T. C. AkşEHİr belediyesi zabita müDÜRLÜĞÜ belediye emir ve yasaklari tembihnamesi



Yüklə 88,66 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü88,66 Kb.
#92351

T.C.

AKŞEHİR BELEDİYESİ

ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ

BELEDİYE EMİR VE YASAKLARI TEMBİHNAMESİ

T.C.

KONYA İLİ

AKŞEHİR İLÇESİ

BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Zabıta Müdürlüğü
BELEDİYE EMİR VE YASAKLARIYLA İLGİLİ TEMBİHNAME

Bu Belediye Emir ve Yasakları ile ilgili Tembihname 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15. Maddesine dayanılarak hazırlanmış olup; Belediye Meclisinin 04.01.2010 tarih ve 2010/ 7 Sayılı Kararı ile kabul edilerek, Akşehir Kaymakamlık Makamının 11.01.2010 tarihli onayı ile yürürlüğe girmiştir.

G İ R İ Ş

- GEREKÇE:

1580 Sayılı Belediye Kanununda yeni düzenlemeler yapılmış ve bu kanunun yerini 03.07.2005 tarihinde 5393 Sayılı yeni Belediye Kanunu almıştır.

5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15. maddesi (b) bendinde Belediye Meclisine “beldede huzur, sağlık ve esenliğin sağlanması için kanunların belediyeye verdiği yetki çerçevesinde yönetmelik çıkarmak, belediye yasakları koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezaları vermek” yetkisini vermiştir.

Belediyelerde alınan kararların uygulanmasını ağırlıklı olarak Belediye Zabıtası yerine getirmekte ayrıca bu kararları uygulayan diğer birimlere de yardımcı olmaktadır.

15.10.2002 gün ve 50 Sayılı “Belediye Yasaklarıyla İlgili Tembihnamede” değişen kanun, yönetmelik, mevzuat ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa yer verilmediğinden, uygulanabilirliğini yitirmiştir. Bu nedenle Belediye Yasaklarıyla İlgili Tembihnamenin günümüz şartlarına göre değiştirilmesi zorunlu hale gelmiştir.

- AMAÇ:

Bu Tembihname 5393 Sayılı Belediye Kanun’unun 15/b bendine dayanılarak belde sakinlerinin huzur ve esenlik içinde yaşamaları, halkın sağlığını korumak ve belde düzenini sağlamak amacı ile Belediye Kanunları ve diğer kanunlarda belirtilen kabahatler ve bu kabahatlere uymayanlar hakkında uygulanacak yaptırımların belirlenmesi amacı ile hazırlanmıştır.



- KAPSAM:

Bu Tembihnamedeki emir ve yasaklar, Akşehir Belediyesi sınırları içerisinde Belediye Kanunu ve Belediyeyi ilgilendiren diğer kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde; kent halkına hizmet sunan iktisadi, sınaî, ticari, sosyal ve kültürel faaliyetler gösteren tüm işyerleri, müesseseler ile kent halkını kapsar.



- HUKUKİ DAYANAK:

Bu Tembihname 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu, 394 sayılı Hafta Tatili Hakkındaki Kanun, 3194 Sayılı İmar Kanunu, 1593 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun, 4648 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 552 Sayılı Toptancı Halleri K.H.Kararnamesi,1608 Sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkında 16 Nisan 1340 Tarih ve 486 Numaralı Kanun, 3572 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yasası, Belediye Zabıtası Personel Yönetmeliği ve 05/01/2005 tarihli Et ve Et Ürünleri Yönetmeliği ile Belediyelere görev yükleyen diğer mevzuatlar çerçevesinde hazırlanmıştır.

BELEDİYE ZABITASININ NİTELİĞİ:

Belediye zabıtası, belediye sınırları içinde beldenin düzenini, belde halkının sağlığını, huzurunu ve yetkili organların bu amaçla alacakları kararların yürütülmesini sağlamak ve korumakla; belediye suçlarının işlenmesini önleyici tedbirleri almakla ve işlenen belediye suçlarını takiple mükellef bir özel zabıta kuvvetidir.

Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, görev yapmasını zorlaştıranlar, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır. (5393/51)

- BELEDİYE ZABITASININ SORUMLULUĞU:

Belediye zabıtası amir ve memurları, görevlerine ilişkin kanun, tüzük, yönetmelik ve emirleri bilmekle, hizmetlerini bunların hükümleri dairesinde yapmakla ve görevlerin yerine getirilmesi sırasında birbirlerine yardım etmekle yükümlü ve sorumludurlar.

Müstakil görevi olan memur yalnız başına bu hizmetinden sorumlu olduğu gibi, ortaklaşa görev yapanlar, yapılan görevle sınırlı olmak kaydıyla birlikte sorumludurlar.

- HİZMETİN GEREĞİNİ YAPMADA UYULACAK ESASLAR:

Acil durumlarda, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde açıklık olmayan veya işin uygulanma tarzına dair emir bulunmayan yahut bunların uygulanmasında tereddüt hasıl olan işlerde belediye zabıtası memuru kendi sorumluluğu altında durumun gerektirdiği tedbirleri alır, keyfiyeti en kısa zamanda yetkili merciye bildirir.

- BAĞLILIK:

Belediye zabıta teşkilatı Belediye Başkanına bağlıdır. Belediye Başkanı, zabıta teşkilatı üzerindeki yetkilerini belediye başkan yardımcısına devredebilir.

Özel kanunların yetkili kıldığı hallerde mahallin en büyük mülki amiri belediye zabıtasını görevlendirebilir. Bu durumlarda Belediye Başkanlığına bilgi verilir.

- ZABITANIN GÖREV ALANI:

Belediye zabıtası belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde görevli ve yetkilidir.

Ayrıca mücavir alan sınırlarında kanunlarla belediyenin yetki ve sorumluluğuna verilmiş hizmetler bakımından da yetkili ve görevlidir.

- KENDİSİNE TESLİM EDİLEN EŞYANIN İYİ KULLANILMASI VE KORUNMASI:

Zabıta teşkilatı demirbaşına ait olup, kendilerine teslim edilmiş vasıta, malzeme, teçhizat ve eşyayı kaybeden, tahrip eden, kötü ve hor kullanan veya kendi mülkiyetine geçirenler veya bunları görev dışı amaçla kullananlar yahut kullanılmasına sebep olanlar hakkında kanunların ilgili hükümleri uygulanır.



- ZABITANIN YARDIM GÖREVLERİ:

(1)- Beldenin yabancısı bulunan kimselere yardımcısı olmak.

(2)- Savaş ve savaşa hazırlık gibi olağanüstü hallerde sivil savunma hizmetlerinin gerektirdiği ve kendisine verilen görevleri yerine getirmek.

(3)- Korunmaya ve bakıma muhtaç ailelerin çocuklarını, sakatları, yaşlıları, tespit halinde sosyal hizmet kurumlarına bildirmek.

BELEDİYE EMİR VE YASAKLARI

BİRİNCİ B Ö L Ü M

BÜTÜN İŞYERLERİNDE:

MADDE 1- Gıda Maddesi üreten, satan ve umuma açık tüm işyerlerinde, umumi temizliği olmamak, kirli bez, perde ve malzeme kullanmak, boya ve badanasız işyeri çalıştırmak yasaktır.

MADDE 2- Bilumum işyerlerinde çalışırken iş gömleği giymek mecburidir.

MADDE 3- Her türlü gıda maddesi üreten, satan veya umuma ait yerlerde çalışanların sağlık karnesi almaları ve zamanında vize yaptırmaları saç, sakal, tıraşı, tırnak ve el temizliği gibi kişisel temizliklerine dikkat etmeleri, mecburidir.

MADDE 4- Yıkanmadan, soyulmadan, pişirilmeden yenen tüm gıda maddelerinin üzeri açık olarak satılması yasaktır.

MADDE 5- Gayri sıhhi bir şekilde üzeri açık araç veya başka nakil araçlarıyla pide, simit, ve gıda maddesi nakletmek yasaktır.

MADDE 6- Satış yapmak, müşteri çekmek veya halkın dikkatini çekmek amacıyla çığırtkanlık yaparak çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 7- Belediyemizden ruhsatlı ve denetimi yapılan tüm işyerlerinde, denetim sonucunu işlemek ve takip etmek için Teftiş Defteri bulundurmak zorunludur.

MADDE 8- Sıhhi ve umuma açık işyerlerinde kirli, yırtık, kırık, paslanmış ve görünümü bozulmuş malzeme kullanmak yasaktır.

MADDE 9- Parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı işlerle iştigal eden her türlü işyerinde yangına karşı gerekli önlemi almak ve yangın söndürme cihazı bulundurmak zorunludur.

MADDE 10- Belediye hududu ve mücavir alanlar içerisinde kurulan pazar yerlerinde satış yapan bilumum Esnafın yerleşim ve tanzim işi, Belediye Zabıta Müdürlüğünün yetkisindedir. Esnafların bulundukları yerleri temiz tutmaları çürük ve artıklarını açığa bırakmayıp kaldırmaya mecburdurlar. Hiç bir esnaf Belediyenin izni olmadan sabit tesis yapamaz, pazar bitiminde boş kasalarını ve çadırlarını kaldırmaya mecburdurlar. Pazar yerinde kurulan çadırların yırtık, eskimiş ve çirkin görünümde olmaması aynı zamanda geliş- gidişi engelleyecek ve tehlike arz edecek şekilde kurulması yasaktır.

MADDE 11- Fabrika, imalathane ve her türlü gıda maddesi üreten ve satan esnafların ürettikleri ve sattıkları gıda maddeleri içerisinde yabancı madde bulunması yasaktır.

MADDE 12- Her ne maksatla olursa olsun cadde, sokak, kaldırım, yaya yolu geçişleri ve yürüyüş yollarına araç park ederek veya esnafların işyerleri önüne fazla mal çıkararak yayaların geçişini engellemek yasaktır.

MADDE 13- Tüm esnafların satışa sundukları her türlü mala etiket takma ve fiyat tarifesi asma zorunluluğu vardır.

Aksine hareket edenlere 4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun ilgili maddeleri uygulanır;



MADDE 14- Belediyeden izin almadan ve pazar harici yasak yerde cadde ve sokaklarda Motorlu ve Motorsuz araç park ederek trafiği aksatmak seyyar satıcılık yapmak, Belediye Zabıtasının göstereceği yer haricinde durmak, sattıkları malların artıkları ve çöpünü genel ve yaya yolları üzerine atmak, çevreyi rahatsız etmek, okul, hastane, camii, resmi daire önlerinde durmak ve satış yapmak yasaktır.

MADDE 15- Otel, pansiyon, han ve hamamlarda bağlı bulundukları odalardan alınmış tasdikli fiyat tarifelerini müracaat kısmına ve her odaya asmak mecburidir. Otel ve pansiyonlarda her odada müstahdemi çağırmaya yarayacak telefon veya zil tertibatı, elbise asma gardırobu veya dolap bulundurulması, tuvaletlerde tuvalet kağıdı bulundurulması ve temiz tutulması, Bu işyerlerinde müşterilerin kıymetli eşyalarını ve paralarını muhafaza edecek Müdüriyette bir kasa bulundurma mecburidir. Otellerde, odalarda bulunan mevcut yatak haricinde ilave yatak koymak yasaktır.

MADDE 16- Ustalık Belgesi ve Satış Elemanlığı Belgesine tabi tüm esnafların iştigal ettikleri meslekle ilgili Ustalık ve Satış Elemanlığı Belgesi alması ve bu belgeleri işyerlerine asmaları zorunludur.

MADDE 17- Belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde bulunan tüm işyerleri ve satıcılar Belediyeden ruhsat almaları mecburidir. Almamakta ısrar edenlerin işyeri mühürlenerek, ruhsat alıncaya kadar faaliyetleri durdurulur.

MADDE 18- Belediyece verilen ve ruhsatta belirlenen iş haricinde başka iş yapmak yasaktır.

MADDE 19- İşyerlerinde alış veriş için gelen müşterilere keyfi muamele yapmak, sert davranmak, farklı uygulama yapmak ve yüksek sesle hitap etmek yasaktır.

MADDE 20- Halkın ihtiyacı olan temel gıda maddelerinin satışından imtina edilmesi, saklanması, satılmış gibi gösterilmesi ve fahiş fiyatla satılması yasaktır.

MADDE 21- Hafta Tatil Ruhsatına tabi esnafların hafta tatillerinde Belediyeden hafta tatil ruhsatı almadan işyeri çalıştırılması yasaktır. Aksine hareket edenlere, Belediye Encümenince 394 Sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun hükümlerince işlem yapılır.

MADDE 22- İşyerinde, kaloriferde, meskenlerde, sobalarda ve açık alanda lastik, kösele yanık yağı, tezek vs. yakmak yasaktır.

MADDE 23- Gıda maddesi satan tüm işyerlerinde çürümüş, kokmuş, küflenmiş, kurtlanmış, bozulmuş, hayvansal ve bitkisel evsafı bozuk gıda maddesi satmak yasaktır. Ayrıca zararlı maddeler Belediye Zabıtasınca alınarak Doktor ve Veteriner raporu ile imha edilir.

MADDE 24- Bilumum işyerleri ve meskenler güneşlik için sabit tente ve siperlik kullanmaları yasaktır. Ancak lüzum görüldüğü takdirde Caddenin manzaralarını bozmayacak şekilde yerden yüksekliği 2.20'm.den aşağıda olmamak ve Belediyeden izin almak şartı ile hareketli tente konulabilir. Bu tenteler hiç bir zaman yaya yolunu aşamaz, yırtık ve çirkin bir halde olamaz. Belediye aynı caddede esnafa tek tip ve renkte konulmasını isteyebilir. Bu emre uyulması zorunludur.

MADDE 25- İşlenmiş deri, yün yapağı satan işyerlerinde akıcı, kokucu ve yaş deri bulundurulması yasaktır.

İKİNCİ BÖLÜM

FIRINLARDA, KASAPLARDA VE BALIKÇILARDA

MADDE 26- Bilumum Simit fırınları ve pide fırınlarında eksik gramajlı şekilleri bozuk, yanık simit ve pide imal etmek yasaktır.

MADDE 27- Bilumum Ekmek fabrikaları, fırınları simitçi fırınları ve pide fırınlarında umumi temizliğe uyulması zorunludur.

MADDE 28- Bilumum fırınlarda hamur üzerine örtülen pasa bezleri yırtık ve kirli olmayacaktır. Eski ve kirli pasa bezi kullanmak yasaktır. Eski ve kirli pasa bezleri toplatılarak imha edilir.

MADDE 29- Bilumum ekmek fabrikalarında, fırınlarda simitçi fırınlarında ve pide fırınlarında imal edilen ekmek, pide ve simitlerde yabancı madde çıkması yasaktır.

MADDE 30- Bilumum ekmek fabrika ve fırınlarda hamura bayat ekmek karıştırmak yasaktır.

MADDE 31- Un temininde güçlükler hariç her ne suretle olursa olsun ekmek fabrikaları ve fırınların işi yavaşlatması, normal kapasiteden düşük ekmek çıkararak veya Bayramlarda Nöbetçi olduğu halde fırını açmayarak şehirde ekmek sıkıntısı yaratmak yasaktır.

MADDE 32- Fırınlardan ve fabrikalardan perakende satış yerlerine ekmeklerin nakli için galvanizli saç veya çinko saç döşenmiş toz geçirmeyecek şekilde yapılmış her tarafı kapalı, kapıları yandan açılan Motorlu veya Motorsuz araçlarla yapılacaktır. Bu araçlara firma adı yazılacaktır. Bakkalların ve ekmek bayilerinin önüne üzeri açık ekmek bırakmak yasaktır. Ayrıca mezbahane ve et kesim yerlerinden kasap dükkanlarına et nakil aracı haricinde at arabası ve motorsuz üzeri açık vasıtalarla et nakli yapmak yasaktır.

MADDE 33- Bilumum ekmek fabrikaları ve fırınlar imal ettikleri ekmeklerin üzerine kendi firmasının tanıtıcı etiketini yapıştırmaları, ayrıca kasap ve balıkçı dükkanları ve açık pazardaki balıkçı tezgahlarına fiyat listesi takmaları mecburidir.

Aksine hareket edenlere 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunun ilgili maddeleri uygulanır.



MADDE 34- Bilumum fırınlarda ve fabrikalarda evsafı bozuk ekmek imal etmek, satmak ve ayrıca kasaplarda evsafı bozuk, kokuşmuş et satmak yasaktır.

MADDE 35- Bilumum ekmek fabrika ve fırınlarda eksik gramajlı ekmek imal etmek ayrıca kasaplarda eksik gramajlı et tartmak ve satmak yasaktır.

MADDE 36- Kasap dükkanlarında keyfi olarak tezgahlarda et bulundurmamak ve satmamak sıkıntı yaratmak yasaktır.

MADDE 37- Kasap dükkanlarında ve mezbahane harici kaçak et kesmek ve damgasız et satmak yasaktır. Ayrıca kaçak ve damgasız etler Belediye Zabıtası tarafından el konularak muayenesi için Veterinerliğe teslim edilir.

MADDE 38- Kasap dükkanlarında önceden çekilmiş hazır kıyma satmak yasaktır.

MADDE 39- Fırınlarda, kasaplarda ve balıkçılarda almış oldukları fiyat tarifesi ve etiket dışında fahiş fiyatla satış yapmak ve alışverişte doğruluk göstermemek yasaktır.

MADDE 40- Balıkçı dükkanlarında, açık pazarlarda ve tezgahlarda muayenesiz balık satmak yasaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

MOTORLU - MOTORSUZ VASITALAR

MADDE 41- At arabasında kürek, kova, süpürge bulundurulması ve arabaya torba takılması zorunludur. Kürek, kova ve süpürge bulundurmayan, şehir merkezi ve ana caddelerde at arabasına yasaklanmış, caddelerde dolaşmak, 18 yaşından küçüklerin at arabası kullanması, atların pisliklerinin yola veya çevreye dökülmesi yasaktır. Plakasız at arabasının şehir içerisinde çalışması, yük hayvanları ve sokak hayvanlarına eziyet edilmesi yasaktır.

MADDE 42- Otobüsler, minibüsler ve şehir içi özel halk otobüsleri müşterinin görebileceği yere "Sigara İçilmez" levhası asması zorunludur.

MADDE 43- Yasak yere park ederek trafik akışını engellemek (hal dahil) yasaktır.

MADDE 44- Şehir içi minibüs ve özel halk otobüsleri, şehir içi yolcu taşıma tarifesini ön cama müşterinin görebileceği bir yere asması zorunludur.

MADDE 45- Bilumum araçların şehir içinde dikkatsiz ve süratli araç kullanarak yol üzerindeki birikmiş suları vatandaşın üzerine sıçratmaları ve çevreyi kirletmeleri yasaktır.

MADDE 46- Şehir içi minibüsleri ve özel halk otobüslerine ait duraklarda ve araçlarda müşteri toplamak amacıyla çığırtkanlık yaparak çevreyi ve müşteriyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 47- Şehir içinde motorlu araçların yüksek ses çıkaran veya devamlı uzun sirenler halinde korna çalmaları, susturucusuz araç kullanmaları, şehir içerisinde minibüs ve özel halk otobüslerinde teyp bulundurmak ve müşteriyi rahatsız edici yüksek sesle müzik çalmak yasaktır.

MADDE 48- İlçe Trafik Komisyonu kararınca şehir merkezine girişi, meskun mahalde park etmesi, beklemesi ve gecelemesi yasak olan kamyon, tır gibi araçların bu karara uymaları zorunludur.

MADDE 49- Şehir içi taşımacılığı yapan minibüs ve özel halk otobüslerinin, çalışması gereken güzergah harici yolcu taşımacılığı yapması ve ayrıca hiç bir taşımacılık kuruluşuna kayıtlı olmadan özel aracı ile şehir içerisinde korsan yolcu taşımacılığı yapmak yasaktır.

MADDE 50- Sanayi sitesi haricinde ammeye ait veya şehir merkezinde meskun mahal içerisinde oto tamiratı yapmak yasaktır.

MADDE 51- Sanayi siteleri dışında şehir merkezinde meskun mahal içerisinde işyeri veya boş arsa üzerinde hurda malzemesi veya oto malzemesi koymak ve depolamak yasaktır.

MADDE 52- Şehir içerisinde toplu taşımacılık veya taksicilik yapan ticari vasıta sahiplerinin, vasıtalarına durak ismi ve güzergah adını yazması zorunludur.

MADDE 53- Şehir içerisinde toplu taşımacılık veya taksicilik yapan ticari vasıta sahipleri araçlarına koltuk sayısından fazla yolcu almaları yasaktır.

MADDE 54- Şehir içi toplu taşımacılık yapan minibüs, özel halk otobüsü veya Belediye otobüslerine ait durak veya peronlara araç park ederek toplu taşımacılık yapan araçları engellemek yasaktır.

MADDE 55- Şehir içi toplu taşımacılık yapan minibüs, özel halk otobüsleri veya taksicilik yapanların, müşteriden fazla ücret talep etmeleri veya almaları yasaktır.

MADDE 56- Şehir içerisinde toplu taşımacılık yapan araçların garaj veya park yeri olarak gösterilen yerler dışında meskun mahal içerisinde park ederek gecelemeleri yasaktır.

MADDE 57- Şehir içerisinde toplu taşımacılık yapan araçların durak haricinde yolcu indirip bindirmesi yasaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

OTOGAR TALİMATNAMESİ

MADDE 58- Firmalardan seyahat için önceden bilet alan ve herhangi bir mazeret dolayısıyla biletini başka bir güne aktarmak veya zorunlu olarak biletini iptal ettirmek isteyen vatandaşların otobüs kalkış saatinden 1 saat önce bildirmeleri gerekmektedir. Vatandaşın mazeretini beyan etmesi halinde zorluk çıkaran veya vatandaşın beyanını kabul etmeyen firmalara yasal işlem uygulanır.

MADDE 59- Otogarda faaliyet gösteren firmalara ait bilet satış gişelerine vatandaşın görebileceği bir yere otobüslerin gidiş yerleri ile ilgili fiyat listeleri asılması zorunludur.

MADDE 60- Şehirler arası otobüslerde akıcı ve kokucu madde sevk ederek yolcuları rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 61- Firmalara ait otobüsler gideceği yeri belirleyen levhayı, otobüsün ön camına asmak zorundadır.

MADDE 62- Otogar içerisinde devamlı yüksek sesle konuşmak ve çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 63- Otogar içerisinde devamlı araç çalıştırarak çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 64- Bilet gişelerine personel harici misafir ve şahıs almak yasaktır.

MADDE 65- İndirme peronlarında uzun süreli beklemek, peronu uzun süre meşgul etmek yasaktır.

MADDE 66- Yolcu bindirme peronlarına vaktinden önce otobüs koyarak peronları uzun süre meşgul etmek yasaktır.

MADDE 67- Otogar içerisinde izinsiz ve gösterilen yer dışında seyyar satıcılık yapmak yasaktır.

MADDE 68- Park yerinde veya otogar içerisinde bulunan otobüslerin içerisinde yatıp kalkmak yasaktır.

MADDE 69- Bilet gişelerine eşya ve işe yaramaz malzeme koymak yasaktır.

MADDE 70- Otogar içerisinde yazıhane görevlisi olduğunu ve hangi firmaya ait personel olduğunu tanıtıcı, yaka kimlik kartı takmak zorunludur.

MADDE 71- Otogara giriş-çıkış yapan her otobüs veya araç Belediye Meclisince belirlenen çıkış ücretini ödemek zorundadır.

MADDE 72- Otogar içerisinde müşteri çekmek amacıyla yüksek sesle bağırarak çığırtkanlık yapmak yasaktır.

MADDE 73- Özel araçların otogar içerisine giriş ve çıkışları yasaktır.

MADDE 74- Otogar içerisinde alkol almak, alkollü dolaşmak veya radyo-teyp ile yüksek sesle yayın yapmak yasaktır.

MADDE 75- Müşterilerin bagajlarına bagaj fişi takmak zorunludur.

MADDE 76- Hareket saati gelen otobüs veya araçları hareket saatinde kaldırmamak, yolcuları araçta bekletmek veya aracın önceden müşteriye verilen bilette bulunan kalkış saatini müşterinin isteği dışında tehir etmek yasaktır.

MADDE 77- Peronda araç temizlemek, araçtan peronlara küllük veya çöp dökmek yasaktır.

MADDE 78- Otogar harici çevre yolundan yük veya yolcu almak yasaktır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

SEYYAR SATICILIK

MADDE 79- Şehir Merkezinde tablalı veya seyyar araba ile seyyar satıcılık yapmak yasaktır.

MADDE 80- Şehir Merkezinde motorlu araç ile seyyar satıcılık yapmak, çevreyi rahatsız etmek, kirletmek ve trafiği aksatmak yasaktır.

MADDE 81- Şehir Merkezinde seyyar, tablalı veya motorlu araçlarla hoparlörle anons yaparak, seyyar satıcılık yapmak ve çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

ALTINCI BÖLÜM

UMUMİ YERLERDE

MADDE 82- Belediyeye ait umumi çay bahçelerinde, parklarda, yollarda kabuklu kuru yemiş yemek ve yerlere atarak çevreyi kirletmek, kaldırım ve refüjlerdeki çimen, ağaç, çiçek, tel ve oyun aletlerine zarar vermek, is ve pis koku çıkaracak maddeler atmak, yanıcı maddeleri yakmak, havuza girmek, hayvan otlatmak, kanepelere yatmak, bisiklet ile gezmek, afiş asmak ve her türlü zarar verecek hareketleri yapmak yasaktır.

MADDE 83- Mesken veya işyerlerinde yüksek sesle müzik çalarak çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 84- Şehir içerisinde boş alan, arsa, yol, yeşil alan vb. yerlere meskenlerden ve iş yerlerinden çöp dökmek ve çevreyi kirletmek yasaktır.

MADDE 85- Akşehir Belediyesi sınırları içerisinde açığa gübre, küspe, kamyon kasası, tanker, ziraat aletleri, hurda malzemesi, zahire, ağaç, karpuz, kavun vs. koymak yasaktır.

MADDE 86- Kendi abonesi olsa bile işyeri veya meskende içme suyu ile araç, halı, kilim yıkama, bahçesine meyve, sebze dikerek sulama, yol yıkama (süs bitkileri hariç) yasaktır.

MADDE 87- Halkın yararlanması için konulan sokak çeşmelerinde veya sebillerinde araba yıkamak, kovayla su alıp camekan ve işyeri yıkamak, hortum takmak, çeşmede her türlü malzeme yıkamak yasaktır.

MADDE 88- İnşaat malzemesi ve inşaat atıklarını yola, yaya kaldırımına veya boş arsalara dökmek yasaktır.

MADDE 89- Vatandaşların kendisine ait olan su abonelerinde ve kanal hattında meydana gelen arızayı en kısa zamanda gidermesi zorunludur. İkazlara rağmen arızasını gidermeyerek boşa su sarfiyatı yapmak veya kanalı dışarı akıtarak çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 90- Şehir merkezinde binaların cadde üzerindeki balkonlarına görünümü bozucu çamaşır, halı, kilim, asmak, çırpmak veya eşya koymak yasaktır.

MADDE 91- Milli bayramlarda, resmi tatillerde ve özel günlerde kirli, yırtılmış, buruşmuş, solmuş, Türk Bayrağının şerefine yakışmayan ve Bayrak nizamnamesine aykırı durumda bayrak asmak veya bayrak asılması istenildiği halde asmamak suçtur.

MADDE 92- Hafta pazarlarında gösterilen yer dışında mahalle aralarında ve şehir içerisinde seyyar satışı yapmak yasaktır.

MADDE 93- Şehir içerisinde meskun mahalde bina ve inşaat yıkımlarında kazı çalışmalarında gerekli önlemi almayarak yıkım ve kazım esnasında çevreyi, gürültü ve toz yayarak kirletmek ve rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 94- Hafta pazarlarında çok miktarda mal getirip yola taşmak ve fazla yer işgal etmek yasaktır.

MADDE 95- Meskenlerde izinsiz köpek ve kedi bulundurmak, beslemek ve başıboş bırakılarak çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 96- Belediye sınırları içerisinde ticari, tanıtım ve reklam amacıyla Belediyeden izin almadan ilan ve afişleri gösterilen yer dışında asmak yasaktır.

MADDE 97- Meskun mahal içerisinde arsa, işyeri veya meskenlerde yangın tehlikesi arz edecek şekilde ot, ağaç, hurda ve kağıt depolamak ve bulundurmak yasaktır.

MADDE 98- Şehir içerisinde adabı muaşeret kaidelerine aykırı olarak küfür etmek, konuşmak, yerlere tükürmek ve çevreyi rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 99- Meskun mahal içerisinde kamyondan kamyona küspe, gübre, kokucu ve akıcı madde aktarmak ve kamyonla bekletmek yasaktır.

MADDE 100- Hafta pazarlarında aracını yasak yere park ederek pazar düzenini bozmak, kamyon veya başka araçla gösterilen yer dışında satış yapmak yasaktır.

MADDE 101- Hafta pazarlarında gününden önce veya pazar bitiminden sonra mal, kasa, kantar ve araç koymak yasaktır.

MADDE 102- Her türlü tartı ve ölçü aleti kullanan işyerleri ve pazarlarda damgasız bozuk terazi, kantar, metre ve ölçü aleti kullanmak yasaktır.

MADDE 103- Kalorifer tesisatı olan apartman veya işyerlerinde, kış mevsiminin başlaması ile sonuna kadar Belediyece tespit edilecek günlerde ve soğukluk +15 dereceden aşağı düştüğünde mülk sahipleri veya yöneticiler, kaloriferleri yakmaya, kömür cüruflarının Belediyenin tespit ettiği gün ve göstereceği yere dökmeye mecburdurlar.

MADDE 104- Şehir Merkezinde bulunan Banyo ve Hamam işletmecileri banyo ve hamamlardaki soyunma ve giyinme yerlerini +15 dereceden aşağı, düğün ve sinema salonları müstecirleri ise düğün ve sinema salonlarını +18-20 dereceden aşağı tutamazlar.

MADDE 105- Şehir merkezi ve mahalle aralarında meskun yerde sabah saat 07.00'den evvel, akşam saat 20.00'den sonra (her türlü araç ile) gürültü yaparak halkı rahatsız etmek yasaktır.

MADDE 106- Belediyece tespit edilen bölgeler dışında meskun mahal içerisinde ticari amaçla besi yapmak ve hayvan otlatmak yasaktır.

MADDE 107- Dükkan, mağazalar ve sokaklarda seyyar ve sabit vasıtalarla reklam amacı ile hoparlör koyarak dış neşriyat yapmak yasaktır.

MADDE 108- Betoniyersiz ve ölçek kullanmadan betonarme betonu hazırlamak, betonarme hazırlanmasında teknik özelliklere ve standartlara uygun olmayan kum, çakıl kullanmamak yasaktır.

MADDE 109- İnşaat yapımı esnasında inşaat ruhsatı ve eklerini inşaatta bulundurmak ve kontrol esnasında göstermek mecburidir.

MADDE 110- İnşaata başlandığı andan itibaren inşaata ruhsat tarihi, Fenni Mesul gibi tanıtıcı levha takmak zorunludur.

MADDE 111- İnşaatlarda kaçak ve sayaçsız su kullanmak yasaktır.

MADDE 112- Şehir içerisinde inşaat yapanlar veya yaptıranlar inşaat çevresini ve genel yola mani olmayacak şekilde tahta perde ile çevirmeleri, inşaat artıklarını ve pisliklerini kaldırmaları mecburidir.

MADDE 113- Genelev, meyhane, sinema veya içkili yerlerde yönetmelikler gereği uyulması gereken kurullara uymak zorunludur.

MADDE 114- Gerekli önlemi almayarak bacalarına tel kafes, filtre takmayan etrafa kurum, is, toz ve duman saçarak hava kirliliğine neden olan apartman, işyeri ve mesken sahipleri veya yöneticilerine gerekli yasal işlem uygulanır.

MADDE 115- Apartman, Mesken ve İşyerlerinde Baca gazı ölçümü neticesinde Analiz Raporları normalin üzerinde çıkması halinde gerekli yasal işlem uygulanır.

MADDE 116- Belediye Sınırları ve Mücavir alan içerisinde hayvan pazarı dışında büyük ve küçük baş hayvan alımı ve satımı yasaktır. Pazarda satılan hayvanların hastalıklarından sari olduğunu belirtir menşei kağıdı ve kime ait olduğunu belirtir ilmühaber gösterilmesi mecburidir.

MADDE 117- Beldenin ve belde halkının sıhhat, selamet ve refahı için Belediyece alınmış yasaklara ve kararlara uyulması mecburidir.

MADDE 118- Görev anında memura güçlük çıkarmak, mukavemette bulunmak yanıltıcı adres göstermek, gerekli kimlik belgesini vermemek veya yanlış bilgi vermek suçtur.

MADDE 119- Her ne şekilde olursa olsun beldenin ve belde halkının sıhhat, selamet ve refahını bozacak davranışta bulunulması yasaktır. Zabıta Tembih ve İkazlarına uyulması zorunludur.

MADDE 120- Bu Tembihnamede açıkça, adı geçmeyen her türlü suçlarda en yakın benzerlerini işleyenlere benzeri ceza işlemleri uygulanır.

YEDİNCİ B Ö L Ü M

TEMBİHNAMEYE AYKIRI HAREKET EDENLERE UYGULANACAK CEZALAR

(1)- Bu Tembihnamenin 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. Bölümlerinde yer alan ve 120 Maddeden oluşan Belediye Emir ve Yasaklarını içeren fiilleri işleyenlere, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi (Emre aykırı davranış) uygulanır.

(2)- Yazılı uyarı ve uygulanan para cezasına rağmen emre aykırı davranışın devam etmesi durumunda, 15 güne kadar ticaret ve sanat icrasından men cezası uygulanır. Kapatma cezası 4 güne kadar Belediye Başkanı, yetki verdiği başkan yardımcısı veya müdür tarafından resen uygulanır. 4 günden fazla ticaret ve sanattan men cezası, Belediye Encümeni kararıyla uygulanır.

Ticaret ve sanat icrasından men cezasına rağmen, sürekli mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletildiği tespit edilen işyerlerinin ruhsatı iptal edilerek kapatılır.



(3)- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan, işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alınmadan açılan işyerleri kapatılır.

(4)- Vatandaşın kamu mallarına verdiği hasarın bedeli artı cezası suç fiilini işleyen veya işletene uygulanır.

(5)- Kendilerine tahsis edilen yerin bir kısmını veya tamamını başkalarına kiralayan, devreden, amacı dışında kullananın Belediyece tahsis hakkı iptal edilir artı cezai işlem uygulanır.

SEKİZİNCİ B Ö L Ü M

YÜKÜMLÜLÜK:

5393 Sayılı Belediye Kanununun 13. maddesine göre Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs; Belediyenin Kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla yükümlüdür.



YÜRÜRLÜK

Bu Tembihname yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer. Bu Tembihnamenin yürürlüğe girmesiyle, 15.10.2002 gün ve 50 Sayılı Akşehir Belediyesi, Belediye Yasakları ile ilgili Tembihname yürürlükten kalkar.



YÜRÜTME

Bu Tembihname hükümlerini Akşehir Belediye Başkanı yürütür.




Yüklə 88,66 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin