5. sinif sosyal biLGİler



Yüklə 34,88 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü34,88 Kb.
#61792


ADIM ADIM TÜRKİYE TEST 2


1. Konya’da her yıl 17 Aralık’ta Şeb-i Arus törenleri düzenlenerek anılan büyük düşünür ve şair kimdir?

( 2007 DPY )
A. Hacı Bektaş Veli B. Yunus Emre

C. Mevlana Celaleddin Rumi D. Şems-i Tebrizi


2.


A.Nevşehir B. İstanbul

C. Şanlıurfa D. Adıyaman
3.

Verilenlerden hangileri Karadeniz Bölgesi’ndeki doğal güzelliklere örnek gösterilebilir?


A. yalnız I B. I ve II

C.III ve IV D. I, II ve IV


4. Aşağıdakilerden hangisi Türk el sanatları arasında yer almaz?
A. telkari B. dokumacılık

C. çömlekçilik D. Origami



5.


Şemada numaralandırılmış ifadelerden hangisi kullanılamaz?


A. I B. II C. III D. IV
6. * İstanbul’daki büyük camilerden biridir.

* Mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa’dır.

* Yapımında 20 000’i aşkın çini kullanılmasından

dolayı “Mavi Cami” olarak da tanınır.


Tanıtılmaya çalışılan cami hangisidir? ( 2006 DPY )
A. Sultan Ahmet Cami B. Yeni Cami

C. Süleymaniye Cami D. Şehzade Cami




7.

Nejat’ın anlattığı yer neresidir?


A. Ağrı Dağı B. Kaz Dağları

C. Palandöken Dağları D. Nemrut Dağı


8. Verilen eşleştirme tablosundaki ( ? ) olan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir? ( 2011 DPY )


















A. Truva Atı B. Kuş Cenneti

C. Ilıca şelalesi D. Yunus Emre Çeşmesi
9.


A. Erzurum – Sivas B. Sivas – Erzincan

C. Erzurum – Van D. Van – Gaziantep


10. Antalya sınırlarımız içinde çok sayıda şelale vardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
A. Manavgat şelalesi B. Düden Şelalesi

C. Tortum Şelalesi D. Kurşunlu Şelalesi


11. Ankara’da öğrenim gören Alperen ve Mehmet kardeşler, Sosyal Bilgiler dersinde öğrendikleri tarihî mekânlarımızdan Sultan Ahmet Camisi’ni ve Sümela Manastırı’nı merak ediyorlardı.
Bu tarihî yerleri görmek isteyen kardeşlerin, aşağıdaki illerimizden hangilerine gitmeleri gerekir? ( 2007 DPY )
A. İstanbul – Konya B. İzmir – İstanbul

C. Erzurum – Sivas D. İstanbul – Trabzon


12.

Ülkemizdeki bazı tarihî mekanlar ve bulundukları iller verilmiştir. Bu mekânları bulundukları illerle eşleştirirsek hangi seçeneğe ulaşırız?


A. 1 – b B. 1 – c C. 1 – d D. 1 – c

2 – a 2 – b 2 – c 2 – d

3 – d 3 – d 3 – a 3 – a

4 – c 4 – a 4 – b 4 – b



13. * Edirne’de inşa edilmiştir.

* Mimar Sinan’ın ustalık eseridir.

* Taş, mermer, çini ve ahşap işlemeleriyle

ünlüdür.
Özellikleri verilen tarihî eserimiz aşağıdakilerden hangisidir? ( 2011 DPY )
A. Çifte Minareli Medrese

B. Aspendos Tiyatrosu

C. İshak Paşa Sarayı

D. Selimiye Camii


14.






Yukarıdaki bilgilere göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?
A. I – IV B. I ve III C. II ve III D. II ve IV
15. Türkiye’nin turizm değeri ve bulundukları illere ilişkin aşağıda verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? ( 2010 DPY )
A. Peri Bacaları – Antalya

B. Kız Kulesi – İstanbul

C. Pamukkale – Denizli

D. Mevlana Türbesi – Konya


16.

Ziya’nın tanıttığı doğal anıt aşağıdaki illerimizden hangisinin sınırları içerisindedir?
A. Adıyaman B. Erzincan

C. Gaziantep D. Erzurum




17.


A. Uzungöl yaylası

B. Çamlıhemşin Yaylası

C. Anzer Yaylası

D. Ayder Yaylası


18.

Nur, Ela’nın sorusuna hangi yanıtı vermelidir?


A. Antalya B. İzmir

C. Muğla D. Sivas


19.Karatay Medresesi

 Aspendos Tiyatrosu

Yakuyiye Medresesi
Yukarıdaki tarihî mekanlar ve bulundukları iller hangi seçenekte doğru eşleştirilmiştir?
A. ▲ Erzurum B. ▲ Konya

 Bursa  Antalya

 Konya  Erzurum
C. ▲ Sivas D. ▲ Antalya

 Erzurum  Sivas

 Konya Erzurum
20.




Yukarıdakilerden hangisi Ankara’da değildir?


A. 1 B. 2 C. 3 D. 4
21. Ülkemizde çok sayıda tarihî eserin bulunması aşağıdaki alanlardan hangisine öncelikle katkı sağlar?
A. Tarıma B. Sanayiye

C. Turizme D. Eğitime






Yüklə 34,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə