29. Ankara uluslararasi film festivali 19-29 Nisan 2018



Yüklə 53,75 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü53,75 Kb.
#64167

29. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

19-29 Nisan 2018
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştirilecek festival bu yıl da heyecan verici bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Yarışma filmlerinin ve festival seçkilerinin gösterimleri Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda izlenebilecek. Film gösterimleri sonrasında yapılacak söyleşilerde yönetmenler seyircilerle buluşacak.

ONUR ÖDÜLLERİ

Ankara Uluslararası Film Festivalinde Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından verilen onur ödülleri bu yılki sahiplerini buldu. Aziz Nesin Emek Ödülü Menderes Samancılar’a, Sanat Çınarı Ödülü Rüştü Asyalı’ya, Kitle İletişim Ödülü sinecine Sinema Araştırmaları Dergisi’ne 19 Nisan’da MEB Şura salonunda gerçekleştirilecek açılış töreninde takdim edilecek.



Aziz Nesin Emek Ödülü / Menderes Samancılar

Sanatçı hem başrollerde hem de yan rollerde ortaya koyduğu oyun gücüyle sanat yaşamına pek çok film ve ödül sığdırdı. Hayatını kazanırken fabrika işçiliğinden şoförlüğe emeğin her türlüsünden beslenip, sinemada herkesin biraz kendini bulduğu samimi ve derin karakterler yarattı. Sıcak ve hüzünlü bakışlarıyla yüreklerini titrettiği seyircisinin avucuna sanat emeğini usulca koymayı başarabilmiş bir sanatçı olduğu için, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı “Aziz Nesin Emek Ödülü”nün Menderes Samancılar’a verilmesini kararlaştırdı.



Sanat Çınarı Ödülü / Rüştü Asyalı

Sanat yolculuğuna oyuncu, yazar, yönetmen ve seslendirme sanatçısı olarak devam eden Rüştü Asyalı, toplumsal ve sanatsal hassasiyetleriyle sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak yer aldı. Televizyon dizileri ve kültür-sanat programlarıyla geniş kitlelerle buluşan sanatçı, sanat eğitimcisi olarak pek çok gencin yetişmesini sağladı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı “Sanat Çınarı Ödülü”nün çok yönlü, üretken, duyarlı, yaratıcı, aydınlık ve özgürlükçü bir sanat vizyonunu yaşatıp, kendinden sonraki kuşaklarla cömertçe paylaştığı için kıymetli sanatçı Rüştü Asyalı’ya verilmesini kararlaştırdı.



Kitle İletişim Ödülü / sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi

Yılda iki kez yayınlanan sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi Türkiye’de akademik alanda bilimsel ve hakemli ilk sinema dergisidir. sinecine, Türkiye’de film araştırmalarının kurumsallaşmasında ve Türkiye sinemasının farklı yaklaşımlarla tartışılmasında önemli bir mecra olmuştur. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı “Kitle İletişim Ödülü”nü, sinema alanına akademik anlamda saygınlık getirdiği, sinema sevgisini yaydığı ve sinema akademisyenleri ile tüm sinemaseverlere önemli bir kaynak olduğu için sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi Yayın Kuruluna verilmesini kararlaştırdı.



YARIŞMALAR

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI

Yarışmaya başvuran 31 film arasından Aynur Çıray, Şenay Aydemir ve Şeyma Balcı’dan oluşan ön seçici kurulun değerlendirmesi sonucu ön elemeyi geçen 10 film belirlendi.



SEÇİCİ KURUL

• Barış Pirhasan

• Songül Öden

• Güven Kıraç

• Şebnem İşigüzel

• Meryem Yavuz



Yarışacak ulusal uzun filmler:

  1. Bekçi, yönetmen: Durmuş Akbulut

  2. Güvercin, yönetmen: Banu Sıvacı

  3. Halef, yönetmen: Murat Düzgünoğlu

  4. Kelebekler, yönetmen: Tolga Karaçelik

  5. Put Şeylere, yönetmen: Onur Ünlü

  6. Renksiz Rüya, yönetmen: Mehmet Ali Konar

  7. Sofra Sırları, yönetmen: Ümit Ünal

  8. Tuzdan Kaide, yönetmen: Burak Çevik

  9. Yol Kenarı, yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu

  10. Zor Bir Karar, yönetmen: Ender Özkahraman

ULUSAL UZUN PROJE GELİŞTİRME DESTEĞİ

Desteğe başvuran 75 proje arasından Emine Yıldırım, Zeynep Ünal ve Özgür Yaren’den oluşan ön seçici kurulun değerlendirmesi sonucu 10 proje ön elemeyi geçti.



SEÇİCİ KURUL

• İlksen Başarır

• Emre Oskay

• Tunç Şahin



Yarışacak ulusal uzun projeler:

  1. Beyaz Atın Yarası, yönetmen: Ömer Leventoğlu- yapımcı: Muhammet Çakıral

  2. Bir Gün ya da Günün Bir Parçası, yönetmen: Burak Çevik- yapımcı: Selman Nacar

  3. Cemal, yönetmen: Mehmet Emin Timur- yapımcı: Oğul Köseoğlu

  4. Duvar, yönetmen: Soner Sert

  5. Ela ile Hilmi ve Ali, yönetmen: Ziya Demirel- yapımcı: Anna Maria Aslanoğlu

  6. Gönül, yönetmen: Soner Caner – yapımcı: Bilal Bağcı

  7. Hüküm, yönetmen: Melih Özhan Dinçel- yapımcı: Pınar Yener Dinçel

  8. Kardeşimin Ordusu, yönetmen: Senem Tüzen- yapımcı: Adam Isenberg

  9. Kayıp, yönetmen: Çiğdem Mazlum, Sertaç Yıldız

  10. Yurt, yönetmen: Nehir Tuna- yapımcı: Suzan Güverte

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Yarışmaya başvuran 133 belgesel arasından İrfan Demirkol, Kurtuluş Özgen, Gülden Treske’den oluşan ön seçici kurul değerlendirmesi sonucu 10 belgesel ön elemeyi geçti.



SEÇİÇİ KURUL

• Kerime Senyücel

• Buket Uzuner

• Ahmet Mümtaz Taylan

• Mirgün Cabas

• Hayri Çölaşan



Yarışacak ulusal belgeseller:

  1. Afgan Kömürü, yönetmen: Zeynep Gülru Keçeciler

  2. Bir Yeşilçam Hikayesi: İhsan Yüce, yönetmen: Özgür Güzelgül

  3. Bir Zamanlar Ada’da, yönetmen: Çağrı İşbilir

  4. Fındıktan Sonra, yönetmen: Ercan Kesal

  5. Müzikli Bir Hikâye, yönetmen: Jale İncekol

  6. Özgür, yönetmen: Başak Ulusoy

  7. Samir’in Rüyası, yönetmen: Armağan Pekkaya

  8. Sirkhane, yönetmen: Tülin Tezel

  9. Sütçü Diasporasından Hikayeler, yönetmen: Özgür Atlagan, Onur Gökmen, Vera Ryser

  10. Uzak ve Yakın, yönetmen: Oğuz Makal


ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

Yarışmaya başvuran 265 film Prof. Dr. Oğuz Onaran, Bülent Özkam, Merve Ayparlar’dan oluşan ön seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yarışmada 13 film yarışacak.



SEÇİCİ KURUL

• Prof. Dr. S. Ruken Öztürk

• Ramin Matin

• Devin Özgür Çınar

• Özgür Emre Yıldırım

• Emrah Ablak



Yarışacak ulusal kısa filmler:

  1. Boğaz, yönetmen: Emre Birişmen, Fatma Belkıs

  2. Dem, yönetmen: Yalçın Demirağ

  3. Elli Altı, yönetmen: Dilara Şahin, Abdullah Yazıcıoğlu

  4. Hastabakıcı, yönetmen: Soner Sert

  5. Kimse Elimi Tutmasın, yönetmen: Cenk Ertürk

  6. Kötü Kız, yönetmen: Ayçe Kartal

  7. Mutluluk, yönetmen: Necip Çağhan Özdemir

  8. Propaganda, yönetmen: Oğuzhan Kaya

  9. Sana İnanmıyorum Ama Yerçekimi Var, yönetmen: Umut Subaşı

  10. Sıcak Su: Mavi, yönetmen: Onur Işık Cantürk

  11. Toprak, yönetmen: Onur Yağız

  12. Uzaktaki Yakınlar, yönetmen: Durmuş Sorkut

  13. Yüzler, yönetmen: Ali Aktemur

DÜNYA SİNEMASI

Festivalin Dünya Sineması seçkisi bu yıl; Retrospektif: Kenji Mizoguchi, Anısına, Her Daim Genç: 68 Sineması, Komik-i Kıta Avrupa, Aktarmasız Avustralya, Uzak Köşeler, Dünya Festivallerinden, Berlin Ekspresi, Konumuz Sinema bölümlerinden oluşacak.



RETROSPEKTİF: KENJİ MIZOGUCI

Çektiği filmlerle yalnızca Akira Kurosawa gibi Japonya’dan çıkan büyük yönetmenlerin değil Jean-Luc Godard, Andrei Tarkovsky gibi ustaların da esin kaynaklarından kabul edilen ödüllü Japon yönetmen ve senarist Mizoguchi’nin A Stroy of Chikamatsu, Venedik Film Festivalinden ödüllü Sansho the Baliff ve Street of Shame ve A Geisha filmleri sinemaseverlerle buluşacak.



ANISINA

Zombi filmlerinin babası George A. Romero anısına Night of the Living Dead, usta oyuncu Jeanne Moreau anısına, kariyerinin belki de en ünlü filmi François Truffaut’nun yönettiği Jules et Jim, Türkiye Sinemasının duayen oyuncusu Münir Özkul anısına Reha Erdem’in yönettiği ve oyuncunun oynadığı son sinema filmi olma özelliğini de taşıyan A Ay ve Ingmar Bergman’ın doğumunun 100. yılı anısına The Seventh Seal filmlerinin gösterimleri yapılacak.



HER DAİM GENÇ: 68 SİNEMASI

Festival seyircileri 1968’in 50. yılına atfen yapılan seçkide; Dennis Hopper’ın Altın Palmiyeli, Oscar adaylı filmi Easy Rider, Michael Wadleigh’in efsanevi festivalin üç gününü anlatan Oscarlı Woodstock filmi, BAFTA ve Altın Palmiyeli yönetmen Louis Malle’in yine BAFTAlı filmi May Fools, Jean-Luc Godard’ın Viennale onaylı filmi La Chinoise ve Margarethe von Trotta’nın Viennale ödüllü filmi Marianne & Juliane’i beyaz perdede izleme şansı bulacak.



KOMİK-İ KITA AVRUPA

Berlinale’den iki ödülle dönen Thomas Stuber imzalı In the Aisles, Türk asıllı yönetmen İlker Çatak’ın Hamburg Film Festivalinde yarışan filmi Once Upon a Time... Indianerland, Caye Casas ve Albert Pintó’nun ilahi komedisi Killing God, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson’un Viennale çıkışlı filmi Under theTree, Daan Bakker’ın Rotterdam Uluslararası Film Festivalinden ödüllü filmi Quality Time ve Locarno Uluslararası Film Festivalinden ödüllü Peter Luisi’nin yeni filmi Streaker yer alacak.



AKTARMASIZ AVUSTURALYA

Berlinale ve Cannes ödüllü yönetmen Warwick Thornton’nın Toronto Film Festivali ve Viennale’den ödülle dönen filmi Sweet Country, usta yönetmen Peter Weir’in BAFTAlı filmi Picnic at Hanging Rock, Priscilla Cameron’ın AACTA adayı filmi The Butterfly Tree ve Trevor Graham’ın ödüllü filmi Monsieur Mayonnaise gibi Avusturalya yapımı filmler sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.



UZAK KÖŞELER

Niles Atallah’ın Rotterdam Uluslararası Film Festivalinden ödülle dönen Rey adlı filmi, João Dumans ve Affonso Uchoa’nın Rotterdam ve San Sebastián Uluslararası Film Festivalinden çıkan Araby adlı filmi, Berlinale’den ödüllü Marcela Said’in Los Perros adlı yeni filmi, Fellipe Barbosa’nın Cannes’dan ödülle dönen Gabriel and the Mountain adlı filmi yer alacak.



DÜNYA FESTİVALLERİNDEN

Festival her sene olduğu gibi bu sene de dünya festivallerinde gösterilmiş filmlere Ankara’da ev sahipliği yapmaya devam edecek. Dünya Festivallerinden bölümde Rainer Sarnet’ın Tribeca Film Festivalinde jüriyi etkileyen filmi November, Jan Svankmajer’ın son filmi olacağını açıkladığı Insect, Bojan Vuletic’in bol ödüllü Requiem for Mrs. J adlı filmi, Ana Urushadze’nin Locarno Uluslararası Film Festivalinde iki ödül birden kazanan filmi Scary Mother, Matan Yair’in aralarında Toronto Uluslararası Film Festivali gibi önemli festivallerinden büyük beğeni toplayan Scaffolding filmi ve Hlynur Palmason’ın Locarno Uluslararası Film Festivalinden beş ödülle dönen filmi Winter Brothers, bu yıl Sundance Film Festivalinden En İyi Film Ödülü alan Miseducation of Cameron Post, Valeska Grisebach’ın bol ödüllü, Cannes adaylıklı filmi Western ve Jonas Trueba’nın The Romantic Exiles filmlerine ev sahipliği yapacak.

Festivalin çocuk izleyicileri için ise Jonathan Geva’nın senaryosunu yazdığı ve yönettiği fantastik Abulele programda yer alacak.

BERLİN EKSPRES

Robert Schwentke’nin San Sebastián Uluslararası Film Festivalinden ödülle dönen filmi The Captain, Wolfgang Fischer’ın Berlinale’de üç ödül birden alan filmi Styx, önceki filmiyle Locarno Uluslararası Film Festivalinden ödülle dönen Lars Kraume’nin yeni filmi The Silent Revolution, Philipp Jedicke’nin Berlinale’den çıkma, Peaches, Feist ve Daft Punk gibi gruplarla çalışan Grammyli müzisyen Chilli Gonzales’i anlatan filmi Shut Up and Play the Piano ve Berlinale ana yarışmasından Christian Petzold yönetmenliğindeki Transit yer alacak.



KONUMUZ SİNEMA

BAFTAlı yönetmen Bertrand Tavernier’in kendi sinema macerasını belgeselleştirdiği My Journey Through French Cinema adlı filmi, Emiliy Atef’in Romy Schneider’ın son röportajını anlatan Berlinale ana yarışmasından sıcak sıcak çıkmış 3 Days in Quiberon ve Hüseyin Tabak’ın Toronto Uluslararası Film Festivalinde gösterilen ve Yılmaz Güney’i konu alan Çirkin Kral’ın Efsanesi filmleri yer alacak.



İÇİNDEN TREN GEÇEN FİLMLER

Uzak ile yakını, gerçek ile kurmacayı bir araya getirip farklı istasyonlardan kalkıp festivale uğrayan bu seçkinin içinden tren geçecek. Yönetmenliğini Yasin Ali Türkeri'nin üstlendiği Başka Tren Gıdı Gıdı belgeseli festival seyircisini 1937 yılında inşa edilen Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın tarihsel yolculuğuna, fabrikaya ait bir tren olan Gıdı Gıdı ile çıkarıyor. Alper Özdemir’in Kondüktör belgeseli, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda 35 yıldır vagon kondüktörlüğü yapan Ergüder Kuzucular'ın gözünden yol hikayeleri anlatıyor. Emre Aydın’ın Yolcu, Anıl Güldoğan’ın Hikayeci ve Vlada Senkoya’nın From a Great Height adlı kurmaca kısa filmleriyse; birbirimizin hayatından hikayeler edinmeyi, sevip öyküler kurmayı ve dostluklar yaratabilmeyi raylar üzerinde gösteriyor.


MOBİL FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ

Festivalde uluslararası online kısa film festivali Mobil Film Festivali’ne bu yıl farklı ülkelerden katılan 50 filmlik bir seçki de izlenebilecek. 13 yıldır dünyanın birçok yerinden katılan yönetmenleri keşfetmeyi ve desteklemeyi amaçlayan Mobil Film Festivali basit bir ilke üzerine kurulu: 1 cep telefonu, 1 dakika, 1 film.



KISA SINIR TANIMAZ

Dünyadan ödüllü kısa filmlerin olduğu bölümde Cannes’da en iyi film ödülünü alan A Gentile Night ve Toronto’da en iyi film ödülünü alan müzikal animasyon The Burden gibi birçok film bulunuyor.



ÖZEL GÖSTERİMLER

Nebil Özgentürk’ün Bir Sabahattin Ali Trajedisi: Kayıp Kemiklerin İzinde “Filiz’in çok üzüldüğü an…” belgeseli, Tuluhan Tekelioğlu ile Yapabilirsin belgeseli ve Menderes Samancılar Babamın Kanatları filmi özel gösterimleri festivalde yer alacak.



FESTİLAB ATÖLYELERİ

Festivalde Tamer Levent Oyunculuk Sırları Atölyesi ve Bahadır Yazıcı Storyboard Atölyesi gerçekleştirilecek. Ayrıca festivalin bir geleneği olarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar için film seçkileri ve atölye etkinlikleri hazırlanarak, çocuklara yönelik nitelikli sinema eserlerinin başkentte çocuklarla buluşması sağlanacak.



TAMER LEVENT OYUNCULUK SIRLARI ATÖLYESİ

Oyunculuk sırları atölyesi, minimal oyunculuk, kamera önü oyunculuk gibi söylemler yerine, oyuncunun sahip olması gereken özellikler ve teknikler için yapılıyor. Çünkü bu özellikler oyuncunun sahip olması gereken temel özellikler. Önce oyunculuk, sonra diğerleri! Çünkü oyunculuk sırlarını bilenler, rol çözümlemesi yapmayı, yorum yapmayı, yaratıcı oyunculuğu, oyunculukta içtenliği bilirler. Bunları bilenler oyunculuk kültürü sahibidirler. Her durumda gereken ne ise onu yapabilirler. Oyunculukları ile izleyiciyi inandırıp, empati kurdururlar… Bu da izleyiciye haz verir.



BAHADIR YAZICI STORYBOARD ATÖLYESİ

Atölyenin ilk bölümünde senaryonun ilk görsel anlatımını oluşturan storyboard hakkında, örnekler üzerinden temel bir teorik alt yapı oluşturuluyor. İkinci bölümünde ise storyboard standartlarının ve çizim tekniklerinin detaylandırılacağı uygulama aşaması yer alıyor. Çizilen taslaklarla veya yapılan resimlerle görsel anlatım tasarlandıktan sonra, kurgulama işleminde sahneler hem sözcüklerle betimleniyor hem de her sahne şematik bir biçimde görselleştiriliyor.


AFİŞ YARIŞMASI SERGİSİ

Festivalin afiş yarışmasına başvuran 258 katılımcı arasından seçilen, Alp Demiralp, Ayşe Beyzanur Kara, Bahadır Yazıcı, Barış Doğan, Bilge Kurt, Buket Arık, Dastan Abaskanov, Eda Tekcan, Emin Mammadli, Eunjin Tark, Fatma Soya, Gül Sarı, Gülşebnem Sayın, Hakan Sümer, İpek Pelit, Kübra Canlı, Mahmut Soyer, Melike Elif Güven, Müge Dişoğlu, Noyan Kağan Kazakçı, Onur Bolat, Özgür Alican, Rabia Damatlar, Simge Atmaca, Uğur Erbaş, Yağız İlkdoğan ve Zeynep Sıla Demircioğlu tarafından tasarlanan festival afişleri 20 Nisan’da Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda sergilenecek.


Biletler

11.30 seansları / Kısa ve belgesel filmler (4. salon) 8 TL, öğrenci / öğretmen / 65 yaş üstü 14 TL, tam 17 TL.


Askıda Bilet

TED Akıda Bilet uygulaması ile 11:30, 14:00, 16:30 seanslarında 1000 seyirciye ücretsiz sinema keyfi yaşatacak.


Ankara Uluslararası Film Festivaline dair detaylı bilgi için:

http://www.filmfestankara.org.tr

medya@filmfestankara.org.tr

Tel: (312) 468 77 45

Sosyal medya hesapları:

https://www.facebook.com/ankarauff/



https://twitter.com/ankarauff/

https://www.instagram.com/ankarauff/
Yüklə 53,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin