Academia de studii economice



Yüklə 27,45 Kb.
tarix18.01.2019
ölçüsü27,45 Kb.
#100420



Piata receptoarelor TV

Aflandu-se intr-o continua crestere si dezvoltare, piata aparatelor electrice si electrocasnice constituie o mare si importanta sursa de venit pentru producatorii de astfel de produse. Aceasta crestere a inceput sa se evidentieze in special dupa al doilea razboi mondial, odata cu avantul economic si progresul tehnologic in majoritatea statelor dezvoltate din acea perioada, piata ajungand in prezent la o puternica diversificare si o concurenta stransa intre participantii din domeniu.

Un important segment al pietei aparatelor electrice si electrocasnice il constituie piata receptoarelor tv. Aceasta este reprezentata in principal de marile companii multinationale dar si de cele nationale, cum ar fi: SONY(cel mai mare producator de electronice din lume), Panasonic,Thomson, Samsung, Sharp, Philips, Toshiba, Hitachi, Daewoo, Domotec, Blaupunkt etc.

In anul 2002 Sharp detinea 13,4 la suta din piata mondiala a televizoarelor cu ecran pe baza cristale lichide, firma japoneza luptand corp la corp cu grupul sud-corean LG Philips LCD Co. pentru locul doi pe aceasta piata.

Sharp intentioneaza sa castige teren in fata liderului pietei televizoarelor cu ecran pe baza cristale lichide, compania sud-coreana Samsung Electronics care detine 15,1 la suta din piata mondiala.

Grupul francez Thomson a semnat un acord cu compania chineza TCL pentru crearea unei societati mixte care va fi lider mondial in domeniul productiei de televizoare si cititoare DVD, conform unui comunicat din partea companiei franceze. Potrivit termenilor acestui acord, Thomson si TCL isi vor reuni capacitatile de productie in domeniul televizoarelor si cititoarelor DVD in cadrul unei societati mixte numita "TCL-Thomson Electronics". Noua companie va fi detinuta in proportie de 67 la suta de TCL, iar restul de 33 la suta de Thomson. TCL International Holding Limited ( "TCL International" ) este liderul in productia de produse multimedia si produse electronice destinate publicului larg din China.

ELTEK ENGINEERING S.A. (NEI) este o societate mixta romano-engleza infiintata in anul 1993, fiind principalul producator roman de televizoare color.



  1. Factorii specifici care favorizeaza falsificarea receptoarelor TV pe piata


  1. Evolutia in timp a receptoarelor TV de la obiecte de lux la necesitate. Primele televizoare erau inaccesibile majoritatii claselor sociale, constituind un element de lux, dupa care se putea determina pozitia sociala. In procesul evolutiei s-au modificat atat designul, cat si tehnologia de realizare,in prezent fiind disponibile pe piata variante de buzunar.S-au elaborat chiar si prototipuri de mana. Prezenta acestor produse in viata de zi cu zi satisface partial nevoile de informare si distractie.




  1. Vanzarile variaza in limite mici. Conditiile economice, politice, sociale nu influenteaza prea mult cererea pentru aceste produae, ceea ce constituie un atu pentru falsificatorii de televizoare si comerciantii de aceste falsuri.



  1. Companiile (in special SONY, Panasonic,Samsung) care produc aparate de o calitate inalta practica preturi destul de mari deoarece realizeaza investitii mari in domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologiilor pentru producerea receptoarelor de calitate.




  1. Prezenta sferei producatorilor de piese de schimb neautorizati. Acestia nu detin patentul de fabricatie pentru produsele respective.



  1. Posibilitatea comercializarii pieselor de schimb in afara centrelor specializate duce la dezvoltarea fenomenului de falsificare. Cumpararea pieselor din alte locuri decat centrele specializate sporeste cu mult riscul de a achizitiona produse falsificate.




  1. Publicitatea prin sponsorizare. Pentru a face o reclama noilor produse, firmele de renume sponsorizeaza diferite echipe ale unor cluburi europene din diferite domenii sportive.

In general, la acesti factori ce influenteaza in sens pozitiv falsificarea receptoarelor TV, se mai poate adauga lipsa de informare a consumatorului in ceea ce priveste produsele originale ,educatia insuficienta pentru a realiza riscul pe care il presupune utilizarea aparatelor contrafacute in ceea ce priveste sanatatea personala dar si publica.





  1. Aspecte din istoricul falsificarii receptoarelor TV

Primele televizoare erau dotate cu un ecran minuscul, in fata caruia era dispus un vas mare ce se umplea cu apa, formand o lentila mare, convergenta ce permitea vizualizarea ecranului astfel marit. Imaginea obtinuta nu era destul de bine conturata, insa datorita noutatii nu se atragea mare atentie acestui fapt.

Treptat, odata cu evolutia tehnologica acestui aparat i se aduc imbunatatiri atat tehnice cat si estetice cum ar fi: cresterea suprafetei ecranului (ceea ce duce la eliminarea rezervorului de apa), incadrarea componentelor in carcase de lemn,care cu timpul devin tot mai mici in raport cu ecranul.

Un eveniment foarte important in evolutia receptoarelor TV il constituie obtinerea imaginii color. Elementele ce compun aparatele,devin minuscule si tot mai simple, deci mai usor de falsificat.

Toti acesti pasi in evolutia televizoarelor favorizau falsificarea lor. Un alt atu pentru falsificatori l-a constituit inlocuirea materialelor vechi,mai scumpe (lemn) cu mase plastice si alte materiale revolutionare in ceea ce priveste costurile de productie.Odata cu raspandirea aparatelor in intreaga lume s-au format retele internationale de falsificare.

In ultimii ani eforturile depuse de marile companii producatoare in scopul protectiei contra falsificarii (in special realizarea de produse de inalta tehnologie,sofisticate, greu sau nerentabil de contrafacut-ecrane cu cristale lichide, cu plasma etc.)au redus temporar acest element negativ al societatii de astazi.





  1. Modalitati de falsificare a receptoarelor TV

Principalele modalitati de falsificare a televizoarelor sunt prezentate in continuare:



    • Contrafacerea pieselor de schimb



    • Deteriorarea ambalajului in scopul sustragerii unor piese sau a unor parti de rezerva;




    • Inscrierea marcii unor firme recunoscute;



    • Folosirea ambalajelor produselor cu traditie pentru marfuri de calitate superioara;




    • Televizoare pirat – sunt aparate noi obtinute din piese vechi, resturi ce provin de la aparrate avariate sau piese de calitate inferioara;




    • Aplicarea unei marci/denumiri asemanatoare celei de origine pentru aparate de calitate inferioara;




    • Reconditionarea unor televizoare prin remedierea partiala sau totala si comercializarea lor la preturile pietei;



  1. Criterii de recunoastere a falsurilor


    • Pretul mic, mult inferior produsului autentic este criteriu al falsului;




    • Locul de origine corelat cu marca indica un fals;



    • La examinarea atenta a receptorului sau a certificatului de garantie, daca se fac obiectii din partea comerciantului putem suspecta un fals;




    • Comercializarea aparatelor fara certificate originale de garantie. Vanzarea unui televizor original fara dovada garantiei care sa confirme posibilitatea repararii sau schimbului;




    • Aparatele originale sunt dotate in interior cu holograme, care sunt prezente si pe piesele din componenta sa;




    • Televizoarele autentice au piesele interioare si exterioare bine legate, prinse intre ele si nu prezinta sunete (cum ar fi scartaitul) sau caderea componentelor in timpul manipularii;




    • Semnul distinctiv (marca) este amplasat orizontal si este bine vizibil.



  1. Metode de protectie a consumatorului impotriva falsificarii

Falsificarea constituie in ziua de astazi o problema serioasa fiind, insa, greu de obtinut o statistica exacta pentru a demonstra acest lucru,una din cauze fiind faptul ca aceasta activitate are un carcter secret. Produsele industriale in totalitate sunt vulnerabile in fata acestui fenomen atata timp cat nivelul veniturilor unui produs depaseste costurile lui, tot mai multi indivizi fiind atrasi sa intre pe piata.

Forurile internationale iau mereu masuri impotriva contrafacerii, una din aceste masuri fiind elaborarea “Cartii verzi privind lupta impotriva contrafacerii” perecum si a regulamentului de aplicare a masurilor in vederea interzicerii punerii in practica, exportul, reexportul si punerii in regim suspensiv a marfurilor contrafacute si a marfurilor pirat.

Organizatia Mondiala a Comertului prin acordul TRIPS, privind aspectul drepturilor de proprietate intelectuala legate de comert, referitoare la protectia marcii si prin Conventia de la Paris asigura interzicerea folosirii marcii ca modalitate de contrafacere a marfurilor.

In Romania, contrafacerea produselor industriale afecteaza aproape toate grupele si subgrupele de produse (cca 60% din produsele de pe piata sunt contrafacute).

In tara, pentru protectia consumatorilor este in vigoare OG nr. 58/2000 care la art.4, alin.2 mentioneaza “se interzic producerea, importul si comercializarea produselo falsificate sau contrafacute”. De seamenea s-a adoptat un sistem unitar de reglementari in domeniu avandu-se in vedere armonizarea cu cea europeana.

Noua lege privind calitatea marfurilor 608/2001 care a intrat in vigoare din 8 mai 2002 constituie un obiect strategic in promovarea intereselor consumatorilor si eliminarea comercializarii marfurilor contrafacute.

Este foarte importanta prezenta ANPC si OPC in lupta impotriva falsificarii marfurilor prin efectuarea de controale, deplasari la sesizarile consumatorilor, impunerea anumitor norme, prezentari de expozitii de falsuri etc.



BIBLIOGRAFIE
Raducanu,Ileana “Falsificarea marfurilor industriale” ed. ASE
***www.Cotidianul.ro
***www.sharp.com
***www.nei.ro



Yüklə 27,45 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin