1. Logoda Sadelik



Yüklə 28,82 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü28,82 Kb.
#98852

1. Logoda Sadelik
İnternette veya reel hayatta bir çok firmanın ve kişilerin logoları ile karşılaşıyoruz. Bu logoların bazısı dikkatimizi çok çeker, bazılarını ise hiç fark etmeyiz. Bütün kaliteli logoların en önemli özelliği sadelikleridir. İnsanların ilgilerini sade ve basit logolar çeker. Çünkü bu tür logolarda verilmek isteneni kolayca görebilmek mümkündür.

2. Boyutları
Logolarınızı yaptırırken logonun kullanım amacı belli olmalıdır. Bazı logolar sadece internet sitelerinde kullanılır, bazıları ise fatura, matbu, antetli kağıt gibi baskı ürünlerinde kullanılır. İnternet sitelerinde kullanılan logoların oranları fazla abartılı olmamalıdır. Ama baskı ürünlerinde kullanılacak logoların çözünürlükleri yüksek olmalıdır. Bunun nedeni ise logonun ürünler üzerine basıldığındaki görüntü kalitesidir. İnternet sitelerinde kullanılan logolar ortalama 72 dpi, baskıda kullanılan logolar ise 300 dpi olmalıdır. Ancak günümüzde logoların genellikle vektörel olarak hazırlanıyor olması bu farklılıkları kısmen ortadan kaldırmıştır diyebiliriz.

3. Renk Kullanımı
Günlük hayatta ve internette karşılaştığımız logoların %80'ni sadece bir veya iki renk tonu kullanılarak yapılmıştır. Kaliteli logolarda nadiren üç renk kullanılır. Bunun amacı ise renkler ne kadar çoğalırsa logonun bulmacaya dönüşmesi ve tamamen karmaşıklaşmasıdır.

4. Yazı Stilleri
Logo tasarlanırken ilginç ve kolay bulunmayan yazı tipleri kullanmaya çalışanlarla sık karşılaşıyoruz. Bu durum logoları çok kaliteli gösterebilir, ancak logoların yazıları okunamadığında logonun bir anlamı kalmaz. Bu aşamada en iyi seçenek kolay bulunabilen ve okunması kolay olan yazı tiplerinin kullanılmasıdır.

5. Pratik, Kullanılabilir ve Uydurulabilir
Bu aşama ise logonuzun her ortama uygun olmasıdır. Bu yöntem ile baskı maliyetini de düşürebilirsiniz. Logonuzda arkaplan olmamalı, çünkü kullanması zor olabilir.

6. Özgünlük
Logonun amacı temsil ettiği ürünü, firmayı, kişiyi vb. açıkca belli etmelidir. Rakiplerinden ayırt edilmeli ve akılda kalıcı olmalıdır. Bunun için logo özgün olmalı ve sadece tasarlandığı şeyi yansıtmalı.

7. Sektöre uygun olmalı
Aynı sektördeki firmaların logo tasarımlarında bazı benzer özellikler olduğu görülebilir. Bu logonun özgünlüğünü kaybetmesi anlamına gelmez. Bir renk tonu bile sektörü temsil edebilir.

8. Kişiliğini yansıtmalı
Logo bir firmayı, ürünü, kişiyi (tasarlandığı nesneyi) iyi tanıtmalıdır. Kim oldukları, ne iş yaptıkları, nasıl çalıştıkları gibi sorulara cevap niteliğinde olmalıdır.

 

LOGO TASARIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Üç renkten fazla renk kullanmayın.

• Gerçekten gerekli olmayan her şeyi atın.
• Karakter büyük anneniz tarafından bile okunabilmeli
• Logo tasarımı algılanabilir olmalı.
• Logo tasarımı için benzersiz bir şekil yaratın.
• Logonuzu 3’den fazla kişi tarafından beğenildiğine emin olun..
• Populer logolardan parçalar toplayarak bunların sizin orijinal işiniz olduğunu iddia etmeyin.
• Logo tasarımı siyah beyaz da hoş gözükmeli.
• Logonun tersten de algılanabildiğine emin olun.
• Logonun boyutu değiştiğinde de algılandığından emin olun.
• Güncel logo tasarımı trendlerini umursamayın. Bunun yerine her zaman kullanılabilecek bir logo tasarlayın.
• Logoda özel efekt kullanmayın (örn; gölge, yansıma….).
• Mümkünse logoyu bir karenin içine sığacak şekilde tasarlayın.
• Karışık ayrıntılardan sakının
• Logonun kullanılabileceği muhtemel ortam ve yerleri gözününde bulundurun.
• Donuk ve ince yerine kalın ve güvenli olun.
• Mükemmel bir logo tasarlamayacağınızı kabul edin.
• Logo tasarımı sektörle ilişkili olmalı.
• Resimden logo olmaz.
• İkiden fazla yazı karakteri kullanmayın.
• Logo tasarımı tek parça gözükmeli.
• Logoyu düşünmeden önce logoya kimlerin bakacağını düşünün.
• Marka ismi akılda kalıcıysa logo marka ismi olmalı.
• Logo yansıtıldığında da anlaşılabilmeli.
• Büyük şirketler bile küçük logolara ihtiyaç duyarlar.
• Sadece logoyu kullanacak işletme değil, herkes logodan hoşlanmalı.
• Hazırladığınız logoyu değişik biçimlerde deneyin. Daha fazla deneme daha iyiye yaklaştıracaktır.
• Logo çeşitli zeminlerde uyumlu gözükmeli.
• Logo kolaylıkla tarif edilebilmeli.
• Bilgisayarda çizmeden önce logoyu kağıt üzerinde çizin.
• Tasarımın basit olmasına özen gösterin.
• Logo tasarımı dikkati başka tarafa çekmemeli.
• Logo tasarımı görsel olarak orantılanmış olmalı
• Parlak renklerden (Fıstık yeşili, pembe, sarı, turuncu ) ve donuk renklerden (kahverengi , gri ) kaçının.

LACOSTE

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo1.jpg

Rene Lacoste, Fransız meşhur bir tenisçi ve aynı zamanda modacıydı. 1926’daki şampiyonayı kazandığında kendisinin tasarladığı beyaz bir gömlek giymişti. Bu gömlek, nemi tutmaya yarayan hafif kumaştan yapılmış bir gömlekti. 1927’deki Davis Kupası sırasında, timsah derisi bir bavul üzerine oynadığı bir bahis yüzünden Amerikan basını kendisine ‘timsah’ lakabını takmıştı. Arkadaşı Robert Geore, kortlarda giydiği kıyafete bir timsah resmi çizdi. Timsah logosuda böyle oluştu.

MERCEDES-BENZ

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo2.jpg

Hırsızların en çok rağbet gösterdiği bir figür. Dünyada en çok tanınan markalar arasında yerini alan Mercedes’in, üç ayaklı yıldız figürü, markanın kara, hava ve sudaki gücünü tanımlıyor. Mercedes ambleminin mucidi Daimler.. Mercedes amblemi, dünyada en çok tanınan marka olmanın yanı sıra en çok çalınan figür olarak da ilk sırayı alıyor.

FERRARI

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo3.jpg

Hediyelik beygir. İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari’ye hediye ettiği at maskot, Ferrari’nin amblemini teşkil etti. Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena’yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.

COCA COLA

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo4.jpg

Coca Cola’nın mucidi Dr. Pemberton’un ortağı ve aynı zamanda muhsebecisi Frank Robinson, iki C harfinin mükemmel bir estetik yaratacağını düşündü ve kendi el yazısıyla Coca Cola’nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu yarattı. Logonun anlamını "Nefis ve Taze" olarak belirtiyor.

AUDI

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo5.jpg

Amblemdeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı simgeliyor. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verildi. Markaya kendi ismini vermeyen Horch, Latince’deki karşlığı olan Audi’yi buldu.

SHELL

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo6.jpg

Marcus Samuel, Londra’da doğa hayranlarına denizkabukları satmak için küçük bir dükkân açtı. 1833’teki bu gelişmeden sonra, baba, dükkânında kendi işini yaparken Marcus’un oğlu, aydınlatma ve yemek pişirme için Uzakdoğu’ya gaz ihraç etme fikrini geliştirdi. 1892’de ilk tankerini tutarak 4 bin ton Rus gazyağını Singapur ve Bangkok’a teslim etti.

LEGO

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo7.jpg

Marangoz Ole Kirk Christiansen, yaşamını bölgedeki çiftçilere evler ve mobilyalar inşa ederek kazanmaktaydı. Önce atölyesi çocuklarının çıkardığı bir yangında yandı. Ole Kirk daha büyük bir atölye inşa etti, ancak bu kez de ekonomik kriz vurdu. Üretim maliyetlerini minimize etmek için, ürünlerinin minyatür versiyonlarını üretmeye başladı. Bu minyatürler ona oyuncak üretme ilhamını verdi ve 1932’de oyuncaklarını üretmeye başladı.

LEVIS

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo8.jpg

24 yaşındaki Alman göçmeni Levi Strauss, New York’tan San Fransisco’ya az miktarda tekstil ürünüyle yola çıkar. Amacı ağabeyinin New York’taki tekstil işinin bir şubesini açmaktır. Gelişinden kısa bir süre sonra bir maden arayıcısı Strauss’un ne sattığını öğrenmek ister. Strauss ona çadır ve araba örtüsü için branda bezi olduğunu söyleyince “Pantolon getirmeliydin!” diyerek yeterince dayanıklı pantolon bulamadığından bahseder. Bunun üzerine, Levi Strauss 1873’te dikişli cep modelini kullanmaya başlar.

NIKE

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo9.jpg

Nike’ın çalışanlarından Jeff Johnson, bir gece rüyasında Yunan tanrısı Nike’ı görür. Patronu Phil Knight, ürettiği ürün için ‘Dimension 6’ adını kullanmayı düşünürken, bu rüya markanın isminin değişmesinde etkili olur. Ünlü spor mağazası Nike adını alırken, logo da 35 dolara bir öğrenciye yaptırılır.

GOOGLE

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo10.jpg

Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin web’deki ve dünyadaki bilgi selini organize etme misyonunu yansıtır.

BMW

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo24.jpg

Ödüllü soru: “BMW ambleminde ne görüyorsunuz?” Çoğunluğun cevabı: “ikisi mavi, ikisi de kırmızı dört adet alan” olur herhalde. Bu cevaba katılan biriyseniz, yanıtınızın biraz zayıf kaldığını kabul etmeniz gerekiyor. Çünkü amblemdeki bu dört alan, dönen bir pervaneyi simgeliyor. Adının açılımı “Bayerischen Motoren Werke” olan firma, Birinci Dünya Savaşı’nda uçak motorları üretiyordu. 1923 yılında üretilmeye başlanan R 32, markanın ilk motosikleti oldu. BMW markasına sahip ilk otomobil olan Dixi ise 1929 yılında üretilmişti. Mavi-beyaz renkli sembol 1917 yılından bu yana korunduğundan, bugüne kadar logonun sadece ayrıntılarında küçük değişimler gerçekleştirildi.

ROLEX

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo11.jpg

Rolex logosu firmanın kurucusu Hans Wilsdorf’un yaratıcılığı sayesinde ortaya çıkmış. İsmin üzerindeki taç, saat ustalığının işareti, beş parmak şeklindeki çıkıntılarda saat ustasının hünerli parmaklarını sembolize ediyor.

FENDI

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo12.jpg

Dünyaca ünlü elbise markası olan Fendi ismi İzmirli bir levanten aileden gelmedir. Ataları İzmir'de Efendizade ailesine mensup olan bu şahıs, Efendi kelimesinin başındaki E harfini atarak ürünlerine Fendi adını vermiş.

VAKKO

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo13.jpg

Vitali ve Alber adlı iki kardeşin isimlerinin baş harflerini ve Hakko soyadının 'kko' kısmını birleştirerek oluşturduğu bir markadır.

RENAULT

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo14.jpg

Kübist baklava şekli. Renault baklava şeklinin bulunuşu 30'lu yıllara dayanıyor. Amblem klasik ve durgun şekli ile geleceği simgelyor. 1992 yılında küçük değişiklerle, şu an bütün Renault'larda kullanılan yeni bir tasarım yapıldı.

PEUGEOT

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo15.jpg

Peugeot'un asli işi testere ve testere levhaları. Bir aslan gibi "

ROLLS ROYCE

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo16.jpg

Henry Royce 1884'te elektronik ve makine üreten bir fabrika kurdu. 1904'te ilk otomobilini yaptı. Aynı yıl Londra'da otomobil satan Charles Rolls'la tanıştı. İkili işbirliği yapmak üzere anlaştı. Royce'un yaptığı otomobilleri Rolls satmaya başladı. Otomobillerin adı "Rolls Royce" oldu. Lüks marka Rolls Royce'un kaputundaki zarif şekil 1911 yılından geliyor. Şekil, tasarımcının sevgilisini temsil ediyor. Orijinal adı "Spirit of ecstasy"(yeniliğin ruhu). Şekle, halk dilinde "emily" adı verildi.

SKODA

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo17.jpg

Çek sembolü. Skoda'nın daire içindeki kanatlı ok, hayal eymeyi, itina göstermeyi, hız ve ilerlemeyi sembolize ediyor. Firma, kullandığı amblemle, bütün arabaların bu vasıflara sahip olduğunu göstermek istiyor.

SUZUKI

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo18.jpg

Suzuki amblemi,300 güzel sanatlar akademi öğrencisini katıldığı bir tasarım yarışmasıyla ortaya çıktı. Firma yetkilileri, "Uzlaştırıcı" buldukları büyük "S" harfini, yüzlerce amblem arasından seçti. Amblem, 1961 yılından bu yana Suzuki markasını temsil ediyor

MITSUBISHI

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo19.jpg

Üç kanatlı baklava şeklindeki amblemde, Samurai armasından esinlenilmiş (Samurai Erdemi). Firmayı kuran iki Japon aile, tercih ettikleri amblemin sorumluluk bilincini, centilmenliği ve cemiyetler arası uyumu simgelediğine işaret ediyor.

ALFA ROMEO

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo20.jpg

Alfa Romeo amblem tasarımı, İtalya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafında dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti Ailesi'nin armasından alındı.

NISSAN

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo21.jpg

Markanın, daire içine yazılmış ismi, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktayı simgeliyor. Amblem, dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize ediyor.

OPEL

http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo22.jpg
21 Ocak 1863'te girişimce Adam Opel tarafından kuruldu. Opel, önceleri sadece dikiş makineleri ve bisiklet üretiyordu. 1899 yılında otomobil üretmeye başladı. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor.

VOLVO


http://askmen.mynet.com/images/guc-ve-para/profesyonel-is-hayati/logo23.jpg
İsveç'in savaş tanrıçası Volvo arabalarını, İsveç'in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslüyor. Amblemin yaratıcısı, demir silahlarla donatılmış savaş tanrısı Merih'i simgelediği figürde, aynı zamanda markanın sağlamlığına işaret ediyor.














Yüklə 28,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin