Başvuru formu (form a)



Yüklə 20,22 Kb.
tarix14.08.2018
ölçüsü20,22 Kb.
#70883

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

HAYVAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU

BAŞVURU FORMU (FORM A)

Proje No:

Başvuru Tarihi:

Onay Tarihi:



Hayvanlar Üzerinde Araştırmaların Etik Kodları:

  1. İnsan ve hayvanların yararı ile sağlığın korunmasında en iyi yöntemlerin bulunması ve biyolojik bilgilerimizin artması gibi amaçlar, değişik tür sağlam hayvanlarda deneye başvurmayı zorunlu kılar.

  2. Matematik ve bilgisayar modelleri ile in vitro biyolojik sistem araştırmaları gibi yöntemler daima doğruluğu kanıtlandıktan sonra deney hayvanına uygulanmalıdır.

  3. Hayvan üzerindeki deneyler yalnızca insan ve hayvan sağlığı veya biyoloji ile ilgili bilgilerin artması söz konusu olduğunda uygulanmalıdır.

  4. Deney için seçilen hayvanlar uygun tür ve nitelikte olmalı, sayıları bilimsel sonucu verebilecek minimumu aşmamalıdır.

  5. Araştırmacılar ve yardımcıları, hayvanlara daima duyarlı davranmalı, onları en az ağrı, sıkıntı verebilecek şekilde kullanmayı bir etik zorunluluk olarak kabul etmelidirler.

  6. Araştırmacılar, insanda ağrıyla sonuçlanan işlemlerin omurgalı hayvan türlerinde de ağrıya neden olacağını bilmeli ve anlamalıdırlar.

  7. Hayvanda ağrı, geçici veya minimal anksiyete yaratabilecek her işlem, uygun veteriner hekimlik yöntemlerine bağlı kalınarak sedasyon, analjezi veya anestezi altında yapılmalıdır. Kimyasal ajanlarla paralize edilmiş hayvanlarda cerrahi operasyonlar veya ağrılı girişimler yapılmamalıdır.

  8. (7)nci maddedeki koşula aykırı durumlarda araştırma kararı yalnız araştırmayı yapan tarafından verilecekse, 4., 5., 6. maddelere uygun olarak yapılmalı, veya karar bir yetkili kurula bırakılmalıdır. Ancak, ağrılı girişim gerektiren bu tür çalışmalar, sadece eğitim amaçlı yapılamaz.

  9. Deney bitiminde veya deney sırasında, şiddetli ağrı, acı çeken ve ilaçla tedavisi mümkün olmayan hayvanların acı duymayacak şekilde ölümüne yardım edilmelidir.

  10. Biyomedikal araştırma için kafeste bulundurulan hayvanlarla mümkün olabilen en iyi koşullar sağlamalıdır. Normal koşullarda hayvan laboratuvarı deneyimli bir veteriner gözetimde olmalıdır. Gerektiğinde veteriner bakımı arttırılmalıdır.

  11. Araştırma kurumu yöneticileri, planlanan araştırmadaki sorumlu araştırmacının hayvan deneylerinde yeterli olup olmadığını denetleyebilmelidir. Araştırmacıya elverişli kullanım koşulları yaratılmalı, ilgililere emanet edilen hayvanların doğru ve verimli kullanılması öğretilmelidir.


Araştırmanın sorumluları olarak araştırmayı, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi; Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlarla Kullanılacak Omurgalı Hayvanların Korunması Hakkında Avrupa Konvansiyonu; Deney Hayvanlarının Üretim Yerleri ile Deney Yapılacak Olan Laboratuvarların Kuruluş, Çalışma, Denetleme, Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (25464); Hayvanları Koruma Kanunu (5199); Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (26220) ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hayvan Araştırmaları Etik Kurulu Yönergesi koşullarına uygun olarak yürüteceğimize söz veriyoruz.
Araştırmacıların:

Adı Soyadı

Görevi/Unvanı

Kurumu/Bölümü

Telefon numarası

e-postası



**DHKS



İmzası

*Proje yürütücüsü:










Var

Yok

















Var

Yok

















Var

Yok

















Var

Yok





*Yürütücü Kısmına; Tez Projelerinde mutlaka danışmanının adı yazılmalıdır.

** DHKS:Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası


Deneysel Girişimi Gerçekleştirecek Araştırmacının

Adı Soyadı

*** Deney Hayvanları Kullanım Sertifikasının alındığı kurum ve tarihi







***Sertifika Fotokopisi Eklenmelidir.


Yüklə 20,22 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin