Tesis-mühendiSLİk hizmetleri dairesi başkanliğI



Yüklə 129,17 Kb.
tarix12.08.2018
ölçüsü129,17 Kb.
#70280




TESİS-MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI







ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ


EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

GEÇİCİ ATIK DEPOLAMA ALANI

YAPIM İŞİ

MAKİNE TESİSATI ÖZEL YAPIM ŞARTNAMESİ


  1. KONU

Bu teknik şartname, Sözleşme eki ve mekanik tesisat projelerinin tamamlayıcısı olarak Madde 2.’de kapsamı belirtilen Eti Maden İşletmeleri Emet Bor Fabrikası İşletme Müdürlüğü Geçici atıklar Depolama alanı Yapım işinin mekanik tesisat yapımına yönelik yapım (temin ve montaj) esaslarını konu almaktadır.


  1. KAPSAM ve SORUMLULUK

Aşağıda ana başlıkları belirtilmiş olan mekanik tesisat yapımına ait tüm imalatlar; proje, pursantaj listeleri ve şartnamede belirtilen alanlarda, proje ve üretici firma detayları göz önüne alınarak aşağıdaki tariflerine göre yapılacaktır. Özel birim tarifleri dışında, kullanılması gereken bütün malzemelerin özellikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatlarına (Kısaltma:BF); uygulama detayları bu şartnameye, bu şartnamede belirtilmeyen kısımlar ise Yapı İşleri Makine Tesisatı Genel Teknik Şartnamesine (21.02.2011 tarih 26568 sayılı RG) uygun olacaktır. Buna göre oluşturulacak fiyat, imalatın her türlü malzeme ve zayiatını, işçilik, nakliye, “Yüklenici” kârı ve genel giderleri kapsamaktadır. Yüklenici kapsamda belirtilen işlerin yerine getirilmesi için ilave bir ödeme ya da ilave süre talebinde bulunamaz.
Bu teknik şartname kapsamındaki temin ve montaj işleri aşağıda belirtilen projelerde gerçekleştirilecektir:

  • Sıhhi Tesisat

  • Isıtma Tesisatı

  • Havalandırma Tesisatı

  • Mutfak Tesisatı

  • Yangın Söndürme Tesisatı


Yüklenici, imalatı teknik şartnamedeki esaslar doğrultusunda yapacak, bu şartname ve eklerinde belirtilmemiş olsa da imalat sırasında ortaya çıkabilecek teknik zorunluluktan dolayı yapılması gereken eklemeleri eksiksiz yapacak, tüm sistemi tam ve çalışır halde teslim edecektir. Tüm sistemin tam ve çalışır teslim edilmesindeki anlam; iş kapsamında yeni montajı yapılan tüm donanımların işlevini yerine getireceğine dair testlerin olumlu sonuçlandırılması, işletme konforunun tamamlayıcısı olarak sese, titreşime, boru genleşmelerine, ısı kaybı ve kazancına karşı tüm önlemlerin eksiksiz alınması, işin estetiğinin kabul edilebilir düzeyde olmasıdır.
Bu kapsamda yukarıda belirtilen işler yapılırken elektrik panoları, otomatik kontrol panelleri, tesisat ve kablolamaları da dahil düşünülecek; bu şartname ve eklerinde belirtilmemiş olsa da işin bütünü içinde fen ve sanat kaidelerine uygun şekilde tamamlanmasını gerektiren malzeme teminleri, inşai destekler ya da imalat, Yüklenici tarafından ek bedel talep edilmeden yerine getirilecektir. Boru taşıyan konsollarda ve demir işlerinin gerekli olduğu her yerde L ve I çelik profiller kullanılarak kaynak yolu ile yapılacak her türlü imalatın işçilik dahil yerine montajı, korozyona karşı boyanması teklif fiyata dahildir. Isıtma, soğutma, klima ve havalandırma tesisinde bulunan teçhizatın işlemesi için gereken bütün el ile kumandalı veya otomatik kontrol ve koruyucu cihazlar veya sinyal cihazları vb. elektrik çizimlerinde verilmemiş dahi olsa gerekli olan her tür kablo tesisatı temin ve tesis edilecektir. Boru devrelerinin yapımı sırasında teknik montajın uygunluğunun yanı sıra estetik uygunluğun olması da aranacağından, boru devresi estetik açıdan arzu edilen düzeyde değil ise İdarenin istekleri esas alınarak gerekli söküm işlemleri derhal yapılarak borular estetik “line” nına taşınacaktır. Bu işlem için Yüklenici İdareden hiçbir şekilde ek ücret talep etmeyecektir.
Yüklenici, uygulama safhasında projeler arası veya projelerle şartnameler arasında açık ve yeterli olmayan hususlar olduğunu öne sürerek ilave bedel talep etmeyecek, İdarenin onaylayacağı malzeme ve uygulamalar, İdare’nin talimatlarına uygun yerine getirilecektir.
Projede gösterilmemiş malzemelerin kullanımı ve belirtilmemiş detayların uygulanması için bu teknik şartname esas alınacaktır. Bununla birlikte, bu şartnamede belirtilen tarifler ile projelerin üzerinde yer alan poz numaraları arasında bir farklılık olması durumunda teknik şartnamedeki özellikler dikkate alınacaktır. Şartnamede belirtilen fakat çizimlerde gösterilmemiş herhangi bir parça varsa ya da tersi bir durum söz konusu olduğunda, (o parça) sanki her ikisinde de varmış gibi imalatı gerçekleştirilecektir.
Ne şartnamede ne de projede belirtilmemiş ancak mevzuatı veya firmaların kendi teknolojileri gereği ya da işin tekniği ve sorunsuz bir işletmenin tesisi açısından sistemde bulunması gereken herhangi bir cihaz ya da malzeme Yüklenici tarafından bedel talep edilmeden temin ve monte edilecektir. Yüklenicinin teklif aşamasında projeler dahil ihale dokümanını tam olarak incelediği, yaklaşık maliyetini buna göre belirlediği ve piyasa araştırmasında bunu göz önünde bulundurduğu kabulüyle, söz konusu durumdaki imalatların anahtar teslimi götürü bedeli içinde istisnasız olarak yapılması gerekmektedir.
Yüklenici, Projelerde gösterilen bileşenlerin proje üzerindeki metraj listelerine doğru yansıtılmadığı gerekçesiyle ilave bir bedel talebinde bulunamaz. Yüklenici proje üzerinden metraj çalışmasını kendisi yapacak ve özellik önceliği konusunda teknik şartnamedeki hususları dikkate alacaktır.
İş sırasında karşılaşılacak beklenmedik mimari, statik, elektrik, makine, peyzaj vb. proje ve detay problemler yüklenici firma tarafından çözülerek, çizilecek her türlü proje idare tarafından onaylandıktan sonra uygulanacaktır. Projenin değişmesinden kaynaklanan imalat artış ya da eksilişi hakedişe yansıtılacaktır.
Sistemlerin çalıştırılması safhasında oluşacak proje ve detay problemleri yüklenici tarafından hiçbir nam altında hak talep edilmeden giderilecek ve İdare’nin onayından sonra uygulanabilecektir.
İmalat esasları ile ilgili daha detaylı tanımlamalar aşağıda verilmiştir. Aksi sözleşmede belirtilmedikçe herhangi bir imalat tanımındaki belirsizlik, o imalatı sözleşme kapsamı dışına çıkarmaz.


  1. GENEL ÖZELLİKLER

    1. Sistemlerde Kullanılacak Ürünler

      1. Malzemelerin temin edileceği üreticiler ISO 9001:2000 kalite güvence sistemine sahip olmalıdır.

      2. Tüm cihaz, donanım, bağlantı elemanları ve diğer malzemeler özel tariflerine uygun şekilde, CE, TSE veya TSEK belgeli, ISO normlarına uygun olacaktır.

      3. Tüm ekipman ve tesisat malzemeleri orijinal ve yeni olacaktır. Malzemeler, üreticinin güncel modeli olacak ve istenen tüm özellikleri taşıyacaktır. Cihazlarda ve sistemin hiçbir parçasında imalat ve malzeme hataları ile kırık, çatlak, çizik, boya hatası, kabarma ve deformasyon olmamalıdır.

      4. Tüm malzeme ve ekipman üzerinde (malzeme veya ekipmanın) imalat yılı, imalatçısı, basınç sınıfı, kapasitesi gibi bilgileri içeren tanımlama etiketleri olacaktır.

      5. Kullanılacak ekipmanlar, nakliye ve montaj esnasında dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde ambalajlanmalıdır. Nakliye ya da imalat sırasında hasar gören malzeme veya ekipman ilave bedel talep edilmeden yenisi ile değiştirilecektir.

    2. Marka Onayları

Yüklenici mümkün olan en kısa zamanda ve herhangi bir malzeme donatım veya teçhizat satın alınmadan önce, şartnameye uygun olacak şekilde belirleyeceği (en az 3 seçenekli) markaları onay klasörü olarak İdare’ye sunacak ve şantiyeye getirdiği malzemenin, İdarenin onayladığı marka ve modele uygunluğu Yapı Denetim’in onayını aldıktan sonra tesisatta kullanılabilecektir. Teknik şartnamelerde belirlenen kriterlere uymayan malzeme kullanıldığının tespit edilmesi durumunda malzeme ve ekipmanlar yenisi ile değiştirilecektir. Yapılacak değişiklik ve söküm gibi işlemlerden kaynaklı tüm masraflar Yükleniciye ait olacaktır.

Yüklenicinin İdare’ye sunacağı marka onaylarında malzemelerin;



  • İmalatçı adı, ticari unvanı, adresi ve telefonları, kalite belgeleri,

  • Cihaz tipi, modeli, parça/seri numarası, kapasite ve mühendise hitap eden teknik spesifikasyonlarını (boyut, yerleşim ölçüleri vb.) içeren prospektüsü,

  • Referansları

bulunacaktır. İki veya daha fazla sayıda aynı sınıftan malzeme ve ekipmanın gerekmesi halinde, aynı üreticinin mamulü olmasına dikkat edilecektir.

Listeler, tam ve kullanışlı bir tesisat için gerekli malzemeler armatürlerin ve teçhizatın tüm parçalarını da gösterecek şekilde, yeteri kadar detaylı olacaktır. Yüklenici çeşitli kalemler hakkında istenilen diğer detaylı bilgileri de (servis, yedek parça fiyatları vb.) temin edecektir.

İdare, malzemelerin seçimi sırasında Yüklenicinin sunacağı en az üç malzeme/firmanın şartnameye uymadığının tespit edilmesi durumunda bunların tamamını reddedebilir. Yeni malzeme numunesi ya da firma sunulmasını isteyebilir.

Şartnamede herhangi bir özel tarif belirtildiğinde, kabul edilebilir minimum standart/kaliteye sahip olduğu anlaşılmalıdır. Bu gibi malzemelerin alternatifleri performans, mukavemet, görünüş ve kalitede her yönüyle belirtilen malzemeye uygunsa İdare tarafından kabul edilmek için dikkate alınabilir. Yüklenici bu gibi alternatif malzemelerin şartnamelere uygunluğunu doğrulamak için İdare’ye gerekli doğrulayıcı teknik kanıtları sunacaktır. Yüklenici bu gibi malzemelerle ilgili, İdare’nin gerekli saydığı tüm testlere razı olacaktır. Yüklenici bu gibi testlerden doğan zaman ve masraftan sorumludur.




    1. Montaj Aşaması

Bu şartnamede belirtilmemiş olsa dahi yürürlüğe girmiş Türk Standardına uygun malzemeler ve imal usulleri ile güncel mevzuat dikkate alınarak montaj gerçekleştirilecektir.

      1. Kaynak işleri bu konuda eğitim almış sertifikalı personel tarafından yapılacaktır.

      2. Bu eleman(ların) eğitim gördükleri sertifika ile belgelendirilecektir.

      3. Yapılan imalat, montaj, ekipman ve aparat düzenli ve temiz tutulacak, kapı, pencere, yapı elemanları, aydınlatma müştemilatı ve diğer mimari elemanlarla çakışması engellenecektir.

      4. Tüm tesisatın işletmesi, bakımı ve müdahale edilebilirliği sağlanacaktır. Belirli yerlerde servis ve parça değişimi işlerini kolaylaştıracak şekilde, ekipman bakımı için gereken müdahale kapakları, otomatik cihazlar vb. konacaktır. Montaj süresince tüm ekipman düzenli yerleştirilmiş ve uygun bir şekilde sabitlenmiş destekler üzerinde duracaktır.

      5. Tüm imalatlar, müştemilat, malzeme ve ekipman her zaman korunacaktır. Yüklenici tesisatın korunması kapsamındaki tüm işleri tam olarak gerçekleştirecektir. Malzeme ve ekipmanın imalatı bittiğinde, tüm delikler kapatılacak ve çevre yüzeylerle uyumlu şekilde tamamlanacaktır. Yüklenici çalışılan mahallerde çevreye zarar vermeyecek önlemlerin alınmasından, kirli bırakılmamasından, hurdaların kaldırılmasından ve mekanların temiz teslim edilmesinden sorumludur. Yeterince ve uygun şartlarda korunmaması nedeni ile malzeme ya da cihazlarda meydana gelebilecek her türlü deformasyonlar ve gerekirse malzeme ya da cihazın değiştirilmesinden doğacak her türlü zararlar Yüklenici tarafından karşılanacaktır.




    1. Koordinasyon

Koordinasyon ve inşa esaslarının tasarım bütünlüğü içinde kavranılması için bütün şartnameler ortaklaşa okunmalıdır. Yüklenici mimari, mekanik ve elektrik projelerini mevcut çizimlerden inceleyecektir. Yüklenici imalat detaylarını, ihale dokümanlarında belirtilen esaslara ve/veya usullere uygun bir şekilde koordine edecektir. Koordinasyon ve inşanın herhangi bir veçhesi veya elemanı, ihale dokümanlarında belirtilmemiş ise işin yapımı için gerekli İlgili yerel standartları ve /veya tanınmış ve uluslararası kabul gören uygulama kodlarını/standartları/kriterleri ve usulleri uyarlamak, bunları İdare’nin bilgisine ve/veya onayına sunmak Yüklenici’nin sorumluluğundadır.
Beton dökülmeden önce kalıplarda tesisat için öngörülen rezervasyon deliklerinin, makine kaideleri ile boruların çatı üstünde çatı izolasyonunu tahrip etmeden döşenmesine imkan tanıyacak beton ayakların, dış hava panjurları ile makinaların mahallerine girebilmesi için gerekli boşluk ya da kapıların bırakılmasından Yüklenici sorumludur. Bu işlemlerin yapılmamasından ve/veya yanlış yapılmasından doğacak maliyetler Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ayrıca montaj sırasında iç mimari (dekorasyon) ile sıkı sıkıya bağımlı olan işlerin montajından önce malzemeler (VRF iç üniteleri, hava kanalları, menfezler, anemostatlar vb. cihazlar) temin edilecek, cihazların ebatlarının projede gösterilen cihazlardan farklı boyutta olabileceği de dikkate alınarak; dekorasyon ve elektrik proje grupları ile koordinasyon yapılacaktır.


    1. İş Güvenliği

Sistemlerin montajı yapılırken mevzuatın ve işin tekniğinin gerektirdiği iş güvenliği ile ilgili bütün önlemler, ihale dokümanında yer verilen Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği hükümleri de dikkate alınarak Yüklenici tarafından yerine getirilecektir.
Kaynak ile kesim yapılması durumunda çıkabilecek her türlü yangına karşı yüklenici firma önlemlerini alacaktır. İşe başlamadan önce bu iş için 2 adet 6 kg'lık yangın tüpü hazır bulundurulacaktır. Yangın tüpü hazır bulundurulmadan asla işe başlanmayacaktır.


    1. Garanti

Cihazların parça temini ve bakım servis hizmetleri erişilebilir ve süratli olmalıdır. Cihazların en az iki yıllık garanti süreleri bulunmalı ve garanti belgeleri kesin kabul işlemiyle birlikte İdare’ye teslim edilmelidir.


    1. Sunum

Sunulan tüm belgeler her yönüyle tam olacaktır. Sunum; malzeme örnekleri, kataloglar, kalite belgeleri, standartlar ve işin tümünün tanımlanması için gerekli diğer sunum biçimlerini kapsar. Aşağıda belirtilen sunumların yerine getirilmesi için süre uzatımı ve ayrıca bir ödeme verilmeyecektir.

      1. Projede ana hatları ve kapasite verileriyle yer almakla birlikte detayı istenen (klima santrali gibi farklı aksamların bir araya getirildiği) imalat çizimleri, imalatçı verileri ve teçhizat, temin/imal edilmeden veya malzemelerin şantiyeye tesliminden önce İdarenin onayına sunulacaktır.

      2. Yüklenici, kalite güvence, kontrol ve izleme usullerinin detaylı tanımı ve yönetimini anlatan Kontrol Planlarını hazırlayacak ve İdare'ye takdim edecektir. Bu planda test, inceleme ve devreye alma usul ve yöntemleri ve gerekli ölçüm cihazlarının detayları açıklanacaktır. Kontrol ve test amacıyla (varsa) ilgili ölçüm standartları Türkçe birer nüsha olarak ve tespit edilen gerekli ölçüm cihazları, İdarenin denetim ekibine teslim edilecektir. (Bu sunum malzeme temini ve montaj işlemlerine başlanmadan yerine getirilecektir.)

      3. Kullanılan malzeme ve sisteme ait tanıtıcı “Türkçe” broşürler ve kullanım kılavuzları ve sistemlere ait gerekli elektrik ve tesisat devre şemalarını içeren işletme ve bakım talimatnamesi ciltlenmiş komple iki (2) takım halinde İdareye teslim edilecektir. Cilt kapağında "İşletme ve Bakım Kılavuzu" başlığı altında İşletmenin adı ve yeri, işin adı, Yüklenici adı, adresi ve telefon numarası bulunacaktır. Kılavuzda malzemelerle ilgili parça listelerinde temin edildiği kaynak, önerilen yedek parçalar ve proje sahasına en uygun servis kuruluşları belirtilecektir. (Bu sunum geçici kabul öncesinde yerine getirilmelidir.)

      4. Yüklenici, ekipman ömrü süresince bakım ve işletmenin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için gerekli tüm maddeleri (parçaları) içeren tüm özel araç gereç ve test ekipmanlarının tavsiye edilen listesinden İdare'ye iki (2) kopya sağlayacaktır. Yüklenici kalibrasyon gerektiren özel araç ve gereçleri, kalibrasyon sıklığı ve usulünü de içerecek şekilde belirtecektir. Kalibrasyon gerektiren her malzemeden hemen sonra, zorunlu standartlar listelenecek ve bunlar Ulusal Standartlar Bürosundan (T.S.E.) veya diğer referanslardan İdare'yi tatmin edecek şekilde izlenebilir olacaktır. Araç-gereç listesi gerekli tüm araç-gereci içerecektir. Test ekipmanı listesi, kabul testleri ve kalibrasyon için gerekli tüm ekipmanı içerecektir. Yüklenici sözleşme kapsamındaki araç-gereç ve test ekipmanlarına ait işletme ve bakım talimatlarını ve satıcı kataloglarının iki (2) kopyasını İdare'ye sağlayacaktır. (Bu sunum “İşletme ve Bakım Kılavuzu” içine dahil edilecektir.)

      5. Yüklenici gerçekleştirme yükümlülüğünde olduğu malzeme ve imalatın kalite testlerini ve gerçekleştirilen her testi, sonuçlarıyla birlikte İdare'ye sunacaktır. Yüklenici tüm test kayıtlarını saklayacak ve kesin test sonuçlarından iki (2) kopya İdare'ye sunulacaktır. (Bu sunum geçici kabul öncesinde yerine getirilmelidir.)

      6. Bitmiş İmalat Sunumları: Yüklenici bitmiş imalat çizimlerini, imalat detaylarını yanlışsız kaydedecek, Yüklenicinin işe nezaret eden elemanı tarafından imzalanacak ve İdare’nin denetim ekibi tarafından doğruluğu tasdik edilecektir. Bitmiş imalat çizimleri (As-built) ile birlikte sistemde kullanılan Kesin Parça Listesi de iki (2) kopya halinde sunulacaktır. (Bu sunum geçici kabul öncesinde yerine getirilmelidir.)




    1. İnceleme, Muayene ve Testler

      1. Yüklenici gerektiğinde yapımda kullanılmadan önce malzeme örneklerini teknik bilgileriyle (test sonuçları, katalog vb.) birlikte İdare'nin onayına sunacaktır. Numuneler, İdare'nin kontrol edebilmesi ve sonradan yapımda kullanılan güncel malzemeyle karşılaştırabilmesi için güvenli bir yerde açık ve sistemli bir şekilde saklanacaktır.

      2. İdare, Sözleşme'ye uygunluğu tespit için yapımın herhangi bir aşamasında yapımın herhangi bir parçasını inceleyebilir, ölçme ve testler yapabilir. Yüklenici, İdare gerekli gördüğünde her ne pahasına olursa olsun (bu test ve incelemelere) katılacaktır.

      3. İdare herhangi bir malzeme veya eşya testini şantiyede ya da dışarıda yaptırmaya ve testi geçemeyen malzeme veya eşyaları reddetmeye yetkilidir. Doğan tüm masrafları Yüklenici karşılar. Yüklenici, üreticinin binası ve müştemilatı kullanılarak yapılacak inceleme, muayene ve testlerden doğan maliyeti de tüm masraflarıyla bedelsiz olarak sağlayacaktır.

      4. İmalatın herhangi bir parçasının üstü kalıcı olarak kapatılmadan önce (toprağa döşeli borularda çukurlar doldurulmadan, diğer yerlerde duvarlar, şaftlar ve asma tavanlar kapatılmadan ve yalıtımlar yapılmadan), Yüklenici tarafından hazırlanacak tüm ölçümler, kalite kontrol test sonuçları iki (2) kopya olarak Yapı Denetim Ekibinin inceleme ve onayına sunulacak, ancak onaylandıktan sonra üstü kapatılabilecektir. Aksi durumda; gerekli testlerin yapılabilmesi için boruların üstlerinin açılmasının getireceği her türlü maliyet Yüklenici tarafından karşılanacaktır. Testler için gerekli teçhizat, İdareye hiç bir ek masraf çıkartmadan Yüklenici tarafından sağlanacaktır.

      5. Çeşitli lokal testler yapıldıktan sonra tüm sistem, uygun çalışma koşullarını sergilemek üzere çalışma testlerine tabi tutulmalıdır. Isıtma, soğutma, havalandırma ve diğer tesisat sistemleri bir birini izleyen en az 3 gün boyunca mümkün olan tüm çalışma çevrimlerinde çalıştırılmalıdır. Testlerde gerekli olacak su ve enerji gibi sarf unsurları, maliyetiyle Yüklenici tarafından karşılanacaktır.

      6. Yapı Denetim Ekibi imalatın kendileri tarafından incelendiğini ve Sözleşme Dokümanlarında belirtildiği gibi bitirildiğini yazılı olarak tasdik edecektir. Kalite kontrol test sonuçlarından iki (2) kopya İdare'ye takdim edilecektir.

      7. İdare'nin bu gibi muayene, inceleme veya test işlemleri yaptırması, malzeme ve işçiliği onaylamış veya kabul etmiş olması, Yüklenicinin gerekli malzeme kalitesi ve işçilik standartları konusunda sözleşmede yer alan sorumluluklarını hafifletmez.




    1. Eğitim

Sistemlerin montajının tamamlanarak devreye alınmasından sonra, İdare’nin görevlendirmiş olduğu işletim ve bakım sorumlularına teçhizat veya sistemin ilgili güvenlik tedbirleri de dahil olmak üzere ayar, işletme ve bakımı konusunda eğitim Yüklenici tarafından sağlanacaktır. Eğitim, tüm sistemler için toplam iki haftalık süreyi geçmeyecek şekilde kullanıcı tarafından tam olarak uygulamanın öğrenilmesi sağlanıncaya kadar sürecek ve tamamlandığına dair tutanak İdare tarafından imzalandıktan sonra Geçici Kabul işlemi yapılabilecektir.


    1. Geçici Kabul Tutanağı onaylanıncaya kadar gerçekleştirilecek test ve işletmeye alma (ilk çalışma) sırasında kullanılacak gaz, akışkan ve sarf malzemeleri, Yüklenici tarafından sağlanacaktır.




    1. Yeni imalatlar kapsamında her cihaza özgü olmak üzere “İşletme ve Bakım Talimatları” çerçeve içinde İdarenin gösterdiği yerlere asılacaktır.




  1. TEKNİK ÖZELLİKLER

Projede yer verilmese bile yerleştirilecek armatürlerin kullanımı aşağıdaki şekilde olacaktır:

Vanalar

  • Dağıtım hattından ve kolondan ayrılmalarda

  • Islak hacimlerde girişlerde

  • Donma tehlikesi olan boru hatlarından önce

  • Sıcak su üreticilerinden önce


Kompansatörler

  • Dirsek bağlantısız düz boru geçişlerinde ortam ve sistem sıcaklığı arasındaki fark nedeniyle oluşabilecek genleşmeyi almak üzere 40 °C sıcaklığın üzerinde akışkan taşıyan sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı ve varsa güneş enerjisi tesisatlarında 30 m’de bir olmak üzere en az 1’er adet uygun çapta ve PN16 boru kompansatör kullanılacaktır.




    1. SIHHİ TESİSAT İŞLERİ

      1. Temiz Su Tesisatı

        1. Borular

Projede belirtilen güzergah ve ölçüler dikkate alınarak Teknik Merkez kollektör vana bağlantılarından itibaren sıcak-soğuk tüm hatlarda olmak üzere ıslak hacimlerin girişindeki vana bağlantısına kadar bütün güzergahlarda (BF 201-200) galvanizli borular kullanılacak; boru askı ve konsolları, diğer sarf malzemeleri ile birlikte (BF 201-400) pozuna uygun vidalı döşenecektir.
Galvaniz borular, 2” (dâhil)’a kadar vidalı, daha büyük çaplarda ise flanşlı olarak birleştirilecektir. Flanş kaynak yerleri zınga (galvaniz boyası) ile boyanacaktır. Flexible veya rigid kaplinle bağlanacaktır. Eğer flanş bağlantısı gerekirse borunun bir ucuna kaplin için yiv açılacak diğer tarafına flanş kaynatılacak ve hot tip galvaniz yaptırılacaktır. Flanşlı rakorlarda kullanılacak contalar en iyi kalite elyaf, plastik ya da deriden olacaktır. Rakorlar duvar, tavan veya bölmelerin içine gömülmeyecektir. Borularda çap değişiklikleri redüksiyonlu ekleme parçaları ile yapılacaktır. Uzun vidalar ve manşonlar kullanılmayacaktır.
Ekipman bağlantıları, rakor veya flanşlı olacaktır. Hiç bir zaman galvaniz malzeme siyah veya diğer bir malzemeye direkt bağlanmayacaktır. Bağlantı gerekir ise Dielectric flanş veya rakor kullanılacaktır. Temiz su tesisatında hiçbir şekilde siyah boru eklentisi kullanılmayacak; soğuk ve sıcak su kolektörlerinde siyah boru kullanılması durumunda kolektör imalinden sonra tamamı galvanizlenecektir. Galvanizli borularda kesinlikle kaynak kullanılmayacaktır.
Temiz su kat vanalarından itibaren branşmanlarda (yatay hatlarda) Sağlık Bakanlığı’ndan içme suyu borusu olarak kullanılmasında sakınca bulunmadığı belgelendirilmiş polipropilen temiz su borusu (BF 204-3100) kullanılacak; PPRC borular, askı ve konsolları diğer sarf malzemeleri ile birlikte (BF 204-3300) pozuna uygun fizyoterm kaynakla ve vidalı döşenecektir.
Borular, bina içerisinde alınmış ölçülere göre doğru kesilerek yerlerine bükülmeden tespit edilecektir. Borular yerleştirilirken binanın yapısal kısımlarının zayıflatılmamasına dikkat edilecektir. Çizimlerde özellikleri belirtilmedikçe veya Kontrol tarafından yazılı olarak onaylanmadıkça hiçbir su borusu döşemelere gömülmeyecektir. Borular döşenirken boru içlerindeki hava hareketini en yüksek noktaya yönlendirmek için yatay borulara akış yönünde yukarı doğru %1-%2 kadar eğim verilecektir.

Temiz su tesisatında kullanılacak boruların taşınması, saklanması ve montajında, içine kum vs. gibi yabancı madde girmemesi için gereken önlemler alınacaktır. Temiz su borularının montajına üst kotlardan başlanmalı; boru ucundan girilebilecek harç, taş vb. parçalara önlem olarak branşmanlar aşağı doğru bırakılmalıdır. Montajı yapılmış fakat musluk batarya vs. bağlanmamış boru uçları kör tapa vs. ile mutlaka kapatılmalıdır.


Tesisatta kullanılacak vanalar, projesine uygun çap ve basınç aralığında küresel tipte olacak ancak kollektör ekipmanlarının yerleştirilmesinde problem olması ve Yapı Denetimin değişikliği yerinde bulması durumunda kelebek tip vana kullanılabilir.


        1. Kompansatörler

Projede yer verilmiş ya da verilmemiş olsun, boru uzamasını almak üzere genleşme parçası kullanılması gereken noktalarda ihtiyaca ve işin estetiğine göre uygun kompansatörler kullanılacaktır. Kompansatörler, PN 16 basınç ve en az -30/100°C sıcaklık aralığında çalışabilecek, 30 mm sönümlü, paslanmaz çelik metal körüklü ve laynerli, eksenel boru tipi olacaktır. Montajlarında o andaki hava sıcaklığı göz önüne alınarak ön gerilme verilecektir.



        1. Muayene ve Testler

Testler İdarenin kontrolünde Yüklenici firma tarafından yapılacaktır. İşin tamamlanmasından sonra tesisatın tümü iyice temizlenecektir.
Su sisteminin testi için, kaba işlerin bitimi üzerine ve armatürlerin montajından önce tüm sıcak ve soğuk su sistemi öngörülen en yüksek basıncın 1,3 misli basınçta (7 kg/cm ≡ 100 PSI)’den az olmayan bir hidrostatik basınç altında 30 dakika süre ile sızdırmazlık testine tabi tutulacaktır. Bu süre içerisinde basınçta düşme olmamalıdır. Tesisat devreye alınırken tesisattaki bütün vanalar kapalı duruma getirildikten sonra ana vana çok az açılarak, boru hatlarının en uzak ve yüksek kullanma yerinden tesisatın havası alınacaktır. Her zonun vanası açılarak ayrı ayrı test yapılacaktır.
Üzeri kapatılacak kısımlarda ya da başka bir nedenle sistemin yalnızca bir kısmının test edilmesi gereken yerlerde de test tüm sistem için anlatıldığı gibi yapılacaktır. Ancak test edilmesi gereken en üst yatay hattın 3 cm üzerinde bir düşey boru döşenebilir ve uygun basıncı sağlamak için su ile doldurulabilir veya istenen basıncı sürdürmek için bir pompa kullanılabilir. Basınç, en az 30 dakika süreyle muhafaza edilecektir. Bu tür kısımlarda hava ile test de uygulanabilecektir.
Kullanma suyu boruları, işletmeye alınmadan önce (sıcak, soğuk ve sirkülasyon), tüm hidrofor hatları ile birlikte, sağlık nizamlarına uygun şekilde hijyenik şartları sağlayacak klorlama işlemine tabi tutulacaktır.



      1. Pissu Tesisatı

Projede belirtilen güzergahta ve ölçülerde kullanılacak pissu boruları (BF 204-400)’e uygun kullanılacak, boru askı ve konsolları ve diğer sarf malzemeleri ile birlikte (BF 204-500) pozuna uygun döşenecektir. Borular döşenirken yatay borulara akış yönünde aşağı doğru %1-%2 kadar eğim verilecektir. Pissu kolon boruları (BF 113-000) havalandırma şapkası ve (BF 113-300)’e uygun otomatik hava alma şapkasıyla sonlandırılacaktır.
Pissu tesisatında en alt kat döşemesinin 30-50 cm üzerinde veya yatay boruya geçişten yaklaşık 1 m yukarıda düşey kolon boruları üzerine temizleme kapağı monte edilecektir. Temizleme kapakları sızdırmaz olmalıdır.
4.1.2.1 097-503’e uygun banyo süzgeci Pik dökümden Ø 70 mm. çıkışlı kendinden koku fermetürlü, ızgaralı ve temizleme tapalı banyo süzgecinin iş yerinde temini ve yerine montajı, üst akıntılı, h = 15,5 cm.
4.1.2.2 113-202 Havalandırma Borusu ve Şapkası: Çatı arasında tavandan çatı örtüsü seviyesine kadar çıkarılmış pissu borusuna takılmak üzere, çatı örtüsünden dışarıya en az 0,50 m. çıkacak kadar boyda 12 No'lu çinko sacdan veya plastikten mamül havalandırma borusu ve şapkasının işyerinde temini ve yerine montajı.
4.1.2.3 113-302 Otomatik pis su havalık cihazı Ø 100 mm ye kadar (Ø 100 mm dahil) Hava bacası yapılamayan noktalarda kullanılan, negatif basıncı dengeleyen, içinde koku geçirmez çekvalf bulunan , -20°C, +60 °C arasındaki hava sıcaklıklarında çalışabilen, CE işaretli olarak piyasaya arz edilmiş , EN 12380 Standartlarında imal edilmiş A1 sınıfında olan otomatik hava alma şapkasının temini, çalışır halde yerine montajı .
4.1.2.4 226-925 Klepeli kilitli tip rögar klepesi: Rögar/Fosseptik içine, giriş borusu ağzına takılan, fare, haşarat ve pis kokunun bina tesisatına girmesini engelleyen, kendiliğinden kapanan paslanmaz çelik klape, ABS gövde dışkı içermeyen pissu hatları için kullanılan, fare kemirmesine dayanıklı, elle kumanda edilen kilitleme sistemi ile alet gereksinimi olmadan kolaylıkla açılan kelebek vidalı temizlik kapağı bulunan pis su geri tepme ventilinin işyerinde temini ve yerine montajı.


      1. Sıhhi Gereçler

Ayrıca belirtilmediyse, armatür ve donanımların tamamı ekstra sınıf; vitrifiyelerin tamamı (lavabolar, pisuarlar, WC’ler) antibakteriyel olacaktır. Batarya seçimleri Grohe, ECA ve Artema markaları veya dengi üretimlerden İdarenin Onayına sunularak yapılacaktır. Sıhhi gereçlerin ortalama yerleşim ölçüleri aşağıdaki şekilde olacaktır. Ancak fayans yerleşimi ile uyum sağlanabilmesi için bu değerlerde ufak sapmalar olabilir.
Zeminden itibaren:

Lavaboların üst kodu : 85 cm

Etajer : 120 cm

Ayna orta kodu : 155-160 cm

Batarya ara muslukları : 60 cm

Sifon pissu bağlantısı : 50 cm

Alaturka WC taharet musluğu : 15 cm

yükseklikte olacaktır.


4.1.3.1. 071-1014 Lavabolar de yer alan lavaboları, TS 13420 standardında tarif edilen tanıma uygun, ürün üzerinde görünür bölgede hiçbir şekilde silinmeyen, ABY (Anti Bakteriyel Yüzey) logolu, antibakteriyel özellikli olacaktır.

4.1.3.2. 072-701 Lavabo tesisatı:BFT.071-1014'de adı geçen lavabolar ile birlikte kullanılmak üzere pirinçten kromajlı veya plastik esaslı (acetal copolymer) kalite belgeli, 15 mm'lik musluğu ve rozeti veya bataryası TS-EN 274-1-2-3 'e uygun belgeli, sökülüp temizlenebilir tipte, 6 cm. koku fermetürlü en az 16 cm. uzatma parçalı ve rozeti, pirinçten kromajlı veya sert plastik esaslı TS-EN 274-1-2-3 'e uygun ölçüde sökülüp temizlenebilen en az 80°C sıcaklığa ve asitlere dayanıklı 32 mm. sıkışmalı lavabo sifonu ve pis su borusuna bağlantı adaptörü ile birlikte işyerinde temini, montajı ve işler halde teslimi.(Pis su akıtma borusu fiyata dahil değildir.)
4.1.3.3. 074-1002 Etejer: Kendinden konsollu aşağıdaki cins ve ölçülerde beyaz renkten etajeri; özel takoz veya dubelle ve pirinç tutturma vidaları ile birlikte işyerinde temini ve yerine montajı. Not:Renkli fayans camlaşmış çini kullanılması durumunda montajlı fiyatlar % 15 arttırılacak montaj bedelleri arttırılmadan aynen uygulanacaktır. 074-100' de yer alan etejerlerin, TS 13420 standardında tarif edilen tanıma uygun, ürün üzerinde görünür bölgede hiçbir şekilde silinmeyen, ABY (Anti Bakteriyel Yüzey) logolu, antibakteriyel özellikli olacaktır.
4.1.3.4. 079-700 Antibakteriyel Gömme rezervuarlı alaturka tuvalet seti Beyaz renkte, 4 köşeli hela taşı; TS-EN 274-1-2-3' e uygun 6 cm. Koku fermetürlü ø 100 mm.lik pik sifonu ve pik çanağı veya 100 mm.lik pvc'den yekpare yapılmış 80°C sıcaklığa ve asitlere dayanıklı 6 cm. Koku fermetürlü alaturka hela sifonu; en 12164, TS EN 12165 standartlarına uygun hammaddeden üretilmiş, TS EN 248 yüzey standart gerekliliklerine ts en 200'e uygun musluk; duvar içine monte edilen plastik ve paslanmaz çelik aksamlı rezervuar TS EN 14055+A1 ,TS EN 10088-1/2/3 'e uygun ; montaj elemanları ile birlikte işyerine temini ve montajı. ürünler 305/2011 Yapı Malzemeleri Yönetmeliği' ne uygun , CE uygunluk işareti ile olarak piyasaya arz edilmiş olacaktır. Montajlı birim fiyatları %10 arttırılacak, montaj bedelleri artırılmadan uygulanacaktır.
4.1.3.5. 084-101 Eviye tesisatı: B.F. 083-100; 083-200'deki bir gözlü eviyeler ile birlikte kullanılmak üzere; TS EN 200 veya TS EN 817 'ye uygun 15 mm.lik pirinçten kromajlı döner veya sabit borulu veya plastik esaslı (acetal copolymer'den) kalite belgeli 15 mm. eviye bataryası; sökülüp temizlenebilir tipten 6 cm. koku fermetürlü, duvara kadar uzatma parçalı ve rozetli, 32 mm.lik süzgeçli, pirinçten kromajlı veya sert plastik esaslı TS-EN 274-1-2-3 'in ölçülerine uygun sökülüp temizlenebilen tipten en az 80oC sıcaklığa dayanıklı, eviye sifonu; bakalitten tapası, kromajlı zincir ve babacığı ile birlikte işyerinde temini, yerine montajı ve işler halde teslimi (pissu boşaltma borusu) fiyata dahil değildir ve batarya ile sifonu TS uygunluk belgeli olacaktır.)
4.1.3.6. 089.105 Uzun musluk: Uzun musluk 1/2" (süzgeçli rozat dahil) (ts en 200'e uygun)
4.1.3.7. 094-400’e uygun Paslanmaz çelik sacdan kağıtlığın kromajlı tespit vidaları ve özel takoz veya dubelleri ile birlikte işyerinde temini ve yerine montajı.
Lavaboların bulunduğu mahallerde lavabo sayısı kadar ve WC iç hacimleri için de WC sayısı kadar prinçten kromajlı çiftli askılık.
Tesisat:

Bataryaların tamamı tek su girişli olacak, gömme tiplerde paslanmaz çelik örgülü esnek ara bağlantı ve filtreli ara musluk kullanılacaktır. Muslukların tamamında rozet olacaktır. Sifonların tamamı sökülüp temizlenebilir tipte, koku fermetürlü, pirinç malzemeden olacaktır.
Bina içinde kullanılacak küresel vanalar (BF 210-620)’ye uygun, en az PN 10 basınç sınıfında küresel vana olacaktır.


    1. ISITMA TESİSATI




      1. Borular

Projesine uygun güzergahta ve ölçülerde bina girişine kadar toprak altında 204.4100 pozuna uygun Ön yalıtımlı çelik boru dağıtım kollektöründen radyatör bağlantılarına kadar oksijen bariyerli spiral koruyucu kılıflı PEX kılıflı boru (BF 204-920-1-1) kullanılacaktır (BF 204-975 16 mm boru kılıfı dahil). PEX kılıflı borular (BF 204-972)’a uygun döşenecektir.
Çelik borular, boru askı ve konsolları, kaynak sarf malzemeleri ve diğer sarf malzemeleri ile birlikte, 1” çaptan itibaren (BF 201-500)’e uygun kaynaklı imalatla döşenecektir. Kaynaklı bağlantılar erime kaynaklı olacaktır. Boru yön değiştirmeleri yalnız kaynaklı ekleme parçaları ile yapılacaktır.

Dirsek, T vb. tip tesisatın yapılması için boruların açılı kesilmesine veya yiv açılmasına izin verilmeyecektir. Diş açılan borularda diş açıldıktan sonra keten sarılacak ve sülyen ile sıvanacaktır. Kıvırma işlemi borunun kaynak yapıldığı yere gelmeyecek ve kaynak nötr eksende kalacaktır.


PEX boruların montajında; zemindeki şapa giriş ve çıkışlardaki 90° bükmelerde köşe düzeltici kullanılacak ve zeminden çıkan boruların radyatöre bağlanacağı ağızlar boruların bükülmeyeceği şekilde aşağıya bakacaktır.
Sistemde (BF 204-980)’e uygun, projede yer alan hat sayısına göre mini küresel vanalı kollektörler kullanılacak olup mini küresel vanalı kollektörler komple, metal (kumanda) kutusuyla ve otomatik hava atma cihazıyla temin edilecektir. Kollektör üzerinde manometre, termometre takılı olacaktır.
Kılıflı boru kollektör dolabı Mimari proje ve şartnamede tanımlanmış olup Mimari tercihler doğrultusunda İdarece seçilecek dolap içine yerleştirilecektir.



      1. Muayene ve Testler

Tesisat döşendikten sonra sızdırmazlık testi, İdarenin kontrolünde Yüklenici firma tarafından yapılacaktır. İşin tamamlanmasından sonra tesisatın tümü iyice temizlenecektir. Boruların soğuk testi en az 10 Atü basınçla yarım saat süreyle gerçekleştirilecektir.
Bununla birlikte mobil sistemdeki PEX boruların üzeri kapatılmadan soğuk test yapılacak ve sistemin havası alınacaktır. Tesisata basılan su basıncı, sistemin çalışma basıncının 1,5 -2 katı olacaktır. İlk anda manometrede herhangi bir düşme olup olmadığı gözlenecek ve tesisat 24 saat basınç altında bekletilecektir. Verilen sürenin sonunda basınçta düşme yok ise basınç işletme basıncına düşürülecektir. Test olumsuz sonuçlanırsa kaçaklar giderildikten sonra yeniden yapılacaktır.



      1. Radyatörler ve Montajı

Radyatörler, (BF 165-700)’e uygun panel radyatör olmak üzere projesinde gösterilen yerlerine ve projede belirtilen ölçülerde monte edilecektir. Oda banyolarında (BF 165-908)’e uygun havlupan kullanılacaktır. Radyatörlerde ve havlupanlarda (BF 170-200)’e uygun köşe tip termostatik kumanda (vana) ile debi ayarı yapılabilecektir. Her radyatör üzerinde bir adet (BF 172-102)’ye uygun hava alma musluğu (otomatik pürjör) ve bir adet (BF 170-200)’e uygun köşe tip radyatör musluğu bulunacaktır. Radyatörler yerleştirilirken arka yüzleri ile duvar arasında 4 cm, yerden 5-10 cm boşluk bırakılacaktır. Pencere önünde gösterilen radyatörler yerleştirilirken pencere mesafeleri dikkate alınarak ortalanacaktır. 1,6 metreden uzun radyatörler, çapraz yönlü bağlanacaktır.
Seçilen radyatörlere ait ısıl değerler toplamı projede yer alan binanın toplam ısıl değerinden daha düşük olmayacaktır. Markalara ait ısıl değerler seçim öncesi mutlaka İdareye sunulacaktır.
Proje üzerinde görülen pompalar, vanalar, çekvalfler, termometre, manometre, hava tüpü ve otomatik pürjörler de dahil tüm tesisat tariflerine göre eksiksiz uygulanacaktır.

4.2.3.1. 165-720 Panel Rradyatör (tip 21)500 Yapısal konstrüksiyonu TS EN 442-1standardına uygun, ısıl güçlerini onaylanmış kuruluş tarafından laboratuar raporuyla kanıtlayan, su geçen yüzeylerde TS EN 10130 standardına göre Fe P01 kalite ve minimum1,11 mm. kalınlıkta soğuk çekilmiş sacdan imal, TS EN 442/1 standardına göre maksimum çalışma basıncının en az 1,3 katı basınçta (en az 520 kPa) test edilmiş, TS EN 442/2 standardına göre test edilerek ısıl güçleri tespit edilmiş, çinko veya demir fosfat üzerine astar boyalı ve son kat elektrostatik toz boyalı, ambalajlı olarak, radyatör montaj elemanları, pürjör dahil işyerinde temini ve montajı. (Tip XY, X panel sayısı, Y konvektör.)
4.2.3.2. 170.201 Köşe tip radyatör musluğu ø15 mm (1/2") TS EN 215 veya TS 579'a uygun, idarenin uygun göreceği nitelikte radyatör musluğu ve bağlantı rakorunun (termostatlı olanlar termostatlı kafa ve adaptörü bağlantı rakoru ile birlikte) işyerinde temini ve yerine montajı.
4.2.3.3. 170.401 Köşe tip termostatlı radyatör muslukları ø15 mm (1/2") TS EN 215 veya TS 579'a uygun, idarenin uygun göreceği nitelikte radyatör musluğu ve bağlantı rakorunun (termostatlı olanlar termostatlı kafa ve adaptörü bağlantı rakoru ile birlikte) işyerinde temini ve yerine montajı.
4.2.3.4. 172.101 Gömme anahtarlı tip radyatör pürjörü İdarenin onaylayacağı tip ve nitelikte kalite belgeli, gömme anahtarlı, bakalit volanlı veya sert PVC'den radyatör kör tapası ile birlikte şamandıralı pürjörün; işyerinde temini ve yerine montajı.
4.2.3.5. 204.4103 Ön yalıtımlı çelik boru 1" dış çapı Ø 90 mm TS EN 253:2009+A1'e uygun olarak imal edilmiş, merkezi sistemlerde kullanılmak üzere yer altına gömülebilen, sıcak su hatlarında kullanılabilen poliüretan ısı yalıtımlı, yüksek yoğunluklu polietilen(HDPE) dış mahfazalı, çelik taşıma borulu ön yalıtımlı boruların iş yerinde temini ve montajı (işçilik dahil, fiting ve tespit malzemeleri hariç)

4.2.3.6. 204.960/1 PE-Xb Oksijen Bariyerli Boru 16x2,0 mm ISO A Seri 5; uygulama sınıfı 4 ; 95° C sıcaklık, 6 bar işletme basıncında çalışabilir, silan katkılı, asgari %65 çapraz bağ oranına sahip; polietilen (PE-Xb) boruların gerekli testlerinin yapılarak, projesine uygun olmak üzere iş yerinde temini ve montajı
4.2.3.7. 204.985 6 çıkışlı mini küresel vanalı 1"kollektör Isıtma sistemlerinde, akışkanın dağıtılması veya toplanması için kullanılan, pirinç malzemeden mamul kolektörün (1 adet) iş yerine temini ve montajı Not: Kollektör, çıkış bağlantısı 016x2mm olacak şekilde ve vanaları ile birlikte temin edilecektir.
4.2.3.8. 210.625 Pirinç, preste imal edilmiş teflon, (P. T. F. E.) contalı, 25 Ø mm, 1" (TS 3148) 97/23/AT Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliğine uygun, su, hava ve buhar tesisatında pirinçten kesici elemanlı, pik karbonlu çelik veya paslanmaz çelikten, vidalı veya flanşlı, geçişe bir küre ile kumanda edilen, elle açılıp kapama düzenli küresel vanaların işyerinde temini ve yerine montajı.
219-1101 Pn25-40 dıştan basınçlı kompansatör 30 mm uzama alabilen Buhar, kızgın su, kızgın yağ devrelerinde kullanılmak üzere, körüğü paslanmaz çelik eksensel hareketli, basıncın körüğün dış cidarını etkilemesini sağlayan karbon çelikten mamul boru düzeneği olan ayrıca kılavuzlama sağlayan iç ringleri ve hareketleri sınırlayan tahditleyicileri olan kaynak boyunlu - flanşlı kompansatörlerin temini yerine montajı, çalışır halde teslimi
(Çalışma sıcaklığı + 425 °C- 80 °C.) PN-25-40, (- 20 + 10 mm.).



    1. HAVALANDIRMA TESİSATI

WC’ lerde projede belirtilen mahallerde ve kapasitede pencere tipi özel pozlu egzoz aspiratörleri kullanılacaktır.

İşçi lokali mutfak ve çayocagı havalandırması için de özel pozlu Ev tipi mutfak aspiratörü kullanılacak olup eksoz havası fleksibil hava kanalı ile dışarı atılacaktır. Ayrıca İşçi ve mühendis odalarına birer adet siplit klima konulacaktır.

Uygulamada öncelikle marka seçimi yaptırılacak, daha sonra seçilen marka ürünle uygulamacı firma tarafından hazırlanan teknik spesifikasyon ve uygulama projesi yüklenici tarafından Kurumun onayına sunulacaktır. Uluslararası metrekaredeki gaz limit standartları dikkate alınarak (bu sorumluluk uygulamacı firmaya aittir.) hazırlanacak bu projelerde bakır boru güzergahı ve çapları, sistem drenajları, dış ve iç ünite arasındaki düşük akım sinyal hattı ile cihaz ve joint kodu belirtilen yerleşime v.s. yer verilecektir. Mevcut proje ve teknik şartnamede bulunmayan ancak sistemin çalışması için zorunlu olarak yapılması gereken imalatlara da bu proje de yer verilecek ve tüm bu imalatların yapımı için gerekli her türlü malzeme ve işçilik için her hangi bir ücret talep edilmeyecektir. Söz konusu bu projeler İdarece onaylanmadan kesinlikle imalata geçilmeyecektir.
Tüm sistem aşağıdaki teknik özellikler doğrultusunda randımanlı çalışır halde imal edilecek ve sistem imalatı bittikten sonra, tüm sistemin çalışma prensipleri, bakım ve kullanımı ile ilgili olarak bina teknik personeline imalatçı firma tarafından eğitim verilecektir.


      1. 261-401 pozuna uygun fleksibil hava kanalı En az 90 mikron kalınlığında saf alüminyum seritlerin büzdürülüp birbirine kenetlenmesi ile üretilmis -30 ile +250 °C arasında sıcaklıklarda kullanılabilir azami 2000 pa kullanım basıncına dayanıklı , içinden en fazla 25 m/s hızla hava geçebilen , TS EN 13180 'e uygun , çift kenet bağlantılı, ısı yalıtımsız yarı esnek hava kanalının temini ve montajı. Mutfak davlumbazı , ev tipi mutfak aspiratörü eksoz hattında kullanılacak




    1. MUTFAK TESİSATI

Proje ve özel tariflerde yer alan malzemeler gerekli çalışma ve müdahale boşluklarıyla, sıhhi tesisat/atık bağlantılarıyla ve elektrik/gaz tesisatlarıyla çalışır halde teslim edilecektir.


Malzemeler, düzenli olarak bu tür ürünlerin üretimi ile uğraşan imalatçıların standart üretimleri olacaktır. Tüm ürünler aynı markadan seçilerek bir takım halinde temin edilecektir. Paslanmaz çelik ürünlerde argon kaynağı kullanılacak kaynak izleri temizlenecek kesinlikle elektrod kullanılmayacaktır.


      1. Set Üstü Ocak (MT-ÖZ-01):

Boyutları yaklaşık 50x60x8 cm, 4 gözlü (biri elektrikli), düğmeden ateşlemeli, LPG ile çalışan (gerekirse doğalgaza dönüştürülebilir), gaz emniyet sistemli, parlak emaye ızgaralı olacaktır.


    1. YANGIN SÖNDÜRME TESİSATI

Yangın söndürme tesisatına ait montaj ve imalatlar yürürlükteki Binaların Yangından Korunması Hakkındaki yönetmeliğin ilgili maddelerine uygun olacaktır.


Tehlikeli atık depolarında her birimde bir er adet olmak üzere ve Ayrıca metal hurda ve ambalaj atık depoları giriş kapıları yanında uygun bir yere. (BF 1026-006)’e uygun A B C tipi yangınlar için 12 kğ kuru kimyasal tozlu taşınabilir yangın söndürücüler kullanılacaktır. Ayrıca İşçi ve mühendis mahal girişlerine de BF 1026-006)’e uygun A B C tipi yangınlar için 6 kg lık birer yangın tüpü konulacaktır

Misafirhane binası önünde mevcut yangın hidrantından bir branşman alınarak metal hurda ve ambalaj atık deposu önünde üç adet ve palet deposu köşesinde bir adet olmak üzere dört adet yangın hidrantı ve arazi tipi yangın dolabı konulacaktır.



4.5.1. 1001.002 Yer üstü yangın musluğu (hidrant) DN100 (TS EN 14339, 14384, 1074-6) 305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş, CE uygunluk işaretiyle piyasa arz edilmiş, gövdesi pik döküm; sit-supab ve su alma kapakları pirinçten supap mili paslanmaz çelikten, vana kapatıldığında donmaya karşı özel otomatik ve su boşaltmalı, geri tepme vanalı ani basınçlarda şok etkisine dayanıklı; türbülanssız, sürekli düzgün akışlı; (Kanatçıklı sitli) iki su alma ağızlı, standarda uygun renklerde yağlı boyalı; sızdırmaz contalı, flanş bağlantılı yükselmeyen milli hidrandın iş yerinde temini ve yerine montajı.

4.5.2. 1001.400 Yer üstü yangın musluğu (açma anahtarı) 305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş, CE uygunluk işaretiyle piyasa arz edilmiş, gövdesi pik döküm; sit-supab ve su alma kapakları pirinçten supap mili paslanmaz çelikten, vana kapatıldığında donmaya karşı özel otomatik ve su boşaltmalı, geri tepme vanalı ani basınçlarda şok etkisine dayanıklı; türbülanssız, sürekli düzgün akışlı; (Kanatçıklı sitli) iki su alma ağızlı, standarda uygun renklerde yağlı boyalı; sızdırmaz contalı, flanş bağlantılı yükselmeyen milli hidrandın iş yerinde temini ve yerine montajı.

4.5.3. 1002.310 Arazi tipi yangın dolabı 2½" hortumlu: (ölçü: ad.; ihzarat %60) 305/2011/AB Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş, CE uygunluk işaretiyle piyasa arz edilmiş; 1,5 mm galvaniz sacdan imal, ayaklı, RAL 3001-3002 elektrostatik toz boyalı, çift raflı veya çift makaralı, dolap içine 2 adet 2½," 20 metre TS 9222’e uygun bez hortum, 2 adet 2½ lansı, hortumların ve lansın uçlarında 2½ DIN 14811’e uygun storz kaplin bulunan yangın dolabının iş yerinde temini ve montajı.

Kaba işlerin bitimi üzerine ve armatürlerin bağlantısından önce tüm sistem hidrostatik basınç altında test edilecektir ve tüm bağlantıların 60 dakikadan az olmamak üzere su sızdırmadığı kanıtlanacaktır. Hattın deney basıncı dikkate alınarak gerekli boru destek ve tespitleri uygulanacaktır. Basınç deneyi için kullanılacak manometre ayarlı ve hassas olmalıdır. Ayrıca yedek manometre bulundurulmalıdır. Montajın tamamlanmasından önce boru sisteminin bir kısmının gömülmesi gereken yerlerde bu kısım tüm sistem için belirtilen yöntemle ayrı olarak test edilecektir.


Yangından Koruma Tesisatı ile ilgili Belediyeden alınması gerekli her türlü ruhsat, izin, kullanım belgesi vb. raporlar Yüklenici tarafından alınarak İdareye sunulacaktır.



  1. ÖZEL TARİFLER




    1. ÖZEL SIHHİ TESİSAT İŞLERİ


5.1.1. ST-ÖZ-01: PASLANMAZ ÇELİK DUVAR TİPİ SIVI SABUN MAKİNASI

Haznesine konulan sıvı sabunu mevcut düğmesine bir defa basıldığında yeterli miktarda sıvı sabunu akıtan, emme basma sistemi ile çalışan Paslanmaz çelik gövdeli , takriben 400 gr. Sıvı sabun alan plastik şişeli duvara dübel ve vida ile monte yapılabilen sıvı sabun makinasının iş yerinde temini ve çalışı halde teslimi.



5.1.2. ST-ÖZ-02: KROMAJLI ÇİFTLİ ASKIIK Bir adet prinçten kromajlı çiftli Askılık.

5.2 KALORİFER TESİSAT İŞLERİ ÖZEL POZLAR
5.2.1. KT-ÖZ-01 KOLLEKTÖR DOLABI

Kalorifer tesisatında, radyatör-kılıflı boru-kollektörlerden oluşan sistemde, kollektör setlerini içine alacak kollektör dolapları, kollektör setlerinin boyuna uygun olarak, 40, 60, 80 cm genişliğinde 60 cm yüksekliğinde ve 11-16 cm derinliğinde olmak üzere 1.5 mm kalınlığında, DKP saçtan fırın boyalı yada galvanizli saçtan imal edilerek duvara gömülecektir.



    1. ÖZEL HAVALANDIRMA TESİSATI İŞLERİ

      1. HAV-ÖZ-01: EV TİPİ MUTFAK ASPİRATÖRÜ

İnox dış yüzey, üç farklı emiş güç ayarı, 450 m3/h emiş kapasitesi, sürgüden açma kapama özelliği, soft aydınlatma, alüminyum yağ filtreleri gibi özelliklere sahip bacalı ev tipi aspiratör.
Mutfaklarda projede belirtildiği gibi ev tipi bacalı aspiratörler kullanılacaktır.

Ön Panel 60 Cm Genişlik

Farklı Emiş Güç Ayarı

Bacalı Veya Karbon Filtreli Kullanım Seçeneği

Yıkanabilir Çift Alüminyum Kaset Filtre

Nr-V Geri Dönüş Önleme Sistemi

Min 550 M3/Saat Hava Emiş Gücü

120 mm Baca Çıkışı


5.3.2 HAV-ÖZ-03 ve HAV-ÖZ-04: DUVAR TİPİ SPLİT KLİMA

(TS 7936 EN 60335-2-40, TS EN 14511-4) Standartlarında, hermetik kompresöre sahip ısı pompalı (heat-pump), otomatik olarak programlanan, kablosuz uzaktan kumandalı, hava yönlendirme kanatları ile aşağı/yukarı , sola/sağa yönlendirme yapan, elektrik kesilmesine karşı hafıza korumalı, ilk çalışmaya başlama ve ısıtma-soğutma fonksiyonları arasında geçişte gecikmeli çalışma ile komprasör korumasına sahip, defrost ikazı, nem alma fonksiyonu, temizlenebilir hava filtresi, ısıtma yaparken soğuk hava üfleme önleme tertibatlı, sleep fonksiyonu, dört devirli iç ünite fanı, aşırı yük koruma, iç/dış ünite buzlanma önleme tertibatı, ısıtma – soğutma yapmadan hava sirkülasyonu yapan, otomatik fonksiyon seçme özelliği, çalışabilmesi elemanlar arası 5 mt. Bakır borusu ve elektrik tertibatları, her türlü donanım ve aksesuarları olan cihazın temini, ve yerinde işler halde teslimi.
Yüklə 129,17 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin