Trabzon ticaret ve sanayi odasi 2011 faaliyetleri



Yüklə 100,49 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü100,49 Kb.
#40383

TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI 2011 FAALİYETLERİ

1884 yılından beri Trabzon’un ve ülkenin hizmetinde olan Trabzon ticaret ve sanayi Odası 2011 yılında hedeflerine doğru emin adımlarla, meclis başkanlık divanı, yönetim kurulu, meclis üyeleri, meslek komiteleri ve üyeleri ile güçlü ve kararlı bir şekilde devam etti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda 2011 yılı çalışma döneminde bölgenin sanayileşmesi, bölge ekonomisinin büyümesi, ticari hayatın gelişmesi, bölgenin alt yapısının güçlendirilmesi, üye işletmelerin cirolarının yükselmesi, ihracatın artırılması, komşu ve yeni pazarlarla ticari ilişkilerin kurulması, yatırımlara teşviklerin sağlanması, finansman koşullarının iyileştirilmesi gibi birçok alanda olumlu sonuçlar elde edilen çalışmalara imza atıldı.

Trabzon’a hizmet anlamında bütün kurumlarla etkili diyaloglar geliştirildi, güçbirliği yapıldı. Girişimciliğin geliştirilmesi çalışmalarında hız kazanıldı, oda üyelerine sunulan ulusal ve uluslararası hibe programlarında kazanılan yüksek deneyim Türkiye genelinde odamızı ilk sıraya taşıdı.

Başta iş dünyasının ve Trabzon’un beklentilerinin çözüme kavuşturulması için bakanlıklar ve hükümet nezdinde gerçekleştirilen girişimler bölgenin kazanımına yol açtı.

TTSO’nun hedefleri sanayi, eğitim, fuarlar, sağlık, turizm merkezi kimliğine yönelik çalışmalar geliştirildi. Daha üst seviyelere taşındı.

Çalışmalarımızdan bazı kesitler özetle şöyle:



ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇALIŞMALARI

Bölgemizin kalkınma hamlesinde sanayileşmeye büyük önem veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Arsin ve Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgeleri’nden sonra Akçaabat ve Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgeleri’nin kuruluş çalışmalarını süratle gerçekleştirmektedir.



BEŞİKDÜZÜ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

2011 yılında sürdürülen çalışmalar sonucunda, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim aşamasına getirilen firma sayısı 12’ye yükseltilirken 9 firmada kendilerine tahsis edilen arsalarda inşaat aşamasında çalışmalarını sürdürüyor. 5 firmanın proje aşamasında.



AKÇAABAT ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

2014 yılında altyapı inşaatının tamamlanması planlanan OSB’de 2011 yılı sonu itibarıyla iç yol inşaatları yüzde 90 tamamlandı. Kanalizasyon inşaatı yüzde 30 düzeyine getirilirken, yağmursuyu Şebekesinde ise yüzde 40 oranında gerçekleşme sağlandı.

Akçaabat OSB’de yatırımcıya sunulacak 55 adet parsel bulunmasına karşın Aralık 2011 tarihi itibariyle bölgeden yer talebinde bulunan firma sayısı 112 ‘ye yükseldi.

VAKFIKEBİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Organize Sanayi Bölgemizin yeniden yatırım programına alınması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimler yapıldı. Bölgenin kamulaştırma sorunlarının çözümünü takiben proje ve inşaat çalışmalarının yürütülerek yatırımın tamamlanması ön görüldü.



OSB’LERDE BEDAVA ARSA İMKÂNI

Odamızın önerisi ile organize sanayi bölgelerinde yeni düzenlemeye geçildi. Buna göre bakanlık kredisi kullanan organize sanayi bölgelerinde; tahsis edilmemiş parseller, organize sanayi bölgesinin yetkili organlarının karar almaları halinde en az 10 kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişilere tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsis imkânı getirildi.



YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

2011 yılı Trabzon iline verilen yatırım teşvik belgeleri ilk- 10 ay itibarıyla 34’e yükseldi. Yatırım miktarı ise 155 milyon olarak gerçekleşti.



KAPASİTE RAPORU

2011 yılı içinde Trabzon ilinde düzenlenen kapasite raporu 154 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre artış yüzde 6 artış oldu.



TTSO ÜYESİNE UCUZ ENERJİ (NİSAN 2011)

Odamız üyelerine daha ucuz enerji temini için yapılan girişimleri olumlu sonuç verdi. AKSA’dan TTSO üyelerinin ucuz enerji kullanabilmeleri şartları şu şekilde belirlendi:

Yapılacak protokol ile TTSO üyesi işletmeler, yüzde 25’e kadar değişen oranlarda yapılacak indirimlerden yararlanabilecek. Yıllık tüketimi en az 30 bin kwh, diğer bir deyişle aylık tüketimi 800 TL olan tüm üyeler bu imkandan faydalanacak.

BECERİ 10’A 160 FİRMADAN BİN 32 TALEP ALINDI

Beceri on projesi kapsamında 2011 yılının ilk 11 ayında toplam açılan kurs sayısı 29’a ulaştı. Trabzon’da projeden yararlanmak isteyen odamız üyesi 160 firma bin 32 nitelikli eleman talebinde bulundu. Eğitime başlayan kursiyer sayısı 366’ya yükselirken kursları başarıyla bitiren 150 kursiyerin 132’si işi yerleştirildi. 88 kursiyer halen eğitime devam ederken projeye yapılan başvurular sırayla hayata geçirilmeye devam ediyor.



TRABZON EKONOMİSİ

DIŞ TİCARET

2011 yılında Türkiye genelinde İhracatın ithalatı karşılama oranı en yüksek il olan Trabzon oldu. Birinci sıraya yerleşen Trabzon’dan 2011 yılının ilk 11 ayı olan Ocak-Kasım döneminde bir milyar 36 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 değişim sağlandı.

2011 yılının ilk 12 ayı Ocak-aralık döneminde Trabzon’un ithalat rakamı ise 121 bin 616 dolar oldu. Bir önceki yıla göre ithalat yüzde 26.3 oranında artış gösterdi. En fazla ihracat yapan 81 il sıralamasında ise Trabzon 15. Sıradaki konumunu ilk 11 ayda devam ettirdi.

KDV MATRAHI

2011 yılının ilk 11 ayı (Ocak-Kasım döneminde)içinde Trabzon’da beyan olunan KDV matrahı toplamı 8 milyar 686 milyon. Bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyar 556 milyon artış yaşandı. Ciroda yaşanan artış kent ekonomisindeki en önemli büyüme parametrelerinden biri oldu.



TRABZON’UN TOPLAM MEVDUATI

2011 yılının Aralık ayı itibarıyla toplam bankalardaki mevduat 3.8 milyar dolara yükseldi. Bankalardaki bu mevduatın yüzde 110’u da krediye dönüşüyor.



TOPLAM İŞGÜCÜ

2011 yılının ilk 11 ayında Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre Trabzon’da 14 bin 254 iş yeri kaydı bulunuyor. Bu kayıtlı işyerlerinde emekli sandığı, SSK ve BAĞ-KUR olmak üzere 171 bin 982 aktif çalışan işgücüne erişildi.



SİGORTA

89 Kişi gerçek, 101 kişi tüzel olmak üzere toplam 190 acente levha kayıt işlemi gerçekleştirildi.



ÜYELERİMİZE UYGUN FİNANSMAN SAĞLANDI

Odamız üyesi işletmelerin ihtiyaç duyduğu uygun koşullarda finansman çalışmalarına 2011 yılında da devam edildi. Bu doğrultu da birçok ulusal bankanın genel müdürlüğü düzeyinde yapılan protokollerle üyelerimize avantajlı krediler sağlandı.

Bu amaçla daha önce protokol imzalanan tüm bankalarla yapılan sözleşmeler 2011 yılında yenilendi.

2010 YILI DOKA MALİ DESTEK PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI DEĞERLENDİRME SONUÇLARI

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın ilk teklif çağrısında toplam 251 proje arasından 86’sı desteklenmeye hak kazandı. Desteklenecek projeler için ayrılmış toplam kaynak 13 milyon 900 bin 988 Lira oldu. Proje sahiplerinin eş finansman katkısı ile birlikte bölgede gerçekleştirilecek projelerin toplam bütçesi ise 22 milyon 504 bin 409 Lira.

Öte yandan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından hazırlanan “Her Yönüyle Karadeniz” projesi de destek almaya hak kazandı.

Desteklenmesi onaylanan projeler için, proje sahipleri ile DOKA arasında yapılan sözleşmelerin ardından uygulamaya aşamasına geçildi ve projeler bir yıl içinde tamamlanacak.



TRABZON’UN GURUR TABLOSU

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Trabzon’da 2010 yılında en yüksek düzeyde gelir ve kurumlar vergisi ödeyen, TTSO üyeliğinde 50. yılını dolduran, yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan, yeni teknoloji üreten ve Türkiye’de ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan TTSO üyelerine ödülleri, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla düzenlenen törenle verildi.


TARIM VE KIRSAL KALKINMAYA 4. DESTEKLEME ÇAĞRISI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü’nce Zorlu Grand Otelde düzenlenen basın toplantısında yeni yapılanan kurumun tanıtımı yapıldı. Ayrıca bugüne kadar kurumun çıktığı çağrı ilanları hakkında bilgi aktarıldı. Üçüncü ve dördüncü çağrı ilanları hakkında detaylı bilgilendirmede bulunuldu. Odamız, 40 kişilik uzman kadrosu ile proje hazırlamaya destek vereceğini söyledi.



BALIKÇILIĞA NORVEÇ VE İSVEÇ MODELİ

BALIKÇILIĞA NORVEÇ VE İSVEÇ MODELİ

Doğu Karadeniz’de balıkçılık sektörünün ekonomik getirisinin yükseltilmesi amacıyla İskandinavya Bölgesi’nden Norveç ve İsveç deneyimleri incelendi.

Program TTSO, DOKA, Trabzon ABİGEM ve KOSGEB işbirliğinde balıkçılık sektöründen firmaların katılımıyla gerçekleştirildi.

3-7 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen program kapsamında Norveç’in başkenti Oslo ve İsveç’in başkenti Stockholm’de resmi temaslarda da bulunuldu.

Geziye çoğu üretici dokuz balıkçılık firma temsilcisi ve bunun yanında çeşitli sanayi dallarından işadamları katılım sağlamışlardır.

Ayrıca, Stockholm ve Trabzon ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı işbirliği protokolü imzalandı.



BÖLGEMİZDE İLK BALIKÇILIK ÇALIŞTAYI

Norveç ve İsveç’e düzenlenen balıkçılık sektörü inceleme programının ardından Trabzon’da balıkçılık sektörü temsilcileri ile ilk çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştay’da Norveç’in balıkçılık sektöründe örneklenmesine adım atıldı.

Daha sonra düzenlenen 2. Balıkçılık Çalıştayı’na da Su ürünleri Genel Müdürlüğü Başkanı Turgay Türkyılmaz katılarak çalışmalara destek verdi. Bölgede balığın işlenerek ihraç edilmesi hedefinin hayata geçirilmesi için öncülük edildi.


TRABZON II. İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ

II. TRABZON İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ

Ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra 18 ülkeden siyasetçi, bürokrat ve işadamlarının katılımıyla düzenlenen 2. Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi toplantısı 27-30 Nisan tarihleri arasında odamız öncülüğünde Trabzon’da gerçekleştirildi.

Zirveye katılanlara Odamızca, “Türkiye ekonomisi büyüyecektir, aynı zamanda bizimle işbirliğinde olan ülkelerde büyüyecektir” mesajı verildi.

Zirveye katılan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2010 yılı sonunda dünya ticaretinin 32 trilyon dolar seviyesine ulaştığını, bu ticaretin yüzde 25’inin ise İpek Yolu güzergâhındaki ülke ekonomileri tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Trabzon’un da bu güzergahta çok önemli lojistik bir üs konumunda olduğunu kaydetti.

18 ülkeden işadamları ve firma temsilcilerinin katılımıyla yapılan eşleştirme toplantılarında 525 iş görüşmesi gerçekleştirilirken, yaklaşık 100 milyon dolarlık iş bağlantısının sağlandı.

Spor Bakanı Faruk Nafız Özak ile yapılan zirve sonuç değerlendirmesinde II. Trabzon İpekyolu İşadamları zirvesinin başarıyla tamamlandığı ve 2 yıl ara ile Trabzon’da tekrarlanacağını vurguladı.




TRABZON LOJİSTİK MERKEZİ

KARADENİZ SAHİL YOLU TRANSİT GEÇİŞ SERBEST

Geçtiğimiz yıllarda nakliyeciler açısından büyük sorun yaratan ve odamızın ilgili bakanlıklar düzeyinde ısrarlı talepte bulunduğu güzergâh uygulaması “Tır İşlemlerine İlişkin Gümrük Genel Tebliği” ile sonlandırıldı. Böylece, bölgemiz açısından önemli bir rahatlama sağlandı. 1 Mart 2011 tarihi itibariyle uygulamaya geçen karar özellikle nakliyeci üyelerimiz için bir müjde niteliği taşıdı. Uygulama İpek Yolu güzergâhında Trabzon’un lojistik merkez olmasına katkı verecek.


DEMİRYOLU VE LOJİSTİK KÖY BİR KEZ DAHA TALEP EDİLDİ

Trabzon-Erzincan Demiryolu Platformu Yürütme Kurulu üyeleri, TTSO’da düzenlenen toplantıyla basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı yapan Başkan Hacısalihoğlu, tarihi bir ticaret şehri olan Trabzon için demiryolu ve beraberinde lojistik köyün önemini dile getirdi, yaklaşan Genel Seçimler öncesinde siyasilere çağrıda bulundu.


RUSYA’YA DENİZYOLU ULAŞIMI SORUNUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI 2011 YILINDA DA SÜRDÜ

Sochi Limanının yük trafiğine kapatılmasının ardından Odamız üyesi işadamlarının Rusya Federasyonu’na ihracatta yaşadığı sıkıntılar hükümet üyelerine rapor edildi. İlgili bakanlara konu hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Farklı çözümler geliştirilmesi için adım atılması istenirken Rusya Federasyonu’nun Karadeniz kıyısında lojistik bir Türk limanı projesinin hızlandırılması talep edildi.

Adler Limanı’nın bir an önce açılması için TOBB, TİM ve Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlere devam edildi.

TRABZON LOJİSTİK MERKEZİ HAREKETE GEÇİLDİ

Türkiye’de 2013 yılının sonuna kadar 12 noktada lojistik köy kurulması düşünülüyor. Toplam maliyeti 300 milyon dolar olan lojistik köyler kurulduğunda Türkiye’nin ihracatına 16 milyar dolar katkıda bulunması beklenmektedir.

TCDD tarafından 12 lojistik köy arasında yer almayan Trabzon için harekete geçildi.

“Trabzon Lojistik Merkezi ve Lisanslı Fındık Depoculuğu Projesi” bakanlığa sunulmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) teslim edildi.

DOKA tarafından hazırlanan projede TR90 bölgesinin lojistik ve ulaştırma sektörünün Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler analizi yapıldı.

Kurulacak olan 12 lojistik köyde; manevra, aktarma ve stok alanlarının TCDD tarafından antrepo ve sosyal tesislerin ise özel sektör tarafından kurulması beklenmektedir.



İPEK YOLU’NUN CANLANDIRILMASI PROJESİ

Odamızın büyük önem verdiği İpek Yolu’nun Canlandırılması Projesi’ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yürüttüğü proje ile büyük destek sağlıyor. Trabzon’un tekrar tarihteki bu rolünü oynayabilmesini amaçlayan proje güzergâh üzerinde yapılacak yatırımlarla geçiş süresini hızlandırmayı öngörüyor. TTSO’nun da ortaklığında TOBB’un girişimleriyle Sarp Sınır Kapısında gerçekleştirilen modernizasyon çalışması bekleme sürelerini yarı yarıya azalttı. Bu amaçla, Trabzon’un alt yapısına önem verilerek Trabzon’dan geçecek ve Çin’e kadar gidecek bir güzergâhta kurulacak lojistik merkezin çalışmalarına TOBB desteğinde devam ediliyor.



GELECEĞE YÖNELİK SİYASİ PARTİLERDEN BEKLENTİLER

TRABZON’UN GELECEĞE YÖNELİK SİYASİ PARTİLERDEN BEKLENTİLERİ ÇALIŞMA RAPORU HAZIRLANDI (MAYIS 2011)

12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon’un “Geleceğe Yönelik Siyasi Partilerden Beklentileri” çalışmasını hazırlayarak seçime giren parti yetkililerine sundu. Çalışmada beklentiler 10 başlıkta 83 maddeden oluştu.



TRABZON İÇİN BİRLİKTELİĞE ADIM

‘Geleceğe Yönelik Hükümetten Beklentiler’ başlığı altında hazırlanan ve Trabzon’un gündemdeki sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerilerini içeren 11 ayrı rapordan oluşan çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a verildi.

Klasördeki 11 rapor, şu başlıklardan oluşuyor:

1. Genel sorunlar (10 başlıkta toplanan 83 madde)

2. Altı ayda bir şehrin mevcut sorunlarını ve çözüm önerilerinin tespiti konusunda yapılan toplantılara devam edilmesi,

3. Rusya Federasyonu’na ihracat için Adler Limanının ivedilikle Trabzonlu ihracatçılara açılması,

4. İleri teknoloji Transferi Kuluçka Merkezi,

5. Trabzon’un cazibe merkezi statüsündeki 70 milyon TL’nin ile kazandırılması,

6. Trabzon Lojistik Merkezi’nin hayata geçirilmesi ve Trabzon üzerinden İran’ın ithalat ve ihracatının transitinin önünün açılması,

7. Rusya Federasyonu’na ihracatın artırılması için Sochi Sürekli Fuar Merkezi Projesi’nin desteklenmesi,

8. Trabzon’un en az 2000 kişilik Kültür Merkezi Kompleksinin kurulması,

9. Trabzon’un tarihi zenginliklerinin sergileneceği Kent Müzesi’nin şehre kazandırılması,

10. Planetaryum ve Bilim Merkezi’nin kurularak zeki çocuklarının desteklenmesi,

11. Trabzon’un Ulusal Demiryoluna bağlanmasını hızlandırmak için fizibilite raporlarını takiben yatırım bütçesine ödeneğinin aktarılmaya başlanması,



BOŞALAN MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞI İÇİN SEÇİM YAPILDI

Mehmet Çelik’in istifası nedeniyle boşalan Meclis Başkan Yardımcılığı için 2011 Nisan’ında seçim yapıldı. Meclis üyemiz Ahmet Sarı Meclis Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.



RUSYA, İRAN, GÜRCİSTAN, TURİZM, EĞİTİM, SAĞLIK KOMİSYONLARI

Trabzon’un ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri derinleştirme ve boyutlandırmada öncelikli ülkelerin başında gelen komşu ülkeler; Gürcistan, Rusya Federasyonu ve İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri geliştirmek için meclis çatısı altında komisyonlar kuruldu.

Ayrıca Yönetim Kurulu’nun önerisiyle; Eğitim Komisyonu, Sağlık Komisyonu, Turizm Komisyonu ile Gıda Tarım Hayvancılık Balıkçılık Komisyonu da göreve başladı.

TTSO PROJELER

TRABZON KÜMELENMEDE İLK 5’TE

Toplam 5 milyon euro bütçesi olan ve Trabzon’un payının 1 milyon euro olduğu ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi’nin açılış toplantısı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katılımıyla Ankara’da yapıldı.

Trabzon’un da bulunduğu 5 ilde yürütülecek olan proje; Samsun, Çorum, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde uygulanacak
FINDIK BORSASI VE LİSANSLI DEPOCULUK ÇALIŞMALARI TAKİP EDİLDİ

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım, sanayi ve ihraç ürünü fındık için yürütülen lisanslı depoculuk ve spot borsası kuruluş çalışmaları projesine 2011 yılında da devam edildi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkan Yardımcısı Halim Mete ile 12 Nisan 2011 tarihinde proje yerinde incelendi.

Giresun, Trabzon ve Ordu Ticaret Borsalarının öncü olduğu proje, fındık sektörünün serbest piyasa ekonomisinde düzenlenmesini sağlayacak.

TTSO BÖLGEDE KAYITDIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE PROGRAMINI DESTEKLEDİ

Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı çerçevesinde HAK-İŞ’in sahipliğinde “Medya Örgütlenmesi Yoluyla Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Projesi” Odamızın ortaklığında yürütüldü. Program kapsamında, Trabzon’da 200 çalışan, 154 işsiz, 103 tarım işçisi ve 50 işvereni kapsayan saha çalışması tamamlandı. Düzenlenen seminere katılanlara sertifikaları törenle verildi.



KTÜ YAKIT ARAŞTIRMA MERKEZİ BÖLGE VE ÜLKENİN HİZMETİNDE

Kuruluş çalışmalarına 15. Grup Meslek Komitesi ve Meclis üyesi Sadık Atmaca temsilciliğinde başlanan ve Odamız desteği ile kurulan KTÜ Yakıt Araştırma Merkezi hizmet vermeye başladı. 22 Ağustos 2011 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen yakıt araştırma merkezinde; benzin, gazyağı, yakıt nafta, motorin, fuel-oil, biyodizel, otobiyodizel, jet yakıtı ve denizcilik yakıtı olmak üzere 9 akaryakıt ürününde toplam 158 parametre analiz ediliyor.




TRABZON OLİMPİYAT

TÜRKİYE’DE İLK OLİMPİK OYUNLAR TRABZON'DA BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Odamızın da hazırlık ve düzenleme kurulunda yer aldığı ve destek verdiği 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları 49 ülkenin katılımıyla yapıldı. 24 Temmuz 2011 olimpiyat meşalesi Trabzon’da coşkuyla yandı.

Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılarak olimpiyatları onurlandırdı.

TRABZON SHOPPİNG FEST 2011

“Trabzon Shopping Fest-İndirim Günleri” 22-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Trabzon Valiliği’nin himayelerinde, Trabzon Belediye Başkanlığının destekleriyle; Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği, Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları Organizasyon Komitesi ve Kuyumcular Odası işbirliğinde yapıldı ve 7 gün, 8 gece sürdü. Festival önümüzdeki yıllarda da TTSO organizasyonu tarafından aynı tarihlerde tekrarlanacak.



TTSO’NUN YETİŞTİRDİĞİ 100 KİŞİ OLİMPİYATLARDA GÖREV ALDI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak olduğu “Olimpiyatlar İçin Organizasyon Ara Eleman Yetiştirme ve İstihdamı Projesi” tamamlanarak kursiyerlere sertifikaları Zorlu Grand Otel’de düzenlenen törenle verildi.




TTSO DIŞ İLİŞKİLER

TRABZON TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜKELÇİLİKLER İLE YAKIN İŞTİŞAREDE BULUNDU

Yabancı büyükelçilik temsilcileri ve diplomatlarla yapılan görüşmelerde odamız üyelerinin dış ülkelerde karşılaştığı sorunlarda dile getirilerek çözümler sağlandı. Trabzon’un tanıtımı açısından da oldukça yararlı olan toplantılarda birçok ülke ile ilk kez Trabzon’un diplomasisi odamız aracılığı ile kurulmuş oldu. Trabzon’dan iş adamları bu görüşmelerde alınan kararlar doğrultusunda yurt dışı pazarlara iş görüşmeleri organize edildi. İngiltere Fahri Konsolosluğunun Trabzon’da da oluşturulması için adım atıldı.

Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Sabit Subaşı, Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey, Zigetvar Belediye Başkanı BaşkanıJanosKolovics, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu İrena Krasnicka, Amerikan Türk Konseyi (ATC) yetkilileri, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Avustralya Türkiye Büyükelçisi LanBiggs, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Avusturya’nın Türkiye Büyükelçi Haida Maria Gürer ve Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski başkanlığındaki heyetler ile görüşmeler yapıldı.

TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA 30 GÜNLÜK VİZESİZ GEÇİŞLER BAŞLADI

Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri arasında, vatandaşların karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma 16 Nisan 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Böylece, Odamızın da gündemde tuttuğu Trabzon’u yakından ilgilendiren iki ülke arasında 30 günlük vizesiz geçişler başladı.

İş dünyasını yakından ilgilendiren uygulama esasları konusunda Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Krill Federov, yönetim kurulu ile bir araya gelerek kamuoyuna ayrıntılı bilgilendirme sağladı.

ÇİN’LE İKİNCİ PROTOKOL

İpek Yolu’nun başlangıcını oluşturan Çin’in ile Trabzon arasında ticari ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen çalışmalarda ikinci protokol imzalandı.

Arap ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme hedefleyen Çin’in NingxiaHui Bölgesinin Başkenti Yinchuan’daki forum ve fuara NingxianHui Valiliğinin daveti üzerine katılım sağlandı.

Ekonomik gelişmişliği ile dikkat çeken ve 6 milyon nüfusun 2 milyonu Müslüman olan NingxianHui bölgesi ile işbirliği protokolü imzalandı. Görüşmelerde, Çin ile güneş ve rüzgâr enerjisi alanında işbirliğine adım atıldı.



TTSO’DAN DIŞA AÇILMAK İSTEYEN HER FİRMAYA ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK

TTSO bünyesinde faaliyette bulanan Avrupa İşletmeler Ağı ve Karadeniz Ticaret Ağı projeleri dış ülkelere açılmak isteyen oda üyesi işletmelerimize ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaya başladı.

2008 yılından beri yürütülen, Haziran 2011 tarihinde başlayan ve Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında yürütülen “Karadeniz Ticaret Ağı” Projelerinin yeni dönemde bölgede bulunan kurum, kuruluş ve KOBİ’lerimize tanıtılması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

TTSO KARADENİZ’DE TİCARETİ GELİŞTİRİYOR

Rostov Bölgesi Uluslararası İş Forumu”nda Trabzon’un tanıtımı için çalışmalarda bulunuldu. Rostov ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odaları arasında bu amaçla yeni bir protokol imzalandı.



GİRİŞİMCİLİK

GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ AÇILDI

TTSO ile İtalya’nın Milano kenti Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası bünyesindeki Formaper Girişimcilik Ajansı işbirliği ile yürütülen proje kapsamında oluşturulan Trabzon Genç Girişimcilik Merkezi açıldı. Merkez 2011’in Mayıs ayından itibaren Oda bünyesinde üyelerimize, Trabzon’a ve bölgemize hizmet vermeye başladı.



KADIN GİRİŞİMCİLERİN DESTEKLENMESİ

Odamız Trabzon ve bölgede kadın girişimcilerin desteklenmesi amacıyla birçok projeye destek verdi, organizasyonlara katıldı. On bin kadın girişimci projesinin Trabzon bölümü odamız ev sahipliğinde gerçekleştirildi.



165 KADIN İSTİHDAM İÇİN DESTEKLENDİ

‘El Emeği Göz Nuru, Kadının Kurtuluşu’ adlı proje ile yörede kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş hayatına aktif katılımının sağlanmasına destek verildi. Trabzon ve yöresinde 15-50 yaş arası 165 kadın projeden yararlandı.



GİRİŞİMCİLİK ÜNİVERSİTE MEZUNU ADAYLARA ANLATILDI
Trabzon’da genç nüfusun girişimciliğe yönelmesi için odamızın yürüttüğü çalışmalar büyük beğeni topladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu’nda “Girişimcilik ve Mesleki Eğitim” konulu öğrencilere yönelik olarak düzenlenen konferansa yönetim kurulu başkanımız katıldı. Konferansta gençlere, odanın sağladığı girişimcilik imkânları ile devlet yardımları anlatıldı.
GENÇ GİRİŞİMCİLER KURULUNDAN ÇOCUK VE YAŞLI BAKICILIĞI PROJESİ

TTSO Genç Girişimciler Kurulu’nun üzerinde çalıştıkları çeşitli fikirler arasında yer alan Çocuk ve Yaşlı Bakıcılığı ile ilgili proje yönetim kurulumuz ile paylaşıldı.



BAŞARIYA GİDEN YOLDA TECRÜBELERİNİ GENÇLERLE PAYLAŞTILAR

Ülkemizde kutlanan Girişimcilik Haftası Odamız Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen toplantıyla kutlandı. Panele katılan işadamları Ayhan Sürmen, Temel Akgün ve Bora Numanoğlu başarıya giden yolda tecrübelerini gençlere aktararak yol gösterdi.



MOBİLYACILIK SEKTÖRÜNE 65 TAZE KAN

AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Genç İstihdamın Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında Trabzon Marangozlar ve Mobilyacılar Odası tarafından, TTSO ve KTÜ ortaklığında ‘Ara Elemanlarının Yetiştirilmesi İle Mobilyacılık Sektörünün Canlandırılması Projesi’ eğitimine katılan 65 kursiyerlerin sertifika töreni yapıldı.



İŞSİZLER, NİTELİKLİ ELEMANA DÖNÜŞTÜ

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında TTSO tarafından yürütülen “Girişimciliğin Desteklenmesi ve Sürdürülmesi” ve “Satış ve Pazarlama Elemanı Yetiştirme ve İstihdamı” Projesi ile Hayat Boyu Öğrenme Hibe Programı kapsamında yürütülen “Bilgisayar Destekli Tasarım” Projesi kapanış ve sertifika törenleri, TTSO toplantı salonunda yapıldı.


TRABZON’A YÖNELİK ÇALIŞMALAR

TTSO: TRABZONSPOR’UN HAKKI TESCİL EDİLMELİDİR

Spor Toto Süper Lig’de 2010-2011 sezonuyla ilgili yürütülen şike soruşturması kapsamında, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) merakla beklenen ve 15 Ağustos 2011 tarihinde yaptığı açıklama üzerine, Yönetim Kurulumuz bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Türkiye Futbol Federasyonu acilen karar vermeye davet edilerek Trabzonspor’un şampiyonluğunu tescil etmesi istendi.

BÜYÜKŞEHİR TRABZON’A DESTEK

Odamız Meclis Başkanlık Divanı ile Yönetim Kurulu Atapark yerleşkesine taşınan Belediye ile bir araya geldi. TTSO heyeti, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na iş dünyasının Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulmasına her zaman tam destek verdiğini vurguladı. Belediye binası alanının Trabzon’a kazandırılmasında TTSO’nun büyük gayretleri ve çalışması bulunduğu anımsatıldı. Belediye ile kurumsal düzeyde ortak yürütülen ortak çalışmalardan biri olan Gıda Toptancıları Sitesi için oda üyelerine bir yer gösterilmesi talebi bir kez daha yinelendi.



TRABZON FİLM KOMİSYONU KURULDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından aralarında Trabzon’un da bulunduğu 8 ilde Film Komisyonları kuruldu. Çalışma kapsamında oluşturulan Trabzon Film Komisyonu’nda odamız üye olarak yer aldı.

Trabzon’da çekilen filmler, Kültür ve Turizm Bakanlığı destek kapsamına alınmış oldu. Yerli ve yabancı filmlerde Trabzon’un tanıtımının sağlanması için çalışmalara başlandı. Trabzon’da çekimi gerçekleştirilen “Sumela’nın Şifresi” filminin Varlıbaş AVM’de yapılan galasına Odamız da destekte bulundu.

TOPLANTILAR

KARADENİZDE EL KONULAN TÜRK GEMİLERİNİN DURUMU KONUSUNDA ULUSLARARASI HUKUK SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından düzenlenen ve Gürcistan’ın Karadeniz’de seyreden Türk bayraklı veya Türk sahipli gemilere el koymasını konu alan Uluslararası Deniz Hukukunda Kıyı Devletinin Gemilere El Koyma Yetkisinin Sınırları isimli sempozyum, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Gürcistan’ın son 20 yılda Türk balıkçı tekneleri de dahil olmak üzere, 100’e yakın gemiye el koyduğu ve Odamız üyelerinin de mağdur durumda olduğu konu uluslararası hukuk boyutunda irdelendi.

VERGİ AFFI İÇİN ÜYELER BİLGİLENDİRİLDİ

“611 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun” ile ilgili odamız üyelerine bilgilendirme toplantıları yapıldı. Trabzon Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’yla işbirliği yapılarak düzenlenen iki ayrı toplantıda yasadan oda üyelerimizin elde ettiği kazanımlar konusunda ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.



GEMİ SANAYİCİLERİ BİRLEŞİYOR

Yaklaşık bütçesi 10 milyon Euro olan ve toplam 532 proje arasında uygulanmasına onay verilen 47 proje arasında bulunan “Doğu Karadeniz Gemi İnşa Sanayi Üretim Destek ve Hizmet Merkezi”nin hayata geçirilmesi çalışmalarına 2011’de devam edildi. Projenin hedeflediği gemi sanayicileri bir araya getirilerek ortaklık başlatıldı.



YENİ TÜRK TİCARET KANUNU TANITILDI

Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında Trabzon’da iş dünyası bilgilendirildi. TOBB ile Deloitte Danışmanlık firmasının organizasyonu ile Odamızın düzenlediği toplantıda Yeni Türk Ticaret Kanunu tanıtıldı. Düzenlemeler hakkında bilgi verildi. Uyulama sürecinde yükümlülükler aktarıldı.

Toplantıya TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Rize TSO Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel, bölgedeki oda ve borsalardan yöneticiler ile iş dünyasından yoğun bir katılım sağlandı.

TRABZON EKONOMİSİNİ ZENGİNLEŞTİRME TOPLANTISI

Türkiye İş Bankası ile Dünya Gazetesi’nin işbirliğinde düzenlenen “İŞ’le Buluşmalar” toplantılarının 25.si Trabzon’da gerçekleştirildi. Panelde Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği 2023 yılına kadar Trabzon’a 5 bin ilave yatak yatırımı öngördü. Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin Trabzon Lojistik Eylem Planı için yapılacak işleri sıraladı.




EĞİTİM

ÖZEL AVRASYA VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Trabzon’un ilk özel Vakıf üniversitesi özelliği taşıyan Avrasya Üniversitesi Odamızın da desteği ile 2011 yılında hayata geçirildi. Trabzon’un Pelitli beldesinde eğitim-öğretime açılan Avrasya Üniversitesi büyük ilgi gördü.



AVRASYA’YA 5 BİN KAPASİTELİ KAMPÜS TEMELİ

Avrasya Üniversitesi’nin Yomra’da 5 bin öğrenci kapasiteli yerleşkesinin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katıldığı törenle atıldı.



KÜÇÜK MUCİTLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

2010-2011 Eğitim Öğretim Yılında Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütülen, ‘Mesleğini Keşfet-Küçük Mucitler Proje Yarışması’nın ödül töreni, TTSO toplantı salonunda yapıldı.

Projede 10’u merkezden 20’si ilçelerden olmak üzere 30 okuldan, toplam 48 proje, 171 öğrenci, 42 danışman öğretmen yer aldı.

LYS TÜRKİYE 8.SİNE TTSO’DAN ÖDÜL

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, LYS’de Türkiye 8.si ve Trabzon 1.si olan Uğur Berkay Saraç’ı tebrik ederek ödüllendirdi.



MESLEK LİSELERİ NEFES NEFESE YARIŞTI

Bu yıl 6.sı düzenlenen ‘Proje Tabanlı Beceri Yarışması’nda; 106 proje Bilgi ve İletişim Hizmetleri, Üretim ve Teknoloji Hizmetleri, Tasarım ve Uygulama Hizmetleri, Turizm Hizmetleri ve Sağlık Hizmetleri olmak üzere 5 kategoride değerlendirildi. Yarışmaya 56 okul, 298 öğrenci ve 205 danışman öğretmenle katılım sağlandı.



FUARLAR

2011 YILINDA 11 FUAR

2009 yılına 5’e düşen ilimizdeki fuar organizasyon sayısı 2010 yılında 10’a, 2011 yılında ise 11’e yükseltildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Komisyonu’nun çalışmaları sonucunda, Trabzon fuarlar merkezi olma konusunda 2011 yılında oldukça yoğun bir yılı geride bıraktı. Çeşitli sektörlerde ilk kez düzenlenen fuarlara önemli katılım sağlandı.



BÖLGE TURİZME BEL BAĞLADI

13-16 Ocak 2011 tarihlerinde ilki gerçekleştirilen “Karadeniz Turizm ve Seyahat Fuarı” açıldı. Trabzon Valiliği, Trabzon Belediye Başkanlığı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenen fuara misafir ülke Acara Özel Cumhuriyeti'nin yanı sıra Azerbaycan, İran, Suriye ve Rusya ile yurt içinden 54 firma katıldı.



HER YÖNÜYLE TRABZON ETKİNLİKLERİ

Her Yönüyle Trabzon Etkinliklerinin beşincisi Başkent Ankara’da 19-22 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası projeyi destekleyen kurumlar arasında oldu. Etkinlik süresince odamızın faaliyetleri tanıtıldı, üyelerimizin ekonomik faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. İşadamları ve hemşerilerimize yapılan davetlerde Trabzon’un yatırım avantajları anlatıldı.

Her Yönüyle Trabzon Etkinliklerinin 6. Sının düzenleneceği 23-26 Şubat tarihleri arasındaki etkinlik için hazırlık toplantısı odamız ev sahipliğinde yapıldı.

BÖLGE EKONOMİSİNİ ULUSAL VE ULUSLARARASI MEDYA DA TANITILDI

Ulusal ve uluslararası alanda medya aracılığıyla ortak programlarda Trabzon ekonomisi tanıtıldı. Trabzon gündeme taşındı. Bu amaçla yıl içinde BloombergHT’de, Reuters Haber Ajansı, Sochi Ren TV ve TRT’de gibi yazılı ve görsel medya ile yakın ilişkide bulunuldu.



SOSYAL SORUMLULUK

SOSYAL SORUMLULUKTA ODAMIZ KENTTE ÖNCÜ KURUM OLDU

Odamız sosyal çalışmalara bugüne kadar olduğu gibi 2011 yılında büyük destek verdi. Bu alanda faaliyet gösteren kurum, kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışmalar yapıldı. İl, bölge ve ülke genelinde maddi ve manevi destekler sağlandı. Toplumsal yaşantıya, birlikteliğe bu çalışmalarla güç verildi.

Yönetim Kurulu Üyeleri, her zaman destek verdiği Trabzon Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde barınan 180 yaşlı vatandaşımızı 2011’de de unutmadı. Yaşlılara merkez yetkililerinin yanı sına Yardım Koruma Derneği ile de ortak yürütülen çalışmalarla destek faaliyetleri sürdürüldü.

KANSER ARAŞTIRMA MERKEZİ’NE DESTEK

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulacak olan Kanser Araştırma Merkezi’ne Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’ndan maddi katkı sağlandı.



VAN DEPREMZEDELERİNE TTSO’DAN BAĞIŞ

7.2’lik depremle yıkılan Van’a Odamız bağışta bulunarak yaşanan felaketin açıları paylaşıldı.



TARİHİ ESERLER, TRABZON’A KAZANDIRILDI

TRABZON KENT MÜZESİNİN İLK ADIMI ATILDI



Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı tarihi eserler Trabzon’a kazandırılarak Kent Müzesi’nin ilk adımları atıldı. Çeşitli çevrelerden büyük destek verilen proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon’a bir müze kazandırılması çalışmalarını da gündeme aldı.
Yüklə 100,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin