Cele mai importante momente Microsoft in 2008



Yüklə 14,25 Kb.
tarix23.01.2018
ölçüsü14,25 Kb.
#40352

Cele mai importante momente Microsoft in 2008

2008 a fost unul incarcat cu evenimente pentru gigantul Microsoft, printre care anuntul de plecare a lui Bill Gates, discutiile de preluare a rivalului Yahoo, imbunatatirea sistemului de operare Vista, tehnologia cloud, lansarea Windows 7 si atragerea tehnologiilor open source.

In orice era a schimbarii, este normal sa existe multe stiri care sa sublinieze tensiunea si dificultatea, precum si alti factori care indica viitoarea directie si stabilesc noua viziune pentru gigantul Microsoft, scrie InformationWeek.


Compania se lupta sa gaseasca o pozitie sigura dupa ce dominatia gigantului IT a fost inlocuita de un viitor mult mai incert, in care competitia vine din partea tehnologiei open source, a web-ului si a altor mecanisme de acest fel. Vechii lideri sunt acum dati la o parte, in timp ce noii jucatori si ideile lor incep sa isi arate influenta.
Asadar, cele mai importante 10 evenimente Microsoft din 2008 nu pot fi ignorate in lumea IT:

1. Plecarea lui Bill Gates

In 2008, au avut loc multe schimbari de management in cadrul Microsoft, incepand cu fondatorul Microsoft si unul dintre cele mai influente persoane din industria IT&C. La sfarsitul lunii iunie, Gates anunta ca se retrage din functia de director general al Microsoft, companie pe care a fondat-o in 1975, impreuna cu prietenul sau din copilarie, Paul Allen.


Dupa 33 de ani la Microsoft, Gates va deveni presedintele companiei si va lucra cu jumatate de norma.
"Nu va exista nicio zi in viata mea in care sa nu ma gandesc la Microsoft si la lucrurile minunate pe care le face", a declarat Gates, care si-a sters lacrimile in timp ce un grup de salariati s-a ridicat in picioare si l-a aplaudat.
Ballmer, coleg al lui Bill Gates inca din timpul facultatii, s-a emotionat atunci cand a incercat sa descrie impactul lui Gates asupra companiei si asupra societatii in general.

2. Tranzactia cu Yahoo

Povestea inceputa cu 10 luni in urma de a achizitiona toata sau o parte din Yahoo s-a produs dupa ce Microsoft a inaintat o oferta de 44,6 miliarde dolari pentru site-ul de cautari cu scopul de a intari cautarea online si pozitia sa in publicitatea online. La acea data Yahoo a respins oferta de preluare ostila facuta de Microsoft, motivand ca suma este prea mica.


Ulterior, Yahoo anunta ca ia in calcul fie o alianta cu Google, fie una cu AOL. De asemenea, compania de Internet a initiat discutii cu News Corp. ca alternativa la Microsoft. Miliardarul Carl Icahn, unul dintre actionarii influentii din cadrul Yahoo, ameninta ca va lansa o lupta prin strategia “proxy campaign”, care consta in convingerea actionarilor sa foloseasca drepturile de a instala o noua conducere care sa sprijine propunerea de preluare facuta de Microsoft.
Dupa ce Google a iesit din acordul de publicitate cu Yahoo care a fost impiedicat de Comisia Americana Antitrust, iar Jerry Yang a demisionat din functia de CEO a companiei de Internet, Microsoft, in urma declaratiilor facute de directorul executiv Steve Ballmer, are in vedere cumparare diviziei de cautare si publicitate a Yahoo.

3. Imbunatatirea Vista

Anul a inceput cu asteptari mici pentru Windows Vista, care deja a primit critici din partea presei si a analistilor din industrie. Criticii au continuat sa se planga de problemele evidente, cum ar fi prezenta a prea multe versiuni de Windows.


Proasta reputatie a Vista a fost destul de severa la inceputul anului, dupa ce multe companii si multi consumatori au cumparat computere noi care aveau Vista instalat si au instalat Windows XP pe acestea. La momentul respectiv, compania de cercetare Gartner a avertizat ca este un punct la care Windows este in colaps. Chiar si Intel a anuntat ca va tine departe pentru o perioada sistemul de operare.
Windows Vista a castigat reputatia ca fiind mult mai sigur decat predecesorii sai, iar compania a redus pretul de vanzare al acestuia. De asemenea, Microsoft a schimbat si strategia de marketing a acestuia, inlocuind-o pe cea prost primita, bazata pe ideea “minunea acum incepe”. Schimbarile au inceput cu spoturile publicitare care ii are ca protagonistii pe Jerry Seinfeld si Bill Gates.

4. A fost lansat Windows 7

Cu toate ingrijorarea despre Windows Vista, utilizatorii de PC-uri (printre care si Guvernul American) a inceput sa ceara informatii despre urmatorul sistem de operare Microsoft, Windows 7. Au aparut cateva speculatii inainte ca versiunile beta sa apara online, iar bloggeri au speculat foarte mult despre ceea ce ar urma pentru principalul produs al Microsoft. Multi au declarat ca Microsoft va lansa cel mai probabil noul sistem de operare la trei ani dupa Windows Vista (n. red. 2010).


Dupa cateva luni, Microsoft a prezentat Windows 7 in luna octombrie la conferinta anuala a dezvoltatorilor profesionali. Compania a anuntat ca planuieste lansarea versiunii beta la inceputul lui 2009.
Microsoft a invatat in mod evident cateva lectii de la Vista: a facut presiune asupra producatorilor sa testeze compatibilitatea mai devreme, iar Microsoft a declarat ca Windows 7 va fi compatibil cu netbook-uri. Criticile pentru Windows 7 arata promitator, dar cei care se indoiesc ar putea avea dreptate daca Microsoft nu poate furniza produsul.

5. Windows Server 2008 – raspuns pozitiv

In timp ce Vista are de suferit, sistemul de operare al Microsoft, lansat in februarie, a reusit mai mult in ochii utilizatorilor si al criticilor. Pentru acest sistem lansarea a fost bine primita (in ciuda intarzieri unei piese importante a sistemului de operare), datorita scoaterii unor noi caracteristici si inscrieri mai devreme a furnizorilor care doreau sa sprijine sistemul de operare.


De asemenea, Microsoft a continuat sa faca atacuri in incercarea de a creste cota de piata cu un nou server de business si un program Windows Server bazat pe supercomputere. De la sfarsitul anului, Microsoft anunta deja Windows Server 2008 R2, care va imbunatatii Serviciile Terminale, retelele si capacitatile de virtualizare.

6. Mai multa tehnologie de virtualizare

Microsoft a promis de mult o virtualizare de server in Windows Server 2008. In ciuda intarzierilor, tehnologia Hyper-V de la Windows Server a fost lansata dupa aparitia mai multor versiuni beta, incepand ceea ce ar putea deveni in urmatorii ani o batalie grea cu rivalii din domeniu VMware si Citrix. Microsoft a cunoscut posibilitati de virtualizare peste tot in 2008, cumparand cateva companii si lansand produse de virtualizare client si virtualizare management.


Directorul executiv Steve Ballmer si seful de servere Bob Muglia au declarat ca virtualizarea ar putea fi importanta pentru Microsoft pentru a merge mai departe si compania intentioneaza sa concureze cu VMware si Citrix cu o virtualizare mai ieftina si mai simpla care sa reprezinte piesa de rezistenta a strategiei de automatizare a centrelor de date si sa forteze alte companii sa raspunda cu reduceri de preturi. Microsoft lucreaza la o virtualizare cu Sun si Novell si a lansat soft-ul de management al virtualizarii care, de asemenea, ar putea gestiona mediul VMware. Comentariile au fost in general pozitive, desi este cert ca Microsoft vine inca din spate.
. Microsoft a intrat in online (cloud)

Gigantul Microsoft a fost considerat de multi un lenes din punct de vedere al online-ului, dar luand in considerare anul 2008, Microsoft a decis in sfarsit sa intre in spatiul web. Este anul in care compania a curtat Yahoo, si-a marit bugetul de publicitate cu achizitia din 2007 a aQuantive, si in final si-a extins bine cunoscutele planuri pentru cloud computing (tehnologie prin care utilizatorii pot folosi aplicatii care ruleaza in centre de date) cu versiune Windows si Office. Microsoft a cheltuit miliarde de dolari pentru realizarea de noi centre de date.

De asemenea, Microsoft vrea sa concureze cu Google App Engine si Amazin EC2 cu o noua platforma cloud, Windows Azure, care va sustine toate aplicatiile web ale Microsoft si va rula aplicatiile Windows Server in cloud.

8. Primii pasi in open source

Luand o directie diferita fata de acum un an cand cerea licenta pentru soft-urile open source, Microsoft a inceput sa faca primi pasi catre open source in acest an. “Daca munca inovativa are loc in comunitatea open source, vreau sa se intample si in platformele noastre”, a declarat Ballmer.

Microsoft a decis sa aibe in vedere ca soft-ul open source sa ruleze pe Windows si este momentul sa jongleze cu aceasta tehnologie. Executivii Microsoft au curtat dezvoltatorii open source de mai multe ori in acest an. Microsoft a continuat sa obtina profituri din Novell Linux si a investit in dezvoltarea sa, in ciuda dezacordului din cadrul Novel despre tranzactie.

Compania a incercat sa sustina dezvoltarea de componente open source pentru Office, a lansat un instalator de open source si platforma de blogging, si-a extins managementul pentru sustinerea Linux si a deveni sponsor oficial al Apache Software Fundation.

Microsoft are, totusi, o cale lunga de a convinge oamenii ca a devenit mult mai “open”, dar este cert ca in 2008 acesta a facut cativa pasi importanti in aceasta directie.

9. Modificarile Internet Explorer

Internet Explorer, browser-ul web detinut de Microsoft, a fost renumit pentru o multime de lucruri, dar nu a abordat varianta inovatiei in ultimii ani, pe baza careia Mozilla a cunoscut o crestere spectaculoasa. Acum, cu lansarea Internet Explorer 8, Microsoft spera sa zgaltaie lucrurile un pic ca sa opreasca “hemoragia pe care o suporta in prezent”.

Deja Microsoft a facut unii oameni un pic mai fericiti cu Internet Explorer 7, fiind prima imbunatatire majora a browser-ului de la lansarea mult-criticatului Internet Explorer 6, in 2001. Cu competitori inovativi ca Mozilla si Chrome, Microsoft trebuie sa faca mai multe schimbari imediate. Dupa plangeri ale clientilor, compania a inceput sa ia in discutie dezvoltarea browser-ului de la inceputul anului viitor.

10. Fenomenul SharePoint

SharePoint, sistem de management al Microsoft, bazat pe browser de colaborare si platforma de editare web, si-a continuat cresterea meteorica in 2008, devenind un produs cu o valoare de 1 miliard dolari. Microsoft a dezvaluit cateva puncte pe care incearca sa le atinga cu soft-ul, dar a lansat o versiune de soft asemanator cu un serviciu si a cumparat tehnologie de cautare pentru a contura potentialul SharePoint.



Adesea, companiile instaleaza programul fara sa intrebe daca au cu adevarat nevoie de acest lucrul, insa acest lucru pentru Microsoft reprezinta profit.
Yüklə 14,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin