Yeni Sergi Pera Müzesi’nden Singapur’a



Yüklə 19,06 Kb.
tarix11.08.2018
ölçüsü19,06 Kb.
#69226

pera müzesi logo-01

Basın Bülteni

4 Nisan 2018



Yeni Sergi

Pera Müzesi’nden Singapur’a

Görünenin Ardındaki Singapur”


05 Nisan – 20 Mayıs 2018
Pera Müzesi, Singapur’un görünmeyen yüzünü keşfe davet ediyor! 05 Nisan - 20 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Görünenin Ardındaki Singapur” sergisi, yaşamını Singapur’da sürdüren fotoğraf sanatçılarının özgün bakış açılarını yansıtıyor ve ülkedeki gündelik hayatın “sıradan” kabul edilen manzaralarını yeni bir bakışla izleyicilere sunuyor.
Görünenin Ardındaki Singapur” sergisi, ülkenin bilinmeyen yüzünü yerelden ve farklı bakış açılarıyla görünür hale getiriyor. Sergi, yaşadıkları ülkenin meselelerini konu edinen fotoğraf sanatçılarının oluşturduğu PLATFORM adlı topluluğun iki yıllık çalışmalarını yansıtıyor. Bu sanatçılar, Singapurlu bir fotoğrafçı olarak kariyer yapmanın da ötesinde, kendi ülkelerinin meselelerini merceğe alarak, bunları özgün stil ve bakış açılarıyla sunuyor. 05 Nisan Perşembe günü ziyarete açılan serginin küratörlüğünü, aynı zamanda fotoğraf sanatçısı olan TAY Kay Chin üstleniyor. Derinlikli bir araştırma niteliği taşıyan sergi, 30’dan fazla sanatçının yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergide yer alan sanatçılar arasında Zinkie AW, Amrita CHANDRADAS, Sam CHIN & Samuel HE, CHOW Chee Yong, John CLANG, CHUA Chin Hon, Ernest GOH, Philip HO, KOH Yee Chao, Edwin KOO, LIM Weixiang, Bob LEE, Sean LEE, Nicky LOH, Graciela MAGNONI, Nadir MEHADJI, Joseph NAIR, Deanna NG, Dara ONG, ORE Huiying, SIM Chi Yin, Darren SOH, TAY Kay Chin, Matthew TEO, THAM Kok Leong, UNG Ruey Loon, Patrick VAN DAM, WEE Teck Hian, Tom WHITE, Bernice WONG, Shyue WOON, Vanissa YUNIBANDHU, Robert ZHAO Renhui bulunuyor.
Belgesel fotoğrafçılık ve fotojurnalizm alanlarında uzman sanatçıların kimi “dünyayı imgelerle değiştirmek” arzusuyla yola çıkarken, kimi imge üretme dürtüsünün ardında böyle bir amaç aramıyor. Pek çok fotoğrafçı sadece, dünyaya başkalarının nasıl yaşadığını göstermek isterken, diğerleriyse görme becerilerini keskinleştirmek ve işlerinde ustalaşmak için yabancı yerleri seçiyor. PLATFORM topluluğu, temelde Singapur’un kendileri için ne anlama geldiğini dünyaya yansıtmayı amaçlıyor ve Singapur’a farklı bir bakış getiren üretimleri destekleyerek sanatçılara, ülke hakkındaki görüşlerini sunabilecekleri bir alan açıyor.
Görünenin Ardındaki Singapur” sergisinde yer alan eserlerin çoğu, genellikle toplumun belkemiğini oluşturan, çeperde yaşayan insanları konu alıyor. Ayrıca toplu konutlar, fabrikalar, metro istasyonları, açık hava yemek kompleksleri ve sebze halleri gibi gündelik hayatın sürdüğü yerleri görselleştiriyor. Bu yalın imgeler, steril ve sıradan ortamlardaki dokunaklı ama aynı zamanda saklı neşeyi açığa çıkarıyor. Bu eserlerde aynı zamanda, genç neslin gözünden, kendi kültürlerini ve kimliklerini nasıl muhafaza ettiklerini görmek mümkün oluyor.

Sergiye eşlik eden yayın, küratör ve sanatçı TAY Kay Chin, yazar ve araştırmacı Justin ZHUANG, mimar ve yazar Kay Ngee TAN ve editör Yu-Mei BALASINGAMCHOW’un makalelerini bir araya getiriyor. Küratör TAY Kay Chin katalogda yer alan metninde sergi ile ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Singapur merkezli bu topluluk 2010 ile 2015 yılları arasında, ağırlıklı olarak fotojurnalizm ve belgesel fotoğrafçılık alanlarında faaliyet gösteren görsel hikâye anlatıcılarını bir araya getirdi ve her birine ülke hakkındaki görüşlerini sunabilecekleri bir alan açtı. Tıpkı Singapur gibi bu projede yer alan fotoğrafçıların çoğu da rüştünü ispatladı. Fotoğrafçıların çoğunluğu Singapurlu, aralarından birkaçı ise dünyanın farklı yerlerinden Singapur’a yaşamak için geldi.



Onların dünyaya duyurmak istedikleri tek bir şey söz konusu: “Olgunlaştık ve söyleyeceklerimiz var!” Oluşum, kolektif biçimde ürettiği imgelerle, Singapur denen bu küçük kırmızı noktanın onlar için ne anlama geldiğini dünyaya gösteriyor.”
Singapur temalı fotoğraf çalışmalarından oluşan bu seçki, şehrin parıltılı yüzeyinin ardında ya da çatlaklarının arasında neyin yattığına dair genel bir farkındalık yansıtıyor. Sergi kapsamında küratör ve sanatçı TAY Kay Chin, 05 Nisan Perşembe günü saat 18:30’da bir söyleşi gerçekleştiriyor.
“Görünenin Ardındaki Singapur” sergisi, 20 Mayıs 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 - 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
Detaylı Bilgi:

Hilal Güntepe - Grup 7 İletişim Danışmanlığı / hguntepe@grup7.com.tr (212) 292 13 13

Büşra Mutlu - Pera Müzesi / busra.mutlu@peramuzesi.org.tr (212) 334 09 00
TAY Kay Chin Hakkında

TAY Kay Chin, PLATFORM’un ve TwentyFifteen.sg’nin kurucularından biridir. Fotoğraf sanatının Singapur’daki en ateşli savunucularından biri olan Kay, on yıldan uzun bir süre Singapur ve ABD gazetelerinde fotoğrafçılıktan sunum editörlüğüne çeşitli pozisyonlarda çalıştı. 2003 yılında, dünyanın 12 Hasselblad Ustasından biri seçildi. 2009-2015 yılları arasında Nanyang Teknoloji Üniversitesi Wee Kim Wee İletişim ve Bilişim Okulu’nun koordinatörlüğünü üstlendi. Ticari ve kişisel projelerden geriye kalan zamanında fotoğrafçılığı teşvik amaçlı programlar yürütüyor, yazı yazıyor, danışmanlık ve öğretmenlik yapıyor.


Pera Müzesi Hakkında

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na bağlı olarak nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla 2005’te kurulan bir özel müzedir. Orijinali 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının, 2005'te cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak renove edilmesiyle inşa edilen yeni binasında faaliyet göstermektedir. Koleksiyonları, aralarında Jean Dubuffet, Joan Miró, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Alberto Giacometti gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarının bulunduğu süreli sergileri ve kuruluşundan günümüze gerçekleştirdiği etkinlikleriyle Türkiye’nin en nitelikli, öncü ve sevilen müzelerinden biri haline gelen Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi kentin bu çok canlı bölgesinde çağdaş bir müze-kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.



Pera Müzesi: www.peramuseum.org.tr

Pera Müzesi Blog http://blog.peramuzesi.org.tr/

Twitter https://twitter.com/PeraMuzesi

Facebook http://www.facebook.com/PeraMuzesi.Museum

YouTube http://www.youtube.com/user/PeraMuzesi

Pinterest http://pinterest.com/peramuzesi

Instagram http://instagram.com/peramuzesi


Meşrutiyet Caddesi No.65, 34430 Tepebaşı - Beyoğlu – İstanbul Tel. + 90 212 334 99 00

Yüklə 19,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin