Sınıfta bir öğrenci sayısız benzersiz yaşantılar geçirebilir.Öğrencinin kendi kültürü ve sosyal geçmişine göre yaşantıları oluşur. Her öğrenci olayları kendi anlamasına göre yorumlar ve öğrenci kendi kişisel bilgisinin yaratıcısı olarak aktiftir. Sınıfta bir öğrenci sayısız benzersiz yaşantılar geçirebilir.Öğrencinin kendi kültürü ve sosyal geçmişine göre yaşantıları oluşur. Her öğrenci olayları kendi anlamasına göre yorumlar ve öğrenci kendi kişisel bilgisinin yaratıcısı olarak aktiftir.
Öğrenme, bireyler arasında fikirler paylaşılınca gerçekleşir. Bilgi sosyo-kültürel çevrede bireysel etkileşimler süresince olur. Bu sebeple grup tarafından oluşturulan fikirler önemlidir. Öğrenme, bireyler arasında fikirler paylaşılınca gerçekleşir. Bilgi sosyo-kültürel çevrede bireysel etkileşimler süresince olur. Bu sebeple grup tarafından oluşturulan fikirler önemlidir.
Öğrenmenin, öğrenciler tarafından fiziksel çevre ve diğer insanlarla etkileşimleri başardıklarında oluştuğunu savunur. Öğrenmenin, öğrenciler tarafından fiziksel çevre ve diğer insanlarla etkileşimleri başardıklarında oluştuğunu savunur. Bu yaklaşımda çeşitli basamaklar söz konusudur. Öncelikle öğrencilerin konu hakkında halihazırda ne bildiklerini bulma, öğrenciler için kavramsal hedefleri açıkça belirleme, çeşitli basamaklarda süreçlerini anlama, çeşitli yaşantıları paylaşma, yeni fikirleri uygulama vb.
BİR EĞİTİM PROGRAMININ TEMEL ÖĞELERİ BİR EĞİTİM PROGRAMININ TEMEL ÖĞELERİ
Bir öğretim programı, okullarda öğrencilerden Bir öğretim programı, okullarda öğrencilerden beklenen öğrenmeyi yani eğitsel yaşantıyı meydana getirebilmek için planlanmış etkinliklerin tümünü göstermektedir. Bir önceki slaytta geçen soruların karşılığı olan üç öğeden oluşmaktadır. Bunlar:
Uzak hedefler toplumun siyasi felsefesini gösteren hedeflerdir. Milli Eğitimin amaçları(ulusal eğitim felsefesi) uzak hedef olarak nitelenebilir. Uzak hedefler toplumun siyasi felsefesini gösteren hedeflerdir. Milli Eğitimin amaçları(ulusal eğitim felsefesi) uzak hedef olarak nitelenebilir. Milli Eğitim Temel Kanununun 2. Mad. Son fıkrasında, Türk milli eğitiminin uzak hedefi şöyle belirlenmektedir. “Bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu arttırmak, öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı ve seçkin bir ortağı yapmaktır.
Uzak hedeflere götürücü nitelikte hedeflerdir. Okulların genel hedefleri bu türdendir. Genel hedefler,uzak hedeflere oranla daha somutturlar. Uzak hedeflere götürücü nitelikte hedeflerdir. Okulların genel hedefleri bu türdendir. Genel hedefler,uzak hedeflere oranla daha somutturlar. Genel hedefler zamana bağlı değişimler de gösterirler. Örneğin, Sanayi Toplumu için genel hedef; “okuma yazma oranını artırma” iken günümüz bilgi toplumları için genel hedef; “Bilgisayar okur yazarlığı becerilerini kazandırma” şeklinde ifade edilebilir.
Bir çalışma alanı veya dersler için hazırlanmış, öğrencilere kazandırılması uygun görülen davranışları gösterir.
Öğrencilere kazandırmayı düşündüğümüz davranışların nasıl kazandırılacağının planlanmasıdır. Öğrencilere kazandırmayı düşündüğümüz davranışların nasıl kazandırılacağının planlanmasıdır. Eğitim programı, programın ögeleri olan hedef, içerik, öğretme-öğrenme süreci ve değerlendirme boyutları arasındaki dinamik ilişkiler bütünüdür.
Bir öğrencinin bütüncül öğrenmesini anlamak için kavram haritası en iyi araçlardandır. Kavram haritası yoluyla birey bilgiyi bütüncül olarak düzenler ve yansıtır.
Performans Değerlendirme, öğrencini günlük yaşamdaki problemlerini nasıl çözeceğini ve problem çözmek için sahip olduğu bilgi ve becerileri nasıl kullanacağını göstermesini ister. Performans Değerlendirme, öğrencini günlük yaşamdaki problemlerini nasıl çözeceğini ve problem çözmek için sahip olduğu bilgi ve becerileri nasıl kullanacağını göstermesini ister. Performans değerlendirme süreç içine yayılmıştır, zamana bağlı değildir. Performans değerlendirme üst düzey düşünme becerisi geliştirmelerinde öğrencilere yardımcıdır.
Portfolyolar, daha önce ortaya konmuş kriterlere göre, öğrencilerin çalışmalarının amaçlı olarak bir araya getirilmesidir. Portfolyolar, daha önce ortaya konmuş kriterlere göre, öğrencilerin çalışmalarının amaçlı olarak bir araya getirilmesidir. Öğrencinin gelişimini, velisinin ve öğretmenlerinin izleyebilmesine olanak sağlayan bir çalışmadır. Sınıf içi etkinliklerin bir araya getirilip yansıtılmasıyla oluşan portfolyo, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
Dereceleme Ölçekleri, performansı tanımlayan kriterleri içeren puanlama rehberidir. Herhangi bir çalışmanın puanlanması için geliştirilmiş ölçütleri içeren bir araçtır. Dereceleme Ölçekleri, performansı tanımlayan kriterleri içeren puanlama rehberidir. Herhangi bir çalışmanın puanlanması için geliştirilmiş ölçütleri içeren bir araçtır.
Tutum; bireylerin belli bir kişiyi, grubu, kurumu veya bir düşünceyi kabul ya da reddetme şeklinde gözlenen duygusal bir hazır oluşluk hali veya eğilimdir. Tutum ölçeklerinde en çok kullanılan yöntem Likert ölçeğidir. Likert tipi ölçeklerle, ölçülmek istenen tutumla ilgili çok sayıda olumlu ve olumsuz ifade yazılır. Bu ifadeler için, “Tamamen katılıyorum”, “Katılmıyorum”, “Karasızım”, “Katılmıyorum” ve “Kesinlikle katılmıyorum” biçiminde tepkide bulunulur. Böylece her cevaplayıcı, ölçekteki her ifadenin kapsadığı tutum objesine katılma/katılmama derecesini belirtmiş olur. Tutum; bireylerin belli bir kişiyi, grubu, kurumu veya bir düşünceyi kabul ya da reddetme şeklinde gözlenen duygusal bir hazır oluşluk hali veya eğilimdir. Tutum ölçeklerinde en çok kullanılan yöntem Likert ölçeğidir. Likert tipi ölçeklerle, ölçülmek istenen tutumla ilgili çok sayıda olumlu ve olumsuz ifade yazılır. Bu ifadeler için, “Tamamen katılıyorum”, “Katılmıyorum”, “Karasızım”, “Katılmıyorum” ve “Kesinlikle katılmıyorum” biçiminde tepkide bulunulur. Böylece her cevaplayıcı, ölçekteki her ifadenin kapsadığı tutum objesine katılma/katılmama derecesini belirtmiş olur.
Dostları ilə paylaş: |