Vatandaşlık Bilgisi ve insan Hakları Eğitimi



Yüklə 11,01 Kb.
tarix03.11.2017
ölçüsü11,01 Kb.
#29993


ÖZET

Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında okutulan "Vatandaşlık Bilgisi ve insan Hakları Eğitimi" dersine ilişkin öğretmen algılarını belirlemektir. Bu amaçla İzmir Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer alan ilköğretim okullarında "Vatandaşlık Bilgisi ve İnsan Hakları Eğitimi" dersini okutan öğretmenlere anket uygulanmıştır.

Araştırmanın birinci bölümünde ilk olarak problem ortaya konmuş, daha sonra araştırmanın amacı, önemi, sayıltıları, sınırlılıkları, kısaltmaları ve araştırmada geçen bazı terimlerin tanımlarına değinilmiştir.

İkinci bölümde dünyada ve Türkiye'de insan hakları ve demokrasi eğitiminin durumu üzerinde durulmuş ve Türkiye'de bu konuda yapılan araştırmalara değinilmiştir.

Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi tanıtılmış araştırmanın evreni ve örneklemine yer verilmiştir.

Dördüncü bölümde verilerin analizi sonucu elde edilen bulgular ve bu bulgulara ilişkin yorumlara yer verilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulardan bazıları şöyledir.

ı.Öğretmenler, insan hak ve hürriyetleri dersinin bugünkü içeriği ile öğretilemeyeceğini, içeri~inin değişmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

2. Öğretmenler bu derste demokratik değerlerin benimsetilemediği görüşündedirler.

3. Öğretmenler kitaptaki bilgileri birbiriyle tutarlı bulmamaktadırlar.

Araştırmanın son bölümünde, elde edilen bulgular ışığında "Vatandaşlık Bilgisi ve İnsan Hakları Eğitimi" ders programları ile ilgili sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.


ABSTRACT

This study aims at determining the considerations of teachers relating to the course of Civics and Human Rights which have been instructed in elementary schools. To that end, a questionaire has be en given to teachers who teach Civics and Human Rights in elementary schools in the city borders of İzmir.

The first part of the study initially puts the problem forward. The purpose of the study, its significance, assumptions, limits and abbreviations are subsequently given. The definitions of the terms used throughout the study are also provided.

The second part deals with the present state of the education of Human Rights and Democracy in the world and our in Turkey. It, moreover, mentions the researches done on this subject in Turkey.

The third part introduces the method of the study; its scope and its sample of people are also stated.

The fourth part encompasses the findings obtained as the result of data analysis. It, furthermore, considers the

interpretations relating to these finding.

The finding obtained in the study are as follows:

1. Teachers have expressed that the Human Rights course cannot be thougt effectively with its present contents and stated that the contents should be changed.

2. Teacher consider ~hat internalizing the democratic values cannot be achieved in this course.



3. Teachers don't think the information in the book is coherent.

Under the light of the findings, the last part of the study suggest some solutions to the problems of the curriculum of the course of Civics and Human Rights.
Yüklə 11,01 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin