Basin bülteni 16 Eylül 2013



Yüklə 11,29 Kb.
tarix03.01.2019
ölçüsü11,29 Kb.
#89338




BASIN BÜLTENİ

16 Eylül 2013

Şişme Deniz Canlıları Sergisi, 14-22 Eylül tarihlerinde İstanbul Tepe Nautilus’ta



Türkiye denizlerindeki dev deniz canlıları İstanbul ve Eskişehir'de!
Çocuklar, gerçek boyutlardaki deniz canlılarıyla Eylül ve Ekim ayı boyunca İstanbul ve Eskişehir'de düzenlenen Şişme Deniz Canlıları Sergisi'nde buluşuyor. Çocuklara deniz ekosistemini ve canlılarını tanıtarak doğa koruma anlayışı aşılamayı hedefleyen ücretsiz sergi, Türkiye sularında yaşayan balina, yunus, köpekbalığı, fok ve deniz kaplumbağası türlerini interaktif sunumlarla tanıtırken, aynı zamanda resim ve boyama atölyeleriyle çocukların gözünden deniz dünyasını büyüklere aktarıyor.
Türk Deniz Araştırmaları (TÜDAV) ve "Whale Workshop" kurucusu İngiliz tasarımcı Andy Starbuck tarafından düzenlenen ücretsiz Şişme Deniz Canlıları Sergisi, 14-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul'daki Tepe Nautilus AVM'de, 5-20 Ekim tarihleri arasında da Eskişehir'deki Neoplus AVM'de çocuklar ile buluşacak.
12 metrelik şişme balina
Çocuklara deniz koruma bilincini aşılamayı amaçlayan sergide, Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarında gözlenen 12 metrelik ispermeçet balinası (kaşalot), İstanbul Boğazı'nın en hareketli sakinlerinden afalina türü yunus ve dünya çapında nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foku, yavruları ile birlikte gerçek boyut ve renklerdeki maketler sayesinde çocuklara tanıtılıyor. 1995 yılından bu yana İngiltere, Almanya, Avustralya, İzlanda, Şile ve Borneo gibi dünyanın pek çok ülkesindeki okullarda ve farkındalık yaratmaya yönelik çeşitli etkinliklerde sergilenen gerçek boyutlardaki maketler, çocukların deniz algısını yansıtacak resim ve boyama atölyeleri ile destekleniyor.
Mesaj ‘Yunuslara Özgürlük’
Geçtiğimiz yıl Gebze'de düzenlenen sergi sayesinde 3500 çocuğun deniz canlılarını yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirten TÜDAV Başkan Yardımcısı Dr. Arda Tonay, sergiyle ilgili olarak şunları söylüyor: "Sergimize gelen çocukların büyük bölümü, denizlerimizde balinaların yaşadığını öğrenince büyük bir şaşkınlık ve heyecan içinde bizi soru yağmuruna tutmaya başlıyorlar. Soru-cevaplarla ilerleyen bu interaktif sergi, çocukların yalnızca deniz canlılarını tanımasını sağlamıyor, aynı zamanda hayal dünyalarını zenginleştirerek bu canlılara ve deniz ekosistemine dair merak duygusu uyandırıyor. Çocuklar bu sergide karaya vuran bir yunusun nasıl kurtarılacağını öğrenirken, aynı zamanda o yunusun, İstanbul Boğazı'nda göç eden tırtak türü bir yunus olduğunu veya vapur seyahatlerinde dünyanın en küçük yunus türlerinden biri olan mutur ile karşılaşabileceğini de öğreniyor. Bu açıdan sergimiz, deniz canlılarının yunus parklarında ve tematik akvaryumlarda değil, doğal yaşam ortamlarında görülmesi gerektiğini de vurgulayarak, 'yunuslara özgürlük' mesajının bir kez daha verilebilmesi için ayrı bir anlam taşıyor."

Çocukların bilinçlenmesi gerekiyor
Özel maketlerin yaratıcısı ve Whale Workshop'un kurucusu Andy Starbuck ise, sergiyle ilgili olarak şunları söylüyor: "Hayvanları Koruma Haftası'nın yaklaştığı bugünlerde Türkiye'deki çocukların yanında olmaktan, türlerin ve denizlerin korunmasına yönelik TÜDAV’ın kapsamlı çalışmalarına maketlerim ile katkıda bulunmaktan son derece mutluyum. Bir sonraki sergimde, geleceğimizi inşa edecek ve deniz kültürünü benimseyecek çocuklarımıza Türkiye'nin farklı şehirlerindeki okul, AVM, park ve müzelerde düzenleyebileceğimiz yeni atölyeler ile ulaşmayı umuyorum."
Detaylı bilgi için:

Arda M. Tonay

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı

0535 940 22 22
atonay@istanbul.edu.tr
Derya Özkan

Yunuslara Özgürlük Platformu



www.yunuslaraozgurluk.com

yunuslaraozgurluk@gmail.com
Yüklə 11,29 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin