1 Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi mecaz anla-mıyla kullanılmıştır?



Yüklə 48,06 Kb.
tarix31.10.2017
ölçüsü48,06 Kb.

GÜZELTEPE ORTAOKULU 7. SINIF İOKBS DENEMESİ – 6


Ad Soyad:

1) Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi mecaz anla-mıyla kullanılmıştır?
A) Arkadaşım yeni bir bilgisayar oyunu almış.

B) Yeni gösterime giren tiyatro üç perdeden oluşuyor.

C) Yeni okulundaki yeni arkadaşlarına çabuk ısındı.

D) Derenin ağzına duvar örmeye başladılar.



2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün “sesteşi” yoktur?
A) Kardeşim sokak köpeklerini seviyordu.

B) Okuldan eve geç dönünce babam kızdı.

C) İlkbahar gelmeden açan çiçekler soldu.

D) Tabakları yere düşürünce hepsi kırıldı.


3) Arabam tamir edilirken atölyenin bir köşesinde duruyordum. (1) İki çırak, bir kazada hasara uğramış başka bir otomobilin bazı kısımlarını söküyorlardı. (2) Ara sıra kendilerinden daha küçük bir çırağa, vermesi gereken anahtarın numaralarını söylüyorlardı. (3) Çocuk da istenilen anahtarı buluyor, ellerine tutuşturuyordu. (4) Çevik ve elleri işe yatkın bu teknisyenleri hayranlıkla seyrediyordum.


Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “beğenme” duygusu hâkimdir?
A) 4 B) 3 C) 2 D) 1
4) “Bir yazar içinde yaşadığı toplumun kaldırımlarında geziyorsa yazdıklarıyla o zaman kalıcı olur.”
Yukarıdaki cümleden aşağıdaki ifadelerden hangisi çıkarılamaz?
A) Kalıcı olmak isteyen isteyen bir yazar yaşamdan bir

bölüm sunmalıdır.

B) Halkla birlikte yemek yiyen bir yazar o yemeği unutmamalı.

C) Yazar başka dünyaların güzelliklerini anlatabilirse o zaman kalıcı olmuş olur.

D) Yazar içinde yaşadığı toplumun teneffüs ettiği aynı havatı teneffüs etmelidir.

5) Aşağıdaki yargılardan hangisi kanıtlabilirlik açı-sından farklıdır?
A) Yunus Emre 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 14. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşamış bir ozandır.

B) Allah'la olan ilişkilerini işledi, ölüm, doğum, yaşama bağlılık, İlahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı.

C) 1991 yılı, UNESCO tarafından Yunus Emre'nin doğumunun 750. yılı olarak anılmıştır.

D) Yunus Emre insanları asil, garip, zengin, fakir, Hristiyan, Müslüman ayrımı yapmaksızın, derin bir sevgiyle severdi.



6) Yazarlar kendilerine bir ışık, bir yol gösterici ararlar. Onun gibi yazmaya, cümlelerini onlar gibi kurmaya çalışırlar. Yazarlıklarının ilk dönemlerinde bu durum gayet doğaldır fakat yetkin bir yazarın bu durumu uzun süre devam ettirmemesi gerekmektedir.
Yukarıdaki paragrafta vurgulanan anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özgünlük B) Sadelik

C) Tutarlılık D) Akıcılık

7) Aşağıdakilerden hangisinde varsayım anlamı vardır?

A) Muş’a geldiğinde beni arar sanmıştım.

B) Bir an için zengin olduğunu düşün.

C) Derslerinde başarılı olabilirsin.

D) Boşa yanan ışıkları kapatın.


8) Annem, güler yüzlü; güzel kadın. Ne zaman bana baksa güneş gibi doğar o güzel gülüşü, sımsıcak dolar içime. Elleri pamuk gibi yumuşak, sözleri samimi ve sıcak. Annem güzel gönüllü, eşsiz bir kadın.
Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Birinci kişi ağzından anlatım yapılmıştır.

B) Tanımlama yapılmıştır.

C) Benzetmelerden yararlanılmıştır.

D) Örneklemeden yararlanılmıştır.

9) Biliyor musunuz, depresyon denilen çağın hastalığının en az olduğu yerler Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu. Çünkü komşuluk var orada. Bananeci insan yok. İnsanların hepsi samimi, içten. Birinin derdi hepsinin oluyor. Birinin özlemi diğerini ağlatıyor. Mutlu mu oldular, hep birlikte gülüyorlar.



Bu paragrafta verilemek istenilen ana düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) Misafirperver insan olmalıyız.

B) Anadolu’da bencil insan yoktur.

C) Depresyon çağımızın hastalığıdır.

D) Paylaşım her hastalığa ilaçtır.



10) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir deyim açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

A) Bütün gün koltukta hiçbir iş yapmadan oturur, elini sıcak sudan soğuk suya sokmazdı.

B) Evlendikten sonra çok becerikli olmuş, elinden her iş geliyor artık.

C) Ne yapacağına karar veremedi, telaşlandı, etekleri zil çalıyordu.

D) İzin vermemek için ipe un seriyor, olmadık bahaneler ileri sürüyordu.

11) Bir kısa başlı denizatının başı, bir atın başına benzer.

(1) Kuyruğu maymunun kuyruğuna benzer.(2) Otuz ikiden fazla denizatı türü vardır. (3) Kesesi de kangurununki gibidir.(4) Sadece okyanusta yaşar ve yüzer.
Yukarıda numaralandırılmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

12) Fazla parası yoktu. Elindeki avucundaki neyse satıp hastalıklarla mücadele ediyor; doktorlara, ilaçlara para dayandıramıyordu. Emekli bir öğretmendi. Yalnız yaşadığı hayatın içinde …..
Aşağıdaki cümlelerden hangisi paragraftaki boşluğa getirilse anlamlı ve kuralına uygun bir paragraf olur?

A) keyifle yaşıyordu.

B) bolluk içinde mutlu mesut yaşıyordu.

C) yediği önünde yemediği arkasındaydı.

D) yaşama savaşı veriyordu.
13) Onu daha iyi anlayabilmek için, kendi eserlerine ve kendi yazdıklarına müracaat etmekten daha iyi bir yöntem olmayacaktır. Bir Adam Yaratmak, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, İdeolocya Örgüsü, O ve Ben, Çöle İnen Nur, Ulu Hakan II. Abdülhamid Han, Mü’min-Kâfir gibi bu topraklarda yaşayan herkesin kesinlikle okuması gereken şaheserlerin yanında, her biri alanında çok büyük bir değer taşıyan yüze yakın eser bırakmış olan Necip Fazıl’ın birikiminden ve ömrünü vakfettiği mücadelesinden nasiplenebilmek borcunu başka türlü yerine getirmek mümkün olamaz.

Bu parçada “Necip Fazıl KISAKÜREK” ile ilgili aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

A) Necip Fazıl’dan nasıl yararlanılabilir?

B) Eserlerini hangi yöntem ile yazmıştır?

C) Yazarı daha iyi anlayabilmek için ne yapmak gerekmektedir?

D) Yazar üretken midir?


14) Tarihi bir doku ile karşınıza çıkan Safranbolu evlerinde ilk dikkatinizi çeken hepsinin aynı renkte olmasıdır. Beyaz badanalı, iki katlı, ahşap bu evlerin kapı tokmakları da en az kendileri kadar özgündür. Daracık, taşlı sokaklarında dola- şırken içinizi bir huzur kaplar.
Yukarıdaki metinde aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Betimleme B) Öyküleme

C) Açıklama D) Tartışma

15) Aşağıdakilerden hangisinde olay üçüncü kişi ağzından yapılmıştır?
A) Apartman kapısından çıkğımda, hava epeyce soğumuştu. Montumun yakasını iyice kaldırdım. O esnada bir araba dikkami çek. Önce benzem sandım ama yıllardır görmediğim amcamın arabasıydı.

B) Bir türlü uykuya dalamıyordum. Gün içinde olanlar zihnimde dipdiri duruyordu. Yatağımdan kalkm, kitap okumaya başladım…

C) O hafta içinde şirketten tekrar aradılar ama çok yoğun bir döneme girdiğimi, derslerin sıkışrdığını ve bu yüzden işi bırakğımı söyledim. Sağlığım için bunu yapmam gerekiyordu.

D) Kız, avlu kapısından girdiğinde Sabire Hanım tavuklara yem veriyordu. Dönüp kapı gıcırsına bak. Bak ki karşısında Asuman… Sevindi hem de çok sevindi.


16) Sana dar gelmeyecek, makberi kimler kazsın?

“Gömelim gel seni tarihe.” Desem sığmazsın.

Yukarıdaki mısralarda kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme B) Kişileştirme

C) Abartma D) Karşılaştırma


17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem kendi kip anlamının dışında kullanılmıştır?

A) Soğuk havalarda sokağa çıkmaz.

B) Kardeşim odasında ders çalışıyor.

C) Muş’a okullar tatil olduktan sonra gidecek.

D) Fazla acele etme birazdan çıkarız.
18)Aşağıdaki verilen cümlelerdeki fiillerin hangisi, yapısı yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) Muş’tan Ankara’ya uçakla gitmeye karar verdik.

B) Öğrenciler sıcaktan susamışlar.

C) Çocukları için saçını süpürge etti.

D) Muş’a gitmekten vazgeçtik.

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?

A) Okulun arka bahçesinde uçurtma uçurdu.

B) Düşüncelerini bana uzun uzun anlatmıştı.

C) Böyle şeyler kimseye söylenmezdi.

D) Günlerce hiç durmadan yazardı.

20)

1) Yaz gelince Antalya’ya tatile gideceğiz ( Zaman Zarfı )

2) Okulun merdivenlerini hızlıca çıktı. ( Durum Zarfı)

3) Arabayı biraz ileriye çek. (Yer Yön Zarfı)

4) İş yerindeki ilk günün nasıl geçti? (Soru Zarfı)
Verilen örneklerden hangisi yanlıştır?

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4




21) Numan ( ) yeni elbiselerini giymiş ( ) bayramlaşmak için dedesine gitmeyi bekliyordu( )
Bu cümlede boş ayraçla gösterilen yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilemez?

A) Nokta (.) B) Noktalı virgül (;)

C) Virgül (,) D) Üç nokta (…)

22) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Hâlbuki kendi yaptıklarına bakmıyor.

B) İstanbul 1453’de fethedildi.

C) Cem Yılmaz, Türkiyenin en başarılı komedyenlerindendir.

D) Yeni gelen öğrencileri deftere kayıt ettik.

23) Savaş alanında bizi en çok zorlayan durumlardan birisi de açlıktı. Yokluk zamanında, daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan on binlerce askerin doyurulması neredeyse imkânsızdı. Öğlen bir şeyler yesek akşam aç yatardık, akşam bir şeyler yesek ertesi gün aç kalırdık. Bu topraklarda bağımsız yaşayabilmek için çok ağır sınavlardan geçtik.


Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?
A) Deneme B) Anı

C) Gezi yazısı D) Günlük

SELAHATTİN YILMAZ

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ



Cevap Anahtarı

1) C

13) B

2) A

14) A

3) A

15) D

4) C

16) C

5) D

17) D

6) A

18) B

7) B

19) A

8) B

20) C

9) D

21) D

10) C

22) A

11) B

23) B

12) D




Kataloq: wp-content -> uploads -> 2017

Yüklə 48,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə