SEKTÖRLER Dünya Bankasının 2014 yılı verilerine göre; milli gelir içindeki sektörlerin payı tarım %5, sanayi %37 (imalat %12), hizmet sektörü %58’dir.
Tarım ve Hayvancılık
Zengin ve bereketli toprakları ve su kaynakları nedeniyle tarım açısından büyük bir potansiyele sahip olmakla birlikte tarımsal üretim toplam GSYİH’nın %4’ünü oluşturmaktadır. Venezuela hükümeti hem işgücü yaratmak hem de gıdada kendine yeterli bir ülke olmak açısından tarımsal üretimi desteklemektedir. Ancak rekolte yıldan yıla farklılık göstermektedir.
Venezuela ile Küba tarım konusunda yakın işbirliği içinde olup, benzer üretim portföyüne sahiptirler. Her iki ülke de tarım ve gıda ürünleri ihtiyacının yaklaşık % 80’ini ithalat ile karşılamaktadır.
Bu çerçevede, Venezuela ile Küba arasında imzalanan anlaşmalarla ortaklaşa kurulacak bir devlet şirketinin tarımda kalkınma, eğitim desteği ve bio-çeşitliliğe yönelik çalışmalar yürütmesi öngörülmektedir. Küba’lı uzmanlar, Venezuela’lı çiftçilere 20 bölgede yürütülen 14 farklı proje kapsamında “hayvan ve bitki sağlığı”, “agro-ekoloji” konularında teknik eğitim vermektedir. Venezuela, benzer çalışmaları Bolivya ve diğer ALBA (Amerikan Halklarının Bolivarcı Alternatifi) ülkeleri ile de sürdürmektedir.
Ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti ile tarım alanında ortak yatırımlar sözkonusudur.
Tütün, balık, tropikal meyveler, kahve ve kakao başlıca ihraç ürünleridir.
Sanayi
Küçük ve orta ölçekli işletmeler çoğunlukla iç pazarın tüketim malları talebini karşılamaya yönelik faaliyet göstermektedir.
Döviz kurundaki kırılganlık, politik belirsizlikler ve petrole aşırı bağımlılık, özel sektör yatırımlarının azlığı en önemli engellerdir.
Enerji
Dünyanın tespit edilmiş en zengin (302 milyar varil) petrol rezervine sahiptir. Hampetrol rezervleri Orinoco Havzasında yoğunlaşmaktadır. Petrol ihracatında ABD ilk sırada yer almaktadır.
Petrol üretimi, 2013 yılındaki yaklaşık 2,7 milyon varil/gün seviyesinden, 2017 yılında 2 milyon varil/gün seviyesine gerilemiştir. Petrol ihracatı 1,5 milyon varil/gündür. Rafineri işleme kapasitesi 1,8 milyon varil/gündür. Doğalgaz rezervi 5,7 milyar m3’tür. İhracatı bulunmamaktadır. (OPEC)
(Opec: https://www.opec.org/opec_web/en/about_us/171.htm)
Madencilik
Venezuela, sanayi ham maddeleri ve değerli madenler açısından oldukça zengin kaynaklara sahiptir. Söz konusu rezervler hükümetin kontrolündedir. Yabancı sermayenin bu alanda yatırım yapabilmesinin tek yolu devlet ile işbirliği içinde kurulacak konsorsiyumlardır.
Venezuela demir, kömür, boksit, fosfat ve kalker gibi doğal maden ve mineral kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Ülkenin geniş çaplı ve genellikle eldeğmemiş rezervleri madencilik alanında üretim yapmak isteyen yatırımcılar için önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
Son yıllarda Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerin güçlenmesi sonucunda mineral hammadde talebine yönelik ciddi bir artış oluşmaktadır ve anılan artış demir, çelik ve altının uluslararası piyasalardaki fiyatlarına yansımaktadır. Sözkonusu fiyat artışları sonucunda Venezuela madencilik sektörüne yönelik yatırımların katma değeri de önemli boyutlara ulaşmıştır.
Demir-Çelik:Demir-çelik alanındaki en önemli rezervler Guayana bölgesinde ve özellikle Bolivar dağları, El Pao ve San Isidro’da yoğunlaşmaktadır.
Venezuela’nın önde gelen madencilik sektörü demir-çelik üretiminde ülkenin toplam kapasitesi 14.70 milyar metrik ton olup anılan üretim kapasitesinin yıl içerisinde yalnızca 13,9 milyon tonu kullanılmaktadır. Bu bağlamda, demir-çelik üretimi Venezuela’nın diğer madencilik sektörlerinde de örneği görüldüğü üzere kapasiteyi yansıtmamaktır. Dünya demir üretiminde Venezuela 16 milyon tonluk üretimi ile 13. sırada yer almaktadır. Venezuela çelik üretiminde ise 2,2 milyon ton ile Latin Amerika’nın Brezilya ve Arjantin’den sonra en önemli üreticisi konumundadır.
Kömür:Venezuela 479 milyon metrik ton kömür rezervine sahiptir. Rezervlerin %80’i Zulia Elyaletinde, %12’si Tachira, %3’ü ise Anzoategui bölgesinde yer almaktadır. En öneemli rezervler Cachirí, Carrasquero, Socuy, Iniciarte and Guasare (Zulia Eyaleti) ve Lobatera (Táchira Eyaleti)’tadır.
Boxit: Venezuela 320 milyon metrik tonluk rezervleri ile bölgenin en önemli boksit üreticilerindendir. Rezervler ağırlıklı olarak Bolivar Eyaletinde ve özellikle Upata, Nuria, la Serranía de los Guaicas, güney Gran Sabana ve Los Pijiguaos bölgelerinde yer almaktadır.
Fosfat: Venezuela’nın fosfat rezervleri 2,720 metrik tonu bulmakta ve ülkenin batı bölgesinde yer almaktadır.
Turizm
Venezuela, doğal güzellikleri ve göz alıcı sahilleriyle önemli bir turist çekim noktasıdır. Son dönemde inşa edilen havaalanlarının sayısının artmasıyla da ülkeye gelen turist sayısı önemli oranda artmıştır.
Ülkenin kuzeydoğusundaki Margarita Adası güzel sahilleriyle önde gelen turizm merkezlerindendir. And Dağları bölgesi yeşil ormanlarıyla, Médanos de Coro bölgesiyse çöl arazileriyle diğer önemli turist çekim noktalarıdır. Ülkede ayrıca birçok milli park bulunmaktadır.
Dünyanın en yüksek şelalesi olan Angél Şelalesi de yine önemli bir turizm bölgesidir. Diğer adı Kerepakupai Meru olan şelalenin yüksekliği 980 metredir.
Venezuela inşaat sektörü, milli gelir içindeki payı yıllar itibarıyla dalgalanmakla birlikte, özellikle istihdam yaratma kapasitesi açısından önemli taşımaktadır.