28 KASIM-5 ARALIK 2016 HABERLER
5.12.2016 “Yeni İpek Yolu'nda Türkiye devre dışı bırakılıyor”
Narenciye Tanıtım Grubu (NTG) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Hamdi Gürdoğan, Kazakistan’ın Almatı kentinde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinde Kazak işadamları ile bir araya geldi. Gürdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Çin, Gürcistan üzerinden Karadeniz’i geçerek, Güney’de de Kıbrıs Rum kesimini kullanarak Türkiye’yi by-pass etmeye çalışıyor” dedi. Hamdi Gürdoğan ayrıca, Kazakistan ile ortak Ro-Ro ve tren hattı kurarak ve Kazakistan’ı üs yaparak Türkiye’nin atak yapabileceğini söyledi. Asya’nın yükselen ekonomisinin tarihi İpek Yolu’nu yeniden gündeme getirmesinin ardından başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Hamdi Gürdoğan, Çin’in Asya’yı Avrupa’ya bağlayan iki yeni hat üzerinde çalıştığını, her iki hatta da Türkiye’nin by-pass edildiğini söyledi. (Deniz Haber)
5.12.2016 Kruvaziyer turizmi, 5 yılda yüzde 20 büyüyecek
Dünyada 40 milyar dolara yaklaşan kruvaziyer turizminin, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar dolarlık bir pazar payına ulaşması beklendiği açıklandı. 2020 yılında yolcu sayısının ise, 26 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Kruvaziyer pazarında dünyada 52 cruise firması, 486 bin 385 yolcu kapasiteli 298 gemiyi kontrol ediyor. Geçtiğimiz 2015 yılında bu firmalar 22 milyon 247 bin yolcuyu, 97 destinasyonda sefer yapan gemilerinde misafir etti.
2015 yılında, kruvaziyer gemileriyle seyahat eden 22 milyon 247 bin yolcu, 52 cruise şirketine toplam 39 milyar 600 milyon dolar para bırakırken, Carnival Corporation PLC bünyesindeki 10 cruise şirketi, 16 milyar 636 milyon dolarlık cirosuyla, pastadaki aslan payını hanesine yazdırdığı belirlendi.
3.12.2016 Gemi ve yat sektörü ihracatı en fazla artış gösteren alan oldu
Türkiye İhracatçılar Meclisi (tim) verilerine göre Kasım ayında ihracat bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 5 artarak 11.95 milyar dolar oldu.
TİM verilerine göre mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar oldu.Ocak-Kasım dönemini kapsayan ilk 11 aylık dönemde ihracat yüzde 2,4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 3,2 düşüşle 140 milyar 724 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kasım ayında 16 sektörde artış, 11 sektörde de azalış gözlendi. Kasım ayında ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre miktar olarak en çok artıran sektörler yüzde 27,8 artış ile yaş meyve ve sebze ile yüzde 24,4 artışla mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri oldu. İlk 11 ayda ise miktar bazında en yüksek ihracat artış yüzde 19,7 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ve yüzde 16,8 artışla çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde görüldü.
“En Fazla İhracat artışı Gemi ve Yat Sektöründen”
Otomotiv güçlü performansını sürdürüyor. Sektörel bazda Kasım ayında en fazla ihracatı yüzde 16,9 artış ve 2 milyar 239 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 319 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 158 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Kasım ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 167 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 21 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü gerçekleştirdi. Kasım ayında Norveç'e artış dikkat çekti Kasım ayında 118 ülke/bölgeye ihracatta artış yaşanırken, 113 ülke/bölgede gerileme oldu.
3.12.2016 ABD merkezli kruvaziyer şirketi Princess Cruises'a, rekor ceza kesildi
ABD merkezli ünlü kruvaziyer şirketi Princess Cruises rekor cezaya çarptırıldı. Şirketin 'magic pipe' olarak ünlenen Caribbean Princess adı gemisi, sintinesini (kullanılmış yağ ve yakıt) illegal bir şekilde denizlere boşaltmaktan dolayı 40 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.
1.12.2016 Uluslararası Standartlar Örgütü yeni standart ISO 19030’u yayımladı
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), denizcilik sektörünün uzun zamandır beklediği, yeni standart ISO 19030’u yayımladı.
Yeni standart, gemi dış kabuk ve pervane perfomanslarını iyileştiren çözümlerin etkinliğini ölçmek için geliştirildi. Yeni ISO standartına, Jotun’un HPS konsepti örnek oluşturdu. Bu yeni standartın uygulanması, gemilerdeki karbon gaz salınımlarında %10 azalmayı ve 30 milyar dolarlık ek yakıt tasarrufunu beraberinde getirecek. Standart, bu konudaki ölçümlere yönelik sektörde eksikliği hissedilen bir şeffaflık sağlayacak ve gemilerin enerji verimliliğini artırmak için önemli bir rol oynacak.
2.12.2016 Yunanistan'da liman işçilerinin düzenlediği grev nedeniyle ülkedeki tüm deniz seferleri durdu.
Ülkede grevin başlamasıyla ticari gemiler kargolarını bırakmak için bölgede başka limanlara yöneldi. Yunan Denizciler Federasyonu'ndan (PNO) yapılan açıklamada, grevin 4 Aralık Pazar sabahına kadar süreceğini bildirildi. PNO, ülkede gerçekleşecek genel grev kapsamında 8 Aralık Perşembe günü de iş bırakmaya gideceklerini de duyurdu.
2.12.2016 Dış ticaret açığında düşüş yaşandı
Dış ticaret açığı kasım ayında yüzde 3,80 azalarak 4,12 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında dış ticaret açığı, yüzde 3,80 azalarak 4 milyar 115 milyon dolar oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan açıklanan öncü verilere göre, aynı ayda ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,22 oranında, ithalat ise yüzde 6,25 oranında arttı.
1.12.2016 Büyük Satış Gerçekleşti
Maersk Line, Alman konteyner hattı Hamburg Süd'ü Oetker Group'dan satın aldığını açıkladı.
Dünyanın en büyük 7. konteyner hattı olan Hamburg Süd'ü Oetker Group kısa bir süre önce satacağını dünyaya duyurmuştu. Dünya konteyner devleri; CMA CGM, COCCOCS ve Maersk Line'nın talip olduğu Hamburg Süd'ü bugün Maersk Line satın aldığını açıkladı. Satış işleminin ne kadar olduğunu iki şirkette şimdilik açıklamadı ancak uzmanlara göre Hamburg Süd'ün 1 milyar 400 milyon dolarlık varlığı ve 2 milyar 900 milyon dolarlık pazar değeri olduğunu ifade ediliyor.
30.11.2016 Asyaport’tan Bir İlk
Türkiye’nin en büyük, Avrupa'nın ise ilk 10 limanı arasında bulunan ASYAPORT, dünyada hiç bir limanda örneği olmayan 3 semavi dinin ibadet hanesini hizmete açtı. Asyaport, Dünyada Bir İlki Gerçekleştirerek Cami, Şapel Ve Havra'yı Liman Alanında Hizmete Açtı.
Birçok sektöre vergi ve harç istisnası tanıyan Damga Vergisi Kanunu'nda değişiklik içeren yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda Türk Bayrağı'na geçecek yabancı bayraklı gemilere de kolaylıklar sağlanıyor. Tasarıda, yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türk bayrağına geçişine ilişkin istisnalar belirleniyor. Hükümetin meclise gönderdiği torba tasarıyla başka bir ülkeye kaydettirilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türkiye'ye kaydettirilmesi veya ithal edilmesi halinde sahiplerinden hiçbir vergi, resim veya harç alınmayacak. Bu taşıtların sahipleri hakkında geçmişe dönük olarak tahkikat veya incelemede bulunulmayacak.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, 'Bu uygulamada bahse konu olan teknelerin alım satımıyla ilgili olan vergiler KDV ve ÖTV sıfırlanacak ve daha çok teknenin Türk Bayrağı'na geçişi sağlanmış olacak' dedi.
1.12.2016 Rusya ile yeni bir kriz denizde patlayabilir
TÜSİAD Dış Politika Forumu Direktörü Prof. Dr. Hakan Yılmaz, Rusya ile Türkiye arasındaki yeni krizin Kıbrıs kaynaklı olabileceğini söyledi. Prof. Yılmaz, Kıbrıs’ın iki ülke arasında yeni bir krizin konusu olabileceğini söyledi. Halen Akdeniz’de çok büyük bir Rus askeri filosunun seyir halinde olduğunu vurgulayan Prof. Yılmaz, “6. filonun bile üzerinde bir güç bu. Tarihte ilk defa Rusya ordusu Akdeniz’de bu kadar güçlü” ifadelerini kullandı. Yılmaz, Kıbrıs’ta tarafl arın müzakere masasından kalkmasının ardında Rusya’nın olduğunu, Rum tarafının Rusya’nın desteğini güçlü biçimde arkasında hissettiğini söyledi.
30.11.2016 OPEC petrol üretimini kısmak için anlaştı
OPEC üyeleri, petrol üretimini günlük 1 milyon 200 bin varil azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.
29.11.2016 Ege'nin ilk tekne ve yat inşa merkezi Aliağa'da kuruluyor
İzmir Aliağa Çaltılıdere'de 150 firmanın faaliyet göstereceği tekne ve yat inşa merkezi kuruluyor. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Aliağa Çaltılıdere'de tekne imalatı için bin 200 dönümlük bir saha ayrıldığını belirterek, 150 şirketin tekne ve yat imalatı yapabileceği bölgede bakım, tamir ve çekek faaliyetleri de gerçekleştirileceğini söyledi. Yusuf Öztürk, İzmir'de tüm tekne ve yat imalatının denizden uzak alanda yapıldığını vurgulayarak, 'Üretimi tamamlanan tekne ve yatlar karayolu intikali ile balıkçı barınakları ve yat kulüplerine ulaşıyor, sonrasında denize indiriliyor. Bu da ekstra maliyet demek. Dünyadaki genel trend kümeleşme. Yıllar öncesinde İzmir, herkesin kayık almak için geldiği bir şehirdi, en iyi kayıkları İzmir'de yaparlardı. Yeni merkez ile tekrar bunu sağlamak istiyoruz' dedi.
Dostları ilə paylaş: |