BileciK İLİ İstasyon mahallesinde bulunan 2 adet lojman binasinin restiTÜsyon ve restorasyon projeleriNİn hazirlanmasi iŞİ



Yüklə 0,51 Mb.
səhifə1/4
tarix15.09.2018
ölçüsü0,51 Mb.
#82062
növüYazı
  1   2   3   4


TCDD ELAZIĞ GAR SAHASINDA BULUNAN SU KULESİ’NİN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON, STATİK, ELEKTRİK VE SIHHİ TESİSAT PROJELERİNİN HAZIRLANMASI İŞİ

ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ
1.AMAÇ ve KAPSAM
Bu şartnamenin amacı ve kapsamı; Elazığ ili, Merkez İlçesinde bulunan Su Kulesi binasının rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik (güçlendirme) projelerinin hazırlanması ve rölöve-restorasyon projelerin ayrılmaz bir parçası olan yazılı ve görsel belgeler ile çevre düzenleme projelerinin, yaklaşık maliyet hesabı ve metrajlar ve mühendislik dallarında yapılması gereken sıhhi tesisat, elektrik projeleri ile KTVK Bölge Kurulundan gerekli izinlerin alınmasına yönelik çalışma yapılması işleridir.

2. GENEL HUSUSLAR
2.1. Projelerin hazırlanması esnasında, ilgili Belediyeler ile diğer kamu kurum/kuruluşları ile gerekli olması halinde görüşmeler yapılması, izin ve onayların alınması yüklenici firma tarafından yapılacaktır.

2.2. Bu iş kapsamında yer alan tüm proje ve raporlar ile yaklaşık maliyet hesabı ve metrajlar TCDD tarafından incelendikten sonra rapor ve projeler Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayına sunulacaktır.

2.3. Yüklenici firma TCDD ile koordineli çalışacaktır. Gerekmesi halinde projede yapılacak revizyonlar firma tarafından bila bedel yapılacaktır.

    1. Projeler, yeterli miktarda anlaşılır, günün teknolojisine uygun (görsel ve işitsel) bilgilendirme ve yönlendirme sistemleri olacak şekilde hazırlanacaktır.

    2. Hazırlanacak yaklaşık maliyet hesabı inşaat, elektrik, tesisat vb. olarak ayrı ayrı metrajlı olarak hazırlanacak, analiz olarak düzenlenen fiyatların açıklamalı analizleri de (yapım şartları, kullanılan malzemeler, proforma faturalar, kullanılan malzemelerin imalata giriş sırasına göre malzeme miktarı, uygulamanın şekli ve süresi vs) bulunacaktır.

    3. Yüklenici firma, sözleşme bedeli haricinde herhangi bir bedel talep etmeyecektir.

    4. Elde edilen projeler bundan sonra TCDD projeleri olarak anılacak, TCDD projelerde hiçbir değişiklik yapmadan veya değiştirerek farklı yerlerde uygulayabilecek, proje müellifi bu konuda hak iddia etmeyecektir.

    5. Mahallerde kullanılacak malzemeler projelerde gösterilecek, ayrıca detaylı mahal listesi yapılacaktır.

    6. Her türlü konaklama, ulaşım, iaşe v.b masrafları yüklenici firmaya aittir.

    7. Hazırlanacak projeler, inşaatın anahtar teslim götürü bedelle ihale edilecek nitelikte ve detayda olacaktır.



3.YAPILACAK İŞLER
- Su Kulesi binasının rölöve, restitüsyon ve restorasyon, statik (güçlendirme) projeleri hazırlanacak ve rölöve-restorasyon projelerin ayrılmaz bir parçası olan yazılı ve görsel belgeler ile çevre düzenleme projeleri, yaklaşık maliyet hesabı ve metrajlar ve mühendislik dallarında yapılması gereken sıhhi tesisat, elektrik projeleri ile KTVK Bölge Kurulundan gerekli izinlerin alınmasına yönelik çalışma yapılacaktır.


4.HAZIRLANACAK PROJELER


    1. 1/500 ölçekli vaziyet planı,

Yapının yakın çevresiyle bağlantısı, yapı-parsel, ada-parsel ilişkisi, girişler, trafik düzenlemesi, otopark, peyzaj ve mimari öğelerin mevcut durumunu gösterir şekilde olmalıdır.


4.2. 1/50 ölçekli rölöve projelerinin hazırlanması;
Rölöve binanın mevcut durumunu belirten raporu ve ölçekli çizimleri içerir. Rölöve yapıyı ve konstrüksiyonu tam olarak anlatacak şekilde plan, kesit ve görünüşleri kapsamalıdır. Yapıya ait iç ve dış fotoğraflar, çekildikleri yer ve yönleri plan üzerinde işaretlenmelidir. Rölövelerde malzeme türleri, mevcut yapıda kullanılan orijinal malzemenin cinsini (yapıda kullanılan orijinal malzemelerin dökümü), bozulmalar v.b gösterimler belirtilmelidir.
4.3. 1/50 ölçekli restorasyon projelerinin ve diğer tüm projelerin hazırlanması,
Onarıma yönelik temel yaklaşım ve müdahale biçimlerinin belirlenmesi ile yeni kullanımın gerektirdiği müdahalelerin rapor, ölçülü ve ölçekli çizimlerle aktarılması gerekmektedir. Uygulamanın doğru yürütülebilmesi amacıyla her öğe için seçilen müdahale biçiminin paftalar üzerinde (plan, kesit, görünüşler) açıkça belirtilmelidir. 1/50 ölçekli proje; 1/20 sistem detayları ve 1/10, 1/5, 1/1 ölçekli gerekli nokta detayları uygulamada kullanılacak malzeme ve tekniklerin belirtildiği raporla birlikte verilmelidir.

Yapıya getirilen müdahalelere ilişkin ana yaklaşım ve bu ana yaklaşım çerçevesinde cephede eğer varsa yapılacak müdahalelerin anlatımı (aynen korunacak elemanlar, yenilenecek elemanlar, tamamlanacak elemanlar) projeler üzerinde gerekli referanslarla gösterilecektir.




    1. İmalatlar için yaklaşık maliyet hesaplarının hazırlanması, özel fiyatlar için analiz yapılması,

    2. 1/200 ölçekte Peyzaj projesinin hazırlanması ve detay hazırlanması(1/20,1/10,1/5 v.b)

4.6. Fotoğraf albümü hazırlanması,

4.7. Tüm projeler için plan notları ve mahal listesi hazırlanması

    1. Projelerin hazırlanmasında;

    • İmar yönetmeliklerine,

    • Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasına

    • Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Genel Şartnamelerine,

    • Uluslar arası standartlara

    • Otopark yönetmeliğine,

    • Yürürlükte olan diğer geçerli tüm şartname ve yönetmeliklere uyulacaktır.

    • Projeler bilgisayar ortamında hazırlanacaktır.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarına müracaatlar’ konulu 825 nolu tamimde; sunulacak projelerin niteliği açıkça belirtilmiştir. Bu hususlara uyulması esastır.


*Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınlamış olduğu “Tek yapı ölçeğinde rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri teknik şartnamesi” ne uyulacaktır.
5.FİRMANIN TCDD’YE KARŞI DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ

5.1. Firma TCDD’nin istediği koordinasyon ve/veya bilgilendirme toplantılarına katılmaya mecbur olup, gerekirse TCDD’nin istediği söz konusu iş hakkında TCDD yetkililerini bilgilendirecektir.

5.2. Proje için gerekli tüm kurumlar izin ve onayları firma tarafından alınacak, proje tasdiki için gerekli harç ödemeleri firmaca yapılacaktır.

5.3. Firma her ne surette olursa olsun bilgi ve belgeleri diğer kurum, kuruluş ve şahıslara TCDD’nin iznini almaksızın vermeyecektir. Aksi takdirde bu bilgi ve belgelerin diğer kurum, kuruluş ve şahıslara verilmesinden firma sorumlu olacaktır.

5.4.Firma yapmış olduğu söz konusu işe ait yapım ihalesine katılamayacak, teklif veremeyecektir.

5.5. Firma hazırlayacağı projelerde Resmi Kurumlar tarafından bilahare istenilen değişiklikleri bila bedel yapmakla yükümlüdür.

5.6. Eksik- hatalı projelerin tamamlanmaması halinde TCDD tarafından firmanın nam ve hesabına ilgili projeler yaptırılarak firmaya fatura edilecektir.

5.7. Firma tarafından hazırlanacak projelerin tüm kullanım hakkı TCDD’ye ait olacaktır. TCDD bu projelerin tamamını veya bir kısmını kendi ihtiyacı olan başka bir yerde kullanabilir. TCDD projelerin bir kısmı veya tamamı üzerinde her türlü değişiklik ve tadilatı yapabilir. Firma projelerin bir başka yerde kullanılması halinde TCDD’den herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

5.8. Firma Proje ve hesaplar için lisanssız, kırık, korsan veya demo-deneme sürümleri ile öğrenci veya eğitim sürümleri olan bilgisayar yazılımları kullanamaz.

5.9. Lisanssız veya güncel yönetmeliklere uygun olmayan yazılımlar ile hazırlanan hesap ve projeler incelemeye alınmaz ve onaylanmaz.

6.PROJELERİN ÇOĞALTILMASI

6.1. Tüm Projeler, her onay safhasından önce idareye inceleme için 1(bir) kopya olarak ekleri ile birlikte verilecektir. Gereken değişiklik ve düzeltmeler işlendikten sonra onay verilecek her iş aşaması için 3 kopya olarak tüm ekleri ile birlikte verilecektir. İdare bu proje ve eklerini onayladıktan sonra 1 kopyayı iade eder.

6.2. Projeler ve yaklaşık maliyet hesapları tamamlandıktan sonra, dijital kayıtları iki kopya CD ile idareye teslim edilir. Dosyaların hangi programlarca kullanılabildikleri, formatları, çizim dosyalarının katman- kalem ilişkisinin açıklandığı bir “*.doc” dosyası fotoğraflar, raporlar CD içine konulur.

7. FİRMADA ARANACAK ÖZELLİKLER

7.1. Firma aşağıdaki özelliklere sahip anahtar teknik personeli daimi olarak bünyesinde bulundurmakla yükümlüdür.

ÜNVANI İŞ TECRÜBESİ KİŞİ

Restorasyon uzmanı 2 Yıl 1 Kişi

Yüksek Mimar

7.2. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir.

- Son (5 yıl) içinde rölöve-restorasyon projesi yapmış ve KTVK Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onay almış olmak.



8.DİĞER HUSUSLAR

İşin ilerleyişi sırasında herhangi bir problemle karşılaşıldığında derhal TCDD bilgilendirilerek; zaman kayıplarının önüne geçilecektir.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 660 sayılı ilke kararında belirtilen esaslara uyulacaktır.

9.ÖDEME PLANI

9.2. KTVK Bölge Kurulu Müdürlüğünün projeleri onaylamasından sonra ödeme yapılacaktır.

10.FOTOĞRAFLAR







GÜÇLENDİRME (STATİK) PROJESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR :



  1. KONU

Bu özel teknik şartname, TCDD 5.Bölge Müdürlüğü Elazığ İli, Merkez İlçesinde bulunan tescilli Su Kulesi binasının deprem tehlikesi dikkate alınarak incelenmesi, binanın performanslarının değerlendirilmesi ve olası güçlendirme projelerinin hazırlanması işinde uyulması gereken asgari koşulları içermektedir. İdarece teknik şartnamede öngörülmeyen yönetmelik, genelge ve şartnamelerde yapılması gerekli olan güncel çalışmaların yüklenici tarafından yapılması gerekmektedir.
Betonarme-statik, mimari ve tesisat projelerinin yürürlükte bulunan son deprem yönetmeliğine uygun Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği temel tasarım esaslarında tüm bu disiplinlere ait detay ve uygulama projelerinin, Mühendislik raporlarının, teknik şartnamelerin, Özel birim fiyatları ile tariflerin, çizilecek uygulama projelerin güçlendirme projelerinin ve detaylı metrajların hazırlanmasıdır.


  1. YAPILACAK tespİt VE DENEYLER

    Tüm inceleme ve analizler 06 Mart 2007 tarih ve 26545 sayılı Resmi Gazete ve 03 Mayıs 2007 tarih ve 26511 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğe göre yapılacaktır. Binadaki tespitler yönetmelikle Madde 7.2.5te tanımlanan “orta bilgi düzeyi” için öngörülen esaslara göre yapılacak; analizler ise Yönetmeliğin “7.5 Depremde bina performansının Doğrusal Elastik Hesap Yöntemleri ile Belirlenmesi” maddesine göre yapılacaktır.



1.1.Hasar Tespiti ve Mevcut Durum Araştırmaları

1.1.1.Binaya Ait Proje ve İnşa Dokümanlarının Belirlenmesi ve İncelenmesi

İdare, elinde mevcut olması durumunda, (yapılacak inceleme-analiz ve değerlendirme çalışmalarında kullanılmak üzere) binaya ait mimari-betonarme proje çizimleri, ilgili hesaplar, zemin araştırma raporları, ataşman defterleri, beton dayanımına ilişkin laboratuar test raporları, vb. dokümanları var ise Firma’ya verecektir.



1.1.2.Bina Üzerinde Yapılacak Gözlem, İnceleme ve Deneyler

Bina kullanım amacına göre bu şartnamede belirtilen hasar sınır durumları esas alınacak ve EK-A’da belirtilen “Orta Bilgi Düzeyi”nin gerektirdiği inceleme, etüd ve deneyler yapılacaktır. Bu çerçevede, yapının projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı, projede öngörülmüş yapı malzemelerinin kullanılıp kullanılmadığı, yapının projelerinin mevcut olmaması durumunda ise rölevesi çıkarılarak yapının geometrik ve mekanik özellikleri bakımından mevcut durumu tespit edilecektir. Yapılacak tüm deney ve ölçümlerin yerleri, verilecek planlara referanslı olarak raporlarda yer alacaktır.

Firma binada çalışma yapacağı takvimi çalışmaya başlamadan enaz 3 gün önce idareye bildirecektir. Tespit çalışmalarının tamamı ihaleyi yapan idarenin kontrol ve denetiminde olacaktır.

1.1.2.1.Rölöve Çalışmaları



  1. Bina Geometrisi: Binanın mimari ve/veya betonarme projeleri mevcut ise, binada yapılacak ölçümlerle mevcut geometrinin mimari plana ve betonarme projesine uygunluğu kontrol edilir. Proje yoksa, saha çalışması ile binanın mimari ve taşıyıcı sistem rölövesi çıkarılır. Temel sisteminin tespiti/kontrolü amacıyla açılacak kontrol çukurları için ek’te yer alan tutanak-1 düzenlenecektir.

    Elde edilen bilgiler tüm betonarme elemanların ve bölme duvarların her kattaki yerini, açıklıklarını, yüksekliklerini ve boyutlarını içermelidir. Bina geometrisi bilgileri, bina kütlesinin hassas biçimde tanımlanması için gerekli ayrıntıları içermelidir. Binadaki kısa kolonlar kat planına işlenir. Binanın komşu binalarla ilişkisi (ayrık, bitişik, derz var/yok) belirlenir. Yığma binalarda elde edilen bilgiler yığma duvarların her kattaki yerini, uzunluklarını, kalınlıklarını, boşluklarını ve kat yüksekliklerini içermelidir. Temel sistemi açılacak en az bir adet kontrol çukuru ile kontrol edilir.



  2. Plan ve kesitler, 1/100 ölçeğinde paftalar halinde düzenlenecek, EK-B’de yer alan şartnamede belirtilen 1/50 proje safhasının gerektirdiği bilgileri içerecektir.

  3. Her bina için mevcut mimari ve taşıyıcı sistem planları ve 1/200 ölçekli yönlendirilmiş ve usulüne uygun olarak çizilmiş vaziyet planı,blok resimleri,proje etiketi A4 boyutunda (gerekirse A4’e katlanmış olarak) ve her bina için en az 2 cepheden çekilecek fotoğraf 1.aşama Rapor içeriğinde yer alacaktır.

  4. Mevcut temel sistemi ve boyutları için yeterince bilgi üretilemediği ve temel sistemi kısıtlı bilgilerle tasarlandığı taktirde, temel rölöve planına bu husus işaret edilecektir; bu durumda güçlendirme inşaatı sırasında mevcut temelin gerçek boyutlarına göre, gerekirse temel projesi revizyonu yapılacaktır. 1Adet iç mekândan 1 adet dış cepheden temel çukuru açılacaktır.

  5. Her bina için varsa mevcut hasarların işlendiği hasar rölöveleri hazırlanacak, bu durum fotoğraflarla tespit edilecektir.



1.1.2.2.Beton Kalitesinin ve Donatı Durumunun Belirlenmesi

  1. Eleman Detayları: Yapının donatı tespitleri için ekte yer alan Tutanak-2 düzenlenecektir. Betonarme projeler mevcut ise, uygulamanın proje ile uyumu kontrol edilir. Bu amaçla her katta en az birer adet olmak üzere kolon ve kirişlerin yüzde 20’sinin iki komşu yüzündeki pas payları sıyrılarak donatı kontrolü yapılır. Proje ile uygulama arasında uyumsuzluk bulunması halinde, betonarme elemanlardaki mevcut donatının projede öngörülen donatıya oranını ifade eden "donatı gerçekleşme katsayısı" belirlenir. Eleman kapasitelerinin belirlenmesinde kullanılan bu katsayı birden büyük olamaz. Betonarme projeler veya imalat çizimleri mevcut değil ise, betonarme eleman detaylarının binanın yapıldığı tarihteki minimum donatı koşullarını sağladığı varsayılır. Bu varsayımın doğrulanması veya hangi oranda gerçekleştiğinin belirlenmesi için her katta en az birer adet olmak üzere kolon ve kirişlerin yüzde 20’sinin iki komşu yüzündeki pas payları sıyrılarak donatı kontrolü yapılır. Sıyırma işlemi kolon ve kirişlerin uzunluğunun açıklık ortasındaki üçte birlik bölümde yapılmalıdır. Sıyrılan yüzeyler daha sonra yüksek dayanımlı tamir harcı ile kapatılacaktır. Elemanlardaki enine donatı aralıkları, etriye sıklaştırması yapılıp yapılmadığı belirlenir. Bu amaçla profometre veya benzeri cihazlarla tahribatsız olarak ölçüm yapılabilir.

    Yığma binalarda çatının türü, duvarlarla bağlantı şekilleri, hatıl ve lentoların durumu görsel olarak tesbit edilir.



  1. Malzeme Özellikleri: Karot numune alımı için ekte yer alan Tutanak-3 düzenlenecektir. Beton test Çekici okumaları için ekte yer alan Tutanak-4 düzenlecektir. Her kattaki kolonlardan veya perdelerden toplam üç; tüm binadan dokuz adetten az olmamak üzere, her 400 m2’den bir adet beton örneği (karot) alınarak test edilecektir. Beton dayanımının binadaki dağılımı, karot test sonuçları (her katta en az 8, tüm binada en az 16 okuma alınarak) ile kalibre edilmiş beton çekici okumaları veya benzeri hasarsız inceleme araçları ile kontrol edilir. Donatı sınıfı, yukarıdaki paragrafta açıklandığı şekilde sıyrılan yüzeylerde yapılan görsel inceleme ile tesbit edilecek, bu sınıftaki çeliğin tasarım dayanımı eleman kapasite hesaplarında esas alınacaktır. Donatılarında korozyon gözlenen elemanlar planda işaretlenir ve bu durum eleman kapasite hesaplarında dikkate alınır. Varsa, paslanma görülen katlarda paslı kolon ve kiriş ve görülen pas hasarının yapısal plan ve kesitler üzerinde bunların işaretlenmesi gerekir. İhtiyaç duyulması halinde kodlanmış noktalardan fotoğraflarla ya da çizimlerle bu tür bilgiler desteklenecektir. Yığma binalarda ise duvar malzemelerinin türü, duvar yüzeyinin bir bölümünün sıvası kaldırılarak gözle tesbit edilir. Bina dayanımı hesaplarında, Bölüm 10’da her duvar türü için verilen duvar kesme dayanımları esas alınır.


1.1.2.3.Geoteknik İncelemeler

  1. Yapının üzerinde yer aldığı zemin tabakalarının cinsleri ve indeks özellikleri (zeminin; kuru,doygun ve doğal birim hacim ağırlıkları, içsel sürtünme açısı, kohezyonu, sıkışma yüzdesi, porozitesi, su muhtevası, Atterberg Limitleri ve diğer zemin karakteristikleri ile dane dağılımı), yer altı su durumu, şev stabilitasi problemi olup olmadığı, zemin oturması ve sıvılaşma ihtimali ve 1998 “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen zemin grubu ve yerel zemin sınıfı belirlenerek jeoloji ve inşaat mühendisince ortaklaşa “Zemin Etüd Raporu” hazırlanacaktır. (d) Zemin raporunda verilen bilgiler, elastik zemine oturan temel modeli yapılabilmesi için yeterli olacaktır.

  2. Bu amaçla bodrum kat hariç üç ve daha fazla kata sahip her yapı sahasında en az 2 adet ve ortalama ve 18 mt derinliğinden az olmamak üzere zemin etüd sondajı yaptırılacaktır. Daha az katlı binalarda Mülga Çevre Şehircilik Bakanlığının,“Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına ilişkin esaslar“ kategori-1’de belirtildiği şekilde inceleme alanı ve çevresine ilişkin jeolojik bilgiler alınıp bina değişik cephelerinde derinliği temel alt kotundan az olmamak üzere en az üç muayene çukuru açtırılarak zemin,mevcut şev aynaları ve çevre yapıları yönünden incelenecektir. İdarece kat sayısından bağımsız olarak, zemin koşulları ,civar yapıları veya yeraltı suyu yönünden incelenen binanın kategori-2’de yeraldığı tespit edilirse; veya binada zemine bağlı deformasyon gözlenmesi durumunda sondaja dayalı zemin etüdü yapılacaktır.

    Zemin Etüdü amacıyla açtırılacak Muayene çukuru için ekte yer alan Tutanak-5; sondaj çalışması için Tutanak-6 düzenlenecektir.



    c) Sondaj veya gözlemsel etüd sonrası “Bina ve bina türü yapılar için zemin ve temel etüdü raporu” genel formatına uygun olarak “Zemin ve Temel Etüdü Raporu hazırlanacaktır.



  1. YAPILARIN DEPREM DAYANIMInın DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİ

1.2.Mevcut Yapının Analizi

Binanın taşıyıcı sistem özelliklerinin belirlenmesinden sonra yapı önce düşey yüklere göre, daha sonra da deprem etkisine göre analiz edilecektir. Tüm inceleme ve analizler 06 Mart 2007 tarih ve 26545 sayılı Resmi Gazete ve 03 Mayıs 2007 tarih ve 26511 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğe göre yapılacaktır. Bu analizlerde yönetmelikte orta bilgi düzeyi için öngörülen katsayılar kullanılacak, Yönetmeliğin „7.5 Depremde Bina Performansının Doğrusal Elastik Hesap yöntemleri ile belirlenmesi“ maddesine göre binanın deprem performansı belirlenecektir. Analizlerde kabul görmüş bilgisayar yazılımları kullanılarak, program girdileri, taşıyıcı sistem idealleştirmeleri ve kullanılan analiz yöntemleri verilecek raporlarda anlaşılır bir şekilde gösterilecektir.



1.3.Karar

Her iki yöntem de ayrı ayrı kullanılarak elde edilen sonuçlar irdelenecek, bu çalışmanın sonucunda yapının mevcut haliyle korunması veya takviye edilmesi veya yıkılması alternatifleri değerlendirilerek Firma görüşü maliyet unsurlarını da içerecek şekilde gerekçeleri ile birlikte İdare onayına sunulacaktır.



Bu aşamada , yapılan analizler ve güçlendirme taslak planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Bölge Müdürlüğünce incelenecek; güçlendirme proje aşamasına geçilmeden önce mutlaka mutabakat sağlanacaktır.


  1. Güçlendİrme

1.4.Güçlendirme Projesinin Hazırlanması

Firma, yapılan tahkik hesapları sonucuna göre yapının deprem dayanımının yeterli düzeye ulaştırılması için taşıyıcı sistemin bir bütün olarak ve/veya belirli elemanlar bazında güçlendirilmesi için öneriler geliştirecek; İdare uygun görüşünden sonra güçlendirilmesine karar verilen yapıların güçlendirme projeleri Firma tarafından hazırlanarak İdare onayına sunulacaktır. Güçlendirme projeleri temel takviyesi ve gerekmesi halinde zemin iyileştirmeye ilişkin tüm detay ve hesapları içermelidir. Bu süreçte Firma, teknik bakımdan geçerli, bölge şartlarında yapımı mümkün ve yapının mimari işlevlerine en az müdahale içerecek tarzda tasarlayacağı güçlendirme sistemlerinin geliştirilip projelendirilmesini sağlayacaktır.

Gerekli tüm analiz ve tahkikler, yapıya etkiyebilecek tüm yükler göz önünde bulundurularak güçlendirilmiş durum için yeniden yapılarak elde edilen sonuçlar mevcut durumla karşılaştırılacak ve binanın yeterli güvenliğine ulaştığı gösterilecektir. Ayrıca, mevcut standart,şartname veya yönetmeliklerde yeralmamakla birlikte, yapılan analiz ve hesaplarda kullanılan kriterler de belirtilecektir. Yapının güçlendirme projesine ilişkin çizimler, profesyonel mühendislik kuralları çerçevesinde yeterli ayrıntıda, anlaşılabilir ve uygulanabilir biçimde hazırlancaktır. Güçlendirme ve onarım detayları her bir bina ve eleman bazında ayrı ayrı düzenlenecek olup kesinlikle tip detaylarla yetinilmeyecektir.

Projelendirme safhasında mevcut temellerle ilgili bilgilerin yeterince ortaya çıkarılamaması halinde, mevcut bilgilere göre düzenlenecek temel kalıp ve detayları, söz konusu yapının güçlendirme inşaatı sırasında temellerin açılması ile ortaya çıkan bilgilere göre, gerekirse, Firma tarafından İdare’ce kabul edilecek biçimde bila bedel revize edilecektir.



1.5.Güçlendirme İşleri Yaklaşık Maliyetinin, Keşif ve Metrajların Hazırlanması

Firma tarafından hazırlanan güçlendirme projelerinde yeralan tüm imalatlar ile güçlendirme sebebiyle ortaya çıkacak tüm işleri (sıva, boya, kaplama vb.) metrajları yapılarak bu imalatlara ilişkin birim fiyat analizleri çıkarılacaktır. Ayrıca her bina için keşif düzenlenecek ve takviye projelerinde yeralan imalatların yapımını tarifleyen ayrıntılı bir “Teknik Şartname” hazırlanacaktır.


4.3.Diğer İşler

Mekanik,Elektrik,yalıtım,drenaj vb.donanım ve tesisat; güçlendirme işleri esnasında kısmen veya tamamen tahrip olabilir; yenilenmeleri gerekebilir.Bu gibi hallerde, bu tür kısmi veya yenileme işleri için de gerekmesi halinde ayrıca uygulama projesi Firma tarafından, ilave bir bedel ödenmeksizin hazırlanacaktır.



  1. PROJE VE RAPOR VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Firma tüm iş adımları ile ilgili olarak, işbu şartnamede açıkça yada kısmen belirtilen çeşitli rapor, hesap proje,tutanak ve belgeleri İdare'ye sunacaktır. Bu dökümanlar onaydan sonra düzeltilmiş olarak ayrıca CD-ROM üzerinde verilecektir. Projeler 3 takım ozalit ve 3 adet CD olarak verilecektir. Bu rapor,hesap,proje ve diğer belgeler aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmayan Firma hizmetlerini kapsayacaktır.


Yüklə 0,51 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin