Bpce tel aviv informatii economice din israelYüklə 19,92 Kb.
tarix31.12.2018
ölçüsü19,92 Kb.
#88627

             

BPCE TEL AVIV


INFORMATII ECONOMICE DIN ISRAEL

IN LUNA IUNIE 2014

  1. Economie

Ministerul de Finanţe prevede o creştere economică de 3,0% în 2015

’’După o perioadă de creştere a nivelului de trai şi a gradului de ocupare a forţei de muncă, Israel se află în prezent într-o perioadă cu ritm mai redus de creştere, decît în ultimele două decade’’ a arătat Yoel Naveh, economist şef la Ministerul de Finanţe.

Creşterea economică a fost de 3.2-3,3% în ultimii doi ani, iar pentru 2015 Ministeurl de Finaţe prevede un ritm de 3%, o rată a şomajului de 5,7% şi o rată a inflaţiei de 1,9%.

Pentru perioada 2015-2020 ministerul prevede un ritm mediu anual de creştere al PIB de 3%, faţă de 4,5% cât a fost media anilor 1991-2011.

Ministerul menţionează patru factori care conduc la declinul creşterii economice:

- o recuperare lentă a comerţului mondial comparativ cu perioadele care au urmat crizelor anterioare (numai 5% creştere faţă de 9,5% în 2003-2008)

- evoluţii negative în plan demografic (creştere mai susţinută a populaţiei ultra-religioase şi arabe, decât apopulaţiei laice şi o productivitate mai scăzută până în 2019)

- incheierea trendului crescător pe piaţa muncii ; numărul de locuri de muncă şi gradul de participare al forţei de muncă au atins neivelele cele mai ridicate şi se apreciază că nu vor mai creşte în continuare

- o competitivate mai scăzută datorită întăririi shekel-ului faţă de dolar.

De asemenea , se menţionează că ’’fiind o economie mică şi deschisă, Israel este expus şocurilor economiei mondiale şi altor riscuri, inclusiv cel geopolitic’’.

Un alt risc avut în vedere constă în momentul ieşirii din regimul unei rate a dobânzii scăzute, care ar putea provoca explozia balonului imobiliar, dar şi al pieţei de valori.

Israelul intentionează să restricţioneze folosirea monedei în numerar pentru a preveni spălarea banilor.

Pentru a opri evaziunea fiscală noul guvern israelian doreşte să limiteze tranzacţiile cash la 5000 NIS. Harel Locker, directorul general al biroului primului ministru a declarat că Israel ar putea să colecteze între 40 miliarde şi 50 miliarde shekeli în urma acestui proiect de lege, aproximativ 20% din bugetul anual al ţării. Aceşti bani ar urma să fie folosiţi pentru infrastructură, educaţie şi sănătate. Locker a precizat că un astfel de cadru legislativ ar face ca Israelul să devină o societate în care numerarul nu ar mai avea un rol atât de mare. Tranzacţiile în numerar vor fi limitate la 7,500 NIS în primul an (faţă de 20.000 NIS în prezent) pentru persoane juridice şi la 15.000 NIS pentru persoanele fizice. Noua lege ar limita şi utilizarea cecurilor bancare.

Banca Naţională a Israelului menţine rata dobânzii la 0,75%

Banca Natională a lăsat rata dobânzii neschimbată şi pentru luna iulie, respectiv la 0,75%. Conform Băncii, decizia ia în considerare în special rata scazută a inflaţiei şi creşterea economică moderată. “Conturile naţionale pentru trimestrul I au fost revizuite în sus, dar sunt semne ale unei creşteri moderate a consumului privat şi continuarea stagnării a exportului de mărfuri în contextul unei creşteri moderate a comerţului mondial” . Banca Israelului a luat de asemenea notă de recenta reducere a previziunilor privind creşterea economică globală, facută de Banca Mondială, de o serie de “măsuri monetare acomodative” luate de Banca Central Europeană, precum şi de faptul că Banca Angliei vorbeşte despre o posibilă majorare a ratei dobânzii doar spre finele anului 2014.

■ Şomajul în scadere. Rata şomajului în Israel (5.6%) este una dintre cele mai scăzute din lume potrivit OCDE

Rata şomajului a scăzut în aprilie 2014 la 5.6%, de la 5.7% în martie şi 5.9% la începutul anului 2014. Astfel aceasta este una dintre cele mai scăzute la nivel mondial potrivit Biroului Central de Statistică, fără a afecta participarea pe piaţa muncii care se afla la un nivel de 64%. Potrivit cifrelor, rata somajului persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani este de 5.2% iar totalul persoanelor angajate full-time este de 77%.
  1. Evoluţii sectoriale

OCED atenţionează Israelul cu privire la inegalitatea socială

Conform statisticilor OCDE Israelul este plasat pe locul 15 din 165 economii mondiale în ceea ce priveste productivitatea muncii (PIB/nr. angajaţi). Conform raportului, productivitatea muncii a crescut cu doar 5% în 2011 faţă de anul 2000. În Israel, în 2011, erau 3 milioane de angajaţi rata fiind mai ridicată decât în Japonia, Anglia, Canada şi Coreea de Sud.

Totuşi productivitatea muncii este mai scăzută cu 9% decât media OCDE (8600 USD).

OCDE a recomandat o investiţie susţinută în inovaţie şi tehnologie şi totodată implementarea unor reforme structurale.

Raportul Comisiei pentru sărăcie

Scopul Comisiei pentru Reducerea Sărăciei în Israel este acela de a reduce rata sărăciei până la nivelul mediu stablit de OCDE pentru urmatorii zece ani. După opt luni de la crearea sa, Comisia condusă de laureatul premiului Nobel, Eli Allalouf, a recomandat o serie de măsuri cu un cost în valoare de 6,5 miliarde NIS anual. În prezent Israel figurează printre ţările cu cea mai crescută rată a sărăciei dintre membrele OCDE. Printre recomandările comisiei se numără diverse proiecte de securitate socială, muncă, educaţie, sănătate şi locuinţe. Totodată comisia a recomndat creşterea pensiilor pentru pensionarii foarte bătrâni.
  1. Relaţii bilaterale

Franţa atenţionează firmele să nu facă afaceri în ’’implantări’’

Urmare anunţului publicat recent de MAE francez pe site-ul său, atenţionând cetăţenii francezi asupra riscurilor de a face afaceri în implantările israeliene din ’’Teritorii’’, diplomaţi israelieni consideră că în perioada următoare este posibil ca tot mai multe ţări să procedeze în aceeaşi manieră.

’’ Mişcarea nu este nici constructivă, nici surprinzătoare’’, menţionează un oficial israelian, arătând că Parisul nu va fi ultimul care va emite o astfel de atenţionare.

Ministrul pentru relaţii internaţionale, Yuval Steinitz este mai puţin reţinut în critica sa , arătând că ’’europenii utilizează un dublu standard luând măsuri împotriva Israelului, dar nu şi împotriva companiilor care fac afaceri în nordul Ciprului’’.

Poziţii simlare au luat şi alţi oficiali israelieni, între care ministrul economiei, Naftali Bennett.

Israel şi Japonia vor semna un acord de cooperare în domeniul R&D

Ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei, Toshimitu Motegi efectuează începând cu 7 iulie a.c. o vizită în Israel, la invitaţia premierului Netanyahu. Demnitarul nipon este însoţit de oficiali ai ministerului şi reprezentanţi ai unor companii japoneze.

Se preconizează ca în perioada vizitei, ministrul Motegi să semneze cu omologul său, Naftali Bennett, un Acord de cooperare în domeniul R&D, menit să sprijine firmele din cele două ţări să implementeze proiecte comune.Delegaţia japoneză va participa şi la un seminar în care se vor prezenta oportunităţi de cooperare economică între cele două ţări, organizat de Administraţia Comerţului Exterior din Ministerul Economiei din Israel şi JETRO.

■ IEC ameninţă palestinienii cu întreruperea energiei electrice

Autoritatea Palestiniană datorează Israel Electric Corporation peste 1.5 miliarde NIS, datoria fiind în continuă creştere cu 80 milioane NIS pe lună.


Compania Naţională de Electricitate, Israel Electric Corporation (IEC) ameninţă din nou autorităţile palestiniene cu întreruperea furnizării energiei electrice din cauza datoriilor acumulate. Directorul IEC Yiftach Ron-Tal a adresat o scrisoare primului ministru Benjamin Netanyahu în care şi-a exprimat intenţia de a restricţiona furnizarea electricităţii către palestinieni. IEC este singurul furnizor de electricitate în Iudeea şi Samaria dar şi în Fâşia Gaza. Datoria acumulată până în prezent se ridică la 1,5 miliarde NIS din care 566 milioane NIS datorate de Autoritatea Palestiniană şi 966 milioane NIS de către Jerusalem District Electricity Company. În ultimele luni Israel şi Autoritaea Palestiniană au derulat negocieri pentru soluţionarea datoriei însă acestea au fost întrerupte odată cu crearea coaliţiei între Autoritatea Palestiniană şi Hamas şi a întreruperii procesului de pace.


24, Adam Hacohen, Tel Aviv 64585

Tel: 03 5298115, Fax: 03 5238205, E-mail: economic1@bezeqint.net

Kataloq: Files
Files -> Fövqəladə hallar və həyat fəaliyyətinin təhlükəsizliyi”
Files -> Azərbaycan Respublikası Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti adau-nun 80 illik yubileyinə həsr edilir adau-nun elmi ƏSƏRLƏRİ g əNCƏ 2009, №3
Files -> Ümumi məlumat Fənnin adı, kodu və kreditlərin sayı
Files -> Mühazirəotağı/Cədvəl I gün 16: 40-18: 00 #506 V gün 15: 10-16: 30 #412 Konsultasiyavaxtı
Files -> Mühazirə otağı/Cədvəl ivgün saat 13 40 15 00 otaq 410 Vgün saat 13 40 15 00
Files -> TƏDRİs plani iXTİsas: 050407 menecment
Files -> AZƏrbaycan respublikasi təHSİl naziRLİYİ XƏZƏr universiteti TƏHSİl faküLTƏSİ
Files -> Mühazirə otağı/Cədvəl Məhsəti küç., 11 (Neftçilər kampusu), 301 n saylı otaq Mühazirə: Çərşənbə axşamı, saat 16. 40-18. 00

Yüklə 19,92 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə