, öğrenci danışmanlık-rehberlik hizmetleri için ayrılan bütçe payı

* Tesislerin bakım ve onarımı için ayrılan bütçe payı

* Üniversite mezunlarının okuluna bağlılıkları
Sayın Cumhurbaşkanım,
Sayın rektör üniversitemizin geleceğini nasıl bir vizyonla hazırladığını ve birbirini tamamlayan projelerini, her fırsatta anlatıyor ve açıklıyor.
Hedefi, vizyonu, üniversitesinin “performans göstergelerini” yukarıya çekmek, çağdaş olmak, ülke sorunlarına sahip çıkarak, uygarlık yarışında Türkiye’yi ön sıralara taşıyacak “mühendisleri”, “sanatkarları” yetiştirmek. Sayın rektör bununla da kalmıyor, bir bilimsel başarısına verilen çok önemli bir müelliflik ödülü, projeleri için bağışlama asaletini ve liderliğini gösteriyor.


Ersin ARIOĞLU / 1

İşte bu bilgi ocağından yetişenler, üniversitemizin bu güzel hamlesinin anlamını anlıyor ve canı-gönülden destekliyorlar.


Onlar; üniversitelerinin çok köklü bir kurum olduğunu; ülke endüstrisinin kurulmasında, ülkenin bayındır kılınmasında, etkin rolünü; dünya bayındırlığına anlamlı katkılarını; halen en çok doktora yaptıran, en çok lisans üstü öğrenci yetiştiren, en çok kitabı olan üniversite olduğunu biliyorlar ve bu özelliklerin gelişerek devamını istiyorlar.
Onlar; ayrıca gelecekteki meslektaşlarının, en iyi şartlarda yetişmesini, yarının rekabetçi Türk gençlerinin çağdaşlarından hiçbir eksiği olmamasını istiyorlar.
Onlar; üniversitelerinin Türk siyasetindeki ağırlığını, “Büyük Türkiye” hedefli kalkınma hamlesinin ve “dünya ekonomisine entegre” olma heyecanlarının kaynağında yatan pınarı da biliyorlar.
Onlar; bu ocaktan yetişenlerin; yakın gelecekte; dünya siyaseti içinde “saygın”; dünya ticaretinde “etkin”, dünya bilgi stoğuna ve sanatına “katkı koyan”; müreffeh ve mutlu bir Türkiye yaratacağına inanıyorlar ve bunu diliyorlar.
Onlar; bu ocağın ve Türkiye’nin kendilerine verdiklerinin değerini; ülkeye olan borçlarını da biliyorlar.
Onlar; yüce kitabımızın “güzel dualar O’na yükselir; o duaları ancak yararlı işler yükseltir” emrini de yüreklerinde duyuyorlar.
Onlar; bu duygularla, canı-gönülden destek vermek için buradalar; projelerin arkasındalar ve üniversiteleri için hizmet olanağı yaratanlara ve bu fırsatı kendilerine verenlere, üniversiteleri için canla-başla çalışanlara; kalpten gelen duygularla teşekkürlerini sunuyorlar.
Saygı ile arz ederim.

Ersin ARIOĞLU / 2
Yüklə 23,21 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin