Ülkesi : Hindistan Listeye giriş senesi : 1983



Yüklə 92,48 Kb.
tarix07.08.2018
ölçüsü92,48 Kb.
#68199



  • 1. Agra Kalesi adı değiştir

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1983

Giriş Kriteri : (iii)

Kayıt Numarası : 251


Koordinatları : N27 10 60 E78 1 60
Taç Mahal’in bahçelerinin yakınında, Agra Kızıl Kalesi olarak bilinen, 16. yy bir Moğol eseri bulunmaktadır. Kırmızı kum taşından yapılmış olan bu güçlü kale kendisini çevreleyen 2,5 km. uzunluğundaki duvarların içinde, Moğol yöneticilerin imparatorluk şehrini barındırır. Bu kalenin içinde, saraylar, camiler ve resepsiyon salonları gibi peri masallarını andıran pek çok eser bulunmaktadır. Babür Han, Hümayun, Muhammed Ekber, Cihangir, Şah Cihan ve Muhittin Muhammed Aurangzeb gibi Moğol imparatorları burada yaşamışlar ve imparatorluğu buradan yönetmişlerdir.

Kalenin en güzel bölümleri 17. yy’da Muhammed Ekber’in torunu Şah Cihan tarafından ilave edilmiştir. Şah Cihan Taç Mahal’i de karısı için yaptırmış ve yeni yaptırdığı binalarda beyaz mermer kullandırmış, bunları altın ve yarı kıymetli taşlarla süsletmiştir.

2.Ajanta Mağaraları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1983

Giriş Kriteri : (i)(ii)(iii)(vi)

Kayıt Numarası : 242


Koordinatları : N20 33 11.988 E75 42 0
Ajanta Mağaraları Hıristiyanlık döneminden, yani M.Ö 2. yy’dan kalma, hem ‘Budist dini sanatını’ hem de ‘evrensel resim sanatını’ temsil eden resim ve heykellerin bulunduğu, kayalardan oyulmuş mağara eserleri, Budist manastır yapılarıdır.

Diğer eski Budist manastırlar gibi Ajanta da hem yaşam hem de eğitim bölümleri ile bir çeşit eğitim manastırı idi.

Ajanta kompleksi yaşam ve ibadet için kullanılan, özel dikdörtgen şekilli, küçük kare yatakhane hücreli çeşitli vihara (Budist manastırlar =keşişlerin yaşam holleri)salonlarından oluşmaktadır. Diğer bir çeşit ana hol de İçinde bir stupa (tepe – öbek : Budist eserler barındıran ve Budistler tarafından meditasyon yapmak için kullanılan tepecik görünümlü yapı) barındıran daha dar, fakat daha yüksek chaitya-griha ibadethaneleridir.


  • 3.Ellora Mağaraları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1983

Giriş Kriteri : (i)(iii)(iv)

Kayıt Numarası : 243


Koordinatları : N20 1 35.004 E75 10 45.012

Ellora mağaraları Hint kaya mimari sanatının somut örneğini temsil eden arkeolojik bir bölgedir. Charanandri tepelerinin dikey yüzeylerinde yapılan kazılarla ortaya çıkarılmış olan 35 mağara bulunmaktadır. Budist, Hindu ve Jain mağara tapınakları ve manastırları 5.ve 10. yy. arasında yapılmıştır. Birbirine çok yakın olarak oyulmuş 12 adet Budist (1-12 numaralı mağaralar), 17 adet Hindu (13-29 nolu mağaralar) ve 5 Jain mağara (30-34 nolu mağaralar), Hint tarihindeki dinler arası uyumu sergilemektedir.



  • 4.Taç Mahal

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1983

Giriş Kriteri : (i)

Kayıt Numarası : 252


Koordinatları : N27 10 27.012 E78 2 31.992

Beyaz mermer mozale olan ‘ Sarayların Tacı’ anlamındaki Taç Mahal, 17. yy’da Moğol İmparatoru Şah Cihan tarafından sevgili eşine ithafen yaptırılmıştır. İmparatorun eşi 1630 yılında, 14.çocuğunu doğururken ölmüş; üzüntü içinde olan Şah Cihan eşine olan ebedi aşkının bir simgesi olarak bu eseri yaptırmaya karar vermiştir. Eserin tamamlanması 22 yıl sürmüştür.

Taç Mahal ismini imparatoriçenin sarayların incisi, tacı anlamındaki Mümtaz Mahal isminden alır.

Moğol mimarisinin en güzel örneği olan eserde İslam, Pers, Türk Osmanlı ve Hint mimari stillerinin bir kombinasyonu gözlenmektedir. Ana salonda Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sahte lahitleri bulunmaktadır.Asıl mezarları bir kat aşağıdadır.Kompleksin her tarafında Kur’an ayetlerinden kaligrafik örnekler dekoratif element olarak kullanılmıştır.

Taç Mahal’in mimarları arasında


  • İsmail Efendi – Osmanlı Türk mimar, ana kubbenin mimarı,

  • İsa Usta – Mimar Sinan’ın öğrencisi, Türk mimar da bulunmaktadır.

Taç Mahal’in tamamlanmasından hemen sonra, Şah Cihan oğlu Aurangzeb ( Alemgir) tarafından devrilmiş ve Agra Kalesi yakınında ev hapsine alınmıştır. Öldükten sonra da oğlu Şah Cihan’ı eşinin yanındaki mozoleye defnetmiştir.19. yy sonlarında Taç Mahal çok harap hale gelmiş ve 1857 Hint isyanı zamanında İngiliz askerler ve hükümet yetkilileri tarafından, duvarlarındaki kıymetli taşlar kazınarak – koparılarak eser tahrif edilmiş; 1908 yılında Lord Curzon tarafından restorasyonu yaptırılmıştır.

Taç Mahal Agra şehrinde, Yamuna nehri kıyısında, dekoratif ağaçların ve çeşmelerin ortasında bir bahçede bulunur. Daha sonra komplekse 2 cami ve heybetli bir giriş yapılmıştır.

Efsaneye göre, Şah Cihan Yamuna nehrinin karşı kıyısına siyah mermer bir mozole yaptırmak istemiş; fakat, bu mozoleyi inşa ettiremeden oğlu tarafından saltanattan düşürülmüştü. Nehrin karşı kıyısında, Ay ışığı Bahçesindeki siyah isli mermer harabeler bu efsaneyi güçlendirmekteydi.Oysa, 1990’larda yapılan kazı çalışmalarında bu mermerlerin aslında renkleri değiştirilmiş beyaz taşlar olduğu anlaşıldı.Şah Cihan’ın simetri saplantısına yakışır bir şekilde, Ay Işığı Bahçesindeki Havuzun üzerinde Beyaz mozolenin siyah yansıması açıkça görülmektedir.


  • 5.Mahabalipuram Yapı Grupları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1984

Giriş Kriteri : (i)(ii)(iii)(vi)

Kayıt Numarası : 249


Koordinatları : N12 37 0.012 E80 11 30.012

Mahabalipuram’daki Anıt Kütleler /yapılar topluluğu 7.yy Pallava Hanedanlığından kalma, kayalara kazınmış heykelleriyle ünlü tapınak ve rölyeflerdir. Mahabalipuram, Güney Hindistan’daki Pallavas hanedanlığının bir limanı idi.Bu hanedanlık daha sonra yerini Cholas’lara bırakmıştı.

Heykeller o bölgedeki yerel granitlerin oyulması ile elde edilmiştir. Yapı tekniği açısından 4 kategoriye ayrılırlar:


  • Kayaların oyulması ile elde edilmiş mağaralar,

  • Atlı araba şeklindeki Ratha (yekpare, kayaların oyulması ile elde edilmiş Hint mimarisi) Tapınakları,

  • Açık hava rölyefleri,

  • Organik / yapısal anıtlar.

“Ganj Nesli” yada Hint destan kahramanı olan “Arjuna’nin Kefareti” olarak adlandırılan Açık hava rölyefleri, eşi benzeri olmayan sanat eserleri olarak addedilir. Ganj nehrinin kutsal ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılırdı.Rölyeflerde anlatılan efsane Cennetten yer yüzüne akrabalarını günahlarından yıkayıp temizlemek için inmiş olduğuna inanılan kutsal Ganj nehri neslinin hikayelerinden kaynaklanmaktadır.

Mahabalipuram’daki bu kutsal heykeller topluluğu daha sonra Kamboçya, Annam ve Java’daki eserlere de ilham kaynağı olmuştur.



  • 6.Sun Tapınağı, Konârak

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1984

Giriş Kriteri : (i)(iii)(vi)

Kayıt Numarası : 246


Koordinatları : N19 53 15 E86 5 40.992

13.yy tapınak kompleksi olan Güneş Tapınağı büyük bir atlı araba şeklindedir. Bir diğer ismi de Kara Pagoda’dır. Orissa’da, okside olmuş kum taşından, Ganj soyundan gelen Kral I. Narasimhadeva tarafından M.S 1236 – 1264 yıllarında yaptırılmıştır.

Bir efsaneye göre tapınak Tanrı Krishna’nın oğlu Samba tarafından yapılmıştır . Samba babasının laneti üzerine cüzam hastalığına yakalanır ve 12 yıl kefaretten sonra Güneş Tanrısı Surya tarafından iyileştirilir. Bunun üzerine Güneş Tanrısı onuruna bu tapınağı inşa eder.

Tapınak Güneş Tanrısı Surya (Arka)nın at arabası şeklindedir ve kaya oymacılığı ile muazzam bir şekilde süslenmiştir. Tüm kompleks zarifçe dekore edilmiş 12 tekerlek üzerinde 7 güçlü atın çektiği büyük bir araba şeklindedir.



  • 7.Manas Vahşi Yaşam Barınağı

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1985

Giriş Kriteri : (vii)(ix)(x)

Kayıt Numarası : 338


Koordinatları : N26 43 30 E91 1 50

Himalayalar’ın eteklerinde bulunan barınak kaplan ve fil nüfusu ile bilinir.Yoğun ormanlarla kaplıdır. Manas nehri milli parkın tam ortasından geçen Brahmaputra nehrinin denize dökülen en büyük koludur.

Parktaki hayvan türleri arasında kaplanlar, filler, gergedanlar, vahşi sığırlar, leoparlar, siyah panterler, bataklık geyikleri, ilkel langurlar (eski dünya maymunu), altın langurlar, Assam maymunları, slow loris maymunları, Hoolock Gibbon maymunları, su samuru türleri, miskin ayılar, havlayan geyikler, domuz geyikleri, Sambar geyikleri ve benekli geyikleri sayabiliriz. Park aynı zamanda Assam kaplumbağası, Assam tavşanı, altın langur ve pigme yaban domuzları gibi dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan nadir ve tehlikeli vahşi türleri de barındırır.

Çok yoğun kaçak avcılık ve terör faaliyetleri nedeniyle, UNESCO, 1992 yılında bölgeyi tehlike altındaki WHS listesinde ilan etmiştir.



  • 8.Kaziranga Milli Parkı

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1985

Giriş Kriteri : (ix)(x)

Kayıt Numarası : 337


Koordinatları : N26 40 0 E93 25 0

Hint gergedanlarının ana koruma alanıdır. Kuzeydoğu Hindistan’da Assam’da bulunur.Parkın etrafında doğal fil otları, bataklıklar, yoğun tropikal, geniş yapraklı ormanlar ve kesişen 4 büyük nehir bulunmaktadır.Bu nehirlerin arasında en önemli olanı Brahmaputra nehridir.Parkta ayrıca irili ufaklı nehirler, akarsular da vardır.

Dünyanın büyük-tek boynuzlu gergedanlarının üçte ikisi burada yaşamaktadır. Kaziranga dünyanın koruma bölgeleri arasındaki en yoğun kaplan nüfusuna sahiptir. Park aynı zamanda fillerin, su sığırlarının ve bataklık geyiklerinin üreme alanıdır. Doğu Himalaya’ların eteklerinde, biyolojik türlerin en etkileyici noktasında bulunan Park ayrıca çok çeşitli tür ve görüntülere sahiptir.


  • 9.Keoladeo Milli Parkı

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1985

Giriş Kriteri : (x)

Kayıt Numarası : 340


Koordinatları : N27 9 32 E77 30 31

Su kuşları ile ünlü Park’da 375 tür kuş bulunur. Bunların arasında en önemlisi Sibirya turnasıdır.

Park aynı zamanda Sibirya ve Çin gibi kuzey ülkelerinden gelen göçmen kuşların kış sığınağıdır.

Sömürgecilik dönemlerinde bölge ördek avcılığında kullanılmış olup, 1981’den beri milli parktır.

Keoladeo Parkı Agra’dan 55 km. uzakta Bharatpur kentinde bulunur. En iyi ziyaret zamanı parkın en canlı olduğu, kuşların birbirine kur ve yuvalama yaptığı dönem olan Muson rüzgarları dönemindedir.


  • 10.Goa Kiliseleri ve Manastırları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1986

Giriş Kriteri : (ii)(iv)(vi)

Kayıt Numarası : 234


Koordinatları : N15 30 7.992 E73 54 42.012

Hem Katolik dininin hem de Asya bölgesindeki Portekiz stili sanat ve mimarinin yayılmasında etkili olmuş Katolik yapılardır. 1565den beri Portekiz Hindistan’ının başkenti olan eski Goa şehrinde bulunurlar.1760’da sıtma salgını nedeniyle şehir terk edilmiştir.

Belli başlı yapıtlar arasında:


  • St. Catherine Kilisesi,

  • Asizili (İtalya’da bir kasaba) Rahip Francis Kilisesi ve manastırı,

  • Santa Katerina Se Katedrali,

  • Born Jesu (Mübarek Isa) Kilisesi,

  • St. Cajetan Kilisesi ve okulu,

  • Our Lady of the Rosary (Gül bahçesindeki Meryemana) Kilisesi,

  • St. Augustine Kulesi bulunur.

Born Jesu (Mübarek Isa) Kilisesinde, 1552 yılında ölen ve Hindistan, Japonya, Çin gibi ülkelerde misyonerlik faaliyetleri yürütmüş ola Aziz Francis Xavier’in cesedi bulunmaktadır. Goa’nın koruyucu Azizi olduğuna inanılır. Her on yılda bir 3 Aralık’ta ceset saygı göstergesi ve halkın seyri için çıkartılır.

  • 11.Fatehpur Sikri


Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1986

Giriş Kriteri : (ii)(iii)(iv)

Kayıt Numarası : 255


Koordinatları : N27 5 39.984 E77 39 51.012

Agra bölgesinde bir şehir. Şehir planlamacılığı gelişiminde çok etkili olmuş bir Moğol mimari yapı topluluğudur. 1570 – 1586 yılları arasında Moğol İmparatorluğunun başkenti olmuştur. Moğollara en parlak dönemini yaşatan liderleri Akbar burada bir rüya şehir yaratarak haremi ile birlikte çok lüks bir hayat yaşamak istemiştir.

Ancak, bilinmeyen nedenlerle (belki susuzluk veya imparatorluğun başka bölgelerindeki savaşlar gibi nedenlerle) Akbar ve yandaşları aniden şehri terk etmişlerdir.

Bugün elimizde, zamanın mimarisine ışık tutan hayalet bir şehir kalmıştır.Şehirde camiler, çeşitli saraylar, bir kervansaray ve geniş caddelerle meydanlar vardır.Tüm binalar kırmızı kum taşından yapılmıştır.



  • 12.Hampi'deki Yapı Grupları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1986

Giriş Kriteri : (i)(iii)(iv)

Kayıt Numarası : 241 bis


Koordinatları : N15 18 51.984 E76 28 18.012

Hampi’deki Anıtlar Grubu, eski Vijayanagara İmparatorluğunun başkenti olan Vijayanagara harabeleridir. Burası, 1336 – 1646 tarihleri arasında yaşamış bir Güney Hindistan imparatorluğu idi.

Şehirdeki yapılar genellikle, Hindu dinine uygun olarak, orijinal güney Hindistan geleneklerine göre yapılmıştır.Bazılarında, İslam krallıkları neticesinde İslami etkileşimler görülür.


  • 13.Khajuraho Yapı Grupları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1986

Giriş Kriteri : (i)(iii)

Kayıt Numarası : 240


Koordinatları : N24 51 7.992 E79 55 19.992

M.S 1000 yıllarına ait bu yapı grupları Chandella Hanedanlığı zamanına dayanır. Orijinal olarak 85 tapınak vardır ve bunlardan 22’si bugün hala varlığını korumaktadır.Bölgedeki tapınakların bir kısmı Brahman, bir kısmı da Jain tapınaklarıdır.

Tapınakların dış bölümleri çok güzel dekore edilmiştir: heykel grupları duvarların etrafını çevreler ve Chandellalar zamanındaki yaşamı tasvir eder. Bazı heykeller erotik görünümleri ile dikkat çekicidir. Bundan dolayı Kama Sutra Tapınakları diye de anılır.


  • 14.Elephanta Mağaraları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1987

Giriş Kriteri : (iv)(vi)

Kayıt Numarası : 244 rev


Koordinatları : N18 58 0.012 E72 56 8.988

Elefanta Mağaraları, Hindu ve Budist kaya sanatı mimarisine örnek iki grup mağaradır. Mağaradaki rölyefler ve heykeller 5., 6. ve 8. yy’lara aittir. Hindu mağaraları Tanrı Shiva’ya adanmıştır. Buraları sıradan Hindu tapınakları idi, ve halen de Shiva festivallerinde kullanılmaktadır.

Mağaralar bazalt kayalardan oyulmuştur.Geçmişte tüm mağaralar resimlerle süslenmişken, bugün sadece izleri vardır.

Mağaralar Mumbai limanındaki Elephanta Adasında bulunmaktadır. Adaya ismini Portekizliler vermiştir. Bu ismi, dev bir kara kayanın oyulması ile oluşturulan fil figüründen alır. Bu dev fil daha sonra bir tepeye yerleştirilmiştir. Fil, günümüzde Mumbai’deki Jiyamata Udyaan hayvanat bahçesindedir.



  • 15. Büyük Chola Tapınakları adı değiştir

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1987

Giriş Kriteri : (ii)(iii)

Kayıt Numarası : 250 bis


Koordinatları : N10 46 59 E79 7 57

Büyük Chola Tapınakları, Tanrı Shiva’ya adanmış 3 granit tapınaktır. Chola mimarisi ve sanatının gelişimini gösterir.M.S 10.ve 13.yy’da güney Hindistan’daki Pallavan hanedanlığından sonra hüküm süren Chola medeniyetini temsil eder.

3 tapınak şunlardır:


  • Thanjavur’daki Brihadisvara Tapınağı: en erken ve en tipik örnektir. Güney Hindistan ve çevre adalarda hükmetmiş olan Chola İmparatorluğunun kurucusu Kral Rajaraja hakimiyeti zamanında, 1003 – 1010 yılları arasında inşa edilmiştir.

  • Gangaikondacholapuram ve Darasuram Tapınakları daha sonrakiler tarafından, Thanjavur’daki tapınağın ana karekterlerine bağlı kalınarak yapılmıştır.

Plan, diğer Güney Hindistan tapınaklarından farklıdır. Burada Gopuram (Girişler) değil, Vimana (tapınak) kompleksin en yüksek noktasıdır. Tapınağın ana özelliği olan yüksek Vimanas ve özenli heykel dekorasyonları Tamil inancındaki mitolojik figürleri ve kutsallığı ifade eder.

Her üç tapınakta da geleneksel dini ritüeller halen halk tarafından uygulanmaktadır.



  • 16.Pattadakal Yapı Grupları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1987

Giriş Kriteri : (iii)(iv)

Kayıt Numarası : 239 rev


Koordinatları : N15 56 53.988 E75 49 0.012

: Pattadakal’deki Anıt Grupları hem Dravidian (Güney Hindistan), hem de Indo-Aryan (Kuzey Hindistan) ayrı ayrı yada her ikisinin karışımı mimari stilleri içeren modellerdir. Güney Hindistan’ın bir kısmında hüküm sürmüş olan Chalukya Hanedanlığı tarafından yaptırılmışlardır.İnşaatlar 7.ve 8.yy’larda sürmüş, 9 Shiva Tapınağı ve 1 Jain Tapınağı içerirler. Bölgenin bir kısmı, özellikle siyah granitten yapılmış ve tamamen sağlam kalmış olan kutsal inek Nandi, halen ibadet amacıyla kullanılmaktadır.

Pattadakal Chalukyas’ın taç giyme töreninin yapıldığı yer ve bu hanedanlığın başkenti idi. Chalukyas aynı zamanda Aihole Tapınakları ve Badami kentlerinde de hakimiyet sürmüştür. Pattadakal’da bulunan Viruspaksha Tapınağı bu medeniyetin şaheseri olarak addedilir. Pattadakal bir çeşit Sanat Okulu gibi işlev görmüş, ana tapınaklar yapılmadan önce bunların mimarisi ve heykelleri Pattadakal’da model olarak yapılmıştır.



  • 17.Sundarbans Milli Parkı

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1987

Giriş Kriteri : (ix)(x)

Kayıt Numarası : 452


Koordinatları : N21 56 42 E88 53 45

Dünyanın en büyük mangrove (çok yüksek olmayan çeşitli ağaç tipleri) ormanıdır.Ganj nehrinin ağzında başlayıp, Bangladeş, Batı Bengal, Hindistan’da yayılır ve denize doğru saçak gibi yayılan bir delta oluşturur. İlginç olarak, sadece Bangladeş ve Hindistan’ın bir kısmında kalan bölge UNESCO tarafından Sundarbans ve Sundarbans Milli Parkı isimleri ile WHS ilan edilmiştir.Oysa bu bölgeler aynı ormanın sadece bir parçasıdır.

Sundarbans gelgit su yolları ağı, çamur yatakları ve tuza dayanıklı mangrove ormanlarının küçük adacıklar ile kesişir.Bu su yolları ağının birbiriyle bağlantılı olması sayesinde ormanın her köşesine bot ile ulaşılabilmektedir.Bölge geniş faunası ile bilinir. Bunların arasında en önemlileri Royal Bengal Kaplanları, çok çeşitli kuş türleri, benekli geyikler, krokodiller ve yılanlardır. Bölgede yaklaşık 500 kadar Bengal Kaplanı ve 30,000kadar benekli geyik olduğu tahmin edilmektedir.


  • 18.Nvea Devi ve Flowers Vadisi Milli Parkıları DİKKAT Nanda Devi ve Çiçek Vadisi Milli Parkları adı değiştir

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1988

Giriş Kriteri : (vii)(x)

Kayıt Numarası : 335 bis


Koordinatları : N30 43 0.012 E79 40 0.012

Yüksek rakım dağ vadisidir ve çok çeşitli yüksek dağ florası ile bilinir. Himalaya tepelerinde bulunan 2 park vardır.

Bu Milli Park Hindistan’ın ikinci en yüksek dağı olan Nanda Devi tepelerinde bulunur.Genellikle bozulmamıştır ve insan yerleşimi yoktur.1974’den beri yabancı ziyaretçilere kapatılmıştır.Bölgedeki tehdit altında olan memeliler arasında kar leoparlarını ve Himalaya misk geyiklerini sayabiliriz.

Pushpawati vadisinde bulunan Çiçekler Vadisi, Nanda Devi Parkı’nın 23 km kuzey- kuzeybatısındadır. Vadideki vahşi hayvan türleri çok fazla değildir, ancak burada bulunan tüm hayvanlar çok nadir bulunan ve tehlike altında olan türlerdir. Vadi kar leoparlarına, misk geyiklerine, kızıl tilkilere, langurlara, Siyah Himalaya ayılarına, ve çok çeşitli kelebek türlerine ev sahipliği yapar.

Geniş çeşitlilikteki florasının ise şifalı bitki türlerinden oluştuğu bilinmektedir. Bunların dışında gelincikler, çeşitli tür orkideler, sarı papatyalar, ayçiçeği türleri toprağı halı gibi sarar.

19.Sanchi'deki Budist Yapıları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1989

Giriş Kriteri : (i)(ii)(iii)(iv)(vi)

Kayıt Numarası : 524


Koordinatları : N23 28 45.984 E77 44 22.992

: Sanchi’deki Budist Tapınaklar , özellikle de Stupa Nr.1 deki 4 geçit üzerinde bulunan dekoratif heykeller, Erken Budist Sanatının rakipsiz şaheserleridir. Bölgede 50 kadar kalıntı vardır, bunların arasında 3 büyük stupa (tepe – öbek : Budist eserler barındıran ve Budistler tarafından meditasyon yapmak için kullanılan tepecik görünümlü yapı), tapınaklar, bir manastır ve monolitik sütunlar bulunur. Sanchi, M.Ö 3 yy’dan M.S 1.yy’a kadar en önemli Budist mabedi idi.

İmparator Asoka M.Ö 250 yıllarında Budizm’e inanmış ve burada bir mabet kurmuştur. Burada ayrıca, üzerinde fermanlarının bulunduğu, 12 m. yüksekliğinde bir taş kolon yaptırmıştır.

Stupa No.1 ya da ‘Büyük Stupa’ en belli başlı anıttır.Taş parmaklıklar üzerinde revaklar bulunan 16.m yüksekliğinde bir yapıdır.Özellikle, 4 anıtsal giriş üzerindeki olağanüstü zengin dekorasyon işçiliği ile ünlüdür. Bu dekoratif çalışmalardaki ana tema Buda’nın eski hayatı ile ilgilidir.

Bölgede, her biri M.Ö 2.yy’dan kalma 2 tane daha stupa vardır.Bütün stupalar, kalıntıları korumak amacıyla bir chhatra (yüksek rütbeleri temsil eden, şemsiye gibi yapılar) ile taçlandırılmıştır.

600 yıl boyunca otlarla kaplı kalmış olan, Sanchi’deki bu Budist tapınaklar 1818’de yeniden keşfedilmiştir.


  • 20.Humayun'un Mezarı, Delhi

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1993

Giriş Kriteri : (ii)(iv)

Kayıt Numarası : 232


Koordinatları : N28 35 35.988 E77 15 2.016

2. Mongul İmparatoru Hümayun’un mezarıdır. Mezar, Hümayun’un dul eşi Hamide Banu Begüm tarafından M.S1562 yılında yaptırılmıştır. 2. Moğol İmparatoru Nasiruddin Muhammed Hümayun bugünkü Afganistan, Pakistan ve Kuzey Hindistan’ın bir kısmını egemenliği altına aldı. Öldüğü zaman imparatorluğun sınırları yaklaşık 1 milyon km2 idi.

Mezar Moğol mimarisinin önemli eserlerinden biridir.Mimarı Mirak Mirza Ghiyath’dır. Genellikle kırmızı kumtaşı ile birlikte iç döşemelerde beyaz ve siyah mermerler kullanılmıştır. Mezar ve etrafındaki tüm komplekste saltanattaki aile üyelerine ait 150 kadar mezar bulunmaktadır.

Mezarın etrafında, kanallarla birbirine bağlanmış havuzlarla birlikte bir Çarbah bahçesi bulunur. Çarbah : Fars stili bahçe dizaynı anlamındaki dörtgen bahçe yürüyüş yolları veya akan sularla bölünür. Farsça- chahar:4; bagh:bahçe demektir. Fars – Orta Asya bahçelerinden esinlenerek yapılmıştır ve Hindistan yarımadasındaki Bahçe-Mezar konseptinin ilkidir.



  • 21.Qutb Minar ve Çevre Yapıları, Delhi

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1993

Giriş Kriteri : (iv)

Kayıt Numarası : 233


Koordinatları : N28 31 32.988 E77 11 7.008

Qutb Minar Hindistan’daki en yüksek minaredir. Kırmızı kumtaşı ve mermerden yapılmıştır. 379 basamaklıdır. Yüksekliği 72,5 m, ve taban çapı 14.3 m dir. En üst katta taban çapı 2.7m’ye düşer.Üzerinde girift oymacılık ile Kur’an’dan ayetler vardır.Qutb Minar ve etrafındaki anıtlar dini ve mezar yapılarıdır. Hindistan’daki erken İslam mimari ve sanat gelişimini sergilemektedir. Güney Delhi’de bulunmaktadır. Gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır.

Kompleksin içinde:


  • Kuvvetül İslam Camii: Kuzey Hindistan’daki halen mevcut olan en eski cami,

  • Kutb Minar: Yapımına 1202 yıllarında ilk Müslüman Delhi Sultanı tarafından başlanmıştır. 5 katlıdır.

  • Iron Pillar (Demir Sütun): 7 m yüksekliğindeki sütunun yapımında öyle saf demir kullanılmıştır ki asla paslanmaz ve antik Hintlilerin metalürjik yeteneklerine şahitlik etmektedir. M.S 4 yy’da Gupta İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.

  • Delhi Kralı Iltutmish’in Mezarı,

  • Alai Darwaza (Güney Girişi),

  • Alai Minar: İkinci, tamamlanmamış minarenin tabanı.

22.Hindistan Dağ Demiryolları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1999

Giriş Kriteri : (ii)(iv)

Kayıt Numarası : 944 ter


Koordinatları : N11 30 37.008 E76 56 8.988

UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş olan Hindistan’daki Dağ Demiryolları, 19.yy teknolojik gelişmelerinin en güzel örneklerinden olan,kayalık ve dağlık bölgelerdeki mühendislik harikaları ve halen kullanılan 3 demiryoludur. Bu demiryolları İngiliz sömürge döneminde, ovalar ve dağlar arasındaki nüfusu kontrol edebilmek amacıyla inşa edilmiştir.

Dünya Mirasları Bölgesi 3 demiryolu sistemini içerir:


  • Darjeeling Himalaya Demiryolu: 1879- 1881 yıllarında inşa edilmiş, WHS’ye ilk giren; 86 km uzunluğunda, Siliguri’den Batı Bengal’deki Darjeeling’e uzanan dekovil hattı.

  • Nilgiri Dağ Demiryolu: Mettupalayam ile Tamil Nadu’daki Ooty arasında bulunan, 46 km uzunluğunda, rack demiryolu (rotasyonel hareketi linear harekete çeviren, bir çift dişli ile çalışan linear hareket modülü). Halen original istasyonlarını ve buharlı lokomotiflerinimuhafaza etmektedir.

  • Kalka-Shimla Demiryolu: Kalka ile Kuzey-Batı’daki Shimla arasında uzanan bir dekovil hattı. Çok önemli ve kompleks bir mühendisliğe sahip; dağ şartları ile baş edebilmek için çok kemerli viyadükleri, tünelleri, istinat duvarları ve çok fazla sayıda virajları bulunan bir demiryolu.



  • 23.Bodh Gaya'daki Mahabodhi Tapınak Kompleksi

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 2002

Giriş Kriteri : (i)(ii)(iii)(iv)(vi)

Kayıt Numarası : 1056 rev


Koordinatları : N24 41 43.008 E84 59 38.004

Mahabodhi (Büyük Uyanış Tapınağı) Budizm’in 4 önemli kutsal bölgesinden biri. Budha’nın (Siddhartha Gautama’nın) nirvanaya ulaştığı bölgedir.

Mevcut tapınak 5.ve 6. yy’lardan kalmadır. Hindistan’daki ayakta kalabilen erken dönem tuğla mimarisi örneklerinden biri olarak, bu mimarinin gelişmesinde çok büyük etkisi olmuştur.

Bölge Bihar’daki Godh Gaya şehrinde bulunmaktadır. Ana tapınak, bir kapalı alan ile 6 kutsal bölge ve güneyde kapalı bölge dışında Lotus Pond’dan (Nilüfer havuzu) oluşmaktadır.

Lumbini’de doğan Buda yola çıktıktan sonra buradaki bir ağacın altında aydınlanmıştır.


  • 24.Bhimbetka Kaya Barınakları

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 2003

Giriş Kriteri : (iiiv)(v)

Kayıt Numarası : 925


Koordinatları : N22 55 40 E77 34 60

Paleotik ve Mezolitik çağlardan Kalkolitik Çağ ve Ortaçağa kadar litik (kumtaşı) endüstrisi ve arkeolojik yerleşim delilleri ile doğal kaya barınakları ve kaya resim sanatı açısından zengin bir kaynaktır. Bu barınaklar, içinde bol miktarda doğal barınakların bulunduğu, Ratapani Vahşi Yaşam Alanında bulunurlar. Bu barınaklar Hindistan’daki en erken insan yaşamı izlerini taşımaktadır ve içindeki kaya resimleri dünyanın en eski kaya resimleridir.

Bu bölge 5 tepeden ve toplam 400 barınaktan ibarettir.Prehistorik çağlarda yaşamış insanlarla orman hayatını paylaşan, değişken vahşi hayvan yaşamını ve bu dönemde yaşamış insanların ekonomik-sosyal hayatını gösteren resimlerin büyük bölümü beyaz ve kırmızıdır.At ve fil üstündeki insan figürleri, savaş sahneleri, mızrak, ok, yay, kılıç ve kalkanları tasvir eden daha sonraki dönemlere ait olan daha özenli resimler ise sonradan ilave edilmiştir.

Bölge, Paleolitik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar bu küçük dünyanın kültürel gelişimini yansıttığı için, bir kültür bölgesi olarak kabul edilmesi teklif edilmiştir.

Bhimbetha’daki kaya sığınakları 1957 yılında V.S Wakankar tarafından keşfedilmiştir.

1970 ve 80’lerde yapılan arkeolojik kazılarda bıçaklar, baltalar, kesici aletler bulunmuştur.



  • 25.Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 2004

Giriş Kriteri : (iii)(iv)(v)(vi)

Kayıt Numarası : 1101


Koordinatları : N22 28 60 E73 31 60

Tarihi şehir Champaner yakınlarındadır. Park alanının içinde arkeolojik, tarihi ve yaşayan miras anıtlar ve 16.Yy Gujarat şehrinin kalıntıları bulunmaktadır. Saraylar, büyük girişler ve arklar, camiler, mezarlar ve mabetlerle birlikte yaşam kompleksleri, tarımsal yapılar ve 8. – 14.yy’a ait su tesisatları bulunmaktadır. Burada bulunan Kalika Mata Tapınağı bölgenin en önemli hint tapınaklarından biridir ve her yıl büyük sayıda turist çekmektedir.

15. ve 16. yy’da Hindu kültüründen Müslüman kültüre ve mimariye geçiş, özellikle erken İslami dönem ve pre-Moğol şehir kalıntıları hiç bir değişikliğe uğramadan,parkta tüm açıklığı ile gözler önüne serilmektedir.

Bölgede pek çok Türk soyundan gelen Gujarat sultanlarının, Rajputların ve Hindu Jain’lerin dini anıtları bulunmaktadır.

1803’de Champaner şehrine İngilizler geldiğinde nüsuf sadece 500 kişi idi. Bölgede bu dönemde ipek işçiliği ve ihracatı gelişti.1812’de bir kolera salgını ile nüfus 400’e düştü ve 1829’da İngilizler bölgeyi ele geçirdiler.

Tarihi bölgenin en önemli özelliklerinden biri, tanklar ve göletlerde yağmur sularının toplanış metotlarıdır. Bu yüzden Pavahadh tepelerine “100 havuz tepeleri” adı verilir. Champaran şehrinde de binlerce kuyu bulunmakta, ve bu yüzden de bu şehre “1000 kuyu şehri” lakabı verilmiştir. Bölgede 114 anıt tespit edilmiş, fakat, limitli bütçe yüzünden, ancak 39’u arkeolojik temizliğe tabi tutulabilmiştir.



  • 26.Chhatrapati Shivaji Terminus (önceki adı Victoria Terminus)

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 204

Giriş Kriteri : (ii) (iv)

Kayıt Numarası : 645 rev


Koordinatları : N18 56 24.44 E72 50 10.33

Chhatrapati Shivaji Tren İstasyonu, Mumbai’de bulunan, Victoria Gotik mimari ile geleneksel Hint özelliklerinin karışımı bir mimariye sahip, 19.yy’a ait bir tren istasyonudur. Mumbai’nin 19.yy sonlarındaki ticari şehir olarak gelişim döneminin bir sembolüdür.

İstasyon, Kraliçe Victoria’nın altın yıldönümünde, 1887’de açılmıştır.Mimarı, gelişmiş yapı teknikleri kullanmış olan, Frederick William Stevens’dir.Projeyi Gotik Diriliş dönemi tarzında yapmıştır.Esasen İtalyan stili olan bu stilküçük kulelerin kullanımı, renklendirme ve kat planları gibi geleneksel Hint saray mimarisine çok benzemektedir.Binanın odak noktası sekizgen merkez kubbesidir.

Orijinal olarak istasyona “Victoria Istasyonu” adı verilmiştir. 1996 yılında, Shiv Sena’nın istekleri doğrultusunda, önemli lokasyonlarda yeniden hint isimleri kullanmak amacıyla, istasyon hükümet tarafından, 17. yy Maratha Kralı olan Chhaatrapati Shivaji’nin ismi ile adlandırılmıştır.

İstasyon, Güney Mumbai’ye tüm ihtişamını veren Gotik tarzda yapılmış pek çok kamu binasından biridir. İlk olarak ana bina ve idari ofislerin yapılması düşünülmüş; daha sonra yan binalar ilave edilmiştir. Ve tüm yapı büyük bir uyum içinde tamamlanmıştır.


  • 27.Red Fort Kompleksi

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 2007

Giriş Kriteri : (ii)(iii)(vi)

Kayıt Numarası : 231 rev


Koordinatları : N28 39 20 E77 14 27

: Kızıl Kale Kompleksi en gelişmiş Moğol mimarisi ile Islam, Pers, Timur ve Hint geleneklerinin birleşkesidir. 17. Yy ortalarında inşa edilmiş ve Moğol İmparatoru Şah Cihan’ın en güçlü döneminin sembolü haline gelmiştir; ve onun yeni başkenti Shahjahanabad’daki sarayıdır. Krallığına prestij sağlamak ve yeni düzen binalarının yapımını uygulayabilmek amacıyla başkentini Agra’dan buraya taşımıştır.

1857’den sonra Kompleks Ingiliz- Hint Ordusu tarafından karargah olarak kullanılmıştır. Ingiliz ordusu erken dönem Moğol yapısı komplekse yeni sömürge stili binalar ve işlevler kazandırmıştır. Burası aynı zamanda, Hint bağımsızlığının ilk defa kutlandığı yerdir, bu kutlamalar bugün de burada sürmektedir.

254.67 dönüm arazi üzerinde ve 2.4 km. uzunluğunda surları bulunan Kompleksin içinde:


  • Duvarlar, kale burçları, girişler,

  • Chhatta Chowk (kapalı çarşı), saray marketi,

  • Naubat Khana veya Naqqarkhana Drum House, Rang Mahal girişinde bulunur. Bu bölümde belirli zamanlarda müzik çalmaktadır.

  • Divan-ı Am, Halkın İzleme bölümü,

  • Saray Köşkleri ve Nah-i Bihrisht, Cennet Deresi,

  • Divan-ı Kaş, Özel İzleyici bölümü,

  • Hamamlar,

  • Moti Mescid (İnci Cami), beyaz mermer cami,

  • Hayat / Yaşam Bahçeleri,

  • İngiliz dönemi binalar,

  • Salimgarh Kalesi (Kızıl Kaleye bir köprü ile bağlanan daha eski bir kale).



  • 28.Jantar Mantar, Jaipur

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 2010

Giriş Kriteri : (iii)(iv)

Kayıt Numarası : 1338


Koordinatları : N26 55 29 E75 49 30

Gökbilimi aletleri kolleksiyonunun bulunduğu, Maharaja Kralı Jai Singh II tarafından kendi yerleşim merkezi olan, daha sonra da Jaipur’un başkenti olmuş olan bölgede, 1727 – 1734 yıllarında inşa edilmiş bir Rasathanedir. Aynı Kralın kendisi için Moğol başkenti Delhi’de daha önce yaptırttığı bir yapıdan esinlenerek yapılmıştır. Kral farklı yerlerde, Delhi ve Jaipur’dakiler de dahil olmak üzere, bu tür 5 tesis yaptırmıştır.

Jaipur Rasathanesi bunların arasında en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır. “ Son Moğol döneminin astronomi yetenekleri ve bilimsel bir prens sarayının kozmik görüşlerinin ifadesi” açısından önemi yüzünden WHS listesine dahil edilmiştir.


  • 29.Batıdaki Dağ Geçitleri

Ülkesi : Hindistan

Listeye giriş senesi : 1983

Giriş Kriteri : (ix)(x)

Kayıt Numarası : 1342 rev


Koordinatları : N8 31 47 E77 14 59

1,600 km uzunluğunda bir dağ silsilesidir. Yaklaşık 150 milyon yıl önce süper kıta Gondwana’nın parçalanması ile oluştuğuna inanılır. Dekkan Platosu’nun batısında, kuzeyden güneye devam eder.



Yağmur ormanları, nehirleri ve çayırları ile çok çeşitli bitki örtüsü ve Asya fili, gaur ve kaplan gibi hayvan türlerine sahiptir.

Toplamda 39 parçadan oluşan 7 farklı rezerv bölgeyi ihtiva eder. Bu bölgeler arasında Periyar Kaplan rezervi, Sessiz Vadi Milli Parkı ve Chinnar Vahşi Hayat Barınaklarını sayabiliriz.
Yüklə 92,48 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin