1 Gazavatname tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?



Yüklə 17,87 Kb.
tarix11.01.2018
ölçüsü17,87 Kb.
#37538
növüYazı

www.arslanhocam.com


1)Gazavatname tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A)Bir şehrin güzelliklerinde söz eder.

B)Peygamberlerle ilgili kıssalar içerir.

C)Cümle içindeki uyak.

D)Ciddi yazılmış bir esere mizah yoluyla nazire yazma.

E)Savaşta gösterilen yiğitlikleri anlatan eser



2)Şairlerin yaşam öyküsünü anlatan eserlere ne denir?

A)Tenkiretüş- Şuara

B)Tenkiretül evliya

C)Mecalis-ün nefais

D)Kitab-ı Bahriye

E)Seyahatname



3)Aşağıdakilerden hangisi 16. Ve 17. Yy. süslü nesim temsilcileri bir arada verilmiştir?

A)Veysi – Nergisi

B)Fuzuli – Nedim

C)Ahmet Paşa – Nef-i

D)Şeyh-i – Kadı Burhanettin

E)Ahmedi – Sultan Veledi



4)Divan edebiyatında aşağıdaki terimlerden hangisi yanlış verilmiştir?

A)Mazmun-Klişeleşmiş söz

B)Hamse – Beş mesneviden oluşan eserler

C)Lugaz şiir biçiminde oluşturulan şarkı

D)Mecmua – El yazması defter

E)Münşeat - Değişik konulu düz yazıdan oluşan eser.



5) I-Bir şairin şiirine, ölçü ve uyağıyla aynı şekilde yeni dizeler eklemedir.

II- Ünlü kişileri yaşam öykülerinin toplandığı eserdir.

III- Evliyaların yaşamını anlatır.

IV- Hz. Muhammed’in yaşamını anlatır.

Hangisinin tanımı verilmemiştir?

A)Kısas-ı Enbiya

B)Siyer

C)Nazire


D)Tezkire

E)Velayet-name



6)Aşağıdakilerden hangisi Divan edebiyatında “Nesir” türlerinde biri değildir?

A)Fütüvvetname

B)Seyahatname

C)Siyasetname

D)Sefaretname

E)Tezkire



7)Aşağıdakilerden hangisi “Mahallileşme” hareketi için söylenemez?

A)En önemli temsilcisi “Nedim” dir.

B)Halk hayatı edebiyatından girmiştir.

C)Halk koşma ve şarkılarının etkisiyle oluşan “Türkü” en güzel örneklerini Nedim vermiştir.

D)Halk söyleyişlerine zengin ve espirili bir yorum kazandırmıştır.

E)18. YY. görülmüştür.



8)Aşağıdakilerden hangisi Divan Edebiyatı “Nesrinin” örneklerinden biri değildir?

A)Düz yazıya “inşa” düz yazı ile uğraşan “münşi” denir.

B)Noktalama işareti yoktur.

C)Divan nesri iki tane olur. Sade ve süslü nesir.

D)Cümleler kısadır.

E)Dil ağır ve sanatlıdır.



9)Divan şiirine Türklerin kattığı iki nazım biçimi Tuyuğ

III

ve Türküdür.Şiirde kaside, gazel müstezat, mesnevi gibi



V IV II I

nazım şekilleri kullanılmıştır.



Hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A)I B) II C) III D)IV E) V



10)Aşağıdakilerden hangisi Divan Edebiyatının özelliklerinden biri değildir?

A)İlk örneği 13. Yy. vermeye başlamıştır.



1-E 2-A 3-A 4-C 5-A 6-A

7-C 8-D 9-E 10-E 11-A

12-B

B)İlk şairi Hoca Dehani’dir.

C)Sanat için sanat anlayışı benimsenmiştir.

D)Divan şiirinde dil Osmanlıcadır.

E)Divan şiirinde söz ve anlam sanatlarına azda olsa yer verilmiştir.



11)Aşağıdakilerden hangisi süslü nesrin en öenmli örneğidir?

A)Sinan Paşa – Tazarruname

B)Gülşehri – Felekname

C)Ahmedi – İskendername

D)Aşık Paşa –

E)Mevlana – Fi hi ma Fih



12)Aşağıdakilerin hangisi Divan Edebiyatı Sebk-i Hindi için yanlıştır?

A)Güç anlaşılır bir şiir dili bardır.

B)Bilinen maznumlar kullanmak.

C)Şeyh Galip önemli temsilcisidir.

D)Fazla sözden kaçınılır.

E)Derin acıları ve tasavvuf görüşünü benimser.





Kataloq: FileUpload -> bs681288 -> File
File -> 2012 lys edebiyat sorulari
File -> 1. Aşağıdakilerin hangisinde anlatılanlar ayraç içinde verilenlerleuyuşmamaktadır?
File -> Ömer nasuhi Bİlmen anadolu imam hatip lisesi 2015-2016 EĞİTİM ÖĞretim yili türk edebiyati dönem yazili sinavi adı ve Soyadı: No: b grubu
File -> Yukarıda sözü edilen akım aşağıdakilerden hangisidir?
File -> 1. Destan ve mitlerde görülen, insanların bir kahraman oluşturma eğiliminin çağdaş bir tiyatro eserine uygulanışı ve geleneksel tiyatronun modern ögelerle sahneye konuşu olarak nitelendirebilecek eserlerin başında Brecht’in etkisiyle yazılan olan
File -> Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri 1-Beyitlerle yazılanlar
File -> Aşağıdaki dizelerin hangisinde özellikle Tanzimat Dönemine özgü bir kavram yoktur ?
File -> Aşağıdakilerden hangisi Şinasi’ye ait değildir?
File -> Aşağıdakilerden hangisi Şinasi’ye ait değildir?

Yüklə 17,87 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə