[]



Yüklə 120,02 Kb.
tarix08.01.2019
ölçüsü120,02 Kb.
#93511




 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

 










 

TESİS-MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ

DAİRESİ BAŞKANLIĞI

 










 

 










 

EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ
GEÇİCİ ATIK DEPOLAMA ALANI YAPIM İŞİ



 










 

 










 

 










 

İNŞAAT İŞLERİ TEKNİK ŞARTNAME

İÇİNDEKİLER


1.GENEL 6

2.KAPSAM 7

3.VAZİYET PLANI 7

4.ÇELİK VE BETONARME İMALATLARI 10

4.1. Kazı İşleri 10

4.2. Betonarme Temeller 11

4.3. Dolgu İşleri 12

4.3. Beton Kaplama Yapılması 12

4.4 Çelik İmalat ve Montaj İşleri 15

4.5 Sarmal Kapılar 18

4.6 Diğer İmalatlar 21

5.ÖZEL POZ TARİFLERİ 22

6.DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 44

6.1. İş Sağlığı ve Güvenliği 44




  1. GENEL


Kütahya, Emet ilçesinde bulunan, Emet Bor İşletme Müdürlüğü sahası içerisinde “Geçici Atık Depolama Alanı” olarak görev yapacak, 2 Adet Çelik Hangar ve Temelleri, 15 Adet Betonarme Atık Deposu ve Çelik Çatıları, Betonarme İşçi-Mühendis Odaları, Palet Stok ce Araç Manevra Beton Sahalarından oluşan yapım işinin teknik şartnamesidir. Yapı ile ilgili tüm veriler teknik şartname ve projelerde mevcuttur.
  1. KAPSAM


Bu proje içerisinde yapılacak kırım, söküm, betonarme temel, betonarme bina, çelik imalat ve montajı kazı-dolgu işleri ve kullanılacak malzemelere ait bilgiler, bu şartnamenin kapsamındadır.
  1. VAZİYET PLANI


Bu iş kapsamında yapılacak yapı ve saha betonları ile ilgili yerleşim planı aşağıdadır.


  1. ÇELİK VE BETONARME İMALATLARI

4.1. Kazı İşleri


- Kazı işlerini asgariye indirmek için yapılar için ± 0.00 kotu +1000.60m rakımı olarak belirlenmiştir. Saha betonu, çelik ve betonarme yapıların temel alt kotları değişkendir. Projede gösterilen kazı planına göre Y.15.001/1A pozuna uygun olarak kazılacaktır.

- Kazıdan çıkan malzeme İşletme sahası içindeki Espey Açık Ocağında bulunan tumba sahasına taşınacaktır. Tumba sahası yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Taşıma maliyeti yaklaşık maliyete dahil olup Yükleniciye nakliye için ayrı bir bedel ödenmeyecektir.

- Kazı sırasında çıkacak olan bitkisel toprak İşletme sınırları içerisinde İdarenin gösterdiği uygun alana taşınacaktır. Taşıma maliyeti yaklaşık maliyete dahil olup Yükleniciye nakliye için ayrı bir bedel ödenmeyecektir.

4.2. Betonarme Temeller


- Kazı işlerinden sonra uygulanacak katmanlar “Yapı Temelleri” ve “Saha Betonları” için değişkendir. Yapı mütemadi temelleri ve bağ kirişleri için, öncelikle Y.16.050/12 pozuna uygun grobeton atılacak, ardından Y.21.001/03pozuna uygun temel kalıpları imal edilecektir. Kalıp İşleri tamamlandıktan sonra Y.23.014 ve Y.23.015 pozlarına uygun donatılar, projesine göre hazırlanacak, kolon ve çevre perdesinin filizleri de yerleştirildikten sonra Y.16.050/05 pozuna uygun beton dökümü gerçekleştirilecektir. Aynı pozlara uygun olarak temel betonarme imalatları tamamlanarak, kalıp imalatları söküldükten sonra dolgu işlerine geçilecektir.

- Beton Sahalar ile ilgili detaylar Madde 4.3’ te belirtilmiştir.

- Kalıp ve demir işleri tamamlanıp beton dökümüne geçilmeden önce, çelik ankrajlar projesine uygun olarak, şablon yardımıyla yerleştirilecektir. Ankrajların proje ölçülerinde ve malzeme kalitesinde olduğu belgelendirilecektir.

4.3. Dolgu İşleri


Y.15.140/04 pozuna uygun olarak, temeller için kazılan alanlar ve temel alanına dolgu yapılacak ve kaplama betonu için uygun kot tesis edilecektir.

4.3. Beton Kaplama Yapılması


- Betonarme temel imalatlarından sonra, dolgu ve sıkıştırma yapılarak uygun kota getirilen bina içi ve Y.16050/12 pozuna uygun grobeton dökülerek uygulamaya hazır hale getirilen bina çevresi ve içlerine, MSB.322/A pozuna uygun olarak kaplama betonu dökülecektir. Mikserlerle gelen hazır beton dökümü gerçekleşmeden en az 5 dk önce, beton mikserinde tatbik edilmek üzere 19.104/A pozuna uygun Sentetik Makro Fiber Donatı Lifleri betona karıştırılacaktır. 1 m3 beton için en az 4 kg Sentetik Makro Fiber Donatı Lifleri kullanılacak olup, mikser içerisinde homojen bir karışım elde edildiğinden emin olunacaktır.

- Bina içi kaplama betonu döküldükten ve üzerinde yüründüğünde 0,5-1,5 cm ayak izi kalacak kadar priz aldıktan sonra, Y.19.090/001C pozuna uygun olarak 2 aşamalı Kuvars agregalı yüzey sertleştirici uygulamasına başlanacak ve uygulama tamamlandığında kür uygulaması yapılacaktır.

- Bina içi beton kaplama imalatları tamamlandıktan en fazla 12 saat sonra, MSB.315 pozuna uygun olarak inşaat derzi teşkil edilecek olup, kaplama betonunun korunmasına azami dikkat edilecek ve kaplama betonu sürekli nemli tutulacaktır.

4.4 Çelik İmalat ve Montaj İşleri




Resim 2. Metal Hurda ve Atık Ambalaj Depoaları Yapısal Çelik İzometrik Görünüşü

- Çelik imalatlar projesine ve Y.23.101 pozuna uygun olarak imal ve montaj edilecektir. İmal edilen çelik elemanlar 25.001/İB-2 pozuna uygun olarak kumlanacak ve boyaya hazır hale getirildikten sonra Y.25.002/03 pozuna uygun olarak iki kat antipas ve iki kat sentetik boya ile boyanacak, şantiyede çelik elemanların boyalarının zarar görmemesine azami dikkat edilecektir. Boyası zarar gören yerler tamir edilecektir.

- Çelik birleşimlerinde kullanılan civata, somun ve rondelalar mutlaka projede belirtilen malzeme özelliklerinde olacak, üreticinin verdiği tork değerlerinde sıkıldıklarının kontrolü için tork anahtarı kullanılacaktır.
Not: Boya; sahada Yapı Denetim Elemanlarınca mikron kalınlıkları üzerinden kontrol edileceği için; Y.25.002/03 pozunda geçen miktarlar İdare tarafından onaylanan Boya firması tarafından mikron kalınlıklarına karar verildikten sonra imalata başlanacaktır.
Y.25.002/03 pozunda geçen miktarlar dahilinde boyanacak olan çelik konstrüksiyon elemanlarının kaç mikrona denk gelerek boyanacağı

4.5 Sarmal Kapılar


- İşletmenin ihtiyacı olan 18 adet sarmal kapı ( çalışır vaziyette montaj dâhil ) aşağıdaki kurallar çerçevesinde satın alınacaktır.

Teknik Özellikler:

SARMAL KAPI ( 15 ADET ) ~ 2,50 metre (en) X 2,60 metre (h)

SARMAL KAPI ( 2 ADET ) ~ (h) X 5,00 metre (en) X 5,50 metre (h)

SARMAL KAPI ( 1 ADET ) ~ 4,80 metre (en) X 5,00 metre (h)

- Yukarıda verilen sarmal kapı ölçüleri yaklaşık ölçüler olup; yüklenici firmanın imalata başlamadan önce yerinde ölçü alması zorunludur.

- Sarmal kapılar galvanizli sacdan ve/veya istekli firmanın önereceği başka bir malzemeden imal sarmal kapı teklifi verebilir. Ancak; firma imal edeceği sarmal kapı için galvanizli sac dışında önereceği malzemenin teknik özellikleri ile birlikte alternatif teklif verebilecek, teklin uygun bulunup bulunmaması konusunda idare serbesttir.

Kapı motoru: ISO 9001 – 2000 – CE belgeli olacaktır.

Motor koruma sınıfı: IP 54 olacaktır.

- Kapı kullanım şekli buton kontrollü olacaktır. Her sarmal kapı için ayrı ayrı kapıların sol tarafına gelecek şekilde, yeterli yükseklikte, sudan etkilenmeyecek ve kilitlenebilir ( asma kilit dahil ) kutular yerleştirilerek kumanda botonları buraya montaj edilecektir.

- Sarmal kapı yerinde montajı yapılarak çalışır vaziyette teslim edilecektir.

- Sarmal kapıların takılacağı yerin kenarlarına sıva tamiri yapılması gerekmektedir. Sıva tamirinde kullanılacak sıva kumu, kireç ve çimento idare tarafından karşılanacak olup, sıva işçiliği yüklenici firmaya aittir.

- Yapılacak olan sarmal kapılar mutlaka CE veya TSE UYGUNLUK SERTİFİKALI olacaktır.

- İstekliler bu şartnamede belirtilen sarmal kapı ile ilgili olarak CE Sertifikalarını, TSE EN ve/veya diğer kalite uygunluk belgelerini, teklifleri ile birlikte mutlaka vereceklerdir. Bu belgeleri vermeyen teklifler değerlendirmeye alınmayacaktır.

4.6 Diğer İmalatlar


- MSB.521/B2 pozuna uygun saç kaplamaların montajı, Y.24.065 pozuna uygun saç oluk ve MSB.851/1 pozuna uygun saç yağmur iniş borusu imalatları yapılacaktır.

- Yüksekte çalışma gerektiren tüm işlerde yürürlükteki İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatlarına tam uygun olarak çalışılacak olup, gereken tüm önlemler alınacaktır.

- Tüm imalatlar tamamlandıktan sonra, mimari projesine ve Y25.004/01 pozuna uygun olarak açıkta kalan beton yüzeyler boyanacaktır.

- Kamyon Giriş kapısının yanlarına çelik kolonları korumak için ve merdiven kenarına Y.23.220 pozuna uygun korkuluklar yapılacak ve Y.25.002/02 pozuna uygun boyanacaktır.

- Ayrıca, genel yerleşim planında gösterilen yerine ve detay projesinde gösterilen imalata göre Y.23.176 pozuna uygun ızgara yapılacak ve Y.25.002/02 pozuna uygun boyanacaktır.

- Saha vaziyet planında ve betonarme uygulama projelerinde gösterildiği şekilde 50cm genişliğinde ve değişken alt kotlara sahip olmak üzere yağmur suyu kanalları yapılacaktır. Bu kanallar üzerine Özel Poz tariflerinde belirtildiği üzere Sfero Döküm ızgara kapaklar kaplanacaktır. Yapı doğu cephesinde yarma ile saha betonu arasında kalan yağmur suyu kanalı ise ızgara kapak ile kaplanmayacaktır.




  1. ÖZEL POZ TARİFLERİ



ÖZEL.ANALİZ.01 5 mm Polietilen şilte ile yalıtım yapılması

BİRİMİ : M2
Onaylanmış detay projesine uygun, uygulama yapılacak yüzeyinin temizlenmesi, 5 mm kalınlıkta polietilen şiltenin birbiri üzerine en az 10 cm binecek şekilde serilmesi, inşaat yerinde yükleme, yatay düşey taşıma ve boşaltma, her türlü malzeme ve zaiyatı, işçilik araç ve gereç giderleri, müteahhit genel giderleri ve karı dahil 1 m² fiyatı:
ÖLÇÜ: Projedeki ölçülere göre yalıtım yapılan yüzeyler hesaplanır.


ÖZEL.ANALİZ.02 Sfero döküm ızgara temini ve yerine koyulması

BİRİMİ : KG
İdarece tasdikli projesine uygun olarak 08.1559/İB No'lu poz esaslarına göre sfero döküm (küresel grafıtli dökme demir) yağmursuyu ızgaralarının işlenerek hazırlanması ya da bu esaslar çerçevesinde hazırlanmış yağmursuyu ızgaralarının satın alınması, iş yerine kadar taşınması, iki kat bitüm kauçuk esaslı boya İle boyanması, yerine konulması için her türlü masraf , malzeme ve zayiatı, işçilik, alet, edevat giderleri ile yüklenici karı ve genel giderler dahil, sfero döküm yağmursuyu ızgaralarının yapılması ve yerine konulmasının;

1 kg fiyatı.


ÖLÇÜ: Sfero döküm (küresel grafitli dökme demir) yağmursuyu ızgaralarının Kg. cinsinden miktarıdır.

ÖZEL.ANALİZ.03 83 mm alüminyum subasman profili

BİRİMİ : MT
Mantolamada kullanılacak ısı yalıtım levhalarınn duvar yüzeyine düzgün ve mastarına uygun olarak döşenebilmesi için, alüminyum su basman (başlangıç) profilinin kenarlarda 5 cm ve birbiri arası en fazla 40 cm olacak şekilde su basman tespit elemanları ile yüzeye monte edilmesi, her türlü malzeme ve zayiatı, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma işçilik, araç ve gereç giderleri, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 m fiyatı:
ÖLÇÜ: Projesindeki boyutlar üzerinden ölçülür.
ÖZEL.ANALİZ.04 1,50 m yükseklikte Ø 4,5 mm çapında 50 x 50 mm göz aralıklı min. 3 bükümlü sıcak daldırma galvaniz üzeri elektrostatik polyester toz boyalı panel teller ile çit yapılması (direk aralığı 2,00 m olacak şekilde)

BİRİMİ : MT
Onaylı proje ve detaylarına uygun olarak gösterilen yerlere (matkap ile delinince dağılmayacak yüzey üzerine), 2,00 m mesafe ile 60 x 60 x 3 mm çit direğinin monte edileceği yerlerin matkap ile delinmesi, 1,50 m yükseklikte 60 x 60x 3 mm ebetlarında iki kat antipas iki kat yağlı boyalı (Y.25.002/02) direklerin şakülünde ve aynı doğrultuda olmak üzere 160 x 160 x 10 mm taban plakasına kaynak yapılıp 4 yerden yerine monte edilmesi, direkler arasına 1,50 m yükseklikte Ø 4,5 mm çapında, 50 x 50 mm göz aralıklı min. 3 bükümlü sıcak daldırma galvaniz kaplama üzeri elektrostatik polyester toz boyalı panel halinde tellerin her direk üzerine min. 3 noktadan montaj klipsi ile monte edilmesi her türlü malzeme ve zayiatı, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma işçilik, araç ve gereç giderleri, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 m fiyatı:
ÖLÇÜ : Projesindeki boyutlar (uzunluk) üzerinden ölçülür.

ÖZEL.ANALİZ.05 Araç ve yaya giriş kapısı yapılması, yerine montajı

BİRİMİ : AD
Onaylı proje ve detaylarına uygun şekilde iki kat antipas iki kat yağlı boyalı 40x40x3 mm, 80x40x3 mm, 60x60x3 mm, 40x40x2 mm profillerle, Ø 4,5 mm çapında, 50 x 50 mm göz aralıklı min. 3 bükümlü sıcak daldırma galvaniz kaplama üzeri elektrostatik polyester toz boyalı panelli araç ve yaya giriş kapısı yapılması için her türlü aksesuar, malzeme ve zayiatı, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma işçilik, araç ve gereç giderleri, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 adet fiyatı:

ÖLÇÜ : Projesin üzerinden adet olarak hesaplanır.



ÖZEL.İNŞ.01-A Motorlu tam otomatik sarmal kapı yapılması, yerine montajı (550/500)

BİRİMİ : AD
Onaylı projesindeki ebatlardaki stor kapıların panelleri alüminyum poliüretanlı profillerden oluşacak. Alüminyum kepenk sistemleri rulo şeklinde toplanacak, Stor kepengin oluşturduğu rulo dıştan orijinal alüminyum kutusuna toplanabilecek dizayna sahip olacak.

Kepenk profilinin en alt sırasındaki lastik conta toz ve rüzgar girişini engelleyecek nitelikte olacaktır.

Kepenk sistemi açma kapatma ve durdurma komutlarına sahip bir kumanda sistemi ile kontrol edildiği gibi elektrik kesintileri sırasında manuel olarak da kumanda edilebilir nitelikte olacaktır.

Kapanma esnasında devreye girecek emniyet fotoseli bulunacaktır.

Motor ve mekanik aksam üretici firmanın tavsiye ettiği marka ve modelde olacaktır.

Her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, nakliye, yatay ve düşey taşımalar, yükleme-boşaltma, alet edevat giderleri yüklenici karı ve genel giderler dahil 1 adet sarmal stor kapı yapılmasıdır.



ÖZEL.İNŞ.01-B Motorlu tam otomatik sarmal kapı yapılması, yerine montajı (480/500)

BİRİMİ : AD
Onaylı projesindeki ebatlardaki stor kapıların panelleri alüminyum poliüretanlı profillerden oluşacak. Alüminyum kepenk sistemleri rulo şeklinde toplanacak, Stor kepengin oluşturduğu rulo dıştan orijinal alüminyum kutusuna toplanabilecek dizayna sahip olacak.

Kepenk profilinin en alt sırasındaki lastik conta toz ve rüzgar girişini engelleyecek nitelikte olacaktır.

Kepenk sistemi açma kapatma ve durdurma komutlarına sahip bir kumanda sistemi ile kontrol edildiği gibi elektrik kesintileri sırasında manuel olarak da kumanda edilebilir nitelikte olacaktır.

Kapanma esnasında devreye girecek emniyet fotoseli bulunacaktır.

Motor ve mekanik aksam üretici firmanın tavsiye ettiği marka ve modelde olacaktır.

Her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, nakliye, yatay ve düşey taşımalar, yükleme-boşaltma, alet edevat giderleri yüklenici karı ve genel giderler dahil 1 adet sarmal stor kapı yapılmasıdır.



ÖZEL.İNŞ.01-C Motorlu tam otomatik sarmal kapı yapılması, yerine montajı (250/260)

BİRİMİ : AD
Onaylı projesindeki ebatlardaki stor kapıların panelleri alüminyum poliüretanlı profillerden oluşacak. Alüminyum kepenk sistemleri rulo şeklinde toplanacak, Stor kepengin oluşturduğu rulo dıştan orijinal alüminyum kutusuna toplanabilecek dizayna sahip olacak.

Kepenk profilinin en alt sırasındaki lastik conta toz ve rüzgar girişini engelleyecek nitelikte olacaktır.

Kepenk sistemi açma kapatma ve durdurma komutlarına sahip bir kumanda sistemi ile kontrol edildiği gibi elektrik kesintileri sırasında manuel olarak da kumanda edilebilir nitelikte olacaktır.

Kapanma esnasında devreye girecek emniyet fotoseli bulunacaktır.

Motor ve mekanik aksam üretici firmanın tavsiye ettiği marka ve modelde olacaktır.

Her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, nakliye, yatay ve düşey taşımalar, yükleme-boşaltma, alet edevat giderleri yüklenici karı ve genel giderler dahil 1 adet sarmal stor kapı yapılmasıdır.


ÖZEL.İNŞ.02 120 dk yangına dayanıklı solvent bazlı epoksi boya

BİRİMİ : M2
Çelik Yüzeylerin Kondisyonu

Çelik yüzeyde kaynak dikişlerinde ki tüm delikler, boşluklar, derin undercut oyukları kaynakla oldurulup taşlanacak. Kaynak sıçrayan yerler, çapaklar ve depozitler taşlanarak düzlenecek keskin ve sivri uçlar yuvarlatılacak. Çelik imalatından kaynaklanan laminasyon vb bozukluklar taşlanacak, tüm serbest kenarlar, köşeler, elemanlar ve lamalar taşlanarak R 2mm den az olmayacak şekilde yuvarlatılacaklardır.


Raspa Öncesi Yüzeylerin Temizlenmesi

Çelik yüzeylerin kondisyonu tamamlanmasından sonra yüzeydeki ki tüm kaba pisliklerin ve raspa aşındırıcı artıklarının yüzeyden alınması gerekir. Bu işlemin ardından yüzey uygun özelliklere sahip tatlı su ile yıkatılır. Bu arada yüzeyde mevcut olan yağlı alanlar uygun kimyasal çözücüler ile esas yıkama işleminden önce tespit edilip temizlenmelidir.

Raspa Yüzey Hazırlığı

Yüzeyde yapılan tatlı su yıkamaları ile yeterli temizliğin elde edilmiş olduğu raspanın başladığı ilk gün kontrol edilir. Yüzeyde raspa yapılmış farklı noktalarda ISO 8502-6 standartına uygun olarak yüzeylerde ki çözünmüş tuz kontaminasyonu araştırılır.

Yapılacak olan raspa kalitesi Sa 2,5 ( ISO 8501-1 , SSPC-SP10)’tur. Bu yüzey kaltesinin boya uygulamasına başlanıldığı anda olması istenir. Bu nedenle raspa uygulamaları devam ederken uygulamacı ve taşeron tarafından raspa kalitesi ve uygulaması sürekli kontrol edilmelidir.

Boya Uygulamaları Esnasında Ortam Koşulları

Boya uygulamaları başladığı andan itibaren rutubet oranı uygulamalarda %85 üzerine kesinlikle çıkmamalıdır.

Saç sıcaklığı en az 5 ºC en fazla 40 ºC olmalıdır.

Saç sıcaklığı ile çiğlenme noktası arasında en az 3 ºC fark her zaman bulunmalıdır.
Boya Malzemelerinin ve Ekipmanlarının Kullanılması

Tüm boya tenekeleri ve tinerler uygulamacı kontrolunda stoklanacak, sevkedilecek ve tüketilecektir. Boya tenekelerinin kapalı ve havalandırmalı bir ortamda saklanması ve sürekli önceki stokların kullanılması gerekmektedir.

Boya bileşenlerinin karıştırılması esnasında mutlaka boya enspektörünün tavsiyelerine uyulmalıdır. Karıştırmaya ait teknik detayları boya teknik föylerinde bulunabilir.

Boya uygulamasının yapılacağı airless pompa ekipmanına ait teknik spesifikasyonlar teknik data föylerinde bulunmaktadır.

Kestirme boya tatbikatlarında kaliteli ve yuvarlak saf kıl tipte fırçalar kullanılmalıdır. Rulo kesinlikle kullanılmamalıdır.

Boya karıştırmada kullanılacak olan mikserlerin elektrikli olması tercih edilmelidir. Havalı mikserlerden boya tenekesi içine yağ veya antifriz akıntısı olma riski bulunmaktadır.

Boya uygulamaları için doğru boya bileşenleri ve tinerlerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Bu husus uygulamacı ve taşeronunun sorumluluğundadır.
Emniyet ve Çevre Koruma Tedbirleri

Tüm uygulamalar esnasında gerekli emniyet tedbirlerinin ve önlemlerinin alınması işveren sorumluluğunda ve kontrolündedir. Uygulamacı ve Boya firması temsilcisi bu hususta işverenin kurallarına uymak zorundadır. İşveren uygulama safhasına göre teknik emniyet tedbirlerini almakla sorumludur. (Aydınlatma, havalandırma, personel kişisel koruma ekipmanları, uyarı yazıları ve çevre koruma önlemlerini alma). Kullanılacak olan boyaların ve tinerlerin sağlık uyarıları ürünlerin etiketlerinde ve teknik föylerde belirtilmektedir.


Kat Boya Uygulamaları

Tüm boya katları airless boya pompaları ile yapılacaktır. Boya uygulayıcısının tecrübeli ve teknik pesifikasyon bilgilerine sahip olması gerekmektedir. Uygulayıcı hatasına dayanan boya kusurlarında yüzeyde tekrardan raspa yapılması söz konusudur. Bu husus kesinlikle göz önünde tutulmalıdır. Uygulayıcı sağlam pompa ve tabanca ekipmanı kullanmak zorundadır. Boya tabancası yüzeye 90 ºC dik ve 30-50 cm mesafede tutulmalıdır. Uygulama esnasında sürekli yaş boya kalınlıklarının ölçülmesi ve gerekli ayarlamaların yapılması gerekir. Boya pompasının basınç göstergelerinin çalışır durumda olmasına özen gösterilmelidir.


Boya Sistemi

Çelik konstrüksiyonlar için boya sistemi hazırlanırken özellikle ortam şartları ve boyanacak yüzeyin temizlik kalitesi göz önüne alınır. Raspa işleminden sonra kesme ve kaynak işlerine maruz kalacak çeliklere geçen süre zarfında kararmaması ve astar uygulaması yapılana kadar yüzey kalitesini kaybetmemesi amacıyla 20 mikron kalınlığında ön imalat astarı ( shop primer ) uygulaması, işveren talepleri doğrultusunda, imalat süreçleri de dikkate alınarak tavsiye edilir.


Astar: Katı madde oranı en az %74 olan hızlı kürlenmeli solvent bazlı epoksi astar

Arakat: 120 dakika geciktirme sağlayacak solvent bazlı epoksi esaslı boya

Sonkat: Yangın geciktirici boya ile uyumlu solvent bazlı epoksiı boya (Rengi idare tarafından seçilecektir)

Üretici firma ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 18001 belgelerine sahip olmalıdır. Ürünlerin tamamının özellikleri ürün bilgi föylerinde belirtilmeli ve üretim kalite sertifikaları üretici tarafından sağlanmalıdır.


Not:"Yüklenici söz konusu imalata başlamadan evvel boya tedarikçisinin, uluslararası geçerliliği olan akredite bir laboratuvardan, projesinde yangından koruyucu boya imalatı yapılacak her tip profil demir için ne kalınlıkta koruyucu boyanın yeterli olduğunu gösterir rapor ile birlikte uygulama detaylarını idareye tablo halinde sunacaktır." İdarenin onayına müteakip imalata başlayacaktır.
Kaynak Bölgeleri ve Tamiratlar :

Kaynak noktalarında yağ, is temizliği yapıldıktan ve kaynak çapakları alındıktan sonra St 2 seviyesinde mekanik temizlik üzerine yüzey toleranslı epoksi uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulama yapıldıktan sonra toplam boya kalınlığı elde edilecek şekilde arakat ve sonkat uygulaması yapılabilir. Aynı işlem çeşitli nedenlerden dolayı boya tabakası çelik yüzeyden sıyrılmış bölegelerde tamir amaçlı da uygulanabilir.


Tamir Boyası

Kaynak bölgeleri ve tamirat yüzeyleri için astar/ olarak 1 x 100 mikron kalınlığında yüzey toleransı yüksek, yapısı itibarı ile uygulandığı yüzeylerde aşınma dayanımı çok iyi, katı madde oranı en az % 75 olan modifiye epoksi boya kullanılması gereklidir.


Kontroller

Boya uygulaması şartları üretici firmanın teknik föyünde belirtilen sıcaklık ve uygulama şartları dikkate alınarak kontrollü olarak yapılacak; ortam sıcaklığı, sac sıcaklığı, bağıl nem ve çiğlenme noktası değerleri kayıt altında tutulacaktır. Boya uygulamasında danışmanlık yapmak ve boya şartlarını kontrol etmek amacıyla, boya firmasının süpervisörü uygulama sahasını işe başlanırken ve ayda en az bir defa kontrol edecektir. Kontrol işlemini yapacak kişi, boya uygulaması ve süpervisörlük konusunda saha tecrübesine sahip olacaktır.


Boya uygulama firması boya uygulaması öncesi ortam koşullarını ( hava sıcaklığı, çiğlenme noktası, havanın nemi, vb. ) ölçmek için gerekli cihazlara sahip olmalıdır. Boya uygulaması esnasında ve uygulama sonrası boya yaş ve kuru film kalınlıkları, yaş film tarağı ve kuru film ölçme cihazı yardımıyla ölçülmelidir. Yapılan ölçümler günlük olarak raporlanmalı ve bir kopyası idareye sunulmalıdır. Uygulama süresince aşağıdaki testler ve kontroller yapılacaktır. Uygulayıcı firma ilgili test ekipmanlarını sahada bulunduracaktır.
TEST EKİPMAN

-Yaş Film Kalınlığı Kontrolü - Yaş film tarakları

-Kuru Film Kalınlığı Kontrolü - Kuru film kalınlık ölçme cihazı

-Kumlama temizliği kontrol standardı - ISO 8501 : 1

-Yüzey pürüzlülüğü konrolü - Testex Tape and Comparator
NOT: Yangına dayanımlı solvent boya imalatında yukarda anılan standartlar esastır. Ancak bunun dışında Dünyada kabul görmüş diğer standartlara uygun boya tedarikçileri İdarenin tarafından değerlendirilir. İdarenin onayına müteakip imalata başlanacaktır.

ÖZEL.İNŞ.03 Tezgah altı dolap yapılması

BİRİMİ : AD
Onaylı proje ve detaylarına uygun olarak 18 mm mdflam levha kapaklı, alt, yan, üst ve raf bölümleri 18 mm melamin kaplı yonga levha ile bütün aksesuarları dahil (alüminyum kulp, ayak takımı, ray sistemleri vb.) ahşap mutfak tezgah altı dolabı yapılması, iş yerine kadar nakledilmesi, yerine montajı, madeni aksam yerlerinin hazırlanarak, madeni aksamlarının takılması, her türlü malzeme, işçilik, yükleme ve boşaltma, yatay ve düşey taşıma ile müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil ,( madeni aksam bedelleri hariç) 1 m2 fiyatı:

ÖLÇÜ: Dolabın ön cephesi projesi üzerinden hesaplanır.


ÖZEL.İNŞ.04 Tezgah üstü dolap yapılması

BİRİMİ : AD
Onaylı proje ve detaylarına uygun olarak 18 mm mdflam levha kapaklı, alt, yan, üst ve raf bölümleri 18 mm melamin kaplı yonga levha ile bütün aksesuarları dahil (alüminyum kulp, askı aparatları vb.) ahşap mutfak tezgah üstü dolabı yapılması, iş yerine kadar nakledilmesi, yerine montajı, madeni aksam yerlerinin hazırlanarak, madeni aksamlarının takılması, her türlü malzeme, işçilik, yükleme ve boşaltma, yatay ve düşey taşıma ile müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil ,( madeni aksam bedelleri hariç) 1 m2 fiyatı:

ÖLÇÜ: Dolabın ön cephesi projesi üzerinden hesaplanır.


25.014/MK-A Demir imalatın kumlanarak boyaya hazır hale getirilmesi.

BİRİMİ : TON
Silisli kum kullanılarak ve uygun ekipman ile demir imalatın, pas ve varsa yağ ve kirlerden temizlenerek koruyucu boyaya hazır hale getirilmesi, ocaktan iş yerine taşınması hariç, her türlü malzeme ve zayiatı, işçilik, işyerinde yatay ve düşey taşıma, müteahhit genel giderleri ve kârı dâhil, 1 ton demir imalatın kumlanması fiyatı:
ÖLÇÜ: Kumlamaya tabi tutulmuş demir imalatın ödenmesine esas poz numarasındaki ölçüye uygun olarak belirlenmiş demir imalat ağırlığıdır.

MSB.521/A2-A Boyalı Sac Sandviç Sistem Çatı Kaplaması Yapılması

BİRİMİ : M2
Fabrikasyon rulo boyama sistemi ile boyanmış ve B1 sınıfı (galvanizli sacların dışa bakan yüzeylerinin 5 mikron epoksi astar üzeri 20 mikron polyester son kat boya, poliüretan gören yüzlerinin min. 7 mikron epoksi astar) 40-42 kg/m3 yoğunlukta poliüretan dolgulu 0,5+0,4+50mm kalınlığında poliüretan dolgulu çatı panellerinin bindirilmesi, aşıklara tespiti, aksesuarların (mahya, saçak altı, duvar dibi, kenar kaplama vb. gibi) yerine konması, trifon rondela altı deliklerinin silikonlanması, inşaat yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, iş yerindeki montajının yapılması, malzeme, nakliye, işçilik, montaj, zaiyat, araç gereç giderleri müteahhit karı ve genel giderler dahil 1 m2 sinin fiyatıdır.
Ölçü: Kaplanan çatı yüzeyleri alan olarak hesap edilir.

MSB.852/1-A Sac Yağmur Oluğu Yapılması

BİRİMİ: MT
İdarece onaylanmış çatı nokta detayına göre 30x5'lik lama demirinin metrede 3 adet kullanılarak, her bir lamanın 3'er Adet delinerek ahşap vidası ile kaplama tahtası veya beton parapet üzerine tespiti, 2mm.'lik düz siyah Saçtan, projede belirtilen ölçülerde yağmur oluğu yapılması, lamalar üzerine tespiti ve birbirine kaynatılması, lehimlenmesi, içinin korozyona karşı koruyucu boya ile boyanması (Y.25.002/01), dışının iki kat antipas ve iki kat sentetik boya ile boyanması (Y.25.002/02) için, işçilik her türlü malzeme ve zayiatı, alet ve edevat giderleri, iş yerindeki yükleme, yatay ve düşey taşımalar, boşaltma, müteahhit karı ve genel giderler dahil, 1 mt. fiyatıdır.
Ölçü: Projeye göre uzunluğu hesaplanır.

  1. DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

6.1. İş Sağlığı ve Güvenliği


Yürürlükteki İş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına uygun olarak tüm çalışma sahasında gerekli önlemler alınacaktır.


Yüklə 120,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin