Ahmed Hulûsi’de Kavramlar ahmed hulûSİ’DE



Yüklə 344,56 Kb.
səhifə1/3
tarix01.03.2018
ölçüsü344,56 Kb.
#43465
  1   2   3

Ahmed Hulûsi’de Kavramlar



AHMED HULÛSİ’DE

KAVRAMLAR

AV. ASUMAN BAYRAKÇI

www.allahvesistemi.org

KİTSAN
Kavramlar İ,

İstanbul

Yayın Dağıtım: Kitsan

Sayfa Uygulama: A. Onur Şenyurt

Kapak Tasarımı: Sebahattin Kanaş

Basım: Yenigüven Matbaası



Bu kitabın telif hakkı yoktur.

Dileyen herkes, tüm eserlerimiz gibi

bu kitabı da,yazar ve kaynak belirtmek ve

orijinaline sadık kalmak kaydıyla

çoğaltabilir, çevresiyle paylaşabilir,

yayınlayabilir, tercüme edebilir…





KİTSAN KİTAP

BASIM YAYIM DAĞ.

SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.

Alemdar Mah. Ticarethane Sk.

No: 41/3-4 34400

Sultanahmet - İSTANBUL

Tlf: (0212) 513 67 69 - Fax: 511 51 44

http://www.kitsan.com

VAHYE DAYALI MUHAMMEDİ ÖĞRETİ”DE

KUR’ÂN RUHU”YLA “OKU”MA

Bu kitabımızda, öncekilerden farklı olarak, ilgili kavramlara dönük, Kurân-ı Kerim âyetlerine("Allah ilminden yansımalarla KUR’ÂN-I KERİM ÇÖZÜMÜ"-Ahmed Hulûsi) geniş yer verilmiştir.

Bir Kurân öğrenicisi olarak, Vahye dayalı Muhammedi öğretinin verdiği bakış açısıyla Kurân-ı Kerim’in ruhunu algılayabilmek ve bu anlayışla değerlendirebilmek amacıyla yaptığımız bu çalışmanın, okuyuculara da ışık tutacağını ümid ediyorum.

Asuman Bayrakcı



Sizi rahimlerde (ana karnında-Rahîmiyetinde-varlığınızı oluşturan Esmâ mertebesinde) dilediği gibi şekillendiren (oluşturan-programlayan) "HÛ"dur! Tanrı yoktur sadece "HÛ"; Azîz'dir, Hakîm'dir.

"HÛ"dur; ki sana inzâl ettiği BİLGİ (Kitap) işaretlerinin bir kısmı muhkemdir (açık-net anlaşılır hükümler ihtiva eden), bilginin (Kitabın) anası-temelidir; diğerleri de müteşabihâttır (teşbih-misal benzetme yollu anlatım). Kalplerinde zey (art niyetli, olayı saptırmak isteyen düşünceye sahip) olan kişiler, fitne amaçlı tevilini (yorumunu-neye işaret ettiğini) yapmak üzere müteşabih olanlarıyla hükmederler. Bunların tevilini (kesin olarak ne kastedildiğini) ancak Allah bilir. İlimde Rasih olanlar (derinlikli düşünenler-tahkik ehli): "İman ettik, onların tamamı Rabbimizin indîndendir" derler. Derin düşünen akıl sahiplerinden (Ulül Elbab) başkası bunu anlayamaz. (Âl-i İmran/6-7)

FİHRİST





İBRÂHİM ALEYHİSSELÂM[“Allah Kulu”-Tevhid Rasûlü-“Halilullah”(“Allah Dostu”)-“İnsan” nesli şuuru-Allah yanısıra tanrı kabul etmeyen-Allah’a ortak koşmayan-Yumuşak ve hassas kalpli- Çok vefalı-Mânevi yüzü Rabbine dönük olan-Şuurunda Esmâ Hakikatini yaşamakta olarak (Selim bir kalp ile) Rabbine yönelen-Yalnızca Allah’ın var olduğunun idrakında olarak O’na teslim olmuş (varlığında Allah’ın mutlak tasarrufu olan)-Allah'a itaatkâr- İman eden kul-“Mümin”-“Müslim”-“Muhsin”- Allah'a görürcesine kulluk eden-Allah’ın dünyada seçip saflaştırdığı kulu-Sonsuz gelecek sürecinde de sâlihlerden-Ne Yahudi, ne de Hristiyan... "Hanif"- Tanrıya (dışsal ötesinde bir ilâha) inanmayan (hanîf)-Hz.Nuh’un anlayışda… (Müşahedesinde Hak'tan gayrı bulunmayanlardan-Yalnızca Allah'ın var olduğunun idrakında olarak O'na teslim olmuş (varlığında Allah'ın mutlak tasarrufu olan-Anlayışında şirk olmayan-“Hanif”(Tanrı kabul etmeyen-varlıkta ikinci bir yaratıcı düşünmeyen-ilâhlara inanmayan)-“Hanif” olması sebebiyle tüm tanrısal anlayışı kendi bünyesinde yıkan Zât-Tüm varlığı, evreni, sistemi ve düzeni dilediği gibi ve hükmü her an geçerli bir şekilde var eden sınırsız İlmi ve Gücü idrâk etmiş Zât-Göklerde ya da yerde “tapınılacak bir tanrı olmadığı” idrakına ermiş bilinç-Yıldızlardaki melekî gücü ”Tanrı” kabul etme anlayışını baltasıyla(?) yıkan Zât-Putları, tanrıları kabul edemeyecek bir idrâka ermiş Zât-Ölü kuşu(?) Allah kudretiyle dirilten şuur-“Hakikat”e yakin elde eden-Cennetteki en uzun boylu adam(!)-İnsanlara imam kılınan-Muhammed Mustafa'nın ceddi





Hz.İbrâhim’in düşünsel kişiliği (Düşünce Sistemi-Mânevi Yüzü-Şuursal Kişiliği-İçyüzü-"Allah"a yönelişindeki bilinci-Haniflik bilinci-“İnsan” nesli şuuru)






İbrahim ne Yahudi idi ne de Hristiyan... Tevrat ve İncil Ondan sonra inzâl edilmiştir.






İbrahim de Hz.Nuh’un anlayışında idi… (Müşahedesinde Hak'tan gayrı bulunmayanlardandı)






Rabbine şuurunda Esmâ Hakikatini yaşamakta olarak (Selim bir kalp ile) yöneldi.






Hz.İbrâhim’in yaşam safhaları (Enfüste yaşadığı olaylar)






Dışarıdan bakarak değil; olayı içerden dışarı doğru çözerek konunun ipucunu yakalamak...






Aynel yakîn” hissedişlerinin “Hakkel yakîn” olarak vukûf ettirmeyi talep etti.






Tanrılaştırılmaya ve tapınılmaya başlanan gök cisimleri üzerine derin düşünceye girdi






Semâların ve Arz’ın melekûtunu (derûnundaki, onları oluşturan kuvveleri) seyretti






“Kelimeler” ile imtihan edildi






“Yıldız”… “Ay”… ve ”Güneş”… {Bilincini, duygusallık kaynağı olan benliğini ve aklını doğarken gördü… Ve Allah’ı kavramada yetersiz kaldıklarını fark edip, (Tanrı objesiz olarak) ”Her şeyi yaratış amacına göre programlayarak yaratan”a (“Semâların ve Arz’ın Fâtır’ına) yöneldi.}






İbrahim’e “Âlemlerin Rabbı”na teslim durumda olduğu fark ettirilmişti.






Tanrılardan (Allah dûnunda yönelilen objelerden) uzaklaşıp Rabbine yönelip dua etti.






Allah dûnunda yöneldiklerinden uzaklaşınca Rabbi, İshak ve Yakub’u hibe edip onlarda Sıddıkîyet İlminin yüce anlatım kuvvesini oluşturdu.







Tanrısallık verdiklerini savunmaya kalkışan kavmine karşı Hz.İbrahim’e verilen kanıtlar{Kendisine ancak Rabbinin izniyle bir zarar erişebileceği gerçeği(Aslolan Rabbinin dilemesidir; Rabbi her şeyi ilmiyle kapsamıştır)- Kavminin Allah’a ortak koştukları aslı olmayan tanrılardan korkmamak (Çünkü Allah, onların tanrısallık verip savunduklarının tanrısallıklarına dair hiçbir delil inzâl etmemiştir. Bu nedenle de güvenilmeyi hak eden anlayış budur)-Doğru yolu bulanların, iman edenler ve imanlarını zulüm (gizli şirk) ile karıştırmayanlar olduğu gerçeği( Bu nedenle güvende olma hakkı da onlarındır)}






Allah, İbrâhim’i “Dost” (Halîl) edindi. {Ona "Hullet makamı" yaşamı(Esmâ mertebesi kuvveleriyle tahakkuk-Kendi hüviyetinde, kendi vasıfları ile kendine ait mânâları seyretme) ihsan etti}






İbrâhim makamı” (“Hullet makamı”-Esmâ mertebesi kuvveleriyle tahakkuk makamı-"İnsanlar için kurulan ilk ev" (mabet)deki namazın yaşandığı yer–Musalla-Kendi hüviyetinde, kendi vasıfları ile kendine ait mânâları seyreden makam)






İbrahim makamının da olduğu “İlk Ev”e(“Mabet”e) dahil olan, güvende olur.






“El Beyt”in (Kâbe-kalp-şuurun 7.kat semâsı) ana duvarlarını yükseltti ve Hac uygulamasının şartlarını göstermesi için dua etti.






Zürriyetinden (genetik özelliklerinden) bazısını, Allah’a yönelişlerinin getirisini (Salâtı ikâme) yaşasınlar diye “El Beyt”in yanında yerleştirdi.






Salât”ın yaşantısını talep etti.






Rabbi, O’nu (“Kelimeler” ile imtihan etti ve) insanlara "İmam" kıldı...






İbrahim makamında kılınan mutlak namaz (Ahadiyyet`in zuhûru ile, ona ait hükmün yaşamı)






Hanif olarak “Tek Din”e {Haniflik tabanlı fıtrat dinine-Din-i Kayyım’a (hep payidar, daim geçerli Sisteme)} yöneldi







Şuurumu(Düşünsel Kişiliğimi-Âşikâr olan varlığımı-İç yüzümü-Varlığımın projekte olduğu “Hakikat”imdeki esmâ mertebesi noktamı) “Varlığın algılanan suretinin derûnundaki Hakikat Noktası”na(Bilinç gözüyle-kalp gözüyle görünen o “Tek Vücud”a-Gökteki ve yerdeki bütün yaradılmışları dilediğince tasarlayıp sistematize eden, programlayan O Mânevi Varlığa-“Allah Fıtratı”na- Allah’ın esmâsının işaret ettiği özelliklerle tüm varlığı holografik gerçeklik sistemiyle programlı olarak var edişine-“Haniflik tabanlı fıtrat Dini”ne-Varlığın oluşturulma programına-O Tek Din’e- Tek bir yaratış sistemine- Esmâ mertebesinin “çok boyutlu tek kare resmi”ne) yönelttim(doğrulttum)…(Bir tanrıya tapınmaksızın-varlıkta ikinci bir yaratıcı düşünmeksizin-Allah’a şirk koşmaksızın, doğru iman işlevselliği ile)





“Allah Fıtratı” (Varlığın oluşturulma programı)->Her an ve ebeden geçerli sistem (Din-i Kayyım) gereği her birim, “Kendi Hakikat Noktası”ndan (Rububiyet mertebesinden) projekte olur!






“İnsanlara Hacca ilân et!” (Beytullah'a davet et!)






Oğlu İsmail’i kurban etmesi(Kalbinden evlâd sevgisini kesip atması)






Gerçek kurban, eti-kanı olan nesne değil; takva gerekli olan nefslerinizdir






Mucizenin meydana gelmesine vesile olan anlayış... (Allah’a güvendiği, O’na bağlandığı ve işini O’na bıraktığı içindir ki, Hz.İbrâhim yavaş bir şekilde ateşin içine düşer… Fakat ateş O’nu yakmaz!)






Nokta”sındaki Kudrete ermiş olanlara ateş ulaşmaz…Onlar ateş içinde selâmettedirler!








İbrâhim’in Dini” (Allah Fıtratı-İslâm Fıtratı -"Fıtrat” Dini-“Tek Din”-Varlığın oluşturulma programı-Allah’a teslim olma Sistemi- Teslim olunmuşluğun idrâkı-Yaratılış programına kayıtsız şartsız uyma- “Hanîflik”- “TEK” bir dışında ikinci bir varlık kabul etmemek-“Doğru” yol (Sırat-ı Mustakîm)- “Hak’ka yönelme-Allah’a ortak koşmama-Ana Program-Rabbinin Bilme Yetisi-Tevhid İnancı-"İslâm")




Vasiyeti






Genetik mirası… (Zürriyeti- genetik özelliklerinin devamı)






Hakikat”e yakin elde etme






Cennetteki uzun boylu adam” ve etrafındaki çocuklar(Fıtrat üzerine ölen her çocuk)






Allah Rasûlu ve Son Nebi Muhammed Mustafa’nın ceddi de İbrâhim Nebi idi.






Siz de “teslim olunmuşluğun idrâkı”ndan(“İslâm”dan) başka bir Din (Sistem ve düzen) aramayın… (Geçersizdir!)






Hanif”lik genetik veri tabanı






Hz.İbrahim’in Din anlayışı üzere yürüyenler[Dîni İbrahim üzere olmak-“Tevhid” anlayışı üzere olmak-İbrahim'deki hakikate en yakın olanlar-Son Nebi (Hz.Muhammed) ve O’na iman edenler-Anlayışlarında şirk olmayanlar-Tanrıya (dışsal ötesinde bir ilâha) inanmayanlar (Hanîf)-Yalnızca Allah'ın var olduğunun idrakında olarak O'na teslim olmuşlar (varlığında Allah'ın mutlak tasarrufu olanlar)-Velisi Allah olan iman edenler]






İbrahim milletinden (varlığın-ın hakikatine iman etmişlerden), kendini bilmez akılsızlardan başka kim yüz çevirebilir ki?







Hz.Muhammed Mustafa aleyhisselâmın Hz.İbrâhim ile “Mi’râc”ta buluşması






Gelen BİLGİ içinde İbrahim'i de hatırla (zikret)!




Halilullah”-Tevhid Rasûlü Hz.İbrâhim aleyhisselâmın şefaati için okunacak salâvat



İBRÂHİM ALEYHİSSELÂM



  • “Allah Kulu”

  • Tevhid Rasûlü

  • “Halilullah”(“Allah Dostu”)

  • “İnsan” nesli şuuru

  • Allah yanısıra tanrı kabul etmeyen

  • Allah’a ortak koşmayan

  • Yumuşak ve hassas kalpli

  • Çok vefalı

  • Mânevi yüzü Rabbine dönük olan

  • Şuurunda Esmâ Hakikatini yaşamakta olarak (Selim bir kalp ile) Rabbine yönelen…

  • Yalnızca Allah’ın var olduğunun idrakında olarak O’na teslim olmuş (varlığında Allah’ın mutlak tasarrufu olan)…

  • Allah'a itaatkâr

  • İman eden kul

  • “Mümin”

  • “Müslim”

  • “Muhsin”

  • Allah'a görürcesine kulluk eden

  • Allah’ın dünyada seçip saflaştırdığı kulu…

  • Sonsuz gelecek sürecinde de sâlihlerden…

  • Ne Yahudi, ne de Hristiyan...

  • Tanrıya (dışsal ötesinde bir ilâha) inanmayan (hanîf)

  • Hz.Nuh’un anlayışda… (Müşahedesinde Hak'tan gayrı bulunmayanlardan…

  • Yalnızca Allah'ın var olduğunun idrakında olarak O'na teslim olmuş (varlığında Allah'ın mutlak tasarrufu olan)

  • Anlayışında şirk olmayan…

  • “Hanif”(Tanrı kabul etmeyen-varlıkta ikinci bir yaratıcı düşünmeyen-ilâhlara inanmayan)

  • “Hanif” olması sebebiyle tüm tanrısal anlayışı kendi bünyesinde yıkan Zât

  • Tüm varlığı-evreni-sistemi ve düzeni dilediği gibi ve hükmü her an geçerli bir şekilde var eden sınırsız İlmi ve Gücü idrâk etmiş Zât…

  • Göklerde ya da yerde “tapınılacak bir tanrı olmadığı” idrakına ermiş bilinç…

  • Yıldızlardaki melekî gücü ”Tanrı” kabul etme anlayışını baltasıyla(?) yıkan Zât

  • Putları, tanrıları kabul edemeyecek bir idrâka ermiş Zât

  • Ölü kuşu(?) Allah kudretiyle dirilten şuur

  • Hakikat”e yakin elde eden…

  • Cennetteki en uzun boylu adam(!)

  • İnsanlara imam kılınan…

  • Muhammed Mustafa'nın ceddi



HZ.İBRÂHİM’İN DÜŞÜNSEL KİŞİLİĞİ



  • Düşünce Sistemi

  • Mânevi Yüzü

  • Şuursal Kişiliği

  • İçyüzü

  • "Allah"a yönelişindeki bilinci

  • Haniflik bilinci

  • “İnsan” nesli şuuru

Muhakkak ki İbrahim, yumuşak ve hassas kalpli, Rabbine dönük olan biriydi. (Hûd/75)



Muhakkak ki İbrahim bir ümmet idi...



Allah'a itaatkârdı...

Hanîf'ti (Allah yanı sıra tanrı kabul etmeyen)...

(O), müşriklerden (Allah'a hiçbir şeyi ortak koşanlardan) olmadı. (Nahl Suresi/120)



O çok vefalı İbrahim (in sayfalarında olanlar)? (Necm/37)



Selâm olsun İbrahim'e.



Muhsinleri (Allah'a görürcesine kulluk edenleri) böylece cezalandırırız.

Muhakkak ki O, iman eden kullarımızdandır. (Saffat/109-111)



İBRAHİM



NE YAHUDİ İDİ, NE DE HRİSTİYAN...

TEVRAT VE İNCİL,

O’NDAN SONRA İNZÂL EDİLMİŞTİR

De ki: "Ey kendilerine hakikat bilgisi gelmiş olanlar, gelin aramızdaki şu ortak anlayışa; Allah'tan başkasına kulluğu düşünmeyelim; hakikatimiz olan Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmayalım; bazımız bazımızı (mesela İsa'yı) Allah dûnunda Rab ittihaz etmesin (Allah yanı sıra ilâh-tanrı edinmeyelim)." Eğer bunlara karşı çıkıp yüz çevirirlerse, o takdirde deyin ki: "Şahit olun ki biz Allah'a teslim olmuşlardanız."

Ey kendilerine hakikat bilgisi gelmiş olanlar, niçin İbrahim hakkında tartışıp duruyorsunuz? Tevrat ve İncil Ondan sonra inzâl edilmiştir (dolayısıyla olayı anlatmıştır). Bunu fark edecek aklınız yok mu?

Az çok bildiğiniz konularda tartışıp durdunuz, neyse... Fakat hiç bilmediğiniz bir konuda neden tartışırsınız? Oysa Allah bilir, siz bilmezsiniz!

İbrahim ne Yahudi idi ne de Hristiyan... Fakat o tanrıya (dışsal ötesinde bir ilâha) inanmayan (hanîf), yalnızca Allah'ın var olduğunun idrakında olarak O'na teslim olmuş (varlığında Allah'ın mutlak tasarrufu olan) idi. Anlayışında şirk yoktu!.. (Âl-i İmran/64-67)



İBRAHİM DE,



HZ.NUH’UN ANLAYIŞINDA İDİ…

(Müşahedesinde Hak'tan gayrı bulunmayanlardandı)

RABBİNE,

ŞUURUNDA ESMÂ HAKİKATİNİ YAŞAMAKTA

OLARAK(Selim bir kalp ile) YÖNELDİ

İnsanlar arasında Nuh'a Selâm olsun.

Doğrusu biz muhsinleri (müşahedelerinde Hak'tan gayrı bulunmayanları) böylece cezalandırırız!

Muhakkak ki O, iman eden kullarımızdandır.

Sonra diğerlerini (şirk ehlini) suda boğduk.

Muhakkak ki İbrahim de Onun anlayışındandır.

Rabbine selim bir kalp ile (şuurunda Esmâ hakikatini yaşamakta olarak) yönelmişti!

Hani (İbrahim) babasına ve kavmine: "Neye tapınıyorsunuz?"

"Asılsız şeyler uydurarak, Allah dûnunda tanrılar mı ediniyorsunuz?"

"Rabb-ül âlemîn'i ne zannediyorsunuz?"

Sonra (İbrahim) yıldızlara (akıl gözüyle) bir bakıp düşündü de...

Dedi ki: "Hasta oluyorum (bu yaptığınıza)!"

Bunun üzerine dönüp Ondan uzaklaştılar.

(İbrahim de) onların tanrılarına yaklaşıp yöneldi de: "Yemez misiniz?" dedi.



"Niye konuşmuyorsunuz?"

(İbrahim) yaklaşıp sağ eliyle darbe vurdu tanrı heykellerine!



Bunu görenler hızla dönüp Ona geri geldiler.

(İbrahim) dedi ki: "Elinizle yapıp tanrı kabul ettiğiniz heykellere mi tapıyorsunuz?"



"Hâlbuki sizi de yaptıklarınızı da Allah yaratmıştır!"

Dediler ki: "Onun için bir bina yapın da Onu, yakanın (ateşin) içine atın!"

Ona tuzak irade ettiler... Biz de onları esfelîn (en aşağılar) kıldık.

(İbrahim) dedi ki: "Muhakkak ki ben Rabbime gidiciyim... (O), bana hidâyet edecek."(Saffat/79-99)



HZ.İBRÂHİM’İN YAŞAM SAFHALARI



 (Enfüste yaşadığı olaylar)

İbrahim aleyhisselâm ile ilgili üç önemli olaydan daha söz edilir...



Yüklə 344,56 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin