Belçİka ülke bülteni Haziran 2011



Yüklə 211,7 Kb.
tarix04.12.2017
ölçüsü211,7 Kb.
#33803





BELÇİKA

ÜLKE BÜLTENİ

Haziran 2011


ALMANYA






Kaynak: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uk.html

ÜLKE PROFİLİ




Resmi Adı

Belçika Krallığı

Yönetim Biçimi

Federal Parlamenter Demokrasi

Başkenti

Brüksel

Devlet Başkanı

Kral Albert 2. ( 9 Ağustos 1993’ ten itibaren )

Hükümet Başkanı

Yves Leterme - 26 Nisan 2010’da görevinden istifa etmiştir.

Harita Konumu

Avrupa

Yüzölçümü

30,528 km²

Sınır Komşuları

Fransa,Almanya,Lüksemburg,Hollanda

Nüfusu

10431,477

Nüfusun Etnik Dağılımı

Flaman %58, Valon %31, diğer %11

Resmi Dili

Flemenkçe ( % 60) , Fransızca ( % 39) , Almanca ( % 1 )

Para Birimi

Euro

Saat Farkı

Türkiye’den 1 saat geridedir.

Büyük Kentler ve Limanlar

Kentler: Brüksel, Antwerp, Gent, Liege, Charleroi

Limanlar: Antwerp, Brüksel, Gent, Liege, Namur,Oostende



Din

Katolik (%75) , Protestanlar ve diğer din mensupları (%25 )

Uluslararası Katılımları

ACCT, ADB (nonregional members),AfDB (nonregional members), Australia Group, Benelux, BIS, CE,CERN, EAPC, EBRD, EIB, EMU, ESA, EU, FAO, G-9, G-10, IADB, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt, ICRM, IDA, IEA, IFAD, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITSO, ITU, ITUC, MIGA, MONUC, NATO, NEA, NSG, OAS (observer), OECD, OIF, OPCW, OSCE, Paris Club, PCA, Schengen Convention, SECI (observer), UN, UNCTAD, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNIFIL, UNMIS, UNRWA, UNTSO, UPU, WADB (nonregional), WCL, WCO, WEU, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO, ZC



GENEL BAKIŞ

İsminin, yaklaşık 2000 yıl önce yaşamış olan Belgae adında bir Kelt boyundan aldığı düşünülen Belçika tarih boyunca çok değişik idareler altında kalmış olup, bunlardan Roma ve Germen idarelerinin etkileri sonucunda günümüzde Fransızca ve Flamanca konuşulan bölgelerin sınırları şekillenmiştir.

Daha sonra çeşitli defalar el değiştiren Belçika toprakları, 1519-1713 yılları arasında İspanyol, 1713-1794 yılları arasında ise Avusturya egemenliği altına girmiştir. Fransız İhtilalinin ardından 1795 yılında Fransa tarafından işgal edilen topraklar, Napolyon’un yenilgisini müteakip 1815 yılında düzenlenen Viyana Konferansı ile Hollanda kralının hakimiyeti altında Hollanda ve Luksemburgla birleştirilmiştir. Belçika, Hollanda Krallığı’ndan 4 Ekim 1830 tarihinde ayrılarak, bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkenin ilk anayasası 7 Şubat 1831 tarihinde kabul edilmiş, Ulusal Meclis 21 Temmuz 1831 tarihinde Leopold de Saxe-Coburg-Gotha’yı (Leopold I) kral ilan etmiştir.

Leopold I’den sonra tahta geçen diğer krallar sırasıyla Leopold II, Albert I, Leopold III ve Boudain’dir. Son Kral, Albert II, 9 Ağustos 1993 tarihinde tahta geçmiştir.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında, 1915 ve 1940 yıllarında Alman işgaline uğrayan ülke, 1944 yılında yeniden özgürlüğüne kavuşmasından bugüne kadar güvenlik ve artan bir refah içerisinde yaşamaktadır.

25 Kasım 2009 tarihinde CD&V/N-VA nın kurucusu olan Yves Leterme 2. kez Belçika başbakanı seçilmiştir. Ancak, Open VLD partisinin koalisyon hükümetinden çekilmesi sonucunda, Yves Leterme 26 Nisan 2010 tarihinde yeniden görevinden istifa etmiştir.

Günümüze değin Kral tarafından pek çok kişiye hükümeti kurma görevi verilmiş olmasına karşın Belçika’da halihazırda bir hükümet kurulamamıştır.

Nüfus yoğunluğunun oldukça yüksek olduğu Belçika, 1800’lerde Avrupa kıtasında sanayi devrimini başlatan ülkelerin başında gelmektedir. Limanları, kanalları, demiryolları ve otoyol ağıyla son derece gelişmiş ulaşım altyapısı sayesinde Belçika sanayii, çevre ülkelerin sanayileriyle entegre olmuş durumdadır.

EIU endeksine göre Belçika yaşam kalitesi yönüyle 160 ülke içerisinde 7.14 puan ile 16. sırada yer alıyor.Endeks GSYİH dahil olmak üzere 10 kategoriden oluşuyor.Belçika, ekonomik durgunluktan dolayı 2006 yılından beri 16. sıradaki yerini koruyor. 2009 yılı için Euro Bölgesinde Lüksemburg, Hollanda, İrlanda, Finlandiya ve Avusturya’nın ardından 6. sırada yer alıyor.Belçika’nın puanı yaşam beklentisi, aile yaşamı, politik özgürlük, güvenlik seviyesi , yolsuzluk ve toplum alanlarında Euro Bölgesi puan ortalamasıyla çok yakın değerlere sahiptir.Belçika’nın puanını yükselten kategoriler ise işsizlik ve cinsiyet eşitliğidir.2008 yılında %7 olan işsizlik seviyesinin,2009 yılında %8.3 e yükselmesine rağmen , işsizlik seviyesinin % 9 olduğu Euro Bölgesi’ne göre daha iyi bir orana sahiptir.İşsizlik seviyesi Valon ve Brüksel bölgelerinde Flaman bölgesine göre daha yüksektir.Leterme, iş marketi politikasının hükümetin merkezinde olmaya devam edeceğini belirtti.Belçika cinsiyet eşitliği konusunda incelendiği zaman, kadınların parlamentoda sahip olduğu koltuklar bakımından Euro Bölgesi’nde 3. sırada yer almaktadır.Belçika’da parlamentodaki kadınların sahip olduğu koltukların oranı %36 ile sadece Finlandiya (% 42) ve Hollanda (% 39) nın gerisinde yer almıştır ve Euro Bölgesindeki ortalama % 23.9 seviyesindedir.Bu kategoride Belçika’nın 160 ülke arasındaki sıralaması 6’dır.
BÖLGELER VE EYALET YAPILANMASI
Belçika’nın idari yapısı, yukarıda belirtilen Federal Hükümetin dışında dört farklı düzeyde idareden daha oluşmaktadır. Bunlar Topluluklar (Commune), Bölgeler (Region), Eyaletler (Province) ve Belediyeler (Municipalite)’dir.

Topluluklar ülkede bulunan dil grupları bazında tanımlanmış olup, Flamanca, Fransızca ve Almanca konuşan topluluklardan oluşmaktadır. Her Topluluk’un ayrı bir parlamentosu bulunmaktadır. Söz konusu parlamentoların yetki alanları kültür, eğitim, bilimsel araştırmalar ve bu konularla ilgili uluslararası ilişkilerdir.

Bölgeler ise kuzeydeki Flaman Bölgesi, güneydeki Valon Bölgesi ve Brüksel Bölgesidir. Flaman Bölgesi, Flaman nüfusu içine alırken, Valon Bölgesi Fransızca konuşan Valonların yanısıra, doğuda Almanca konuşan nüfusu da barındırmaktadır. Brüksel Bölgesi ise çoğunlukla Fransızca konuşulan bir bölgedir. Bölgelerin de ayrı Parlamentoları bulunmakta ve ekonomi, mali düzenlemeler, dış ticaret, tarım, enerji, bankacılık, istihdam, bölgesel kalkınma, çevre, şehir planlama, bölgesel mevzuat gibi yetkiler taşımaktadır.

Flaman Topluluğu ve Flaman Bölgesi Parlamentoları ve Hükümetleri birleştirilmiş olup, yetkiler tek Parlamento ve Hükümette toplanmıştır. Buna karşılık, Fransızca ve Almanca konuşan Toplulukların Parlamentoları ile Valon Bölgesi Parlamentosu ayrı olarak muhafaza edilmektedir.

Brüksel Bölgesi Parlamentosu’ndan bazı üyeler, ait oldukları dil grubuna göre, Flaman Parlamentosu’nda veya Fransızca konuşan Topluluk Parlamentosunda da eş zamanlı olarak görev almaktadırlar. Bu üyeler Flaman ve Valon Bölgelerini ilgilendiren kararlarda oy sahibi değildirler.

Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde Fransızca konuşulan Valon bölgesi daha gelişmiş bir sanayiye sahip ve Flaman bölgelerinde ekonomi ağırlıklı olarak tarıma dayalı iken; savaş sonrasında bu denge değişmiş ve II. Dünya Savaşı sonrasında özellikle Brüksel ve Antwerp arasındaki Flaman bölgesinde hafif sanayiinin gelişiminin hızlandığı, burada petrokimya sanayiinin geliştiği görülmektedir. Başta çelik üretimi olmak üzere Valon bölgesinin eski ve geleneksel sanayileri rekabet güçlerini yitirmişler; 1980’ler ve sonrasında ülkenin ekonomik ağırlık merkezi Flaman bölgesine kaymıştır.



EKONOMİK YAPI


Temel Ekonomik Göstergeler





2009a

2010a

2011b

2012b

GSYİH (milyon $)

2,180

2,247

2,433

2,546

GSYİH Büyüme Hızı (%)

-4.9

1.3

1.2

1.7

Kişi Başına Düşen GSYİH

34,132

34,647

35,375

36,685

Enflasyon (TÜFE , %)

2.2

3.3

4.2

2.8

İşsizlik Oranı (%)

7.6

7.8

8.2

8.0

İhracat (fob) (milyar $)

356.4

410.3

502.8

529.0

İthalat (fob) (milyar $)

484.9

561.5

658.4

672.6

Cari Hesap (milyar $)

-37.1

-56.0

-51.9

-47.4

Euro Kuru (GBP/€)

1.16

1.17

1.18

1.24

a - gerçekleşen ; b - tahmin

Kaynak : EIU


Avrupa Birliği’nin kurucu üyesi olan Belçika, dünyanın en gelişmiş pazar ekonomilerinden biridir. Bununla birlikte bütçe sorunları, yaşlanan nüfus ve düşük istihdam oranı ülkenin gündemindeki en önemli sorunları teşkil etmektedir. Son yıllarda bütçe dengesinin sağlanmış olmasına rağmen kamu borçları hala yüksek seviyededir.
İhracat, Belçika’nın gayri safi yurt içi hasılasının üçte ikisini oluşturmaktadır. Daha çok, ithal edilen hammadde ve yarı mamullerin işlenerek ihraç edilmesi şeklinde bir dış ticaret yapısı söz konusudur. Artık ekonomik olarak kullanılabilir durumda olmayan kömürün dışında önemli bir doğal kaynağa sahip değildir. Bununla birlikte, çelik, tekstil, kimya, arıtma, gıda işleme, eczacılık, otomotiv, elektronik ve makine üretimi gibi geleneksel sektörler ekonomideki ağırlıklı yerlerini korumaktadır. Sanayinin kayda değer payına rağmen hizmet sektörü, GSYİH’nın yaklaşık % 75’ini oluşturmaktadır. Tarımın ekonomideki payı ise çok düşük bir orandadır.
ÖNEMLİ SEKTÖRLER
Belçika ekonomisinde en önemli yere sahip sektörler şunlardır:
İmalat Sanayi

Sanayi sektörü, toplam istihdamın dörtte birini ve toplam katma değerin % 30’unu oluşturmaktadır. En önemli sanayi dalları enerji, imalat sanayi, inşaat ve sivil mühendisliktir.

Tekstil/deri/ayakkabı/hazır giyim, gıda/içki/tütün ürünleri, metalurji, metal işleme, makina imalatı, kağıt/matbaa ve bir dereceye kadar kimya sektörleri Belçika’da 19. yüzyıldan bu yana var olan geleneksel sanayi dallarıdır.

1960’lardan itibaren ise, hızlı ekonomik büyüme ve yabancı yatırımların artması sonucunda ortaya çıkan olumlu ekonomik ortam, özellikle kimya sanayi, ahşap ve mobilya, metal işleme, elektrikli makina ve teçhizat ve otomotiv sektörlerinin öne çıkmasını sağlamıştır.

Sanayide istihdam yoğunluğu bölgelere göre önemli farklılıklar göstermektedir. Flaman bölgesinin merkez ve kuzeydoğusu, istihdamın en yoğun olduğu bölgelerdir. Buna mukabil ülkenin güneyinin tamamı, Charleroi’dan Liege’e kadar olan Valon bölgesinde sanayileşmenin sınırlı kaldığını görüyoruz.

Anvers, ülke sanayiinin lider eyaleti konumundadır. Bu eyalet kimya sektörünün (rafineri, petrokimya, fotoğrafçılık malzemeleri, eczacılık ürünleri, vs.) yarısına evsahipliği yapmaktadır. Diğer taraftan Anvers şehri, dünyanın elmas merkezidir. Elmas sektörü, Belçika ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Dünyada üretilen elmasların yarısından fazlası Anvers Elmas Borsası’ndan geçmekte ve kesilmiş elmasların çoğu ihraç edilmektedir.

Brüksel, ülkenin ikinci büyük sanayi merkezi olmakla beraber, giderek önemini yitirmektedir.

Gent, Charleroi ve Liege halen geleneksel ağır sanayi sektörlerinin ağırlıklı olduğu kentlerdir.

Flaman bölgesinde bulunan Kortrijk, küçük ve orta ölçekli firmaların aktif olduğu hafif sanayisiyle ön plana çıkarken, bölgenin kuzeydoğusunda buradaki işgücü avantajından yararlanan büyük firmalar ağırlık kazanmaktadır.

Son on-on beş yıla kadar sanayi genelde hammaddeye, demir ve su yollarına yakın bölgelerde yerleşirken, bugün bu yapı değişmiş ve daha çok şehir kenarlarında ve metropolitan bölgelerde, limanlar ve otoyollara yakın yerlere kaymıştır. Sanayi parkları hızla yaygınlık kazanmıştır.
Otomotiv

Otomotiv sektörü, geleneksel olarak Belçika ekonomisinin lokomotif sektörüdür. Belçika GSYİH’nın yaklaşık % 3,5’unu temsil etmektedir.

Batı Avrupa ülkeleri arasında önemli bir otomobil montaj üssü olan Belçika’da, bu sektörde toplam 1,9 milyar avroluk katma değer üretilmektedir. Dört büyük otomotiv firmasının ana üretimleleri ve montaj sanayiileri Belçika’da bulunmaktadır: Ford (Genk şehrinde), Volkswagen (Brüksel’de), Opel (Antwerp’te) ve Volvo (Ghent şehrinde). Sözkonusu firmalar Belçika’da istihdam ettikleri 23.757 işçi ile, yılda yaklaşık olarak 10,6 milyar Avro değerinde 883.548 taşıt üretimi gerçekleştirmekte olup, üretilen otomobillerin yaklaşık % 96’si ihraç edilmektedir. Belçika kişi başına düşen otomobil üretiminde dünyada en ön sıralarda yer almaktadır.

Ülkede montaj sanayiinin gelişmesinde önemli faktörlerden birisi ulaşım altyapısı olup, bu çerçevede Avrupa’nın en büyük ikinci limanı olan Antwerp limanı önem taşımaktadır.

Ülkedeki yüksek donanımlı ve verimli işgücü otomotiv sanayiinin gelişmesinde önemli bir faktör olarak görülmektedir.

Yaklaşık 700 km’lik yarıçap içerisinde, GM, Ford, Peugeot ve Renault firmalarının Avrupa otomobil üretiminin % 70’ini temsil eden ve toplam 8,5 milyon otomobil üretimi gerçekleştirilen üretim ve montaj tesisleri bulunmaktadır.

Belçika’da Van Hool, Volvo Europa Truck, Stokota, Atcomex ve Jonckheere Bus & Coach firmaları da kamyon, otobüs ve taşıyıcı araç üretimi gerçekleştirmektedir. Sektörde doğrudan 10,000’in üzerinde kişi istihdam edilmekte olup, toplam yıllık üretim değeri 2,7 milyar Euro’ya ulaşan yaklaşık 90,000 araç üretimi gerçekleştirmektedirler. Ülkede otomotiv sanayiinin JIT (Just In Time) ihtiyaçlarına ve bakım onarım servislerinin taleplerine cevap veren 300’den fazla üretici faaliyet göstermekte ve 70.000 kişi istihdam edilmektedir. Bu üreticiler genellikle üretim, lojistik, mühendislik, araştırma –geliştirme, ICT, cam, boya, kaporta hizmetleri alanlarında faaliyet göstermekte olup, 1,3 milyar avroluk katma değeri üretmektedirler.

Montaj sanayi ile parça üreticileri genel olarak Brüksel bölgesi ile kuzeydeki Flaman bölgesi etrafında bulunmaktadır.Belçika otomotiv sektöründe doğrudan/dolaylı toplam istihdam 360.000 kişi düzeyindedir.

Ülkede, otomotiv sanayi üretimini araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde teknoloji desteği vererek destekleyen LMS International gibi uluslararası şirketler faaliyet göstermektedir.

Belçika pazarı rekabetin yüksek olduğu açık bir pazar niteliğinde olup, ülkenin yapısına uygun olarak kuzey (Flaman-Hollanda kültürü) ve güneyde (Valon-Fransız kültürü) farklı kültürel özelliklerden etkilenmektedir.

Oto ekipmanları içinde güvenlik sistemleri, sıklıkla değiştirilen yedek parçalar, otomobil tamirinde kullanılan kimyasallar, GPS sistemleri, bakım ve onarım ekipmanları içinde ise oto klima, elektrik ölçü aletleri, emisyon test aletleri ve teknik kontrol ekipmanları pazarında satış imkanları fazladır.

AB mevzuatına uygun olarak güvenlik, ses ve emisyon sistemleri kapsamında bir dizi üründe CE işareti şartı aranmaktadır. Farlar, frenler, koltuklar ve ekzoslar bu ürünler kapsamına girmektedir.


Ulaştırma:
Belçika, oldukça gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahiptir. Dünyadaki en yoğun otoyol ağlarından birine sahip olan Belçika’da, otoyolların büyük bir kısmı Avrupa ulaşım ağının bir parçasıdır. Belçika’nın coğrafi konum avantajı ile birlikte karayolu altyapısının elverişliliği, ülkeyi önemli bir lojistik merkez haline getirmektedir.

Devlet Demiryolları (SNCB) 1926 yılında kurulmuş olup, 3.422 m demiryolundan ve bütün yurtiçi yolcu hizmetlerinden sorumludur. SNCB, 2005 yılından itibaren 2 ana birime bölünmüştür. Bunlardan biri, demiryolu altyapı harcamalarından sorumlu olan gruptur. Diğer birim ise, yolcu hizmetlerinden sorumludur.

Belçika, demiryolu ile taşımacılığa, GSMH’nın % 1’i oraninda destek vermektedir. Bu destekle, SNBC, demiryolu güvenliğini artırmak ve yük taşımacılığı için ek yatırımlar yapmak amacıyla projeler yönetmektedir. Bu projelerden biri, 2003 yılında başlatılan ve 2012 yılında tamamlanması öngörülen, toplam değeri 17 milyar Avro tutarındaki demiryolu altyapı geliştirme programıdır. Bu programın ana planlarından biri, Brüksel banliyö bölgeleri arasında hızlı bir tren ağı kurmak; Anvers Limanı’nı, Belçika’nın diğer bölgelerini ve komşu ülkelerini birbirine bağlayacak yeni demiryolu hattı açmaktır.

Kara ve demiryolunun dışında Belçika’da yaygın olarak kullanılan bir diğer taşıma aracı, Meuse ve Schelde nehirlerine bağlı, 1.570 km. uzunluğundaki iç su yolları şebekesidir. Bu yük taşıma şekli, demiryolu ile yapılan toplam taşımanın % 80’ine ulaşarak önem kazanmıştır.

Karayolu taşımacılığı daha ziyade perakende ve ticari amaçlı ürünlerin (inşaat malzemeleri, gıda ürünleri, vs.) taşımacılığında, iç su yolları yine inşaat malzemeleri, akaryakıt ve kimyasalların taşınmasında, demiryolları ise enerji ve çelik ürünlerinin taşınmasında tercih edilmektedir.

Belçika’da bir uluslararası (Brüksel Uluslararası Hava Limanı) ve dört bölgesel (Anvers-Deurne, Charleroi-Gosselies, Liège-Bierset and Ostend-Middelkerke) hava limanı bulunmaktadır. Anvers-Deurne hava limanı daha çok küçük havayolu şirketleri ve iş seyahatleri, Charleroi-Gosselies hava limanı havacılık sanayi, turizm ve iş seyahatleri ile bazı tarifeli hizmetler ve kargo, Liège-Bierset hava limanı kurye hizmetleri, turistik uçuşlar, Ostend-Middelkerke hava limanı ise hava taşımacılığı, tarifeli hizmetler ve turistik uçuşlar konularında hizmet vermektedir.

Sabena’nın iflasından sonra kurulan SN Brussels Havayolları, 2002 yılında faaliyete geçmiş ve Avrupa içi uçuşlar ile Afrika içi uzun uçuşlara odaklanmıştır. 2006 yılında Virgin Havayolları ile SN Brussels Havayolları birleşmiş ve 2007 yılı Mart ayından itibaren, Brussels Airlines olarak uçuş noktalarını artırarak seferlerine başlamıştır. Halihazırda Zaventem’de bulunan National Havalimanı’ndaki uçuşların % 40’ı, Brussels Airlines tarafından gerçekleştirilmektedir.

Belçika’nın 3 önemli limanı bulunmaktadır: Anvers, Gent ve Zeebrugge. Anvers Limanı, halihazırda Avrupa’nın en önemli limanlarından biridir. Her yıl, ortalama 120 milyon tondan fazla yük, dünyanın dört bir yanında, Schelde ırmağı kanalı ile Avrupa’ya dağıtılmak üzere, Anvers’e gelmektedir. Uzun vadeli demir yolu projesinin bir bölümü de Anvers Limanı’na ikinci bir demiryolu hattı yapmayı içermektedir. Bu projenin, 2010-2012 yıllarına kadar tamamlanması beklenmektedir.


Telekomünikasyon:

Telekomünikasyon hizmetlerinin 1998 yılında özelleştirilmesine rağmen, sabit hatlı hizmetler halen, hisselerinin % 51’i devlete ait olan eski tekel operatörü Belgacom tarafından sağlanmaktadır. Cep telefonlarında ise 3 önemli operatör vardır: Proximus (Belgacom), Mobistar (France Télécom) ve BASE (KPN). Üçüncü nesil (3G) cep telefonu hizmetleri, 2003 yılının sonunda resmi olarak başlamıştır.


Bankacılık ve Sigortacılık

1990’lı yılların sonuna doğru Belçika banka ve sigorta sektörleri, Avrupa ve dünya seviyesinde rekabet edebilmek için ek yapılanmalara gitmişlerdir. Ancak, geleneksel bankacılık hizmetleri, özellikle 2001-2002 yıllarında, dünya borsalarında meydana gelen dalgalanmalardan fazlasıyla etkilenmiş ve bu zorluk, Belçika finans sektörünün, diğer benzer ülkelerdeki finans sektörlerinden daha iyi hale gelmesine sebep olmuştur.

1997 yılında, Hollandalı Internationale Nederlandse Groep (ING)’nin, Banque Bruxelles Lambert (BBL)’i ve ayrıca, 1998 yılında, Belçika-Hollanda Mali Hizmetler Grubu Fortis’in, Belçika’nın en büyük bankası Générale de Banque’ı satın alması ile, bankacılık sektöründe uluslararası şirket evlilikleri de meydana gelmiştir. Fortis, halihazırda yurtdışı yatırımlarını güçlendirmeyi amaç edinmiştir ve bu doğrultuda, 2005 yılında Denizbank’ı satın alarak Türk bankacılık pazarına da giriş yapmıştır. Ayrıca, Dexia da 2006 yılı içinde, Dışbank’ı satın alarak, Türk pazarına giren ikinci Belçikalı banka olmuştur.

Bununla birlikte, 2008 yılında dünyada yaşanan finansal krizden Belçika bankacılık ve sigortacılık sektörü de önemli derecede etkilenmiştir. Belçika’da faaliyet gösteren dört büyük banka-sigorta grubundan ikisi olan Dexia ve Fortis, Lehman Brothers’ın iflasının ardından gelen türbülansa dahil olmuş, bir süre sonra onlara KBC ve Ethias da katılmıştır.

Belçika hükümeti, bu durum karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak üzere, bir seri önlem almıştır. Bu önlemler başlıca üç unsurdan oluşmaktadır:

- Sistemik finansal kuruluşların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesi ve yönetim yapısında değişikliğe gidilmesi,

- Kredi kuruluşlarının ve interbank piyasalarında faaliyet gösteren finansal şirketlerin refinansmanını teminen bir devlet garanti planı hazırlanması,

- Mevduat sigorta sistemi kapsamındaki maksimum miktarın yükseltilmesi ve istendiği takdirde 21 sigorta ürününe genişletilmesi.



Turizm

Belçika, geleneksel bir turizm noktası sayılmamaktadır. Deniz kıyısında bulunan ve konaklama otellerinin % 60’ını oluşturan oteller, genellikle yerli turiste hitap etmektedir. Bruges, Gent, Anvers ve Brüksel, gitgide daha fazla kısa kalış süreli turisti çekmektedir. Ancak, AB kurumlarının önemli sayıda iş ve resmi ziyaretçi tarafından ziyaret edilmesi sebebiyle, Brüksel, önde gelen uluslararası konferans merkezlerindendir. Özellikle Brüksel, Anvers ve Gent fuar alanlarında yıl boyunca düzenlenen uluslararası fuarlar da, Belçika turizmine katkı sağlamaktadır. Şehrin, kaliteli ve özellikli restaurantlarında sunulan birçok dünya mutfağı da önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Londra ve Brüksel arasında hizmete girmiş olan Eurostar hızlı treni ile, yabancı turist sayısında artış görülmüştür.


Enerji

Belçika’nın enerji politikalarında, 2001 yılında yapılan derin gözden geçirme sonrasında birçok olumlu gelişme olduğu gözlenmiştir. Elektrik ve doğal gaz piyasalarındaki reformlar ile; elektrik dağıtım sistem operatörü, kuzey sınırındaki elektrik iletim kapasitesinin belirlenmesinde pazar tabanlı mekanizmaların kullanılması, yeni piyasa aktörlerinin girmesi ve Belpex elektrik  takas kurumunun gelişmesi gibi yenilikler elde edilmiştir.

Belçika ayrıca, komşuları olan Fransa ve Hollanda ile, elektrik piyasalarının daha fazla entegre olması ve elektrik  iletim  kapasitelerinde gerçekleştirilen sınır ötesi  ticaretin artırılması ve iyileşmesi amacıyla yakın olarak çalışmaktadır. Ayrıca, Belçika’nın federal bölgeleri de, Kyoto Protokolü  kapsamında kendi üzerilerine düşen sorumlulukları yerine getirmek ve iklim değişimini önlemek için çaba göstermektedir.

Belçika’nın elektrik üretiminin % 55’i, nükleer enerji kullanılarak sağlamaktadır. Ancak, 2003 yılında yürürlüğe konan bir yasa çerçevesinde Belçika’da nükleer enerjinin 2015 ila 2025 yılları arasında sonlandırılmasına karar verilmiştir. Nükleer enerjinin sonlandırılmasıyla arzda ortaya çıkacak boşluk, çeşitli enerji tasarrufları, elektrik ithalatı veya elektrik üretim kapasite artırımları ile doldurulmaya çalışılacaktır.

Belçika   sürdürülebilir enerji verimliliği konusunda  önemli potansiyele sahiptir. Ancak, enerji verimliliğini artırmaya yönelik önlemlerin ve politikaların uygulanmasında daha  ciddi adımlar atılması, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından da önerilmektedir. Enerji verimliliğini artırmak için bütün bölgesel ve federal hükümetler, öncelikle binalardaki enerji tasarrufunu artırmayı hedeflemektedirler.

Halihazırda ülkede gaz ve elektrik hizmetleri  sağlayan Distrigas ve Electrabel şirketlerinin önemli hissedarı olduğu Belçikalı Suez firması, Belçika gaz sektöründe önemli bir role sahiptir. Şirket, Belçika doğal gaz giriş noktalarını kontrol etmektedir.  Gaz stok kapasiteleri her yıl, Suez Grubu’nun isteği doğrultusunda belirlenmektedir.

Ayrıca, Zeebrugge Limanı’ndan sağlanan transit geçişin kapasitesi de, uzun dönemli sözleşmeler ile Suez Grubunca denetlenmektedir. Bununla birlikte, Suez Grubu’nun, Belçika elektronik müşteri veri bankası, hizmet şirketleri ve dağıtım sistem operatörlerinin çoğunluğunu elinde bulunduran Fluxys’de de hisseleri bulunmaktadır. Bu durum, Suez’in rakiplerinin enerji piyasasına  girişini zorlaştırmakta, dolayısıyla da Suez’in piyasadaki gücünü artırmasına sebep olmaktadır.

 IEA’ya göre, Belçika içinde daha rekabetçi enerji piyasasına doğru ilerleme sağlanabilmesi için, enerji piyasa yapısının, üçüncü taraf erişimini kolaylaştırıcı destekler verecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu da, Fluxys’in, gaz üreticileri ve müşterilerinden tamamen bağımsız hale gelmesi; ikincil kapasite piyasasının kurulması, ayrıca piyasayı  düzenleyici otoriteye daha fazla güç verilmesi ile mümkün olabilecektir.

Belçika’nın yurtiçi gaz talebinin, önümüzdeki 10 yıl içinde, yıllık % 2,9 oranında artış göstermesi beklenmektedir. Belçika doğal gaz tüketiminde de artış beklenmektedir. Böylece artan doğal gaz tüketimi ve Belçika’nın, ülke içinde doğal gaz ağınının kalitesini elde etmek ve artırmak ve ayrıca, Belçika’yı komşularına bağlayan mevcut sınır noktasındaki iletim kapasitesindeki stratejik konumu, Belçika’yı, Avrupa’nın önemli doğal gaz transit geçiş ülkesi haline getirmektedir.

Belçika, ayrıca elektrik piyasasıyla ilgili önemli değişikler yapmış ve 2007 yılından itibaren, tüketicilere, kendi elektrik sağlayıcılarını seçme imkanı tanımış, böylece piyasayı daha rekabetçi hale getirmede ilk adımı atmıştır. Halihazırda, elektrik tüketiminin % 90’dan fazlası, serbestleştirilmiş piyasa tarafından arzedilmektedir. Buna rağmen Belçika, elektrik piyasasını daha rekabetçi  hale getirmeyi amaç edinmiş ve bu konuda, bütün bölgesel ve federal hükümetleri, piyasa kuralları ve regülasyonlarının uyumlu olmasını sağlayacak şekilde ortak çalışmalar yapmaya hız vermişlerdir.


ÖNEMLİ FİRMALAR


FİRMA

SANAYİ

ÜRÜNLERİ

GELİRLERİ

ÇALIŞAN SAYISI

WEB ADRESİ

Ackermans & van Haaren

Holding

1.İnşaat

2.Emlak


3.Mali Hizmetler

4.Özel Sermaye



€410.0 million (2008)

970 (2008)

www.ahv.be

Anheuser-Busch InBev

İçecekler

1.Bira

2.Alkolsüz İçecekler



16.10 billion (2008)

120000(2008)

www.ab-inbev.com

Bekaert

İmalat , Kimyasallar

1.Kaplamalar

2.Mühendislik Tel Ürünleri



€2.662 billion (2008)

22570 (2008)

www.bekaert.com

Belgacom

Telekomünikasyon

1.Sabit Hat ve Mobil İnternet Telefonu

2.Dijital Televizyon

3.BT Hizmetleri


€5.986 billion (2008)

17370 (2008)

www.belgacom.com

Cofinimmo

Gayrimenkul

1.Mülkiyet ve Ofis Yönetimi

2.Halk Evleri ve Bakım Evleri



€3.550 billion (2008) (toplam varlığı)

110 (2008)

www.cofinimmo.com

Colruyt

Perakende Satış

1.Süpermarketler

2.Oyuncak ve Eğlence



5.674 billion (yr - Mar 2008)

20300 (2008)

www.colruytgroup.com

Delhaize Group

Perakende Satış

1.Süpermarketler

2.Hipermarketler

3.Mağazalar


€19.02 billion (2008)

106250(2008)

www.delhaizegroup.com

Dexia

Finansal Hizmetler

1.Kamu Sektörü

2.Bankacılık

3.Ticari Bankacılık

4.Özel Bankacılık

5.Sigorta


3.556 billion (2008)

36500(2008)

www.dexia.com


Fortis (finance)

Finansal Hizmetler

1.Sigorta

-28 billion(2008) (kar)

56866(2008)

www.holding.fortis.com

GDF Suez

Enerji

1.Doğal gaz Üretim,Satış ve Dağıtım

2.Elektrik Üretim ve Dağıtım

3.Hidroelektrik,Rüzgar Enerjisi

4.Enerji Ticareti



83.05 billion (2008)

234650(2008)

www.gdfsuez.com

Groupe Bruxelles Lambert

Holding

1.Holding Endüstrisi

€14.04 billion (2008)

(Toplam Varlığı)



35(2008)

en.gbl.be

KBC Bank

Finansal Hizmetler

1.Bankacılık

2.Sigorta



4.827 billion (2008)

59280(2008)

www.kbc.com

Mobistar

Telekomünikasyon

1.Mobil Telefon

2.Sabit Hat Telefonu



€1.567 billion (2008)

1460(2008)

www.mobistar.be

NMP/CNP

Holding

1.Holding Endüstrisi

15.44 billion (2008)




www.npm-cnp.be

Omega Pharma

Eczacılık

1.Reçeteli-Ücretsiz İlaç ve Sağlık Ürünleri

2.Tıbbi Profesyoneller içim ürün ve hizmetler



€811.3 million (2008)

2040(2008)

www.omega-pharma.be

Solvay

Kimyasallar

1.İlaç

2.Kimyasallar

3.Plastik


€9.490 billion (2008)

29433(2008)

www.solvay.com

Telenet (Belçika)

Telekomünikasyon

1.Kablo TV

2.Sabit Hat Telefonu

3.Mobil Telefon

4.İnternet



€1.019 billion (2008)

1600(2008)

www.telenet.be

UCB

Eczacılık

1.Biyoloji Kökenli İlaçlar

€3.601 billion (2008)

11290(2008)

www.ucb.com

Umicore

Maden Bilimi ve Kimyasallar

1.Arıtma ve Değerli Metaller

2.Katalizörler ve diğer kıymetli metal ürünleri

3.Çinko ve Özel Kimyasal Metalleri

4.Elektro-optik yönetimi ve elektronik malzemeleri



2.124 billion (2008)

15450(2008)

www.umicore.com


Türkiye- Belçika Ticari ve Ekonomik İlişkileri



İkili Dış Ticaret (milyon avro)


Yıllar

İhracat

İthalat

Ticaret Hacmi

Ticaret Dengesi

1998

634.2

1,250.6

1,884.8

-616.4

1999

670.5

1,164.4

1,834.9

-493.9

2000

823.1

2,008.0

2,831.1

-1,184.9

2001

996.7

1,268.7

2,265.4

-272.0

2002

1,010.1

1,644.1

2,654.2

-634.0

2003

1,216.1

1,933.4

3,149.5

-717.3

2004

1,793.9

2,470.8

4,264.7

-676.9

2005

1,884.1

2,647.5

4,531.6

-763.4

2006

1,973.3

2,965.5

4,938.8

-992.2

2007

2,413.8

3,215.6

5,574.1

-792.6

2008

2,122.4

3,150.7

5,273.1

-1,028.3

2009

1,795.7

2,371.5

4,167.2

-575.8

2010

1,961.2

3,213.7

5,174.9

-1,252.5

2011*

2,699.7

3,390.1

6,089.8

-3,390.1

*2011 için Ocak-Ekim ayları verileri kullanılmıştır.

Kaynak: Belçika Dış Ticaret Ajansı
Türkiye Belçika’nın ihracatında 16. sırada, ithalatında ise 18. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin dış ticaret dengesinde Belçika’dan ithalat ağır basmakta olup genel denge Belçika lehinedir.
İhracatın Sektörel Dağılımı (Bin avro)




2009

Ocak-Mayıs



Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler

723

Bitkisel ürünler

25,053

Hayvansal veya Bitkisel Yağlar

1,412

Gıda müstahzarları; meşrubat, alkollü içkiler, sirke; tütün ve işlenmiş tütün yerine geçen maddeler

19,806

Mineral Ürünler

11,212

Kimya veya ilişkili sanayi ürünleri

27,281

Plastik ve Mamulleri, Kauçuk ve Mamulleri

46,748

Ham Postlar, Deriler, Kürkler ve Bunlardan Mamul Eşya

1,972

Ağaç ve ahşap eşya; odun kömürü; mantar ve mantardan eşya; sepetçi ve hasırcı eşyası

195

Ağaç hamuru; kağıt ve karton ve bunlardan mamul eşya

1,805

Tekstil ve tekstil ürünleri

198,177

Ayakkabılar, başlıklar, şemsiyeler, bastonlar, kamçılar, kırbaçlar, yapma çiçekler, insan saçından eşya

1,544

Taş, çimento, seramik ürünler; cam ve camdan eşya

19,341

Doğal veya kültür inci; kıymetli ve yarı kıymetli taşlar; kıymetli metaller; metal paralar

566

Ana metaller ve bunlardan mamul eşya

84,060

Makina ve mekanik ekipmanlar; elektrikli cihazlar ve parçaları

101,302


Ulaşım ekipmanları

371,510

Optik, kontrol, ölçü aletleri; saatler; müzik aletleri ve bunların parça ve aksesuarları

957

Silah ve mühimmat ve bunların aksam parça ve aksesuarları

371

Çeşitli mamul eşya

17,888

Sanat eserleri, koleksiyon eşyası ve antikalar

77

Tarifede sınıflandırılmamış eşya

10,754

Kaynak:DTM
İthalatın Sektörel Dağılımı (Bin avro)




2009

Ocak-Mayıs



Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler

671

Bitkisel ürünler

3,856

Hayvansal veya Bitkisel Yağlar

363

Gıda müstahzarları; meşrubat, alkollü içkiler, sirke; tütün ve işlenmiş tütün yerine geçen maddeler

17,846

Mineral Ürünler

28,500

Kimya veya ilişkili sanayi ürünleri

271,142

Plastik ve Mamulleri, Kauçuk ve Mamulleri

175,840

Ham Postlar, Deriler, Kürkler ve Bunlardan Mamul Eşya

6,612

Ağaç ve ahşap eşya; odun kömürü; mantar ve mantardan eşya; sepetçi ve hasırcı eşyası

2,041

Ağaç hamuru; kağıt ve karton ve bunlardan mamul eşya

13,412

Tekstil ve tekstil ürünleri

55,533

Ayakkabılar, başlıklar, şemsiyeler, bastonlar, kamçılar, kırbaçlar, yapma çiçekler, insan saçından eşya

56,001

Taş, çimento, seramik ürünler; cam ve camdan eşya

5,284

Doğal veya kültür inci; kıymetli ve yarı kıymetli taşlar; kıymetli metaller; metal paralar

2,193

Ana metaller ve bunlardan mamul eşya

165,150

Makina ve mekanik ekipmanlar; elektrikli cihazlar ve parçaları

108,685

Ulaşım ekipmanları

47,687

Optik, kontrol, ölçü aletleri; saatler; müzik aletleri ve bunların parça ve aksesuarları

25,495

Silah ve mühimmat ve bunların aksam parça ve aksesuarları

-

Çeşitli mamul eşya

5,860

Sanat eserleri, koleksiyon eşyası ve antikalar

9

Tarifede sınıfandırılmamış eşya

5,755

Kaynak: DTM
YATIRIMLAR

2003 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren Belçika firması 85 ve Türkiye’ye giren Belçikalı sermayenin, toplam yabancı sermaye içindeki payı %1 iken 2008 Haziran ayı itibariyle, Türkiye’de 375 Belçika sermayeli firma bulunmaktadır. Sözkonusu firmaların toplam sermayesi 1 milyar 856 milyon TL’nin üzerindedir.


Akçansa Çimento, Alcatel Teletaş, Egepen Deceunink, Beksa Çelik Kord ve Solvay İlaç Türkiye’de faaliyet gösteren önemli Belçika sermayeli firmalardan bazılarıdır. Türkiye’de Belçikalı firmalar ağırlıklı olarak tekstil, konfeksiyon, enerji, gıda, ticaret, kimya ve restorancılık alanlarında faaliyet göstermektedir.
Türkiye’de bankacılık faaliyetlerine ilk olarak Fortis Bankası, 2005 yılında Dışbank’ı 987 milyon Avroya satın alarak başlamıştır. 2009 yılı sonuna kadar 300 şube açmayı amaçlayan banka, 70 milyonu aşan Türkiye nüfusunda öncelikle orta gelir grubuna hitap etmeyi hedeflemektedir. 2009 yılı Mart ayı itibariyle, Lüksemburg, Polonya, Fransa ,Almanya ve Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerini de içeren Fortis Bank Belçika, yüzde 75 hissesini BNP Paribas ve kalan yüzde 25'ini Belçika hükümetine devretmiştir.
Belçika’nın önemli bankalarından Fransız ortaklı Dexia 2006 yılında Denizbank’ı satın alarak, Türkiye’de bankacılık sektörüne önemli bir yatırım yapmıştır. 2009 yılı Şubat ayı itibariyle, Dexia'da kamunun hissedarlık oranı yüzde 11'den yüzde 35'e yükseltilmiştir.
Avrupa’nın en büyük gayrimenkul yatırım şirketlerinden olan Belçikalı Redevco, Türkiye de altı farklı proje ile çalışmalarını sürdürmektedir. Ankara, Erzurum, Edirne ve Manisa’da alışveriş merkezi inşa eden şirket önümüzdeki yıllarda Türkiye'de 1 milyar Avro'nun üzerinde yatırım yapmayı planlamaktadır.
Türkiye’deki Belçika sermayeli firmaların sektörel dağılımı:

Sektör

Firma Sayısı

Toplumsal, sosyal ve kişisel hizmet faaliyetleri

6

Elektrik , gaz ve su

2

Eğitim hizmetleri

4

Gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri

63

Madencilik ve taşocakçılığı

10

Mali aracı kuruluşların faaliyetleri

11

Oteller ve lokantalar

23

Sağlık işleri ve sosyal hizmetler

6

Tarım, avcılık ve ormancılık

3

Toptan ve perakende ticaret

72

Ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri

25

İmalat sanayi

75

İnşaat

33

TOPLAM

333

Kaynak: DTM

Belçika’da az da olsa Türk yatırımları bulunmaktadır. Yağmur Mobilya, Metal Yapı, Sarar, Gümüşsuyu, Gülsoy Tekstil ve Kavaklıdere şarapları gibi firmalarımız Belçika’da mobilya ve şarap satışı, halı ipliği ve inşaat sektörlerinde hizmet vermektedir. Ayrıca, Türkiye’nin önde gelen gıda firmalarından Ülker, 80 yıllık lüks çikolata markası Belçikalı “Godiva”yı 850 milyon dolara satın alarak önemli bir yatırım gerçekleştirmiştir.


Ayrıca Demir-Halk Bank’ın Brüksel ve Anvers’de iki şubesi ve Finansbank’ın ise Anvers’te bir şubesi faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye’den Belçika’ya, 26 adet firma aracılığıyla ihraç edilen kayıtlı sermaye 56 milyon dolar tutarında olup, bu miktarın 50 milyon doları ticaret sektörüne aittir.


Belçika'da yaşayan 170.000 dolayındaki Türk vatandaşı ülkemiz ihracatının ve gerek Belçika’daki Türk yatırımlarının, gerekse Türkiye’deki yatırımların artırılmasında önemli etkisi vardır. Bununla birlikte, halihazırda Belçika’da yerleşik vatandaşlarımız tarafından kurulmuş bulunan şirketler, daha çok küçük ölçekli girişimlerdir.

ANLAŞMALAR

  • Ticaret ve Ödeme Anlaşması (2 Aralık 1948)

  • Karayolu Taşımacılığına İlişkin Anlaşma (9 Mayıs 1969)

  • Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (4 Mayıs 1990)

  • Ekonomik, Sınai ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması (2 Haziran 1987)

  • Denizcilik Anlaşması (31 Ocak 1989)

  • Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması (8 Ekim 1991)

  • Türk Eximbank ile Ducroire / Delcedere Arasında Genel İşbirliği Anlaşması

(10 Mart 1997)


copyright@DEİK



Yüklə 211,7 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin