Bülent eceviT ÜNİversitesi İlahiyat faküLtesi Lİsans programi ders iÇERİkleri I. yariyil ila 101 tpkakt s kur’an okuma ve tecvid I



Yüklə 233,91 Kb.
səhifə1/4
tarix30.07.2018
ölçüsü233,91 Kb.
#64310
  1   2   3   4

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ
I. YARIYIL
İLA 101 T P K A K T S

KUR’AN OKUMA VE TECVİD I. 2 0 2 4

Kur’ân-ı Kerim’i, Tecvid kurallarına uygun biçimde yüzüne ve ezber olarak doğru okumak, ibadetlerde ve çeşitli dini merasimlerde okunabilecek bazı sure veya aşr-ı şeriflerin ezberlenmesi, Kur’an’ın usulüne uygun tilavet edilebilmesi için gereken Tecvid kaidelerinin ve harflerin doğru telaffuzlarının (ta’lîm) uygulamalı olarak öğretilmesi ve namaz duaları ile bazı kısa surelerinin ezberlenmesi.



Yüzünden okuma: Kur’ân-ı Kerîm’in 604-561. sayfalarının tertîl üzere okunması.

Ezber yapma: Harflerin ta’limi, Namaz duaları ile Fatiha, İhlâs, Kevser ve Asr sureleri.

Önerilen Kaynaklar

Kur’ân-ı Kerîm (DİB ve TDV Yayınları).

Karabaş Tecvidi (Klâsik Osmanlıca baskı).

İsmail Karaçam, Kur’an-ı Kerîm’in Fazîletleri ve Okunma Kâideleri -Mufassal Tecvid-, MÜİF Vakfı Yayınları, İstanbul 1991.

Sıtkı Gülle, Tecvîd Dersleri, Huzur Yayınevi, İstanbul 2006.
İLA 103

ARAPÇA I 10 0 10 6

Başlangıç düzeyinde Arapça dil bilgisi ve becerisini ihtiva eden konulardan olmak üzere, kelime ve cümle çeşitleri, müzekker ve müennes, müfret, müsenna ve cemi, nekre ve marife, isim cümlesi ve öğeleri, fiil çeşitleri ve fiil cümlesi, nesne, cerr harfleri, izafet, sıfat, salim ve mu’tel fiiller ele alınır.



Önerilen Kaynaklar

Yılmaz Hacı, Acar Ömer, GündüzözSoner, Aydın Tahirhan, İlahiyat Fakülteleri İçin Arapçaya Giriş, I-II, Grafik Yay., Ankara 2012; Kahyaoğlu, Yasin, Seçme Metinler, Eyyuhe’t-Talib, Elif Matbaası, Şanlıurfa 2008; Kahyaoğlu, Yasin, Ravdatu’l-Hikem ve’l-Emsal, (Arap Atasözleri), Şanlıurfa 1999.



İLA 105

AKÂİD ESASLARI 2 0 2 3

Öğrenciler kelam ilminin iman-islâm, uluhiyet, nübüvvet ve ahiret konularını ve bunların alt başlıklarını oluşturan meseleleri bilir ve tanımlar. Bu ders, din, iman, islam küfür, şirk, irtidat gibi temel kavramları, Allah’ın varlığı ve sıfatları, Nübüvvet konuları, Kıyamet ve ahiretin varlığına ve ahiret hayatına ait amellerin sorgulanması, şefaat, sırat, havz, cennet ve cehennem gibi konuları içerir.



Önerilen Kaynaklar:

1- Klavuz, A. Saim, Anahatlarıyla İslâm Akâidi ve Kelâm Giriş İstanbul, İstanbul, 2004. 2- Topaloğlu, Bekir, Kelama Giriş, İstanbul, 1988. 3- Gölcük-Toprak,, Şerafeddin, Süleyman, Kelam, Konya, 2001. 4- İman, Mümin, Kâfir, Küfür, Nifak, Münafık, Delil, İstidlal, Allah, Esma-i-hüsna, vd ilgili DİA maddeleri. 5- Topaloğlu, Bekir, Maturidiyye Akaidi 6- Taftazani, Şerhu’l-Akaid 7- Ebu Hanife, İmam-ı Azam, Fıkhu’l-Ekber 8- Akseki, A. Hamdi, İslam Dini


İLA 107

SİYER-İ NEBİ I 2 0 2 2

Genel bir çerçeve içinde İslam tarihinin konusu, İslam tarihçiliğinin doğuşu ve gelişmesi, temel kavramlar, İslam’ın doğduğu tarihsel ortam, Hz. Muhammed’in Mekke dönemi hayatı, hicreti, Medine dönemi hayatı. Müslüman olmayanlarla ilişkiler, veda haccı, vefatı, ailesi, şahsiyet özellikleri ve tebliğ metodu gibi hususlar üzerinde durulacaktır.



Önerilen Kaynaklar:

Muhammed Hamidullah, İslâm Peygamberi, trc. Salih Tuğ, I-II, İstanbul 1990, İbrahim Sarıçam, Hz. Muhammed ve evrensel mesajı, Ankara 2001, Adem Apak, İslam Tarihi 1, İstanbul 2006, Hasan İbrahim Hasan, İslam Tarihi, I-V, trc. İsmail Yiğit vd, İstanbul 1992.


İLA 109

İBADET ESASLARI I 2 0 2 3

İslam’da ibadetlerin temel kuralları, kaynakları ve gayeleri; mali ve bedeni ameller, farz, vacib ve sünnet ameller gibi konular yer almaktadır. İbadet konuları ağırlıklı olarak belirli bir mezhep sistematiği çerçevesinde işlenerek, hem dinî hükümler hem de bu hükümlerin delilleri açısından tutarlı bir birikim ve bakış açısı kazandırılması hedeflenmektedir. İbadet Amaçlı Temizlik: Maddi/hakiki, hükmî/manevi pislik, bunlardan temizlenme araç ve yolları, abdest, gusül, teyemmüm ve kadınlara özel haller, Namaz: Genel Esaslar: Mahiyeti, çeşitleri ve yükümlülüğü, farzları, vacipleri, sünnetleri ve adabı, mekruhları, bozan şeyler. Namaz: Genel Esaslar: Kılınışı, kazası, ezan ve kâmet, mescid/cami, cemaatle namaz ve imamlık Namaz: Özel Hükümler: Farz, vacip ve nafile namazlar, Namaz: Özel Hükümler: Farz, vacip ve nafile namazlar .



Önerilen Kaynaklar

Ferhat Koca, İslâm Hukukunda İbadet Kavramı, Çorum, 2000. Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, İstanbul 1971. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, İstanbul 2000, Komisyon, İlmihal I-2, Türkiye Diyanet Vakfı İslamî Araştırmalar Merkezi (İSAM),


İstanbul 1998
İLA 111

KUR'AN İLİMLERİ VE TEFSİR USULÜ I 2 0 2 2

Tefsir ilminin tarihçesi, gelişimi, bunlarla ilgili konu ve kaynak eserlere değinilir.



Önerilen Kaynaklar

Albayrak, Halis, Tefsir Usul, İstanbul: Şule Yayınları, 1998, Baljon, J. M. S. Kur’an Yorumunda Çağdaş Yönelimler, çev. Ş. Ali Düzgün, Ankara: Fecr Yayınevi, 1994. Bilen, Osman, Çağdaş Yorumbilim Kuramları, Ankara: Kitabiyat, 2002. Cerrahoğlu, İsmail, Tefsir Usulü, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1997. Demirci, Muhsin, Tefsir Usulü ve Tarihi, İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı (İFAV), 2003, Es-Salih, Subhi, Mebahis fi Ulumi’l-Kur’an: Beyrut, 1979, Es-Suyuti, Celalu’d-din, El-İtkan fi Ulumi’l-Kur’an, Ez-Zerkeşi, Bedru’d-din, El-Burhan fi Ulumi’l-Kur’an, Yazır, Elmalılı Muhammed Hamdi, Hak Dini Kur’an Dili


İLA113

HADİS İLİMLERİ VE USULÜ I 2 0 2 2

Hadisin menşei, önemi ve tekâmülü. Hadisin ilk kaynağı sahâbe. Hadis ilminin teşekkülü ve bunu hazırlayan sebepler. Hadis diye uydurulmuş sözler. Cerh ve ta’dîl hareketinin doğuşu. Hadislerin değeri üzerindeki münakaşalar ve hadisin tedvîn ve tasnîfi. Tasnîfin altın çağı: Kütüb-i Sitte devri. Hadis ilimlerinden Cerh ve Ta’dil , EsbabüVurüdü’l-hadis.



Önerilen Kaynaklar:

Selmen Başaran- M.Ali SÖNMEZ, Hadis Tarihi ve Usulü, Bursa, 2012; Ahmet Yücel, Hadis Usulü, İfav, İstanbul, 2012; Ahmet Yücel, Hadis Tarihi, İfav, İstanbul, 2012; Talat Koçyiğit, Hadis Tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı, 1988. Ali Yardım, Hadis I-II, İzmir 1992, M. Yaşar Kandemir, "Hadis", Diyanet İslam Ansiklopedisi, İsmail Lütfi Çakan, Anahatlarıyla Hadis, Ensar Yayınları, 2005, İsmail Lütfi Çakan, Hadis Usulü, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İstanbul 2008.


İLA 115

DİNÎ MUSİKÎ 2 0 2 2

Dini musiki formları için iyi bir ses kullanma yeteneği kazandırmak ve Kur’an-ı Kerim kıraati ile Eski Türk Edebiyatı ve Türk-İslam Sanatları dersinin anlaşılmasına katkı sağlamak.



Önerilen Kaynaklar

Hüseyin Sadettin Arel, Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri(haz. Onur Akdoğu), Ankara 1993.

Sadettin Nüzhet Ergun, Türk Musikisi Antolojisi (Dinî Eserler), İstanbul 1943.

Bekir Sıtkı Sezgin, Dini Musiki Ders Notları.

Halil Can, Dini Musiki Ders Notları.

Suphi Ezgi, Nazarî Amelî Türk Musikisi, İstanbul 1933-1953.

Yılmaz Öztuna, Türk Musikisi Ansiklopedisi, 2. Kısım, İstanbul 1969.

İ. Hakkı Özkan, Türk Musikisi Nazariyatı ve Usulleri, İstanbul 1987.

Yalçın Tura, Türk Musikisinin Meseleleri, İstanbul 1988.

Nuri Özcan, Dini Musiki Ders Notları.

Bayram Akdoğan, Türk Din Musiki Dersleri, Ankara 2003.
TÜR181

TÜRK DİLİ I 2 0 2 2

Öğrencinin Türkçe´nin özelliklerini bilmesini, dili doğru ve etkili kullanabilmesini ve toplum içinde kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlamak.Türkçe´nin yapı ve anlam bakımından özellikleri, temel eserler, toplum içinde kendini ifade etme, dili doğru ve etkili kullanmanın yolları.



Önerilen Kaynaklar

Muharrem Ergin, Üniversiteler İçin Türk Dili, Bayrak Yay. İstanbul,1994, Üniversiteler İçin Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım, Kriter Yayınevi, İstanbul, 2008.


AİT181

ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ I 2 0 2 2

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi derslerinin amacı; Türk Devriminin ruhunu ve hedeflerini kavrayarak geliştirecek yeni nesiller yetiştirmektir. Böylece, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi; "Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır". Devrimin amacının kavranabilmesi için, Türk Bağımsızlık Savaşı, Atatürk Devrimleri ve Atatürkçü Düşünce Sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hakkında doğru bilgiler vermek, Türk Gençliği'ni Atatürkçü Düşünce Sistemi doğrultusunda yetiştirmek gereklidir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi, bu görevi üstlenmiştir. Cumhuriyet rejiminin sürekli olması, yeni kurumlar oluşturması, Atatürkçü Düşünce Sisteminin yaygınlaştırılıp geliştirilmesi ve ulusumuzun çağdaşlaşması için, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersleri, vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu bağlamda dersin hedef ve gayesi için şunlar söylenebilir. a) Milli Mücadele'nin oluşturduğu şartlar, Türk Milli Mücadelesi'nin safhaları, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Atatürkçü Düşünce Sistemi hakkında doğru bilgiler vermek. b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâplarının doğru anlaşılmasını sağlayarak gençlerde bu inkılâp ve ilkeleri savunmak ve geliştirmek için bilinç oluşturmak. c) Devleti, Milleti ve Ülkesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bir bütün olduğunu yeni nesillere öğretmek ve bu ideal içinde Türk Gençliği'nin bütünleşmesini sağlamak. d) Türkiye Cumhuriyeti ile Atatürk İlke ve İnkılâpları, Atatürkçü düşünceye yönelik tehditler hakkında doğru bilgiler vermek. Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi · Osmanlı Devleti’nin Dağılışı (XIX. Yüzyıl). Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, · Trablusgarp ve Balkan Savaşları · I. Dünya Savaşı · Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı · M. Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Anadolu’daki Durum · Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisinin Açılışı · TBMM’nin Kuruluşu ve İç İsyanlar · Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu · I. İnönü, II. İnönü, Kütahya-Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz · Kurtuluş Savaşı sırasındaki antlaşmalar · Lozan Antlaşması · Saltanatın Kaldırılması.



Önerilen Kaynaklar:

Atatürk, M. Kemal; Nutuk, C. I-II, Kamer Yay. İst. 2002, Yılmaz, Faruk- Öztürk, İbrahim; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Özlem Kitabevi, Niğde 2003, Berkes, Niyazi; Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi yay. İstanbul 2002.


YDL185

YABANCI DİL I 2 0 2 2

Öğrencilere temel dilbilgisi kurallarını öğreterek, öğrencilerin anlamlı ve doğru İngilizce cümleler kurabilmelerini ve yazılı-sözlü olarak kendilerini ifade edebilmelerini sağlamaktır.Ders dilbilgisi kuralları, konuşma, okuma, yazma ve dinleme becerilerini geliştirici uygulamalarından oluşmaktadır.



Önerilen Kaynaklar:

English Builder (Necdet Keleşoğlu, Salim Kılıç, Ufuk Güneş, BettyandKeithRowbothom)


II. YARIYIL

İLA 102

KUR’AN OKUMA VE TECVİD II 2 0 2 2

Kur’ân-ı Kerim’i, Tecvid kurallarına uygun biçimde yüzüne ve ezber olarak doğru okumak, ibadetlerde ve çeşitli dini merasimlerde okunabilecek bazı sure veya aşr-ı şeriflerin ezberlenmesi, Kur’an’ın usulüne uygun tilavet edilebilmesi için gereken Tecvid kaidelerinin ve harflerin doğru telaffuzlarının (ta’lîm) uygulamalı olarak öğretilmesi ve namaz duaları ile bazı kısa surelerinin ezberlenmesi.



Yüzünden okuma: Bakara Suresi’nin tertîl üzere okunması.

Ezber yapma:Nâs, Felak, Mesed, Nasr, Kâfirûn, Mâûn, Kureyş, Fîl, Hümeze, Tekâsür, Kâriah, Âdiyât ve Zilzâl sureleri.

Önerilen Kaynaklar

Kur’ân-ı Kerîm (DİB ve TDV Yayınları)

Karabaş Tecvidi (Klâsik Osmanlıca baskı).

İsmail Karaçam, Kur’an-ı Kerîm’in Fazîletleri ve Okunma Kâideleri -Mufassal Tecvid-, MÜİF Vakfı Yayınları, İstanbul 1991.

Sıtkı Gülle, Tecvîd Dersleri, Huzur Yayınevi, İstanbul 2006.
İLA 104

ARAPÇA II 10 0 10 7

Arapça dil bilgisi ve becerisi: muzari fiilin nasbı ve cezmi, iki fiili cezmeden edatlar, ef’âl-i hamse, lâzım fiil ve muteaddi fiil; mef’ul çeşitleri: hal, müstesnâ, münâda, inne ve benzeri edatlar, kâne fiili ve benzeri yardımcı fiiller, atıf, ma’tuf ve ma’tuf aleyh konuları yer almaktadır.



Önerilen Kaynaklar

Yılmaz Hacı, Acar Ömer, GündüzözSoner, Aydın Tahirhan, İlahiyat Fakülteleri İçin Arapçaya Giriş, I-II, Grafik Yay., Ankara 2012; Kahyaoğlu, Yasin, Seçme Metinler, Eyyuhe’t-Talib, Elif Matbaası, Şanlıurfa 2008; Kahyaoğlu, Yasin, Ravdatu’l-Hikem ve’l-Emsal, (Arap Atasözleri), Şanlıurfa 1999.


İLA 106

İSLAM İBADET ESASLARI II 2 0 2 2

İbadet kavramı, ibadetlerin hedefleri, ibadetin birey ve toplum üzerindeki etkileri ve ibadetin biçimsel olarak ayrıntılı bir şekilde öğrenilmesi. İslam ibadetlerinin temel kurallarını, kaynakları ve gayeleri ile birlikte tanıtmak, Namaz: Tilavet secdeleri, Sehiv secdeleri, Cenaze ve şehitlikle ilgili hükümler,

Oruç: Mahiyeti, Çeşitleri, rüknü, bozan ve bozmayan şeyler, mekruhları, kazası, itifak, fıtır sadakası, Zekat: Genel hükümler: Mahiyeti ve şartları, zekat verilecek mallar, zekat verilecek yerler, Zekat: Özel hükümler: Zekatla ilgili güncel meseleler, Hac ve Umre: Haccın Mahiyeti, rükünleri, şartları, farz, vacip ve sünnetleri, çeşitleri, edası, ilgili kurbanlar, yasakları/cezaları, ilgili bazı meseleler ve umre, Kurban ve keffaretler.

Önerilen Kaynaklar

Ferhat Koca, İslâm Hukukunda İbadet Kavramı, Çorum, 2000. Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, İstanbul 1971. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslam İlmihali, İstanbul 2000, Komisyon, İlmihal I-2, Türkiye Diyanet Vakfı İslamî Araştırmalar Merkezi (İSAM),


İstanbul 1998.
İLA 108

SİYER-İ NEBİ II 2 0 2 2

Genel bir çerçeve içinde dört halife, Emevîler, Abbasiler ve Endülüs’ün siyasi ve kültürel tarihi, ilk Müslüman Türk devletleri, ele alınır.



Önerilen Kaynaklar

Adem Apak, İslam Tarihi 2, Emevîler, İstanbul 2008 H. İbrahim Hasan, İslam tarihi, I-II, trc. İsmail Yiğit ve dğr., İstanbul 1983. İsmail Yiğit, "Emevîler", DİA, XI, 87-105. Adem Apak, İslam Tarihi 2, Hulefa-yiRaşidin, İstanbul 2007; Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, (Komisyon) Redaktör: Hakkı Dursun Yıldız, İstanbul 1990, Sabri Hizmetli, İslam Tarihi, Ankara 1999.


İLA 110

DİN PSİKOLOJİSİ 2 0 2 3

Dersin amacı öğrencilerin din ve inancı bireyin psikolojik bütünlüğüne etkileri açısından ele alabilmesini, dinin psikolojik boyutlarını tanımak için din psikolojisinin temel kavram ve yöntemlerini tanımasını sağlamaktır.

Dersin içeriği din psikolojisinin temel kavramları, konusu, amacı, yöntemi, genel psikoloji ve din bilimleri içindeki yeri, insan gelişimi açısından önemi, ahlak ve inanç gelişim teorileri; Batı’da, İslam dünyasında ve Türkiye’de din psikolojisi çalışmaları yer alır. Din psikolojisinin değişik ekolleri ve gelenekleri, din-yaşlanma ve ölüm, din-kişilik, din ve ruh sağlığı, din ve mistik deneyim konularından oluşmaktadır.

Önerilen Kaynaklar:

Neda Armaner, Din Psikolojisine Giriş I, Ayyıldız Matbaası, Ankara l980; Faruk Karaca, Psiko-sosyal Açıdan Yabancılaşma ve Dini Hayat, İstanbul, 2001; Ali Köse, Freud ve Din, İstanbul 2000; Hüseyin Peker, Din Psikolojisi, İstanbul 2003; Hayati Hökelekli, Din Psikolojisi, Ankara 2001; Ali Köse, Neden İslam’ı Seçiyorlar: Müslüman Olan İngilizler Üzerine Psiko-Sosyolojik Bir İnceleme, İstanbul 2008; Nils Holm, Din Psikolojisine Giriş, İstanbul 2001.


İLA 112

KUR'AN İLİMLERİ VE TEFSİR USULÜ II 2 0 2 2

Tefsir Usûlü’nün konuları ve terimleri ele alınmakta, Kur’an’ın anlaşılması ve yorumlanmasında dikkate alınması gereken esaslar ve bu esasların göz ardı edilmesinin doğuracağı mahzurlar örnekleme yoluyla incelenecektir.



Önerilen Kaynaklar:

Albayrak, Halis, Tefsir Usul, İstanbul: Şule Yayınları, 1998. Baljon, J. M. S., Kur’an Yorumunda Çağdaş Yönelimler, çev. Ş. Ali Düzgün, Ankara: Fecr Yayınevi, 1994. Bilen, Osman, Çağdaş Yorumbilim Kuramları, Ankara: Kitabiyat, 2002. Cerrahoğlu, İsmail, Tefsir Tarihi, Ankara: Fecr Yayınevi, 1996. Cerrahoğlu, İsmail, Tefsir Usulü, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1997. Yazır, Elmalılı Muhammed Hamdi, Hak Dini Kur’an Dili


İLA114

HADİS İLİMLERİ VE USULÜ II 2 0 2 2

Hadislerin güvenilirlik durumuna göre sınıflandırılması. Hadislerin sahihlik durumuna göre taksimi. Hadislerin senedinin kopuk olup olmayışına göre çeşitleri. Musned, muttasıl, muselsel, mu‘an‘an, mu’en’en hadisler. Mursel, munkatı‘, mu‘dal, mudelles hadisler. Birbirini takviye etmesi yönünden hadisler. Sened ve metni ilgilendiren müşterek tabirler. Hadis ilimlerinden İlelü’l-Hadis, Garibü’l-Hadis, Muhtelifü’l-Hadis, Nasih ve Mensuh.



Önerilen Kaynaklar:

Selmen Başaran- M.Ali SÖNMEZ, Hadis Tarihi ve Usulü, Bursa, 2012; Ahmet Yücel, Hadis Usulü, İfav, İstanbul, 2012; Ahmet Yücel, Hadis Tarihi, İfav, İstanbul, 2012; Talat Koçyiğit, Hadis Tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı, 1988. Ali Yardım, Hadis I-II, İzmir 1992, M. Yaşar Kandemir, "Hadis", Diyanet İslam Ansiklopedisi, İsmail Lütfi Çakan, Anahatlarıyla Hadis, Ensar Yayınları, 2005, İsmail Lütfi Çakan, Hadis Usulü, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İstanbul 2008, Talat Koçyiğit, Hadis Usulü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara 1997.


İLA116

İTİKADİ İSLAM MEZHEPLERİ 2 0 2 2

İslam Mezheplerinin ortaya çıkışlarını sebeplerini ve gelişimlerini ortaya koyar. İslam Mezhepleri Tarihinin amacı, konuları, temel kaynakları, metodolojisi ile erken dönemlerden itibaren ortaya çıkmış olan ana dini akımları/mezhepleri tanıtabilmek amaçlanmıştır. Mezheplerin doğuşunu etkileyen faktörleri bilir, Harici zihniyetinm belirgin özelliklerini bilir. Mürcie’nin İslam Düşüncesine Katkılarını bilir. Şiiliğin imametle ilgili delillerini bilir. Mutezile ve İslam akılcılığını genle hatlarıyla bilir. Ehl-i Sünnetin kıllarını genel hatlarıyla bilir.



Önerilen Kaynaklar:

Ethem Ruhi Fığlalı, Çağımızda İtikadi İslam Mezhepleri; M. Saffet Sarıkaya, İslam Düşünce Tarihinde Mezhepler.

Mustafa Öz, Başlangıçtan günümüze İslam Mezhepleri Tarihi, Nevbahti, Firaku’ş-Şia, Osman Aydınlı, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İslam Mezhepleri Tarihi Yazıcılığı. Abdulbaki Gölpınarlı, Tarih Boyunca İslam Mezhepleri tarihi ve Şiilik

İLA 118

İSLAM SANATLARI 2 0 2 2

İslam sanat anlayışının temelleri, Estetik ve İslam, İlk İslam sanat eserleri, geleneksel İslam sanatları nelerdir? Ve özellikleri, Emevi sanatı, Abbasi sanatı, Selçuklu sanatı, Osmanlı kuruluş ve yükselme dönemlerinde cami mimarisi, son dönem Osmanlı ve mimarisi ve camiler.



Önerilen Kaynaklar:

AhmedArvasi / Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz

Sanat ve Estetikle ilgili makaleler

Hasan Özönder/ Tezhip ve Hat Sanatı Lügatı

Türkler Ansiklopedisi / Hasan Celal Güzel.

TÜR 182

TÜRK DİLİ II 2 0 2 2

Öğrenciye dili kullanma becerisi kazandırmak ve gündelik hayatta karşılaşacağı iletişim problemlerinde dil, kültür ve edebiyat bilgisini kullanabilme yetisini sağlamak.Anlam bilgisi. Bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar ve uygulamalar. Bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar ve uygulamalar.Olay yazıları, düşünce yazıları ve uygulamaları. Sözlü kompozisyon türleri. Hazırlıklı ve hazırlıksız konuşma türleri ve uygulamaları. Edebiyat bilimi ve edebiyat sosyolojisi uygulamaları. Edebiyat tarihi incelemeleri. Güzel konuşma ve yazma kuralları. Güzel konuşma ve yazma uygulamaları. Edebî tür bilgisi. Edebî eserlerle ilgili retorik uygulaması. Edebî eserlerle ilgili retorik uygulaması.



Önerilen Kaynaklar:

Muharrem Ergin, Üniversiteler İçin Türk Dili, Bayrak Yay. İstanbul,1994. Kültür ve Dil, Mehmet KAPLAN, VII. Baskı Dergah Yayınları İstanbul, 1992, Editör Ceyhun Vedat Uygur, Yaşar Öztürk, Şerif Kutludağ, Şenel Çalışkan, Aliye Tokmakoğlu, Üniversiteler İçin Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım, Kriter Yayınevi, İstanbul, 2008.



AİT 182

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 2 0 2 2

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi derslerinin amacı; Türk Devriminin ruhunu ve hedeflerini kavrayarak geliştirecek yeni nesiller yetiştirmektir. Böylece, Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi; "Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır". Devrimin amacının kavranabilmesi için, Türk Bağımsızlık Savaşı, Atatürk Devrimleri ve Atatürkçü Düşünce Sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti Tarihi hakkında doğru bilgiler vermek, Türk Gençliği'ni Atatürkçü Düşünce Sistemi doğrultusunda yetiştirmek gereklidir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi, bu görevi üstlenmiştir. Cumhuriyet rejiminin sürekli olması, yeni kurumlar oluşturması, Atatürkçü Düşünce Sisteminin yaygınlaştırılıp geliştirilmesi ve ulusumuzun çağdaşlaşması için, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersleri, vazgeçilmez öneme sahiptir. Bu bağlamda dersin hedef ve gayesi için şunlar söylenebilir. a) Milli Mücadele'nin oluşturduğu şartlar, Türk Milli Mücadelesi'nin safhaları, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Atatürkçü Düşünce Sistemi hakkında doğru bilgiler vermek. b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâplarının doğru anlaşılmasını sağlayarak gençlerde bu inkılâp ve ilkeleri savunmak ve geliştirmek için bilinç oluşturmak. c) Devleti, Milleti ve Ülkesiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bir bütün olduğunu yeni nesillere öğretmek ve bu ideal içinde Türk Gençliği'nin bütünleşmesini sağlamak. d) Türkiye Cumhuriyeti ile Atatürk İlke ve İnkılâpları, Atatürkçü düşünceye yönelik tehditler hakkında doğru bilgiler vermek. Siyasi alanda yapılan devrimler · Siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri · Hukuk alanında yapılan devrimler · Toplumsal yaşayışın düzenlenmesi · Ekonomik alanda yapılan yenilikler · 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası · Atatürk sonrası Türk dış politikası · Türk Devrimi‘nin İlkeleri · Cumhuriyetçilik · Halkçılık · Laiklik · Devrimcilik · Devletçilik · Bütünleyici ilkeler.



Önerilen Kaynaklar:

Atatürk, M. Kemal; Nutuk, C. I-II, Kamer Yay. İst. 2002.Yılmaz, Faruk- Öztürk, İbrahim; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Özlem Kitabevi, Niğde 2003. Berkes, Niyazi; Türkiye’de Çağdaşlaşma, Yapı Kredi yay. İstanbul 2002. Shaw, Stanford J- Shaw, Ezel Kural; Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, C. 2, Çev. Mehmet Harmancı, İstanbul 2000.


YDL186

YABANCI DİL II 2 0 2 2

Öğrencilere temel dilbilgisi kurallarını öğreterek, öğrencilerin anlamlı ve doğru İngilizce cümleler kurabilmelerini ve yazılı-sözlü olarak kendilerini ifade edebilmelerini sağlamaktır.Ders dilbilgisi kuralları, konuşma, okuma, yazma ve dinleme becerilerini geliştirici uygulamalarından oluşmaktadır.



Önerilen Kaynaklar:

English Builder (Necdet Keleşoğlu,SalimKılıç,UfukGüneş,BettyandKeithRowbothom)


III. YARIYIL

İLA 201

KUR’AN OKUMA VE TECVİD III 2 0 2 2

Teorik olarak Kur’an okuma tekniklerini öğretmek, teoriyi pratiğe yansıtarak yüzünden Kur’an okuyabilme işlevini artırmak, mesleki alanda kullanılabilecek düzeyde ayet ve sureler ezberlettirmek.



Yüzünden okuma: Kur’ân-ı Kerîm’in 49-104. sayfalarının tertîl üzere okunması.

Ezber yapma: Beyyine, Kad(i)r, Alak, Tîn, İnşirâh, Duhâ, A’lâ, Târık, İnfitâr ve Nebe’ sureleri.

Önerilen Kaynaklar

Kur’ân-ı Kerîm (DİB ve TDV Yayınları)

Karabaş Tecvidi (Klâsik Osmanlıca baskı)

İsmail Karaçam, Kur’an-ı Kerîm’in Fazîletleri ve Okunma Kâideleri -Mufassal Tecvid-, MÜİF Vakfı Yayınları, İstanbul 1991

Sıtkı Gülle, Tecvîd Dersleri, Huzur Yayınevi, İstanbul 2006

Sıtkı Gülle, Açıklamalı Örnekleriyle Tecvîd İlmi, Huzur Yayınları, İstanbul 2005

Sıtkı Gülle, Kur’an Kültürünü Yansıtan Ayetleri İçeren Ders Notları; yer ve tr. yok.


Yüklə 233,91 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin