15. İstanbul Bienali ile ilgili ayrıntılı bilgi için



Yüklə 86,77 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü86,77 Kb.
#89695

15. İstanbul Bienali ile ilgili ayrıntılı bilgi için: medya@iksv.org

15. İstanbul Bienali’nden yüksek çözünürlüklü görseller için: www.iksvphoto.com

15. İstanbul Bienali’nden video görüntüleri için: https://files.secureserver.net/0fATdpi0NDFSef

iyi bir komşu

15. İSTANBUL BİENALİ 16 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

56 SANATÇININ 150 ESERİ, 6 KOMŞU MEKÂNDA
12 KASIM’A KADAR ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK


İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 1987 yılından bu yana düzenlediği İstanbul Bienali bu yıl 30. yaşını kutluyor. İKSV tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, 16 Eylül Cumartesi günü kapılarını açıyor.
Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in üstlendiği iyi bir komşu başlığını taşıyan 15. İstanbul Bienali’nde, 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı 150 eseri sergileniyor.
15. İstanbul Bienali bu yıl, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern, Pera Müzesi, ARK Kültür, Yoğunluk Sanatçı Atölyesi ile Küçük Mustafa Paşa Hamamı olmak üzere birbirine yürüme mesafesinde altı komşu mekânda ziyaretçilerini ağırlayacak.
12 Kasım’a kadar Koç Holding katkılarıyla ücretsiz olarak gezilebilecek 15. İstanbul Bienali süresince farklı alanlardan isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle de iyi bir komşu başlığı üzerine düşünülmeye devam edilecek. Sanatçı ve akademisyen Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiği 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı kapsamında, uluslararası konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek sempozyumlardan film gösterimlerine ve konuşmalara, farklı kültürel coğrafyalardan davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri atölye çalışmalarından İstanbul’un göçmen ve yerleşik müzisyenlerinin bir araya gelerek yapacakları doğaçlama performanslara, okuma günlerinden çocuklar için animasyon ve tasarım atölyelerine pek çok farkı etkinlik düzenlenecek.
15. İstanbul Bienali Basın Toplantısı
15. İstanbul Bienali’nin 12 Eylül Salı sabahı Özel Saint Benoît Fransız Lisesi Silüet Gösteri Salonu’nda gerçekleştirilen Basın Toplantısı’nda açış konuşmalarını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç yaptı.
İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in moderasyonunda devam eden basın toplantısı, 15. İstanbul Bienali küratörleri Elmgreen & Dragset ile 15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Program Koordinatörü Zeyno Pekünlü’nün bienalin oluşum sürecine dair gerçekleştirdiği ve iyi bir komşu başlığının nasıl belirlendiği, bienaldeki sanatçı ve işler, mekânlar, kamusal program ve yayınların hikâyelerine dair bilgilerin verildiği bir söyleşiyle devam etti.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında: Bu yıl, vakfımızın 45. yaşıyla birlikte, İstanbul Bienali’nin de 30. yılını kutluyoruz. Geçtiğimiz otuz yıl boyunca dünyanın dört bir yanından güncel akımları kentimize taşıyan, mekâna özgü üretimleri teşvik eden, tarihsel yapıların sanatla yeniden keşfedilmesine fırsat yaratan bienal, bugün yalnızca ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli güncel sanat etkinlikleri arasında sayılıyor. Sanatçıların ve sanatseverlerin nefes alabileceği, özgür bir üretim ve ifade platformu olarak otuzuncu yılımızı geride bırakmanın sevinci içindeyiz. İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak toplumsal yaşamda önemli bir yeri olan kültürün, kalkınmanın da ana etkenlerinden biri olduğu inancıyla bu alandaki uluslararası işbirliklerimizi güçlendiriyor ve ülkemizin kültür ve sanat yaşamını zenginleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde yine sponsorlarımızın, uluslararası kültür-sanat kurumlarının ve değerli destekçilerimizin katkılarıyla bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz,” yorumlarında bulundu.
Toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Her fırsatta vurguladığımız gibi, Koç Holding olarak ekonomik ve toplumsal gelişimin bir bütün olarak gerçekleşmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Toplumsal gelişimin en önemli unsurlarından biri olarak da kültür ve sanatı görüyor; bu alanlara verdiğimiz desteği bir öncelik ve sorumluluk addediyoruz. Bu sorumluluk duygusu, müzelerimizin ve sanat kuruluşlarımızın arkasındaki temel felsefeyi de oluşturuyor. Ülkemizin en büyük çağdaş sanat platformu olan İstanbul Bienali’ni desteklemeye 2007 yılında başladık. Geçtiğimiz 10 yılın ardından; bu defa sponsorluğumuzun ikinci 10 yıllık dönemini de başlatmanın heyecanını yaşıyoruz. Sponsorluğumuzu sadece finansal destek sağlamanın çok ötesinde, stratejik bir işbirliği olarak görüyoruz. İstanbul Bienali’nin ve çağdaş sanat kültürünün zenginleşerek devam etmesi ve ülkemizin toplumsal kalkınmasını desteklemek adına katkılarımızı sürdüreceğiz” dedi. Konuşmasında, İstanbul Bienali’nin bu yılki iyi bir komşu başlığına da atıfta bulunan Ömer M. Koç, şöyle devam etti: “Hepimiz yaşayarak görüyoruz. Sınırların her geçen gün daha fazla sorgulandığı bir dünyayla; savaş ve gerginliklerin giderek tırmandığı zor bir dönemle karşı karşıyayız. Bu dönemde en büyük ihtiyacımız, gücünü kültürden ve evrensel değerlerden alan sanatın diline daha çok kulak vermektir. İnanıyorum ki, temel insani değerlerimizi kökten sarsan ve barışı gölgeleyen yabancılaşmaya karşı komşuluk, büyük bir kapı aralayabilir. İyi bir komşu savaş değil, kalıcı barış sebebi olabilir.”
15. İstanbul Bienali’nin basın toplantısını takip etmek ve açılış haftasında sergileri gezmek için, uluslararası sanat çevrelerinden eleştirmen, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları da dahil olmak üzere yurtdışından 3,000’in üzerinde konuk İstanbul’a geldi.

iyi bir komşu

Küratörler Elmgreen & Dragset, bienalin temasını, bir kavramsal çerçeve metni yerine, “İyi bir komşu, korkmadığınız bir yabancı mıdır?”, “İyi bir komşu sizinle aynı gazeteyi mi okur?” gibi komşuluk kavramı etrafında oluşturdukları 40 soruyla belirledi. Yaşları 8’den 84’e uzanan 40 kişinin iyi bir komşu hakkında sorduğu bu sorular, Aralık ayındaki basın toplantısında canlı bir performansla tanıtılmıştı.


15. İstanbul Bienali'nin Aralık 2016’da düzenlenen basın toplantısı ve iyi bir komşu sorularına bienalin internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden ulaşmak mümkün: http://15b.iksv.org/iyibirkomsu

15. İstanbul Bienali Sanatçıları ve Mekânları
Galata Rum Özel İlköğretim Okulu

Sanatçılar: Heba Y. Amin, Mark Dion, Jonah Freeman & Justin Lowe, Kasia Fudakowski, Pedro Gómez-Egaña, Lungiswa Gqunta, Andrea Joyce Heimer, Morag Keil & Georgie Nettell, Olaf Metzel, Mahmoud Obaidi, Erkan Özgen, Leander Schönweger, Dan Stockholm, Ali Taptık, Bilal Yılmaz
19. yüzyılın sonlarında neo-klasik üslupta inşa edilen Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, uzun süre boyunca İstanbul’daki Rum çocukları için başlıca eğitim merkezlerinden biriydi. Rum nüfusun özellikle 1960’lardan bu yana hızla azalmasını takiben okul 2007’de eğitim faaliyetlerine son verdi. İstanbul Bienali’ni defalarca misafir eden ve geçmiş mirası sayesinde bilginin ve öğrenmenin sembolü olarak özel bir yere sahip olan bina, bulunduğu mahalle için önemli bir kurum.
Bienalde on beş sanatçı eserlerini Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun farklı yerlerinde sergiliyor. Farklı büyüklüklerde sınıflar, koridorlar, merdiven sahanlıkları, eski balo salonu ve çatı katı bunlardan sadece birkaçı. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu Kütüphanesi ise sergi esnasında da devam eden bir eğitim programı sürdürüyor.
İstanbul Modern

Sanatçılar: Adel Abdessemed, Volkan Aslan, Alper Aydın, Latifa Echakhch, Candeğer Furtun, Kim Heecheon, Mirak Jamal, Fernando Lanhas, Victor Leguy, Klara Lidén, Mahmoud Obaidi, Henrik Olesen, Lydia Ourahmane, Rayyane Tabet, Young-Jun Tak, Kaari Upson, Kemang Wa Lehulere, Yonamine, Xiao Yu
2003’te 8. İstanbul Bienali’ne yaptığı ev sahipliğinin ardından Türkiye’nin ilk modern ve güncel sanat müzesine dönüştürülen İstanbul Modern, ambar olarak inşa edilmiştir. Bina, 1957-58 yıllarında ünlü mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanmıştır.
15. İstanbul Bienali kapsamında on dokuz sanatçının enstalasyonu İstanbul Modern’in açık alanlı zemin katında sergileniyor. İstanbul Modern’in içinde bulunduğu alan bugün yeni bir dönüşümün içinden geçiyor. Bu süreç, bienal kapsamında müzeye yerleştirilecek işlerin seçiminde de önemli rol oynuyor. Müzede büyük ölçekli heykellerin yanı sıra “ev” ve “mahalle” kavramlarına eğilen tarihi işler de yer alıyor.
Müzenin ikinci katında bulunan Türk ve uluslararası modern ve çağdaş sanat koleksiyonu da izleyicilere açık. Ayrıca, İstanbul Modern’in küratör ekibi tarafından hazırlanan film gösterimi de sergi süresince programa uygun olarak seyircilere sunuluyor.
Pera Müzesi

Sanatçılar: Monica Bonvicini, Louise Bourgeois, Njideka Akunyili Crosby, Alejandro Almanza Pereda, Berlinde De Bruyckere, Vajiko Chachkhiani, Gözde İlkin, Liliana Maresca, Lee Miller, Aude Pariset, Sim Chi Yin, Dayanita Singh, Tatiana Trouvé, Tsang Kin-Wah, Andra Ursuta, Fred Wilson
1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından tasarlanan Bristol Oteli binasının cephesi korunarak yenilenmesiyle 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi, 15. İstanbul Bienali’nin sergi mekânlarından biri olacak.
Müzenin ilk iki katında müzenin ev sahipliği yaptığı Oryantalist Tablolar, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ve Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyonlarından seçilen eserler sergilenirken, en üst üç katta 15. İstanbul Bienali dahilinde on altı sanatçının eserleri misafirlerle buluşuyor. Ayrıca, müzenin Oryantalist Resim koleksiyonu bünyesinde ek eserler de sunuluyor.
Müzenin küratör ekibi tarafından bienalin iyi bir komşu başlığına uygun hazırlanan film gösterimleri müzenin zemin katındaki konferans salonunda belirlenmiş saatlerde gerçekleşiyor. Bienalin çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programı Pera Müzesi’nin eğitmen ekibiyle işbirliği içerisinde gerçekleştiriliyor.
ARK Kültür

Sanatçı: Mahmoud Khaled
İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’na çok yakın bir noktada bulunan ARK Kültür, başlangıçta ev olarak inşa edilmiştir. İki katlı bu müstakil evde uzun yıllar boyunca farklı aileler yaşadı. 80’li yıllara gelirken İtalyan bir antikacı binayı eklektik, süslü bir hale dönüştürdü, fakat 2008 yılında şu anki sahibi mimar Gülfem Köseoğlu tarafından yapılan restorasyonla Bauhaus anlayışına göre farklı bir hale getirildi. Aynı zamanda bina bir kültür ve sanat alanına dönüştürüldü.
ARK Kültür, kurmaca bir “müze eve” dönüştürülerek üç katta da tek bir sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Yoğunluk Sanatçı Atölyesi

Sanatçı: Yoğunluk
İstanbullu sanatçı kolektifi Yoğunluk, Asmalımescit’te bir apartmanda yer alan stüdyolarını yeniden tasarlayarak ziyarete açıyor. Belirli zaman aralıklarında, küçük gruplar halinde ziyaret edilebilecek stüdyoda, sanatçı kolektifinin bienal için özel olarak geliştirdiği bir enstalasyon yer alacak.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı

Sanatçılar: Monica Bonvicini, Stephen G. Rhodes, Tuğçe Tuna
Haliç’in karşı kıyısında, Balat’ta, diğer sergi mekânlarına biraz daha uzak olsa da yine kısa bir yürüme mesafesinde bulunan ve yıllardır kullanılmayan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, İstanbul’un fethinden 24 yıl sonra, 1477’de Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan biri.
Hamamın daha büyük “erkekler” bölümü daha önce 14. İstanbul Bienali’nde kullanılırken, son zamanlarda restore edilen “kadınlar” bölümü ilk defa bir sergi alanı olarak kullanılacak. İki sanatçının hamamın iki ayrı bölümünde yerleştirme çalışmaları yer alırken, hamamın erkekler bölümünde 16 ve 17 Eylül’de ve bienal boyunca her Cumartesi 17.30 ve 20.30’da Tuğçe Tuna’nın performansı gerçekleştirilecek.

15. İstanbul Bienali sanatçılarıyla bienal hazırlıkları ve bienal süresince yapılmış ve yapılacak olan özel röportajları http://15b.iksv.org/haberler adresinden takip edebilirsiniz.

Elmgreen & Dragset’ten Sergi Rotası
15. İstanbul Bienali küratörleri Elmgreen & Dragset, bienali ziyaret edecek sanatseverler için bir sergi rotası önerisi kaleme aldı.
İstanbul Modern’e giderken şu sıralar inşaat yüzünden hasar görmüş yolda, betonla kaplanmış alanda yeni sürülmüş saban izlerinden yürürsünüz. Erkenciyseniz iki Çinli çiftçiyi ve eşeklerini görebilirsiniz. Müzeye girerken altüst edilmiş, beyaza boyanmış, 24 metrekare bir stüdyo dairenin altından geçersiniz. Sonra öfkeli göstericilerin duvarlarından, yarısı çoktan soyulmuş ve zeminde enkaz gibi uzanan duvarlardan ilerlersiniz. İnşaat çitleri yolunuzu keser ama tüm bunların ötesinden tarihi binaların harabeye dönmüş sütunları ve yeni olanların temelleri boyunca ilerleyerek yolunuzu bulursunuz. Dozer bıçağı, fidanların narin gövdelerini bir köşeye itmişken heykelimsi dokuz adam fayanslı bir odada bacaklarını ayırmış, yerlerini güzelce almış, acele etmeden oturur: Bu Türkiye ve onun sekiz komşusu mudur? Bir çocuk yaşadığı farklı ülkelerden silahların çizimini yapar ve ardından sizleri çevreleyen duvarlara yerleştirilmiş on altı kara tahtadaki tebeşir çizgileri artık var olmayan ülkelerin izlerini gösterir.
Caddeden karşıya geçip Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’na gidersiniz, balo salonunda sanatçı, bir ev ortamını yavaş yavaş parçalara ayırır. Büyük merdivenden yukarı çıkarsınız ve her basamakta İstanbul’dan bir görüntü beliriverir; biri dalgalı metal çitin üzerinden ufka bakan Atatürk heykelinin arkasında uzanmış köpeklerin resmidir. Benzer bir metal, ikinci kattaki döner kapıdan geçtikten sonra her yerinizi kaplar. Sonraki kapıda göçmen kuşların sesini duyabilirsiniz. Bir kat yukarıda şehir doğası için yapılmış bir bilim laboratuvarı bulabilirsiniz; sağınızda ise şehir geleceği için kurulmuş bir bilim laboratuvarı (ikisi de çökmüş). Yukarı devam ettikçe Suriyeli bir oğlan çocuğu, konuşamadığı için, kuşatma altındaki bir memleketin korkularını mimiklerle anlatır. Bir diğer çiti atlayınca önünüzde kırık şişelerle dolu bir çayır uzanır; benzinin zayıf kokusu burun deliklerinize kadar ulaşır.
ARK Kültür’e doğru tepeye tırmandığınızda ağlayan meçhul bir adama adanmış bir müze görürsünüz. Kahramanca olmayanı kutlayan küçük bir ev müzesi.
Pera Müzesi’ne ulaşmak için İstiklal’i, İstanbul’un yıpranmış yaya merkezini geçince Osmanlı tablolarından oluşan koleksiyonunun ortasında arkası kiremit kırmızısı duvara patlatılmış yarısı betonla kaplı bir resim görürsünüz. Üçüncü katta tahtadan oyma bir Afrikalı figür, renksiz bayraklarla kuşatılmış bir kuş kafesine kapatılmıştır. Köşe başında bir kadın, Hitler’in öldüğü günkü çalışma odasından geriye doğru bakmaktadır. En tepeye giderken bir büyükannenin oturma odası, farazi bir huzur içinde geçen bir ömrü sessizce özetlerken “korku” kelimesi gelecek kapıda, kat boyunca yılan gibi dolaşır.
Asmalı Mescit sokağındaki birçok restoran arasında Yoğunluk’un atölyesini bir apartman binasının dördüncü katında bulabilirsiniz. İçeri girince komşuların Rumca sohbetlerini dinlerken minik ışık huzmelerinin karanlık boyunca size rehberlik etmesine izin verin. Komşular uzun süre önce ayrıldılar.
Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda sizi Almanca bir afiş karşılar ve enkaz halindeki bir kule sizi aynı anda hem kalmaya hem çekip gitmeye davet eder. Küçük odalara doğru ilerledikçe, biçare şişme botların perişan edildiği, zıvanadan çıkmış eski lunapark oyuncaklarıyla karşılaşırsınız. Erkekler kısmına geçince büyük aynaya bir bakarsınız: orada “suç” kelimesi okunur.
15. İstanbul Bienali, bir araya geldiğinde çeşitliliğe bir övgü niteliği taşıyan farklı sanatsal pratikleri sunar. Tarihi ve güçlenmekte olan sanatsal duruşlar birbirini tamamlar, tarih ötesi bir devamlılık sağlar. Katılan 56 sanatçıdan 30’u bienal için yeni projeler üretti. iyi bir komşu birlikte yaşarken yapılacak bir deney olarak tecrübe edilebilir. Farklı ve hatta bazen çatışan ifadeler yan yana var olur, bir süreliğine birbirlerine komşuluk eder, teşvik edici diyaloglar, düşünceler ve devamı gelen tartışmalar sayesinde birlikte çalışırlar.”

İstanbul Bienali Sergi Mekânlarının Sınırlarını Aşıp Sokaklara Yayılıyor:

15. İstanbul Bienali bu yıl altı sergi mekânının yanı sıra İstanbul ve dünya sokaklarına da yayılıyor.


iyi bir komşu Afiş Kampanyası

Bienal boyunca iyi bir komşu’nun farklı tanımlarını düşündüren soruların yer aldığı TBWA tarafından hazırlanan afişler şehrin sokaklarına, mahallelerine ve evlerine de yayılacak. Dükkânlardan kafelere, otobüs duraklarından evlerin camlarına kadar tüm şehirde sergilenecek iyi bir komşu afişleri #iyibirkomşu etiketiyle sosyal medyada paylaşılarak sanal ortamda da bir buluşma noktası sağlayacak. iyi bir komşu afişleri, İKSV ana gişe, Pera Müzesi ve belirli Biletix gişelerinden ücretsiz olarak edinilebilir.

Uluslararası Billboard Projesi

15. İstanbul Bienali’nin birçok uluslararası kültür kurumunun işbirliğiyle hayata geçirdiği Uluslararası Billboard Projesi kapsamında ise iyi bir komşu’ya dair farklı sorular, Şubat ayından itibaren dünyanın farklı kentindeki billboard’lar aracılığıyla sergilenmeye başlandı.


Sanatçı Lukas Wassmann, küratörler ve bienalin grafik tasarımcısı Rupert Smyth işbirliğiyle hazırlanan Uluslararası Billboard Projesi kapsamında farklı şehirlerde sergilenen afişler, şehir sakinlerini “İyi bir komşu, daha yeni taşınmış birisi midir?” veya “İyi bir komşu nadiren gördüğünüz birisi midir?” gibi sorular üzerine düşünmeye teşvik eder.
Son olarak Ağustos ayında Liverpool Bienali işbirliğiyle İngiltere’de Liverpool ve Manchester, Eylül ayı itibarıyla da Kanada’da Calgary ve İtalya’da Milano şehirlerinde iyi bir komşu afişlerinin sergilenmeye başlamasıyla projenin hayata geçtiği şehir sayısı 20’ye ulaştı. 2017 sonuna kadar devam edecek projede şu ana kadar yer alan şehirler ise Moskova (Rusya), Sidney (Avustralya), Milano (İtalya), Ljubljana (Slovenya), Armagh, Ballynahinch, Belfast, Downpatrick, Limerick, Newry (Kuzey İrlanda), Southampton, Liverpool ve Manchester (İngiltere), Calgary (Kanada), Plovidv (Bulgaristan), Şikago (ABD), Auckland (Yeni Zelanda), Dhaka (Singapur), Seul ve Gwangju (Güney Kore).
Kamusal Alanda Sergilenen Eserler

Bu yıl ziyaretçilerini şaşırtacak pek çok farklı esere ev sahipliği yapmaya hazırlanan bienal kapsamında sanatçı Burçak Bingöl’ün seramikten ürettiği, Beyoğlu’nda yetişen çiçeklerle bezenmiş güvenlik kameraları da şehrin çeşitli noktalarına yerleştirildi. İstanbullular bienal boyunca aralarında Kumbaracı 50, Pera Müzesi, Şimdi Cafe, Lebon Pastanesi gibi mekânların olduğu 20’yi aşkın noktada Bingöl’ün kameralarını görebilir.


15. İstanbul Bienali kapsamında ayrıca dünyaca ünlü sanatçı Ugo Rondinone’nin on sekiz sene önce, 6. İstanbul Bienali (1999) için ürettiği neon ışıklardan oluşan ve Taksim Meydanı’nda sergilenen ‘Buradan Nereye Gidiyoruz?’ adlı gökkuşağı heykeli, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Avrupa yakası girişi yakınındaki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nin (MKM) çatısında yer alacak.

15. İstanbul Bienali Kamusal Programı
15. İstanbul Bienali süresince Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünde düzenlenecek Kamusal Program kapsamında farklı alanlardan isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle iyi bir komşu başlığı farklı perspektiflerden ele alınacak.
15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı 16 Eylül Cumartesi günü 14.00-18.00 arasında Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek Seçilmiş Aileler başlıklı açılış sempozyumuyla başlayacak. Toronto Üniversitesi’nden Sahrzad Mojab kendi deneyiminden yola çıkarak şiddet ve kadın bedeni üzerinden bir göç okuması yaparken, Joseph Massad çok kültürlülüğün liberal tezahürlerini eleştirdiği bir konuşma, Şükrü Argın ise ulusal sınırlar içinde ve dışında çizdiğimiz sınırlardan bahsedeceği bir sunum gerçekleştirecek.
11 Kasım tarihinde İstanbul Modern’de düzenlenecek Müşterek Kader başlıklı kapanış sempozyumu ise Massimo de Angelis, Stavros Stavrides ve Ayfer Bartu Candan gibi isimlerin katılımıyla kent ekolojisi ve mekânların ilişkilerimiz üzerindeki etkisine odaklanacak. Açılış ve kapanış sempozyumlarıyla sanatçı konuşmalarında simultane çeviri de olacak.
Kamusal Program, Seçilmiş Aileler ve Müşterek Kader başlıklarının etrafında, katılımcıların birlikte düşüneceği, yemek pişireceği, okuyacağı ve müzik yapacağı haftalık etkinliklerle devam edecek. Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ezgi Tuncer göç ve yemek üzerine farklı ülkelerden davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri ve sohbet edecekleri bir atölye gerçekleştirirken, akademisyen Sezai Ozan Zeybek kent tarihiyle köpeklerin tarihini birlikte okuduğu bir sunumla programa katkı sunacak. Evrim Hikmet Öğüt’ün düzenlediği atölyede İstanbul’un göçmen ve yerleşik müzisyenleri bir araya gelerek doğaçlama bir performans sergilerken, Çukurcuma Kolektifi İKSV’nin yer aldığı Nejat Eczacıbaşı Binasının alt katında oluşturduğu serbest mekânda okuma günleri düzenleyecek. Hamiş Suriye Kültür Merkezi ve Goethe-Institute işbirliğiyle düzenlenen atölyede ise çocuklar, Suriyeli genç sanatçıların yardımıyla kendi süper kahramanlarını yaratacaklar.
15. İstanbul Bienali’nin Kamusal Programı ayrıntıları için: http://15b.iksv.org/kamusalprogram
Kamusal Program koordinatörü Zeyno Pekünlü’yle yapılan sohbete aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: http://15b.iksv.org/haberler/16

Bienalde Çocuklar ve Gençler için Eğitim Programları
15. İstanbul Bienali’nin Liverpool Bienali eğitim küratörü Polly Brannan ve Pera Eğitim ekibiyle işbirliği içinde geliştirdiği çocuk ve gençlere özel eğitim programıyla, bienalin genç ziyaretçileri ev, komşu ve mahalle kavramları üzerine sorular sorup tartışmalar yürütme ve kendi sanat eserlerini yaratma imkânını yakalayacak. Eğitim programında çocukları ve gençleri turlar, atölyeler, tartışmalar, yürüyüşler, haritacılık alıştırmaları ve program dışı buluşmalar bekliyor. Bunların yanı sıra katılımcıların üretecekleri eserler de, bienal boyunca çeşitli dijital platformlarda paylaşılacak.
Bienal boyunca çocuklar ve gençlere yönelik olarak Koç Holding katkılarıyla ücretsiz gerçekleştirilecek eğitim programı, 22 Eylül-12 Kasım tarihleri arasında bienalin açık kaldığı süre boyunca devam edecek. Atölyeler Pazartesi hariç her gün Pera Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Atölye kapasiteleri okul grupları için 30, hafta sonu grupları için 15 kişiyle sınırlıdır. Bu nedenle atölyeye katılmadan önce egitim@peramuzesi.org.tr veya cocuk@iksv.org adreslerine bir e-posta göndererek veya +90 (212) 334 99 00 / 04 no’lu telefondan rezervasyon yaptırılabilir.

Ziyaret Bilgileri
15. İstanbul Bienali tüm mekânlarda ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, ARK Kültür, Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Yoğunluk Sanatçı Atölyesi pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 arasında açıktır.
Pera Müzesi salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri 10.00’dan 19.00’a kadar, cuma günleri 10.00’dan 22.00’ye kadar, pazar günleri 12.00’den 18.00’e kadar açık, pazartesi günleriyse kapalıdır.

İstanbul Modern perşembe günlerine özel olarak 20.00’ye kadar gezilebilir.
Açılış haftasına özel olarak 18 Eylül Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacaktır.
15. İstanbul Bienali kapsamında sergi mekânlarında görev alacak tüm ekiplere Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) tarafından “Engellilik Konusuna Doğru Yaklaşım Eğitimi” verilmiştir.

Ziyaretçi Kayıt Sistemi
İKSV bu yıl bienalde izleyici alışkanlıklarını takip edebilmek ve bienal izleyicilerini etkinlikleri hakkında bilgilendirebilmek için sergi girişlerinde ziyaretçi kayıt sistemini kullanılacak. Ücretsiz olarak gezilebilecek sergilere giriş sağlayan ve tek kişi için tüm mekânlarda geçerli olan akreditasyon kodları 15bziyaret.iksv.org adresinden form doldurarak ya da bienal mekânlarında bulunan kayıt masalarına başvurarak edinilebilir. Kayıt olan ziyaretçiler kendilerine gönderilecek kişiye özel QR kodlarını mekân girişlerinde okutarak sergileri gezebilir.

Rehberli Turlar
Ziyaretçiler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Koç Holding desteğiyle İstanbul Bienali’ni rehberli turlarla ziyaret edebilecek.
Bienal süresince devam edecek rehberler eşliğindeki turlar, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern ve Pera Müzesi’nde, pazartesi günleri hariç her gün, 11.00, 14.00 ve 16.00 saatlerinde düzenlenecek. Turlar Türkçe ve İngilizce olarak yapılacaktır. Pera Müzesi pazar günleri 12.00’de açıldığından 11.00’deki rehberli tur düzenlenmeyecektir. 
Ortalama bir saat kadar süren rehberli turlarda bienalde sergilenen işler daha yakından tanınabilir ve serginin kavramsal çerçevesi daha derinlemesine tecrübe edilebilir. İstanbul Bienali rehberleri, sanat tarihi ve görsel sanatlar alanında eğitim görmüş müzeolog Mine Küçük’ün liderliğinde özel eğitimlerini tamamlamıştır.
Tekil bilet satın alınarak yalnızca bir mekân, kombine bilet satın alınarak tüm mekânların gezilebildiği rehberli tur biletleri, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu ve Pera Müzesi gişelerinden ya da Biletix satış kanalları ve İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) temin edilebilir. Bilet fiyatları tek mekân girişi için; Tam 30 TL, Öğrenci 15 TL, Kombine Giriş; Tam 55 TL, Öğrenci 25 TL’dir.
Bienali belirtilen rehberli tur saatleri dışında grubunuzla birlikte de ziyaret edebilirsiniz. VIP Rehberli Tur rezervasyonları için (212) 334 07 76 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz. 

15. İstanbul Bienali Yayınları
iyi bir komşu temalı 15. İstanbul Bienali’ne bu yıl iki yayın eşlik ediyor. İlki, İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in önsözü, küratörler Elmgreen & Dragset’in sunuş yazısı, Kaelen Wilson-Goldie’nin bir denemesi ve Pablo Larios tarafından her bir sanatçının işleri hakkında yazılan açıklayıcı metinlerden oluşan sergi hakkında bir Kitap.
Diğeri ise evler, komşular ve mahallelerle ilgili 69 kişinin kişisel hikâyesini ve anısını bir araya getiren, sergi kitabını tamamlayacak bir Hikâye Kitabı. Katkı sunanlar arasında bienal sanatçılarının yanı sıra yazarlar, akademisyenler ve daha pek çok başka kişi bulunuyor. Tanıklıkları; öykü, itirafnâme, yaratıcı deneme, mektup, diyalog veya şiir gibi sayısız biçim alabiliyor.
İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından, Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla yayımlanacak 15. İstanbul Bienali yayınları, 16 Eylül’den itibaren bienal mekânlarından, kitabevlerinden ve İKSV’den temin edilebilir. Sergi Kitabı 15 TL, Hikaye Kitabı 40 TL’den satışa sunuluyor.

15.İstanbul Bienali Destekçileri
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali bu yılda da ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.
İKSV’nin tüm festivallerine ve bienallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık sponsoru Memorial Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları Navitas, GFK ve AGC. 15. İstanbul Bienali Öğrenme Toplantıları Destekçileri Clifford Chance ve Yegin Ciftci.
15. İstanbul Bienali Otomotiv Sponsoru Ford, özel proje sponsorları ise Koçtaş, Panerai, TAV Passport, Tekfen Holding ve UBS. Paarla, Türk Tuborg AŞ, Arçelik, Allianz Türkiye, Piyalepaşa İstanbul, Soho House, Illycaffè, Aygaz, Opet ve Tüpraş 15. İstanbul Bienali destekçileri arasında yer alıyor. 2015-2024 yılları arasında ki bienallerin boya sponsoru Polisan Boya.
Bunlara ek olarak bir dizi destekçi, uluslararası fon kuruluşları ve hibe organları İstanbul Bienali'ne ek katkıda bulunuyor. Bunlardan bazıları; Adam Mickiewicz Institute, Arts Council Korea, Arts Council Norway, Bernard van Leer Foundation, British Council, Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İtalya İstanbul Başkonsolosluğu, Polonya İstanbul Başkonsolosluğu, Danish Arts Foundation, Denver Art Museum, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Kanada Ankara Büyükelçiliği, Meksika Ankara Büyükelçiliği, Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği, Federal Chancellery of Austria, Flanders State of the Art, Fritt Ord, Goethe-Institut İstanbul, Institut für Auslandsbeziehungen, Institut Français, Fransız Kültür Merkezi İstanbul, İtalyan Kültür Merkezi, Jerwoord Charitable Foundation, National Arts Council Singapore, Office for Contemporary Art Norway, Phileas – A Fund for Contemporary Art, Pinakothek der Moderne, Pro Helvetia, SAHA, Singapore International Foundation ve Zabludowicz Collection.

İstanbul Bienali’nin diğer destekçileri ise; Adeka İlaç, Air France Havayolları, Aris, Allianz Türkiye, Atabay İlaç, Ayşegül & Doğan Karadeniz, Daiichi Sankyo İlaç, Fiba Holding AŞ, Fulin & Altuğ Güzeldere, Gökçe Gül, İçdaş AŞ, İki Tahta, Liba Laboratuvarları AŞ, Mustafa Sarıoğlu, Novartis Türkiye, Ortak Nesiller Entegrasyonu, Piraye & İsak Antika, QNB Finansbank, Recordati İlaç, Sotheby's, Türk Ekonomi Bankası, Tempo, Ümit Hergüner & Ayşe Bilgen, Windowist Tower, YazıcıLegal ve Zorlu Holding.


Bu edisyonun Hamileri; Elif Bayoğlu & Mehmet Erdem, Füsun & Faruk Eczacıbaşı, Emin Hitay, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Ari Meşulam, Ayşegül & Ömer Özyürek, Canan Pak, Uli Sigg ve Chiona Schwarz.  Dostları; Helga de Alvear, Massimo de Carlo, Cecilie & Knut Brundtland, Sevil Dolmacı, Sevda & Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Huma Kabakcı, Johann König, Amanda & Andrew Love, Emmanuel Perrotin, Gizem Uslu Tümer, Şebnem & Mahmut Ünlü, Danh Vo, Pırıl & Igno Van Waesberghe, Nicolai Wallner, Dr. Gisela Winkelhofer & Monsieur Louis Nègre. Ortak Dostları; Aslı Başgöz, Alessandra Modiano & Tim Neuger, Tom Bergesen, Atle Gerhardsen, Ina Johannesen & Christian Ringnes, Ursula Krinzinger ve Tony Ventura.

15. İstanbul Bienali TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Fatih Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Şişli Belediyesi tarafından destekleniyor.


15. İstanbul Bienali’nin görsel kimliği ve yayınlarının grafik tasarımı Rupert Smyth tarafından oluşturuldu.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV)
Kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV),

1973 yılından bu yana İstanbul’un kültür sanat yaşamını zenginleştiren çalışmalar yürütüyor. Düzenli olarak İstanbul Müzik, Film, Tiyatro ve Caz festivalleri, İstanbul Bienali, İstanbul Tasarım Bienali, Leyla Gencer Şan Yarışması ve Filmekimi’ni düzenleyen, yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştiren vakıf, Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon İKSV’de de farklı disiplinlerdeki etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Venedik Bienali’nde dönüşümlü olarak Uluslararası Mimarlık ve Sanat Sergilerindeki Türkiye Pavyonu’nun organizasyonunu üstlenen ve Londra Tasarım Bienali’ndeki Türkiye sergisinin koordinasyonunu yürüten İKSV, kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla araştırmalar yapıyor ve raporlar hazırlıyor. Vakıf ayrıca festivallerinde sunduğu ödüller, verdiği eser siparişleri, yer aldığı yerel ve uluslararası ortak yapımlar ve Fransa’daki Cité International des Arts sanatçı atölyesinde yürüttüğü bir misafir sanatçı programının yanı sıra her yıl sunduğu Aydın Gün Teşvik Ödülü ve Talât Sait Halman Çeviri Ödülü ile güncel kültür sanat üretiminde etkin rol oynuyor.



Ayrıntılı bilgi için:

15b.iksv.org
İstanbul Bienali’ni sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulbienali
twitter.com/istanbulbienali
instagram.com/istanbulbienali


#istanbulbienali

#iyibirkomşu
Yüklə 86,77 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin