Analiza de situație tbc 2016 Situația tbc la nivel mondialYüklə 1 Mb.
səhifə1/21
tarix05.01.2022
ölçüsü1 Mb.
#74828
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21


Analiza de situație TBC 2016
Situația TBC la nivel mondial

Ziua Mondială a TBC are loc în fiecare an pe 24 martie, marcând ziua când Dr. Robert Koch, în anul 1882, a anunțat descoperirea agentului patogen al maladiei infecțioase-tuberculoza. Spre deosebire de alţi microbi, bacilul Koch este foarte rezistent în mediul extern, păstrîndu-şi proprietăţile în sol, zăpadă, gheaţă şi fiind rezistent la efectele alcoolului, acidului şi substanţelor alcaline. În acelaşi timp, Mycobacterium tuberculosis moare prin expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui, sub acţiunea temperaturilor ridicate şi a substanţelor clorurate (1, 2).

Ziua mondială a TBC este sărbătorită pentru a ridica gradul de conștientizare a publicului cu privire la epidemia de tuberculoză, precum și a eradica complet această boală (3).

În ciuda progresului notabil în ultimul deceniu, tuberculoza este încă o problemă de sănătate publică în majoritatea țărilor în regiunea europeană a OMS. Țările din afara Uniunii Europene (UE) și Spațiului Economic European (SEE) prezintă încă rate ridicate ale bolii cât și ale rezistenței la antibiotice (MDR) TB, în timp ce țările UE / SEE au un număr semnificativ de cazuri de TB în rândul grupurilor vulnerabile ale populației, cum ar fi imigranți și prizonieri. Determinanți socio-economici și factori de risc (de exemplu, co-infecția cu HIV), de asemenea, contribuie la aceste valori ridicate, chiar dacă nu sunt menționați în mod explicit nefiind incluși în supravegherea de rutină.
Yüklə 1 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   21
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə