Un nou imparat in Israel 1 Regi 1: 1-14



Yüklə 9,79 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü9,79 Kb.
#27344

Un nou imparat in Israel 1 Regi 1:1-14

Am vazut data trecuta cum cartea incepe cu imaginea batranetii imparatului David si cu incercarile esuate ale slujitorilor de a-l incalzi. Asa ca acestia s-au gandit sa gaseasca o fecioara care sa doarma langa David si sa il incalzeasca. Aceasta metoda a incalzirii omului care trece prin aceasta stare de hipotermie a salvat vietile mult oameni de-a lungul timpului. Din context insa reiese ca acestia se gandisera ca tanara nu va fi doar o solutie de incalzire pentru rege, ci si una de satisfacere a nevoilor sale barbatesti. Altfel de ce ar fi fost nevoie sa caute in toata tara pe cea mai frumoasa fecioara? Orice femeie putea sa faca acest lucru. Nu era nevoie sa fie tanara, fecioara si frumoasa. Insa pentru David trecusera anii cand sangele ii fierbea la vederea lui Batseba de pe teresa palatului sau.Vitalitatea si virilitatea lui erau doar o amintire. Altfel nu se explica de ce imparatul nu s-a culcat cu aceasta frumoasa si tanara fecioara, vs.4.

In acele zile de suferinta si neputinta pentru marele imparat David se vorbea intens despre cine va fi urmasul lui la tron. In trecut existasera doua incercari esuate de a-l indeparta pe David de pe tronul lui Israel. Mai intai fiul sau Absolom si-a dorit sa preia tronul abuziv din mainile lui David, dar a sfarsit ucis de soldatii imparatului. Apoi Seba din semintia lui Beniamin incercase acelasi lucru, insa pentru aceasta indrazneala si-a pierdut capul la propriu. Dar odata cu trecerea timpului David devenea tot mai batran si mai slabit, iar barfele cu privire la viitorul rege erau din ce in ce mai multe. Din perspectiva lui Dumnezeu, Solomon era cel ce trebuia sa fie succesorul lui David la tron, desi nu el era cel mai mare dintre frati si automat succesorul de drept pe tronul tarii. Insa acelasi lucru se intamplase si cand Dumnezeu il alesese pe David ca urmas la tron in locul lui Saul. David fusese cel mai mic dintre fii lui Isai si totusi a fost alesul lui Dumnezeu. In 1 Cronici 22:9-10 Dumnezeu ii spusese lui David ca Solomon este alesul Lui. Insa Solomon avea un competitor serios in persoana lui Adonia. Adonia era cel mai mare dintre fratii ramasi dupa moartea lui Absolom si era vazut de cei mai multi ca fiind urmasul de drept al lui David. El se nascuse dupa Absolom si mai era si frumos la chip, un lucru care stim ca intotdeauna aduce un plus in ochii oamenilor. Omul priveste la infatisare, insa Dumnezeu priveste la inima. Oricat de greu ne-ar fi sa acceptam, inaintea oamenilor exista o diferenta intre modul in care sunt tratati oamenii in functie de infatisarea lor exterioara. Cei care sunt binecuvantati de Dumnezeu cu o infatisare placuta, dar si cu o situatie financiara care sa le permita sa isi cumpere haine scumpe si la moda au un atu important in fata celorlalti. Nu este o regula scrisa, dar este ceva ce fiecare putem sa observam. Asadar Adonia avea toata atuurile pentru a-I urma lui David la tron. Toate cu exceptia binecuvantarii lui Dumnezeu. Iar acest lucru a fost de ajuns pentru a nu-i reusi planul.

David era batran si slabit, dar nu era mort. Insa acest lucru nu l-a impiediat pe Adonia sa se autoproclame rege al lui Israel. Si-a atras de partea sa cativa oameni importanti din tara, printre care bineinteles si un preot ca sa dea bine in ochii oamenilor si a pornit in carul sau cu alai dupa el pe strazile orasului, trambitand ca el va fi noul rege. Apoi a urmat bineinteles fastul si petrecerea care aveau rolul de a pecetlui aceasta intronare. S-au taiat oi, vite si vitei ingrasati si au fost invitati numerosi oameni de vaza din cetate, cu unele exceptii. Cei ce stiau cine trebuia sa ii urmeze lui David la tron au fost lasati pe dinafara: Batseba, preotul Tadok, profetul Natan si Solomon. Este trist cand dupa moartea parintelui cei ramasi in urma sa sfasie intre ei pentru mostenire, dar este si mai trist cand acest lucru incepe inca dinainte ca parintele sa moara. Pe Adonia nu il interesa sa petreaca mai mult timp vorbind si invatand de la tatal Sau ce inseamna sa conduci o tara, ci il interesa ca acesta sa moara cat mai repede pentru a-i urma la tron. Aceste lucruri sunt la fel de adevarate si reale si in zilele noastre. Pentru ca dragostea de banii si setea de putere au distrus intotdeauna oameni, relatii, familii si chiar imperii.

Slabiciunea lui David din tinerete si mama lui Solomon, Batseba, este cea care a intervenit si a zadarnicit planul lui Adonia. Ea a vorbit cu profetul Natan si au mers impreuna la imparatul David pentru a-i face cunoscut cele intamplate. Dupa discutia cu ei, David a poruncit ca Solomon sa fie degraba incoronat, ceea ce s-a si intamplat, vs.38-40.

Acesta era modul in care viitorul rege trebuia intronat. David era cel ce trebuia sa anunte si isi dea binecuvantarea pentru acest lucru. Incoronarea lui Adonia era un fals si o incercare perfida de uzurpare a puterii si autoritatii imparatului David. Solomon a fost incoronat chiar pe tronul de aur al tatalui sau David, nu printr-o vointa impusa, ci prin voia lui Dumnezeu.

Atunci cand David a dat porunca cu privire la incoronarea li Solomon, oamenii au trebuit sa decida de cine vor asculta. Il vor accepta pe imparatul uns de Dumnezeu sau vor urma oameni care impun voia lor proprie celorlalti? Aceeasi decizie pe care noi trebuie sa o luam astazi. Ne vom supune poruncii Imparatului Isus uns de insusi Dumnezeu sau ne vom aseza noi pe tron si vom trai dupa propria vointa? Oamenii trebuiau sa hotarasca repede daca il vor sustine pe Solomon sau pe Adonia, In vs.36, Benaia ne da raspusul pe care Dumnezeu il asteapta si de la noi. “Amin”este singurul raspuns care ii aduce cinste lui Dumnezeu. Un amin care sa razbata din inimle noastre supuse. Amin-ul lui Benaia a fost si raspunsul intregului popor, vs.40.

Zarva mare din cetate le-a atras atentia si lui Adonia si celorlalti petrecareti. Ionatan, fiul preotului Abiatar a fost chemat sa le dea de stire ce se inatmpla in cetate. Ionatan le-a spus ca Solomon a fost uns ca imparat de preotul Tadok si profetul Natan la porunca regelui David. Adonia si toti oaspetii lui s-au temut si au fugit cu toti incercand sa isi scape viata. Omul isi face multe planuri in inima sa, dar hotararea finala ii apartine lui Dumnezeu. Aceste cuvinte ii apartin chiar lui Solomon, beneficiarul implinirii voii lui Dumnezeu, Proverbe 19:22.



Isus Cristos a fost cel indreptatit sa fie rege al Israelului. El era descendent direct al lui David si Solomon asa cum citim in Evanghelia dupa Matei 1. A intrat triumfal in Ierusalim calarind manzul unei magarite, asa cum profetul Zaharia profetise in 9:9 si nu a fost uns de vreun preot sau profet, ci de insusi Dumnezeu. Ungerea sa nu s-a facut cu untdelemn, ci cu Duhul Sfant care s-a coborat peste El in ziua cand a fost botezat in raul Iordan, Matei 3:16. Insusi Isus este cel ce marturiseste acest lucru in Luca 4:18. Uleiul cu care erau unsi regii in VT era un simbol al Duhului Sfant. Diferenta dintre Solomon si Isus este ca Isus nu a fost uns pentru o imparatie fizica, ci pentru o imparatie spirituala. Chiar daca spre deosebire de toti ceilalti regi, Isus a fost incoronat cu spini si moarte pe cruce. Tocmai acest lucru a facut din Isus un rege diferit de toti regii pamantului. El a fost un rege care si-a dat viata ca pret de rascumparare pentru poporul Sau. Isus Cristos este imparatul care sta si astazi pe tronul Sau de domnie. Si noi astazi spunem “amin” incoronarii lui Isus si ne bucuram de invierea Sa si promisiunea ca intr-o zi si noi vom avea parte de o inviere in slava ca si El. Astazi Isus nu trebuie sa ne conduca dintr-un tron de aur asemenea lui David si Solomon, ci trebuie sa ii permitem sa troneze in inimile noastre. Doar astfel recunoastem inaintea intregii lumii ca Isus e viu si Domn al cerurilor si al pamantului.

David si Solomon oricat de mari au fost si vor ramane in istoria acestui pamant sunt amandoi morti, dar Isus Cristos, imparatul nostru este viu. El a inviat din morti ca sa le dea viata vesnica unor oameni ca noi care ne incredem in El. Asadar, slava imparatului Isus si pace noua tuturor, celor ce suntem ai Lui.
Yüklə 9,79 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin