28 februarie 2017 Cluj-Napoca Peste 200 de experți vor participa la Cluj, în 1-2 martie, la o conferință internațională pe tema incluziunii sociale



Yüklə 19,5 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü19,5 Kb.
#77847



28 februarie 2017

Cluj-Napoca

Peste 200 de experți vor participa la Cluj, în 1-2 martie, la o conferință internațională pe tema incluziunii sociale

220 de experți din cadrul unor instituții publice și ONG-uri, precum și reprezentanți ai unor semnificative foruri naționale și internaționale, precum Ambasada Regatului Norvegiei în România, UNICEF România, Agenția Națională pentru Romi, Primăria Cluj-Napoca, Prefectura Cluj, Consiliul Județean Cluj, vor participa la conferința internațională Incluziunea socială: strategii și dileme care va avea loc la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca în perioada 1-2 martie 2017. Conferinţa este organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în colaborare cu partenerii de proiect Habitat for Humanity Cluj, Fundaţia AltArt şi Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei, în cadrul poiectului Pata-Cluj.

Organizatorii doresc ca această conferință să fie un spațiu în care experți din domeniul academic, factori decizionali, reprezentanți ai unor ONG-uri, reprezentanți ai unor instituții publice și oameni interesați de temă să dezbată împreună felul în care este pregătită incluziunea acelora care au ajuns la marginea societății. De asemenea, în cadrul conferinței vor fi cristalizate idei despre pregătirea unor mecanisme instituționale prin care să se preîntâmpine și remedieze acțiunile de excluziune socială. Un obiectiv important al evenimentului este discutarea felului în care pot fi oferite servicii de calitate care sprijină și cresc capacitatea de autodeterminare a persoanelor expuse riscului excluziunii. Unul alt obiectiv esențial al conferinței este cel de a crea un spațiu de întâlnire în care se pot crea conexiuni între participanți cu experiențe și viziuni diferite.

Participanții la conferință sunt atât experți din România, cât și din țări precum Olanda, Suedia, Cehia sau Ungaria. Conferința se adresează în primul rând specialiștilor, însă va include și ateliere practice adresate membrilor comunității din Pata Rât și situațiilor concrete cu care se confruntă.



Evenimentul reprezintă și o platformă de prezentare a rezultatelor proiectului Pata-Cluj implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj împreună cu partenerii săi în perioada octombrie 2014 - aprilie 2017. Pata-Cluj, un proiect integrat de incluziune a romilor din Pata Rât, constă în intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional.

Sumarul rezultatelor esențiale ale proiectului Pata-Cluj, în cifre: proiectul a avut un impact direct asupra a 167 de familii prin intervenție coordonată multidisciplinară, punând în centrul intervenției drepturile copilului. În acest cadru, au fost emise 278 cărți de identitate, iar

înregistrarea tardivă și emiterea de duplicate ale certificatelor de naștere au fost soluționate în 89 de cazuri; s-au pregătit 55 de dosare pentru diferite beneficii sociale; 130 de persoane au beneficiat de consultații medicale în decursul a 6 luni; pentru 164 de persoane s-a acordat asistență juridică - dintre acestea, 52 de cazuri au inclus reprezentări în instanță; s-a oferit susținere completă pentru școlarizarea a 20 de copii din comunitatea Rampă (transport, haine, igienă, dezvoltare socială, emoțională și cognitivă); s-a asigurat educație prin programul Șansa a doua pentru 30 de copii și 9 adulți (3 grupuri); 65 de persoane au găsit un loc de muncă prin intermediul serviciului de medierea locurilor de muncă din cadrul proiectului.



Unul din evenimentele conexe importante ale conferinței Incluziunea socială: strategii și dileme este constituit de expoziția de fotografie documentară Unitatea Mobilă semnată de Roland Váczi. Unitatea Mobilă este o baracă de tablă cu o suprafață de 141 mp, amplasată în Pata Rât. Unitatea a găzduit o serie de activități ale proiectului Pata-Cluj, iar expoziția prezintă o selecție de fotografii care ilustrează aceste activități. 
Existența Unității Mobile a fost marcată de relocări și lipsa de resurse. Astfel, în soarta Unității Mobile se citește soarta microunităților mobile - a persoanelor care trăiesc în câmpul de forță al violenței structurale care definește și afectează azi comunitatea din Pata Rât.

Expoziția va putea fi vizitată la Fabrica de Pensule, spațiul PILOT, în perioada 28 februarie-31 martie, iar vernisajul expoziției va avea loc joi, 2 martie, la ora 18:00.

Programul detaliat al conferinței se găsește aici.

Descrierile prezentărilor și ale celor 35 de vorbitori pot fi citite aici.



Mai multe informații despre conferință și despre proiectul Pata-Cluj puteți afla accesând websiteul oficial al proiectului: www.patacluj.ro, respectiv pagina de Facebook a proiectului: Pata-Cluj.

Evenimentul de Facebook creat pentru conferință se găsește aici.

***

Proiectul Pata-Cluj, denumit integral “Intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în Zona Metropolitană Cluj, inclusiv a romilor defavorizați” este susținut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului „Combaterea Sărăciei” (RO25), în valoare de 4.095.864 EUR.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014. 
Pentru informații oficiale despre EEA și Norway Grants vă rugăm accesațiwww.eeagrants.org.
Despre Mecanismul Financiar Norvegian (Norway Grants)
 
Prin Mecanismul Financiar Norvegian și granturile EEA, Norvegia contribuie la reducerea disparităților sociale și economice și întărește relațiile bilaterale cu țările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează apropiat cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spațiul Economic European (EEA).

În perioada 2009-2014, Norvegia a contribuit cu 1,7 miliarde de euro. Granturile sunt disponibile pentru organizații nonguvernamentale, instituții academice și de cercetare, sectoarele publice și private din cele 12 state membre noi ale Uniunii Europene, Grecia, Portugalia și Spania. Există o cooperare largă cu organizații norvegiene și există activități care vor fi implementate până în 2016.

Domenii cheie de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și burse, societate civilă, sănătate și copii, egalitatea de gen, justiție și patrimoniu cultural.
 

d:\dim\profesionale\jobs\adizmc\materiale comunicare (predefinite)\patacluj\logos\partners_only_logos.jpgwww.patacluj.ro | info@patacluj.ro | +40 786 375 825 www.norwaygrants.org

Yüklə 19,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin