1. The first-ever International tri services joint exercise “indra – 2017” has started between which of the following countries? Answer



Yüklə 177,5 Kb.
səhifə1/4
tarix18.08.2018
ölçüsü177,5 Kb.
  1   2   3   4



October 1-22, 2017

1.The first-ever International tri services joint exercise “INDRA – 2017” has started between which of the following countries?

Answer:[India and Russia]

Explanation:The first-ever International tri services joint exercise “INDRA – 2017” has started between Indian and Russian Armed Forces at the 249th Combined Army Range Sergiyevisky and in the Sea of Japan near Vladivostok port from October 19, 2017.

2.Who has been appointed as the new chairman of World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?

Answer:[Sunny Verghese]

Explanation:Sunny Verghese, co-founder and Group CEO of Singapore-based Olam International, has been appointed as the new chairman of World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

3.Prof. Hans Joachim Schellnhuber has won the 2017 Blue Planet Prize. He hails from which country?

Answer- [Germany ]

Explanation:Prof Hans Joachim Schellnhuber from Germany has won the 2017 Blue Planet Prize for establishing a new field of science ‘Earth System Analysis’ and introducing most influential concepts including the notion of tipping elements in the climate system in Tokyo

5.As per RBI’s revised guidelines on interest subvention scheme, banks will provide funds to women SHGs in rural areas at how much percentage under DAY-NRLM for FY18?

Answer:  [7.0%]

Explanation:According to Reserve Bank of India (RBI)’s revised guidelines on interest subvention scheme, banks will provide funds to women Self Help Groups (SHGs) in rural areas at 7% under the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in the current fiscal FY18. is applicable in 250 districts across the country.

6.Which country to host 4th ADMM (ASEAN Defence Ministers’ Meeting)-Plus meeting 2017?

Answer [Philippines ]

Explanation:The 4th ADMM (ASEAN Defence Ministers’ Meeting)-Plus meeting will be held in Philippines from October 23, 2017 to deliberate extensively on the situation in Afghanistan and Syria besides China’s growing military presence in the disputed South China Sea. From India, Union defense minister Nirmala Sitharaman will attend the meeting.

7.Roy Dotrice, the veteran actor passed away. He hailed from which country?

Answer: [England ]

Explanation:Roy Dotrice (94), a veteran British actor, has passed away in London, England on October 16, 2017.

8.Which state government has launched Bhavantar Bhugtan Yojna (BBY) for farmers?

Answer:[Madhya Pradesh]

Explanation:Shivraj Singh Chouhan, the Chief Minister of Madhya Pradesh, has launched the ambitious ‘B B Y’ for the farmers of the state at the Krishi Upaj Mandi in Khurai, Sagar. The scheme has launched as a guarantee to ensure reasonable prices to the farmers for their agriculture produces.

9.The National Police Commemoration Day (NPCD) is observed on which date in India?

Answer:[October 21]

to mark the memory of brave policemen who sacrificed their lives while discharging their duties.



10.Which committee has been constituted to select candidate for post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV)?

Answer: [A Surya Prakash committee]

Answer Explanation:

The Search-cum-Selection Committee headed by Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash has been formed to select the candidate for the post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV).



1.Which union minister has signed pact with Japan for a Technical Intern Training Program (TITP)?

Answer:[Dharmendra Pradhan]

The 6th annual LNG Producers Consumer Conference has started in Tokyo, Japan from Oct 16-18, 2017. In it, India has signed a Memorandum of Co-operation (MoC) with Japan to send youngsters there as technical interns for on-the-job training for a period of three to five years.

2.Which of the following commodity exchange has launched India’s first commodity options in gold?

Correct Answer: [Multi-Commodity Exchange of India Ltd (MCX)]

Answer Explanation:

The Multi-Commodity Exchange of India Ltd (MCX) has launched India’s first commodity options in gold and gave stakeholders a new set of financial instruments to hedge their price risks. It is launched by Union Finance Minister Arun Jaitley in New Delhi on October 17, 2017



3.Which online campaign has launched by Union Ministry of Women and Child Development (WCD) to end gender bias in women against women?

Correct Answer: [#IamThatWoman]

4.Who has won the 2017 Man Booker Prize?

Answer:[George Saunders]

length novel “Lincoln in the Bardo



5.The Chhilchhila Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?

Correct Answer:[Haryana ]

6.The 2017 International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed on which date?

Correct Answer: [October 17. The 2017 theme ‘Answering the Call of October 17 to end poverty: A path toward peaceful and inclusive societies’ reminds us of the importance of the values of dignity, solidarity and voice underscored in the Call to Action to fight to end poverty everywhere.

7.Which e-commerce company has tied up with Union Ministry of Textile to promote handloom industry?

Correct Answer:[Myntra]

Answer Explanation:

E-commerce major Myntra has launched its CSR initiative in association with the Union Ministry of Textile to work directly with weavers and promote the handloom industry.



8.Who has been chosen for the 2017 Padma Prabha Puraskaram?

Correct Answer:[Prabha Varma]

Malayalam literature



9.Who has become the India’s first-ever woman wrestler to sign for World Wrestling Entertainment (WWE)?

Answer:[Kavita Devi]

Kavita Devi from Haryana has become the first ever woman wrestler from India to sign up for the World Wrestling Entertainment (WWE



10.Shamsher Khan, who passed away recently, was associated with which sports?

Answer:[Swimming]

Shamsher Khan (86), India’s first swimmer who had participated in the 1956 Melbourne Summer Olympics Guntur district, Andhra Pradesh on October 15, 2017.



1.Which Indian-American personality has won the 2017 American Bazaar Philanthropy award?

Answer: [Ajay Raju]

Answer Explanation:

Noted Indian-American attorney Ajay Raju has been honoured with the 3rd American Bazaar Philanthropy award in recognition of his philanthropic activities in the US.



2.The AYUSH Festival of Stamps 2017 has started in which city?

Answer:[Panaji]

Answer Explanation:

The AYUSH Festival of Stamps 2017 was inaugurated by Rajya Sabha MP Vinay Tendulkar at Maquinez Palace in Panaji, Goa on October 17, 2017.



3.The NIIF of India has signed a pact worth $1 billion with Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). What does NIIF stands for?

Answer: [National Investment and Infrastructure Fund]

Explanation:

The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) of India has signed an investment agreement worth $1 billion with a wholly owned unit of the Abu Dhabi Investment Authority (ADIA).



4.The Karera Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?

Answer:[Madhya Pradesh]

5.India’s first-ever All India Institute of Ayurveda has come up in which city?Answer: [New Delhi]

Explanation:

India’s first-ever All India Institute of Ayurveda (AIIA) has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi at Sarita Vihar in New Delhi on the occasion of 2nd National Ayurveda Day (NAD) i.e. on 17 Oct 2017.



6.What is the theme of 2017 World Spine Day (WSD)?

t Answer:  [Your Back in Action] October 16

7.The first-ever International tri services joint exercise “INDRA – 2017” will be conducted between India and which country?

Answer:[Russia]

8.Lekh Tandon, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

Answer:[Film Industry]

October 16, 2017.



9.Who is the author of the book “Beyond the Dream Girl”?

Answer:[Ram Kamal Mukherjee]

Explanation:

The biography of actress and BJP MP Hema Malini “Beyond the Dream Girl” has been authored by veteran journalist Ram Kamal Mukherjee, which is recently launched on October 16, 2017.



10.What is the theme of 2017 Global Handwashing Day (GHD)?

Answer: [Our hands, our future!]

on October 15



1.Which Indian sportswoman has won triple gold at Egypt Junior and Cadet Open Table Tennis Championship 2017?

:[Selena Selvakumar]

2.What is the theme of the 2017 World Food Day (WFD)?16 oct

Answer:[Change the future of migration. Invest in food security and rural development]

3.Jackson Singh Thounaojam is associated with which sports?

Answer [Football]

Explanation:

Jackson Singh Thounaojam from Manipur is in news recently because he created history at New Delhi’s Jawaharlal Nehru Stadium by scoring India’s first-ever goal in a FIFA U-17 World Cup during India’s match against Colombia on October 9, 2017.



4.Satish Chandra, who passed away recently, was the veteran personality of which field?

Answer:[History]

Explanation:

Prof. Satish Chandra, the veteran historian of medieval India and noted educational administrator, has passed away on October 13, 2017



5.Which state assembly has become the first in India to call motions online?

Answer: [Rajasthan ]

Explanation:

The Rajasthan assembly has become the first in India to call attention and adjournment motions and proposals online from legislators to send them to the state government. The new system is expected to save time, labour and use of paper in the functioning of the assembly, and also help legislators in bringing attention to urgent public issues. It will also streamline the exchange of information and reports among respective departments.



6.Which union ministry will organize International mega food summit “World Food India 2017”?

Answer:[Ministry of Food Processing Industries]3-5 nov

7.The Shahid Chandra Shekhar Azad Bird Sanctuary (SCSABS) is located in which state?

Answer:[Uttar Pradesh]

Kanpur-Lucknow



8.Which country is hosting the 6th annual LNG Producers Consumer Conference – 2017?

Answer:[Japan] in Tokyo, Japan from Oct 16-18, 2017. From India, Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship Dharmendra Pradhan will participate in the conference.

10.Which football team has won the 37th All India Governor’s Gold Cup football tournament-2017?

Answer [Mohun Bagan]

1.Who will be the new Director-General (DG) of UNESCO?

Answer: [Audrey Azoulay]

Explanation:

Audrey Azoulay, a French civil servant.



2.Who has won the Indira Gandhi Award for National Integration for 2015 -16?

Answer:[T M Krishna]

Explanation:He will be presented with the honour by Congress president Sonia Gandhi on October 31, Indira Gandhi’s death anniversary. cash prize of Rs 10 lakh.

3.The world’s largest combustion research centre has inaugurated in which IIT institute? Answer: [IIT Madras]

Explanation:

The National Centre for Combustion Research and Development (NCCRD) was inaugurated at the Indian Institute of Technology Madras (IIT-M) in Tamil Nadu on October 12, 2017, which is the world’s largest combustion research centre..



4.Who has been appointed as the India’s new ambassador to China?

Answer:[Gautam Bambawale]

6.Which Indian Armed Force has launched an innovative mobile health App “MedWatch”?

Answer:[Indian Air Force]

Explanation:

The Indian Air Force (IAF) has launched an innovative mobile health App ‘MedWatch’ TO Provide authentic health information to all IAF personnel at New Delhi on 11 Oct 17. The app has been developed in-house with zero financial outlay by the Directorate of Information Technology (DIT). The important component of the App is its ‘Reminder Tool’ that will enable timely immunization for the children of all Air Warriors. It will be available on the IAF’s AFCEL network and will directly enable ‘Mission Indradhanush’ of the Govt of India. It is the first mobile health app in the three Armed Services.



7.Which of the following has become the first Indian Oil Marketing Company (OMC) to launch lubricants in Myanmar?

Correct Answer: B [Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL)]

Answer Explanation:

The Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL), the public sector undertaking , has become the first Oil Marketing Company (OMC) from India that has started marketing lubricants in Myanmar and has chosen commercial hubs of Yangon and Mandalay.



8.The world’s first negative emissions plant that turns CO2 into stone has opened in which country?

Correct Answer:[Iceland]

9.The Achanakmar Wildlife Sanctuary (AWS) is located in which state?

Answer [Chhattisgarh ]

Explanation:

10.The 2017 International Day of Rural Women is observed on which date?

Answer: [October 15]

2017 theme is “Challenges and opportunities in climate-resilient agriculture for gender equality and the empowerment of rural women and girls”.



1.Bangladesh has signed how much amount of loan deal with India for its infrastructure and social sector development?

Answer:[$4.5 billion]

Explanation:

Bangladesh has signed $4.5 billion third line of credit (LoC) agreement with India for its infrastructure and social sector development on October 4, 2017.



2.India’s first-ever Industrial Training Institute for the Divyangans will come up in which state?

Answer: [Assam]

India’s first-ever Industrial Training Institute (ITI) for the Divyangans will come up in Assam.



3.Purushottam Lal Kaushik, who passed away recently, was associated with which field?

Answer:[Politics]

Explanation:

Purushottam Lal Kaushik (87), the former Minister for Information and Broadcasting, has passed away in Mahasamund, Chhattisgarh on October 5, 2017. He was elected to the Lok Sabha twice in 1977 and 1989.



4.Which insurance company has launched ‘Neo’ a servicing bot for Twitter?

Answer: [HDFC Life]

Explanation:

The HDFC Life Insurance Company has launched ‘Neo’, that uses artificial intelligence for customer service.



5.Who has been appointed as the new Prime Minister of Mongolia?

Answer:[Ukhnaa Khurelsukh]

Explanation:

October 4, 2017..



6.Who has been sworn-in as the new Governor of Tamil Nadu?

Answer:[Banwarilal Purohit]

Explanation:

7.The Daroji Sloth Bear Sanctuary is located in which state?

Answer:[Karnataka ]

Explanation:

8.What is the theme of 2017 World Space Week (WSW)?

Answer: [Exploring New Worlds In Space]

9.The European Investment Bank (EIB) has signed how much of loan pact with India for Bangalore Metro Rail Project Phase II?

Answer: [€ 300 million]

10.Which city is hosting the first ever ASEAN-India Music Festival?

Answer:[New Delhi]

Explanation:

The first ever ASEAN-India Music Festival has started at Purana Quila in New Delhi on October 6, 2017



1.Who of the following has won the Nobel Prize for Literature 2017?

Answer:[Kazuo Ishiguro ]

Explanation:

British writer Kazuo Ishiguro has won the 2017 Nobel Prize for Literature. 2.Which of the following has become the first Open Defecation Free (ODF) tribe district of Rajasthan?



Answer:[Dungarpur]

Answer Explanation:

3.Who is leading the Indian delegation at the 8th Conference of Association of SAARC Speakers and Parliamentarians?

Answer: [Sumitra Mahajan]

Explanation:

The 8th Conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians has started in Colombo, Sri Lanka from October 4, 2017, which is inaugurated by Sri Lankan together to reach the 2030 agenda for Sustainable Development.



4.The 2017 World Animal Day (WAD) is observed on which date?

Answer:[October 4]

5.Who has been sworn-in as the new Governor of Meghalaya?

Answer:[Ganga Prasad]

6.The Chakrashila Wildlife Sanctuary (CWS) is located in which state?

Answer:[Assam ]

7.Which high-level committee has been constituted by the Union government for proper management of water resources in the NE region?

Answer[Rajiv Kumar committee]

Explanation:The Union government has set up a high-level committee for proper management of water resources in the North-Eastern region. The Committee will be headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar.

The high-level committee will submit its report by June 2018.



8.What is the theme of 2017 World Teachers’ Day (WTD)?

Answer:[Teaching in Freedom, Empowering Teachers]

Explanation:The World Teachers’ Day (WTD) is observed every year on October 5

9.From where the Union Ministry of Tourism has started ‘Paryatan Parv’ to promote tourism across India?

Answer: [Delhi] 5 Oct

10.Pooja Kadian is associated with which sports? Answer-[Wushu ]

Explanation:

Pooja Kadian has created history by becoming the first Indian to clinch a gold medal at Wushu World Championships in the 75 kilogram women Sanda category after defeating Evgeniya Stepanova in the final at Kazan on October 5, 2017.



11.Who of the following have won the Nobel Prize in Chemistry 2017?

Answer: [Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson]

2.For the first time, India and which neighboring state will conduct joint tiger census using a globally-recognised method?

Answer: [Nepal ]

3.Which union minister has launched SECURE Himalaya project in association with UNDP?

Answer: [Harsh Vardhan]

Answer Explanation:

Dr. Harsh Vardhan, the Union Environment Minister



4.Which state government has launched ‘Mathru Poorna’ scheme for pregnant women?

Answer: [Karnataka ]

Explanation:The Karnataka government has launched ‘Mathru Poorna’ scheme to meet the nutritional needs of pregnant women in rural areas.

5.Who has become the first Indian to hold deputy director general post at World Health Organisation (WHO)?

Correct Answer: [Soumya Swaminathan]

Answer Explanation:

Dr Soumya Swaminathan has become the first Indian to hold deputy director general post for Programmes at the World Health Organisation (WHO). Currently, she is the Director General (DG) of the Indian Council of Medical Research (ICMR)



6.Who has been appointed as the new chairman of the State Bank of India (SBI)?

Answer: [Rajnish Kumar]

October 6, 2017.



7.What is the current repo rate, according to recently released 4th bi-monthly monetary policy review statement for the year 2017-18?

Answe-[6%]

Explanation:The Reserve Bank of India (RBI) has recently released its 4th bi-monthly monetary policy statement for the year 2017-18.

8.Who of the following have won the Nobel Prize in Physics 2017?

Answer [Rainer Weiss, Kip Thorne and Barry Barish]three US scientists

9.Where is the headquarters of the Institute of Company Secretaries of India (ICSI)?

Answer:[New Delhi]

Explanation:Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Golden Jubilee Year Celebrations of the Institute of Company Secretaries of India (ICSI) in New Delhi on October 4, 2017 Act of Parliament, ‘The Company Secretaries Act 1980’.

10.The Katarniaghat Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?

[Uttar Pradesh]



1.Which country to host the 6th edition of World Government Summit (WGS)?

Answer: [UAE]

Explanation:The sixth edition of the World Government Summit (WHS) is scheduled to be held from February 11th – 13th, 2018 in Dubai, UAE. India will be the guest of honour in this summit.

2.Who of the following has/have won the Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017?

Answer

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young for their discoveries on how plants, animals and humans adapt their biological rhythm so that it is synchronised with the Earth’s revolutions



3.The Port of Benghazi which is officially opened for the first time in 3 years, is situated in which African country?

Correct Answer: [Libya]

4.Which state government has launched a state-wide campaign against child marriage and dowry on the occasion of Mahatma Gandhi’s birth anniversary?

Answer:[Bihar ]

record bureau data. 25% girl children were getting married below 18 years age in the state.



5.The Karlapat Wildlife Sanctuary (KWS) is located in which state?

Answer [Odisha ]

6.The 8th Conference of Association of SAARC Speakers and Parliamentarians to be held in which country?

Answer: [Sri Lanka]

Answer Explanation:

The 8th Conference of the Association of SAARC Speakers and Parliamentarians will be held in Colombo, Sri Lanka from October 4, 2017. The 3-day conference will be inaugurated by Sri Lankan President Maithripala Sirisena. The Indian delegation will be lead by Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan, who will deliver the lead speech on the topic Association of the SAARC Speakers and Parliamentarians, a platform for the Parliamentarians of South Asia to work together to reach the 2030 agenda for Sustainable Development.



Yüklə 177,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə