Benchmarks Executive Summary — RomanianYüklə 19,18 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü19,18 Kb.
#93623

LINII DIRECTOARE PENTRU UTILIZAREA STANDARDELOR DE REFERINȚĂ PRIVIND DOBÂNDIREA COMPETENȚELOR DE LIMBA ENGLEZĂ

Rezumat executiv


Standardele de referință pentru realizarea progresului privind competențele de limba engleză

Legea Oportunități lingvistice pentru copiii noștri – (Legea LOOK) (Language Opportunity for Our Kids Act (LOOK Act)) prevede mai multă flexibilitate în programele de învățare a limbii engleze ILE (ELE), o mai mare atenție acordată reușitei individuale a elevilor care învață engleza și mai mult sprijin în vederea reușitei școlare a acestora. Legea impune, de asemenea, ca Departamentul de învățământ primar și secundar (Department of Elementary and Secondary Education) (Departamentul) să elaboreze standarde de referință pentru dobândirea competențelor de limba engleză de către elevii care învață engleza. Departamentul va defini și disemina districtelor în fiecare toamnă standardele de referință privind competențele de limba engleză sau obiectivele individuale pentru progresul annual al fiecărui elev privind competențele de limba engleză.


Se consideră că un elev care învață engleza îndeplinește standardele de referință dacă a realizat progresul așteptat privind dobândirea competențelor de limba engleză pe parcursul a șase ani de la admiterea într-o școală publică din Massachusetts. Unii elevi care învață engleza vor dobândi competențe de limba engleză înaintea celui de-al șaselea an, în timp ce alții vor avea nevoie de mai mult timp. Nu li se impune elevilor să dobândească aceste competențe într-o anumită perioadă de timp, însă cercetările indică faptul că elevii care învață engleza dobândesc competențe într-o perioadă de patru-șase ani. Departamentul a stabilit faptul că cei șase ani reprezintă o perioadă rezonabilă în care un elev care învață engleza poate să dobândească competențe de limba engleză.

Calcularea standardelor de referință

Pe baza scorului ACCESS al elevului, obținut în anul curent, Departamentul stabilește un obiectiv pentru anul următor, care este scorul minim de care elevul are nevoie pentru a se considera că a realizat progresul așteptat privind dobândirea competențelor de limba engleză (adică obținerea unui scor de cel puțin Nivelul 4.2 la testele ACCESS) pe parcursul unei perioade de șase ani. În cazul elevilor care susțin testele ACCESS ALTERNATIVE , Departamentul va stabili progresul privind competențele prin compararea rezultatelor din anul anterior cu rezultatele obținute în anul curent pentru a vedea dacă scorurile obținute într-unul sau mai multe subdomenii ale testului au crescut cu cel puțin un nivel de competențe.

 

În fiecare an, ulterior comunicării de către Departament a scorurilor ACCESS, școlile și districtele vor primi un obiectiv de progres viitor și un indice de dificultate pentru anul școlar următor, pentru fiecare elev. Dacă elevul a susținut testele ACCESS timp de cel puțin doi ani consecutivi, el va primi un procent de progres al elevului pentru ACCESS - (SGPA) și un indicator de progres (exprimat prin,,da” dacă elevul a făcut progrese sau ,,nu” dacă elevul nu a făcut progrese). Pentru mai multe informații despre obiectivele de progres viitor și indicii de dificultate, vă rugăm să consultați Secțiunea III din Liniile directoare pentru utilizarea standardelor de referință privind dobândirea competențelor de limba engleză (Liniile directoare privind standardele de referință) (the Guidelines for the Use of Benchmarks toward Attaining English Proficiency (the Benchmark Guidelines).Condiții la nivel de districte:

Legea LOOK stabilește următoarele condiții pentru districte:  • Adoptarea de metode pentru identificarea elevilor care învață engleza și nu îndeplinesc standardele de referință privind competențele de limba engleză;

  • Stabilirea unei proceduri pentru ca districtul:

    • Să identifice domeniile în care elevii care învață engleza identificați au nevoie de o îmbunătățire a competențelor și să stabilească obiective personalizate pentru dobândirea competențelor de limba engleză;

    • Să evalueze și să urmărească progresul elevilor care învață engleza și nu au îndeplinit standardele de referință, în domeniile identificate care au nevoie de îmbunătățiri;

    • Să analizeze resursele și serviciile disponibile pentru sprijinirea elevilor care învață engleza în domeniile identificate care au nevoie de îmbunătățiri; și

    • Să integreze contribuția părinților sau a tutorilor legali1 ai elevilor care învață engleza identificați2.


Modelul de reușită în învățarea englezei

Departamentul a elaborat un Model de reușită în învățarea englezei – (English Learning Success Template, ELST) pentru a susține districtele în sprijinirea elevilor care învață engleza pentru ca aceștia să beneficieze de planificarea și ajutorul de care au nevoie pentru a face progrese. Modelul identifică măsurile pe care școlile și districtele le pot lua pentru a sprijini elevii în îndeplinirea obiectivelor lor și a standardelor de referință.


Metode de stabilire a obiectivelor personalizate de învățare a limbii engleze

În vederea stabilirii unor obiective de reușită, districtele ar trebui să analizeze datele disponibile privind performanța unui elev care învață engleza și să identifice domeniile care au nevoie de îmbunătățiri. Prin implicarea diverselor părți, inclusiv a elevilor, părinților și personalului, districtele pot implementa strategii de ameliorare de succes. În continuare, prin consultarea cu alte districte în cadrul reuniunilor de rețea, districtele pot reuni strategii suplimentare pentru sprijinirea elevilor care învață engleza în atingerea reușitei. În plus, există nenumărate resurse disponibile, incluse în Liniile directoare privind standardele de referință și care cuprind informații utile pentru lucrul cu elevii care învață engleza.


Înștiințarea părinților

Districtele trebuie să adopte metode pentru identificarea elevilor care învață engleza și nu îndeplinesc standardele de referință privind competențele de limba engleză, și stabilirea unei proceduri care să integreze contribuția părinților elevilor identificați. Legea LOOK impune districtelor să pună la dispoziția părinților elevilor care învață engleza Liniile directoare privind standardele de referință, materiale care descriu standardele de referință și Modelul de reușită în învățarea englezei (ELST). Departamentul va pune la dispoziție Liniile directoare privind standardele de referință și Modelul de reușită în învățarea englezei (ELST) în limbile cel mai frecvent vorbite în Massachusetts și le vor publica pe pagina web a Departamentului, English Learner Resources, pentru a sprijini districtele în acest efort. Districtele trebuie să demareze procesul de înștiințare a părinților la începutul fiecărui an școlar și la înscrierea copilului într-un program ELE în cazul în care înscrierea nu se realizează la începutul anului școlar.1 Prin termenul ,,părinte” se înțelege ,,părinte sau tutore legal” pe tot parcursul acestui document.

2 G.L. c. 71A, § 11.


Yüklə 19,18 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə