Campionatul XV, etapa II, Divizii. Organizatori: ser, Boom, Fantastic 7Yüklə 64,98 Kb.
tarix07.01.2019
ölçüsü64,98 Kb.
#91081

Campionatul XV, etapa II, Divizii.
Organizatori: SER, Boom, Fantastic 7
1) Chinezii accentuează trei mari râuri ale Chinei: Huanghe, Chiang- jiang sau Yangţe şi Heilunţianian. Interesant este faptul că pe ultimul noi îl cunoaştem sub o denumire mult mai scurtă şi mult mai uşor de pronunţat.Rugăm să scrieţi această denumire într-un minut

RS: Amur


C: Acestea sunt cele mai mari râuri al Chinei. Râul Amur trece prin teritoriul Rusiei în cea mai mare parte, aflinduse la hotarul cu China. De aia noi îl cunoaştem anume în varianta rusă) *

A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)


2) Atentie:In intrebare este o inlocuire. În Sparta, caii erau foarte dispreţuiţi. Caii chiar erau legati de stilpul rusinii si femeile care treceau alaturi, obisnuiau sa scuipe in ei. Astazi, faţă de cai ne ataşăm cu mai multă răbdare.Spuneţi ce am înlocuit prin cuvintul “cai”.

R: Holtei

A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)
3) Banc! Scriitorul englez Pope, venit în ospeţie la un savant, a fost nevoit să bată de multe ori la uşă. Savantul, care era ocupat cu cărţile sale, auzind bocăneala continuă în uşă, indignat, i-a spus lui Pope ca diferenţa dintre el şi un măgar este foarte mică. Dar ce, conform opiniei lui Pope însuşi, îl despărţea pe el de măgar?

R: uşa


A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)
4) Conform dicţionarului lui Dale, acest cuvânt este sinonim cu mincinos, pe când unul dintre pacienţii lui Dale spune că cei care sunt numiţi cu acest cuvant se deosebesc de ceilalţi printr-o puritate morală accentuata. Cine sunt ei, daca ei mai sunt şi protagoniştii unui poem de Puşkin.

R: ţiganii

A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)
5) În unele state din SUA, pentru săvârşirea aceste fapte sunt traşi la răspundere în faţa legii doar cei care nu au reuşit să o facă, cei care însă au făcut-o deja, nu mai sunt niciodată pedepsiţi. Scrieţi într-un minut despre ce faptă este vorba.

R: Sinuciderea

A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)
6) Banc: O picătură de nicotină ucide un cal, iar o picatura de x poate ucide un cal gras, Ce este x?

R: Fairy (detergent de vase sau orice alta marca de detergent de vase)

C: Din folcloarili di Ciokana

A: Andrei Şchiopu (Fantastic 7)


7) Jucătorul Roberto Carlos era renumit pentru viteza lui extraordinara şi capacitatea de a acoperi tot terenul. Programiştii i-au exprimat, in gluma, comportamentul din teren cu ajutorul unui ciclu de forma: while not (goal) position = x;

Ce am inlocuit prin X? Raspundeţi, ţinand cont ca este vorba de un limbaj de programare de limba engleza.

R: Random

A: Andrei Şchiopu (Fantastic 7)


8) Autorul întrebării, atunci când a fost vara asta la ţară, şi-a ajutat un prieten să care nişte orz. Dupa ce au aşezat sacii în garaj, a venit stăpâna casei şi a spus sa-i mutam în aşa fel încât unui animal să i se permită libera deplasare. Despre ce animal era vorba?

R: Pisica

C: Sacii trebuiau sa lase loc suficient unei pisici să poată trece şi să prindă şoareci

S: Experienţa…

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)
9) Foarte mulţi ani, BBC nu a difuzat tractoare. Era şi de inţeles, întrucat această companie era finanţată de catre stat. Ce am înlocuit prin tractoare?

R: publicitate

S: Cunoaşterea inutilă de J-F Revel

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)


10) La sfârşitul anilor 80 ai sec. XX, un german din RFG a aterizat cu un avion de mici dimensiuni pe Piaţa Roşie. Autoritaţile sovietice au declarat atunci că ar fi nebun. Dar ce a vrut el să verifice?

R: Sistemul sovietic de apărare antiaeriană

S: Batea

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)


11) Ion Creangă era proverbial la Junimea pentru cotletele sale. Cei care l-au cunoscut spun că humuleşteanulavea privilegiul de a putea întrerupe orice lectură dacă îşi aducea aminte o cotletă. Inainte de a o spune, Creangă întreba dacă să o spună pe uliţa mare sau pe uliţa mică. Nu vă întrebăm ce am înlocuit prin cotletă, dar ce avea Creagă în vedere prin uliţa mare şi uliţa mică ?

R: Cenzurată sau necenzurată

C: prin cotletă a fost înlocuit cuvântul anecdotă

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)


12) Banc: Odată, Jorel a fost rugat de către profesoară să numere până la 14.

- Hai, zice profesoara, încep ew. 1…continuă tu.

- Doi, începe Jorel, trei, patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă, zece…

Reproduceţi continuarea lui

R: Fante, regină, popă şi as (sau varianta mai aproape de sufletul nostrum ambiguu: valet, dama, crai, tuz)

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)


13) Ea a fost fondată de către Henry Dunant în 1863, şi a luat premiul Nobel pentru Pace în 1917, 1944 şi în 1963. In 1919, acesteia i se adauga un alt simbol de aceeaşi culoare, formand o federaţie. Cine este ea?

R: Crucea Roşie

C: In 1919 a luat naştere Federaţia internaţională a Crucii roşii şi a Semilunii roşii

S:http://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%9Fcarea_Interna%C5%A3ional%C4%83_de_Cruce_Ro%C5%9Fie_%C5%9Fi_Semilun%C4%83_Ro%C5%9Fie

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)

14) Unele versiuni afirma< ca ew eram folosită de către prostituatele egiptene pentru a nu fi trase pe sfoară. In evul mediu ew eram numit “ceas de mare”. Cine sunt ew?

R: Clepsidra

C: In călătoriile pe mare era mai important determinarea intervalului de timp decât ora exactă.

A: Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)
15) In sec al XIX-lea, conform spuselor jurnaliştilor, el era ‘omorât’. Astăzi el este doar “bătut”. Spuneţi-ne familia matematicianului care a inventat semnul modern al egalităţii, semn cunoscut de noi toţi.

R: Record

C: In primele indicii era vorba de cuvântul record (a bate un record). Robert Record, în

1557, a inventata semnul “= “

A: Gabriel bâcu (Fantastic 7)

16) Inteletpii din China antică erau de părerea că dacă extinzi până la infinit un x, vei primi un y. Poligrafii din zilele noastre folosesc x-ul cu scopul de a măsura lungimea. x-ul prezintă diverse varietăţi în diverse domenii, una din ele fiind x-ul magic în matemetică. In literatura< însă este cunoscut ‘y-ul nebunilor’ de John Cowper Powys. Scrieţi peste un minut ce am înlocuit prin x şi y.


R: x-patrat; y-cerc

C: patratul magic care prezinta aranjarea unor numere diferite intrun patrat astfel ca suma lor de pe rinduri coloane si diagonale sa fie egala cu acelasi numar, Cercul nebunilor - roman de Powys)

17) In Rusia - Alatiri, în Franţa - ambre, în Italia - ambra, în Germania – bernstein, în greaca veche - electron. Spuneţi care este echivalentul în română al acestor cuvinte, dacă pentru a vă da seama trebuie să vă aduceţi aminte de o cameră care a fost facută cadou Rusiei de către Prusia.

R: chihlimbar

C: Este vorba de camera de chihlimbar cadou oferit lui Petru cel mare, care a instalat-o in Tarskoe Selo.

A: Gabriel Bâcu (Fantastic 7)


18) Cuvintul "saippuakivikauppias" din limba finlandeza inseamna “vinzator de bauturi” si este cel mai lung din rindul lor. In limba engleza cel mai lung este “redivider”. Cum se numesc ele?Raspuns: Palindroame.

Autor: Ecaterina Mhitarean, BOOM

19) Înainte de asta să nu mănînce ( din considerente estetice), să bea doar un singur pahar de apă, să umble întreaga zi îmrăcat in alb. Are nevoie de un asistent. Ajungînd la locul selectat, sa ia o poziţie anumită, dezbrăcîndu-se pînă la brîu. Ce obicei poate fi îndeplinit după toţi aceşti paşi?

Răspuns : Harakiri

Comentarii : După spintecarea burţii, asistentul îi reteza capul.

Autor: Iurie Vlas, BOOM

20) Awamori este o băutură tradiţională de pe insula japoneză Okinawa. Dar o delicateţe specială este băutura Habuzake – Awamori cu adăugarea unui component ce îi oferă o culoare caracteristică. Cel care a încercat Habuzake este considerat foarte curajos. Numi-ţi componentul dat dacă îl putem întîlni şi în apropierea bibliotecii B.P. Haşdeu.Răspuns: Şarpe

Sursă: http://gallery.planetcr.com/gallery2/v/jim/jim2/album09/040411_2258_01.jpg.html http://www.jahitchcock.com/okiawamori.html

Comentariu 1. In Awamori este adaugat sarpele Habu.

2.Linga biblioteca B.P.Hasdeu este o farmacie. Caduceul este simbolul medicinei, fiind numit si „bastonul lui Esculap”, reprezentat cu sarpe incolacit ( astazi, inca, farmaciile au aceasta forma de reprezentare pe toate firmele ).

Autor: Iurie Vlas, BOOM

21Ce reprezinta aceasta imagine daca:

1920 - 2 miliarde

1991- 5,4 miliarde

2009 - 6,7 miliarde

2120 - aprox. 11,6 miliarde


R-s: rata demografica

Autor: Alexandra Coica, BOOM

22) Povestire:

Într-o zi, în Gradina Raiului, Eva se adresează lui Dumnezeu: “Doamne, eu am o problemă. Eu ştiu că Tu m-ai creat şi ai înzestrat această gradină minunată cu aceste animale adorabile, dar eu sunt nefericita.” “De ce, Eva?” a întrebat Dumnezeu. “Doamne, mă simt singură, şi sînt satulă pină peste cap de mere.” “Hm…bine, Eva, în acesc caz eu am o soluţie. Eu o sa creez un barbat pentru tine.” “ Ce este un bărbat, Doamne?” “Bărbatul va fi o cretură imperfectă, cu multe defecte. El o să mintă, o să înşele, o să fie orgolios. Dar, el va fi mai mare, mai puternic, mai viteaz, mai rapid. Şi dacă tot te plingi de plictiseală, îl voi crea în aşa un fel încât să-ţi satisfacă…hm…nevoile fiziologice. El nu va fi nici tare destept, deci va avea nevoie de sfaturile tale în permanenţă.” “Sună perfect.” A replicat Eva, radicand sprânceana ironic. Dumnezeu răspunde: “Îl poţi păstra cu o condiţie. Cum am mai spus, el va fi foarte mândru şi arogant, de aceea va trebui să-l laşi să creadă că el a fost creat primul. Şi mai am o condiţie, aceasta rămâne între noi,…” Continuaţi istorioara cu un cuvânt.Răspuns: femeile.

Sursa: http://www.funnyjunkz.com/şort-funny-stories/funny-şort-story-adam-and-eve/

Autor: Eugenia Grosu (BOOM)

23) Iată ce discută omuleţii de pe acest comics: “– Se spune că aceste picturi rupestre au mii de ani!” “– Haha! E uimitor cît de mult…” Continuaţi replica.Răspuns: a evoluat arta.

Se acceptă: s-a schimbat arta/pictura; nu se acceptă: seamănă cu noi.

Sursa: http://www.explosm.net/db/files/Comics/Dave/comiccave2.png

Autor: Arina Levinschi, echipa Boom

24) Fragment dintr-un jurnal personal:

Ziua 751: Paznicii mei continuă să mă chinuie cu obiecte bizarre care bălăbănesc. Ei mănâncă mese generoase în prezenţa mea, în timp ce eu sunt obligată să subzist pe cereal uscate. Unicul lucru care ma ţine în continuare este speranţa la o eventuala escapadă. Mi-e frică că-mi ies din minţi. Ieri am mâncat o plantă de casă. Miine probabil o să mai mănânc una.

Întrebare: Cui aparţine jurnalul?

Răspuns: Unei pisici.

Sursa: http://www.experienceproject.com/stories/Love-Jokes-And-Riddles/149410

Autor: Eugenia Grosu (BOOM)

25) Stilul “ tort de nuntă” putea fi des întîlnit in prima jumătate a secolului XX în America. El a fost o consecinţă a restricţiilor impuse de lege în 1916 referitor la forma GEMENILOR. Pentru a păstra aerul si lumina in străzi legea interzicea formele de paralelipiped si cilindru ale GEMENILOR. Ce a fost înlocuit prin GEMENI?Răspuns: Zgîrîie-nori

Sursa http://www.nyc-architecture.com/STYLES/STY-setback.htm

Autor: Iurie Vlas, BOOM

26) Instrumentele muncii LUI sunt foarte variate: De la ciocan şi daltă pînă la cuvinte simple. La copiii mici EL este asociat cu 2 cuvinte, pe care EL este obligat sa le lichideze. La adolescenţi EL este asociat cu Staleitul/călăuza narcomanului, Iar la amatorii genului fantastic - cu perversiuni genetice. Cine este EL?Răspuns: Doctor.

Comentariu: Este vorba despre Doctor Aibolit, Doctor Watson, si eroul cartii lui Herbert Wells “Insula doctorului Moreau ”.

Autor: Ecaternia Mhitarean, BOOM

27) Atenţie, în intrebare sînt înlocuiri.

Problema Ciclope a fost descoperită în 1976. Ea constă în faptul că o eroare din baza de date duce la plasarea înregistrării unei informaţii înnoite înaintea scanării care îndeplineşte această înnoire. De fapt, problema Ciclope îşi datorează numele doar faptului că a fost descoperită în ziua de Ciclope. Ciclope era echivalent cu sfîrşitul vechiului an şi se credea că în această zi spiritele se pot implica în vieţile muritorilor, aducîndu-le diferite neplăceri. Peste un minut scrieţi ce am înlocuit prin Ciclope.

Răspuns: Halloween

Comentariu: Halloween şi Ciclope sînt nume de scenă ale lui Manuel Ortiz Partida, pro wrestler.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween_(disambiguation)

Autor: Arina Levinschi, echipa Boom

28) Cel mai tinar milionar in istorie este considerat Jackie Coogan din Los Angeles, care a cistigat primul milion jucind intr-un film din 1921. Dar cine a jucat in rolul principal in acel film?

Raspuns: Charlie Chaplin.

Comentariu: Este vorba de filmul “The Kid”.

Autor: Ecaterina Mhitarean, BOOM

29) La campionatul mondial de fotbal din 2004 ele au fost 3. Prima era Bogata, a 2-a era de aur, numiti-o pe a 3-a, despre care inaintea campionatului se vorbea destul de mult.Raspuns: Coasta de fildes.

Comentariu: Coasta bogata – Costa Rica, Coasta de aur – Ghana, Coasta de fildes - Côte d'Ivoire

Autor: Ecaterina Mhitarean, BOOM
30) ACEASTA înseamnă: Detaşamente de asalt, unita
Răspuns: SA, S.A.

Criterii de acceptare: Nu se accept doar SA sau S.A.

Comentariu: SA este prima definitie, S.A. este Societate pe acţiuni.

Autor: Alexandra Coica, BOOM

Comentariu: SA este prima definitie, S.A. este Societate pe acţiuni.

Autor: Alexandra Coica, BOOM


31) BLIŢ DUBLU:

  1. Extras din Perle de la examenele de BAC la limbă şi literatură romînă: “FLĂCĂII din doine, balade şi idile erau liberi şi fericiţi ca păsările, animalele şi peştii care zburdă prin codri. De cum venea primăvara, FLĂCĂII cei harnici plecau în pădure. Acolo ei cîntau suflînd din frunză şi lăsîndu-i pe boieri cu buza umflată.”

Cu ce am înlocuit cuvîntul FLĂCĂI?

Răspuns: Haiduci

Sursa: http://www.e-scoala.ro/divertisment/perle_bac.html  1. Ce poezie de Ion Heliale Rădulescu, conform unei alt perle de la examenele de BAC la limbă şi literature romînă, este un omagiu adus aviatorilor romîni?

Răspuns: “Zburătorul”

Sursa: http://www.e-scoala.ro/divertisment/perle_bac.html

Autor: Eugenia Grosu, BOOM

32) Prima parte a acestui nume din greaca ar fi " a proteja , a apara" sau numele complet este tradus ca "protector al oamenilor, al xy". In greaca xy - "andros". Nu intrebam ce este xy dar numele caruia in 1984 majoritatea parintilor i l-au atribuit cind sa nascut xy. La fel primele 4 litere din greaca sunt printre ultimele a acestui nume.R-s: Alexandra, Alexandru. (xy - barbat, baiat)

Autor: Alexandra Coica, BOOM


33) (Intrebare cu imagine)

Acestea sunt ieroglifele vechi egiptene ce le desemnează.

Un banc afirma ca optimiştii le vad chiar şi în cimitire.

Mai putem adăuga că ele mai semnifică şi natura evoluţionara a unui anumit limbaj

Ce sunt ele?

R/s Plusurile

Comentarii:

Egiptenii scriau de la dreapta spre stanga iar urmatorul rand de la stanga spre dreapta.

C++ -Limbaj de programare. Potrivit lui Stroustrup: "the name signifies the evolutionary nature of the changes from C".
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Plus_and_minus_signs

http://en.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B

Autor: SER, Max
34) În această listă sistematizată de personalităţi de pe Wikipedia,spre surprinderea autorului întrebarii,au fost găsite nume: Ivan Aivazovski,Andre Agassi, Charles Aznavour, Henry Troiat, Sergey Lavrov, David Nalbandyan şi chiar G. Asachi.

Numiţi formaţia rock Americană ce se regaseşte în această listă ?

R/s: System of A Down

Comentarii: lista se numeste “Lista armenilor celebri”

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Armenians

Autor: SER, Max35) (Intrebare cu text distribuit echipelor)

Al-Kitāb al-mukhta ar fī hīsāb al-ğabr wa’l-muqābala

De Muhammad ibn Mūsā al-Khwārizmī.
În urma publicării în traducere latină,în evul mediu a cărţii astronomului şi matematicianului persan Al Khorezmi , intitulată:” al-Kitab al-mukhtasar fi hisab al-jabr wa'l-muqabala

au aparut 2 termeni importanţi din matematică, ce încep ce aceleaşi 3 litere.

Numiţi aceste 2 cuvinte.
R/s: Algoritm si algebra
Comentarii: Al Khorezmi a fost tradus ca Algoritmus , iar al-jabr a devenit Algebra.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_M%C5%ABs%C4%81_al-Khw%C4%81rizm%C4%AB


Autor: SER, Max

36) Britanicul Jack s-a nascut in 1801.Anul naşterii şi naţionalitatea colegului său Roger este mai dificil de determinat.În provincia Quebec din Canada aceeasi funcţie o are Fleur de Lis.

Ce funcţie deţin toţi aceşti trei ?

R/s: steaguri

Comentarii: Union Jack –steagul UK, Jolly Roger- al piratilor.

Sursa


Autor: SER, Max

37) Caz semi-anecdotic.

Intr-un interviu acordat ziaristilor englezi, presedintele român Ion Iliescu, avand cunoştinţe destul de sumare în engleză, afirmă următoarele cuvinte: “raţele vin de la camioane”.

Ziariştii englezi nu au înţeles ce vroia de fapt sa spună preşedintele român, însa pentru noi va fi mai usor să dezvăluim acest lucru.

Peste un minut scrieţi in română care a fost mesajul lui Iliescu.
R/s: Dacii provin de la traci.

Comentarii: Ducks come from trucks în loc de Dacians from Tracians

Sursa: Tima 

Autor: SER, Max


38) Regele David al Israelului, Alexandru Macedon , Carol cel Mare rege al francilor, Iulius Cesar lider politic şi militar roman. Cu siguranta la lectiile de istorie aţi auzit de aceste personalitati. Dar unde încă pot fi intilnite aceste personalităţi, dacă ştim că acolo nu sunt singuri ,ci alături de nişte doamne si barbaţi tineri.

R/s: Pe carţile de joc

Comentariu: Fiecare popa din jocul de carti reprezinta un rege din istorie: trefla - regele David, frunza - Alexandru cel Mare, inima - Carol cel Mare, romb - Iulius Cesar.

Autor: SER, Seba


39) Prin XY au trecut multi dintre noi iar ceilalti probabil o vor face in curind. Cei care reusesc sa aiba anumite realizari – devin Y. Cu X ne intilnim mai des la biologie , cu Y- la pregătirea bucatelor.
Intrebare : Ce este XY

R\S: Bacalaureat

Comentarii : Cuvintul Bacalaureat provine de la cuvintele latine ce desemneaza cuvintele bacă şi laur.

Autor: SER, Hoper

40) In cartea 100 cele mai mari gafe în afaceri se povesteşte un episod hilar. Intr-unul din mazgasinele lanţului Wall Mart intră om cu înfăţişare de nebun, vorbind incoerent şi agitând un topor deasupra capului. Reacţia vânzătorului fu promtă, acesta lipi un abţibild (=sticker, nakleikă etc.) pe mânerul toporului. De ce ?

R : pentru a marca astfel că toporul aparţine individului şi nu a fost luat din magazinA : Ion-Mihai Felea (Fantastic 7)
Yüklə 64,98 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə