Stimate domnule senatorYüklə 24.57 Kb.
tarix11.08.2018
ölçüsü24.57 Kb.7 aprilie 2008
Stimate Domnule Preşedinte Emil Boc,

Stimate Domnule Prim-vicepreşedinte Theodor Stolojan,

Stimate Domnule Prim-vicepreşedinte Adriean Videanu,
În 2007, Senatorii Gheorghe Funar (PRM) şi Peter Eckstein Kovacs (UDMR) au iniţiat o propunere legislativă pentru completarea Art. 4 din Legea Minelor nr. 85/2003, privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit în România. Această propunere legislativă va fi votată în curând în plenul Camerei Deputaţilor.
Partidul Democrat-Liberal, spre deosebire de celelalte partide politice româneşti, nu şi-a făcut publică niciodată poziţia referitor la această iniţiativă legislativă, însă a votat împotriva interzicerii cianurii în minerit în comisiile în care s-a discutat iniţiativa până acum. Aceasta ne îndreptăţeşte să considerăm că Partidul Democrat-Liberal are o poziţie pro-cianură.
În România, în acest moment, nicio operaţiune minieră nu utilizează cianură în procesul de extragere a aurului şi argintului, astfel interzicerea cianurii în sectorul minier nu are consecinţe sociale şi economice. Însă zonele miniere în care s-a utilizat cianura în trecut sunt permanent expuse pericolului acestei substanţe extrem de toxice pentru oameni şi mediu1. În Baia Mare a avut loc binecunoscutul accident cu cianură din anul 2000 – numit „Cernobîlul acvatic” - cand mii de tone de peşte au murit în râurile Tisa şi Dunăre din cauza unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul deţinută de compania australiană Esmeralda. 99 000 m cubi de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din lacul de decantare al minei şi a produs cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decadă.

Cu peste 25 de accidente şi deversări majore în întreaga lume între 1998-2006, este evident că cianura prezintă un pericol continuu pentru mediul înconjurător pe durata a zeci de ani.


Partidul Democrat-Liberal, rezultat din uniunea Partidului Democrat, care nu şi-a exprimat poziţia faţă de interzicerea cianurii în România, şi Partidul Liberal Democrat, care a susţinut interzicerea cianurii în minerit prin vocile unor membri importanţi, a adoptat până acum o poziţie de susţinere a utilizării cianurii în minerit, fiind singurul partid care a adoptat această poziţie.
Coaliţia „România fără Cianuri!”2 consideră că interzicerea cianurii în minerit trebuie să devină o prioritate în problematica de mediu şi a sănătăţii publice din România, iar partidele parlamentare pot contribui direct la aceasta. Din nefericire, la 8 ani de la tragicul accident de la Baia Mare, nici la nivel internaţional şi nici în România nu există reglementări şi mecanisme suficiente pentru prevenirea unor astfel de accidente. Numai un exemplu ar fi că nici Codul Internaţional pentru Managementul Cianurii şi nici Directiva Europeană privind managementul sterilului din industria extractivă nu fac nici o referire la acidul cianhidric care se eliberează în aer de la procesul de cianurare a minererului de aur. Aproximativ 30% din acidul cianhidric generat de activitatea de cianurare din uzina de procesare se pierde în aer. Acidul cianhidric este catologat gaz toxic de luptă în Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice şi distrugerea acestora deschisă spre semnare la Paris în 1993 si a fost utilizat in camerele de gazare de la Auschwitz si Maidanek sub denumirea de Zyclon-B.
Pe pagina de internet www.faracianura.ro, creată special de Coaliţia „România fără Cianuri!” pentru a susţine interzicerea cianurii în România şi pentru a oferi informaţii despre această iniţiativă legislativă, dar şi despre cianură şi efectele ei, a fost implementat un sistem de vot şi petiţii on-line. Până acum, pe această pagină, 7684 persoane s-au declarat în favoarea interzicerii cianurii în minerit în România, un procent de 98% dintre semnatari.
Acum când mai sunt doar două luni până la alegerile locale, Partidul Democrat-Liberal trebuie să adopte o poziţie care să susţină dreptul românilor la un mediu curat, fără ameninţarea constantă a cianurii. Vă cerem asadar să vă schimbaţi poziţia şi să susţineţi interzicerea cianurii în România, atât public, cât şi la votul din plenul Camerei Deputaţilor.
Având în vedere cele de mai sus, ne-am bucura foarte mult dacă ne-aţi comunica poziţia Partidulul Democrat-Liberal faţă de această iniţiativă legislativă imediat ce veţi lua o decizie, pentru a putea informa opinia publică în cunoştinţă de cauză.
Cu stimă,


Terra Mileniul III

Ioana Ciută

Director Executiv


Focus Eco Center

Zoltán Hajdu

Preşedinte


Centrul Independent pentru

Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Dan Mercea

Preşedinte
Asociatia Valea Soarelui

Dan-Calin Tocaciu

Preşedinte


Greenpeace România

Herwig Schuster

Director campanii


Asociatia Otus

Jozsef Szabo

Preşedinte


Fundaţia pentru Parteneriat

Laszlo Potosky

Preşedinte


Transilvania Verde

Csongor Kovács Zoltán

Preşedinte


A.R.I.N.
Codruţa Nedelcu

Preşedinte
Mindbomb
The CollectiveClubul Ecologic Transilvania
Gabriel Părăuan

Preşedinte
Liga Pro Europa

Smaranda Enache

Co-Chair


Info OMG

Ramona Duminicioiu

Director Executiv


Asociaţia de Presă şi Educaţie Eco-Civică "Eco-Media"

Sorana Olaru Zăinescu

Vice-Preşedinte
Centrul de Consultanţă Ecologică

Prof. Petruţa Moisi

PreşedinteStrawberry Net

Mihaly Bako

Director Executiv


Mare Nostrum

Nicolae Munteanu

Preşedinte


Clubul de Cicloturism “Napoca”

Radu Mititean

Director Executiv
Sighişoara Durabilă

Hans Hedrich

Coordonator de Proiecte
1 Cianura este orice compus chimic care conţine grupul cian. Ionul de cianură este o otravă care poate lua formă gazoasă, cum ar fi cianura de hidrogen sau cianura de sodiu, aceasta fiind folosită în timpul celui de-al doilea război mondial în camerele de gazare naziste sub numele de Zyklon B.

2 Coaliţia “România Fără Cianuri!” este o iniţiativă a societăţii civile ce urmăreşte interzicerea cianurii în minerit pe considerente sociale, economice şi de mediu, susţinând astfel propunerea Senatorilor Peter Eckstein Kovacs (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM). Coaliţia are la bază un grup de iniţiativă format din 20 de organizaţii neguvernamentale din întreaga ţară.


Dostları ilə paylaş:


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2019
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə