Blocul din Cotroceni sau lunga luptă cu nesimțirea



Yüklə 29,87 Kb.
tarix17.03.2018
ölçüsü29,87 Kb.
#45449

Blocul din Cotroceni sau lunga luptă cu nesimțirea

Omul de afaceri Marius Locic și fostul ministru al Justiției Valeriu Stoica au început, în 2011, să construiască un bloc cu 4 etaje în cartierul Cotroceni, pe str. Carol Davila nr. 21 A. Cartierul Cotroceni este zonă protejată, cu case ridicate la sfârșitul secolului XIX, iar blocul este dublu ca înălțime și ca lățime față de casele din jur. Asociația Salvați Bucureștiul și unul dintre vecinii afectați au cerut în două procese separate suspendarea și anularea autorizației de construire, reclamând încălcarea legii. Construcția blocului a fost suspendată pentru câteva luni în 2012 după care cele două parți au pierdut procesul. În prezent se judecă anularea autorizației, însă blocul este aproape gata. Mai mult, Asociația Salvați Bucureștiul anunță faptul că în prezent se lucrează pe șantier, deși autorizația de construire a expirat în urmă cu câteva luni. Vecinii afectați au făcut mai multe reclamații la autoritățile responsabile însă nimeni nu a oprit lucrările. Doar inspectorii de la Primăria Capitalei au constatat că s-a lucrat și în perioadele în care autorizația a fost suspendată sau expirată și s-au adresat procurorilor. Degeaba.



Lucrările au început în 2011 în baza unei Autorizații de Construire eliberate de Primăria Sectorului 5, în octombrie 2009, pe numele omului de afaceri Marius Locic. În ziua în care primarul Sectorului 5 (aflat în aceste zile în arest preventiv pentru săvârșirea unor acte de corupție), a semnat autorizația de construire pentru acest imobil, a semnat-o și pe cea de demolare pentru casele care se aflau pe teren, două imobile construite la sfârșitul secolului XIX. Terenul pe care se construiește noua clădire a rezultat din comasarea a trei parcele, fiecare de 400 mp, lucru nepermis în zonele protejate tocmai pentru a nu rezulta clădiri de mari dimensiuni și a se păstra caracterul zonei, potrivit reprezentanților Salvați Bucureștiul.



Autorizația pentru acest imobil a fost prelungită ilegal de Primăria Sectorului 5, iar în Planul Urbanistic Zonal prin care s-a aprobat construirea blocului de patru etaje s-a făcut fals în acte. “Printr-o hotărâre din 2005 Consiliul General al Capitalei a stabilit un regim maxim de construire în zonă de P+4 etaje, un coeficient de utilizare (CUT) de 2,5 și un procent de ocupare a terenului (POT) de 55%. În 2009, CUT-ul a fost ridicat la 3,2, iar POT-ul la 70%, restul de 30% urmând să rămână spațiul verde. Beneficiarul acestor planuri zonale a fost Marius Locic. Cu toate acestea, autorizația de construire din octombrie 2009, semnată de primarul Sectorului 5, pentru beneficiarii Valeriu Stoica, Cristiana Salomie și firma Euro Grup Intertrade SRL (aparținând lui Marius Locic) prevede două etaje mai mult decât limita din zonă, și un procent de ocupare a terenului de 90% (față de 70%). Nu există un aviz PSI, deși blocul este vecin cu o benzinărie. Planșa depusă de cei doi proprietari la Primăria Sectorului 5, pentru obținerea autorizației de construire, era falsă și avea podul locuibil trecut în plus. Pe 16 octombrie 2009 competența Primarului Sectorului 5 de a emite autorizații de construire în zone construite protejate a expirat, aceasta trecând la Primăria Capitalei. Ceea ce nu l-a împiedicat pe primarul Sectorului 5 să semneaze în mod ilegal prelungirea autorizației de construire în octombrie 2011. Prelungirea ar fi putut fi făcută doar în primul an după emiterea autorizației, adică până pe 13 octombrie 2010″, a declarat Nicușor Dan.

Pornind de la aceste fapte, Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat în 2011, în instanță, suspendarea autorizației de construire, procesul fiind câștigat de ONG în martie 2012 la Tribunalul București. Inspectoratul de Stat în Construcții a oprit lucrările abia la trei săptămâni după suspendarea autorizației, în urma unui miting organizat de vecini în fața Ministerului Dezvoltării, timp în care proprietarii au mai construit jumătate de etaj. Pe 2 iunie 2012, la recurs, Curtea de Apel București a anulat decizia de suspendare a autorizației emisă de Tribunalul București. Între timp însă, din mai 2012 până în octombrie 2013 și un vecin afectat de lucrare, Florea Pârvu, a obținut suspendarea autorizației de construire. În octombrie 2013, decizia de suspendare emisă de Tribunal a fost anulată de Curtea de Apel la recurs. Vecinii spun ca lucrările au continuat și în perioada în care autorizația de construire a fost suspendată. După ce au pierdut procesul de suspendare al autorizației de construire, Asociația Salvați Bucureștiul și Florea Pârvu au cerut anularea acesteia. Cele două procese au fost pierdute, iar recursurile se judecă în luna septembrie a acestui an. Asociația Salvati Bucureștiul a pierdut și la recurs pe motiv că… s-ar fi adresat tardiv instanței. Indiferent însă de deciziile instanțelor de judecată, reprezentanții Asociației Salvați Bucureștiul arată că blocul din Carol Davila 21 A s-a construit ilegal, autorizația de construire fiind expirată încă din 2013. Acest fapt este constatat si într-un proces verbal redactat în martie 2014 de inspectorii din cadrul Primăriei Capitalei.
Yüklə 29,87 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin