6. Comisia de ExpertiYüklə 16,93 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü16,93 Kb.
#17580Sindicatul

“Dreptatea 2010”

Audierea publică:

MAI MULT VERDE ÎN COSTEŞTI !

Problema spaţiilor verzi – care sunt soluţiile pentru un oraş mai sănătos?

Joi, 08 decembrie 2011, între orele 14:00–16:00 la Primăria Costeşti, în Sala Mică de Şedinţe, aflată la parter, str. Victoriei, nr. 49, Costeşti, Argeş.Raportul sinteza al audierii publice

 1. Doamna Anca Victoria, administrator al asociatiei de proprietari nr. 9, propune ca orice lucrare de restaurare a spatiilor verzi sau de creare de noi spatii verzi sa fie insotite de participarea activa a politiei, in vederea asigurari pazei in zonele publice (atat in parcuri cat si in zonel din jurul blocurilor).

 2. Doamna Minculescu Maria Magdalena, reprezentant a asociatiei de proprietari numarul 11, mentioneaza ca probleme, mizeria, neglijenta, nepasarea si neimplicarea. Propune ca prima din lista „mizeria” ar putea fie rezolvata prin instalarea cosurilor de gunoi.

 3. Doamna Popescu Maria, propune montarea de banci in zonele verzi, parcuri si spatii din jurul blocurilor. Argumenteaza aceasta propunere prin avantaje ca „odihna, socializare si implicare sociala”. Propune de altfel amplasarea bancilor fabricate predominant din lemn, solutie mai ieftina dar si viabila indiferent de sezon.

 4. Domnisoara Radoi Amelia, membru al ONG-ului GEEA (Grupul pentru Educatie si Ecologie Arges) prezinta o idee interesanta: fatade imbracate cu plante verzi. Printre exemplele date amintim Stadionul National. Prezinta cateva studii si discutii prin care aceasta idee este des intalnita in alte tari si pare o posibilitate viabila.

 5. Doamna Raicu Maria, presedinte a asociatiei de proprietari, sustine ideea amplasarii mai multor bancute dar sugestia dansei este aceea ce a constitui grupuri de voluntari care sa se implice in amenajarile ce fac parte din proiectul primariei, justificand aceasta sugestie prin necesitatea de implicare activa si constientizare a populatiei.

 6. Domnul Vlad Marian, reprezentant al asociatiei de proprietari numarul 10, prezinta necesitatea amplasarii mai multor cosuri de gunoi in toate aceste spatii verzi. Motiveaza aceasta sugestie prin starea actuala, deplorabila, datorata cantitatii substantiale de gunoaie din jurul blocurilor.

 7. Domnul Ene Gheorghe, reprezentant al Parrohiei Costestii Vechi, propune amplasarea de masute specializate de sah/table is scaunelele aferente. Justifica aceasta cerere prin necesitatea celor varstnici de a beneficia si ei de aceste spatii verzi in vederea unor activitati de recreere specifice varstei.

 8. Doamna Rizea Lucia, reprezentant al Gradinitei cu Program Prelungit, sustine necesitatea existentei pubelelor de colectare selectiva si nentioneaza ca suport, legea 211/2011 privind regimul deseurilor care la articolul 17 precizeaza: .
  (1) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia ca incepand cu anul 2012 sa asigure colectarea separata pentru cel putin urmatoarele tipuri de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla.
  (2) Producatorii de deseuri si autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele indatoriri:
  a) sa atinga, pana in anul 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala a cantitatilor de deseuri, cum ar fi hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere si, dupa caz, provenind din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din deseurile menajere
Situatie

In urma parcurgerii depozitiilor scrise puse la dispozitie de catre organizatorii acestei audieri publice si impreuna cu ceea ce a fost notat in timpul sustinerii verbale a acestora, noi comisia de Experti, am ajuns la urmatoarele concluzii:

Majoritatea depozantilor au dorit sa iti exprime sustinerea lor dar si a gruparilor pe care le reprezinta asupra proiectului propus de primarie.

Au fost propuse:

 • Instalarea de cosuri de gunoi in zonele spatiilor versi si a blocurilor – 3 propuneri, sugestie pe care o consideram viabila atat din punct de vedere financiar dar si din punct de vedere al necesitatii si al impactului pe termen scurt si lung.

 • Montarea de bancute de odihna in zonele din discutie – 2 propuneri, sugestie pe care o consideram viabila atat din punct de vedere financiar dar si din punct de vedere al necesitatii si al impactului pe termen scurt si lung.

 • Amplasare de mese destinate activitatilor de recreere, sah/table – 1 propunere, consideram ca acest tip de mese si scaune pot fi viabile financiar doar daca sunt considerare predominant de recreere-odihna fapt care a fost deja analizata la punctul anterior.

 • Participarea activa a politiei locale -1 propunere, se presupune o situatie care nu face obiectul acestei dezbateri, intrucat decidentul politic nu poate lua o decizie de genul „ aloc acesti bani politiei locale, insa numai in conditiile in care...”, astfel ca aceasta propunere o vom considerea neviabila.

 • Amenajarea de fatade imbracate -1 propunere, aceasta solutie poate fi decizia peronala a detinatorilor de imobile si in urma unor studii de fezabilitate pot fi obtinute aprobarile legale. Pentru ca decidentul politic sa aloce fonduri cu aceasta destinatie precisa consideram ca aceasta sugestie nu poate fi financiar fezabila tinand cond de situatia existenta momentan in orasul Costesti.

 • Implicare voluntara a diverselor grupari – 1 propunere, si de aceasta data va trebui sa consideram ca aceasta sugestie nu poate fi viabila, ea ne facand obiectul unei decizii a decidentului politic, insa iarasi mentionam ca orice astfel de actiuni de voluntariat sunt mereu binevenite.

CONCLUZIA
In urma celor mentionate mai sus, ca rezultat al audierii publice organizate in data de 08 decembrie 2011, in orasul Costesti, avand ca proiect „Problema spaţiilor verzi – care sunt soluţiile pentru un oraş mai sănătos? propunem spre luare in seama urmatoarele:
Proiectul initiat de primarie sa aiba in vedere cresterea numarului de cosuri de gunoi si banci de relaxare/odihna.


Comisia de experti:


Nume Prenume

Eric CUREA

Claudiu ȘUȚAN

Cosana IVANOVICI

SemnaturaIntocmit la data de

21 . dec . 2011Yüklə 16,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə