Antrenament in dual-bootYüklə 27,67 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü27,67 Kb.
#25759

ANTRENAMENT IN DUAL-BOOT

- utilizand simultan Linux si Windows -


8 martie 2012
DUAL-BOOT inseamna doua (sau mai multe) sisteme de operare instalate pe acelasi sistem.

In cele ce urmeaza vom realiza un set de exercitii pentru partitionarea, formatarea hard-disk-ului si instalarea sistemelor de operare Windows si Linux. Acestea sunt, de obicei, activitati mai rare si delicate.SFATURI GENERALE


- Regula de baza: Fiecare sistem de operare se va instala obligatoriu pe o partitie separata. In Windows se numesc unitati sau drives si se noteaza cu majuscule C:, D: etc.

- Alta regula de baza: orice operatie de partitionare poate duce la distrugerea datelor. Fa-ti copii de siguranta inainte de a instala un alt sistem de operare sau a modifica partitiile!!!

- Daca ai instalat Windows inainte de Linux e o situatie simpla, manageriata de CD-ul de instalare Linux, care te va ghida mai departe. Exercitiile de mai jos se incadreaza in aceasta situatie.

Daca insa instalezi Windows dupa Linux, probabil ca Linux nu va mai boota decat daca repari Master Boot Record (MBR).MBR contine primul sector al discului fizic, unde sunt stocate informatiile esentiale privind capacitatea discului si partitiile. Windows il rescrie la instalarea sa, punandu-si un boot-loader propriu. Problema este ca acesta se asteapta ca Windows sa inceapa imediat dupa MBR, cand de fapt aici se afla deja Linux-ul…

Grub Ubuntu este un boot-loader universal, care poate boota aproape orice sistem de operare, inclusiv Linux si Windows. GRUB-ul Ubuntu se instaleaza automat odata cu Linux-ul (ruland de pe live CD), putand fi configurat ulterior dupa necesitati.

Despre GRUB-ul de Linux: http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html

Un instrument util de reparare a MBR il gasesti la: http://www.supergrubdisk.org/

- Linux Ubuntu poate citi si copia de pe o partitie NTFS (formatul uzual in Windows), dar nu poate scrie direct intr-un fisier din ea. Daca vrei sa ai fisiere comune (pe care sa le scrii alternativ atat din Windows, cat si din Linux), fa o partitie cu formatul FAT32 (cu CD-ul de Windows Setup).Despre NTFS in Linux: https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions

- O aplicatie utila la partitionarea din Linux este GParted, care se gaseste in live CD (daca ai instalat deja Linux-ul, se poate instala cu Ubuntu Software Center, dar e preferabil sa lucrezi de pe live CD!). Oricum, daca vrei sa modifici ceva cu GParted, salveaza-ti neaparat documentele pe memorii externe in prealabil!

Cel mai bine este sa testezi in Virtual Box cum se instaleaza Linux langa Windows. Virtual Box este o aplicatie gratuita care simuleaza un hardware real (www.virtualbox.com). Asa cum aviatorii se antreneaza sa zboare in simulatoare, tot asa te poti antrena sa partitionezi un disc si sa instalezi sisteme de operare creand o masina virtuala.

Amanunte despre instalarea Virtual Box am dat in ghidul “TOTAL INCEPATOR IN LINUX”.


Despre dual-booting: http://www.dedoimedo.com/computers/dual_boot.html

Exercitiul 1

Creare si modificare de partitii in Windows XP


Timp de executie: circa 1 ora.
Intai, in Virtual Box, cream o noua masina virtuala, alegand “Other SO”, cu 10 GB, 1000 MB RAM.
Folosind CD-ul de instalare Windows Setup, cream la inceput pe hard-disk o structura de 3 partitii si instalam Windows in prima (fig. 1.1). Este mai comod sa folosim imaginea .iso a kit-ului de instalare. Deci vom crea acest fisier .iso cu o aplicatie care poate inscriptiona CD-uri (cum ar fi Nero, Power2Go sau altele similare), folosind functia ‘Create Image’. Punem acest fisier in CD-ROM-ul virtual si bootam masina virtuala de pe el.

Observatie: Dupa ce folosesti CD-drive virtual (imaginea .iso) la instalarea Windows sau Linux, nu uita sa-i schimbi optiunea in ‘Empty’ (apesi Remove…) sau ‘Host drive’, ca sa booteze de pe hard-disk!

Alegem structura de partitii de mai jos, prin analogie cu un sistem real (care ar avea, desigur, un hard-disk de capacitate mult mai mare decat 10 GB).

Fig. 1.1

Pentru a instala pe acelasi disc virtual si Linux dorim sa schimbam structura astfel:

- pastram prima unitate unde este deja instalat Windows.

- adaugam o unitate de 1 GB formatata FAT32 (utila pentru a putea lucra direct in ea si din Linux).

- restul ramane pentru Linux.

Operatiile le executam din Computer Management, aplicatia preinstalata in Windows. Acces rapid din iconul My Computer, click dreapta, Manage…, Disk Management. (vezi fig. 1.2)

1. Stergem cele doua partitii logice a cate 4 GB.

2. Cream si formatam FAT32 o noua partitie logica de 1 GB. Restul discului il lasam nepartitionat (free space)Fig. 1.2


Exercitiul 2


Instalare Linux langa Windows XP

Timp de executie: circa 1 ora si 20 minute.

Bootare cu live CD Linux Ubuntu. Alegem prima optiune: “Install Ubuntu alongside Windows XP

Fig. 2.1


Pe parcurs ce isi instaleaza fisierele, vom configura setarile principale ale sistemului.

La un moment dat este obligatoriu sa dam un nume, un username si o parola.

Dupa ce isi finalizeaza instalarea, ne va ruga sa indepartam CD-ul de instalare (respectiv fisierul .iso din CD-ROM-ul virtual), asteptand sa dam ENTER, pentru a se restarta de pe hard-disk.

Pana aici poate dura 45 minute in Virtual Box.

Dupa restart va porni GRUB-ul de Linux, de unde trebuie sa alegem sistemul de operare dupa care dorim sa booteze.

Fig. 2.2


Vom alege Ubuntu, cu miez (engl., kernel) de Linux.

In Home folder, se vad automat si partitiile de Windows (in fig. 2.3, sunt device-urile de 2,1 GB si 1,1 GB). Prin dublu-click ele se “monteaza” (devin accesibile), aparand o sageata in dreapta lor; iar pentru “demontare”, click dreapta pe sageata si alegem “eject”.


Fig. 2.3
Putem vedea toate partitiile cu ajutorul aplicatiei Disk Utility, instalata in Linux Ubuntu (fig. 2.4).

Cautam aplicatia in panoul din stanga (launcher), iconul Dash home.Fig. 2.4

Ni se ofera informatii despre partitia selectata de noi (in fig. 2.4, in albastru), avand si posibilitatea de a efectua unele operatii asupra ei. Putem selecta oricare dintre partitii.

Observatie: la rubrica Mount point apare adresa folderului unde e montata partitia (daca e montata). Toate device-urile (partitii de Windows, dispozitive USB, CD-ROM) se monteaza (creandu-si foldere temporare) in folderul File System/media.

Mai mari posibilitati de control asupra partitiilor ni le ofera aplicatia GParted. Putem sa o instalam imediat cu Ubuntu Software Center. Totusi, in situatii reale, vom folosi acest program din Live CD (modul TRY), ca sa putem modifica inclusiv partitia principala de Linux.

Iata, in fig. 2.5, imaginea completa a sistemului nostru prezentata in GParted, asa cum s-a configurat automat cand am ales tipul instalarii “Linux langa Windows”. Daca apare o cheita in dreptul numelui partitiei, inseamna ca e blocata la modificare sau formatare.

Fig. 2.5

Explicatia denumirilor:

/dev/sda1 = SATA Device unitatea fizica A, partitia primara 1. Este unitatea C: din Windows, care contine sistemul de operare.

Daca am mai avea un hard-disk (‘slave’) cuplat cu primul, el ar lua litera B (sdb), si ar putea fi selectat din dreapta sus.

/dev/sda2 = partitia extinsa, care contine restul partitiilor logice de mai jos.

Partitiile primare si extinse au alocate numerele intre 1 si 4. Partitiile logice au numere de la 5 in sus.

/dev/sda5 = partitia logica formatata anterior FAT32.

/dev/sda6 = Linux s-a instalat in partitia logica care e formatata EXT4.

/dev/sda7 = este o partitie SWAP, utila Linux-ului pentru a extinde capacitatea memoriei de lucru, cand este supraincarcata.

In galben este colorat spatiul real alocat pentru sistemele de operare.

Observatie: Daca schimbam flag-ul si punem boot la sda6, acest flag va fi scos automat de la sda1, fiindca nu pot fi bootabile doua partitii in acelasi timp. Totusi, acum vom lasa flag-ul neschimbat!

In final, dupa aceasta operatie delicata de partitionare, verificam functionarea ambelor sisteme de operare, restartand repetat masina virtuala.

Exercitiul 3

Reinstalare Linux dupa o alta schema de partitionare


Timp de executie: 1 ora.
La introducerea CD-ului Linux (sau fisierului .iso), alegem ‘Install Ubuntu’ si varianta “Something else”, care ne ofera mai multe optiuni de partitionare.

Am vazut ca, la primul tip de instalare, sistemul s-a configurat automat. De data aceasta, pe langa partitia unde e instalat Linux-ul si cea de swap (pentru memoria de lucru virtuala), vom mai adauga o partitie pentru documente, izolata de sistemul de operare, pentru siguranta fisierelor personale.

Va trebui sa alegem ‘Mount point’ la fiecare partitie pe care o facem. Mount point este folderul de unde se poate accesa partitia respectiva cand este montata.

Vom selecta urmatoarele Mount points:/ pentru Root (locul unde se afla instalat kernel-ul de LINUX si boot-loader-ul GRUB).

/home pentru folderul Home, continand toate documentele personale.

Observatie: Ele sunt predefinite. Alte mountpoints sunt: /boot, /tmp, /usr, /var, /srv/opt, /usr/local.

Dupa instalarea Linux-ului, in Home folder, panoul din stanga (launcher), apar toate device-urile detectate automat (CD-ROM, echipamente conectate prin cablu USB, partitii ale altor sisteme de operare). Click pentru montare (accesare).

Etape:


Optiunile oferite pentru noua instalare (fig. 3.1):

- Reinstaleaza Linux-ul in vechea locatie.

- Upgrade Linux (daca CD-ul contine o versiune mai noua).

- Sterge tot discul (inclusiv Windows-ul) si reinstaleaza Linux.

- Alegem ultima optiune: ‘altceva’

Fig. 3.1


Partitiile, asa cum le gasim in acest moment, apar in fig. 3.2.
In general, e mai bine sa reinstalam de la zero sistemul de operare (fresh install) decat sa facem modificari. Astfel evitam complicatiile si economisim timpul.

Stergem partitiile de Linux si swap. Selectam linia, apoi apasam Delete


Adaugam o partitie de 6 GB pentru sistemul de operare (fig. 3.3). Selectam free space, apoi Add

Ca parametri, alegem Logical (Windows fiind asezat primul dupa MBR, este deja primary partition), 6000 MB, format EXT4, o punem la inceputul zone libere – Beginning, Mount point / .


Fig. 3.2


Fig. 3.3
Mai adaugam o partitie de 1 GB pentru documente. Selectam free space, apoi apasam pe Add

Alegem: Logical, 1000 MB, format EXT4, o punem tot la inceputul noii zone libere – Beginning, Mount point /home. La pornirea Linux, aceasta partitie cu mountpoint /home va fi accesata direct dand click, bineinteles, chiar pe iconul Home.
Adaugam partitia SWAP de 512 MB pentru suplimentarea memoriei de lucru. Selectam free space, apoi apasam pe Add… Format: swap area. Nu are mountpoint, fiind inaccesibila pentru utilizator.

Iata structura finala a partitiilor, in fig. 3.4. Observati bifa la cele doua partitii care vor fi formatate ext4. Apasam butonul ‘Install Now’.

Dupa instalare, indepartam CD-ul virtual .iso din masina virtuala si verificam pornirea corecta a ambelor sisteme de operare.

Fig. 3.4Antrenament in Dual-boot, ghid de Razvan Petre /

Yüklə 27,67 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin