Șapte scene șocante din literatură, care te lasă cu gura căscatăYüklə 11,94 Kb.
tarix17.08.2018
ölçüsü11,94 Kb.

Șapte scene șocante din literatură, care te lasă cu gura căscată

Pofta noastră de viață trăită pe muchie de cuțit ne este poate cel mai bine împlinită tot de amicele noastre, cărțile. În timp ce momentele de șoc sunt savurate în literatură, ele au un cu totul alt gust în existența de zi cu zi! Pompează adrenalină în vene cu apelând la cele șapte scene șocante de mai jos, care te vor lăsa cu gura căscată. Te avertizăm: e posibil să rămâi cu răsuflarea tăiată, dar și cu suspansul ucis din fașă, deoarene momentele de mai jos fac parte din categoria spoiler alert și pot (sau nu) dezvălui elemente importante din subiectul cărții.

1. Începem lista scenelor șocante din cărți cu un clasic în toată regula: „Marile speranțe” de Charles Dickens. Povestea lui Pip și a dragostei sale pentru Estella a marcat literatura, dar nu iubirea dintre cei doi ne-a lăsat cu gura căscată, ci scena în care Miss Havisham, mama adoptivă a frumoasei protagoniste, ia foc, fără nici cel mai mic semn de avertizare din partea lui Dickens. Refuzând să dezbrace rochia de mireasă din tinerețe, rămasă singură și realizând cât rău îi făcuse lui Pip, îndemnându-l să se îndrăgostească de recea Estella, Miss Havisham se apropie prea tare de flăcările din șemineu, iar consecința actelor sale e cât se poate de șocantă pentru cititor. Deși supraviețuiește, precum o pasăre Phoenix, nu putem afirma că unul dintre cele mai emblematice personaje ale scriitorului britanic depășește șocul a ceea ce a pățit.

2. Pentru o serie inclusă în categoria „pentru copii” sau „Young Adult”, epopeea Harry Potter e plină de momente șocante: vrăjitorul malefic Voldemort este găzduit, în chiar prima carte, „Harry Potter și piatra filosofală”, în capul unuira dintre profesorii de la Hogwarts, Harry ucide un imens șarpe cu o sabie adusă de o pasăre Phoenix la vârsta de doar 12 ani în „Harry Potter și Camera Secretelor”, iar scenele șocante se precipită din acest punct. Dar momentul care ne-a lăsat cu gura căscată și un gol neplăcut în stomac s-a produs în ultimul roman al seriei, „Harry Potter și talismanele morții”: Harry și Hermione o caută pe celebra istorică Bathilda Bagshot, sperând ca ea să le ofere informații prețioase în cruciada de a descoperi Horcrux-urile lui Voldemort, pentru a avea însă surpriza de a constata că aceasta murise și că ei vorbiseră în schimb cu cadavrul manipulat de șarpele Nagini. E o scenă șocantă pe care am fi crezut-o plăsmuită de Stephen King, nu de ingenua Rowling!

3. Am avut parte de momente șocante tragice sau desprinse din literatura horror, iar acum te invităm să descoperi una dintre cele mai cutremurătoare (și neașteptate) scene din liteatura contemporană. În „Vânătorii de zmeie”, Amir și Hassan devin prieteni, în ciuda diferențelor sociale dintre ei (Hassan e fiul servitorului tatălui lui Amir), iar momentul în care cei doi ridică câștigă competiția de zmeie se numără printre cele mai tandre episoade din literatură. Dar, așa cum autorul Khalei Hosseini și-a obișnuit cititorii, tonul devine amar atât de fulgetător, încât suntem loviți cu o durere aproape fizică de următoarea scenă șocantă: alergând să recupereze zmeul lui Amir, Hassan este violat de Assef, personajul negativ al romanului!

4. „La răscruce de vânturi” a fost, pentru epoca sa, o adevărată piatră de hotar. Romanul de dragoste cu accente gotice a fost repudiat de mulți dintre critici din cauza naturii demonice a iubirii dintre protagoniștii Heathcliff și Catherine, câștigând aprecieri abia în epoca modernă. Departe de a mai fi șocați de cei doi anti-eroi, suntem încă lăsați cu gura căscată de una dintre cele mai puternice scene din literatură, care are loc în chiar primele capitole ale cărții: Lockwood, întâiul nostru narator, este găzduit peste noapte la moșia Wuthering Heights și experimentează un episod paranormal: o voce de femeie îl imploră să o lase să intre, iar o mână fantomatică îl apucă de încheietură! Așa arată una dintre cele mai șocante scene din literatură, cea care ne face însă prizonieri ai universului fascinant imaginat de Emily Bronte!

5. Dacă ai văzut doar filmul „I am legend”, cu Will Smith și Charlize Theron, ai pierdut una dintre cele mai șocante scene din literatură care, în mod cu totul paradoxal, nu a fost introdusă și în peliculă. Robert Neville, protagonistul distopiei lui Richard Matheson, este singurul om rămas neinfectat într-o lume plină de vampiri. Studiind natura infecției, el descoperă o modalitate prin care poate ucide creaturile înfricoșătoare, ceea ce nu îi alină însă nicicum sentimentul de alienare. În momentul în care descoperă că ar mai putea exista o femeie care a rămas neatinsă de virus, ca el, filmul și cartea își despart drumurile: dacă adaptarea cinematografică abundă în eroism și sacrificiu, cartea adăpostește una dintre cele mai șocante scene din literatură, în care (te alertăm, vei avea parte de un SPOILER), Robert află că vampirii nu erau deloc sălbatici, ci inteligenți și pe cale să pună la punct o societate dezvoltată în care, ai ghicit, el era intrusul. E o lectură absolut fascinantă!

6. Seria Odd nu este atât de cunoscută la noi, dar a suscitat o adevărată isterie în America, acolo unde numără nu mai puțin de 9 titluri. Protagonistul său, Odd, are abilitatea de a vedea morții, dar nu poate să comunice cu ei. Prima carte din serie se concentrează pe tentativa sa de a împiedica un eveniment dezastruos, despre care află că va pune capăt vieții fetei pe care o iubește, Stormy. După o cursă care îți taie răsuflarea, urmează una dintre cele mai șocante scene din literatură: Odd salvează viața lui Stormt pentru a constata, într-un moment absolut răvășitor, pe care îl experimentează cot la cot cu cititorul, că iubita sa nu i-a adresat, până atunci, niciun cuvânt.

7. Încheiem lista scenelor șocante din literatură cu maetrul lor: G.R.R. Martin. „Cântec de gheață și foc” este o serie renumită pentru momentele care te lasă cu gura căscată, autorul american fiind renumit pentru abilitatea cu care construiește fire narative, pentru a le spulbera apoi în fața ochilor tăi. Dar celebra „Nuntă roșie” (Red Wedding), în care (atenție, spoilere) favoritul fanilor, Robb Stark, este ucis sângeros și mișelește de Walder Frey, alături de mama, soția sa însărcinată și, moment ce a frânt inima tuturor fanilor, lupul său, este, cu siguranță, un regal al literaturii în materie de suspans și groază.

Tu ce scene șocante ai adăuga listei noastre?

http://www.emag.ro/harry-potter-box-set-the-complete-collection-j-k-rowling-9781408856772/pd/DHT5J3BBM/

http://www.emag.ro/marile-sperante-charles-dickens-9789731045559/pd/D8KPH2BBM/

http://www.emag.ro/vanatorii-de-zmeie-khaled-hosseini-978-973-748-587-8/pd/D956QBBBM/

http://www.emag.ro/la-rascruce-de-vanturi-emily-bronte-9786063308697/pd/DM85L7BBM/

http://www.emag.ro/sunt-o-legenda-richard-matheson-9789731036229/pd/E38T50BBM/

http://www.emag.ro/odd-thomas-dean-koontz-9789731033716/pd/EX1T50BBM/http://www.emag.ro/inclestarea-regilor-urzeala-tronurilor-vol-1-2-george-r-r-martin-9786065796157/pd/ELX47HBBM/


Каталог: wp-content -> uploads -> 2017

Yüklə 11,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə