19. Ankara uluslararasi film festivali 13 – 23 Mart 2008



Yüklə 152,09 Kb.
səhifə1/2
tarix08.04.2018
ölçüsü152,09 Kb.
#48160
  1   2

05.12.08
19. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ



13 – 23 Mart 2008
19. Ankara Uluslararası Film Festivali, 13 - 23 Mart 2007 tarihleri arasında Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek.
19. Ankara Uluslararası Film Festivali; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Çankaya Belediyesi ve TRT’nin kurumsal desteğinin yanı sıra BOSFOR, Kamil Koç, TOBB, Mesa Holding, Bilkent Center, Ströer Kentvizyon, TED, Dafne, Koleksiyon, Başkent Üniversitesi, Büyülü Fener Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi, OXXO, İnfo Müzik, Med-Line, TNT, MNG Kargo, HABESİS, Mülkiyeliler Birliği, Remark, Atılım Üniversitesi, AGE İnşaat, GEOTAŞ, PANELSAN, Kültür & Art, MESAM, Saklıkent, Carlsberg, Ecem Çiçekçilik, İletişim Organizasyon Grubu ve Samur Halı’nın destekleriyle gerçekleşiyor. Festvalin medya sponsorları Ajans Press, CNBC-e, CNN Türk, TV 8, Sabah Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Birgün Gazetesi, Radikal Gazetesi, Posta Gazetesi, Altyazı Dergisi, Total Film Dergisi, Empire Dergisi, Cinemascope Dergisi, Ankara Life, Arkadaş Kültür Sanat, MAG Dergisi, Ankara Magazine, NTV Radyo, Capital Radio, Mydonose Türk Pop, Radyo Vizyon, Radyo Bilkent, Radyo Hacettepe, Radyo Gazi, beyazperde.com, sinema.com, sinematürk.com ve barbuni.com. Meridiyen Cafe, Cafe des Cafes, Cafe Lins, Siyah&Beyaz, Cafemiz, Kavaklıderem Derneği, If Performance Hall, Bekri, Hayyami, Nada, Orta Dünya, Su’dem ise festivale mekan desteği sağlıyorlar.
ABD Büyükelçiliği, Brezilya Büyükelçiliği, Finlandiya Büyükelçiliği, The Finnish Film Foundation, Goethe-Institut Ankara, İsrail Büyükelçiliği, İtalyan Kültür Merkezi, The Japan Foundation, Kanada Büyükelçiliği, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Macaristan Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Magyar Filmunio, Meksika Büyükelçiliği, Polonya Büyükelçiliği, Şili Büyükelçiliği, Telewizja Polska S.A. 19. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne film temini konusunda destek veriyor.
AÇILIŞ TÖRENİ 13 MART 2008
Festival Açılış Töreni; 13 Mart Perşembe günü, saat 19.30’da 640 kişilik, A. Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda gerçekleştirilecek. Dolunay Soysert ve Emre Karayel’in sunacağı tören, açılış konuşmalarının ardından Festival Özel Ödülleri’nin sunumuyla devam edecek ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ve Altyazı Sinema Dergisi’ne;
Daha önce Kerim Afşar, Cüneyt Gökçer, Cemil Eren, Kayıhan Keskinok ve Erhan Bener’e verilen “Sanat Çınarı” ödülü Sevda Şener’e;
Festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan Emek Ödülü, 50 yıldır Ankara’da makinistlik yapan Ramazan Çetin’e, geçen yıl bu ödülü alan Fatma Girik tarafından sunulacak.
Açılış törenine gelen konuklar, Auschwitz toplama kampından SS silahlarını, üniformaları ve komutanın arabasını alarak en cesur kaçışı gerçekleştiren dört mahkumu konu alan kurgusal belgesel ‘Kaçak’ı izleyebilecekler. Geceye filmin baş kahramanı Kazimierz Piechowski de katılacak ve kendisine teşekkür plaketi sunulacak.
Gecede Kerem Görsev ve Sibel Köse film müziklerinden oluşan bir konser verecek.
KAPANIŞ TÖRENİ 23 MART 2008
Festival kapsamında düzenlenen ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacağı bir gece olacak ve Farabi Salonu’nda gerçekleştirilecek. Gecenin sunuculuğunu Janset ve Toprak Sergen üstleniyor.
ÖZEL ÖDÜLLER
Aziz Nesin Emek Ödülü 2008
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, 19. Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde, her yıl verilmekte olan Aziz Nesin Emek Ödülü’nü; “Sinemanın olmazsa olmaz, görünmeyen emekçilerinden ve adsız kahramanlarından biri olan, gerek Ankara'da gerek Anadolu'da pek çok sinemanın teknik altyapısının kurulmasında emeği geçmiş, yıllanmış projeksiyon makinelerini bilgi ve becerisiyle çalışır halde tutan, bunları yaparken hiç yitirmediği güleryüzü ve beyefendiliği ile filmleri bize ulaştırırken göstermiş olduğu vefakar çabalarından dolayı 50 yıldır Ankara’da makinistlik yapan Ramazan Çetin’e (Ramazan Usta) vermeyi uygun bulmuştur.” gerekçeli kararıyla sunacaktır.
Kitle İletişim Ödülü 2008
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı, Kitle İletişim Ödülü’nü ise; “Benzeri görülmemiş bir çabayla emek, zaman, para vakfederek kurdukları merkezde “Türk Sineması’na görsel hafıza”sını kazandırmak adına sinema sanatçılarıyla düzenledikleri sözlü tarih çalışmasından, merkezlerinde yaptıkları film gösterimleriyle pek çok genç sinemacının yetişmesine yaptıkları katkıdan dolayı Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’ne” ve “Türkiye’de sinemaya ve sinema yayıncılığına popüler sinema yazınından farklı bir perspektifle bakarak alanın gelişmesine yaptıkları büyük ve “nitelikli” katkıdan, Türkiye’de film festivallerine ayrım gözetmeden verdikleri destekten, genç sinema yazarlarına yeni ve özgür bir tartışma platformu sunmuş olmalarından dolayı Altyazı Sinema Dergisi ’ne vermeyi uygun bulmuştur.” gerekçeli kararıyla sahiplerine sunacaktır.
Sanat Çınarı 2008
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı 2002 yılından bu yana Ankara'nın kültür sanat hayatına katkıda bulunan kişilere verdiği Sanat Çınarı unvanını 19. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Türkiye'de tiyatro sanatının gelişmesine yaptığı akademik katkılardan ve salt akademik çevrede de kalmayıp nitelikli tiyatronun gelişmesi için gazete ve dergilerde eleştiri yazıları da yayımlayan, sayısız tiyatrocunun yetişmesinde büyük emeği geçen, kurucusu olduğu DTCF Tiyatro Bölümü’nün ve kendi sanat hayatının 50., yaşamının 80. yılını sürdürmekte olan hocaların hocası Prof. Dr. Sevda Şener’e vermeyi uygun bulmuştur.” gerekçeli kararıyla sunacaktır.


ULUSAL UZUN FİLM PROGRAMI
Ulusal Uzun Film Yarışması
19. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Türk sinemasının son dönemde çekilen önemli filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında, İnan Temelkuran'ın göçmenlerin dünyasına farklı bir açıdan yaklaşan ilk filmi Made in Europe, Biket İlhan'ın yönettiği Nazım Hikmet'in 1941 yılında Bursa Hapishanesi günlerini anlatan biyografik filmi Mavi Gözlü Dev, Abdullah Oğuz’un Zülfü Livaneli'nin aynı adlı romanından uyarladığı bir entelektüel ve bir de töreden kaçan iki gencin ilişkisini anlatan filmi Mutluluk, Dersu Yavuz Altun'un kara film öğeleri taşıyan filmi Münferit, Tayfun Pirselimoğlu’nun senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı, vicdanı derinlemesine inceleyen filmi Rıza, Fatih Hacıosmanoğlu'nun senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı ilk uzun filmi Taş Yastık, Aren Perdeci’nin yönettiği genç bir yazarın geçmişiyle hesaplaşmasını anlatan ilk filmi Yanlış Zaman Yolcuları, Fatih Akın'ın Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü alan filmi Yaşamın Kıyısında, Semih Kaplanoğlu'nun Yusuf Üçlemesi'nin ilk çekilen filmi olan, Cannes Film Festivali'nde Dünya Prömiyeri yapılan filmi Yumurta, Cemal Şan'ın aşk, yalnızlık ve yabancılaşmayı bir kadının hayatıyla kesiştirerek anlattığı filmi Zeynep'in Sekiz Günü, izleyici ile birlikte jürinin de karşısında olacak.
Gösterimi gerçekleştirilecek olan filmlerden Made in Europe ve Taş Yastık ise ilk kez Türk izleyicisi önüne çıkacak ve yarışacaklar.
Toplam 16 dalda ödül verilecek Ulusal Uzun Film Yarışması’nın seçici kurulunda; yönetmen Reis Çelik, akademisyen Gülseren Güçhan, oyuncu Hülya Koçyiğit, müzisyen Suavi ve sinema yazarı Ali Ulvi Uyanık yer alıyor.
Yurt Dışında Yaşayan Türk Yönetmenler
Yedi yıllık bir aradan sonra tekrar Türk yönetmenlerin yurt dışında ürettikleri filmleri izleyiciyle buluşturacak festival, bu kapsamda Thomas Arslan’ın Tatil, Bülent Akıncı’nın Boşu Boşuna, Hakan Şahin’in Kar ve Taylan Barman ile Mourad Boucif’in beraber yönettiği Cebeli Tarık’ın Ötesi filmlerini gösterecek.

Ulusal Uzun Film Özel Gösterim
Festivalin yarışma dışı özel gösterim bölümünde ise, dört ayrı ulusal film izleyiciyle buluşacak.
Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren’in 120, Özcan Tekdemir’in 2 Dilek 2 Şans, Engin Ayça’nın Suna ve Uygar Asan’ın Kabuk filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

KISA FİLM PROGRAMI

Ulusal Kısa Film Yarışması
19. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması bölümünde, son bir yılda çekilmiş kısa filmler, kurmaca, deneysel ve canlandırma film dallarında yarışacak. Kurmaca film dalında 14, deneysel dalda 11, canlandırma dalında ise 10 film jüri karşısına çıkacak.
Yarışmanın seçici kurulunda, akademisyen Bülent Çaplı, canlandırma sanatçısı Meral Erez, şair küçük İskender, yönetmen Oğuzhan Tercan ve sinema yazarı Yeşim Tabak bulunuyor.
Ulusal Kısa Film Gösterimi
Ulusal Kısa Film Gösterimi bölümünde, yarışmaya başvurmuş ancak ön elemeyi geçememiş filmlerden bir bölümü izleyiciyle buluşma fırsatı bulacak.
Uluslararası Kısa Film Gösterimi
Uluslararası Kısa Film programında, dünyanın pek çok ülkesinden, son dönemde çekilen önemli kısa filmlerin yanı sıra bu alanda kendini kanıtlamış yönetmenlerin retrospektifi Ankara’da olacak.
Bunlardan biri, 1964 yılında Japonya’da doğan ve ilk canlandırma filmini 13 yaşında gerçekleştiren canlandırma sanatçısı Koji Yamamura. Dünyanın pek çok önemli festivalinde toplu gösterimleri yapılan canlandırmacının, aralarında son filmi Franz Kafka’s A Country Doctor’un da bulunduğu sekiz filmi El Yapımı Düşler: Koji Yamamura Canlandırmaları bölümünde gösterilecek.
Kısa Film programının bir diğer çarpıcı ismi ise Aleksandar Ilic. Ellinin üzerinde kısa ve belgesel filmi olan 81 yaşındaki usta, efsaneleşmiş filmi 1977 yapımı ‘Balyoz’un da aralarında bulunduğu 8 filmlik seçkiyle Kısanın Ustası: Aleksandar Ilic bölmünde. Iliç hayranlarının kaçırmayacağı bu seçki, genç kuşaklar için ise önemli bir fırsat.
Futbol ve karnaval ülkesi Brezilya’nın kamera arkasındaki maharetini kısa severlere sunan Kısaca Brezilya bölümü son yıllarda Brezilya’da çekilmiş en iyi kısa filmlerin arasından seçilen kurmaca, deneysel ve canlandırma türlerinde dokuz filmden oluşuyor.
Ankara Uluslararası Film Festivali’nin olmazsa olmazı Kısa Sınır Tanımaz, İspanya, ABD, İngiltere, Belçika, İzlanda, Almanya, Norveç kısalarını Türkiye’ye getiriyor. Sundance Film Festivali’nin bu yılki seçkisinde yer alan filmlerden Doğu Rüzgarı (Der Ostwind) ve Kuş Cıvıltısı (Song Bird) ile bu yıl içinde yirmi bir festivalde gösterilen, aralarında Melbourne ve Locarno film festivallerinin de bulunduğu altı festivalden ödülle dönen, Güreş (Bræðrabylta) bölümün ilgi çeken filmlerinden.

BELGESEL FİLM PROGRAMI
Ulusal Belgesel Film Yarışması
19. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında her yıl gerçekleştirilen Ulusal Belgesel Film Yarışması Bölümü’nde bu yıl amatör kategoride 13, profesyonel kategoride 12 film jüri üyelerinin değerlendirmesine ve belgesel sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor. Amatör belgeselcileri ve belgesel sinemanın tanınmış yönetmenlerini bir araya getiren bölüm, festivalin ilgiyle takip edilenleri arasında.
Yarışmanın seçici kurulunda, yönetmenler Ahmet Soner, Gül Muyan, Pelin Esmer, akademisyen Uğur Kutay ve sinema yazarı Nadir Öperli yer alıyor.
Ulusal Belgesel Film Gösterimleri
Gösterim şansı bulamayan veya Ankaralı sinemaseverlerin izleyemedikleri birbirinden güzel belgesellerin gösterileceği bu programda, Mevlana’nın hayatı ve Mevleviliğin 800 yıllık macerasını konu alan Tülay Akça’nın Mevlana Celaleddin Rumi, Türkiye’nin yaşayan en önemli portre ve set fotoğrafçılarından biri olan Osep Minasoğlu’nun hayatını konu olan Bilgen İnce’nin Stüdyo Osep ve iki farklı insanın portresini irdeleyen Gürsel Sütemen’in Tek Bakış İki Açı yer alıyor.
Uluslararası Belgesel Film Gösterimi
Dünyadaki önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış ve seyirciler tarafından çok beğenilmiş Finlandiya, Bulgaristan ve Polonya yapımı dört belgesel 19. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde meraklısıyla buluşacak.
Mika Ronkainen’in yönettiği 2004 yapımı Bağıran Adamlar, beş yıllık bir zaman dilimi içinde Finlandiya ve uluslararası konser turnelerinde takip edilen koronun; iktidar, milliyetçilik, uzlaşmazlık ve kendi sanatlarına duyduğu sarsılmaz inanç üzerine eğlenceli bir film.
Yönetmenliğini Esa Nissi’nin yaptığı 2004 yapımı Karga, modern şehir hayatına uyum sağlamaya çalışan köylü bir karganın öyküsünü anlatan enfes bir belgesel.
Bulgar yönetmen Adela Peeva’nın 2003 yapımı Bu Şarkı Kimin?, bir şarkı üzerinden Balkanlardaki insanların tipik karakteristik özelliklerini esprili bir şekilde gösteriyor.
Maria Zmarz-Koczanowicz’in yönetmenliğini üstlendiği, Kieslowski ile çalışma arkadaşları arasındaki ilişkileri konu edinen, yönetmenin yurtdışındaki popülerliğini ve Polonya’daki konumunu sorgulayan günümüze değin hazırlanmış en kapsamlı Kieslowski belgeseli Hala Aramızda: Krzysztof Kieslowski de programda gösterilecek bir diğer film. Ayrıca Kieslowski hayranları, 16 Mart Pazar günü saat 18:30’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak Kieślowski: İzler ve Hatıralar Sergisi’ni ziyaret edebilecekler.


DÜNYA SİNEMASI

Her Şeyin Dışında Yaşamın İçinde: John Cassavetes
Festival programının ilgi ile takip edilen bölümlerinden biri olan ve yedinci sanat ustalarını başyapıtlarıyla anan “Toplu Gösterim” bölümünün bu seneki konuğu, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli yönetmeni John Cassavetes. Her filmi ölümsüz birer klasik olan Cassavetes, filmlerini oyunculuktan kazandığı parayla kotararak kendisini yapımcı, stüdyo, gişe baskısından muaf kılmış, böylece “Bağımsız Sinemanın Babası” unvanına sahip olmuş bir usta.
Festival izleyicileri, Her Şeyin Dışında Yaşamın İçinde: John Cassavetes başlığı altında, Cassavetes’in her biri birer başyapıt olan; Gölgeler (Shadows, 1959), Yüzler (Faces, 1968), Etki Altında Bir Kadın ( A Woman Under the Influence, 1974), Çinli Bir Bahisçinin Ölümü ( The Killing of a Chinese Bookie, 1976) ve Açılış Gecesi (Opening Night, 1977) filmlerini beyazperdede izleme imkânı bulacaklar.
AÇILIŞ GECESİ / Opening Night

1977 / 144’ / ABD

Yönetmen : John Cassavetes

Oyuncular : Gena Rowlands, John Cassavetes, Ben Gazzara, Joan Blondell, Paul Stewart, Zohra Lampert, Laura Johnson, John Tuell, Ray Powers
John Cassavetes’in Açılış Gecesi filmi, dibe vurmuş alkolik bir aktrisin hikâyesini anlatır; oysa çevresinde yer alan ve hayatlarını mahvettiği insanlar ona karşı olmaları gerektiği kadar kızgın değildirler. Gena Rowlands filmde mükemmel bir oyun çıkarmıştır; sıradan gibi görünen anlarda bile, hemen o anda içkiye ihtiyacı olan bir insanın kontrol altındaki paniğini anlatmayı başarır. Hikâye, bir oyunun şehir dışında bir yerde sahnelenmesinin son günlerinde yer alır. Rowlands, hayranlarının taparcasına sevdiği ünlü aktris Myrtle Gordon’u canlandırır. Ben Gazzara’nın oynadığı yönetmen, başarısızlığa uğrayacağı belli olan bu oyunu inatla sürdürmeye çalışır; Joan Blondell oyun yazarını, Cassavetes’in kendisi de baş aktörü canlandırır.
ÇİNLİ BİR BAHİSÇİNİN ÖLÜMÜ / The Killing Of A Chinese Bookie

1976 / 135’ / ABD

Yönetmen : John Cassavetes

Oyuncular : Ben Gazzara, Timothy Carey, Seymour Cassel, Robert Phillips, Morgan Woodward, John Kullers, Al Ruban, Azizi Johari, Virginia Carrington
Cosmo Vitelli, California’da bir striptiz kulübü olan Crazy Horse West’in sahibidir. Az konuşan biri olan Vitelli, Kore Savaşı gazisidir ve bir kumarbazdır. Onunla tanıştığımız zaman, bir kumar borcunun son ödemesini yapmaktadır. Hemen ardından yasadışı bir kumarhanede poker oynayarak 23.000 dolar kaybeder. Borçlu olduğu adamlar pek dostane davranmazlar ve borcunu hemen ödemesi için ona baskı yaparlar. Sonunda, borcunun silinmesi karşılığında Çinli bir bahisçiyi öldürmesini teklif ederler. Film bir yanda kumarcıların dolandırıcılığı ve ikiyüzlülüğü ile diğer yanda Vitelli, dansçılar, bir dansçının annesi ve kulübün şarkıcısı Bay Sofistike arasındaki arkadaşlık ve sevgi arasında gider gelir.
ETKİ ALTINDA BİR KADIN / A Woman Under The Influence

1974 / 155’ / ABD

Yönetmen : John Cassavetes

Oyuncular : Peter Falk, Gena Rowlands, Fred Draper, Lady Rowlands, Katherine Cassavetes, Matthew Laborteaux, Matthew Cassel, Christina Grisanti
Cassavetes’in başyapıtlarından biri olan Etki Altında bir Kadın’da Gena Rowlands ile Peter Falk üç çocuğu olan orta sınıf bir aileyi canlandırır. Akıl sağlığı düpedüz bozulan bir kadını oynayan Gena Rowlands, filmde hayatının performansını sunmuştur. Mabel Longhetti alt-orta sınıftan Los Angeles’lı bir evkadınıdır; kişilik duygusu öylesine zayıftır ki, kendini sadece kocasının sevgisi ve çocuklarının bağlılığıyla tanımlar. Kocası Nick, bir inşaat ekibinin şefidir; coşkulu bir yapıya sahip, insanlarla birlikte olmayı seven bir tiptir. Mabel umutsuzca onu hoşnut kılmak ister ve yalnız olduklarında bunu yapar da. Uyuşurlar ve birbirlerini severler. Ama çevrede insanlar varsa, Mabel biraz kaçık bir hal alır. Nasıl davranması gerektiğinden emin değildir, çünkü kim olduğundan emin değildir. Mabel çevresindeki her tür etkiye karşı savunmasızdır; güvensizdir, hiperdir, maniktir. Fazlaca güler ve kendini zorlar. Etrafta başkaları olduğunda iyi değildir. Bu yüzden de kocası sonunda yapması gerektiğini düşündüğü şeyi yapar ve onu bir akıl hastanesine yatırır. Peki o ne olacaktır? Nick de Mabel kadar çılgın, hatta belki ondan da çılgın değil midir?..
GÖLGELER / Shadows

1959 / 87’ / ABD

Yönetmen : John Cassavetes

Oyuncular : Ben Carruthers, Lelia Goldoni, Hugh Hurd, Anthony Ray, Dennis Sallas, Tom Reese, David PokitillowRupert, Crosse David, Jones Pir Marini, Victoria Vargas, JackAckerman, Jacqueline Walcott, Cliff Carnell
John Cassavetes'in Gölgeler'i, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli filmlerinden biri, gerçek bir kült film.Benny Manhattan’ın beat ortamı çevresinde amaçsız bir şekilde dolanır, belki de başı derde girmek üzeredir. Afro-Amerikalıdan çok beyaz bir kadın gibi duran kız kardeşi Lelia, hassas bir insandır ve aşık olmak üzeredir. Ağabeyleri Hugh, kariyeri için mücadele veren bir şarkıcıdır, ancak menajeri Rupert dışında yeteneğine inanan pek kimse yoktur. Hikâye, caz müziği gibi, bu üçü arasında ve ilk başta apayrı gibi görünen üç hayat arasında gider gelir. Hayat sadece gölgelerden mi ibarettir?
YÜZLER / Faces

1968 / 130’ / ABD

Yönetmen : John Cassavetes

Oyuncular : John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Fred Draper, Seymour Cassel, Val Avery
Birçokları tarafından bağımsız filmlerin ilki olarak görülen Cassavetes’in bu filmi, 1960’ların cilasının ve parıltısının altındaki yaşamı çarpıcı bir şekilde inceler. Takınılan o tavırların ve bütün o makyajın altında, aynı daha önceki yıllarda olduğu gibi, berbat aşk hayatları ve sefil işleri olan insanlar vardır. Gena Rowlands, evli bir adama zaafı olan fahişe Jeannie’yi çarpıcı bir şekilde canlandırır, ancak filmde asıl dikkat çeken oyuncu, bir geceliğine normalin dışında bir hayat sürmeye çalışan ve Lynn Carlin tarafından canlandırılan unutulmuş eştir. Görüntüler, başlığı yansıtır

şekilde, bazen de rahatsızlık verici derecede yüzlere odaklanır, bu da o yüzlerin altındaki incinmiş insanların ortaya çıkmasına yardımcı olur.



Güneşin Ülkesinde Tanrı ve Şeytan
Festivallerin yeni gözdesi olan Latin Amerika filmlerinin son dönemdeki en güzel örneklerinin sergileneceği Güneşin Ülkesinde Tanrı ve Şeytan bölümünde, birbirinden ilginç ve yeni filmler, meraklılar için gerçek bir şölen niteliği taşıyor.
PAZAR GÜNLERİ ASLA / Morirse en Domingo / Never On A Sunday

2007 / 125’ / Meksika

Yönetmen : Daniel Gruener

Senaryo : Antonio Armonia


Julio Salas, uzun bir hastalıktan sonra hayatını kaybeder. Ancak Pazar günü olduğu için gömülmesi imkânsızdır. Cenaze levazımatçısının ise paraya ihtiyacı vardır, cesedi üniversiteye satar. Bütün gün amcasının cesedini arayarak geçiren Julio’nun levazımatçı ile olan kavgası levazımatçının kızına aşık olması ile büsbütün karışık bir hal alır. Huzur bulamayan bir cesedin etrafında dönen bu karanlık komedi, yönetmen Daniel Gruener tarafından ustalıkla işlenmiş. Mükemmel bir oyunculuğun da önemli rol oynadığı Never on a Sunday (Pazar Günleri Asla), bürokrasi ve ahlakî yolsuzluğu konu alan ve grotesk ama gülünç durumları anlatır. Film dünya çapındaki festivallerde yeni bir keşif olarak övgü toplamıştır.
ALICE’İN YUVASI / A Casa de Alice / Alice's House

2006 / 92’ / Brezilya

Yönetmen : Chico Teixeira

Senaryo : Chico Teixeira


20 yıldır bir taksi şoförü ile evli olan Alice, bir güzellik salonunda çalışır, en büyüğü askerde olan üç çocuğu vardır ve annesiyle birlikte yaşar. Çocukların hiçbiri annelerine pek ilgi göstermez, büyükannelerine de saygılı davranmazlar. Alice’in çalışan kadın dünyasındaki hayatı ile evindeki güçlü eril otoritenin arasında büyük bir tezat vardır. Alice, her ne kadar iyi bir kadınsa da, aldatma fırsatı beraberinde varlığını bile bilmediği başka aldatmaları getirir.
ANTEN / La Antena / The Aerial

2007 / 90’ / Arjantin

Yönetmen : Esteban Sapir

Senaryo : Esteban Sapir


Xxx yılında, rüzgârlı, soğuk bir şehri Bay TV demir bir yumrukla yönetmektedir. Şehrin sesi yoktur, Bay TV hem kelimeleri hem de görüntüleri tekeline almıştır. İnsanlar TV seyreder ve Bay TV’nin ürettiği TV yemeklerini yer. Bay TV, uğursuz bir plan üzerinde çalışmaktadır; TV aracılığıyla işleyen tehlikeli, hipnotik bir makine sayesinde herkesin hayatı üzerinde sonsuza kadar yetki sahibi olacaktır. Bunu başarmak için, hâlâ Ses’e sahip olan tek kişiyi, çok güzel bir şarkıcıyı kaçırır. Murnau, Lang, Eisenstein ve Vertov’dan ilham alan La Antena, başarıyla tasarlanmış

dekorları, kelimelerin harika kullanımı ve tabii ki karakterlerin mükemmel oyunculuğu ile her sahnesinde seyircileri şaşırtmaya devam eden fantastik bir film.



DRAMA / MEX / Drama / Mex

2006 / 92’ / Meksika

Yönetmen : Gerardo Naranjo

Senaryo : Gerardo Naranjo


Bir zamanlar görkemli bir tatil yeri olan Acapulco’da, aynı uzun ve sıcak gün içinde birbirine kenetli iki hikâye gelişir. Birincisi, eski sevgilisi Chino’nun aniden ortaya çıkışı ile başa çıkmak zorunda kalan güzel ve soğuk Fernanda’yı konu alır. Fernanada’nın yeni erkek arkadaşı Gonzalo, eski aşıklar Fernanda ile Chino’nun arasındaki yoğun cinsel çekimle rekabet etmek zorunda kalır. İkinci hikâye, geçmişinde gizli skandallar olan memur Jamie ile ilgilidir; Jamie denize bakan otellerden birinde intihar girişiminde bulunur, ama vaktinden önce gelişmiş ve aynı zamanda sahtekâr bir genç kız, Jamie’nin planlarını bozar. Kahramanların hepsi, ahlakî muğlaklığı konu alan bu sert ve rahatsız edici filmde bir noktada buluşur.
TÜKENMİŞ / O Cheiro do Ralo / Drained

2006 / 112’ / Brezilya

Yönetmen : Heitor Dhalia

Senaryo : Marçal Aquino, Heitor Dhalia, Lourenço Mutarelli


Lourenco, Sao Paolo’da bir ikinci el dükkânı sahibidir. Lourenco soğuk alışveriş ilişkisinden yavaş yavaş tuhaf bir zevk almaya başlar, zira dükkânına gelen ve malî zorluklar içinde olan müşterileri haksız bir şekilde istismar etmek hoşuna gitmektedir. Lourenco dünyayı, sadece kullanılmış eşyaların değil, insanların da – tercihen düşük fiyatlara - satılık olduğu bir yer olarak görür. Dükkânına gelen insanları özelliklerine veya sundukları eşyaya göre sınıflandırır; “gelin”, “gramofon adam”, veya “uyuşturucu bağımlısı”. İnsanları “eşyalar haline dönüştürme” süreci sadece Lourenco bazı insanlarla ilişkisinde kendisine yabancı gelen bir para birimine, yani şefkate başvurmak zorunda kaldığı zaman sona erecektir. Ayrıca, sembolik bir şekilde, dükkânda kötü kokular saçan kanalizasyon da onu çok rahatsız etmektedir. Kontrolü altında olduğunu sandığı karakterlerin karşısında Lourenco dünya görüşünü tekrar gözden geçirmek zorunda kalır.
Aynanın İçinden
2008 yılının Alice Harikalar Diyarında’nın yazarı Lewis Carroll’ın 110. ölüm yıldönümü olması nedeniyle festival programında yer alan Aynanın İçinden bölümü, Carroll’ın eserlerinin sinema uyarlamalarını içeriyor. Bölüm, efsanevi Çek yönetmen Jan Švankmajer’in Alice Harikalar Diyarında’nın belki de en ilginç sinema uyarlaması olan Neco z Alenky filmiyle Ankara seyircisini ilk kez buluşturacak. Bölümde ayrıca Carroll’ın fantastik dünyasından esinlenen canlandırma filmlerden oluşan bir seçki de yer alıyor.
Yüklə 152,09 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin