MESUT YİĞİT
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
-
YILLARA SARİ İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİNDE DÖNEM SONU İŞLEMLERİ
|
Ayşen ARIĞ
Denetçi
|
I- GİRİŞ
Gelir Vergisi Kanununda, gelirin yıllık olma özelliğine uymayan ve bu nedenle özel vergileme rejimi olarak düzenlenmiş olan yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde kazanç tespiti ve muhasebe uygulamaları, diğer ticari faaliyetlerin vergilendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi işlemlerinden farklı olarak düzenlenmiştir. Bu farklılık Kurumlar Vergisi mükellefleri için de geçerli olmaktadır. Bu işler için Gelir Vergisi Kanunu’nun 42-44'üncü maddelerinde özel bir vergileme rejimi olarak gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
Yıllara yaygın inşaat ve onarma işlerinde kazanç tespiti her yıl yapılmamakta, GVK’nun 42'nci maddesi gereği işin bittiği dönemde kazanç hesaplanarak o dönemin gelir-gider hesaplarına aktarılmaktadır. Belirtilen işlerde vergilemenin işin bittiği dönemde yapılmasının getirdiği vergi tahsilâtındaki gecikmeyi telafi etmek maksadıyla GVK’nun 94'üncü maddesinde hak ediş ödemelerinden, işin bittiği yıl yapılacak vergilemeye mahsuben, vergi kesintisi yapılması öngörülmüştür. Vergi uygulamasına benzer biçimde YSİO işlerinde muhasebe düzeni de diğer işlemlerden farklılık arz etmekte, yapılan harcama ve tahsil edilen hak ediş tutarları iş bitene kadar gelir-gider hesapları ile ilişkilendirilmemekte, bu süreç boyunca aktifleştirilmek ve pasifleştirilmek suretiyle bilânço hesaplarında gösterilmektedir.
Bu yazımızda, dönem sonu işlemlerine ilişkin olarak yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde kazanç tespiti ve vergilendirilmeye ilişkin olarak yapılması gerekenler ve özellikli durumlar incelenecektir.
Dostları ilə paylaş: |