300 Spartalı (300) 16 Mart 2007’de sinemalarda! Dağıtım: Warner Bros



Yüklə 190,02 Kb.
səhifə1/3
tarix30.07.2018
ölçüsü190,02 Kb.
#64438
  1   2   3

300 Spartalı

(300)
16 Mart 2007’de sinemalarda!
Dağıtım: Warner Bros.
www.300spartali.com
“300/300 Spartalı” Kral Leonidas [Gerard Butler] ve 300 Spartalının, Zerhas (Zerkses/ Xerxes) ve dev Pers ordusuna karşı ölümüne mücadele ettiği tarihi Termopil (Thermopylae) Savaşı’nı tüm şiddetiyle anlatıyor. Tüm imkansızlıklara rağmen, 300 Spartalının yiğitlikleri ve fedakarlıkları tüm Yunanistan’a ilham kaynağı olarak, onları Pers düşmanlarına karşı birleşmeye ve demokrasi için bir çizgi çekmeye yönlendirir.

“Sin City”nin yaratıcısı çizgi romancı Frank Miller’ın çalışmasından esinlenilen “300/300 Spartalı”, tarihin en büyük savaşlarından birini veren Spartalıların tutku, cesaret, özgürlük ve fedakarlığının destansı hikayesini anlatıyor. Zack Snyder’ın (“Dawn of the Dead”) ortak yazarı ve yönetmeni olduğu filmi, Miller’ın başarılı çizgi romanını hayata geçirirken, çizerin bu tarihi öyküye ilişkin belirgin vizyonunu yakalayan sanal arka planlar ile canlı aksiyonu birleştiriyor.

Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures ve Virtual Studios işbirliğiyle, bir Mark Canton/Gianni Nunnari yapımı olan “300/300 Spartalı”yı sunar. Başrollerini Gerard Butler (“Phantom of the Opera/Operadaki Hayalet”), Lena Headey (“The Brothers Grimm/Grimm Kardeşler”), David Wenham (“The Lord of the Rings/Yüzüklerin Efendisi” üçlemesi) ve Dominic West’in (“The Forgotten”) başrollerini üstlendiği filmin, Frank Miller ve Lynn Varley’nin çizgi romanına dayanan senaryosunu Zack Snyder & Kurt Johnstad ve Michael B. Gordon kaleme aldı.

“300/300 Spartalı”nın yapımcıları Gianni Nunnari (“The Departed/Köstebek”), Mark Canton (“Land of the Dead”), Bernie Goldmann (“Land of the Dead”) ve Jeffrey Silver (“Training Day/İlk Gün”), yönetici yapımcıları ise Deborah Snyder, Frank Miller, Craig J. Flores, Thomas Tull, William Fay ve Benjamin Waisbren.

Yönetmen Snyder’a kamera arkasında eşlik eden diğer isimler arasında, görüntü yönetiminde Larry Fong, yapım tasarımında James Bissell, kurguda William Hoy, kostüm tasarımında Michael Wilkinson, ve görsel efektlerde Chris Watts bulunuyor. Filmin müziği Tyler Bates’e ait. Warner Bros Records tamamı Bates’in bestelerinden oluşan soundtrack albümü, filmin de gösterime gireceği 9 Mart tarihinde piyasaya sürecek.

“300/300 Spartalı”nın normal sinema salonlarında gösterime girmesiyle eş zamanlı olarak “300: The IMAX Experience”da dünya çapındaki IMAX® salonlarında sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. “300/300 Spartalı” tescilli IMAX DMR® (Dijital mastıra aktarma) teknolojisiyle IMAX Experience®’ın (IMAX Deneyimi) benzersiz görüntü ve ses kalitesiyle dijital mastıra aktarıldı. “300: The IMAX Experience” bugüne kadar Warner Bros. Pictures’tan çıkan 13. IMAX filmi. IMAX sinema salonlarında, sinemaseverler Spartalıların özgürlük ve zafer için verdikleri mücadeleyi dünyanın en büyük ekranlarında, son teknoloji ürünü dijital surround ses sistemleriyle izleyebilecekler. IMAX®, IMAX® 3D, IMAX DMR®, IMAX MPX®, ve IMAX Experience®, IMAX Corporation’ın tescilli markalarıdır. Şirket hakkında daha fazla bilgiyi www.imax.com‘da bulabilirsiniz.

“300/300 Spartalı”nın dağıtımını tüm dünyada bir Warner Bros. Entertainment kuruluşu olan Warner Bros. Pictures gerçekleştirecek. Film içerdiği “ayrıntılı savaş sahneleri, bazı cinsellik ve çıplaklık unsurları”ndan ötürü “R” olarak sınıflandırıldı.


www.300spartali.com
İŞTE SAVAŞIMIZ: ÇİZGİ ROMANI HAYATA GEÇİRMEK
Gizemli. Şiddetli. Çetin. Spartalılar tarihin en gizemli kültürleri arasında yer almaktadırlar. Asla geri çekilmemek ve asla teslim olmamak üzere eğitildikleri için mükemmel birer savaşçıydılar. Filme ilham kaynağı olan 300 çizgi romanının yaratıcısı Frank Miller, “Spartalılar herkes için gizemlerini koruyorlar” diyor ve ekliyor: “Tam anlamıyla bir savaş toplumu olmaları, kendilerini tamamen savaşmaya adamaları açısından eşsiz oldukları iddia edilebilir. Spartalıların bir Spartalının nasıl olması gerektiği konusunda kesin kuralları vardı. Bu sayede, oradan dünyanın daha önce hiç görmediği bir kahraman sınıfı çıktı”.

Ortak yazar-yönetmen Zack Snyder, Miller’ın sözlerine şunları ekliyor: “Spartalılar savaş için yaşıyorlar. Savaşa bayılıyorlar. Tek bir vücut gibi savaşıyorlar. Oluşturdukları sistemde her savaşçının kalkanı arkasındaki adamı koruyor. Kalabalık Pers ordusu için bile, korkunç ve ürkütücü bir görüntü bu. Sayı bakımından düşmana oranla ne kadar az olurlarsa olsunlar, gerçek bir Spartalı savaşçı özgürlük için ölmeye her zaman isteklidir; bunu ‘güzel bir ölüm’ sayar. Onlar kendilerini fedakarlık ve özgürlük kelimeleriyle tanımlarlar”.

Frank Miller, Spartalıları ilk olarak çocukken izlediği “300 Spartalı” filmiyle tanıdı. Hatırladıklarını şöyle aktarıyor: “O film benim için çok sarsıcı ve ilham vericiydi çünkü bana kahramanların mutlaka hikayenin sonunda madalya alan insanlar olmadığını, kahramanların doğru olduğu için doğruyu yapan ve bunun için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan insanlar olduğunu öğretti. Tüm hayatım boyunca bu hikayeyi anlatmak istedim çünkü karşılaştığım en güzel hikayeydi. Ve sonunda, bir çizer olarak ulaştığım noktada, nihayet bunun altından kalkabileceğimi düşündüm”.

Miller 300’ü çizmek için yaptığı kapsamlı araştırmayı –ki bu araştırma onu Termopil’in sert kayalıklarına götürdü- “Sin City ve The Dark Knight Returns” gibi efsanevi çizgi romanlarında sunduğu kendine has stille birleştirdi. Spartalıların (silahlarla birlikte insanın vücut ağırlığının yarısı kadar eden) üniformasını en temel ve simgesel özellikleriyle ortaya koydu ve MÖ. 480’deki tarihi Termopil Savaşı’nın hikayesini bunun öncesinde ve sonrasında Zerksas ile Yunanlar arasında yaşananlarla süsledi.

Filmi yaparken Miller’ın cüretkar vizyonunu kendisininkiyle birleştiren Snyder şunları söylüyor: “Frank mitolojik bir olayı alıp onu gerçek bir olaya dönüştürmedi; gerçek bir olayı alıp onu mitolojiye dönüştürdü. Hikayenin yeni olan yönü bu. Frank gerçekliğin aksine, Spartalı olmak nedir konusunun özüne inmek istedi. Termopil’e giderseniz, Leonidas heykelinin çıplak olduğunu görürsünüz; üzerinde bir kalkan, mızrak ve başlık var, hepsi bu. Frank, Termopil’e gitti. Onun da bunu görüp, ‘Tamam, demek böyle yapmalıyız’ dediğine eminim”.

Termopil’in toprakları üzerinde dolaşmak Miller’ın üzerinde derin bir etki bıraktı. “Orası muazzam ve zafer dolu şeylerin yaşandığı bir yer” diyor Miller ve ekliyor: “Sahip olduğumuz her şeyin, Batı medeniyetine ait olan her şeyin merkezi, potası olarak bu savaştan söz ediyoruz. Bugün bu kadar özgür olabilmemizin bir nedeni var, ve bunların pek çoğu, daracık bir geçiti tüm Yunanistan’a ilham verecek kadar uzun süre geçilmez kılan 300 genç adamın hikayesiyle başlıyor”.



300 en çok satanlar listesine girdi ve Miller’a kendi dalında bir çok ödül getirdi. “Hikaye kendi kendini sattı” diyor yazar ve ekliyor: “Tarihin büyük bir anına adil davranabilmek için elimden geleni yaptım. Daha dinamik olabilmeleri ve eski bir hikayeye aitlermiş hissi uyandırmamaları için karakterlerin görünümünü ayarlamak çok önemliydi. Bu eski bir hikaye değil, asla eskimeyecek bir hikaye”.

Kitap çok büyük bir hayran kitlesi kazandı. Bunların arasında filmin ortak yazar-yönetmeni ve yapımcıları da bulunuyordu. Snyder bu konuda şunları söylüyor: “Frank’in kitabının ve çalışmasının güzel yanı çizimlerine eşlik eden anlatım. Kitap sadece illüstrasyonlardan oluşmuyor; onlarda bir şiirsellik var. Benim için anlatımı oluşturma şekli çizimler kadar önemli. Onun anlatımını ve görselliğini filmde nasıl koruyabilir ve onurlandırabilirim diye düşündüm”.

Beş yıl önce, yapımcı Gianni Nunnari ve Snyder gelecekteki ortak projelerini tartışıyorlardı ki Snyder, Nunnari’nin masasındaki çizgi romanı fark etti. Yıllardır bu proje için tek başına mücadele eden Nunnari, nihayet yapımcı Mark Canton’a ulaşarak onu Snyder’ın ortak yazar ve yönetmen olarak yer alacağı bu projeyi hayata geçirmeye ikna etmeyi başardı.

300 inanılmaz bir çalışma ve Zack de içeriğine duyduğu büyük sevgiyle projeye katıldı” diyor Canton ve ekliyor: “Olabilecek filme öylesine olağanüstü bir vizyon kattı ki önümüzdeki imkanlar karşısında muazzam heyecan duyduk”.

Nunnari de şunları ekliyor: “Filmin mahiyeti bile Zack’in hayalgücünü harekete geçirdi. Savaşların görselliğinden bizzat karakterlere kadar kitaptaki her malzemeyi kafasında açık bir şekilde gördü. Yapmak istediğinin yeni ufuklar açacak bir film olduğunu anladık”.

“Bu proje konusunda Gianni’nin azmi ve Mark’ın kararlılığı beni ikna etti” diyen Miller, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Önce Gianni, sonra Mark, hikayeye o kadar inandılar ve o kadar kararlı yaklaştılar ki beni de kendi cephelerine çektiler. Zack bu filmi gerçekten yapmak istedi. Hakikaten büyüleyici biri. Projeye o kadar bütünüyle yoğunlaşmıştı ki hayır demek imkansızdı… ben de diyemedim”.

Snyder sinema filmini oluşturma sürecinin Miller’ın yaşadıklarıyla benzer olduğunu düşündü. Snyder gerçekçi sinemacılığın esaslarından uzak durmak, onun yerine filmi “perdede yaşatmak” için bir yol bulmak istedi. Yönetmen bu konuda şunları söylüyor: “Fotoğraf gibi görünen bir film yapmak yerine, sizi Frank’in çizgi romanında yarattığı dünyaya götürmek istedim. Bu tarihi bir drama değil. Düz bir hikaye değil. Ayrıca, tarihi açıdan bire bir doğru olması da amaçlanmadı. Hedefimiz daha önce gördüğünüz hiçbir şeye benzemeyen gerçek bir deneyim yaratmaktı”.

Netleştiği andan itibaren, bir çekirdek ekip “300/300 Spartalı”nın etrafında birleşti. Yapımcılar Canton, Nunnari ve Bernie Goldmann hikayeye tamamen kapıldılar. “Zack filmin nasıl bir his yaratmasını ve nasıl bir görüntüye sahip olmasını istediği konusunda çok netti” diyor Goldmann ve ekliyor: “Proje şekillenmeye başladıkça, Zack’in bu hikayeyi izleyicilerin daha önce hiç görmediği bir şekilde hayata geçireceğini bilmenin tatminini yaşadık”.

Snyder, bir süreğine projeden ayrılarak “Dawn of the Dead” adlı filmde ilk kez yönetmenlik yaptıktan sonra döndü ve yazar ortağı Kurt Johnstad’la birlikte senaryo üzerinde çalışmaya başlayarak, hikayeyi Miller’ın orijinal vizyonundan doğal bir şekilde ortaya çıkan eklentilerle yoğurdu. (Michael B. Gordon senaryonun önceden bir taslağını yazmıştı). Yapımcı Jeffrey Silver ekibe katılarak, filmin fiziksel öğeleri ve görsel efektleriyle ilgili işleri yürüttü.

“Daha başlangıçtan itibaren, stüdyodan yapımcılara, yönetici yapımcılardan oyuncu kadrosu ve yapım ekibine kadar herkes ‘300/300 Spartalı’yı yapış şeklimi inanılmaz destekledi” diyor Snyder ve ekliyor: “Herkes vizyona öyle sıkı sıkıya sarıldı ve o kadar büyük bir dayanışma içine girdi ki gerçekten olağanüstü bir deneyim yaşadık”.

Snyder’ın çizgi romanı yapma kararı filmin görüntüsü açısından çığır açıcı sonuçlar doğurdu. Yönetmen bu konuda ise şunları söylüyor: “Görüntünün gelişimi sürecin çok önemli bir bölümüydü. Sinemaya gidiyorsunuz çünkü farklı bir şey deneyimlemek istiyorsunuz. Bizim ‘300/300 Spartalı’da yapmaya çalıştığımız şey buydu. İster manzara, ister savaşlar, ister aksiyon, ister mimari olsun, filmdeki her kare bir görsel efekt gibi”.

Snyder önce filmin story boardlarını kendi hazırladı; ardından kendisi, yapımcı ortağı ve eşi Deborah Snyder ve ortak yapımcı Wesley Coller yönetmenin filmdeki vizyonunu ifade etmek için bir geliştirme paketi hazırladılar.

Filmde yönetici yapımcılık görevi de üstlenen Frank Miller’ın varlığı yönetmen için biraz tedirginlik verici olabilirdi, ama Goldmann’ın da dediği gibi: “Frank çok hoş ve yardımseverdi. Zack ne zaman onun görüşü ya da onayına başvursa, ‘Böyle devam et, harika oluyor. Yaptığın şeye bayıldım’ diyordu. Filme ve filmde yer alan herkese kucak açtı”.

Işıktan, kostümlere, setin dokusuna kadar filmin her öğesi için bir dizi test uygulandı. Yapımcıların üzerine düştükleri unsurlardan biri filmin görüntü tasarımıydı. Snyder renk dengesiyle oynama düşüncesini ortaya attı ve kendi yarattığı bu işleme daha sonra “sıkıştırma” adı verildi. “Zack görüntünün siyah içeriğini sıkıştırıp, filmdeki kontrast oranını değiştirmek için renk dolgunluğunu yoğunlaştıracak bir formül geliştirdi” diyen Jeffrey Silver, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu filmdeki her bir görüntü post-görüntü işlemine girdi. Sıkıştırma süreci bu filme benzersiz görüntüsünü ve hissini veren şey”.

“Kimsenin ‘Aaa, burası Yunanistan’a benziyor ya da burası Kanada’ya benziyor’ demesini istemedim” diyor Snyder ve ekliyor: “Onların baştan sona bu deneyimin içinde olmalarını istedim”.

Canton da, “Hepimiz Zack’in çok katmanlı efekt süreciyle yapmak istediği şey karşısında huşu duyduk” diye ekliyor.

Nunnari ise, “Setten nihai ürüne varana dek yapılan kayıtların evrimi bu hikayeyi başka bir boyuta taşıyor” diyor.

Kral Leonidas rolünü üstlenen Gerard Butler’ın açıklamaları ise şöyle: “Sanki orada bulunmuş ve savaşa tanık olmuş biri uyuyup rüyasında her şeyi tekrar yaşamış gibi çünkü görüntülerin pek çoğu son derece açık…pek çoğu hayalgücünde geçiyor; bu yüzden de, onu çok daha ileri taşımamıza olanak tanıyor. Tarih boyunca bir çok kişiye ilham kaynağı olmuş, inanılmaz bir hikaye, ama belgesel değil. Tutku, politika, şiddet ve daha pek çok şeyle dolu, hiper-gerçek, güzel mi güzel ve duygusal bir dünyada geçen, fantastik bir hikaye”.


SPARTA KANUNU DOĞRULTUSUNDA BURADAYIZ: “300/300 SPARTALI”NIN HİKAYESİ
Gerard Butler, Warner Bros. yetkilileriyle yaptığı bir toplantı sırasında projeden haberdar oldu. “‘300’ dedikleri anda, taze ve farklı bir şeyden bahsettiklerini anladım” diyen aktör, şöyle devam ediyor: Zack Snyder’la buluştuğumda, karşımdakinin bu hikayeyle ilgili açıklanamayan şeyleri ve hikayenin gereklerini anlayan biri olduğunu fark ettim. Onun ve yeteneklerinin, zekasının, tutkusunun ve insan olarak iyiliğinin hakkında cilt cilt kitaplar yazabilirim”.

Jeffrey Silver da Butler’ın niteliklerinin onu Spartalı kral rolü için mükemmel kıldığını söylüyor: “Karizması ve liderlik vasıfları oyuncular arasında bir yoldaşlık duygusu yarattı. Spartalı oyuncular arasında birlik oluşturdu”.

Butler bu görkemli kültürü araştırma fırsatını memnuniyetle karşıladı. “Dayanıklı olmayı, korkusuzluğu ve rakiplerine karşı acımasız olmayı öğretmek için Spartalılara acıdan başka bir şey gösterilmiyordu” diyen aktör, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Erkeklerin yetiştirilme tarzından kadınların çocuklarını savaş uğruna teslim etmelerine kadar, bu eğitim tamamen çelik gibi katı ve sağlam bir karakter sahibi olmayı gerektiriyordu”.

Senarist Kurt Johnstad aktörün sözlerine şunları ekliyor: “Çetin bir rekabet söz konusuydu. Onur, görev ve sadakat anlayışları içlerine işleniyordu, ve sonra bunlar tüm yaşam biçimlerine yayılıyordu. Bu şekilde soluk alıyor, davranıyor ve birbirleriyle ilişkilerini buna göre düzenliyorlardı”.

Yunan şehir devleti Sparta’nın korkulan ve saygı duyulan kralı Leonidas ülkesini kraliçesi Gorgo’nun rehberliği ve desteğiyle yönetiyordu. “Herkes Gorgo’nun muhteşem olduğunu anlatıyor” diyen Miller, şöyle devam ediyor: “O ve Leonidas birbirlerini kolluyorlar ve Gorgo eşinin strateji planlarına büyük katkıda bulunuyor. Aralarında derin bir duygusal ve entelektüel ilişki var. Spartalı kadınlar tıpkı erkekleri gibi birer savaşçılar. Önce dışarı erkekleri gönderiyorlar ama filmde de göreceksiniz ki kadınlar da oldukça çetin ceviz olabiliyorlar”.

İngiltere’nin kuzeyindeki kıraç topraklarda doğup büyümüş olan Lena Headey, Gorgo rolü için şart olan içsel güce ve zarafete sahipti. Butler rol arkadaşı için “Lena çok sert, ayakları yere basan, güçlü bir kadın. Ayrıca, çok güzel ve gözlerinden zeka fışkırıyor” diyor ve ekliyor: “Lena rolüne inanılmaz bir karizma, zeka ve ateş kattı”.

Filmi “bir onur, korkusuzluk, tutku, kan ve inanç hikayesi” olarak niteleyen Headey, Spartalı kraliçeyi canlandırmaya istekliydi. Gorgo, Miller’ın hikayesinde baskın bir karakter değildi. Dolayısıyla, Headey, Snyder’la yaptığı sohbetlerin rehberliğinde, Gorgo karakterini şekillendirme özgürlüğüne sahipti. Aktris şunları söylüyor: “Gorgo sırf yaşadığı şeyler ve yapmaya hazır olduğu fedakarlıktan ötürü, filmde gerçekten güçlü bir karakter” diyor Headey ve ekliyor: “Zaten kocasını kaybetmiş, ama bunu kabul etmek çok fazla olacağı için yüreğiyle politik arenada savaşıyor. Gorgo’yu Sparta’nın kalbi ve içgüdüsü olarak görüyorum, içgüdü bizi genellikle doğru karara götürür”.

Leonidas’ın bir kral ve erkek olarak başına gelecekler bir Pers elçisinin kasabaya gelerek, ülkesinin binlerce kişilik ordusunun o sırada Sparta’ya doğru yürümekte olduğunu iletmesiyle başlar. Rodrigo Santoro’nun canlandırdığı Serhas, eski dünyayı sadece cüretkarlığıyla dize getirmiştir. Kendini Tanrı-Kral ilan eden Serhas’ı canlandıran Brezilyalı aktör, “Serhas zengin, kibirli, dengesiz ve megaloman” diyor ve ekliyor: “Tek amacı dünyayı fethetmek. Hırsı sınır tanımıyor. İhtişam istiyor; zafer istiyor; isminin ölümsüzleşmesini istiyor. Tüm bu emellerin ardında ise, aslında zayıf ve güvensiz bir adam var”.

Santoro yönetmenle ilk olarak bir Spartalı adayı olarak buluştu, ama oradan ayrılırken yönetmenin aklında başka bir şey vardı: “‘Sanırım Rodrigo, Serhas olabilir’ diye düşündüm” diyor Snyder.

Egzotik mücevherler takan, görkemli ve gizemli Serhas’ı omuzları çökmüş köleler altın bir tahtta taşıyorlar. Bernie Goldmann, Serhas için, “Çok yumuşak, çekici ve tam bir Tanrı-Kral’a yakışır bir sesi var” diyor ve ekliyor: “İnsanların onun peşinden gideceğini görüyorsunuz… cezbedeceğini ve fethedeceğini görüyorsunuz”.

Leonidas, Perslilere tehditleri hakkında ne düşündüğünü elçileri öldürerek gösterir. Ama Sparta’nın siyasetçileri savaş istememektedirler. Dominic West’in canlandırdığı Theron, güç için anlaşma yapmaya, özgürlük için savaşmaktan daha çok ilgi duyan yeni tür bir Spartalıyı temsil ediyor. “Theron hiçbir şekilde dürüst bir siyasetçi değil ve ikili oynadığı ilk olarak Persliler adına ortamı yatıştırmaya çalışmasıyla ortaya çıkıyor” diyor West ve, “O bir politikacı, savaşçı değil. Kötü adamı oynamak her zaman güzeldir; en iyi replikler genellikle onlarındır” diye ekliyor gülerek.

Sparta Konseyi, Leonidas’ı, Kahin’e danışmaya gönderir. (Kahin, Sparta’nın Ephorlar, yani beş kişilik yargıç heyeti tarafından işaretler yorumlanarak seçtiği genç kadına verilen addır). Frank Miller, “Leonidas, hayalgücünde büyük bir açılım yaşayarak Perslerin tam olarak ne yapmak istediklerini anlıyor ve onları nasıl durduracağını biliyor. Ama büyük imkansızlıklarla karşı karşıya. Konsey kendilerince bazı nedenlerden ötürü savaşmak istemiyor; bu yüzden Carneia ay kutlamasını savaşa gitmemek için bahane ediyorlar” diyor.

Leonidas herhangi bir fatihin önünde diz çökmektense ölmeyi tercih eder, ama eğer Serhas’ı alt edecekse, bunu arkasında Sparta ordusu olmadan yapmak zorundadır. “Leonidas muhtemelen bugüne kadar oynadığım en kararlı karakter, ama her kararsızlık anında, haklı olduğuna dair her onay istediğinde, bakışları karısına dönüyor” diyen Butler, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gorgo kocasının neden savaşa gitmesi gerektiğini çok sağlam bir ifadeyle anlatıyor: ‘Git ve öl. Bir daha seni asla görmeyeceğim, ama özgür bir adam olarak öleceksin. Bu soruya bir kral ya da bir Spartalı olarak cevap verme, özgür bir adam olarak cevap ver’. İşte Spartalı kadının özü bu”.

Ateş Kapıları’nda Leonidas’la birlikte olmasa da, Kraliçe Gorgo da yaşadığı yerde savaşla yüz yüze kalacaktır. Gorgo’nun Sparta ve Sparta’nın müstakbel kralı olan oğlu için verdiği mücadele Leonidas’ınkine denktir. “Gorgo da Leonidas ayarında bir savaşçı. Bir yandan şehrini ve ülkesini Kralının yardımına götürmesi, bir yandan da Theron’un siyasi manevralarını alt etmesi gerekiyor” diyor Johnstad.

Deborah Snyder ise şunu ekliyor: “Kendini feda ediyor, ama onun düşüncesine göre, var olan tehlike karşısında bunun hiçbir önemi yok. Tehlikenin boyutu öylesine büyük ki yaptığı fedakarlığı bir hiç olarak görüyor”.

Gorgo’nun sözleri bir Sparta savaşçısı için mükemmel bir meydan okumadır. “Ulusundan asla yapmadıkları tek şey isteniyor: Başka bir hükümdarın boyunduruğu altına girmek” diyen Butler, açıklamalarını şöyle sürdürüyor: “Geri durup direnmenin de zamanı var, harekete geçmenin de. Leonidas bu görevin önemini herkesten iyi anlıyor. Görevi sadece Sparta’yı kurtarmaktan çok öte: Yalnız Serhas’a değil tüm dünyaya ve gelecek nesillere Spartalı olmanın ne demek olduğunu göstermek istiyor”.

Tamamı gönüllülerden oluşan, en yetenekli ve cesur 300 Sparta savaşçısının oluşturduğu ordu Leonidas’ın etrafında toplanır. Leonidas savaş ilan edemez, ama Serhas’a bir şok yaşatabilir. Sparta savaşmaya karar verdikten sonra, geri dönüş olmaz. “Kazanma şansları sıfır, ama bu bir Sparta kralı için mükemmel bir durum” diyor Butler ve ekliyor: “Bu yüzden, elit gücünü alıp, Termopil’e, amaçlarını ortaya koymaya gidiyor”.

Çizgi romanda Spartalı bir savaşçı ve hikaye anlatıcı olan Dilios’u, “The Lord of the Rings/Yüzüklerin Efendisi” üçlemesindeki rolüyle Amerika’daki popülaritesi büyük ölçüde artan Avustralyalı aktör David Wenham canlandırdı.

Dilios karakterinin varlığı, Snyder için Miller’ın benzersiz anlatımını filme nasıl aktaracağı sorununa çözüm sağladı. “Frank’in muhteşem anlatımının hayata geçebilmesi için hikayeyi bir anlatıcının aktarması fikrini benimsedik” diyen Snyder, şöyle devam ediyor: “Dilios’un hikayesini filmin bütününe harmanlamak harika oldu; filme Frank’in anlatımını katacak bir hikaye anlatıcımızın olması ne harika bir şeydi”.

Aktör Wenham ise, “Hikaye anlatmaya bayılırım. Bir hikayeciyi canlandırma fırsatı müthiş bir şanstı. Dilios moraller bozuk olduğunda birliği eğlendirmek için uğraşıyor; ilk Olimpiyatlarla ilgili ya da başka konularda hikayeler anlatıyor. Ayrıca muhtemelen Leonidas’ın en iyi arkadaşı, erkekler arasında büyük saygı gören çok iyi bir savaşçı” diyor.

Film Dilios’un rehberliğinde ilerliyor; böylece onun anlattıkları sonraki nesillerin bu olayları nasıl aktaracaklarını da belirliyor. “Dilios iyi bir hikayeyi mecburen gerçeği söyleyerek nasıl mahvedeceğini de iyi biliyor” diyen Snyder, şöyle devam ediyor: “Dilios hikayeyi daha büyük olması gereken yerde büyütüyor ve Spartalıları motive edip, heyecanlandırmak için gereken ne varsa yapıyor. Onun anlatımı filmin şiirselliğini sağlıyor”.

300 Spartalıya öncülük eden üçlünün içinde, Leonidas ve Dilios’un yanı sıra, Vincent Regan’ın canlandırdığı Yüzbaşı lakabıyla anılan gizemli bir savaşçı da bulunmaktadır. “Yüzbaşı, 300 Spartalı içinde Leonidas’la birlikte muhtemelen en ateşli olanı” diyor Regan ve ekliyor: “Tarihi bilgilere göre, kralın muhafızları içindeki üç yüzbaşıdan biri”.

Yüzbaşı savaşa büyük oğlu Astinos’u da (Tom Wisdom) getirir. “Yüzbaşı savaşa büyük oğlunu da getirerek bir bakıma çok büyük bir fedakarlık yapıyor çünkü bu bir intihar savaşı” diyen Regan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ne de olsa, sadece 300 Spartalıya karşı Pers Ordusu’nun bir milyon savaşçısı var. Ama Yüzbaşı, kralına ve şehrine son derece bağlı olduğu için, şehrinin özgürlük ideali ve yakın arkadaşı olan kralı uğruna sahip olduğu her şeyi, kendinin ve oğlunun hayatını feda etmeye hazır”.

Astinos rolü Wisdom’ın sinemada üstlendiği ilk rol. Genç aktör bu ayrıntının kendisi için bir avantaj olduğuna inanıyor: “Sanırım bu rolün bana verilme nedenlerinden biri, savaş sanatında henüz acemi olan Astinos’la benzer özellikler taşımam”.

Astinos ve bir diğer asker olan Stelios (Michael Fassbender) genç Spartalı savaşçıların coşkusunu temsil ediyorlar. Fassbender canlandırdığı karakter için, “Stelios çok anlık hareket eden ve tutkulu bir genç” diyor ve ekliyor: “Bir Sparta savaşçısı olarak yazgısını yerine getirmek üzere savaş meydanında kendini göstermeyi ve ihtişamlı bir şekilde ölmeyi canı gönülden istediği için bu savaşı bir fırsat olarak görüyor”.

Serhas’ın ordusu sayesinde Spartalılar, karşılarında nihayet kendilerine layık bir düşman bulurlar. Serhas’ın ordusunun egzotik ve olağanüstü fiziksel tuhaflıkları, şiddetli bir gücü, vahşi Afrika hayvanları, büyücüleri ve Ölümsüzler adı verilen elit imparatorluk muhafızları vardır. Santoro, “Ölümsüzler onun özel timi. Çok yetenekliler, korkutucular ve vahşi görünümlü maskeler takıyorlar. Onlar ordunun en iyileri” diyor.

Butler’a göre, “Leonidas, yüksek kulesinde yaşayan, rüşvet veren, baştan çıkaran, zafere ulaşmak için adamlarını öldüren Serhas’la taban tabana zıt. Serhas’la Leonidas arasında harika bir diyalog var: Serhas, ‘Ben zafer için kendi adamlarımdan herhangi birini öldürebilecekken, karşımda durabilir misin?’ diye soruyor. Leonidas da, ‘Ben ise herhangi bir adamım için ölürüm’ diye yanıt veriyor. Bence Leonidas’ın özü bu”.

Leonidas’ın planı Perslere karşı Yunanistan’ın coğrafyasını kullanmaktır. Bu amaçla 300 adamını Termopil’deki Ateş Kapıları’na götürür. Burası Adriyatik’te iki tarafında sarp kayaların yükseldiği dar bir geçittir ve Persler buradan geçmek zorundadır. Bu doğal yapı 300 Spartalıya çok ihtiyaç duydukları bir stratejik avantaj sağlar. Ama bu yer kusursuz değildir ve Leonidas hilkat garibesini andıran bir seyirciden, Ephialtes’ten öğrenir ki kayaların ardında gizli bir keçi patikası vardır. Andrew Tiernan’ın canlandırdığı Ephialtes’i, Deborah Snyder şöyle tanımlıyor: “Hüzünlü bir karakter. Doğar doğmaz Sparta’dan dışlanmış bir insan, oysa tek istediği bir Spartalı olmak”.

Serhas’ın muazzam ordusunun ufku karartmasıyla birlikte savaş başlar. “300 Spartalının hikayesinde savaştan çok fazlası var” diyen Miller, şöyle devam ediyor: “Leonidas bu 300 adamın Pers ordusunu yenemeyeceğini biliyor. ‘300/300 Spartalı’ kazanamayacağınızı bildiğiniz bir savaşa girmeyi konu alıyor. Bu yaklaşım, 300 savaşçının oklarından çok daha büyük bir güç ortaya koyuyor. Bu insanlar, Ateş Kapıları’ndaki bu adamlar, ölmeye hazırlar. Aslında, Leonidas onların ölmesini hedefliyor. Hayatta kalma şanslarının olmadığını biliyor. Belli ki buna da aldırmıyor çünkü bir şey başarılacağının bilincinde. Ben Spartalıları Ateş Kapıları’nın galibi olarak görüyorum. Kaybederek de kazanabilirsiniz”.
O HALDE GÖLGEDE SAVAŞIRIZ: SPARTALI OLMAK
Başrol oyuncularının hepsi entelektüel açıdan rollerine hazırlanabilmek için Sparta tarihini ve kültürünü araştırmaya koyuldular. Ama Snyder onların aynı zamanda inandırıcı görünmelerini ve Spartalı askerlerin temsil ettiği gibi hep birlikte bir savaş makinesi gibi olmalarını istedi. Yönetmen, onları sert savaş sahnelerinin zorluklarına hazırlayabilmek için, yıllardır birlikte antrenman yaptığı iki kişinin uzmanlığından yararlandı: Dünya rekoru sahibi eski bir dağcı olan Mark Twight oyuncuları ve dublörleri kondisyona sokacaktı; deneyimli dublör koordinatörü Damon Caro ise onları savaş sahnelerine hazırlayacaktı.

Özel operasyonlarda görevli askerleri, kafes dövüşçülerini, itfaiyecileri, ilk yardım görevlilerini ve dağcıları eğitmiş olan Twight oyuncular için özel bir beslenme ve zorluklarla dolu bir fiziksel eğitim programı uyguladı. Twight bunu şöyle özetliyor: “Bu bir sürat koşusuna denktir: Kısa sürelidir, çok yüksek bir yoğunluğa sahiptir ve destekleyici bir beslenme programıyla birlikte yürütülür”.

Yapıma başlanmasından sekiz hafta önce, Twight erkek oyuncuları normal limitlerinin ötesine geçmeye zorladı. Dövüş sahnelerini desteklemek için uygulanan eğitim, atletizm, bileşik hareketler, ağırlık kaldırma ve fırlatmadan oluşuyordu. Eğitimde makineler yerine jimnastik topu, halka gibi daha ilkel aletler kullanıldı. Her bir seans rekabete dayanıyordu ve performansa bağlı olarak bir ceza-ödül sistemi vardı; sonuçlar ise her gün yazılı olarak ilan ediliyordu. ”Belli bir süre, birbirlerine karşı ekipler halinde mücadele etmek suretiyle zorlukları paylaşarak beyaz perdede inandırıcı duracak bir savaş gücü oluşturdular. Bu hareket ediş biçimlerini ve bir birim olarak birlikte davranma şekillerini değiştirdi” diyor Twight.

Erkeklerden bazılarının kilo vermesi, bazılarının da kilo alması gerekiyordu. Bu yüzden herkes özel bir diyete tâbi tutuldu. Fassbender şanslılardan biriydi. “Süzme peynir ve üzüme talim etmek zorunda kalmadığım için şanslıydım” diyor aktör ve ekliyor: “Canlandırdığım karakterin bana göre biraz daha kilolu olması gerekiyordu”.

Belki de en çarpıcı değişimi geçiren kişi Vincent Regan’dı. Aktör bu konuda şunları söylüyor: “Mark bana bir eğitim DVD’si gönderdi. Kendi kendime, ‘Bunu yapamam; kesinlikle yapamam’ dedim”. Yine de, bir eğitmenin yardımıyla, kısa süre sonra dik yokuşları tırmanabiliyor, boks ve benzeri faaliyetleri yapabiliyordu. Herkesin birlikte eğitim alması bu konuda çok yardımcı oldu. “Tüm oyuncular birlikte çalıştığı için, aynı amaca hizmet ettiğimiz anlayışı uyandı” diyor Regan.

Damon Caro ile koordinatör asistanı Chad Stahelski on kişilik aktör grubu ve Los Angeles, Vancouver, Toronto ve Montreal’den gelen dublörlere kendi programlarını, Twight’ın kondisyon programıyla birlikte uyguladılar. “Yaralanmaları önleme, dayanıklılık ve genel konsantrasyon açısından bu programın muazzam yardımını gördük” diyor Caro ve ekliyor: “Dövüş koreografisiyle sadece bir ölçüye kadar fiziksel eğitime zaman ayırabiliyorsunuz çünkü bunlar bazen işlevsel uygulamalar için yeterli olmuyor. Mark’ın projeye kattığı şey, sadece iri pazılar ya da gelişmiş karın kasları değil, işlevsel güçtü”.

Caro ve Stahelski etkileyici kılıç dövüşlerinin ve yakın dövüşlerin koreografisini gerçekleştirdiler. Jeffrey Silver, Snyder’ın dövüş sekansları için çok özel bir stil istediğini ifade ediyor: “Zack ilk başta dövüşlerin konseptinden bahsettiğinde, ‘Uzun lenslerle çekilen karman çorman dövüşler istemiyorum. Bir bale gösterisi gibi olmalarını istiyorum’ dedi. Dövüşteki her aksiyonun koreografisinin dikkatle, dövüş sanatlarının her öğesi kullanılarak yapılmasını istedi”.

Dövüş sanatları uzmanı olan Caro, yönetmenin vizyonuna uygun olarak, dövüş koreografisine farklı farklı dövüş sanatlarından hareketler entegre etmeyi başardı.

Caro ve Stahelski’nin ayrıntılara gösterdiği dikkat oyuncuların arzu edilen hedefe ulaşmasını kolaylaştırdı. “Damon ve Chad inanılmaz yetenekliler” diyor Butler ve ekliyor: “Birim olarak aşılmaz bir bütün oluşturana dek, herkes birlikte eğitim aldı ve daha iyi olmak için mücadele etti. Filmdeki aksiyon insanın aklını başından alıyor, ve bunun başlıca sorumlusu Damon ve Chad”.

David Wenham ise bu konuda şunları söylüyor: “Bizi alıp sıfırdan eğittiler. Nasıl dövüşüleceğini öğretip, her gün pratik yaptırdılar. Bu yüzden, sadece hareketleri bilmenin ötesine geçtik; bunlar bizde içgüdü hâline geldi”.

Yapım öncesinde 8 haftalık bir dövüş eğitimi programı uygulandı ve bu eğitim film boyunca, her sekansın çekilişine kadar sürdü. Yapılan sürekli antrenman ve provalar semeresini verdi. Caro, “Çekimlere geçildiğinde, oyuncular harika bir performans sergilediler” diyor ve ekliyor: “Karmaşık koreografiler içeren bir çok dövüş sahnesi vardı ve tüm o haftalar süren toplu eğitimlerden sonra oyuncular ve dublörler arasında tek kelimeyle telepatik bir iletişim oluştuğunu gördük”.

Aslında, gerek eğitmenlerin gerek oyuncuların kendilerini işlerine tam anlamıyla vermeleri aksiyon sekanslarının en etkili biçimde çekilmesini sağladı. “Dövüş sahnelerinin daha uzun sürede çekildiğini düşünebilirsiniz, ama her hareket o kadar net ve bir amaç güdülerek hazırlanmıştı ki o çekimler en kısa sürenlerdi” diyor Silver.


Yüklə 190,02 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin